فهرست مطالب

مطالعات عملیات روانی - پیاپی 38 (زمستان 1392)

فصلنامه مطالعات عملیات روانی
پیاپی 38 (زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1393/01/27
  • تعداد عناوین: 11
|
  • حجت الله مرادی صفحه 5
    تاسیس تلویزیون بی.بی.سی فارسی در سال 1385 توسط وزارت خارجه انگلیس پیشنهاد و در سال 1386 این پیشنهاد پذیرفته شد. مقدمات ایجاد این شبکه پس از تعیین بودجه سالانه برای آن فراهم گردید و سرانجام در 25 دی 1387 چند روز پس از هفتاد سالگی رادیو فارسی بی.بی.سی فعالیت آن آغاز شد و در نخستین برنامه ها به موضوع انتخابات ریاست جمهوری دهم ایران پرداخت؛ موضوعی که در آن زمان برای مخاطبان عام چندان غریب نمی نمود اما پس از انتخابات و بروز وقایع اغتشاشات، معلوم شد تاسیس این تلویزیون به این سادگی ها هم نبوده است و اهدافی خاص برای آن پیش بینی شده بود.
  • سید رضانقیب سادات، مریم وطن خواه* صفحه 7
    هر فناوری نوظهور، افزون بر جنبه های سخت افزاری و نرم افزاری، آثار و پیامدهای اجتناب ناپذیری بر روان و رفتار کاربران خود دارد. شناخت پیامدهای هر فناوری می تواند تاثیر بسزایی در به حداقل رساندن اثرات منفی و به کارگیری صحیح آن ابزار تکنولوژیک در جهت ارتقاء فکری و روانی داشته باشد. ماهواره های پخش مستقیم تلویزیونی یکی از انواع فناوری های نوین هستند که بسیاری از ابعاد حیات فردی و اجتماعی کاربران خود را تحت تاثیر قرار داده اند. پژوهش حاضر، با عنوان «تهدیدات روانی برنامه های ماهواره ای برای مخاطبان و راهکارهای مقابله با آن» بر اساس روش «پیمایش» و با بررسی یک نمونه 450 عضوی، انجام شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که اکثر مخاطبان برنامه های ماهواره ای، از تهدیدات روانی این برنامه ها آگاه هستند و با علم به این تهدیدات به تماشای ماهواره ادامه می دهند. گرچه میزان این آگاهی در بین زنان و مردان، گروه های سنی مختلف نیز سطوح تحصیلی گوناگون، متفاوت است، اما برآیند کلی پژوهش حاکی از شناخت افراد از این تهدیدات بوده و بالا بردن سواد رسانه ای و ارتقاء قدرت تجزیه و تحلیل مخاطب، راهکار انتخابی پاسخگویان در مقابله با این تهدیدات است.
    کلیدواژگان: ماهواره های پخش مستقیم، تهدیدات روانی ماهواره ها، راهکارهای مقابله، مخاطبان
  • قربانعلی محبوبی، زینت ارمغان، طه اکرمی* صفحه 25
    هدف اصلی پژوهش حاضر تحلیل محتوای کمی برنامه های شبکه من و تو، در راستای دستیابی به تکنیک های ارتباطی استفاده شده در انتقال پیام ها از سوی این شبکه است. فرض محقق بر این است که تاسیس این شبکه به خصوص پس از وقایع سال 1388، با تمرکز بر ایران است؛ همچنین شبکه من و تو، نگاهی مرکز- پیرامون داشته و به دلیل قرار گرفتن ایران در مدار ارتباط جهانی، تحت تاثیر این شبکه قرار می گیرد و این در پیرامون بودن خود می تواند فرهنگ ایران را در معرض جنگ نرم قرار دهد. بنابراین، لزوم ارائه راهکار مناسب احساس می شود. برای انجام این پژوهش، 50 مورد از برنامه های شبکه من وتو، از 16 نوع برنامه مختلف انتخاب و به صورت نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شد. سپس با تعیین گویه های تحقیق و مقوله های مورد نیاز، به تحلیل محتوای رابطه تکنیک های ارتباطی با مقوله های عناد با جمهوری اسلامی، ترویج تجمل گرایی، تضعیف فرهنگ، مذهب، خانواده و ارتباط نسلی پرداخته و پس از مطالعه برنامه ها به عنوان نمونه آماری و در نظرگیری آنها به عنوان «متن»، فرضیه آزمون، مورد آزمون قرار گرفت. نتایج حاکی از آن بود که تکنیک های به کار رفته در برنامه های شبکه من و تو، در تلاش برای القای فرهنگ مورد نظر خود در مخاطبان بوده و میان مقوله های بالا و شیوه های ارتباطی، رابطه معناداری برقرار است. در پایان نیز، راهکارهای مناسب برای جلوگیری از تاثیرگذاری فرهنگی این شبکه ارائه شده است.
    کلیدواژگان: شبکه من و تو، جنگ نرم، فرهنگ، تکنیک های ارتباطی و انتقال پیام
  • محمد خجسته* صفحه 41
    موضوع جنگ نرم بارها در فرمایشات مقام معظم رهبری، حضرت امام خامنه ای (مدظله العالی) مطرح شده، معظم له اساتید و پژوهشگران دانشگاه ها را به عنوان فرماندهان در میدان مقابله با جنگ نرم دشمن، مورد خطاب قرار داده اند. جنگ نرم اقتصادی از جمله ابعاد مهم در صحنه جنگ نرم است که به رغم اهمیت آن و تمرکز روزافزون دشمنان بر آن کمتر در ادبیات جنگ نرم مورد کنکاش واقع شده است. تحقیق حاضر برای کالبد شکافی جنگ نرم اقتصادی دشمن علیه جمهوری اسلامی ایران با هدف شناسایی ماهیت، ابعاد، ابزار و اهداف آن، به روش توصیفی- تحلیلی با بهره گیری از منابع کتابخانه ای انجام شده و در دو بعد داخلی و خارجی، برای هر یک از سه حوزه عموم مردم (افکار عمومی)، نخبگان، دولت و کارگزاران دولتی تشریح شده است. یافته های تحقیق حاکی از آن است که جنگ نرم اقتصادی را می توان مترادف با تضعیف یا فروپاشی باورها، ارزش ها و الگوهای رفتاری یک کشور در حوزه اقتصاد دانست که دو حیطه، یعنی جنگ نرم با اهداف اقتصادی و جنگ نرم با ابزار اقتصادی را شامل می شود. رسانه سازی و تصویرسازی در چارچوب تهاجم فرهنگی در بعد اقتصادی، تحریم ها و فشارهای اقتصادی با همراهی عناصر داخلی (محتکران، دلالان، قاچاقچیان) به مثابه برخی از ابزار نوین، در خدمت دشمنان در تحقق این موضوع است.
    کلیدواژگان: امنیت نرم، تهدید نرم، افکار عمومی، جنگ نرم، جنگ نرم اقتصادی
  • امیر محمدی* صفحه 63
    رسانه های دنیای امروز نقش بسزایی در پیشبرد برنامه های مختلف دولت ها دارند. افزایش روزافزون شبکه های خبری ماهواره ای حکایت از نقش مهم رسانه های جمعی در اطلاع رسانی دارد و در این میان تلویزیون بی.بی.سی فارسی برخی تمایزهای جدی محتوایی و روشی را میان این رسانه های پویا و سایر تلویزیون های ماهواره ای آشکار می سازد. اگر چه این اسلوب، در کوتاه مدت با رویکرد سیاسی خواهد بود اما در بلندمدت فرهنگ، اعتقادات، هویت (اسلامی- ایرانی) و باورهای مردم را هدف جنگ رسانه ای خود قرار می دهد. با توجه به فعالیت گسترده شبکه بی.بی.سی فارسی به خصوص در ایام برگزاری انتخابات ریاست جمهوری ایران در این تحقیق از میان برنامه های مختلف این شبکه تلویزیونی برنامه نوبت شما که به لحاظ نوع برقراری ارتباط و تاثیرگذاری بر مخاطب اهمیت ویژه ای دارد به عنوان جامعه آماری به لحاظ محتوا و ساختار مورد بررسی قرار گرفته است. روش کار تحلیل محتوای کمی بوده و بیستم خرداد ماه 1392 یعنی 2 روز پیش از برگزاری یازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری در ایران به عنوان حجم نمونه انتخاب شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که در این برنامه فرصت کمتری برای طرح دیدگاه های متفاوت به مخاطبان داده می شود و از تکنیک های عملیات روانی برای تاثیرگذاری بر آنان بهره گرفته می شود.
    کلیدواژگان: ماهواره های عملیات روانی، رفتار، دیدگاه، بی، بی، سی
  • سیده سمیه حبیب الله پور* صفحه 89
    شیطان پرستی در ایران فعالیت دامنه دار و گسترده غرب در چارچوب «جنگ نرم» در طول چند دهه برای براندازی نظام جمهوری اسلامی و فروپاشاندن استقلال ملی آن به شمار می رود. در این بین هدف اصلی گردانندگان این سناریو دستاوردهای مالی نیست، بلکه هدف های امنیتی و سیاسی مدنظر آنهاست. فعالیت بیش از 50 گروه شبه شیطان پرستی در ایران طبق آمار رسمی و 200 گروه طبق آمار غیررسمی، آن هم گروه های تخدیری که مراکزی برای جلب جوانان به نفسانیات، از خود بیگانگی و شهواتند، همراه با کمک 8 میلیون دلاری امریکا به این گروه ها حکایت از گذار یک بحران اجتماعی به یک مسئله امنیتی دارد. فعالیت این گروه ها در ایران با اهدافی خاص پیگیری می شود. این نوشتار به دنبال واکاوی فعالیت گروه های یاد شده است.
    کلیدواژگان: شیطان پرستی، جنگ نرم، دستاوردهای امنیتی، بحران اجتماعی
  • حسین آذری* صفحه 111
    عملیات روانی ابزاری است که برای تضعیف روحیه حریف و به تسلیم واداشتن آن و تقویت نیروهای جبهه خودی به کار برده می شود. این ابزار با آغاز انقلاب اسلامی علیه آن استفاده شد. پس از پایان جنگ تحمیلی، مسئله فناوری هسته ای ایران در صدر اخبار و گزارش های رسانه ها و مراکز مطالعاتی همچنین دستگاه های امنیتی- اطلاعاتی غرب و به ویژه امریکا قرار گرفت. از آن پس، امریکا همواره با بهره گیری از مسئله برنامه صلح آمیز هسته ای ایران از آن به عنوان ابزاری برای نگران ساختن افکار عمومی مردم و دولتمردان منطقه و جهان استفاده کرده است. تلاش های امریکا در این زمینه بیش از اینکه بر محور واقعیت های جاری مبتنی باشد بر کاربست عملیات روانی برای افزایش تاثیرگذاری، استوار است. سرانجام اقدامات روانی این کشور باعث شد تا پرونده هسته ای ایران به شورای امنیت راه یابد و به یکی از مهم ترین موضوعات سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران در دوره اخیر تبدیل شود. این پژوهش می کوشد با تکیه بر داده های کتابخانه ای و اخبار رسانه ای، راهکارهای عملیات روانی امریکا علیه جمهوری اسلامی ایران را تبیین و آشکار کند. افزایش بهره گیری امریکا از عملیات روانی برای افزایش نگرانی افکار عمومی در آینده، نتیجه ای است که ضروری می سازد جمهوری اسلامی ایران در تدابیر رسانه ای خود به آن توجه نماید.
    کلیدواژگان: فناوری هسته ای، جمهوری اسلامی ایران، امریکا، عملیات روانی
  • مهدی زاده علی* صفحه 123
    جهان معاصر با توجه به گستره تغییراتی که در نتیجه گذار فناورانه در آن پدید آمده، شرایطی را پدید آورده که دولت ها دیگر نمی توانند نسبت به افکار عمومی خود و دیگر کشورها بی توجه باشند و مشروعیت یک سیاست یا راهبرد خاص به میزان مشروعیت آن نزد افکار عمومی بستگی دارد. از این رو، کشورهایی که منافع خود را فراملی تعریف کرده و توان اقتصادی و فناوری لازم را دارند، می کوشند تا در راستای مشروعیت بخشی به سیاست های خود، افکار عمومی را دستکاری کنند. در این فرآیند دستکاری افکار عمومی، ایده سازی و ایده پردازی ابزار عمده و اساسی به شمار می رود که در سطوح مختلف سیاست گذاری مورد توجه امریکا قرار دارد. در این میان جمهوری اسلامی ایران به عنوان یکی از اهداف دستگاه ایده پردازی امریکا در صدر توجه است. در این پژوهش ابتدا تلاش خواهد شد تا صنعت ایده پردازی امریکا و ابعاد آن شناسایی شده و در ادامه چگونگی طرح ایده تهدید ایران در سطح افکار عمومی مورد کاوش قرار گیرد و نشان داده خواهد شد که چگونه این ایده و نشر آن در تضاد با منافع ملی جمهوری اسلامی ایران قرار دارد.
    کلیدواژگان: افکار عمومی، ایده پردازی، تهدید ایران
  • روح الله غلامی*، نجفعلی شهبازی صفحه 135
    قرن بیست و یکم با بروز تغییرات عمده و بسیاری در ابعاد مختلف علوم و برخی مفاهیم کلیدی چون قدرت، مصادف بوده است. قدرت در زمره مفاهیم بنیادی به شمار می رود که از ابعاد مختلف دستخوش تغییر شده است. امروزه نظام های برتر جهانی، قدرت جدیدی را با نام قدرت نرم در پیشانی قدرت های پیشین (قدرت نظامی و اقتصادی) خود قرار داده اند که به کارگیری این قدرت با کمترین هزینه، اهداف راهبردی و مهمی را تعقیب می نماید. در عین حال عصر انفجار اطلاعات به عنوان یکی از اصلی ترین مفاهیم دوران اخیر، از بیشترین اثرگذاری بر حوزه قدرت نرم برخوردار بوده است. بنابراین تلاقی مفاهیم قدرت نرم و اطلاعات، حوزه میان رشته ای مهمی است که درک آن، برای کسب قدرت در دنیای امروز ضروری است. در این مقاله ضمن مروری اجمالی بر مفاهیم قدرت نرم و اطلاعات، نقش اطلاعات در قدرت ملی و نرم تبیین می شود.
    کلیدواژگان: قدرت نرم، جنگ نرم، اطلاعات، قدرت ملی
  • روح الله کریمیان* صفحه 155
    از زمان های دور همواره در جنگ ها، عملیات روانی یکی از بخش های عمده فعالیت گروه های درگیر را شامل شده است. گروهک تروریستی پژاک که از سال 1383 فعالیت خود را در مرزهای شمال غربی جمهوری اسلامی ایران آغاز کرد از تمام امکانات و روش ها برای ضربه زدن به نظام اسلامی استفاده می کند. یکی از ابعاد اقدامات این گروهک بعد عملیات روانی است که در کنار اقدامات نظامی به صورت گسترده از آن بهره می گیرد. این گروهک اقدامات روانی خود را درسه سطح راهبردی، عملیاتی و تاکتیکی به مورد اجرا گذارده است، و در هر کدام از این سطوح به دنبال اهداف و مقاصدی خاص است که با تکیه بر آسیب پذیری های خاصی که در جامعه وجود دارد و در چارچوب تم های ویژه ای در پی محقق ساختن اهداف خود می باشد. بنابراین مقاله حاضر به دنبال پاسخ گویی به این سوال است که: مهم ترین اهداف و اقدامات گروهک پژاک در حوزه عملیات روانی در سطوح راهبردی عملیاتی و تاکتیکی کدامند؟ برای رسیدن به پاسخ این سوال از روش کتابخانه ای استفاده شده است و هدف شناسایی و بررسی اقدامات این گروهک در حوزه عملیات روانی و اهداف و مقاصد آنان همچنین آسیب پذیری های نظام جمهوری اسلامی ایران است. در نتیجه اقدامات روانی این گروهک، نیز همانند سایر گروه های تروریستی آنان را بسیار بزرگ تر از آنچه در واقعیت وجود دارد نشان می دهد.
    کلیدواژگان: پژاک، عملیات روانی، پ، ک، ک، چرخه اقدامات روانی
|
  • Dr. Seyyed Reza Naqib Al Sadat, Maryam Vatankhah* Page 7
    Every emerging technology has some inevitable effects and consequences on the minds and behaviors of its users in addition to its hardware and software aspects. Understanding the consequences of every technology can highly contribute to minimizing its negative effects and using it properly for intellectual and mental promotion. Direct broadcast TV satellites are one of the modern technologies which influence various dimensions of the personal and social lives of their users. The present study has been conducted on the basis of the survey method and includes a sample of 450 subjects. Our findings suggest that most audience members of the satellite programs are aware of their psychological threats and they continue to watch them being cognizant of these threats. Although the rate of awareness among men and women, different age groups, and various educational levels varies, the overall outcome of the study indicates that people are cognizant of these threats and high level of media literacy and enhancement of audience analysis power are the strategies suggested by the respondents to deal with these threats.
    Keywords: direct broadcast satellites, satellite's psychological threats, confrontation strategies, target audience
  • Dr. Qorbanali Mahbubi, Dr. Zinat Armaghan, Taha Akrami* Page 25
    The main objective of the present study is to analyze the quantitative content of the programs of ‘I and You’ TV Network in order to explore the communication techniques utilized to convey its messages. The researchers’ assumption is that this channel was established following the events of 2009 presidential elections to focus on Iran. Also, this channel has a center-periphery outlook and Iran is affected by it due to being located at the trajectory of global communications and being at the periphery can expose the culture of Iran to soft war. Therefore, it is necessary to offer a suitable solution. To conduct this study, 50 shows of ‘I and You’ TV Network from among 16 different kinds of programs were randomly selected. Then, the content of the relationship between communication techniques and hostility with the Islamic Republic; promotion of luxurious life; undermining culture, religion, family and generational relationships was analyzed, and after evaluating the shows as a statistical sample and considering them as "text", the research hypothesis was tested. The results suggest that the techniques utilized by ‘I and You’ TV Network are aimed at instilling the intended culture into the target audience and there is a meaningful relationship between the above-mentioned subjects and communication techniques. Finally, some suitable schemes are offered to prevent the cultural influence of this network.
    Keywords: I, You TV Network, soft war, culture, communication techniques, message transmission
  • Muhammad Khojasteh* Page 41
    Soft war has been frequently raised in the speeches given by the Supreme Leader, Hazrateh Imam Khamenei. He has addressed the university professors and researchers as the commanders dealing with the enemy’s soft war. Economic soft war is one of the major aspects of the soft war scene, which is not often explored in soft war literature in spite of its importance and increasing focus on it. The present study aims at an autopsy of the enemies’ economic soft war against the Islamic Republic of Iran and exploration of its nature, dimensions, instruments and objectives. Using the descriptive-analytic method and benefitting from library resources, these issues are examined, both domestically and externally, with respect to the public sphere (public opinion), elites and government and governmental officials. The findings of the study indicate that economic soft war can be considered synonymous with the weakening and collapse of beliefs, values and behavioral patterns of a nation in the field of economy and includes two subfields: soft war with economic objectives and soft war with economic tools. It is obvious that Iran is involved in a full-fledged and influential economic soft war. Media-generation and image-making within the frameworks of cultural invasion with an economic dimension, sanctions and economic pressures along with the involvement of the internal agents (hoarders, brokers, smugglers) are some of the new instruments utilized by the enemies to realize this subject.
    Keywords: soft security, soft threat, public opinion, soft war, economic soft war
  • Amir Mohammadi* Page 63
    The world media play a significant role in advancing governments’ various programs. The increasing growth of satellite news channels suggests that the mass media have a substantial role in offering information services. In this context, BBC Persian TV reveals some serious content and methodological distinctions among the dynamic media and satellite television networks. Although this style will be followed with a political approach, in the short term, but, in the long run, it will wage media warfare against people’s culture, beliefs and identity (Islamic-Iranian). Given the widespread coverage of BBC Persian TV, particularly during the 2013 presidential elections in Iran, in this research work, we have evaluated ‘Your Turn’ show of this TY channel in terms of content and structure since it was of higher importance with respect to communication with and influence on the audience. The research method is quantitative content analysis and the show on June 10, 2013, two days before the presidential elections was hold, has been chosen as the sample. The results indicate that the audience members are given less time to express their different viewpoints in this program and some psychological operations techniques are used to influence them.
    Keywords: psychological operations satellite, behavior, attitude, BBC
  • Seyyedeh Somayyeh Habibollahpur* Page 89
    During the last few decades, the West has followed Satanism as a widespread and extensive activity in Iran and in the context of the ‘soft war’ in order to overthrow the Islamic Republic of Iran and break down its national independence. Meanwhile, financial gain is not the main objective of the administrators of this scenario, but rather they follow political and security goals. Activities of more than 50 Satanistic groups, according to official figures, and 200 groups, according to unofficial figures, in Iran suggest the escalation of a social crisis to a security issue. These dope groups supported financially by the U.S. are centers for attracting the youth toward carnality, alienation and sexuality. The present paper seeks to explore the activities of these groups.
    Keywords: Satanism, soft war, security achievements, social crisis
  • Hussein Azari* Page 111
    Psychological operations is an instrument used to demoralize an opponent, force him to surrender and to strengthen friendly forces. Immediately after the occurrence of the Islamic Revolution, this instrument was utilized against it. Following the end of the Imposed War, Iran's nuclear technology hit the news headlines of the media and caught the attention of research centers as well as security-intelligence services of the West, particularly those of the United States. Since then, America has always utilized Iran's peaceful nuclear program as a pretext to panic the public opinion and the governments of the region and the world. America's efforts in this area are mainly based on the application of psychological operations to increase efficacy rather than on the existing realities. Finally, the psychological measures of the U.S. caused Iran's nuclear case to find its way to the UN Security Council and become one of the most important foreign policy issues of the Islamic Republic of Iran in the recent years. Relying on library data and media news, this research work seeks to explicate and clarify America’s PSYOPs methods against the Islamic Republic of Iran. The growth of America’s using psychological operations to increase public concern in the future is an issue that the Islamic Republic of Iran needs to consider in its media measures.
    Keywords: nuclear technology, the Islamic Republic of Iran, America, PSYOPs
  • Mehdi Zadehali* Page 123
    Due to the wide range of changes resulting from technological transition, under the current conditions of our contemporary world, governments can no longer be indifferent toward the public opinion of their own nations and that of other nations and the legitimacy of every policy and strategy depends upon its degree of legitimacy amid the public opinion. Hence, the countries which follow transnational interests and have the necessary economic and technology resources attempt to manipulate public opinion in order to legitimatize their policies. In the process of manipulating public opinion, idea generation and idea processing are considered a major and vital device in various stages of policy making in America. Meanwhile, one of the main targets of the U.S. idea processing system is the Islamic Republic of Iran. In this paper, an attempt will be made to introduce the U.S. idea processing system, evaluate the idea of threatening Iran at public opinion level and illustrate how propagating this idea is in conflict with the interests of the Islamic Republic of Iran.
    Keywords: public opinion, idea processing, threatening Iran
  • Ruhollah Gholami*, Najafali Shahbazi Page 135
    The twenty-first century has coincided with major and various changes in different aspects of science and some key concepts such as power. Power is one of the fundamental concepts which has undergone changes in various dimensions. Today, the superior global systems are characterized with a new type of power beside the traditional forms of powers (military and economic) called soft power which follows key, strategic objectives with the lowest cost. At the same time, the age of information explosion, as one of the fundamental concepts of the recent times, has the greatest impact on the soft power arena. Thus, the convergence of the concepts of soft power and information creates an interdisciplinary field whose understanding is essential for gaining power in modern world. Presenting an overview of the concepts of soft power and information, this paper explicates the impact of information on national power and soft power.
    Keywords: soft power, soft power, information, national power
  • Ruhollah Karimian* Page 155
    Psychological operations have always comprised a major part of the activities of warring parties since a long time ago. In guerrilla warfare, guerrillas pay particular attention to psychological operations due to weaknesses and shortcomings related to equipment and staffing. The terrorist group PEJAK, which started its activities on the northwest borders of Iran in 2004, has resorted to every means and every method to undermine the Islamic Republic of Iran. One of the measures followed by this group is psychological operations widely utilized by it beside military actions. This group follows psychological measures at strategic, operational and tactical levels and, at each level, works toward some specific objectives which are intended to be fulfilled by taking advantage of the existing vulnerabilities in the society and within the framework of special themes. Hence, the present paper seeks to answer this question: ‘What are the main objectives and measures of the PEJAK Group in the area of psychological operations and at the strategic, operational and tactical levels?’ To answer this question, the library research method has been used and the aim is to identify and evaluate the goals and actions of this group in the field of psychological operations as well as the vulnerabilities of the Islamic Republic of Iran. Like other terrorist and rebellious groups, this group and its importance have been magnified as a result of the psychological operations.
    Keywords: PJAK, psychological operations, P.K.K., cycle of psychological measures