فهرست مطالب

مطالعات حسابداری و حسابرسی - پیاپی 2 (تابستان 1391)

فصلنامه مطالعات حسابداری و حسابرسی
پیاپی 2 (تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/06/06
  • تعداد عناوین: 7
|
  • بیتا مشایخی، سپیده سادات نصیری صفحه 4
    بررسی ادبیات مرتبط با محافظه کاری در گزارشگری مالی، بیانگر اهمیت موضوع محافظه کاری در حرفه حسابداری است. محققین همواره کوشیده اند میزان محافظه کاری و عوامل موثر بر آن در گزارشگری مالی و حسابداری را تعیین کنند که البته این امر به ساده ای میسر نبوده است، زیرا امکان اندازه گیری مستقیم مفهوم محافظه کاری وجود ندارد. در هر صورت، محافظه کاری همواره از مفاهیم کلیدی در حسابداری بوده و صرف نظر از مشکلات اندازه گیری، وجود آن می تواند تاثیرات عمده ای بر محتوای اطلاعاتی صورت های مالی داشته باشد. لذا هدف اصلی از انجام این مقاله، بررسی تغییرات محافظه کاری در گزارشگری مالی شرکت ها در ایران با تاکید بر تغییرات اقلام تعهدی و نسبت ارزش بازار به ارزش دفتری خالص دارایی ها (از این پس MTB) می باشد، زیرا بنا بر برخی تحقیقات تجربی از دیگر کشورها به نظر می رسد که محافظه کاری در گزارشگری مالی طی زمان افزایش یافته است. از آنجایی که با صحت چنین ادعایی، تحلیل سری زمانی صورت های مالی (که همواره به عنوان یکی از منابع مهم اطلاعاتی در بازارهای مالی و سرمایه محسوب شده است) بی معنا بوده و از اعتبار لازم بهره مند نیست، لذا بررسی این ادعا در حسابداری برای کلیه گروه های ذینفع از اهمیت ویژه ای برخوردار است. به دلیل فقدان یک تعریف عمومی پذیرفته شده از محافظه کاری، در این پژوهش دو معیار برای محافظه کاری در گزارشگری مالی تعریف و مورد بررسی قرار می گیرد. این معیارها بر انباشتگی اقلام تعهدی غیر عملیاتی و MTBتاکید دارند. جامعه آماری این مقاله، شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران از 1381 تا پایان 1389 می باشد که از این تعداد، 116 شرکت (1044 سال- شرکت) در نمونه این تحقیق جای گرفتند. اگرچه نتیجه گیری قطعی ممکن نیست، ولی شواهد موجود از گزارشگری مالی شرکت های عضو بورس اوراق بهادار تهران، فرض افزایش محافظه کاری را تایید نکرده و نشان می دهند که میزان محافظه کاری در گزارشگری مالی شرکت ها در ایران در طول یک دهه گذشته به طور افزایشی تغییر نکرده است.
    کلیدواژگان: اقلام تعهدی، محافظه کاری، MTB، اقلام تعهدی غیر عملیاتی
  • شکرالله خواجوی، شعله منصوری صفحه 22
    انصاف به عنوان یکی از عوامل موثر در ایجاد عدالت سازمانی، در نظام حسابداری و نظام پاسخ گویی مالی نقش مهمی را ایفا می کند. در اصول اخلاقی حرفه ای حسابدارای بر انصاف به عنوان یکی از معیارهای مهم قضاوتی در گزارشگری تاکید می گردد. زیرا این پدیده تضمینی است مبنی برصحت و رعایت دقت در تهیه و تایید صورت های مالی توسط حسابداران. اگر بپذیریم که نظام حسابداری، یک جریان مبادله اطلاعات میان پاسخ گو و پاسخ خواه است، می توان گفت حسابدار عاملی است که به عنوان طرف سوم این مبادله وارد عمل می شود تا دو طرف را از ایجاد جریان روان اطلاعات مطمئن سازد. و فایده مندی این نقش سوم به عنوان نقش بیمه ای در جریان اطلاعات فقط با رعایت انصاف تحقق می یابد.
    کلیدواژگان: انصاف، عدالت، نظام پاسخ گویی مالی، نظام حسابداری
  • محمد جواد شیخ، سعید لازمی چلک، سعید محمدنژاد صفحه 30
    یکی از معیار های ارزیابی عملکرد و ارزیابی سلامت مالی واحد های تجاری جریان های نقد آزاد(FCF) است که برای اولین بار توسط جنسن مطرح شد. جریان های نقد آزاد می تواند کاربرد های مهم و مفیدی برای سهامداران و مدیران واحد های تجاری داشته باشد. مساله ی مهمی که در مورد جریان های نقد آزاد مطرح است مشکلات نمایندگی وجوه مذکور است. طبق تحقیقات جنسن مدیران در شرکت هایی با جریان های نقد آزاد زیاد و رشد کم به احتمال زیاد برای حفظ منافع خود دست به مدیریت سود می زنند. تحقیقات مختلفی که بعد از تحقیق جنسن در این زمینه انجام گرفت نیز موید مدیریت سود در چنین شرکت هایی است. در این مقاله به تعاریفی که توسط افراد مختلف از جریانهای نقد آزاد صورت گرفته است اشاره شده سپس اهمیت و کاربرد وجوه مذکور برای سهامداران، سرمایه گذاران و همچنین مدیران واحد های تجاری مورد بررسی قرار می گیرد و در ادامه چندین نسبت که مربوط به جریان های نقد آزاد است بیان می شود. در آخر نیز نقش جریان های نقد آزاد به عنوان محرکی برای مدیریت سود در واحد های تجاری و عواملی که بنا به تحقیقات انجام یافته می توانند این انگیزه را تعدیل کنند مورد بررسی قرار می گیرد
    کلیدواژگان: جریان های نقد آزاد، اهمیت جریان های نقد آزاد، کاربرد جریان های نقد آزاد، مدیریت سود
  • محمود یحیی زاده فر، جعفر لاریمی، رکسانا فرامرزی صفحه 44
    هدف از تحقیق حاضر بررسی تاثیر تکانه های قیمتی و درآمدی نفت بر بازده واقعی سهام شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در صنایع مختلف می باشد.داده ها بطور فصلی در طی بازه زمانی 15 ساله از ابتدای سال 1374تا پایان سال 1388 جمع آوری شده است. در این تحقیق از مدل اقتصادسنجی خودرگرسیونی با وقفه های توزیعی(ARDL) جهت بررسی رابطه بین تکانه های قیمتی و درآمدی نفت و بازده سهام استفاده شده است. همچنین تاثیر عوامل تولید ناخالص داخلی، نرخ تورم، حجم تجارت، نرخ ارز و نقدینگی نیز بر بازده واقعی سهام شرکت های فعال در بورس اوراق بهادار تهران مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج این تحقیق نشان می دهد که تاثیر تکانه های قیمتی و درآمدی نفت بر بازده واقعی صنایع غذایی، شیمیایی و صنایع غیرفلزی تاثیر منفی و معنی دار دارند. همچنین تاثیر نرخ ارز بر بازده واقعی سهام صنایع مذکور مثبت می باشد. بعلاوه نرخ تورم دارای تاثیر مثبت بر بازده واقعی سهام صنایع غذایی می باشد. به طور کلی می توان گفت که هیچکدام از متغیر های حجم تجارت، نقدینگی و تولید ناخالص داخلی نمی توانند سهم عمده ای بر تغییرات بازده واقعی سهام داشته باشند و هیج یک از متغیرهای مورد مطالعه تاثیری بر بازده واقعی سهام شرکت های فعال در صنایع فلزی و چوبی ندارند
    کلیدواژگان: تکانه قیمتی نفت، تکانه درآمدی نفت، بازده واقعی سهام، بورس اوراق بهادار تهران
  • فاطمه صراف، نازنین هاشمی، مسعود کاکاوند صفحه 64
    این مقاله مزایای قواعد حسابداری و چارچوب مفهومی حسابداری را با نگرش منبع اطلاعات اقتصادی به نظام حسابداری (از این پس رویکرد اطلاعاتی)بررسی کرده است. شرایط عدم اطمینان، نمایندگان ذی نفعان مختلف، تقاضا برای اطلاعات و منابع چندگانه اطلاعات، مورد توجه خاصی قرار گرفته است. هم چنین در این رویکرد، امکان ورود اطلاعات شخصی نیزمجاز است.در این تجزیه و تحلیل به یکسری ویژگی های اساسی اطلاعات حسابداری دسترسی پیدا خواهیم کرد. اینگونه بیان شده است که ویژگی های کیفی موجود در چارچوب های مفهومیتقاضای استفاده کنندگان اطلاعات حسابداری را به طور کامل تامین نمی کند. برای مثال، چارچوب مفهومی حسابداری که توسط هیئت استانداردهای بین المللی حسابداری تدوین شده(IASB)، هیچگونه راهنمایی برای برقراری تعادل میان مربوط بودن و قابل اعتماد بودن اطلاعات ندارد. علاوه بر این، ممکن استبیطرفی جزئی از قواعد و ویژگی بهینه نباشد. انحراف آماری ناشی از نظارت بر اطلاعات حسابداری نیز لزوما نامطلوب نیست. نظارت یکی از ویژگی های اطلاعات حسابداری است که انگیزه هایی را برای مدیریت به منظور رسیدن به هدف تعیین شده فراهم می آورد. اگر چه اطلاعات حسابداری در مقایسه با سایرمنابع اطلاعاتی دیررس هستند، اما محتوای منابع به هنگام را شدیدا تحت تاثیر قرار داده و آنها را تعدیل و محدود می کند. تاکید می شود، سامانه اطلاعاتی حسابداری در خلاء قرار ندارد و با منابع اطلاعاتی دیگری مرتبط است. ازاینرو، اطلاعات حاصل از سامانه نظامند بدون درنظر گرفتن سایر منابع اطلاعاتی، قابل تحلیل نیست. افزون بر این، از آن جایی که گزارش ها و صورتهای مالی و حتی پیش بینی ها توسط یک حسابرس مستقل رسیدگی می شود،دستکاری داده های حسابداری کاری بس دشوارخواهد بود.
    کلیدواژگان: قواعد حسابداری، چارچوب مفهومی، ویژگیهای کیفی، نگرش منبع اطلاعات اقتصادی به نظام حسابداری
  • محمد محمدیان، زینب مهتری صفحه 84
    پاسخگویی با حسابداری، از بدو پیدایش دولت ها رابطه داشته است. در این رابطه، حسابداری نقش اساسی در ایفا و ارزیابی پاسخگویی به عهده دارد. پاسخگویی نیز به عنوان مبنا و شالوده حسابداری در نظر گرفته می شود. در سالهای اخیر، روش های پاسخگویی جدیدی، از جمله پاسخگویی مبتنی بر وب و پاسخگویی آنلاین، به وجود آمده است. از سوی دیگر، وجود دیدگاه های متفاوت از جمله دموکراتیک، قانونی و آموزشی باعث شده تا نقش دو طرفه حسابداری و پاسخگویی تحت تاثیر افکار عمومی قرار گیرد. در این مقاله، نقش دو طرفه حسابداری و پاسخگویی در برابر افکار عمومی از منظر دیدگاه های مختلف بیان میشود. در دیدگاه دموکراتیک، حسابداری و پاسخگویی باید به طور موثر فعالیتهای دولت را به زنجیره واگذاری مسئولیتها مرتبط کنند. در دیدگاه قانونی، ضروری است تا از طریق اطلاعات حسابداری مبتنی بر پاسخگویی، سوء استفاده از حقوق عمومی کشف و یا از آن جلوگیری شود. در دیدگاه آموزشی، کارایی پاسخگویی دولت وابسته به کارایی سیستم حسابداری است.
    کلیدواژگان: حسابداری، پاسخگویی، دیدگاه دموکراتیک، دیدگاه آموزشی، پاسخگویی قانونی
  • رضا صیدخانی، فتح الله حاجی زاده صفحه 96
    این مطالعه به بررسی و تبیین جایگاه حسابرسی عملیاتی در نظام اقتصادی ایران می پردازد. در این راستا، ابتدا سطح شناخت جامعه از موضوع حسابرسی عملیاتی و درادامه نیز حساسیت و تاکید آنها بر اجرای حسابرسی عملیاتی در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران مورد بررسی قرارگرفته است. جامعه ی آماری تحقیق حاضر متشکل از: اساتید حسابرسی دانشگاه ها، هیئت مدیره و مدیران عامل، حسابرسان معتمد بورس اوراق بهادار، کارشناسان، مشاوران و تحلیلگران مالی می باشد.
    در این تحقیق، نمونه ای به حجم 116 نفر برای مطالعات مقطعی در سال1390 انتخاب شده است. اطلاعات جمع آوری شده ازنمونه درقالب 15 متغیر سامان یافته است که جهت آزمون فرضیه ها از آزمون نسبت و نرم افزار استفاده شده است.
    نتایج تحقیق حاکی از آن است که کل طبقات تشکیل دهنده ی جامعه آماری درارتباط با موضوع حسابرسی عملیاتی ازیک شناخت اولیه برخوردار هستند و همچنین این افراد بر پیاده سازی واجرای حسابرسی عملیاتی در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران حساسیت و تاکید بسیار دارند.
    کلیدواژگان: حسابرسی عملیاتی، راهبری شرکتی، حساسیت وتاکید بر اجرای حسابرسی عملیاتی، میزان شناخت از حسابرسی عملیاتی
|
  • Bita Mashayekhi, Sepideh Sadat Nasiry Page 4
    Graduate Accounting Student at Faculty of Management University of Tehran, IranReview the literature of conservatism in financial reporting indicates the importance of conservatism in accounting profession. Researchers have always tried to determine the degree and factors of conservatism in financial reporting and accounting, although this is not done easily, because there is not a direct measure of conservatism. However, conservatism has always been one of the key principles in accounting, and regardless of the difficulties in its measuring; it can have a major impact on the information content of financial statements. Consequently, the main purpose of this paper is to review the changes of accruals and MTB ratio over time in order to know the changes in financial reporting in Iran, because theevidence in the accounting literature shows conservatism in financial reporting increases over time. In fact, the validity of such claim make all time-series analysis of financial statements meaningless and misleading (which is considered an important source of information in financial markets). So studying about Iran accounting system is important and substantial for all groups of stakeholders. Due to the lack of a generally accepted definition of conservatism, some of conservatism proxies in financial reporting are defined and examined in this paper. This measures focus on the accumulation of non-operating accruals and MTB ratio. Statistical population of this research is the companies listed in Tehran Stock Exchange (TSE) since 2003 to 2011. After adjusting for outliers, sample consists of 116 companies. Although definitive conclusions is impossible, the existent evidence of financial reporting in TSE firms does not support the hypothesis of this paper and shows that the degree of conservatism in accounting has not increased over past decade.
    Keywords: operational accruals, conservatism, MTB, non, operational accruals, JEL
  • Page 22
    Justice as an effective factor of developing in organizational justice plays an important role in accounting and accountability system. Justice is emphasized as a significant judicative criterion of reporting in ethical principle of accounting. Because such this phenomenon is considered as warranty of accuracy and conformity of financial statements are prepared and verified by accountants. If we accept that accounting system is an information transmission flow between responder and who takes respond, accountant is supposed to be considered as third side of this transmission to secure both sides about developing fluent flow of information. Thus, the role of accountant usefulness as an insurance role in information flow is realized just by conformity to justice.
    Keywords: Justice, Financial accountability system, Accounting system
  • Mohammad Javad Sheikh, Saeed Lazemi Chalak, Saeed Mohammadnezhad Page 30
    One of the criteria for evaluating performance and assessing the financial health of the business units is free cash flow (FCF), that for first introduced by Jensen. Free cash flow can be having important and useful applications for business managers and shareholders. An important issue about the free cash flow is the agency problems of free cash flow. According to Jensen research managers in firms with high free cash flows and low growth likely to maintain their interest turn to earning management. Several studies that performed after Jensen research in this field also confirmed earning management in such firms. In this paper, mentioned the definition of free cash flows have been made by the individuals. And the importance and application of free cash flows to shareholders, investors and business executives are examined. And continually several portion about the free cash flows to be expressed. Finally, the role of free cash flow as a stimulus for earnings management in business and the factors that according to research findings can be considered to offset this incentive are examined.
    Keywords: Free cash flow, importance of free cash flow, application of free cash flow, earning management
  • Dr Mahmood Yahyazadehfar, Dr Mansooreh Aligholi, Roksana Faramarzi Page 44
    The objective of the present paper is to investigate the effect of oil price and income shocks on stocks’ real return in listed firms of Tehran Stocks Exchange. In order to investigate the effect, seasonal data during 1374-1388 were used and ARDL method was applied. In addition, the effect of GDP, inflation rate, trading volume, exchange rate and cash volume on real return of listed firms of Tehran Stocks Exchange were analyzed. The results showed that the effect of oil price and income shocks on real returns of food, chemical and non-metal industries were negative and significant. Furthermore, the effect of exchange rate on real returns of the mentioned industries was positive and significant. In addition, the effect of inflation rate on food industry is positive. Overall, none of the trading volume, cash volume and GDP variables didn’t have a significant contribution on stocks’ real return fluctuations. In addition, these variables didn’t have any effects on real returns of wood and metal industries.
    Keywords: Oil price shock, oil income shock, stock's real return, Tehran Stocks Exchange
  • Fatemeh Saraf, Nazanin Hashemi Page 64
    This paper analyses the benefits of accounting regulation and a conceptual framework using an information economics approach that allows consideration of uncertainty, multiple agents, demand for information, and multiple information sources. It also allows private information to enter the analysis. The analysis leads to a set of fundamental properties of accounting information. It is argued that the set of qualitative characteristics typically contained in conceptual frameworks does not adequately aggregate the information demands of users of accounting information. For example, the IASB’s conceptual framework contains no guidelines for the trade-off between relevance and reliability. Furthermore, neutrality might not be part of an optimal regulation. The statistical bias introduced by the stewardship use of accounting information is not necessarily undesirable and will always remain; stewardship is the characteristic of accounting infbrrnation that provides incentives for management to act in the desired way. Accounting inFormation is inherently late compared to other information sources hut influences and constrains the content of more timely sources. The accounting system does not exist in a vacuum. Other information sources are present and the purpose of’ the accounting system cannot be analysed without considering the existence of other information sources. Finally, financial statements are audited by an independent auditor. This implies that accounting data are hard to manipulate.
    Keywords: accounting regulation conceptual framework, qualitative characteristics, information econorn iCS
  • Mohammad Mohammadian, Zeynab Mehtari Page 84
    Since the inception of governments, Accountability with accounting had connection. In this connection, Accounting has the main role in accountability performance and evaluation. As well as, Accountability considered as base and foundation of accounting. In recent years, has been created new accountability methods, such as web and online accountability. The other, the existent of different perspectives such as democratic, constitutional and learning where caused Dual role of accounting and accountability got public attention. In this paper, states Dual role of accounting and accountability in public with different perspectives. In democratic perspective, accounting and accountability should effectively link government activities to responsibility chains. In constitutional perspective, it is necessary to prevent and or discover financial fraud using accounting information based on accountability. In learning perspective, government accountability efficiency is related with accounting information system efficiency.
    Keywords: Accounting, Accountability, Democratic Perspective, learning Perspective, Constitutional Accountability
  • Reza Seidkhani, Fatholah Hajizadeh Page 96
    The present article intends to study and explain the status of Operatipnal Audit in current economic system of Iran. To do so, populations’ level of recognition for Operational Audit and their sensitivity and stress on its performance for the listed companies in Tehran Security Exchange (TSE) were investigated. The research population included university auditing professors; the board of directors and top managers; TSE trustful auditors; and the experts, the consultants and the financial analysts. Adopting a convencing sampling 116 repondants were addressed in 2011. The cumulated data were classified for 15 variables and Binominal test were run for hyphothesiss testing using SPSS 19 software.The results indicated that the sample had a primery recognition of Operation Audit, were very sensitive and emphatic for its setting down and execution in TSE.
    Keywords: Operatipn Audit, Corporate Governance, Level of Sensitivity, Stress, Operational Audit Level of recognition