فهرست مطالب

مطالعات مدیریت کسب و کار هوشمند - پیاپی 20 (تابستان 1396)

فصلنامه مطالعات مدیریت کسب و کار هوشمند
پیاپی 20 (تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/08/18
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حسن ولیان*، علیرضا کوشکی جهرمی، حسن بودلایی صفحات 5-40
    توسعه فناوری اطلاعات و ارتباطات طی چند دهه گذشته، تاثیرات شگرفی بر سازمان ها داشته است و استراتژی های آن ها را در تطبیق با محیط، تغییر داده است. هدف این تحقیق طراحی مدل قابلیت های فناوری اطلاعات در سازمان های دولتی است. روش تحقیق از حیث نتیجه جزء تحقیقات توسعه ای و از حیث هدف جزء تحقیقات اکتشافی و از حیث روش جزء تحقیقات کیفی است. ابزار جمع آوری داده های تحقیق مصاحبه است و به منظور تحلیل داده ها، از روش تئوری زمینه ای استفاده شد. در این تحقیق 14 مصاحبه انجام گرفت که شامل دو بخش مدیران آگاه از موضوع و متخصصان فناوری اطلاعات و مدیریت به عنوان نظریه پردازان این حیطه بود. مصاحبه در مراحل اولیه به صورت عمیق انجام شد، اما از اواسط مصاحبه ها به دلیل مشخص شدن کدهای مفهومی، مصاحبه ها هدفمندتر و به صورت نیمه باز برای مفهوم سازی مناسب موضوع صورت پذیرفت. تحلیل کدهای تحقیق پس از انجام کدگذاری باز، نشان داد، 132 کد در مرحله ی کدگذاری باز شناسایی گردید و در مرحله ی کدگذاری محوری دو تم اصلی «زیرساخت های فناوری اطلاعات» و «بهره برداری فناوری اطلاعات» به عنوان شرایط علی، ساختارهای سازمانی و سازوکارهای فرهنگی به عنوان شرایط مداخله گر و اکتساب دانش و بهره برداری از دانش نیز به عنوان شرایط زمینه ای مشخص شدند و درنهایت در مرحله ی کدگذاری انتخابی 6 مانع، 6 استراتژی فناوری اطلاعات و 11 پیامد قابلیت های فناوری اطلاعات در قالب دو تم اصلی یاد شده ارائه گردیدند. نتایج تحقیق نشان داد قابلیت های فناوری اطلاعات در سازمان های دولتی می تواند نتایج و پیامدهای مطلوبی از ارائه خدمات با کیفیت تر به شهروندان و ارباب رجوع برای آن ها به همراه داشته باشد.
    کلیدواژگان: گرندد تئوری، قابلیت فناوری اطلاعات، زیرساخت های فناوری اطلاعات، بهره برداری فناوری اطلاعات، سازمان های دولتی _
  • محمدعلی خاتمی فیروزآبادی ، عباس عباسی آذر *، محمدرضا تقوا، کامران فیضی صفحات 41-76
    تحقیق حاضر مدلی را برای ارزش گذاری خدمات الکترونیک در موسسات غیرانتفاعی به تصویر می کشد. اندیشه این مدل از خلا تحقیقات در این زمینه نشات گرفته است. با توجه به این موضوع، متغیرهای مستقل برای ارزش گذاری خدمات الکترونیک بر مبنای روش استقرایی و تئوری مفهوم سازی بنیادی از بطن نظرات اعضای جامعه تحقیق استخراج شد. این متغیرها شامل موضوعات مرتبط با حاکمیت، ابزار و مشتریان است. شاخص های مربوط به سنجش دو متغیر حاکمیت و ابزار از طریق مراجعه به سیستم های مالی و بر مبنای روش حسابداری قیمت تمام شده قابل اندازه گیری است؛ اما تعیین ارزش (ریالی) برای متغیر مشتریان از این طریق امکان پذیر نبوده است؛ بنابراین، فرایندی تدوین گردید که با استفاده از مبانی نظری موجود شامل روش ارزش گذاری نسبی در حسابداری، مدل ارزیابی دلون و مکلین و مهندسی ارزش، اندازه و چگونگی تاثیر این متغیر بر دو متغیر حاکمیت و ابزار شناسایی شود. در ادامه و به منظور آزمون مدل و فرایند تدوین شده، اقدام به ارزش گذاری خدمات الکترونیکی صدور مجوز طرح ترافیک توسط شهرداری تهران شد. نتیجه کسب شده از طریق تعیین ارزش (ریالی) خدمات الکترونیک امکان استفاده از این مدل در شرایط واقعی را تائید کرد.
    کلیدواژگان: خدمات الکترونیکی، ارزش گذاری، قیمت گذاری، ارزیابی، سازمان های غیرانتفاعی
  • مقاله پژوهشی
  • حمیدرضا ارباب* ، اسماعیل شعبانی صفحات 77-102
    امروزه مسئله فناوری اطلاعات و ارتباطات و نقش آن در کاهش آلاینده های هوا از مباحث مهم در اقتصاد محیط زیست است که طی سال های اخیر، ابعاد مختلف زندگی انسان را متاثر نموده است. فرضیه اصلی پژوهش این است که استفاده از فناوری اطلاعات و ارتباطات می تواند به بهبود کیفیت محیط زیست و کاهش آلودگی های زیست محیطی کمک کند؛ اما قابل مشاهده بودن این اثر در کشورهای مختلف با سطوح متفاوت ازنظر توسعه یافتگی نیازمند مطالعات موردی است. در مقاله حاضر، پس از بررسی مبانی نظری و استخراج مدل مربوطه با استفاده از روش داده های تلفیقی و آزمون F، به برآورد اثر فناوری اطلاعات و ارتباطات بر آلودگی های زیست محیطی در کشورهای D8 ازجمله ایران برای دوره زمانی 2014-1994 پرداخته شده است. نتایج حکایت از آن دارد که با افزایش تولید ناخالص داخلی، آلودگی افزایش می یابد. هم چنین رابطه معنی داری میان فناوری اطلاعات و ارتباطات و کاهش آلودگی هوا به دست آمده است. مثبت بودن ضریب لگاریتم سرانه تولید ناخالص داخلی، نشان از افزایش آلودگی به ازای افزایش تولید ناخالص داخلی دارد. به عبارت دیگر آلودگی به ازای افزایش درآمد روند صعودی داشته است. این ضریب برای کشورهای D8 برابر 1. 927 برآورد شده است. بنابراین می توان گفت که گسترش فعالیت فناوری اطلاعات و ارتباطات جدا از تبعات مطلوب در حوزه اقتصاد، می تواند تبعات محیط زیستی مناسبی را نیز به همراه داشته باشد.
    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات و ارتباطات، آلودگی، محیط زیست، داده های تلفیقی
  • سارا منصوری *، کامران نظری صفحات 103-120
    پژوهش حاضر به مطالعه اهمیت نقش مدیریت اطلاعات و به اشتراک گذاری آن میان شرکای زنجیره تامین یک کالا یا خدمت می پردازد. وجود اطلاعات موثر و به اشتراک گذاری آن میان شرکای زنجیره تامین، سازمان ها را قادر به هماهنگی با تغییراتی که در تقاضاهای مشتریان به وجود می آید می کند. در این پژوهش نقش مدیریت اطلاعات و به اشتراک گذاری آن در زنجیره تامین مورد مطالعه قرار گرفته است. نتایج به دست آمده نشان دهنده این مطلب بود که به اشتراک گذاری اطلاعات موجب افزایش هماهنگی و همکاری شرکای زنجیره تامین می شود که درنتیجه شرکا بهتر می توانند روابطشان با یکدیگر را مدیریت کنند، از طرف دیگر به اشتراک گذاری اطلاعات موجب می شود سازمان ها منافعی را به دست آورند که هرکدام به تنهایی و بدون استفاده از اطلاعات دیگر سازمان ها قادر به دست آوردن آن ها نیستند. جامعه آماری پژوهش شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی استان کرمانشاه است که با استفاده از نمونه گیری تصادفی میان مدیران و کارکنان آن ها پرسشنامه توزیع شده است. نتایج حاصل از آزمون فرضیات توسط نرم‏افزار SMART-PLS و با استفاده از آماره آزمون t و ضرایب مسیر (β) ، نشان داد که فرضیات تحقیق مورد تائید قرار گرفتند.
    کلیدواژگان: دیریت اطلاعات، اشتراک گذاری اطلاعات، زنجیره تامین
  • پروین فخری، مهدی حسین زاده * صفحات 121-156
    نتایج انتخابات ریاست جمهوری 8 نوامبر 2016 در آمریکا بسیاری را شگفت زده نمود. اغلب کارشناسان و نظرسنجی های معمول و سنتی، هیلاری کلینتون را برنده نهایی انتخابات پیش بینی نمودند اما در واقعیت نتایج به گونه ای دیگر رقم خورد. در این پژوهش با استفاده از آنالیز شبکه های اجتماعی با رویکرد تحلیل محتوایی وضعیت کمپین های انتخاباتی دو نامزد اصلی انتخابات آمریکا بر اساس توییت های ارسالی طی بازه سه روزه قبل از 8 نوامبر 2016 در شبکه اجتماعی توییتر بررسی شد. مشخص گردید در اغلب جنبه های تحلیلی از قبیل تحلیل توییت ها، ری توییت ها، تحلیل هشتک ها، تحلیل منشن ها و تحلیل پروفایل کاربران کمپین ترامپ دارای برتری محسوس و در میان کاربران با گرایش بی طرف نیز احتمالا گرایش به کمپین ترامپ غالب است. بعلاوه در این پژوهش توانسته ایم برخی از استراتژی های انتخاباتی و جریان های سیاسی تاثیرگذار را شناسایی کنیم به عنوان مثال فهمیده ایم کمپین کلینتون به جای حمایت از کلینتون بیشتر به حمله به ترامپ پرداخته و بالعکس کمپین ترامپ به جای تاختن به کلینتون بیشتر به حمایت از ترامپ پرداخته است و یا کاربران بخصوص کاربران بدون گرایش و بی طرف، به سایت ویکی لیکس و ماجرای افشای ایمیل ها توجه خاص نشان داده اند.
    کلیدواژگان: شبکه های اجتماعی، توییتر، آنالیز محتوا، انتخابات ریاست جمهوری ایالات متحده آمریکا
  • محمدرضا تقوا، محمد محرابیون محمدی، احد زارع رواسان *، امیر ارضی سلطان صفحات 157-182
    در این پژوهش سعی شده است میان دو دسته داده های جمعیت شناختی و داده های حاصل از تراکنش مشتریان در مدل RFM پیشنهادی ارتباط برقرار شود که شاخص رویگردانی نیز در آن لحاظ شده است. بدین منظور، در ابتدا داده های تراکنش در بازه چهارساله مشتریان یک شرکت خدمات اینترنتی فراهم شده و سپس با استفاده از روش k-means به خوشه بندی آن ها پرداخته شده است. نتایج تحقیق بیانگر این است که سه فاکتور کیفیت خدمت، تصدیق انتظارات و رضایت پس از خرید به عنوان فاکتورهای معنادار در رفتار خرید مشتریان محسوب می گردند. در ادامه جهت کاوش ارتباط میان فاکتورهای ذهنی مشتریان و طبقه بندی آن ها با استفاده از قواعد انجمنی مبتنی بر الگوریتم GRI به ارائه راهبرد و برنامه عملیاتی برای هر طبقه از مشتریان پرداخته شده است. سپس با استفاده از تحلیل واریانس یک طرفه وجود تفاوت میان طبقه های مختلف مشتریان بررسی شده است. نتایج حاصله بیانگر آن می باشند که فاکتور تصدیق انتظارات و رضایت پس از خرید در ایجاد وفاداری مشتریان نقش عامل بهداشتی و فاکتور کیفیت خدمت در ایجاد وفاداری مشتریان نقش عامل انگیزشی را ایفا می نماید.
    کلیدواژگان: خوشه بندی، مدل RFM، رویگردانی مشتریان، شاخص های روان نگاری
  • علیرضا قنادان ، ابوذر عربسرخی ، سمانه ربانی * صفحات 183-207
    هدف از این پژوهش ارائه مدل اعتماد در بانکداری الکترونیکی در ایران است. تمرکز بر مبحث اعتماد و ارائه مدل اعتماد جنبه نوآورانه پژوهش حاضراست. بدین منظور ابتدا مدل های اعتماد موجود در تجارت الکترونیک و بانکداری الکترونیکی مورد بررسی قرار گرفته اند. این مدل شامل هفت بخش و در بردارنده هشت فرضیه است. این مدل به کمک پرسشنامه الکترونیکی بر روی نمونه آماری 227 نفره، متشکل از کاربران بانکداری الکترونیکی آزمون شده است. برای تجزیه وتحلیل داده ها و بررسی روابط بین متغیرها از روش تحلیل عاملی تاییدی و نرم افزار PLS استفاده شده است. برای تجزیه وتحلیل داده ها در بخش مدل اندازه گیری، ویژگی های فنی پرسشنامه شامل پایایی، روایی همگرا و روایی واگرا و در بخش ساختاری، ضرایب ساختاری مدل مورد بررسی قرار گرفته است. طبق نتایج به دست آمده از بین هشت فرضیه اصلی تحقیق، سه فرضیه رد و بقیه تائید شدند. فرضیات رد شده شامل ارتباط بین حریم خصوصی درک شده، تمایل به اعتماد و شایستگی درک شده با اعتماد هستند.
    کلیدواژگان: اعتماد، بانکداری الکترونیکی، مدل اعتماد، بانکداری الکترونیکی ایران
  • سجاد پاشایی *، پریسا محمودپور، محمدرسول خدادادی صفحات 209-235
    مطالعه حاضر با هدف، بررسی نقش میانجی گری مشارکت ورزشی در تبیین ارتباط بین میزان استفاده از ابزارهای ارتباطی فناوری اطلاعات (تلفن همراه، اینترنت، اینستاگرام و تلگرام) با کاهش افسردگی نوجوانان منطقه آزاد ماکو، انجام شد. جامعه آماری پژوهش به صورت تصادفی ساده و به تعداد 265 نفر از بین نوجوانان منطقه آزاد ماکو که حداقل سه جلسه در هفته ورزش می کردند، انتخاب شد. پژوهش حاضر توصیفی، پیمایشی از نوع همبستگی است. جهت جمع آوری داده ها از پرسش نامه استفاده شد. روایی (محتوی، همگری، واگرا) و پایایی (بار عاملی، ضریب پایایی مرکب و ضریب آلفای کرونباخ) پرسش نامه ها در حد قابل قبول و خوب بودند (α= %94). روابط میان متغیرها با به کارگیری مدل سازی معادله ساختاری ایموس و با استفاده وزن های رگرسیونی عادی و استاندارد شده به روش برآورد حداکثر درستنمایی تحلیل شد. یافته های پژوهش نشان داد، ابزارهای اطلاعاتی و ارتباطی (اینترنت، موبایل و شبکه های مجازی) باعث افسردگی نوجوانان می شود همچنین مشارکت ورزشی می تواند به عنوان متغیر میانجی اثر منفی ابزارهای اطلاعاتی و ارتباطی بر افسردگی نوجوانان را کاهش دهد؛ بنابراین استفاده از اینترنت، موبایل و شبکه های مجازی به دلیل جذابیت های کاذبی که برای کاربران ایجاد می کند، سبب از بین رفتن ارتباطات رو در رو شده و باعث درون گرا شدن افراد می شود به این ترتیب افراد کم کم از ارتباطات مستقیم دوری می کنند، درنهایت عامل افسردگی و تنهایی آن ها می شود.
    کلیدواژگان: اینترنت، اینستاگرام، افسردگی، تلفن همراه، تلگرام، منطقه آزاد ماکو
|
  • Hasan Valian *, Alireza koushki Jahromi, Hasan Boudlaie Pages 5-40
    The development of information and communication technology over the past decades has had tremendous impacts on organizations and has changed their strategies in adapting to the environment.The purpose of this research is to design a model of information technology capabilities in government organizations. This research is developmental research in term of result, an exploratory research based on goal and a qualitative research in terms of methodology. The interview was used to collect the data necessary for analysis through the contextual theory. In this research, 14 interviews were conducted, which included two sections of knowledgeable managers, and IT and management specialists as theoreticians of this field. At first, the interviews were deep. In the middle, due to identification of conceptual codes, the interviews were conducted as semi – standard interviews for proper conceptualization of the topic. Analysis of the research codes after open coding showed that 132 codes were identified in the open coding step and in the central coding step, the two main themes of "IT infrastructure" and "IT exploitation" as the causative conditions Organizational structures and cultural mechanisms as conditions of intervention and acquisition of knowledge and exploitation of knowledge were also identified as the underlying conditions 6 IT strategies and 11 outcomes of IT capabilities were presented in two before - mentioned main themes. The results of the research showed that the capabilities of information technology in government organizations can bring about the desired outcomes and consequences of providing better quality services to citizens and clients.
  • Mohammad ali khatami firoozabadi, Abbas Abbasi Azr *, Mohammadreza Taghva, Kamran Feizi Pages 41-76
    This study shows a model for validating electronic services in non-profit institutions. The thought for making this model is rooted in lack of research in this domain. Regarding this issue, the independent variables for validating electronic services was exploited based on induction and the theory of grounded theory. These variables include the issues related to leadership, instruments and costumers. The indexes related to measuring these two variables, leadership and instruments) are measurable referring to financial systems and based on accounting the final prices. But determining the price ( Rial) for the variable of costumers was not possible via this method. So, a process was created to measure and determine the effects of this variable on the other two using the existing theory including the proportional pricing method in accounting, Delon and Meklin model and validation engineering. Following that and for testing the model and the process, the electronic services of giving the license of transportation limitation by Tehran municipality was validated. The results confirmed the possibility of using this model in open world via determining the price of electronic services.
    Keywords: Electronic Services, Validation, Pricing, Evaluating, Non-Profit Institutions
  • Hamidreza Arbab*, Esmaeil Shabani Pages 77-102
    Nowadays the term of information and communication technology with its role in reduction and elimination of air pollution is concerned as a critical objective environment and environmental economy that seriously influenced on various aspects and dimensions of human life during recent years. the main hypothesis states that Applying information and communication technology can help to achieve improvement in quality of environment and reduce environmental pollution but observation, evaluation, assessment along with analysis to clarify the measure and intensity of influences on the environment indifferent countries with various levels of development needs to have case study on this issue. The present paper has been compiled after theorical basis investigation and exploiting related module using method of panel data and F test in order to obtain estimates and values of impression of information and communication technology on environmental pollutions in D8 countries including iran during the period of 1994 – 2014. The results showed that by increasing of GDP the rate of pollution raises accordingly. Besides a mean relation between information and communication technology and reduction of air pollution has been obtained as well. Positive feature of the GDP per capita coafficiency logarithm presents the trace of increasing air pollution in lieu of GDP. Another words, the amount of pollution has risen in lieu of per capita income. This coefficient is estimated 1.927 in D8 countries. Thus it can be explained that developing and improving information and communication technology apart from positive subordinated results and achievements in the field of economy call hold proper and desired and optimistic environmental endeavors as well.
    Keywords: Information, Communication Technology, Pollution, Environmental, Panel Data
  • sara mansoury *, Kamran Nazari Pages 103-120
    The present study examines the important role of management and information sharing among supply chain partners of product or service. The existence of effective information and sharing this information with other partners in the supply chain of a product greatly helps organizations to be able to coordinate and adapt themselves with these changes in customers’ needs and demands. In this study the role of information management and sharing it in the supply chain is studied. The statistic population of this study is national company of oil products distribution of Kermanshah province. By using Random sampling questionnaire has been distributed among managers and staff. To test the hypothesis that presented in this study using SPSS and AMOS Softwares and appropriate statistical methods to analyze information. The results showed that information sharing among the members of the supply chain which will cause the supply chain partner’s coordination and solidarity. Consequently٫ the partners can manage their relationships better and information sharing among the members of the supply chain will also provide business benefits for them. These factors٫ in turn٫ will lead to better performance of the supply chain and increase the customer satisfaction.
    Keywords: Information Management, Information Sharing, Supply Chain
  • Parvin Fakhri, Mehdi Hosseinzadeh * Pages 121-156
    2016 USA presidential election results surprised many in America. Most experts and traditional polls had predicted that Hillary Clinton won election but results marked otherwise. In this study, with social network analysis method in content analysis approach, the election campaigns for the two main candidates was investigated on the basis of tweets sent on Twitter platform during the three day period prior to November 8, 2016.It was found that in most analytical aspects such as analyzing tweets, retweets, hashtags, mentions words, user profiles and so on, Trump’s campaign advantage is evident and among users with a neutral trend Trump tendency is likely to dominate. In addition, we identify Some electoral strategies and effective political movements, for example, we understand that Clinton campaign focused on attacking Trump and vice versa Trump campaign focused on support Trump, or users, particularly neutral have shown particular attention to Wiki Leaks and disclosure of emails.
    Keywords: Social networks, Twitter, Content Analysis, United States of America Presidential Election
  • Mohammadreza Taghavi, Mohammad MehrabiuonMohammadi, Ahad Zareravasan*, Amir Arzi soltan Pages 157-182
    This research aims at associating two groups of demographic and transaction related factors and furthermore, proposes customer churn factor as another influential factor in customer value analysis. To this end, at first, customers' transaction data in a real local ISP in a four year period are utilized for segmentation purpose using k-means method. Regarding service nature of the case, customers' behavior has been considered in terms of customer satisfaction factors. The results of Exploratory Factor Analysis (EFA) indicate that three factors of service quality, expectation confirmation and post-purchasing satisfaction are influential factors. Then, association rules using GRI algorithm are exploited in order to investigate among customers' behaviors and propose appropriate strategies and action plans for each customer segment. Finally, segmentation results are associated with physiographic variables and existence of a significant difference among identified segments is more investigated using one way ANOVA test. The results clarified that expectation confirmation and post- purchasing satisfaction as hygienic factors and service quality as an incentive factor influence customer loyalty.
    Keywords: Customer Churn, Segmentation, Physiographic Variables
  • Samane Rabbani * Pages 183-207
    Concentrating on trust and presenting a trust model are since innovative side of this study. So, first the existing trust models in e-commerce and e-banking have been studied.The proposed model has seven main parts and eight theories. This model has been tested with electronic questionnaire on the sample of 227 people, including E-banking users. To analyze the data and determine the relationship between variables, Confirmatory factor analysis and PLS software is used. Data analysis in two parts. In The measurement part, technical characteristics of questionnaire including reliability, convergent validity and divergent were examined. In The structure part, structural Coefficients of model have been examined for evaluating hypotheses of study. After the studies, three theories have been rejected from the total of eight and the remaining theories have been accepted. The rejected theories include the relationship between perceive privacy, propensity to trust and perceived competency with trust.
    Keywords: Trust, E-Banking, Trust Models, Electronic Banking in Iran
  • Sajede Pashaei * Pages 209-235
    The aim of this study was to evaluate the mediating role of the sport participation in explaining the relationship between the uses of communication tools of information technology (Mobile Phone, Internet, Instagram, Telegram) by reducing the depression of adolescents in the Maku Free Zone. The population of the study was selected in simple random way and 265 teenagers were selected from among those who were doing exercise three sessions per week. This study was a solidarity descriptive survey. A questionnaire was used to collect data. The validity (content, convergence, divergence) and reliability (factor loadings, reliability of supplies and alpha coefficient) questionnaires were well within acceptable limits (α= %94). Relations between variables were found by using AMOS20 structural equation modeling and were analyzed by using ordinary regression weights and were standardized by the maximum likelihood estimation method. The results showed that information and communication tools (Internet, Mobile and Virtual Networks) cause depression in teenagers, and sports participation as a mediator variable can reduce the negative impact of information and communication technology tools on teenagers’ depression. Therefore, the use of Internet, mobile and virtual networks causes loss of face to face communication because of the creation of false appeal to users and causes people to be introspective. Therefore, people will stay away from direct communication, and finally this will result in depression and loneliness.v
    Keywords: Internet, Instagram, Depression, Mobile, Telegram, Maku Free Zone