فهرست مطالب

Research and Rural Planning - Volume:3 Issue: 1, 2014

Journal of Research and Rural Planning
Volume:3 Issue: 1, 2014

  • تاریخ انتشار: 1393/02/16
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محمود رضا میرلطفی، سید امیر محمد علوی زاده، یوسف بدخش صفحه 1
    هدف

    امروزه کسب وکارهای خانگی راهکاری مهم برای ایجاد اشتغال و درآمد محسوب می گردند. قابلیت انجام این نوع کسب وکار در منزل سبب ایجاد مزایای بسیاری برای شاغلان آن ها می شود. هدف اصلی از نگارش این مقاله آسیب-شناسی اثرات توسعه مشاغل خانگی در مناطق روستایی بخش دیشموک و همچنین، شناسایی اصلی ترین انگیزه ها در گرایش افراد به سمت کسب وکارهای خانگی است.

    روش

    روش تحقیق در این پژوهش توصیفی تحلیلی، مبتنی بر مطالعات کتابخانه ای و بررسی های میدانی است که اطلاعات با استفاده از پرسشنامه گردآوری شدند و به وسیله نرم افزار SPSSتجزیه وتحلیل گردیدند. جامعه آماری روستاهای 25 خانوار به بالا بودند که 35 روستا به عنوان جامعه نمونه انتخاب شد و در این روستاها 100 پرسشنامه به-صورت تصادفی بین کسانی که دارای مشاغل خانگی بودند، پخش شد.

    یافته ها

    براساس نتایج حاصل، در سطح اطمینان 95% فرض برابری میزان اهمیت همه مشکلات و چالش های دوازده-گانه از دیدگاه پاسخ گویان رد می شود. مشکلات و چالش های موردآزمون (ازنظر پاسخ گویان) با درجات متفاوتی درجهت تضعیف توسعه مشاغل خانگی موثر هستند. مشکل خرید ارزان محصولات با میانگین 88/4 دارای بیشترین تاثیر است و حمایت نکردن مسوولان و نبود حمایت مالی به ترتیب با میانگین های 81/4 و 59/4 در رتبه های بعدی بودند و کمترین تاثیر از دیدگاه پاسخ گویان مربوط به موانع قانونی با میانگین 56/1 بوده است.
    اصالت و ارزش: کسب وکارهای خانگی راهکاری مهم برای ایجاد اشتغال و درآمد محسوب می گردند. قابلیت انجام این نوع کسب وکار در منزل سبب ایجاد مزایای بسیاری برای شاغلان آن ها می شود که ازجمله می توان به ایجاد توازن بین مسوولیت خانوادگی زنان و اشتغال آنان، حذف هزینه های مربوط به خرید، رهن و اجاره کارگاه و رفت وآمد، استفاده از نیروی کار سایر اعضای خانواده و ایجاد زمینه های کار خانوادگی، امکان انتقال تجارب ازطریق آموزش غیررسمی به شیوه استاد- شاگردی بین اعضای خانواده و... اشاره نمود.

    کلیدواژگان: آسیب شناسی، مشاغل خانگی، توسعه روستایی، دیشموک، کهگیلویه
  • حمدالله سجاسی قیداری، عبدالرضا رکن الدین افتخاری، مهدی پورطاهری صفحه 13
    هدف

    هدف اساسی از انجام تحقیق حاضر، شناخت تفاوت های کارآفرینی اکوتوریستی دربین روستاهای منطقه و اولویت بندی روستاهای با پتانسیل گردشگری روددره ای به لحاظ سطح کارآفرینی اکوتوریستی و تحلیل فضایی آن ها است.

    روش

    از روش شناسی توصیفی و تحلیلی با به کارگیری داده های پرسشنامه ای درقالب نظرات خبرگان و صاحبان کسب وکارها، آزمون T، تکنیک توان رتبه ای، TOPSIS و درنهایت، Arc GIS برای تحلیل فضایی استفاده شده است.

    یافته ها

    یافته ها نشان می دهد که ازنظر صاحبان کسب وکارها، روستاهای موردمطالعه در سطح منطقه با یکدیگر تفاوتی درزمینه کارآفرینی اکوتوریستی ندارند. همچنین، نتایج حاصل از پیاده سازی تکنیک TOPSIS نیز گویای امتیازات دقیق روستاها و مسیرها به لحاظ کارآفرینی اکوتوریستی با یکدیگر است که پراکندگی رتبه ها بین روستاهای دو گروه حفاظت شده و حفاظت نشده تاییدکننده نتیجه آزمون T می باشد.
    محدودیت ها/ راهبردها: در منطقه موردمطالعه، هنوز به اکوتوریسم و اقتصاد اکوتوریستی به مفهوم واقعی آن که در تعاریف و ادبیات نظری به آن اشاره شده، توجه نشده است. به عبارت دیگر، با توجه به این مفهوم که مناطق حفاظت شده در دنیا به عنوان پایه ای برای توسعه اکوتوریسم و فعالیت های اقتصادی ناشی از آن هستند، در منطقه موردمطالعه موردتوجه قرار نگرفته اند و شیوه های اقتصادی و کسب وکارها ازنظر نوع و کیفیت با کسب وکارهای موجود در روستاهای خارج از مناطق حفاظت شده تفاوت چندانی ندارند؛ بنابراین، در تحقیقات بعدی می توان بر اقتصاد گردشگری به ویژه اکوتوریسم تاکید داشت.
    راهکارهای عملی: با توجه به نتایج به دست آمده می توان گفت روستاهایی که در مسیرهای شلوغ و با مقاصد دوم گردشگری قرار دارند، بیشترین سهم را دربین کل عوامل موثر در توسعه کارآفرینی اکوتوریستی نسبت به سایر روستاها دارند.
    اصالت و ارزش: این مطالعه به دلیل پرداختن به مسئله میان رشته ای کارآفرینی اکوتوریستی در مناطق روستایی، جدید است و محققان برنامه ریزی روستایی، توسعه گردشگری و کارآفرینی می توانند از یافته های آن استفاده کنند.

    کلیدواژگان: ااکوتوریسم، کارآفرینی پایدار، کارآفرینی اکوتوریستی، گردشگری روددره ای، MCDM، روستاهای استان تهران
  • سیما سلیمان زاده، مریم مهدویه، محسن سرتیپی پور صفحه 29
    هدف

    پس از وقوع سوانح، برنامه های بازسازی اغلب با دو رویکرد درجاسازی و جابه جایی انجام می شوند. تجارب مختلف جهانی نشان می دهند که برنامه های جابه جایی به میزان اندکی موردقبول اهالی واقع می شوند؛ به صورتی که سایت های جدید یا ترک می شوند یا به رونق قبل خود بازنمی-گردند. این، درحالی است که تجربه جابه جایی روستای اسطلخ کوه شهرستان رودبار نشان از پذیرش سایت جدید روستا دارد؛ به صورتی که اهالی در گسترش و بهبود وضعیت آن تلاش می کنند. هدف از نگارش مقاله حاضر، بررسی روند بازسازی روستای اسطلخ کوه پس از گذشت 20 سال با هدف کشف دلایلی است که ساکنان جابه جایی را پذیرفته اند و نیز دست یابی به دستاوردها و عوارض آن است.

    روش

    در مقاله حاضر، از روش تحقیق کیفی و ابزارهای جمع آوری اطلاعات مانند مشاهده، مصاحبه عمیق و نیمه عمیق و بررسی اسناد کتابخانه ای بهره برده شده است.

    یافته ها

    نتایج حاصل از بررسی ها حاکی از آن است که جابه جایی این روستا در جلب مشارکت مردمی با موفقیت همراه بوده است و در سرعت انجام روند بازسازی به موفقیت های شایان توجهی دست یافته است. به نظر می رسد مواردی مانند مالکیت زمین های روستای جدید، فاصله مناسب از سایت قدیم و دسترسی به آن و نیز مشارکت اهالی و شورای اسلامی روستا در فرایند بازسازی و... از دلایلی هستند که اهالی، روستای جدید را پذیرفته اند؛ اما بازسازی عوارضی منفی نیز برای روستا به وجود آورده است.
    محدودیت ها: دسترسی اندک و گاهی نبود اطلاعات بازسازی، مسیر نامناسب دسترسی به روستا و مشکلات مرتبط با جامعه هدف ازجمله سواد اندک و مسن بودن افراد محدودیت های پژوهش هستند.
    راهکارهای عملی: به نظر می رسد برای کاهش خطر سوانح ازطریق بازسازی، بایستی ستادهای معین بازسازی در منطقه درزمینه جابه جایی بررسی های بیشتری انجام دهند.
    اصالت و ارزش: این تحقیق از این نظر دارای اهمیت است که می تواند مسیری برای تعیین شاخص-های اجتماعی، اقتصادی، کالبدی و فرهنگی جابجایی های پس از سوانح درراستای پذیرش این رویکرد توسط مردم باشد.

    کلیدواژگان: سبازسازی، جابه جایی، اسطلخ کوه، زلزله گیلان، زنجان
  • مهدی خیاطی موسی اعظمی صفحه 43
    هدف
    باوجود تمایل فراوان محققان در سنجش و مطالعه توانمندی و سرمایه گذاری های فزاینده ای که درزمینه توانمندسازی جوامع انجام می شود، توسعه ابزارها و شاخص هایی برای اندازه گیری، نظارت بر فرایند توانمندسازی و ارزش یابی پیامدهای ناشی از آن، هنوز مراحل اولیه خود را طی می کند؛ براین اساس، هدف کلی از انجام پژوهش حاضر ارائه مدلی برای سنجش توانمندی (اقتصادی) شالیکاران شهرستان رشت و آزمون آن و نیز درک این موضوع است که توانمندی چگونه و در چه بستری اتفاق می افتد.
    روش
    داده های موردنیاز تحقیق ازطریق پرسشنامه ازمیان مردان شالیکار شهرستان رشت گردآوری شدند که 185 نفر از آن ها به روش نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای انتخاب گردیدند. گروه متخصصان روایی صوری و محتوایی پرسشنامه را تایید کردند و اعتبار گویه های مختلف با استفاده از آزمون آلفای کرونباخ بین 69/0 تا 88/0 محاسبه شد.
    یافته ها
    نتایج تحقیق نشان داد ساختار فرصت ها دارای تاثیر مثبت و معنا داری بر توانمندی اقتصادی است. دسترسی به نهاده های تولید، بازارها و اعتبارات و نیز دسترسی به فرصت های یادگیری و مشارکت، دست یابی به پیامدهای مطلوب و توانمندی اقتصادی را بهبود می بخشد؛ اما فرصت های ایجادشده ازطریق سیاست ها و برنامه های دولت تاثیر معنا داری بر توانمندی ندارند. همچنین، منابعی شامل دارایی های اقتصادی، اجتماعی و انسانی تاثیر مستقیمی بر توانمندی اقتصادی دارند و نیز ازطریق ساختار فرصت ها، به صورت غیرمستقیم بر متغیر وابسته تحقیق تاثیر می گذارند.
    راهکارهای عملی: به دلیل ضعف مالی کشاورزان پیشنهاد می شود برنامه هایی درزمینه بهبود توانایی بازاریابی کشاورزان و افزایش دسترسی آن ها به بازارها اجرا گردد. همچنین، فراهم کردن دسترسی به اعتبارات به ویژه برای کشاورزان خرده پا، ازطریق ایجاد و توسعه تعاونی ها و موسسه های اعتباری خرد که از تامین وام های کوچک برای روستاییان فقیر و کم درآمد حمایت می کنند، بسیار توصیه می گردد. به دلیل سطح پایین مشارکت صاحبان نفع در برنامه های محلی، پیشنهاد می شود مشارکت آن ها در پروژه های توسعه کشاورزی که موفقیت و اثربخشی این برنامه ها را تضمین می نماید، بیشتر موردتوجه قرار گیرد.
    اصالت و ارزش: در پژوهش حاضر با کاربرد مدل توانمندسازی بانک جهانی، بسترها و الزامات توانمندسازی افراد مطالعه شده است. در این چارچوب میزان توانمندی افراد به انتخاب های موثری بستگی دارد که افراد می توانند نسبت به گزینش آن ها اقدام نمایند. ظرفیت افراد برای گزینش انتخاب های موثر نیز تحت تاثیر دو مجموعه از عوامل شامل منابع و ساختار فرصت ها قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: توانمندی اقتصادی، ساختار فرصت ها، منابع، شالیکاران شهرستان رشت
  • علی اکبر عنابستانی صفحه 57
    هدف
    در سال های اخیر، مسکن روستایی از تغییرات و دگرگونی های وسیعی برخوردار بوده است و در این مقاله تلاش شده است تا تاثیر تغییرات اجتماعی در زندگی روستاییان بر الگوی مسکن روستایی بررسی شود.
    روش
    روش تحقیق در این مطالعه، ازنظر هدف، کاربردی و ازحیث روش، توصیفی- تحلیلی و همبستگی است که بخش عمده ای از داده های آن براساس مطالعات میدانی و با روش نمونه گیری (کوکران) از سطح 232 خانوار نمونه منطقه جمع آوری شده است.
    یافته ها
    براساس نتایج به دست آمده از آزمون های همبستگی تیپ پیرسون، یافته های مطالعه نشان می دهد ارتباط معنا دار و نسبتا قوی با ضریب 427/0 بین عوامل تغییرات اجتماعی و الگوی مسکن روستایی وجود دارد؛ به طوری که شاخص های تغییرات اجتماعی حدود 4/35% از تغییرات متغیر وابسته را تبیین می نماید. رواج فرهنگ مصرف گرایی، به تنهایی 7/42% بر تغییرات در الگوی مسکن روستایی را توجیه می کند و بیشترین تاثیر را در تحلیل مسیر بر روی شاخص های کیفیت مسکن و پلان معماری با ضرایب 45/0 و 42/0 برجای گذاشته است. در توزیع فضایی، بین تغییرات اجتماعی و الگوی مسکن در شش روستا، همبستگی مستقیم و نسبتا کاملی وجود دارد.
    محدودیت ها: دست یابی به اطلاعات الگوی مسکن روستایی از چالش های پژوهش حاضر محسوب می شود.
    راهکارهای عملی: با توجه به یافته ها، راهکارهایی شامل توجه به تعاملات و همبستگی اجتماعی روستاییان در ساخت مساکن جدید، تکیه بر هویت فرهنگ بومی و قومی منطقه، کاهش وابستگی به شهرها در ساخت مساکن روستایی و غیره پیشنهاد شده است.
    اصالت/ ارزش: پژوهش حاضر از این نظر حائز اهمیت است که می توان با شناسایی آثار تغییرات ناشی از نفوذ و هجوم تکنولوژی، فرهنگ و سیمای شهری بر الگوی مسکن روستایی، نسبت به کنترل این فرایند و حفظ الگوی معماری سنتی متناسب با نیازهای زندگی امروزی اقدام نمود.
    کلیدواژگان: ممصرف گرایی، گرایش به مهاجرت، همبستگی اجتماعی، رضایت از مسکن، پلان معماری، مقاومت مسکن
  • صادق صالحی زهرا حیدری هادی کریمی صفحه 69
    هدف
    با توجه به اینکه توسعه گردشگری اثرهای بسیاری در ابعاد اقتصادی، اجتماعی- فرهنگی و زیست-محیطی بر نواحی گردشگرپذیر می گذارد، هدف از این تحقیق پاسخ گویی به این سوال اساسی است که توسعه انواع گردشگری در دهستان دوهزار چه تاثیری بر توسعه پایدار گردشگری داشته است؟
    روش
    روش تحقیق از نوع توصیفی- تحلیلی با تاکید بر پیمایش میدانی و تهیه و تکمیل پرسشنامه است. جامعه آماری تحقیق را ساکنان روستاهای برسه، شانه-تراش و میانکوه تشکیل می دهند. اطلاعات جمع-آوری شده با استفاده از نرم افزار آماری SPSS پردازش شده است.
    یافته ها
    نتایج بیانگر آن است که توسعه گردشگری بر بعد اقتصادی توسعه پایدار تاثیر مثبت گذاشته است؛ به طوری که موجب تنوع شغلی و کسب درآمد بیشتر ساکنان شده است. همچنین، در بعد محیطی بیشترین تاثیر منفی را داشته است؛ زیرا، بررسی ها بیانگر آن است که در تغییر کاربری اراضی، افت محسوس کمی آب در فصول گرم سال، فرسایش و رانش زمین در اثر ساخت وساز غیراصولی خانه های دوم، موجب ناپایداری محیط شده است و در ابعاد اجتماعی و نهادی نیز وضعیتی پایدار در سطح متوسط ارزیابی شده است.
    راهکارهای عملی: این تحقیق عمدتا مبتنی بر روش کمی است و بهره گیری از روش های کمی نمی تواند تمامی زوایای پنهان موضوع های رفتار گردشگران یا جامعه میزبان را نشان دهد؛ بنابراین، به محققان دیگر پیشنهاد می شود از روش های تحقیق کیفی نیز برای شفاف ترکردن هرچه بیشتر روابط میان متغیرهای این تحقیق استفاده کنند.
    اصالت و ارزش: نتایج تحقیق حاضر ضرورت توجه به گردشگری پایدار را مطرح می سازد. بدیهی است با تقاضای روزافزون گردشگری در سطح جامعه، مناطقی که از ظرفیت های لازم به عنوان یکی از مکان های گردشگری برخوردار هستند، موردتوجه گردشگران قرار می گیرند. برای بهبود وضعیت پایداری و توسعه گردشگری، الزامات مدیریتی و نیز محافظت از محیط زیست برای نسل های آینده، لازم و ضروری است.
    کلیدواژگان: توسعه پایدار گردشگری، گردشگری روستایی، دهستان دوهزار، مازندران
  • علی اکبر تقیلو صفحه 83
    هدف
    روند سرعت تغییر فضاهای جغرافیایی چنان است که قدرت و توان بشر نمی تواند آن را پیش بینی کند. روستاها به عنوان یکی از سکونتگاه های بشری نتوانسته اند خود را با این تغییرات همگام سازند؛ بنابراین، اندیشمندان و پژوهشگران درباره استمرار حیات آن ها تردید کرده اند. در پژوهش حاضر تلاش بر آن است تا با رویکرد آینده پژوهی، پاسخی به بقای روستاها با توجه به رویدادهای درحال وقوع یا رخداد احتمالی آن ها در آینده ارائه شود.
    روش
    روش تحقیق مبتنی بر روش دلفی است. در ابتدا، عوامل کلیدی، رویدادها و پیشران های موثر در بقای روستاها توسط کارشناسان گروه دلفی انتخاب شدند و ازنظر اهمیت، میزان تاثیرگذاری و فقدان قطعیت با استفاده از مدل سلسله مراتبی AHP، تاپسیس و شاخص اجماع نظر رتبه بندی شدند.
    یافته ها
    براساس نتایج به دست آمده از بررسی ها، درآمد و اشتغال عوامل کلیدی تاثیرگذار در حیات روستاها هستند و گسترش تکنولوژی اطلاعات و ارتباطات و سیاست توسعه سکونتگاه های کوچک به عنوان پیشران های مهم در روند عامل های کلیدی شناخته شدند و براساس آن ها، سناریوهای بدیل آینده روستاها ترسیم گردیدند.
    محدودیت ها: نبود اطلاعات در برخی از عوامل کلیدی در سری زمانی.
    اصالت و ارزش: این تحقیق از این نظر دارای اهمیت است که در آن وضعیت آینده و پیشران های تشکیل دهنده روستاها شناسایی می شود و اقداماتی برای کنترل و هدایت آن ها برنامه ریزی می گردد.
    کلیدواژگان: روستا، آینده پژوهی، سناریو، پیشران
  • جمشید عینالی صفحه 97
    هدف
    این تحقیق به بررسی نقش خانه های دوم گردشگری در تنوع بخشی به اقتصاد روستایی و بهبود ایجاد فرصت های شغلی و درآمد ساکنین دائمی در روستاهای دهستان حصار ولیعصر می پردازد.
    روش
    پژوهش حاضر از نوع کاربردی و روش مورد استفاده از نوع تحلیلی- توصیفی است. برای گردآوری داده ها با بهره گیری از روش های میدانی، از تعداد 358 خانوار ساکن دایمی در روستاهای نمونه، با روش نمونه گیری کوکران 170 مورد انتخاب شد. برای تحلیل داده ها از آزمون های آماری از قبیل ویلکاکسون، t تک نمونه ای، کروسکال والیس و همبستگی اسپیرمن استفاده گردید.
    یافته ها
    نتایج مطالعه بیانگر وجود تفاوت معناداری در دو دوره زمانی قبل و بعد از گسترش خانه های دوم در مولفه های تنوع بخشی اقتصاد روستایی است. به طوری که، مولفه های ایجاد اشتغال غیر کشاورزی و بهبود زیرساخت های تولیدی به ترتیب بیشترین و مولفه ایجاد اشتغال در زمینه کشاورزی کمترین میزان را نشان می دهد. علاوه بر این، نتیجه رتبه بندی شاخص های تنوع بخشی به اقتصاد روستایی نیز نشان می دهد که روستاهای چنگوره و اسماعیل آباد بالاترین میزان و روستاهای قره بلاغ و آبدره پایین ترین جایگاه را داشته اند. محدودیت ها: مهمترین محدودیت های این تحقیق عبارتند از: همکاری اندک برخی از مسئولین محلی و فقدان اطلاعات در مورد خانه های دوم و تعداد آنها در روستاهای مورد بررسی.
    راهکارهای عملی: با توجه به یافته های تحقیق که نشان دهنده تاثیر مثبت توسعه گردشگری خانه های دوم در ایجاد تنوع در فعالیت های اقتصادی مناطق روستایی از دیدگاه ساکنین محلی است، می توان از آن به عنوان ابزاری در راستای نیل به توسعه پایدار روستایی در مناطق روستایی و بویژه روستاهای در معرض تخلیه استفاده کرد.
    اصالت/ ارزش: اهمیت پژوهش حاضر در این است که تاثیرات گسترش خانه های دوم گردشگری در تنوع بخشی به اقتصاد روستایی در منطقه مورد مطالعه را مورد بررسی قرار می دهد. لذا از یافته های تحقیق می تواند در تشریح نقش فعالیت های غیر کشاورزی در توسعه روستایی و نگهداشت جمعیت در مناطق روستایی مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: توسعه روستایی، گردشگری خانه های دوم، اقتصاد روستایی، شهرستان آوج
  • امیر احمدپور اسماعیل علوی صفحه 109
    هدف
    یکی از معضلات اساسی در حوزه کشاورزی، تغییر کاربری اراضی است که اخیرا تشدید گردیده است. این مسئله در درازمدت، روند و توازن تولید محصولات کشاورزی را مختل خواهد نمود. دراین زمینه عوامل بسیاری وجود دارد که تمایل به تغییر کاربری اراضی توسط کشاورزان را تحت تاثیر قرار می دهد. دراین راستا هدف اصلی تحقیق حاضر شناسایی عوامل موثر در تغییر کاربری اراضی کشاورزی روستایی در شهرستان ساری به عنوان یک قطب کشاورزی است که با مسئله تغییر کاربری اراضی مواجه است.
    روش
    تحقیق حاضر به لحاظ هدف، کاربردی است و ماهیت توصیفی- تحلیلی دارد. برای گردآوری اطلاعات از مطالعات کتابخانه ای و پیمایش میدانی استفاده شده است. جامعه آماری تحقیق حاضر شامل کشاورزانی است که حداقل بخشی از اراضی کشاورزی تحت تملک خود را تغییر کاربری داده-اند (326N=). با استفاده از جدول نمونه گیری کرجسی و مورگان، نمونه آماری 175 نفر تعیین گردید که با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای با انتساب متناسب انتخاب شدند. ابزار تحقیق، پرسشنامه ای است که روایی آن با کسب نظر از استادان و کارشناسان فن و پایایی آن با استفاده از آزمون آلفای کرونباخ (85/0) تایید گردید. برای تجزیه وتحلیل اطلاعات از تکنیک تحلیل عاملی درقالب نرم افزار SPSS استفاده گردید.
    یافته ها
    نتایج تحلیل عاملی، 9 عامل را به عنوان مولفه های موثر در تغییر کاربری اراضی کشاورزی شناسایی نمود که مهم ترین آن ها عبارت اند از: مهیانبودن شرایط اولیه کشت وکار، عامل اقتصادی - اجتماعی، جغرافیایی، مدیریت ریسک و دسترسی نداشتن به نهاده های تولید. 9 عامل شناسایی شده درمجموع، 471/66% از واریانس متغیر تغییر کاربری اراضی کشاورزی را تبیین می کنند.
    محدودیت ها: دسترسی به کشاورزان و کسب اطلاعات درراستای اهداف تحقیق، عمده ترین چالش تحقیق حاضر است.
    راهکارهای عملی: با توجه به یافته ها، ارائه، اجرا و پشتیبانی برنامه ها و طرح های کاربردی - اقتصادی مانند یکپارچه سازی اراضی، صدور مجوز و استقرار صنایع تبدیلی و تکمیلی در مجاور بخش های تولیدی کشاورزی، توجه جدی به مبحث بیمه محصولات کشاورزی و غیره، می تواند درراستای ایجاد تعادل پایدار بین درآمد فعالان بخش کشاورزی و سایر بخش ها، تا حد زیادی انگیزه تغییر کاربری در میان کشاورزان را کم کند یا از بین ببرد.
    اصالت و ارزش: شناسایی عواملی که در تسریع فرایند تغییر کاربری نقش دارند، بسیار ضروری است. تاکنون چنین تحقیقی در این منطقه استراتژیک انجام نشده است. نتایج حاصل می تواند راهگشای اتخاذ تصمیمات و اقدامات مسوولین نهادهای محلی ازجمله جهاد کشاورزی و منابع طبیعی در سامان دهی و حل مسائل مربوط به اراضی کشاورزی گردد؛ به طوری که پیامدهای نهایی آن عاید کشاورزان گردد.
    کلیدواژگان: تغییر کاربری، اراضی کشاورزی، شهرستان ساری
  • فرزانه قائمی حسین صادقی صفحه 121
    هدف
    هدف از انجام پژوهش حاضر آن است که بررسی نماید احداث واحدهای مشترک و انفرادی بیوگاز در روستاهای کشور تا چه میزان می تواند نیازهای مردم روستا یا خانوارهای روستایی به سوخت را پاسخ دهد و جایگزینی برای مصارف گاز طبیعی آنان باشد.
    روش
    تحقیق حاضر با روشی توصیفی- تحلیلی، نیازهای سوختی مردم روستایی کشور و امکان تامین آن به-وسیله بیوگاز حاصل از فضولات دامی را بررسی می کند.
    یافته ها
    نتیجه اولیه و کلی بررسی تناسب جمعیت دام و جمعیت انسانی روستاهای کشور از بعد تامین سوخت آن است که (اگر توزیع جمعیت دام و انسان در روستاهای کشور یکسان باشد) سرانه فضولات دامی قابل جمع آوری هر انسان روستایی آن قدر است که می تواند مصارف گاز طبیعی او را در سال به طور کامل پاسخ دهد. همچنین، نتایج بررسی امکان پذیری تامین سوخت روستاهای کشور ازطریق واحدهای مشترک و انفرادی بیوگاز تقریبا نشان دهنده پتانسیل زیاد تولید بیوگاز و امکان زیاد استفاده از آن در تامین سوخت روستاهای کشور است.
    محدودیت ها/ راهبردها: یکی از مشکلات، آگاهی های کم و آموزش های ناکافی در این باره است. همچنین، نبود روحیه مشارکت مردم روستایی در احداث و اداره واحدهای بیوگاز روستایی و فقدان برنامه جامع ملی برای گسترش این فناوری تاحدی از پیشبرد کار جلوگیری خواهد کرد که لازم است این مشکلات حل شود.
    راهکارهای عملی: لازم است آگاهی ها و آموزش های لازم به مردم روستایی کشور داده شود تا با مزایای مختلف استفاده از این فناوری آشنا شوند. علاوه برآن، حمایت های دولتی ازجمله اعطای وام به روستاییان برای احداث واحدهای بیوگاز قطعا می تواند در گسترش این فناوری موثر باشد.
    اصالت و ارزش: تامین سوخت روستاهای کشور ازطریق بیوگاز حاصل از فضولات دامی دارای مزایای بسیاری ازجمله صرفه جویی در مصرف سوخت های فسیلی، کاهش هزینه های لوله کشی گاز به مناطق روستایی، تولید کود غنی شده قابل استفاده در کشاورزی، افزایش سلامت انسان و محیط زیست و... است.
    کلیدواژگان: بیوگاز، تامین سوخت روستا، فضولات دامی
|
  • Mahmoud Reza Mirlotfi, Sayyed Amir Mohammad Alavizadeh, Yosef Badakhsh Page 1
    Purpose

    Today working at home are considered as important solutions for making jobs and income in throughout the word. The ability of doing this works at home causes the practitioners profit a lot. The main purpose of this issue is pathology of developing home jobs in rural areas in Dishmuk district and also recognition of the most main motives in people’s tendency towards those jobs and the presence of obstacles.

    Methodology

    The research way in this descriptive - analytic research is based on library studies and circle scrutiny in which data is collected by means of asking questions and letter and also is analyzed by software. Finding results from researching say that equal guess of importance of the all problems and twelve challenges from the answerers’ view in %95 level is repudiated.

    Findings

    Tested problems and challenges with deferent grades are effective on weakening the development of the home jobs. The problem of bargaining the products with an average 4. 88 possesses the maximum effects and be not supported by the officers a lack of financial support in sequence with averages 4. 81 and 4. 59 are in the next ranks and the minimum effect based on their view is related to the lawful obstacles with the average 1. 56Original/value: The topic of employment and people’s achievement to have a good job are considered the most basic of needs of society، as one of the great development objects in the often countries specially our country is، decreasing unemployment and developing job activities especially in rural areas. Home businesses are considered as important strategies for creating jobs and income throughout the world. The possibility of doing this business at “home” has many benefits for the employees including striking a balance between women’s responsibilities in the family and their employment، removing the costs of renting or buying a workshop and commuting، using other family members’ work force and preparing the ground for family jobs and the possibility of transferring experience through informal education among the members of family.

    Keywords: pathology of developing home jobs, rural development, Dishmuk district, Kohkiloye state
  • Hamdollah Sojasi Ghidari, Abdoreza Roknodin Eftekhari, Mahdi Purtaheri Page 13
    Purpose

    the main purpose in this paper is، the identifying of ecotourism entrepreneurship differences among rural of this region and ranking them، based on river- valley tourism potentials in ecotourism entrepreneurship and special analysis methods.

    Methodology

    For attain to this goal، descriptive and analytical methodology using data from a questionnaire in the form of experts and business owners، Exam T، power ratings technique، TOPSIS and the Arc GIS software for spatial analysis، is used.

    Findings

    The result shows that rural haven’t any difference in ecotourism entrepreneurship field. The result of TOPSIS technique indicate the precise grant of rural and paths based on ecotourism entrepreneurship characters that prove the result of T experiment in SPSS. Practical implications: Ecotourism and ecotourism economic، in it’s actually concept has not been considered in case study area. On the other word، based on this concept that protected area in the word are the bases of ecotourism activities and economic، has not been considered in this area and has not been different of the economic activities and enterprises out of there. Therefore، in the future researches could emphasis on tourism economy spatially ecotourism. Scientific Solutions: Finally، the rural that are be posited in busy path with the second purpose of tourism، have a most share in affective factors of ecotourism entrepreneurship development. Original/value: This study is innovation for emphases to the ecotourism entrepreneurship in interdisciplinary problem، and can use by rural planning، tourism development and entrepreneurship researchers.

    Keywords: ecotourism, sustainable entrepreneurship, ecotourism entrepreneurship, river, valley tourism, MCDM, rural areas of Tehran province
  • Siima Soleimanzade, Maryam Mahdavieh, Mohsen Sartipipor Page 29
    Purpose

    Reconstruction programs have two approaches: In-situ reconstructions and Relocation. Different experiences around the world show little acceptance of relocation programs by people which new sites were left or did not return to their pre-boom. Meanwhile، Estalkhkooh village relocation program shows vice versa. Villagers not only accept their new relocated village but also are trying to improve it. The purpose of this article is evaluating the Estalkhooh reconstruction after twenty years in order to discover the reasons of acceptation of the relocation by residence and also to achieve outcomes and complications.

    Methodology

    The article is based on qualitative research methods and has benefited from data collection tools such as observation، deep and semi-deep interviews and document review.

    Findings

    Based on results and outcomes of the research، this relocation program was successful in attraction of rural people''s participation as well as its rapid reconstruction process. It seems that simple access to old site of village، little distance from it، owning new lots in relocated village and etc. were the reasons of acceptance of this relocation. But this reconstruction had negatives effects for the village too. Research limitation: lack of information about reconstruction process، Poor road access to the village and the problems associated with low literacy and aging among the target population Practical implications: It seems that in reducing the risk of disasters by reconstruction، the region should be investigated further by headquarters of reconstruction in case of relocation. Original/value: The significance of the research in this regard is introducing the social، economic، physical and cultural factors that contribute to the residence acceptance in relocations after disasters.

    Keywords: Reconstruction, relocation, Estalkhkooh, Gilan, Zanjan earthquake
  • Mehdi Khayyati, Mosa Aazami Page 43
    Purpose
    Despite growing interest and increased investments in empowerment، the development of instruments and indicators with which to monitor and evaluate empowerment processes and outcomes are still at an early stage. The main goal of this study was to introduce and test the World Bank empowerment model for assessing the economic empowerment of rural people and to identify contexts and factors affecting it.
    Methodology
    A survey was conducted through questionnaires. The required data was collected from the rice producers of Rasht County، of whom 185 were selected using multistage cluster sampling. Face and content validity of the questionnaire were confirmed by a panel of experts and its reliability for various items، using Cronbach''s alpha، was estimated between 0. 69 and 0. 88.
    Findings
    The results showed a positive and significant effect of structure of opportunities on economic empowerment. Access to production inputs، markets and credit، opportunities available for learning and participation will improve desirable outcomes and economic empowerment. But opportunities created by government policies and programs do not have statistically significant impact on empowerment. In addition، available resources include economic، social and human assets as well as the direct effect on the economic empowerment، have indirect impact on the dependent variable through structure of opportunities. Practical implications: Due to farmer''s weakness، results suggest a capacity development program for marketing. Moreover، improving access to credit، especially for Small scale farmers، through creation and development of Rural Credit Cooperatives and microfinance institutions، which provide small loans to rural poor with little income or collateral، is strongly suggested. Regarding the low level of Beneficiary participation، it is recommended to encourage their participation in agricultural development projects to ensure the success and effectiveness of such plans. Original/value: This study applied World Bank empowerment model to assess contexts and necessities of people empowerment. Using this framework، people degree of empowerment is related to their effective choices. Capacity to make an effective choice is primarily influenced by two sets of factors: agency and opportunity structure.
    Keywords: Economic Empowerment, structure of opportunities, assets, rice producers of Rasht County
  • Aliakbar Anabestani Page 57
    Purpose
    In recent years، rural housing has gone through huge changes. This paper will attempt to investigate the effect of social changes in the lives of villagers on rural housing patterns.
    Methodology
    This study is an applied research and it used descriptive - analytic method for analysis، the major part of data collection was based on field studies and sampling (Cochran). The population from which the participants were selected for this study included 232 households in the scope of the study.
    Finding
    Findings according to the results of Pearson correlation tests indicated that there existed a significant and fairly strong relation (0. 427) between social change index and rural housing pattern. So that social changes indicator would determine 35. 4% of the variability in rural housing pattern. Prevalence of consumerism tendency solely would justify 42. 7% changes in rural housing pattern. In Route analysis، this index had the greatest impact on the factors of housing quality and architectural plans with the coefficients of 0. 45 and 0. 42. In spatial distribution، there is a direct correlation between social changes and rural housing pattern in six villages. Research limitation: One of the main challenges in this study is to access the information of rural housing pattern. Practical implications: Regarding the findings، strategies such as paying attention to interaction and social solidarity of rural inhabitants in construction، relying on local and ethnic culture in the region، reducing dependence of cities in rural housing، and so on، have been proposed. Original/value: The importance of this research is to recognize the impacts of changes on rural housing pattern due to technology invasion and the influence of urban culture، so that actions could be done to control this process and retain the traditional architectural pattern which suits the needs of contemporary life.
    Keywords: Consumerism, the migration tendency, social solidarity, housing satisfaction, architecture plan, housing resistance
  • Sadegh Salehi, Zahra Heydari, Hadi Karimi Page 69
    Purpose
    Given that the tourism development has many effects on economic، social، cultural، tourist and environmental aspects of tourist areas، the purpose of this research is to answer the main question: what is the effect of tourism development in Do-Hezar Dehestan on sustainable development of tourism?
    Methodology
    The research is descriptive and analytical. The research statistical population includes the native households living in Do-Hezar Dehestan. Sample size includes 200 subjects and the information was collected using questionnaire and was analyzed by SPSS statistical software.
    Findings
    Single-sample T-test findings with regard to the economic aspect is equal to 25. 2 with regard to the total calculated mean that shows a higher rate compared to the favorable mean of economic aspect (21). Also the calculated significance level (0. 000)، indicates the improvement of the economic situation of residents in tourism development. In Social and cultural aspects، the calculated means from the single-sample T-test are equal to 29. 1 that shows a lower rate in comparison to the favorable mean (30)، and these results have a significant agreement among the residents (0. 000). In environmental aspect، the calculated mean (26. 8) is much lower than the favorable mean (30) which shows undesirable environmental changes caused by tourism development. In managerial and institutional aspect، the mean obtained from the T test (18. 1) shows little difference compared to the favorable mean (18) indicating that in some variations، the inhabitants are not satisfied in the performance of managers but are satisfied in some other cases. Practical solutions: This research is mainly based on quantitative methods and using quantitative methods cannot show all the hidden aspects of tourist behavior or the host community. Therefore، the researchers are recommended to use qualitative research methods for clarifying the relationships between variables in this study. Original/value: The results of the present study raise the need for paying attention the r sustainable tourism. Obviously، with the increasing demand for tourism at the community level، the places that have the required capacity as one of the important tourist places are concerned by tourists. To improve the sustainability of tourism development، managerial requirements and the protection of the environment for future generations is essential.
    Keywords: Sustainable development of tourism, rural tourism, Dohezar Dehestan, Mazandaran
  • Aliakbar Taghilu Page 83
    Purpose
    So that is the process speed change Geographical areas، Human power could not predict the future. Rural as one of Human settlements has failed to keep pace with the changes. So their continued living rural has been questioned among scholars and researchers. According to the events taking place or event possible in the future، the present study attempts، to future study approach response for rural survival.
    Methodology
    The article is based on research using the Delphi technique. Initially the key factors، events and driving Forces effective on survival in rural areas were selected، by the Delphi experts and in the importance، the impact and uncertainty were rated using a hierarchical model of AHP، TOPSSIS.
    Findings
    Based on these results، income and employment are key factors affecting the living rural and development of information and communication technologies in rural areas and small settlements development policy were identified as key factors in the process of and consensus indicators and based on their were drawn alternative future scenarios of rural. Research limitation: lack of information on some of the key factors in the time series. Original/value: The significance of the research in this regard is important that future state and propellants and constituent villages have been identified and action plan is based on the direct control.
    Keywords: Village, future studies, scenarios, driving
  • Jamshid Einali Page 97
    Purpose
    This study investigate the role of tourism second homes in rural economy diversification and improvement of creating job and income opportunities of permanent residents in the Hesar-e- Valiasr Dehestan.
    Methodology
    This research is applied; and the used method is analytical– descriptive. For data collection by the use of field studies، from a total number of 358 permanent households in sample settlements، 170 respondents were selected by using Cochran formula. For data analysis، statistical tests such as Wilcoxon، One sample T test، Kruskal Wallis and Spearman correlation coefficient were used.
    Finding
    The results of the study shows a significant difference in diversification of rural economy in the periods before and after expanding second homes from the perspective of the respondents in the study area، so that the indicators of non- agricultural job creation and improvement of manufacturing infrastructures show the highest rate respectively and the index of job creation in were highly affected respectively and the index of job creation in agricultural activities shows the lowest. Furthermore، the result of the ranking of economic diversification indicators shows that the villages of Changureh and Esmaelabad had the highest and the villages of Abdareh and Qarabolagh are the lowest rank. Research limitations: The most important limitations of the research are: Low cooperation of some local authorities، the lack of information about second homes and their numbers in studied villages. Practical implications: According to research findings indicating the positive impact of second homes tourism development in diversification of economic activities in rural areas from the local residents’ viewpoints، it can be used as a tool to achieve sustainable development in rural areas، particularly in villages exposed to depopulation. Original/value: The importance of this research is to investigate the impacts of expanding tourism second homes in rural economic diversification in the study area. Therefore the research finding can be used in the explanation of the role of non- agricultural activities in and population maintenance in rural areas.
    Keywords: Rural development, second homes, economic development, Avaj County
  • Amir Ahmadpour, Esmaeil Alavi Page 109
    Purpose
    One of the major problems in agriculture field is land use change that has been growing recently and will disturb the balance of agricultural products in long term. There are many factors that affect farmers'' willingness to change the use of land. In this regard، the main objective of this study is to identify factors which affect the agricultural land use change in rural areas in Sari County as an agricultural hub that is faced with the problem of land use change.
    Methodology
    This research is an applied، descriptive-analytical research. To collect information، library study and field survey was used. The research population consists of 326 farmers who have changed a part of their agricultural land use. Using Krejcie and Morgan’s table، sample size was identified as 175. Samples were selected using stratified proportional sampling method. The research instrument was a questionnaire that its validity was verified by a panel of experts، and its reliability was obtained through Alpha Cronbach test (0. 85). The factor analysis technique was used for analyzing data through SPSS software.
    Finding
    The result of factor analysis determined nine elements as the most important factors affecting land use change including: initial conditions and insufficient supply of initial conditions for planting، socio-economic factors، geographical factors، risk management and lack of access to production inputs. These nine factors identified 66. 471% of the variance of the agricultural land use change factor. Research limitations: Access to farmers and data collection، were major challenges in this research. Practical implications: Provision، implementation and support of applied-economic plans such as land integration، permission and establishment of processing- supplementary industries near the agricultural production sectors، paying attention to agricultural insurance and so on، to create a sustainable balance between the income of the agricultural field and other fields might noticeably reduce or abolish farmers’ motivation to change their land use. Original/value: Identifying factors that play a significant role in accelerating the process of land use change is necessary. Unfortunately to the authors’ knowledge، no study so far has carried out about the land use change in this strategic area. The results might help local authorities specially Jihad-e- Agriculture and Natural Resources to make appropriate decisions and take actions to organize and solve issues related to agricultural land use change، for farmers’ benefit.
    Keywords: Land use change, agricultural land, Sari County
  • Farzaneh Ghaemi, Hossein Sadeghi Page 121
    Purpose
    The purpose of this paper is to evaluate to what extent the construction of common and individual biogas plants can answer the fuel needs of rural people or families.
    Methodology
    The present study with descriptive - analytical method، examines the fuel needs of the rural people and its supply by biogas from livestock waste.
    Findings
    The primary outcome of the proportion of rural population and the population of animals is that (If the distribution of the livestock and human population in villages were the same) livestock wastes that can be collected for per rural person، might fully answer his needs for consuming the natural gas in one year. The results show very high potential for producing biogas and its use in rural areas; thus، livestock waste that can be collected in the villages might answer the fuel needs of rural people in acceptable level. Research limitations: Low awareness and inadequate training in this field were one the problems in the present study. Moreover، the lack of participation in the construction of biogas plants and the lack of comprehensive national plan for developing this technology will prevent the progress of this type of activites. Therefore، it is necessary to solve these problems. Practical implications: It is important to provide opportunities and special trainings for rural people in order to acquaint them with various advantages of using this technology. In addition، the government support، including granting loans for biogas plants construction، might be effective for developing such a technology. Original/values: Providing fuel for rural areas by biogas from livestock waste has many advantages، including savings in the consumption of fossil fuels، reducing the cost of gas pipeline to rural areas، the production of enriched fertilizer used in agriculture، the increase in human and environment health and so on.
    Keywords: Biogas, rural fuel supply, livestock waste