فهرست مطالب

مطالعات حسابداری و حسابرسی - پیاپی 9 (بهار 1393)

فصلنامه مطالعات حسابداری و حسابرسی
پیاپی 9 (بهار 1393)

  • 110 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1393/03/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • بخش بندی مشتریان بانک های تهران بر مبنای مزایای مورد انتظار ایشان
    علی ربیعی، مهران فیروزی صفحات 4-19
    هدف این پژوهش بخش بندی مشتریان بانک ها بر مبنای مزایا و نگرش مورد انتظار ایشان است، به بیان دیگر تلاش در جهت بخش بندی مشتریان بانک ها به وسیله تعریف گروه هایی از افراد که در هر گروه اشخاص دارای نیازهای مشابه می باشند، البته هر گروه با گروه دیگر نامتجانس یا ناهمگن می باشد. جهت دستیابی به این هدف 400 پرسشنامه از مشتریان بانک ها جمع آوری شد. برای اندازه گیری پایایی پرسشنامه از آلفای کرنباخ که حاصل آن 937/ 0 می باشد استفاده شد. سپس داده ها از طریق تحلیل عاملی، تحلیل خوشه ایو تحلیل ممیزی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. شاخص های مورد تجزیه و تحلیل 23 متغیر می باشد که بوسیله مطالعه کتابخانه ای، مصاحبه و پرسشنامه جمع آوری شده اند. این شاخص ها بوسیله تحلیل عاملی در 4 عامل قرار گرفتند. سپس با استفاده از تحلیل خوشه ای، مشتریان در 6 خوشه تقسیم شدند. همچنین تحلیل ممیزی درستی طبقه بندی مشتریان نمونه را تایید نمود.
    کلیدواژگان: بخش بندی بازار، بانکداری خرد، بخش بندی بر مبنای فایده، تحلیل عاملی، تحلیل خوشه ای
  • گزارشگری مالی تحت وب
    محمد جواد شیخ، ایمان حسن زاده صفحات 20-35
    امروزه، در اکثر کشورها به منظور کاهش اثرات منفی عدم تقارن اطلاعاتی بین مدیریت و مالکان، کاهش هزینه های نمایندگی، کاهش هزینه های سرمایه و افزایش ارزش شرکت به سازوکارهایی از قبیل گزارشگری مالی تحت وب روی آورده اند. مزایای این رویکرد گزارشگری ازقبیل دسترسی بهتر به اطلاعات، هزینه ی کمتر، امکان گزارشگری مستمر و ارائه اطلاعات پویا موجب گسترش استفاده از این ابزار در جهت گزارشگری مالی گردید. همچنین عوامل محیطی حاکم بر شرکتها تاثیر با اهمیتی بر میزان پذیرش گزارشگری مالی تحت وب در سطح جهان دارد. در این گزارشگری شرکتها علاوه بر عملکرد مالی، توجه قابل ملاحظه ای به افشای سایر جنبه های عملکرد خود از قبیل عملکرد محیطی، عملکرد اجتماعی و رویه های نظارتی دارند. افشای اطلاعات غیر مالی می تواند موجب ازبین رفتن شکاف بین اطلاعات مالی ارائه شده در مدل سنتی و نیازهای اطلاعاتی استفاده کنندگان گردد.
    یکی از مهمترین ابزارهایی که برای انتقال اطلاعات در گزارشگری تحت وب استفاده می شود زبان گزارشگری مالی توسعه پذیر می باشد. ماهیت زبان گزارشگری مالی توسعه پذیر به گونه ای است که اطلاعات ارائه شده با این زبان، اطلاعاتی خود توضیح هستند.
    از آثار گزارشگری مالی تحت وب کمرنگ شدن حدود و مرزهای اطلاعات و نگرانی در خصوص صحت اطلاعات ارائه شده در اینترنت می باشد؛ به منظور ایجاد قابلیت مقایسه، قابلیت اتکا و رفع نیازهای اطلاعاتی عموم استفاده کنندگان، استانداردگذاری برای گزارشگری مالی تحت وب امری ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: زبان گزارشگری مالی توسعه پذیر(XBRL)، حسابرسی مستمر، فایل های مستند قابل حمل(PDF)، زبان برنامه نویسی تحت تحت وب(HTML)
  • کاربرد تئوری های افشای اطلاعات زیست محیطی و اجتماعی
    راضیه علی خانی، مهدی مران جوری صفحات 36-53
    طی دهه های اخیر روند فزاینده پیشرفت صنعتی از یک سو و محدودیت منابع طبیعی و زیست محیطی از سوی دیگر توجه جامعه بشری را به مساله حفظ محیط زیست جلب نموده، همچنین تقاضای روز افزون ذینفعان از شرکت ها برای پذیرش مسئولیت های اجتماعی، شرکت ها را به درگیر شدن در مسئولیت های زیست محیطی و اجتماعی تشویق می کند. در اثر جهانی شدن، شرکت ها در کشورهای در حال توسعه مایل به حرکت به سوی بازارهای جهانی بوده، از اینرو به منظور مقبولیت در بازارهای جهانی، باید نشان دهند که در حال ایفای مسئولیت های زیست محیطی و اجتماعی شان هستند. از اینرو در مقاله حاضر تئوری هایی که انگیزه شرکتها را برای افشای اطلاعات زیست محیطی و اجتماعی شرکتها توضیح می دهند شامل تئوری اقتصاد سیاسی، تئوری ذینفعان، تئوری مشروعیت و تئوری سازمانی معرفی و تحقیقات انجام شده در زمینه تئوری های مذکور ارایه خواهد.
    کلیدواژگان: افشای اطلاعات زیست محیطی و اجتماعی، تئوری اقتصاد سیاسی، تئوری ذینفعان، تئوری مشروعیت، تئوری سازمانی
  • ساختار نظام حسابداری حاکم بر بودجه بندی عملیاتی: چالش ها و اصلاحات
    محمد محمدیان، زینب مهتری صفحات 54-67
    تحولات عظیم در حسابداری و گزارشگری مالی باعث شده تا نظام بودجه بندی کشورها تغییر کند. به کارگیری بودجه بندی عملیاتی به جای بودجه بندی سنتی از مهمترین این تغییرات می باشد. بودجه بندی عملیاتی به تغییر از ورودی به خروجی تاکید دارد و از اهداف اصلی آن تقویت کارایی تولید و تخصیص بهینه منابع عمومی است. سیستم حسابداری مورد استفاده در این نظام بودجه بندی، حسابداری تعهدی مبتنی بر جریان منابع اقتصادی بوده و بر اندازه گیری عملکرد و نهایتا پاسخگویی مالی و عملیاتی تاکید دارد. اگرچه بودجه بندی عملیاتی در تئوری آسان به نظر می رسد ولی اجرای آن به دشواری صورت می گیرد و چالش ها و مشکلات زیادی را در پی دارد. با این وجود، بسیاری از کشورها در راستای اجرای این نوع بودجه بندی دست به اصلاحات گسترده ای زده اند. نتایج نشان می دهد که شالوده تمامی اصلاحات، تغییرات اساسی در ساختار نظام حسابداری، حسابرسی و گزارشگری مالی است. رسالت این مقاله، بررسی اهمیت و نقش حسابداری در پیاده سازی بودجه بندی عملیاتی به عنوان یکی از کاراترین روش های بودجه بندی و شناسایی مشکلات و چالش های ناشی از اجرای این نظام بودجه بندی درکشورهای مختلف و نهایتا در ایران است.
    کلیدواژگان: حسابداری دولتی، گزارشگری مالی، بودجه بندی عملیاتی، پاسخگویی مالی و عملیاتی
  • همبستگی شاخصهای نقدشوندگی سهام در بورس اوراق بهادار تهران
    منیژه رامشه صفحات 68-79
    پژوهش حاضر با توجه به اهمیت موضوع نقدشوندگی در بازارهای سرمایه، به بررسی همبستگی شاخصهای متفاوت نقدشوندگی سهام در بورس اوراق بهادار تهران می پردازد. شاخص های نقدشوندگی بکار رفته در این پژوهش عبارتند از گردش سهام، نسبت عدم نقدشوندگی آمیهود، معیار بازده صفر، اختلاف قیمت پیشنهادی خرید و فروش نسبی سهام و معیار تعدیل تعداد روز های بدون معامله بر اساس گردش سهام. در همین راستا، اطلاعات 38 شرکت برای دوره زمانی 1382 لغایت 1388 به طور ماهانه مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج پژوهش بیانگر آنست که همبستگی میان شاخصها بطور کلی ضعیف است. شاخص تعدیل تعداد روزهای بدون معامله بر اساس گردش، بالاترین همبستگی را با سایر شاخصها داشته و در شرکتهای کوچک نسبت به شرکتهای بزرگ، همبستگی میان شاخصها بیشتر است. بطور کلی این پژوهش نشان می دهد که نقدشوندگی یک مفهوم پیچیده چندبعدی است که هر شاخص فقط می تواند جنبه ای از نقدشوندگی را منعکس کند.
    کلیدواژگان: نقدشوندگی سهام، شاخص های نقدشوندگی سهام، بورس اوراق بهادار تهران
  • رویه های حسابداری دارایی های نامشهود و چالش های پیش رو
    اسماعیل مظاهری صفحات 80-87
    در عصر اقتصاد مبتنی بر دانش، فعالیت های ارزش آفرین سازمانها فقط متکی بر دارایی های مشهود آنها نیست؛ بلکه توانمندی سازمانها در بکارگیری دارایی های نامشهود، قدرت اصلی ارزش آفرینی آنها را شکل می دهد]4 [. سرمایه گذاری در دارایی های نامشهود در حال تبدیل شدن به یکی از مهمترین عوامل ارزش آفرینی برای بسیاری از بنگاه های اقتصادی می باشد. به هر حال با استفاده از استاندارهای جاری حسابداری به ندرت این سرمایه گذاری ها به عنوان دارایی شناخته می شوند. در این مقاله با استفاده از یک رویکرد انتقادی، به بررسی ادبیات موضوعی دارایی های نامشهود و برخی از چالش های پیش روی رویه های حسابداری این دارایی ها پرداخته شده است. نتایج این تحقیق نشان داد که افشای اختیاری اطلاعات دارایی های نامشهود به عنوان راهکاری به منظور برطرف کردن مشکلات شناسایی این دارایی های در صورت های مالی معرفی شده است.
    کلیدواژگان: دارایی های نامشهود، دارایی غیر پولی، مخارج تحقیق و توسعه، افشای اختیاری
  • مبانی نظری اختلاف قیمت پیشنهادی خرید و فروش سهام و روش های اندازه گیری آن
    زیبا قجاوند، سحر قجاوند، امیر رساییان صفحات 88-101
    سرمایه گذاران برای انتخاب بهترین پرتفوی سرمایه گذاری نیازمند وجود اطلاعات دقیق هستند. گاهی این اطلاعات در بین سرمایه گذاران، به گونه ای نامتقارن توزیع می گردد. به گونه ای که خریدار یا فروشنده معامله، فاقد اطلاعات یکسانی نسبت به انجام معامله دارند. این موضوع، منجر به پدیده عدم تقارن اطلاعاتی می گردد. عدم تقارن اطلاعاتی باعث متفاوت شدن قیمت های پیشنهادی خرید و فروش توسط سرمایه گذاران می شود. این قیمت های پیشنهادی سهام، در واقع تقریبی از هزینه رخداد یک معامله است و سرمایه گذاران این هزینه را برای انجام یک معامله فوری پرداخت می نمایند. به لحاظ اهمیت این موضوع، در این بخش، ابتدا مفهوم اختلاف قیمت پیشنهادی خرید و فروش سهام پرداخته می شود؛ سپس در ادامه روش های اندازه گیری این معیار ارائه می گردد.
    کلیدواژگان: دامنه تفاوت قیمت پیشنهادی، بازارساز، عدم تقارن اطلاعاتی
|
  • Segmentation of Tehran banks customers by expected benefits
    Pages 4-19
    The purpose this study was segmentation of bank customer by expected benefits and attitudes and other words, banks try to their customers by identify group of person with need structures that are as homogeneous as possible within each group and significantly heterogeneous between groups. Gaining this purpose, 400 questionnaires were gathered. Furthermore, for the estimation of the reliability of questionnaires, cronbach coefficient was computed at. /937. For the analysis of data, statistical approaches including factor analysis, cluster analysis and discriminate analysis were applied. Principal components analysis revealed the 23 indexes to gather by using library studies, interview and questionnaire. These indexes formed in 4 factor by factor analysis. Cluster analysis was then employed to divide the customers into 6 clusters. Discriminate analysis confirmed customers of sample correctly classified.
    Keywords: Segmentation, retail banking, benefit segmentation, factor analysis, cluster analysis
  • Application of social and environmental information disclosure Theories
    Pages 36-53
    During the past few decades, the trend of increasing industrial advancement and in the other hand environmental and natural resources limitation has been attracting worldwide attention in to environmental protection. Also growing demand of stakeholders from companies to adopt corporate social responsibility, incentive them to involve in social and environmental responsibility. Since globalization, corporations in developing countries are now tending to move in to global markets. So in order to gain acceptability in global markets, they have to show that they are implementing social and environmental responsibility. In the current study several theories that explain a company’s motivation to disclose social and environmental information; include: political economy theory, legitimacy theory, stakeholder theory and Institutional theory are introduced and the practical research belongs to above theories are presented.
    Keywords: social, environmental responsibility, political economy theory, legitimacy theory, stakeholder theory, Institutional theory
  • Accounting system structur for performance budgeting: Challenges and reforms
    Pages 54-67
    Major developments in accounting and financial reporting caused to change countries budgeting system. Implication performance budgeting Instead of traditional budgeting is most important changes. Performance budgeting emphasize to change the input to the output and of the main purpose is Improve production efficiency and optimal allocation of public resources. Accounting system for Performance budgeting is Accrual accounting based on the flow of economic resources which emphasize to Performance Measurement and financial and operational accountability. Although performance budgeting it seems easy in theory, but it implementation is difficult and it has a lot of challenges and problems. Nevertheless, many countries in order to implement this type of budgeting, Extensive reforms have done. The results show, the foundation of all reform is Fundamental changes in the structure of accounting, auditing and financial reporting. The mission of this article, investigation the importance and role of accounting in the implementation of performance budgeting and Identification Problems and challenges arise from the implementation of the performance budgeting system in Different countries and Iran.
    Keywords: Governmental Accounting, Financial Reporting, performance budgeting, financial, operational accountability
  • The correlations between liquidity proxies in Tehran Stock Exchange (TSE)
    Pages 68-79
    This paper is examining to what degree different liquidity proxies are correlated. In this paper, five different liquidity proxies are introduced. The proxies are stock turnover, the illiquidity ratio, zero return measure, proportional bid–ask spread and turnover adjusted number of zero daily volumes. The study sample includes 38 companies listed in Tehran Stock Exchange. The analysis in this paper is carried out at the monthly level from 1382 to 1388. The sample is separated into two size groups based on their current month's market capitalization and then the correlation between liquidity proxies is computed separately. The results suggest that the correlations between liquidity proxies are generally low. Turnover adjusted number of zero daily volumes has higher correlation with other proxies and the correlations are stronger between liquidity proxies for larger firms. This finding is consistent with the contention that liquidity is a multifaceted concept and each alternative proxy may only capture a certain aspect of liquidity.
    Keywords: Stock liquidity, Stock liquidity proxies, Tehran Stock Exchange
  • Accounting practices for intangible assets and challenges ahead
    Pages 80-87
    In the new Knowledge-based economy, value creation activities of organizations not only based on their tangible assets, but also the ability of organizations to use intangible assets, the value of their original shape. Intangible investments have become the main value creators for many companies and economic sectors. However, these investments are rarely recognized as assets by current accounting standards. In This Study, We provide a critical review of the literature on intangible assets and some of the challenges facing the accounting policies have been assets. Our survey concludes that disclosure can considered as a solution to the negative consequences of non-recognition of intangibles in financial statements.
    Keywords: Intangible assets, non, monetary asset, R, D expenditures, Voluntary disclosure
  • Theoretical Basis of Bid-Ask Spread and Methods of estimating it
    Pages 88-101
    Investors for selecting the best portfolio need exact information. Sometimes this information is distributed no asymmetric between investors. As the type that buyer or seller has no same information about trading. This subject leads to information asymmetry. Information asymmetry cause to different quoted prices by investors. These quoted prices really are costs of occurring trade and investors pay this cost for immediate deal. In this section at first explaining the concepts of bid-ask spread, and then offer the methods of estimating it.
    Keywords: Bid, Ask spread, Market maker, Information asymmetry