فهرست مطالب

مطالعات حسابداری و حسابرسی - پیاپی 18 (تابستان 1395)

فصلنامه مطالعات حسابداری و حسابرسی
پیاپی 18 (تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/05/03
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید حسین سجادی، یحیی شیری*، ناهید محمدی صفحات 4-15
    رقابت شدید در سطح جهان باعث شده است تا موففیت عمر کوتاهی داشته باشد. لذا سازمان ها برای اینکه بتوانند بقای خود را تضمین کنند به ناچار باید بهبود مستمر و حرکت به سمت رویکردهای نوین ارزیابی عملکرد را در پیش گیرند. در این مقاله تکنیک اساسی حسابداری فرامتغیر و توان آن برای تغییر در رویه های حسابداری مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. حسابداری فرامتغیرکاربرد تئوری محدودیتها در حسابداری و مالی است ، اصولا حسابداری فرامتغیر برای استفاده در محیط های تولیدی ابداع شد اما قابلیت تطبیق با صنایعی مانند نرم افزار را نیز دارد . عبارت حسابداری فرامتغیر از روش خاص اندازه گیری های مالی برگرفته شده که برای محاسبه و تصمیم گیری استفاده شده است . حسابداری فرامتغیر به ارائه یک روش اندازه گیری متفاوت می پردازد. از هزینه های تولید استفاده نمی کند و انگیزه های مدیریت را برای ایجاد تولید مازاد و اضافی از بین می برد.
    کلیدواژگان: حسابداری فرامتغیر، تئوری محدودیت ها، معیارهای عملکرد
  • حسین فخاری، عبدالصمد قورچایی* صفحات 16-31
    گزارشگری مالی به عنوان یکی از مهمترین ساختارهای اطلاعاتی در بازارهای اوراق بهادار تلقی شده و کیفیت ارقام ارائه شده خصوصا کیفیت سود نقش مه می در تا می ن نیازهای سهامداران بالفعل و بالقوه واحد تجاری ایفاء می کند. لذا انتظار می رود اطلاعات حسابداری و به طور خاص کیفیت سود بر حداقل نرخ بازده مورد توقع سرمایه گذاران (هزینه سرمایه ) موثر بوده و نهایتا با بازده مازاد سهامداران همبسته باشد.
    از این رو این تحقیق درصدد است تا به طور تجربی ارتباط بین اطلاعات حسابداری و بازده مازاد سهام را برای نمونه ای با 123 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، با رویکرد رگرسیون مبتنی برتحلیل ترکیبی برای سال های 1385 تا 1389 مورد بررسی قرار دهد. یافته ها نشان می دهد بین اطلاعات حسابداری و هزینه سرمایه رابطه معناداری وجود داشته و خصوصا کیفیت سود به عنوان عنصر مهم گزارشگری مالی داری رابطه ای منفی و معنادار با هزینه سرمایه است. همچنین یافته ها نشان می دهد که هزینه سرمایه با بازده مازاد سهامداران رابطه معکوس دارد. این یافته ها تاکید مجدد بر فایده مندی ارقام حسابداری مخصوصا کیفیت سود بر هزینه سرمایه و بازده مازاد هر سهم است.
    کلیدواژگان: اطلاعات حسابداری، کیفیت سود، هزینه سرمایه، بازده مازاد سهم
  • محمدرضا مهربان پور*، محمد جندقی قمی، رحیم اقدام، حسین قربانی صفحات 32-47
    با رشد روز افزون کارخانه ها و آلاینده های ناشی از آن ها حسابداری نیز باید نقش خود را در جلوگیری یا حداقل، کاهش زیان های وارده به طبیعت ایفا کند که این امر در شاخه جدیدی در حسابداری تحت عنوان حسابداری محیط زیست ظهور و بروز پیدا می کند. در این تحقیق به بررسی مفاهیم و تشریح فواید، کاربردها و اهداف حسابداری زیست محیطی پرداخته می شود.سپس به شرایط موجود در ایران اشاره شده ودر ادامه به تشریح پیشینه ای از حسابداری زیست محیطی پرداخته می شود و در پایان به لزوم وجود یک استاندارد حسابداری جهت ایجاد یکنواختی و ثبات رویه در اطلاعات زیست محیطی افشا شده توسط شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران اشاره می شود.
    کلیدواژگان: حسابداری محیط زیست، کاربردهای حسابداری محیط زیست، اهداف حسابداری محیط زیست، حسابداری زیست محیطی در ایران
  • مهدی ناظمی اردکانی*، زهره عارف منش، زهرا جعفری باواریانی صفحات 48-63
    تجدید ارائه صورتهای مالی به طور ضمنی حاوی این پیام است که صورتهای مالی دوره گذشته از ویژگی کیفی قابلیت اتکا برخوردار نبوده اند و از این رو این امکان وجود دارد تصمیماتی که بر اساس این اطلاعات اتخاذ شده اند غلط باشند. تحققات گذشته نشان می دهد تجدید ارائه سرفصل های اصلی صورت سود و زیان از اهمیت بیشتری در بین سایر سرفصل صورهای مالی اساسی برخوردار است. بنابراین هدف از این پژوهش بررسی این تجدید ارائه سرفصل های اصلی صورت سود و زیان بر ارزش شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. به این منظور، 90 شرکت پذیرفته در بورس اوراق بهادار تهران، طی دوره زمانی 1383-1391 مورد بررسی قرار گرفته اند است. روش آماری مورد استفاده، رگرسیون چند متغیره و ازمون t می باشد. نتایج حاصل از آزمون این فرضیات نشان می دهد بین ارزش شرکت و تجدید ارائه سرفصل های اصلی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران رابطه غیرمستقیم معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: گزارشگری مالی، تجدید ارائه، ارزش شرکت، سرفصل های اصلی صورت سود و زیان
  • قدرت الله حیدری نژاد، جواد نیک کار* صفحات 64-83
    بحران های مالی جهانی باعث پدید آمدن سئوالاتی در مورد کیفیت و دامنه حسابرسی مستقل شد. در تلاش برای اصلاح این وضعیت کمیسیون اروپایی (EC) در سال 2010 یک سری راه کارهای کلی ارائه کرد؛ که پیشنهاد استفاده از حسابرسی مشترک یکی از این موارد بود. در این نوع از حسابرسی، دو شرکت حسابرسی به طور همزمان و به صورت جداگانه کار حسابرسی را انجام داده و یک گزارش حسابرسی را صادر کرده و در قبال این اظهارنظر مسئولیت مشترک دارند. هدف اصلی این پژوهش، بررسی تاثیر حسابرسی مشترک بر کیفیت، هزینه ها و بازار حسابرسی است. این پژوهش با استفاده از نتایج تحقیقات پیشین و به صورت کتابخانه ای به بررسی این موضوع پرداخته است. نتایج حاکی از آن است که شواهد تجربی حمایت کننده از نقش مثبت حسابرسی مشترک بر کیفیت حسابرسی اندک و متناقض است. در مورد تاثیر حسابرسی مشترک بر هزینه های حسابرسی نتایج نشان داد که حسابرسی مشترک الزامی منجر به افزایش هزینه ها شده و در حالت بکارگیری اختیاری نتایج متفاوت است. همچنین، نتایج نشان داد که انحصار بازار حسابرسی در کشورهایی که سابقه طولانی در بکارگیری این نوع حسابرسی دارند (از جمله دانمارک و فرانسه) کمتر از کشورهای دیگر است.
    کلیدواژگان: حسابرسی مشترک، کیفیت حسابرسی، هزینه حسابرسی، بازار حسابرسی
  • مهدی فیل سرایی، حجت الله آتشی گلستانی صفحات 84-99
    این مقاله، در ابتدا نحوه تدوین مدل های نمایندگی برای غلبه بر مسائل انگیزشی حاصل از مشکلات گزینش نادرست و خطر اخلاقی را تشریح نموده و دلایل این که چرا مدل های تئوری نمایندگی به سختی حل می شوند را بحث می کند. سپس نتایج تئوری نمایندگی را در قالب مدلی ریاضی برای تدوین قرارداد استخدامی نماینده (مدیر) بیان می دارد و خصوصیات معیارهای سنجش عملکرد که برای ارزیابی عملکرد نماینده در قرارداد مشخص شده را توصیف می کند. این خصوصیات شامل آگاهی بخشی، قابلیت کنترل، سنخیت و به موقع بودن است. انتخاب مناسب معیارهای سنجش عملکرد مبتنی بر حسابداری و یا مبتنی بر بازار در برانگیختن رفتار نماینده و کاهش تضاد منافع بین صاحبکار و نماینده تاثیرگذار است. معیار(های) سنجش عملکرد گنجانده شده در قرارداد حقوق و طرح پاداش نماینده ممکن است شرایطی را به وجود آورد که در نتیجه ی آن مدیریت سود اتفاق بیفتد.
    کلیدواژگان: تئوری نمایندگی، حسابداری مدیریت، قرارداد انگیزشی، معیارهای ارزیابی عملکرد، پاداش
  • شعیب رستمی*، ثمین کهنسال صفحات 100-113
    در طول سالیان اخیر، بخش عمومی دستخوش تغییرات مختلفی شده است؛ تغییراتی که اثرات مهمی بر پیشرفت حسابداری و نظام گزارشگری بخش عمومی داشته است. این تحقیق نشان می دهد که مهم ترین نکته برآمده از بطن این تغییرات، لزوم تهیه صورت های مالی تلفیقی در بخش عمومی است. صورت های مالی تلفیقی در بخش عمومی، جزو چالش برانگیزترین موضوعات در حوزه پژوهش های بین المللی قرار داشته و همواره بین نهادهای قانون گذاری بین المللی و دولت ها مورد مناقشه بوده است. با این همه، هدف تحقیق حاضر، بررسی لزوم تهیه صورت های مالی تلفیقی در بخش عمومی و سپس ایجاد زمینه مناسب برای نهادهای قانون گذاری در مورد انتشار استانداردهای مناسب در خصوص این موضوع می باشد. در نتیجه برای دستیابی به این مهم، مطالعه حاضر به بررسی ادبیات علمی و همچنین بررسی گام های برداشته شده توسط نهادهای قانون گذاری در خصوص انتشار استانداردهای بین المللی مرتبط با صورت های مالی تلفیقی پرداخته است. مطالعه حاضر بر اهمیت ارائه صورت های مالی تلفیقی توسط بخش عمومی تاکید داشته و به تشریح ارتباط بین صورت های مالی تلفیقی تهیه شده توسط بخش عمومی و بخش خصوصی می پردازد. نتیجه اصلی مطالعه مفهومی حاضر، آن است که موسسات بخش عمومی باید اقدام به تهیه صورت های مالی تلفیقی نموده و در این مسیر، دولت ها و نهادهای قانون گذار، نقشی اساسی در معرفی و توسعه این دسته از گزارش های مالی ایفا می کنند.
    کلیدواژگان: صورت های مالی تلفیقی، بخش عمومی و خصوصی، حسابداری تعهدی، استانداردهای حسابداری، نهادهای قانون گذاری
|
  • Pages 4-15
    Intense competition in the world is caused success be short lived. Therefore organizations for guarantee theirs revive should have continuous improvement and go to new approach for evaluating the performance. In this paper major technique of Throughput Accounting and its power for change in accounting procedures is analyzed. Throughput Accounting is application theory of constraints in accounting and financial. Generally Throughput Accounting invented for using in manufacturing but it can use in industries such as software. Throughput Accounting Phrase is Derivative from financial measuring specific methods that used for calculating and decision making. Throughput Accounting provides a different method of measuring. It does not use cost of production and eliminates Management incentive to create additional surplus production.
    Keywords: Throughput Accounting, Theory of constraints, performance measurements
  • Pages 16-31
    Financial reporting is an important resource of information in the capital markets. the efficient market hypothesis consider that the role of accounting information signals is a vital factor for investors design making to get high return with lowest cost. So this study investigates empirically the links between accounting information, cost of capital and excess stock returns for sample of 123 firms listed on the Tehran Stock Exchange and the panel data methodological approach over the period 1385- 1389. The empirical findings displayed that accounting information, affects directly the firm’s cost of capital. This, in turn, implies that by incorporating all available pieces of information related to the accounting environment of the firm, tends to exert a negative effect on the firm’s excess stock returns.
    Keywords: accounting information, earning quality, cost of capital, excess stock return
  • Pages 32-47
    By daily increasing in firm's numbers and their pollutions, accounting must do its rule to remove or improve this disaster. This aim has been done in new approach in accounting that called environmental accounting. This research review concepts, benefits, applications and objectives of environmental accounting. Then it has reviewed its background and status in Iran. In the last it has recommend that an accounting standard must been amending for uniformity and consistency.
    Keywords: Environmental Accounting, Applications of Environmental Accounting, Concepts of Environmental Accounting, Objectives of Environmental Accounting, Environmental Accounting in Iran
  • Mahdi Nazemi Ardakani , Zohre Arefmanesh, Zahra Jafari Bavariani Pages 48-63
    By daily increasing in firm's numbers and their pollutions, accounting must do its rule to remove or improve this disaster. This aim has been done in new approach in accounting that called environmental accounting. This research review concepts, benefits, applications and objectives of environmental accounting. Then it has reviewed its background and status in Iran. In the last it has recommend that an accounting standard must been amending for uniformity and consistency.
    Keywords: Financial Reporting, Restatement, firm value, main, headings of income statement
  • Pages 64-83
    The global financial crisis led to the emergence of questions about the quality and scope of the independent audit. In an attempt to remedy the situation by the European Commission (EC) in 2010, a series of proposed solutions, which offer a joint audit was one of them. In this type of audit, two audit firm simultaneously and individually perform the audit and the audit report issued a joint responsibility for this opinions. The main aim of this study was to evaluate the effect of joint audits of quality, cost and market audit. This study uses the results of previous research and the literature has addressed this issue. The results show that the empirical evidence supporting the positive role of the joint audit on audit quality is low and inconsistent. The impact of joint audit on audit fees, results showed that the joint audit requirements lead to increased costs and the optional use of different results. Also, The results showed that the audit market monopoly in countries that have a long history of using this type of audit (including Denmark and France) Lower than in other countries.
    Keywords: joint audit, quality audit, audit fees, audit market
  • Pages 84-99
    This paper begin by explaining how agency models are formulated to capture incentive problems caused by moral hazard and adverse selection problems, and discuss the reasons why agency theory models are difficult to solve. Then represent agency theory results in the form of a mathematical model for the employment contracting setting of agent (management) and the describe characteristics of performance measures specified in the contract for performance evaluation of agent. These qualities include informativeness, controllability, congruity and timeliness. Appropriate selection accounting-based measures of performance or market- based in motivating agent behavior and reduce conflicts of interest between the principal and the agent has an impact. Performance measures included in the compensation contracts and bonus plans of agent may create conditions where earnings management occurs.
    Keywords: Agency Theory, Management Accounting, incentive contracts, performance measures, bonus
  • Pages 100-113
    The public sector has faced a series of reforms, which have had a great influence on the development of public accounting and reporting system. This paper shows that the most important issue that has resulted from these reforms is the preparation of consolidated financial statements in the public sector. The public sector consolidated financial statements are one of the most challenging topics of worldwide research and also, became a debated issue both for international regulatory body and for governments. However, the objective of this article is to investigate the need for consolidated financial statements in the public sector and to outline the activity of the international regulatory bodies in order to issue specific standards regarding this current topic. So as to reach this main objective of the research, this paper explores the scientific literature regarding this issue and then it followed the steps taken by regulators in the development of international standards regarding consolidated financial statements. This paper emphasizes on the importance of the introduction and presentation of consolidated financial statements by public sector entities and reveals the link between these types of reports prepared by entities from private sector and public one. The main conclusion of this conceptual paper is that public sector entities should prepare consolidated financial statements and the regulators and governments play an important role in taking and introducing these practices into the public sector.
    Keywords: Consolidated financial statements, Public, private sector, Accrual accounting, Accounting standards, Regulatory body