فهرست مطالب

مطالعات تاریخ فرهنگی - پیاپی 7 (بهار 1390)

فصلنامه مطالعات تاریخ فرهنگی
پیاپی 7 (بهار 1390)

  • 184 صفحه، بهای روی جلد: 50,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1390/03/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • عباس احمدوند*، سعید طاوسی مسرور صفحه 1
    «ابومحمد جابربن یزید جعفی کوفی» (متوفی 128 .ق)، از اصحاب نامدار امام محمدباقر و امام صادقعلیهما السلام است. او از بزرگ ترین علمای شیعه ی امامیه بود و به رجعت اعتقاد داشت. به دلیل توجه جابر به بطون آیات و احادیث، که در برخی روایات و اقوال منقول از او نیز تصریح شده است، غالیان او را از پیشکسوتان خویش معرفی کرده اند. سوءاستفاده ی غالیان از نام و شخصیت وی باعث شده است برخی جابر جعفی را شبه غالی بدانند و او را از غالیان نیمه افراطی محسوب کنند. عده ای نیز او را به صراحت غالی معرفی کرده اند. حال آنکه با بررسی علل جرح وی نزد برخی رجالیان متقدم شیعه و با استناد به روایات وارده در مدح وی و اقوال فرقه نگاران متقدم شیعه در رد تهمت غلو از او، و نیز دقت در نوع روایات وی و توجه به امور باطنی در آنها که مستعد سوءاستفاده ی غلات است، می توان جابر جعفی را از اتهام غلو مبرا دانست.
    کلیدواژگان: جابر جعفی، امام محمدباقر (ع)، امام جعفر صادق (ع)، شیعه ی امامیه، رجعت، مهدویت، غلو، غالیان، کوفه
  • نزهت احمدی*، زهرا زارعیان جهرمی صفحه 25
    عصر صفویه از نظر رشد مناسبات بین المللی، یکی از دوره های مهم تاریخ ایران میانه است. در این دوره، علاوه بر تمایل بسیار حکومت صفوی برای ارتباط با دولت های غربی، این دولت ها هم به دلیل اوضاع پیش آمده در غرب، به شرق تمایل داشتند. این ارتباطات فقط سیاسی نبود، بلکه ایجاد روابط تجاری، به ویژه برای کمپانی های تجاری جدیدالتاسیس در شرق، اهمیت خاصی داشت. این کمپانی ها مایل به تجارت با ایران بودند. از این روی، برای پیشبرد امور تجاری خود مجبور به برقراری ارتباط با برخی مقامات درباری، همچون صدراعظم، مستوفی خاصه و شه بندر بندرعباس بودند. از آنجا که این افراد نقشی تعیین کننده در فعالیت های بازرگانی، به ویژه عقد قرارداد و کسب امتیازات داشتند، جلب نظرشان اهمیتی بسیار داشت. علاوه بر این، جلب حمایت حاکمان شهرهای قرار گرفته در مسیر تجارت، بسیار کارساز بود. در نتیجه، کمپانی ها از هر وسیله ای از جمله، پیش کش و رشوه سود می جستند تا حمایت این افراد را جلب و حتی رقبای خود را از دور خارج کنند.
    در اینجا، این پرسش مطرح است که «پیشکش چه تاثیری در روابط میان کمپانی های هند شرقی و حکومت صفوی داشته است؟» بنابر قرائن، به نظر می رسد پیشکش و هدایا باعث نفوذ این کمپانی ها در ارکان دولت و در نتیجه، پیشرفت تجارت آنها با ایران میشد و بازار رقابت میان کمپانی ها را داغ تر میکرد. هر یک از کمپانی ها برای رسیدن به امیال خود، می کوشید پیشکشی مناسب تر هدیه دهد و افراد بیشتری را با خود همداستان کند.
    در اینجا، کوشیده ایم از منابع غیر ایرانی که البته بیشتر نیز به این موضوع پرداخته اند استفاده کنیم. سپس با تحلیل مطالب، نقش و تاثیر این هدیه ها را در پیشبرد اهداف کمپانی ها در ایران روشن خواهیم ساخت.
    کلیدواژگان: ایران، کمپانی هند شرقی، تجارت، پیشکش، صفویه
  • بازخوانی نیت مند اسناد در پژوهش های تاریخی / پیشنه اد مدلی دو متغیره برای بازتفسیر رخداده ای تاریخ معاصر ایران
    محسن خلیلی* صفحه 59
    سند به مثابه ماده ی خام در گزارش رویدادهای تاریخی حضور دارد. گاهی فقط برای معطوف کردن متن به چشم نوازشدن استنادهای پی درپی از اسناد بهره می گیریم و گاهی که خود را به نگره ای پیشینی مجهز ساخته ایم، از اسناد بهره می بریم. اگر سند را ماده ی خام چندمنظوره بدانیم، کارویژه ی آن عبارت خواهد بود از: عامل میانجی جهش کیفی از کتابت وصف گونه به تبیین رویدادهای تاریخی. بایسته است در بررسی رویدادها، با تکیه بر وصف و شرح، به بیان دالی و تفهم رویداد دست یازیم؛ این امر به کاربست شیوه های نوین پژوهش منوط است. در تفهم رویدادهای تاریخی، اسناد، خودبه خود سخن نمی گویند، بلکه مولفه های پژوهشی کمک دهنده اسناد را به برون افکندن درون مایه های خود وادار می کنند. در روایت های وصف/ شرح گونه از رخدادهای تاریخی، اسناد ارزشی یکسان دارند؛ ولی در بیان های نگره مندانه ی تاریخی، از ارزش برخی سندها کاسته، و بر اهمیت برخی دیگر افزوده می شود. نگارنده می کوشد با تکیه بر برخی از اسناد دوران قاجار، الگویی را در پژوهش های تاریخی مبتنی بر اسناد پیشنهاد دهد که به نظر می رسد ما را به حیطه ی درون نگری تاریخ تحولات ایران معاصر رهنمون خواهد ساخت.
    کلیدواژگان: پژوهش تاریخی، اسناد، الگوی تحلیل اسناد، تاریخ معاصر ایران
  • حجت فلاح توتکار*، محمد بیطرفان صفحه 93
    در پی انقلاب مشروطه، زمینه ی حضور مردم در ساماندهی قلمروهای اجتماعی، سیاسی و اقتصادی فراهم شد. توده ی مردم بعد از قرن ها تحمل استبداد، زمینه ی حضور و مشارکت خود را در تعیین سرنوشت خویش فراهم آوردند. همین امر، زمینه های فوق العاده ای را برای احساس ضرورت تدوین قانون بلدیه از سوی نمایندگان مجلس شورای ملی فراهم آورد. با تصویب و توشیح قانون بلدی در 20 ربیع الثانی 1325 برخی شهرهای ایران انجمن بلدیه تشکیل دادند. یکی از این شهرها اصفهان بود. انجمن بلدیه ی اصفهان توانست برخی فعالیت های عام المنفعه ی شهری را مثل حفظ بهداشت و نظافت شهری، اعلام نرخ ارزاق، مقابله با کم فروشی و گران فروشی، مرمت آثار تاریخی، روشنایی شهر و... برای رفاه و آسایش مردم اصفهان انجام دهد.
    کلیدواژگان: اصهفان، انتخابات، انجمن بلدیه، اداره بلدیه، وثیق الملک
  • زهرا علیزاده بیرجندی*، علی آرامجو صفحه 121
    تحولات اقتصاد ایران در نیمه ی دوم حکومت قاجاریه، حوزه های مختلف کشور را دستخوش تغییر کرد. کشاورزی نیز مانند دیگر عرصه های اقتصادی و اجتماعی، از این تغییرات متاثر شد. بررسی تاثیر تحولات اقتصادی قاینات در نیمه ی دوم حکومت قاجاریه بر کشاورزی این ولایت و پیامدهای آن، مسئله پژوهش حاضر است. بنا بر یافته های این پژوهش، به دنبال توسعه ی دادوستد های خارجی و داخلی که ولایت دورافتاده و مرزی قاینات را به حلقه ای مهم در تجارت روسیه، هند بریتانیا و ایران در شرق کشور در اواخر قرن نوزدهم و اوایل قرن بیستم تبدیل کرد، کشاورزی این ولایت نیز به سوی تجاری شدن سوق یافت. افزایش تولید محصولات صادراتی مانند تریاک، زعفران و ابریشم و کاهش تولید اقلام ضروری مانند گندم و جو از مشخصه های این روند جدید بود.
    کلیدواژگان: کشاورزی تجاری، قاجاریه، قاینات، بیرجند، اقتصاد
  • علی ناظمیان فرد* صفحه 137
    سیاهی جامه ها و پرچم های عباسیان در دوران نهضت و نظام، موجب اشتهار آنها به مسوده شد و به تبع آن، مبلغان و کارگزاران فرهنگی آنها این اندیشه را در تاریخ نگاری اسلامی مطرح ساختند که رنگ یاد شده، مختص خاندان عباسی و هواداران آنها بوده است.
    پرسش کانونی این مقاله این است که «برگرفتن رنگ سیاه از جانب عباسیان، معطوف به کدام هدف بود؟»این مقاله می کوشد با رویکردی توصیفی تحلیلی، نشان دهد که عباسیان در دوره نهضت، به بهانه ی سیاهپوشی در عزای شهیدان آل محمد، از رنگ سیاه به مثابه ابزار تحریک عواطف شیعیان و علویان با هدف جذب آنها در مبارزه با امویان استفاده کردند؛ اما در دوره ی نظام، با ادعای تاسی به رنگ پرچم پیامبر، خوش یمنی رنگ سیاه برای خاندان عبدالمطلب، و تکیه بر روایت نجات بخشی از شرق، کوشیدند از این رنگ، به منزله ی ابزاری برای کسب مشروعیت سیاسی بهره بگیرند.
    کلیدواژگان: رنگ سیاه، عباسیان، علویان، مامون، منصور
  • یاسمن یاری* صفحه 157
    موضوع این پژوهش، جنبش زنان ایران از انقلاب مشروطه تا کودتای 28 مرداد است. این نوشتار می کوشد به این پرسش پاسخ گوید که «چرا فعالیت های زنان چپ گرا در جنبش زنان ایران، در این برهه ی زمانی شکست خورد؟» برای ریشه یابی این رخداد، از نظریه ی کارکردگرایی پارسونز استفاده شده است. مدعای این پژوهش چنین است که: سازمان های چپ گرای فعال در جنبش زنان ایران، به دلیل مطابقت نداشتن با فرهنگ اجتماعی ایران، دنبال نکردن اهداف اولیه (کسب حقوق زنان) و پایدار نبودن شکست خوردند. نتیجه ی بررسی ها نشان می دهد که گروه های زنان چپ فعال در جنبش زنان ایران، در دوره ی پهلوی دوم، به علت وابستگی به احزاب چپ، به ویژه حزب توده صدمات بسیاری دیدند و مشکلاتی که ستون های حزب توده را به لرزه درآورد، سازمان های زنان وابسته به این حزب را هم گرفتار کرد و به شکست فعالیت های آنها در جریان جنبش زنان ایران منجر شد.
    کلیدواژگان: جنبش زنان، گروه های چپ گرا، سوسیالیسم، کمونیسم
|
  • Abbas Ahmadvand*, Saeed Tavoosi Masrour Page 1
    Abu Mohammad Jaber ibn e Yazid e Jofi (deceased or born in 128 Hijri), is one of the well-known followers of Imam Mohammad Bagher and Imam Sadegh. He was one of greatest Imamieh Shiite Ulama and he believed in Return (Rujat). Due to Jaber attention to hidden meanings of verses and hadiths, that has been emphasized in some narratives and words that he quoted, thus Ghulat introduced him as one of their seniors. Ghulat abuse of his fame and character, caused that some figures assumed him as a semi Ghali or introduced him as a semi radical Ghali. Some figures also expressly introduced him as a Ghali. But with survey on the reasons of the judgment about him between early Shiite Rejalian and with reference to the narratives that approve him and the words of early Shiite experts in heresies in denial of the exaggeration (gholove) slur about him, and with attention in his narrative's type and his attention to hidden meanings and concepts that could pave the way of Ghulat abuse of him, we could deny the charge of exaggeration (gholove) about him.
    Keywords: Jaber ibn e Jofi_Imam Mohammad Bagher_Imam Jafar Sadegh_Imamid Shiite_Return (Rujat)_Mahdaviat_Exaggeration (Golove)_Ghulat_Kufeh
  • Nozhat Ahmadi*, Zahra Zareian Jahromi Page 25
    Safavid Era is one the most important period of Iran Medieval History from the perspective of development in International Cooperation. In this period, both Safavid Reign and Western Authorities showed high willingness to make connection and bilateral cooperation.These relations were not limited to political issues. On that period to make commercial relations, especially by the recent western companies in east, was very important. Those companies were eager to trade with Iran.Thus, they were obliged to make connection with some Court Officials such as Sadr e Azam, Mostofi e Khasseh and Shahbandar e Bandar e Abbas. Because those Officials were playing an important role in commercial activities, especially in signing of contracts and endowment of privileges, therefore it was very important to draw their attention. In addition, to get the support of governors of the cities which located in the path of those trades was very useful.As a result, the companies used every means such as gifts and bribes to get support from those Officials to reach their goals, even to throw their rivals from the field.The question of this paper is about the influence of gifts on the relation of East India Companies and Safavid Reign. Based upon evidence, it seems gifts paved the way of dominance over the government bodies and thus development of these companie's trades in Iran and enhance the level of competition of these companies in Iran. Each of those companies tried to donate more convenient gifts and to accompany more figures to achieve its goals.
    Keywords: Iran, East India Companies, Gift, trade, Safavid Era
  • Mohsen Khalili* Page 59
    Document is the raw material of historical event's report.Sometimes we use documents as a makeup instrument for our texts and sometime we use documents with a prior theory.If we define document as a multifunctional raw material, its especial function will to play the role of mediator for quality mutation from descriptive writing to explanation of historical events.In the process of event's survey, it is better to present a testimonial and comprehensive explanation of event than to present a descriptive explanation. This approach will be applied by new research methods.In the understanding process of historical events, documents would not be useful by themselves. But research auxiliary elements will force the documents to reveal their inside.Documents have equal value in the descriptive explanation of historical events; but in theoretical explanation of history, some documents lose their value and some documents get more importance. Author is trying to propose a model for historical research based on documents. To achieve this goal author will try to use some documents from Qajar period as samples. It seems this approach will pave the way of acceding to the field of inward survey of history of changes in contemporary Iran.
    Keywords: Historical Research, Documents, Document Analysis Model, Contemporary History of Iran
  • Hojjat Fallah Tootkar*, Mohammad Bitarafan Page 93
    Constitutional revolution prepared the context for people to play role in the organizing process of social, political and economical realms. Mass of people found themselves as an active parameter in the context of determination, after centuries bearing the tyranny. This situation prepared a great necessity to codification of Baladiyeh Law by Member of National Consultative Assembly. After the approval and signature of Baladiyeh Law in 20th rabi ul sani 1325, the Baladiyeh Society established in some cities of Iran. Isfahan was one of those cities.Isfahan Baladiyeh Society succeeded in the field of welfare such as hygiene of city, confronting the seller's fraud, restoration of monuments, city lights… to enhance the quality of Isfahan resident's life.
    Keywords: Isfahan, Elections, Baladiyeh Society, Baladiyeh Office, Vasighulmolk
  • Zahra Alizadeh Birjandi*, Ali Aramjou Page 121
    The changes those occurred in the second half of Qajar Era in the economy of Iran, changed many fields of the country. Agriculture also influenced by those changes, like other economical and social fields of the country.To survey on the influence of economical changes of Ghaenat in the second half of Qajar Dynasty on the agriculture of this Velayat and its consequences is the problem of this research.Due to this research after the development of domestic and foreign trade in the end of nineteenth and the beginning of twentieth century, the Ghaenat remote and border Velayat turned to a hub in the trade of Russia, Britain India and Iran in the eastern part of country. Thus the agriculture of Velayat experienced of the process of commercialization. Increase in the production of export products like Opium, Saffron and Silk, and in the other hand, decrease in the production of essential products like Wheat and Barley were one of the character of this new process.
    Keywords: Commercial Agriculture, Qajar Era, Ghaenat Velayat, Saffron, Silk
  • Ali Nazemianfard* Page 137
    The blackness of the Abbasid banners and garments in the process of their movement and institution, made them famous as Musawwida (Holder of the Black Color). Therefore, their cultural agents tried to preach it as a special color for the Abbasid family and their followers in the Islamic historiography. The question which has been settled in the observation center of the current study is: For which aim, did Abbasids choose the black color?This article – under the descriptive and analytic approach- tries to show that Abbasids used the black color-in the movement course- as an instrument to absorb Shiite and Alid groups for fighting against Umayyads. But the black color was used for obtaining the political legitimacy by them in the institution course.
    Keywords: Abbasids, Alids, Black Color, Institution, Mamun, Mansur, Movement.
  • Yasaman Yari* Page 157
    The theme of this research is the Iranian Women Movement from Constitutional Revolution to 28th Mordad coup d'état The problem of this research is to find the reasons of failure of left – wing women efforts in the Iranian Women Movement.To find the roots of this event, the Parson's Functionalist Theory has been applied.The claim of this research is: Active left – wing organization in Iranian Women Movement failed to reach their goals because of their inconformity with Iran Social Culture, recede from their primary goals (to gain women rights) and their instability. The result of this research showed that Left- wing Women activist groups in Iranian Women Movement due to their dependency to the left parties, especially Tudeh party, suffered severe damages.And the problems that struck the columns of Tudeh Party affected the affiliated Women Organization of the party and led to the failure of their efforts in Iranian Women Movement.
    Keywords: Women Movement, Left, Wing Groups, Socialism, Communism