فهرست مطالب

مهندسی بهینه پرداز - پیاپی 8 (نوروز 1395)

فصلنامه مهندسی بهینه پرداز
پیاپی 8 (نوروز 1395)

  • بهای روی جلد: 30,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1395/01/07
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سرمقاله
  • آشنایی با بزرگان
  • محمد جواد کاس نژاد صفحه 6
  • مقاله ویژه
  • ر صفحه 7
    آن چه که در آغاز از عبارت توسعه ی پایدار برداشت می شود –نظر به زمینه ی ذهنی ما- ارتباط آن با محیط زیست است. گر چه به طور کلی این برداشت، نادرست نیست اما باید اذعان کرد که محیط زیست خود بخشی از آن عناصری است که باید در توسعه ی پایدار مورد توجه قرار گیرد. رویکرد سیستمی و اقبال خوبی در دهه های اخیر به آن صورت گرفته است، می تواند نه تنها به عنوان یک ابزار بلکه به عنوان بن مایه ی اصلی توسعه ی پایدار به کار گرفته شود. به یاد داشته باشیم، هرگونه توسعه ای که بر بنیان توسعه ی پایدار نباشد، رشدی ناهمگون است که خود در آینده مشکل ساز خواهد شد، همچون کودکی که دست هایش خوب رشد کرده اند و پاهایش هنوز در شرایط کودکی به سر می برند.
    کلیدواژگان: توسعه ی پایدار، سیستم، رویکرد
  • آه صفحه 10
    درواقع، حتی، به ذهن معمار، نظریه دهکده جهانی، مارشال مکلوهان از کانادا، دردهه 70 میلادی نیز خطور نمیکرد که حدود مرزی کشورها، فقط ظرف 30سال و با سرعت نور، در همراهی با تلاطم امواج رنگارنگ جهان فن آوری های نوین، همچون خطوط نقاشی های تصادفی، جکسون پولاک از ایالات متحده، در هم آمیخته و جهان را در سودای رسیدن به دروازه پیشرفت، انباشت سرمایه، تراکم ثروت، افزایش عنان گسیخته جمعیت، شکاف طبقاتی، تغییرات شدید محیط زیست و آسیبهای اجتماعی، با چنان مشکلات هزار توئی، مواجه سازد که همه تصمیم گیران و طراحان عرصه بین الملل، از عواقب آن دچار اندیشه همراه با بیم و امید، شوند. !
    موارد فراوانی وجود دارد که تلاش مسئولان و کارگزاران برای حل یک مشکل، فقط باعث تسکین آن شده و پس از مدت کوتاهی، وضعیت مانند قبل شده یا منجر به ایجاد مشکلاتی بزرگتر و بدتر گردیده است.
    مجموعه ای از عوامل که با هدف مشترک، کار واحدی را انجام میدهند، سیستم نام دارد. نگرش سیستمی، مدعی ارائه روش برای برخورد اصولی تر با پیچیدگی های دنیای کنونی است. هدف نخست و راستین در تفکر سیستمی، آموزش نحوه تفکر و نگرش صحیح است. توانائی دیدن کل در مقابل کسانیکه فقط جزئی از کل را میبینند، ذات و اصل ادعایی است که رویکرد سیستمی در برخورد با مسائل و حل آنها برای خود قائل است. البته این ادعا رابه سادگی نمیتوان پذیرفت چون متاسفانه هر کسی از ظن خویش یار من است. !بالطبع مشکلات جوامع انسانی و سازمانها روز به روزپیچیده تر و حل آنها نیازمند تفکر بهتر است.
    کلیدواژگان: ار، و ش سيستي
  • مهدی طحانی زاده، مائده موسوی فر، محمود معصومی صفحه 16
  • خلاصه مقاله
  • درس آموخته
  • بهاره بهرامی صفت صفحه 20
    بودجه (واژه ای فرانسوی) است که به صورت عمومی به لیستی از تمامی درآمدها و هزینه ها اتلاق می گردد.
    بودجه تصویری از دورنمای یکساله بنگاه اقتصادی است که به منظور شناخت درآمدها و اختصاص آنها به مصارفی که در جهت اهداف باشد تهیه و تنظیم میگردد همچنین ابزاری است برای کنترل هزینه ها بدین صورت که در هربنگاه اقتصادی یک برنامه مالی در جهت سود تعریف می شود که از طریق این برنامه شاخصهای لازم جهت نحوه استفاده از منابع برای رسیدن به اهداف شرکت در اختیار مدیران قرار می گیرد تا از طریق مقایسه این شاخصها با عملکرد واقعی ، انحرافات مشخص و استراتژی لازم جهت رفع آنها اتخاذ گردد
    استفاده بهینه از منابع محدود یک شرکت، برای دستیابی به اهداف ترسیم شده برای آن شرکت، مستلزم نوعی برنامه ریزی دقیق و همه جانبه است. به طور کلی تبدیل برنامه ها به زبان پول را بودجه بندی می نامند و لذا بودجه زبان ریالی برنامه هااست .
    در واقع بودجه یک کمیت مقداری است که بیانگر جزئیات یک برنامه آتی پیش بینی شده در قالب اعداد و ارقام است.
    لذا بودجه، برنامه یک شرکت، برحسب مقادیر و برای یک دوره معین از زمان است. مقداری کردن بودجه این امکان را فراهم می کند تا هدف معینی برای مقاصد برنامه ریزی و مبنای معینی برای مقاصد کنترلی ایجاد شود.
    به همین دلیل است که امروزه برنامه ریزی به یک فرآیند پویا و هدفمند برای جهت بخشیدن به کل فعالیت های یک شرکت تبدیل شده و اصول و مفاهیم و مراحل بسیار دقیقی دارد و خروجی آن معمولابرنامه های بلندمدت، میان مدت و کوتاه مدت برای شرکت ها است. باید به خاطر داشت که آنچه به عنوان بودجه بندی معروف است معمولاتبدیل برنامه های کوتاه مدت یک ساله شرکت ها به زبان پول است.
  • حجت بهاری فر، سمیه بابایی صفحه 22
    رویه های کارآمد حاکمیت شرکتی برای عملکرد صحیح بازار سرمایه و کل اقتصاد کشور به ویژه در صنعت بیمه حیاتی و لازمه ی جلب و حفظ اعتماد عمومی است. حاکمیت شرکتی ضعیف ممکن است موجب سلب اعتماد بازار گردد که به نوبه خود می تواند منجر به خروج منابع یا بحران نقدینگی شود. درحقیقت، شرکت علاوه بر مسئولیت در مقابل سهامداران، درقبال سرمایه گذاران و سایر اعضای خود مسئولیت دارد. یکی از وظایف مدیر عالی اینست که نقش نظارتی خود را به طور صحیح و کامل درک و اجرا نماید. ازجمله این وظایف در حیطه کنترل، درک وضعیت ریسک و روش های اجرایی مدیریت ریسک است. هدایت منابع در جهت زمینه های کم ریسک و نظارت بر روی زمینه های پر ریسک می تواند شیوه مناسبی برای هدایت و اداره فعالیت های شرکت توسط هیئت مدیره و مدیر ارشد باشد توانگری مالی نیز یکی از چالش برانگیزترین مباحث حوزه مالی است؛ چراکه به شدت بر سطح فعالیت موسسات مالی نظیر بانک ها و بیمه ها اثر می گذارد. امروزه نظارت تعرفه ای در صنعت بیمه جای خود را به نظارت مالی داده و نهاد ناظر قانونی درصدد سیاست گذاری و هدایت به سوی بهبود مستمر فعالیت ها در این صنعت مهم اند که بستری برای توسعه اقتصاد ملی به شمار می آید. نظارت تعرفه ای و نظارت مالی بدیل یکدیگر نیستند، بلکه نظارت تعرفه ای حداکثر می تواند جزء کوچکی از نظارت مالی باشد. مهم ترین وظیفه ناظر، نظارت بر توانایی اجرای درست تعهدات شرکت های بیمه در مقابل بیمه گذاران است و این ابزار با نظارت تعرفه ای به دست نمی آید. لذا در این مقاله سعی می کنیم بر اساس ریسک بیمه گری، سطح توانگری را نظارت کرده و شاخصی را در جهت رتبه بندی شعب در جهت کنترل ریسک و جبران خسارت ایجاد نماییم و به کمک فرایند تحلیل سلسله مراتبی ابعاد تاثیرگذار را امتیاز دهیم.
    کلیدواژگان: حاکمیت شرکتی، مدیریت ریسک، توانگری مالی، رتبه بندی شعب، فرایند تحلیل سلسله مراتبی
  • خلاصه مقاله