فهرست مطالب

مطالعات حسابداری و حسابرسی - پیاپی 14 (تابستان 1394)

فصلنامه مطالعات حسابداری و حسابرسی
پیاپی 14 (تابستان 1394)

  • 110 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1394/05/05
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد اسماعیل فدایی نژاد*، محمدرضا مایلی، مصطفی امام دوست صفحات 4-15
    دیر زمانی مفاهیم مالی کلاسیک و فرض انسان عقلائی زیربنای علم مالی و تئوری های آن قرار داشت. مالی کلاسیک در بستری ایده آل، به توصیف قواعدی می پرداخت که سرمایه گذاران در یک بازار عقلائی می بایست بدان گونه رفتار کنند. فرض عقلائی بودن سرمایه گذاران به عنوان مدل ساده ای از رفتار انسان، از پایه های اصلی مالی کلاسیک محسوب شده و تقریبا تمامی نظریه های آن متاثر از این فرض بوده است. اما در سالیان اخیر، ظهور پدیده هائی همچون حباب قیمتی در بازار سهام، واکنش بیش یا کمتر از اندازه سرمایه گذاران به اطلاعات جدید و بسیاری موارد دیگر که در تقابل با نظریه بازار کارای سرمایه قرار دارد، باعث تشکیک در مفروض اصلی مالی کلاسیک، انسان عقلائی، و ایجاد پارادایم جدیدی تحت عنوان مالی رفتاری گردیده است. مدل های رفتاری، تاثیر سوگیری های رفتاری سرمایه گذاران در واکنش به واقعیات را بررسی کرده و بیان می کنند که در شرایط مختلف عکس العمل سرمایه گذاران نسبت به اطلاعات می تواند متفاوت باشد. مقاله حاضر به مرور تحقیقات انجام شده در زمینه یکی از عوامل رفتاری موثر بر راهبرد معاملاتی سرمایه گذاران می پردازد و هدف آن ایجاد بینشی در خصوص تداوم یا برگشت روند در قیمت سهام است.
    کلیدواژگان: سوگیری های رفتاری، راهبرد مومنتوم و معکوس، فرضیه کارائی بازار
  • محمدحسین ستایش، مهدی ابراهیمی میمند* صفحات 16-31
    ارزش گذاری شرکت ها مبحثی مهم در حوزه مالی و سرمایه گذاری است. یکی از اهداف ارائه اطلاعات حسابداری، فراهم نمودن اطلاعات برای تصمیمات سرمایه گذاری و گزینش گزینه های سرمایه گذاری است. چرا که بین ارزش شرکت و اطلاعات حسابداری ارتباط وجود دارد و سود تعهدی حسابداری سعی در تبیین جریان های نقدی هر سهم دارد که به صورت به هنگام ارائه می شود. مدل مازاد تمیز ارزش دفتری دارایی های شرکت را با ارزش ذاتی شرکت مرتبط می کند. این مدل بیان می دارد که ارزش شرکت برابر ارزش دفتری سهام شرکت به علاوه ارزش فعلی سودهای غیرعادی آتی است. در این مدل فرض می شود سودها از مجرای صورت سود و زیان به ترازنامه منتقل می شوند؛ ولی در واقع برای جلوگیری از نوسان شدید سود، برخی اقلام مستقیما به حقوق صاحبان سهام در ترازنامه منتقل می شوند که به آن ها اصطلاحا مازاد کثیف گفته می شود. به این ترتیب لزوم در نظر گرفتن این موارد نیز در مدل های ارزش گذاری قابل بحث است. این نوشته به تشریح مدل مازاد تمیز و مدل مازاد کثیف می پردازد.
    کلیدواژگان: مدل ارزش گذاری، مازاد تمیز، مازاد کثیف
  • مهدی بهار مقدم*، ساسان خادمی صفحات 32-43
    امروزه موفقیت هر شرکت به میزان توانایی آن در سازگاری و همگام شدن با رشد سریع فناوری و تغییرات بازار بستگی دارد، در این راستا آنچه که سازمان ها را از یکدیگر متمایز می سازد، صرفنظر از سرمایه، فناوری، تجهیزات، مواد اولیه و... نیروی انسانی متخصص و کارآمد بوده که بی شک می توان آن را مهم ترین عامل موفقیت یا شکست سازمانها دانست. در عین حال علیرغم اهمیت روزافزون عامل انسانی و سرمایه فکری، متاسفانه این دارایی ارزشمند در ترازنامه انعکاسی نداشته و در نتیجه ضرورت استفاده از حسابداری منابع انسانی به عنوان ابزاری جهت ارزشیابی این مهم به منظور گزارش در صورت های مالی در راستای اتخاذ تصمیمات صحیح و بهینه و دستیابی به مزیت رقابتی انکارناپذیر می باشد. در این مقاله ضمن مروری بر پیدایش و سیر تحولات پدیده جدیدی به نام حسابداری منابع انسانی، برخی ابعاد و چالش های پیش روی این سیستم بررسی گردیده و در پایان نیز پیشنهاداتی به منظور استفاده هر چه مفیدتر از این ابزار قدرتمند ارائه گردیده است.
    کلیدواژگان: حسابداری منابع انسانی، هزینه یابی منابع انسانی، ارزشگذاری منابع انسانی، چالش های حسابداری منابع انسانی
  • علیرضا شهریاری*، فرخ برزیده، مهسا الهامی صفحات 44-57
    در این مقاله فرضیه ثبات کارکردی از جنبه تفکیک اجزاء مستمر و غیر مستمر سود در بورس اوراق بهادار تهران و در سطح شرکت آزمون شده است. فرضیه ثبات کارکردی بیان می نماید که سرمایه گذاران صرف نظر از روش های حسابداری متفاوت برای محاسبه ی سود و اجزاء متفاوت آن، ارقام سود را به نحو مشابهی تفسیر می کنند. بنابراین سرمایه گذاران تازه کار، سود را به اجزاء عملیاتی و غیر عملیاتی سود را که دوام متفاوتی نسبت به یکدیگر دارند تجزیه ننموده و با تمرکز بر خط آخر سود آن را تجزیه نمی نمایند. بنابراین رشد جزء غیرعملیاتی(غیر مستمر) در دوره جاری منجر به کاهش بازدهی در آینده خواهد شد. برای آزمون این فرضیه از اطلاعات 153 شرکت طی سالهای 1382 تا 1389 استفاده نموده و از طریق تحلیل رگرسیون نتیجه گیری نمودیم. نتایج هم در مورد ارتباط اجزاء سود با بازدهی آتی نشان می دهد که شواهد قوی مبنی بر قدرت توضیح دهندگی این فرضیه در دوره و نمونه تحقیقی وجود دارد.
    کلیدواژگان: فرضیه ثبات کارکردی، جزء مستمر سود، جزء غیر مستمر سود، سرمایه گذاری تازه کار، تاکید بر خط آخر سود
  • رضا جامعی*، نسرین درویشی صفحات 58-73
    هدف اصلی این پژوهش بررسی تاثیر سیستم اطلاعات حسابداری (AIS) بر تصمیم گیری مدیران بانک های تجاری شهر کرمانشاه می باشد. جامعه مورد مطالعه بانک های تجاری ایران شامل بانک ملی، سپه و پست بانک بوده و نمونه شامل تعداد 83 نفر از مدیران بانک های سطح شهر کرمانشاه می باشد.اطلاعات مورد نیاز به شکل میدانی و از طریق پرسشنامه گردآوری و به وسیله نرم افزار19 SPSSمورد تجزیه وتحلیل قرارگرفته است. نتایج حاکی از این است که مدیران بانک های تجاری کرمانشاه از اطلاعات سیستم حسابداری استفاده می کنند، اطلاعات این سیستم بر بهبود تصمیم گیری مدیران تاثیر گذار بوده و نیز سیستم موجود اطلاعات مورد نظر مدیران را فراهم می نماید. نتایج همچنین بیانگر عدم وجود رابطه معنا داری بین سطح استفاده مدیران از اطلاعات سیستم حسابداری و سطح تحصیلات/رشته تحصیلی/ نوع دانشگاه محل تحصیل می باشد.
    کلیدواژگان: سیستم اطلاعات حسابداری، مدیران، بانک های تجاری
  • محمد گراوند* صفحات 74-83
    با افزایش جهانی شدن بازار، نیاز به استفاده از فرصت های سرمایه گذاری خارجی و دستیابی به اطلاعات قابل مقایسه و قابل اتکا و کاهش هزینه های تطبیق صورت های مالی که با استفاده از استانداردهای ملی تهیه می شود منجر به تمایل به هماهنگ سازی استانداردهای حسابداری و همگرایی در میان کشورها شده است.
    هماهنگ سازی، به معنای نوعی توافق در سطح بین المللی است که به منظور جریان مطلوب و قابل فهم تر اطلاعات صورت می گیرد. همچنین استانداردهای گزارشگری مالی بین المللی ابزاری موثر برای افزایش شفافیت و قابلیت فهم اطلاعات در امور کسب وکار نهادهای اقتصادی هستند. هدف این مقاله بررسی پذیرش و چالش های استانداردهای بین المللی گزارشگری مالی و هماهنگ سازی با استانداردهای ملی حسابداری می باشد.
    کلیدواژگان: استانداردهای بین المللی گزارشگری مالی، همگرایی، پذیرش، چالش ها
  • علی فاضل یزدی*، زهره حیدری صفحات 84-103
    وجود اطلاعات مالی شفاف و قابل مقایسه یکی از ارکان مهم پاسخگویی و تصمیم گیری های آگاهانه بوده و در رشد و توسعه اقتصادی اثرگذار است. اگرچه اطلاعات مالی از منابع مختلف قابل استخراج است اما در حال حاضر صور تهای مالی هسته اولیه منابع اطلاعات مالی را تشکیل می دهد و تقریبا حسابداران مسئول تهیه و ارائه این صورت ها هستند. با توجه به این که صورت های مالی بر اساس استانداردهای حسابداری تهیه و گزارش می شوند، تهیه و تدوین استانداردهای حسابداری از اهمیت ویژه ای برخوردار می باشد. در این پژوهش تلاش می شود به این سوال که آیا «به کارگیری استاندارد های حسابداری شماره 30 و 31 بر معیارهای ارزیابی عملکرد و ضریب واکنش سود تاثیرگذار بوده است؟» پاسخ داده شود. در این تحقیق از ارزش افزوده اقتصادی، ارزش افزوده اقتصادی تعدیل شده، نرخ بازده دارایی ها و نرخ بازده حقوق صاحبان سهام به عنوان معیارهای ارزیابی عملکرد و همچنین ضریب واکنش سود به منظور سنجش محتوای اطلاعاتی سود استفاده شده است. در راستای اجرای این پژوهش، اطلاعات 120 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در بازه زمانی 1386 تا 1391 به عنوان نمونه آماری انتخاب شده است. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از تکنیک رگرسیون مبتنی بر داده های ترکیبی حاکی از آن است که به کارگیری استانداردهای حسابداری شماره 30 و 31 از لحاظ آماری تاثیر معناداری بر معیارهای ارزش افزوده اقتصادی، نرخ بازده دارایی ها، نرخ بازده حقوق صاحبان سهام و همچنین ضریب واکنش سود دارند ولی این استانداردها از لحاظ آماری بر معیار ارزش افزوده اقتصادی تعدیل شده تاثیر معناداری ندارد.
    کلیدواژگان: استاندارهای حسابداری ایران، معیارهای ارزیابی عملکرد، ضریب واکنش سود، بورس اوراق بهادار تهران
|
  • Mohammad Esmaiel Fadaie Nezhad*, Mohammad Reza Mayeli, Mostafa Emamdoost Pages 4-15
    Implication of classic finance and rational investors had been the crucial basics of finance. The context of Classic finance explains rules which investors were dealt with in a rational market.The assumption of rational investors, as a simple model of human behavior, is the main foundation of classic finance and almost all the classic financial theories such as portfolio theory, capital asset pricing model, efficient market theory, agency theory and etc., are affected by.But in recent years, the emergence of phenomena such as speculative bubbles in the stock market, excessive price volatility, as investors over react or under react to new information, and many other anomalies that are against efficient market theory, create a new paradigm known as “behavioral finance ". Behavioral models investigate investor’s bias in response to the reality and suggest that the reaction of investors to the information can be different.This research studies one of the effective behavioral factors on trading strategies with the aim of knowledge for understanding momentum or reversing prices.
    Keywords: behavioral biases, Momentum, reversal strategy, Efficient market hypothesis
  • Pages 16-31
    Valuation is important topic in corporate finance and investment. One of the objectives of representing accounting information is providing information for investment decisions and the choosing among the investment options. Firm value is associated with accounting information, since accounting income aims to determine per share cash flow. Clean Surplus Model links book value of assets with the firm inherent value. This model judge that the value of the company equals book value of stock accompanying with the present value of abnormal future earnings. In the mentioned model earnings are reflected in the balance sheet after they are presented in income statement; however in order to prevent earning volatility some of the items are transferred to balance sheet directly. These items are called dirty surplus. Therefore considering these items in valuation models is debatable. This paper describes the clean surplus and dirty surplus models.
    Keywords: Valuation model, dirty surplus, clean surplus
  • Pages 32-43
    Nowadays the success of any company depends on its ability to adapt and keep pace with rapid technological market changes. Here, what distinguishes organizations from each other, regardless of capital, technology, equipments, primary materials, etc is skilled and efficient human resources which with no doubt can be considered as the most important factor in the success or failure of organizations. However, despite the increasing importance of the human factor and the intellectual capital, this valuable asset does not have a reflection in the balance sheet and, as a result, we can not deny the necessity of using human resources accounting as a tool for the evaluation of this important matter in order to report in financial statements to adopt correct and optimal decisions and achieve competitive advantage. In this paper while over viewing the emergence and evolution of a new phenomenon know as human resource accounting, will consider some of the applications, dimensions and challenges of this system, and in the end, give some useful suggestions on how to use this powerful tool.
    Keywords: Human Resource Accounting, Human Resource Costing, Human Resource Valuation, Challenges of Human Resource Accounting
  • Pages 44-57
    In this paper the functional fixation hypothesis is tested from investors’ viewpoint for separation of continuous and noncontinuous components of earnings. The functional fixation hypothesis states that investors interpret earnings regardless of related accounting methods and persistence of its component. So naive investors do not analyze earnings figures in detail (ie, continuous and non-continuous components) and instead they focus on the bottom line. Furthermore, the literature argues that non-continuous component has less persistence than continuous component and non-continuous component growth in current period which leads to low returns in future. The functional fixation hypothesis was tested using the data of 153 listed companies quoted in the TSE for 7 years (1382- 1389). Our findings show that there is a powerful evidence for the hypothesis explanatory power.
  • Pages 58-73
    This study tends to analyze the impact of Accounting Information System (AIS) on management decision making.In research design of this study the information of 83 managers of Kermanshah Business Banks were used and the needs data were collected using questionnaire.Data were analyzed by the SPSS software.The results show that: Managers use AIS for decision making. AIS have effects on management decision. AIS provide needed information for managers. There is no significant relationship between using of AIS and level of education. There is no significant relationship between using of AIS and field of education. There is no significant relationship between using of AIS and type of university.
    Keywords: Accounting Information System (AIS), Managers, Business Bank
  • Mohammad Geravand* Pages 74-83
    With the increasing globalization of markets, the need for using of foreign investment opportunities and access to comparable and reliable information and reduce the cost of comparison of financial statements that are prepared using national standards, lead to tend to harmonization and convergence of accounting standards in the country. Coordinate, which is defined as an agreement at the international level in order to better understand the optimal flow of information takes place. The International Financial Reporting Standards are effective tool for increasing transparency and intelligibility information in the business of financial institutions. The purpose of this paper is to examine the adoption and challenges of international financial reporting standards and harmonization whit national standards of accounting.
    Keywords: International Financial Reporting Standards, Convergence, Adoption, Challenges
  • Pages 84-103
    Availability of Transparent and comparable financial information is one of the most important elements of accountability and informed decision making, and have an impact on economic development. However financial information can be extracted from various sources, but at present financial statements constitute the primary core of information resources, and accountants are responsible for preparing and presenting these statements. According to the fact that statements are prepared and reported according to the accounting standards, develop of accounting standards have special importance. This research attempt to answer this question: "Whether application of accounting standards of 30 and 31 affect Performance Evaluation Criteria and Earnings Response Coefficient?" In this research, the information content of the earning has been measured by using Performance evaluation criteria and Earnings Response Coefficient such as Economic Value Added, Adjusted Economic Value Added, Rate of return on assets, and Rate of return on equity. In order to perform this study, information of 122 companies listed in Tehran stock exchange were selected as a statistical sample. The results of the data analysis, by using regression techniques based on combined data, indicate that application of accounting standards of 30 and 31 has statistically significant effect on Economic Value Added, Rate of return on assets, Rate of return on equity, and also Earnings response coefficient. But these standards have no statistically significant effect on Adjusted Economic Value Added.
    Keywords: Accounting Standards of Iran, Performance Evaluation Criteria, Earnings Response Coefficient, Tehran Stock Exchange