فهرست مطالب

مطالعات حسابداری و حسابرسی - پیاپی 4 (زمستان 1391)

فصلنامه مطالعات حسابداری و حسابرسی
پیاپی 4 (زمستان 1391)

  • 126 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1392/02/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید حسین علوی طبری، غریبه اسماعیلی، منیژه رامشه صفحه 4
    نظام راهبری شرکتها مجموعه ای از فرآیندها و ساختارهایی است که با استفاده از سازوکارهای درون سازمانی و برون سازمانی در پی کسب اطمینان از رعایت حقوق ذی نفعان، پاسخگویی، شفافیت و عدالت در واحدهای تجاری است. در طی دو دهه گذشته ادبیات راهبری شرکتی در حسابداری و حسابرسی رشد سریعی داشته است. به منظور درک بهتر این ادبیات، مطالعه حاضر به بررسی یافته های پژوهشهای تجربی انجام شده در این حوزه پرداخته است. تمرکز اصلی این مطالعه، موضوعات مرتبط با هیئت مدیره و کمیته حسابرسی در حوزه راهبری شرکتی است. مطالعه حاضر دیدگاه های عمده پژوهشهای انجام شده در این حوزه و مفاهیم عملی آنها را مورد بحث قرار داده، ضمن نقد آنها پیشنهاداتی جهت گسترش تحقیقات فعلی ارائه می دهد.
    کلیدواژگان: راهبری شرکتی، کمیته حسابرسی، هیئت مدیره
  • عبدالمهدی انصاری، عباس عباسی صفحه 26
    ساختار سرمایه به عنوان مهمترین پارامتر موثر بر ارزش گذاری و جهت گیری بنگاه های اقتصادی در بازارهای سرمایه مطرح می باشد که ضمن حفظ و افزایش سودآوری، تداوم فعالیت آنها را تضمین می نماید. مسئله ساختار سرمایه در شرکتها و موسسات اقتصادی ایران نیز با توجه به جهت سیاستهای کلان اقتصادی دولت به سمت اقتصاد آزاد و اجرای سیاستهای صدر اصل 44 قانون اساسی و خصوصی سازی و اجرای قانون مالیات بر ارزش افزوده و طرح هدفمندی یارانه ها به یکی از اساسی ترین مسائل روز شرکتها تبدیل شده است. تحقیق حاضر به دنبال این است که تاثیر مالیات بر ارزش افزوده بر ساختار سرمایه و همچنین سود آوری و درآمد مشمول مالیات شرکتها و موسسات اقتصادی را بررسی نماید. جامعه آماری مورد مطالعه شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران برای دوره زمانی 1389 – 1384 می باشد. در این مطالعه مالیات بر ارزش افزوده به عنوان متغیر مستقل و ساختار سرمایه، سودآوری و درآمد مشمول مالیات به عنوان متغیرهای وابسته مورد بررسی قرار گرفته اند. برای آزمون فرضیات از ضرائب همبستگی اسپیرمن و تاو bکندال و نرم افزار spss استفاده شده است.
    نتایج تحقیق بیانگر یک رابطه مثبت معنیدار بین مالیات بر ارزش افزوده و متغیر های وابسته ساختار سرمایه، سودآوری و درآمد مشمول مالیات می باشد. بر این اساس مالیات بر ارزش افزوده با تاثیر مستقیم بر ساختار سرمایه شرکتها، باعث افزایش سودآوری و به تبع آن افزایش درآمد مشمول مالیات آنها شده است.
    کلیدواژگان: ساختار سرمایه، مالیات بر ارزش افزوده، بدهی، حقوق صاحبان سهام
  • محمدحسین ستایش، علی فعال قیومی صفحه 40
    این تحقیق به واکاوی رابطه بین دوره تصدی حسابرس و کارایی سرمایه گذاری های بلند مدت در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می پردازد. به علاوه در این تحقیق اثر عوامل چرخه عمر و وجه نقد موجود در شرکت بر رابطه دوره تصدی حسابرس و کارایی سرمایه گذاری بررسی می شود. بدین منظور از رگرسیون حداقل مجذورات تجمعی و رگرسیون حداقل مجذورات تعدیل شده تجمعی استفاده شده است. نتایج نشان دهنده رابطه مثبت و معنادار بین دوره تصدی حسابرس و اندازه شرکت حسابرسی با کارایی سرمایه گذاری های بلند مدت است. بر این اساس کیفیت حسابرسی وکیفیت حسابرس دارای نقشی با اهمیت در افزایش کارایی سرمایه گذاری های شرکت می باشند. به علاوه رابطه بین دوره تصدی حسابرس و کارایی سرمایه-گذاری های بلند مدت تحت تاثیر چرخه عمر و وجه نقد موجود در شرکت قرار دارد و با افزایش عمر و نقدینگی شرکت این رابطه تشدید می شود. البته یافته ها نشان می دهد که این نتایج تحت تاثیر تعریف عملیاتی متغیرهای پژوهش است.
    کلیدواژگان: دوره تصدی حسابرس، چرخه عمر، کارایی سرمایه گذاری بلندمدت
  • سهیلا مهدوی، سارا پناهیان صفحه 58
    هدف این تحقیق، بررسی ارتباط بین محافظه-کاری حسابداری و مدیریت نقدینگی در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. بدین منظور داده های مربوط به 99 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران برای دوره ی زمانی 1389-1384 به روش تحلیل داده های ترکیبی در قالب رگرسیون چند متغیره مورد تجزیه و تحلیل قرار میگیرد. نمونه ی آماری تحقیق در دو گروه متمایزشرکت های با انعطاف پذیری زیاد وکم بررسی و برآورد مدل ها در دو گروه مزبور به تفکیک انجام میشود. نتایج تحقیق حاکی ازوجود رابطه ی منفی معناداری بین محافظه کاری حسابداری با شاخص های نقدینگی (شامل میزان نقد و معادل نقد و تغییرات در موجودی وجه نقد) می باشد. همچنین، تحلیل و مقایسه ی ضرایب تعیین تعدیل شده ی حاصل از آزمون مدل، وجود رابطه ی قوی تر بین اعمال حسابداری محافظه کارانه و شاخص های نقدینگی در شرکت های با انعطاف پذیری مالی زیاد را در مقایسه با شرکت-های با انعطاف پذیری مالی کم تایید می کند.
    کلیدواژگان: محافظه کاری حسابداری، مدیریت نقدینگی، انعطاف پذیری مالی
  • مژگان محرمی، اژدر اکسون صفحه 74
    هدف از این تحقیق، تعیین رابطه بین ارزش افزوده اقتصادی پالایش شده (REVA) و بازده سهام تعدیل شده بر اساس ریسک است. جهت نیل به این هدف، تحقیق حاضر با آزمون یک فرضیه اهم و سه فرضیه اخص انجام شده است. فرضیه اهم به این صورت می باشد: بین ارزش افزوده اقتصادی پالایش شده (REVA) و بازده سهام تعدیل شده بر اساس ریسک رابطه وجود دارد. و سه فرضیه اخص به این صورت می باشد: بین ارزش افزوده اقتصادی پالایش شده (REVA) و بازده سهام تعدیل شده بر اساس ریسک کل (RVAR) رابطه وجود دارد. بین ارزش افزوده اقتصادی پالایش شده (REVA) و بازده سهام تعدیل شده بر اساس ریسک سیستماتیکRVOL)) رابطه وجود دارد. بین ارزش افزوده اقتصادی پالایش شده (REVA) و بازده تفاضلی سهام رابطه وجود دارد.این تحقیق برای دوره زمانی 5 ساله، 1384 الی 1388، انجام شده است. آزمون فرضیه ها به صورت بررسی سال به سال انجام شده است.
    در این تحقیق برای جمع آوری داده ها و اطلاعات از روش کتابخانه ای- اسنادی استفاده شده است.برای مطالعه ادبیات تحقیق و بررسی پیشینه تحقیق از مطالعه کتابخانه ای استفاده شده است. از بانکهای اطلاعاتی و سایتهای اینترنتی اطلاعات مربوط به متغیرها استخراج گردیده است. داده های مالی مورد نیاز با مراجعه به سازمان بورس اوراق بهادار تهران، گزارش های هفتگی، ماهنامه بورس اوراق بهادار و نیز با استفاده از نرم افزارهای تدبیرپرداز، ره آورد نوین و صحرا گردآوری شده است.با توجه به اینکه توزیع جامعه آماری نرمال نبود بدین علت برای تجزیه و تحلیل آماری داده ها و آزمون فرضیه های تحقیق، از ضریب همبستگی اسپیرمن استفاده شده است که آزمون معادل ناپارامتریک ضریب پیرسون می باشد.
    نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل آماری فرضیه های تحقیق نشان می دهد که رابطه معناداری بین ارزش افزوده اقتصادی پالایش شده و بازده سهام تعدیل شده بر اساس ریسک کل وجود ندارد. این در حالی است که فقط در سال 1387 بین ارزش افزوده اقتصادی پالایش شده و بازده سهام تعدیل شده بر اساس ریسک سیستماتیکرابطه معنی دار وجود دارد.همچنین فقط در سال 1387 بین ارزش افزوده اقتصادی پالایش شده و بازده تفاضلی سهام رابطه معنی داری وجود دارد. برای بقیه سال ها بین ارزش افزوده اقتصادی پالایش شده با بازده سهام تعدیل شده بر اساس ریسک سیستماتیک و بازده تفاضلی سهام رابطه معنی داری وجود ندارد.
    کلیدواژگان: ارزش افزوده اقتصادی پالایش شده، بازده سهام تعدیل شده بر اساس ریسک، بازده سهام تعدیل شده بر اساس ریسک کل، بازده سهام تعدیل شده بر اساس ریسک سیستماتیک، بازده تفاضلی سهام
  • طیبه کوارویی، مهدیه دولت آبادی صفحه 90
    بازارهای مالی در دهه های اخیر باتحولات چشمگیری مواجه شده اند. باپیدایش واسطه های مالی جدید و ابزارهای مالی جدید رفته رفته از نقش انحصاری واسطه های مالی خاص و به ویژه بانکها تاحدودی کاسته شده است و جایگاه خاصی برای واسطه هایی چون صندوق های سرمایه گذاری مشترک1 و شرکت های سرمایه گذاری با سرمایه باز، ایجاد شده است. به عبارتی بسیاری از مشتریان بانکی با پذیرش ریسک بیشتر بجای آن که صرفا سپرده گذار بوده و به سود کم بانکی اکتفا نمایند،تمایل به سرمایه گذاری در بازار از طریق چنین واسطه هایی برای کسب سود بیشتر و با ریسک بالاتر نموده اند.در ایران نیز با رونق بیشتر بازار سهام شاهد چنین گرایشی هستیم.نقش صندوق های سرمایه گذاری مشترک از این جهت حائز اهمیت است که خود به عنوان یک مدیر سبد دارایی برای سرمایه گذاران در شرکت های سرمایه گذاری نیز عمل می کنند.
  • رامین شاهعلی زاده صفحه 98
    منابع انسانی ماهر و متخصص برای یک سازمان همانند دارایی های فیزیکی و سرمایه گذاری های آن سازمان دارای اهمیت بوده و مدیران سازمانها به منظور افزایش کارایی سازمان تحت سرپرستی خود همواره مبالغ هنگفتی را صرف آموزش و پرورش کارگران و کارمندان می نماید اما سیستم حسابداری منابع انسانی که برای پردازش اطلاعات قرار گیرد تا کنون عملا مورد استفاده سازمانها قرار نگرفته است.
    حسابداری امروزین، حسابداری محصولات نامشهود هستند. از این رو دارایی هایی که این محصولات ایجاد می کنند نیز عمدتا دارایی های نامشهود است. حسابداری منابع انسانی، با ارائه اطلاعات در مورد معیارهای ارزیابی منابع انسانی، کارکرد منابع انسانی را در رسیدن سازمان به اهداف و راهبردهای خود و بطورکلی بهروری سازمانی، مشخص می کند و به این ترتیب زمینه را جهت بهبود و ارتقای آن فراهم می سازد.
    در این مقاله با ذکر تاریخچه ای ازحسابداری منابع انسانی و اقدامات صورت پذیرفته تاکنون به انواع روش های هزینه یابی و ارزشیابی منابع انسانی اشاره گردید و معایب و مزایای هر یک از روش های به تفکیک اشاره گردیده است. برای اطلاع استفاده کنندگان از اطلاعات مالی شرکتها در خصوص منابع انسانی بایستی به نحوی گزارشگری در خصوص این منابع با اهمیت سازمان ها صورت پذیرد، در این راستا برخی از روش های گزارشگری حسابداری منابع انسانی در این مقاله مطرح گردیده است
    کلیدواژگان: حسابداری منابع انسانی، هزینه یابی، ارزش گذاری، گزارشگری
|
  • Page 4
    Corporate Governance is collections of process and structures that using internal and external mechanism attending to get assurances of keeping rights of stakeholders, accountability, clarifying and iustice in business enterprises.Over the past two decades, the corporate governance literature in accounting and auditing has grown rapidly. To better understand this body of work, present study discuss results from empirical research in this field. The corporate governance focus is primarily on corporate board and audit committee issues. present study discuss the major insights from this literature and the practice implications of these Findings, In addition critique them make suggestions for extention of current research.
    Keywords: corporate governance, board, audit committee
  • Abdol Mahdi Ansari, Abbas Abbasi Page 26
    Capital structure is one of the most important and effective parameter on valuing and orienting of economical enterprises in the capital markets which ensures their activities in order to increase and maintain their profitability. Capital structure in the economical companies and enterprises of Iran, by considering the orientation of economical macro policies of this government toward free economy, accomplishing the main policies based on 44 principle of Constitution, privatizing and completing the rule of added value tax and the plan of subsidy is one of the main problems in the companies. The present paper studies the effect of added value tax on the capital structure and also the profitability and revenue (subject to tax) of companies and economical enterprises. The statistical society in this study is all accepted companies in Tehran’s stock exchange during 2005-2010. In this study, added value tax as a dependant variable and capital structure, profitability and revenue (subject to tax) as independent variable have been studied. For testing the hypothesis, the correlation coefficients of Spearman, Tao B Condell and SPSS Software have been used. The results show that there is a significant positive relationship between added value tax and the dependant variables such as capital structure, profitability and revenue (subject to tax). Based on this issue, added value tax by its direct effect on the capital structure of companies increases their profitability and revenue subject to tax.
    Keywords: capital structure, added value tax, debt, revenue of equity
  • Mohammad Hossein Setayesh, Ali Faalghayouomi Page 40
    This study aims to investigate the relationship between audit tenure and long term investment efficiency in Tehran stock exchange. We also investigate the impact of life cycle and cash holding on this relationship. Least square Regression and modified least square Regression are deployed in order to test the relationship between variables. Results showed that there is positive and significant relationship between audit tenure and audit size with long term investment efficiency. Then the increasing of long term investment efficiency is affected by audit quality and auditor quality. Furthermore the relationship between audit tenure and long term investment efficiency is affected by life cycle and cash holding. However findings suggest that the results are influenced by operational definitions of research variables.
    Keywords: Audit Tenure, Life Cycle, Long Term Investment Efficiency
  • Soheila Mahdavi, Sara Panaheian Page 58
    This study is carried out with the aim of investigation the relationship between accounting conservatism and liquidity management of listed companies in Tehran Stock Exchange (TSE). For this purpose, 99 listed companies, as the sample, for the period of 1384-1389 (2005-2010) are studied using Panel Data analysis based on multivariate regression models. The sample is divided into two distinct groups of companies in accordance with their financial flexibility and the models are estimated separately to each group. The results assert the meaningful negative relationship between accounting conservatism and liquidity indicators, which are appeared to be stronger in the companies with higher financial flexibility.
  • Page 74
    The aim of this study, determine the relationship between refined economic value added (REVA) and stock returns adjusted based on risk. To achieve this goal, this study has been done with tests a main hypothesis and three particular hypotheses.The main hypotheses is this: The refined economic value added (REVA) and based on risk-adjusted stock returns are related. And three particular hypotheses is this: The refined economic value added (REVA) and based on total risk adjusted stock returns are related. Between The refined economic value added (REVA) and adjusted stock returns based on the systematic risk there is a relationship. Between The refined economic value added (REVA) and differential stock returns there is a relationship. This study has been done using information from79 companies for a 5-year period, 1384 to 1388, has been done. Hypothesis testing has been done to examine year to year. In This study to collected data and information used the library – documents method. For the study of literature and research history library method is used. From Databases and Internet sites data about the variables have been extracted. Required financial data referring to the Tehran Stock Exchange, weekly reports, journal of stock exchange and also using the tadbyrprdaz, rahavardenovin and sahra software has been collected. Given that the distribution was not normal why for the Statistical analysis of data and tests the research hypotheses, the Spearman nonparametric test is used that is equivalent Pearson's coefficient. The results of the analysis of research hypotheses showed that there is not a significant relationship between refined economic value added and stock returns adjusted based on total risk. However, only in 1387 exist significant relationship between the refined economic value added and based on risk-adjusted stock returns. Also in 1387, between the refined economic value added and differential stock returns, there is a significant relationship. For the rest of the years there is not significant relationship between the refined economic value added with stock returns adjusted based on systematic risk and differential stock returns.
    Keywords: Refined economic value added, based on risk, adjusted stock return, based on total risk, adjusted stock return, based on systematic risk, adjusted stock return, differential stock return