فهرست مطالب

مطالعات حسابداری و حسابرسی - پیاپی 26 (تابستان 1397)

فصلنامه مطالعات حسابداری و حسابرسی
پیاپی 26 (تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/06/06
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حسین اعتمادی *، ساسان بابایی صفحات 5-16
    ارتباط ارزشی رابطه بین اطلاعات حسابداری و قیمت یا بازده سهام را بیان می کند. تحقیقات ارتباط ارزشی سودمندی اطلاعات حسابداری از منظر سرمایه گذاران را اندازه گیری می کند. برای مطالعه ارتباط ارزشی ارقام ترازنامه از رگرسیون قیمت و برای مطالعه ارتباط ارزشی ارقام سود و زیانی از رگرسیون بازده استفاده می شود. ضریبی که از رگرسیون دوم به دست می آید حساسیت قیمت به سود را اندازه گیری می کند که ضریب پاسخ سود نام دارد. ارتباط ارزشی از ویژگی های کیفی سود است که ویژگی های دیگر بر بهبود و یا افول آن تاثیر گذارند. هم اطلاعات حسابداری و هم سویه های رفتاری سرمایه گذاران می تواند این رابطه را تحت تاثیر قرار دهد.
    کلیدواژگان: کیفیت سود، ارتباط ارزشی سود، ضریب پاسخ سود
  • صابر شعری آناقیز، مسعود حسنی القار * صفحات 17-30
    محافظه کاری، تمایل حسابداران به الزام درجه بالاتری از تاییدپذیری برای شناسایی اخبار خوشایند در مقایسه با اخبار ناخوشایند، معنا شده است. نتایج پژوهش های پیشین نشان می دهد یکی از عوامل تعیین کننده محافظه کاری حسابداری، تصمیمات مرتبط با سررسید بدهی است. کوتاه بودن سررسید بدهی ها اجازه کنترل های بهتر را برای مدیر فراهم می کند، زیرا سررسید کوتاه تر، انگیزه مذاکرات مجدد برای تمدید بدهی را افزایش داده و اعتباردهندگان هم قرارداد بسته تر و دقیق تری را با قرض گیرنده منعقد کرده و می توانند با مشخص شدن عملکرد شرکت در طی اولین دوره، برای تصمیم گیری در خصوص تمدید قرارداد یا تغییر شرایط قرارداد اقدام کنند. هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر ساختار سررسید بدهی بر محافظه کاری حسابداری است. جامعه آماری پژوهش را شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1384 تا 1393 تشکیل می دهد. در این پژوهش برای اندازه گیری محافظه کاری حسابداری از مدل باسو (1997) و برای اندازه گیری سررسید بدهی از نسبت بدهی کوتاه مدت (بدهی که در طی یک سال تسویه می شود) به کل بدهی استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که سررسید بدهی کوتاه مدت تاثیر منفی معناداری بر محافظه کاری حسابداری دارد. همچنین رابطه اندازه شرکت و اقلام تعهدی اختیاری با محافظه کاری حسابداری معنادار است. بر اساس بررسی های بیشتر، میزان جریان های نقدی بر سطح محافظه کاری حسابداری تاثیرگذار است. تاثیرگذاری جریان های نقدی بر سطح محافظه کاری حسابداری بیانگر وجود حساسیت محافظه کاری نسبت به جریان های نقدی است.
    کلیدواژگان: محافظه کاری حسابداری، شناسایی به موقع زیان، ساختار سررسید بدهی، هزینه نمایندگی و قرار داد بدهی
  • سید عباس هاشمی *، مریم اصغری، سحر صدری زاده صفحات 31-44
    هدف از این پژوهش تعیین تاثیر توانایی مدیریت و رقابت در بازار محصول بر چسبندگی هزینه ها است. چسبندگی هزینه به مفهوم عدم تقارن در رفتار هزینه ها به هنگام افزایش و کاهش فروش است. به منظور دستیابی به هدف پژوهش 119 شرکت از بین شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1387 الی 1393 برای نمونه آماری انتخاب شدند. یافته های پژوهش نشان می دهند که توانایی مدیریت بر چسبندگی هزینه های اداری، عمومی و فروش تاثیر معناداری ندارد، اما رقابت در بازار محصول بر چسبندگی هزینه ها تاثیر مثبت و معناداری داشته است.
    کلیدواژگان: توانایی مدیریتی، چسبندگی هزینه ها، کارایی شرکت، رقابت در بازار محصول
  • حسین فخاری *، وحید اسکو صفحات 45-60
    تاوان اجتماعی تقلبات در دهه های اخیر از جنبه های خسارات مالی و اعتماد عمومی بر سلامت نظام اقتصادی فوق العاده سنگین بوده است. این پیامدها، هزینه های زیادی را بر شرکت ها وارد نموده و موجب کاهش اعتماد عمومی و درنهایت کاهش سرمایه گذاری ها در بازار سرمایه شده است. این وقایع نیاز به تغییر الگوی حسابداری و حسابرسی را به مبنای حسابداری دادگاهی به دنبال داشته است. بر همین اساس مقاله حاضر درصدد است تا به طور مروری به چگونگی تغییر به حسابداری دادگاهی و روند تکاملی آن و همچنین به بررسی اینکه آیا آموزش این نوع از حسابداری می تواند منجر به کاهش تقلبات در صورت های مالی و اعتماد بیشتر به صورت های مالی حسابرسی شده شود بپردازد. یافته های پژوهش نشان می دهد تغییر الگو به حسابداری دادگاهی ممکن است گام درستی برای افزایش شانس جلوگیری و کشف تقلب در صورت مالی باشد. همچنین مرور پژوهش ها در سایر کشورها نشان داد که ادغام و گنجاندن حسابداری دادگاهی در برنامه های آموزشی حسابداری می تواند برای آشنایی حسابداران و کاهش تقلبات آتی مفید باشد. این یافته ها نیاز به تغییر در محتوی استاندارد بین المللی حسابرسی شماره 240 (ISA 240) و استاندارد حسابرسی 240 ایران را که منجر به افزایش دامنه مسئولیت حسابرسان می شود ضروری می سازد. تغییراتی که می توانند باعث کاهش وقوع تقلبات و کلاهبرداری ها شوند.
    کلیدواژگان: صورت های مالی متقلبانه، حسابداری دادگاهی، پیشگیری و کشف تقلب، فاصله انتظاراتی حسابرسی، حاکمیت شرکتی
  • عبدالرضا اسعدی* صفحات 61-76
    هدف پژوهش حاضر بررسی ارتباط ساختار مالکیت و معیارهای ارزیابی عملکرد در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. به منظور آزمون فرضیه های تحقیق از آنالیز واریانس یکطرفه و آزمون توکی استفاده شده است. شرکت های مورد بررسی شامل 102 شرکت هستند که در طی یک دوره پنجساله از سال 1389 تا 1393 مورد مطالعه قرار گرفته اند. نتایج نشان می دهد که فرضیه اصلی پژوهش مبنی بر اینکه شاخص های ارزیابی عملکرد در ساختارهای مختلف مالکیت تفاوت معناداری دارند، مورد تایید قرار می گیرد. آزمون فرضیه های فرعی تحقیق نیز نشان می دهد که نرخ بازده دارایی ها، نرخ بازده حقوق صاحبان سهام، نسبت ارزش بازار به ارزش دفتری و نیز ارزش افزوده بازار، در ساختارهای مختلف مالکیت نیز تفاوت معناداری دارند.
    کلیدواژگان: ساختار مالکیت، معیارهای ارزیابی عملکرد، مالکیت خصوصی، مالکیت خانوادگی
  • مجید مرادی * صفحات 77-92
    یکی از مهمترین وظایف مدیران، تصمیم گیری می باشد، تصمیم گیری در هر شرایطی مستلزم درک فرهنگ سازمانی و تعامل بالقوه آن با تصمیمات مدیریت می باشد، به این دلیل که فرهنگ سازمانی، نظام باورها و ارزش های مشترکی است که در یک سازمان به وجود می آید و رفتار افراد آن سازمان را هدایت می کند ومی تواند نقش بسیار مهمی در انتخاب استراتژی های مالی داشته باشد. اگر فرهنگ سازمان با انتخاب استراتژی های که مدیران اتخاذ می کنند در تضاد باشد در فرایند عملیاتی سازمان اختلال شدیدی پیش خواهد آمد و گاهی اوقات در نتیجه ریسک های ایجاد شده و عدم مدیریت صحیح، این ریسک ها می تواند به نابودی و ورشکستگی سازمان منجر شود. مسئله اینجاست که انتخاب استراتژی های مالی توسط مدیران مالی به عنوان عامل درونی و فرهنگ سازمانی به عنوان عامل بیرونی می باشد، اگر فرهنگ سازمانی یک شرکت، ایستا باشد ولی مدیران استراتژی های مالی که انتخاب می کنند استراتژی های جسورانه باشد و یا بالعکس، فرهنگ سازمانی یک شرکت پویا باشد ولی مدیران استراتژی های مالی، محافظه کارانه انتخاب نمایند، این نوع انتخاب استراتژی های مالی بدون در نظر گرفتن فرهنگ سازمانی منجر به شکست خواهد شد. به همین دلیل مدیران باید در انتخاب استراتژی های مالی به ارزشها و معیارهای فرهنگ سازمانی توجه کنند. در این مقاله ابتدا فرهنگ سازمانی را تعریف و مدل ها و عوامل موثر بر فرهنگ سازمانی را توضیح داده، سپس انواع مختلف استراتژی های مالی را شرح داده و در نهایت با ایجاد مدل ترکیبی عواملی که بر فرهنگ سازمانی، در انتخاب انواع استراتژی های مالی نقش دارند، ارائه می شود.
    کلیدواژگان: فرهنگ سازمانی، استراتژی های مالی، تصمیم گیری مدیران
  • هادی عرشیان نژاد، زهرا پورزمانی *، آزیتا جهانشاد صفحات 93-104
    سرمایه در گردش یکی از مهمترین موضوعات در حوزه حسابداری و مدیریت مالی میباشد به این دلیل که این مهم تا حد زیادی بر سودآوری و نیز ریسک شرکت و گاها تداوم فعالیت آن تاثیر بسزایی دارد. اعمال مدیریت صحیح بر سرمایه در گردش و جلوگیری از اتلاف منابع نقدی و موجودی شرکت باعث بهبود عملکرد و سودآوری و در نتیجه خلق ارزش در شرکت خواهد گردید. در این پژوهش تاثیر مولفه های مختلف سرمایه در گردش مانند چرخه تبدیل موجودی ها و چرخه تبدیل وجه نقددر غالب چهار فرضیه اصلی در شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در سالهای 1385 لغایت 1394 مورد آزمون قرار گرفته تا میزان تاثیر سرمایه درگردش و مولفه های آن بر سودآوری مشخص گردد. برای آزمون فرضیات از روش تحلیل همبستگی میان متغیر وابسته و متغیرهای مستقل و مدل سازی بر اساس مدل رگرسیون چندگانه استفاده شده است. نتایج کلی تحقیق حاکی از وجود رابطه معنادار بین اجزای سرمایه در گردش و سودآوری میباشد.
    کلیدواژگان: سرمایه در گردش، چرخه تبدیل وجه نقد، سودآوری
|
  • Hossein Etemadi *, Sasan Babaie Pages 5-16
    Value relevance explains the relationship between accounting information and price or return of stocks. Value relevance studies measure usefulness of accounting information from the viewpoint of investors. Price regression and return regression are used to study value relevance of balance sheet numbers and earnings numbers, respectively. The coefficient obtained from the latter regression measures price to earnings sensitivity, which is called earnings response coefficient. Value relevance is one of the characteristics of earnings quality that other characteristics improve or deteriorate it. Both accounting numbers and behavioral bias from investors can affect this relationship.
    Keywords: Earnings Quality, Value Relevance of Earnings, Earnings Response Coefficient
  • Saber Sheri Anaqiz, Masoud Hasani Alqar * Pages 17-30
    Conservatism is defined as requiring a higher degree of verification practiced by accountants to identify good news compared to bad news. The results of previous studies show that the decisions related to debt maturity are one of determining factors in accounting conservatism. Short maturity debt allows better control for managers because shorter maturity causes the incentives for renegotiations in order to extend the debt. Creditors sing a closer and more accurate contract with borrowers and can decide on extending or changing the terms after the clarification of company's performance during the first period. This article aims to study the effect of debt maturity structure on accounting conservatism. The statistical population consisted of all companies listed on Tehran Stock Exchange (TSE) from 2005 to 2014. Basu (1997) model was employed in this study to measure the accounting conservatism. In order to measure debt maturity, short-term to total debt ratio is used. Short-term debt is the one settled during one year. The results show that shortterm debt maturity has a significant, negative impact on accounting conservatism. Firm size and discretionary accruals have a significant relationship with accounting conservatism. Cash flows are effective in accounting conservatism. The effectiveness of cash flows in accounting conservatism indicates the conservatism sensitivity to cash flows.
    Keywords: Accounting Conservatism, Timely Loss Recognition, Debt Maturity Structure, Agency Costs, Debt Contracts
  • Seyed Abbas Hashemi *, Maryam Asghari, Sahar Sadrizade Pages 31-44
    The aim of this study is to determine the effects of the ability to manage and compete in the product market on costs stickiness. Cost stickiness represents the asymmetry in the cost's behavior while increasing as well as reducing sales. In order to achieve the goal, 119 companies were selected, out of the ones listed in Tehran Stock- Exchange during the years 1387 to 1393, for the sample. The findings declare that the ability to manage the administrative, general and sale costs stickiness, is of no significant effect, but there is for the product market competition on costs stickiness.
    Keywords: Management Ability, Stickiness of Prices, Efficiency of the Company, Product Market Competition
  • Hossein Fakhari *, Vahid Oskou Pages 45-60
    Social indemnity of frauds in recent decades from the financial losses and public confidence aspects on the health of economic system has been extremely heavy. This outcomes, incurred many and heavy costs on corporation and causes to reduce public trust an ultimately reduce investments in the capital market. This facts and events need to change the pattern of accounting and auditing the basis of court accounting is followed. According, present Article planed to review how the change to the court accounting and improvement process of the court accounting and also to survey wether teaching of this type of accounting could reduce frauds in the financial statements and increase reliance to the audifed financial statements. Findings shows that shifting paradigm in court accounting may increase the chance of prevent and defect frauds in the financial statement. Also the review of researches in other countries has shown that integration and inclusion of court accounting in accounting education programs can be useful to orientation reduce future frauds. This findings requires to change in the context of International Accounting Standard No. 240 (ISA 240) and Iranian Auditing Standard No 240 that cause to increase the scope of responsibility of auditors. Changes that can reduce the occurrence of fraud and scams.
    Keywords: Financial Statements Fraud, Forensic Accounting, Fraud Prevention, Detection, Audit Expectation Gap, Corporate Governance
  • Abdorreza Asadi * Pages 61-76
    The objective of present study is to investigate the relationship of ownership structure and performance evaluation criteria for listed companies in Tehran Stock Exchange. One way ANOVA and Tukey test in used to test the research hypotheses. The sample companies contain 102 listed firms over a five year period from 2010 to 2014. The result indicates that the main hypothesis, stating that performance evaluation criteria are significantly different among various ownership structures, is accepted. The findings of sub-hypotheses reveal that return on asset, return on equity, market to book value and market value added are significantly different among various ownership structures.
    Keywords: Ownership Structure, Performance Evaluation Criteria, Private Ownership, Family Ownership
  • Majid Mordi * Pages 77-92
    One of the most important tasks managers, decision, decision - making in any circumstances requires an understanding of organizational culture and its potential interaction with the decisions of the management, on the grounds that the organizational culture, common values and beliefs in an organization comes into existence and behaviour, which leads the organisation and can play an important role in choosing the financial strategies. If an organization's culture by selecting the strategy that managers are adopted in the conflict in the process of the operational violent disorder and sometimes as a result of the risk, and the lack of proper management, these risks could lead to the destruction and bankruptcy. The problem is that the choice of financial strategies by financial managers as the internal factor and organizational culture as exogenous, if organizational culture is a static, but managers financial strategies that are chosen bold strategies, or vice versa, organizational culture, but a dynamic company managers financial strategies conservative, choose, this type of choosing financial strategies, regardless of organizational culture will lead to failure. why should managers in the selection of financial strategies to the values and criteria organizational culture. This article of the organizational culture and models and factors affecting the organizational culture, then explained different types of financial strategies describe and, ultimately, with the creation of the factors that hybrid model on organizational culture, in the choice of all kinds of financial strategies are role.
    Keywords: Organizational Culture_Financial Strategies_Decision - Making Managers
  • Hadi Arshiannejad, Zahra Poorzamani *, Azita Jahanshad Pages 93-104
    Working capital is one of the most important issues in the field of accounting and financial management, because this greatly affects the profitability and the risk of the company and sometimes the continuity of its activity. Applying proper management of working capital and preventing loss of cash and inventory resources will improve performance and profitability, thus creating value in the company. In this study, the effect of various components of working capital, such as inventory conversion cycle and cash flow dynamics, has been tested in most of the four main hypotheses in in Tehran Stock Exchange over the years 2001 to 2015, to examine the effect of capital investment And its components. To test the hypotheses, the correlation analysis between dependent variable and independent variables and modeling based on multiple regression models has been used. The results of the research indicate that there is a meaningful relationship between the components of working capital and profitability.
    Keywords: Working Capital, Cash Flow, Profitability