فهرست مطالب

پیکره - پیاپی 10 (بهار و تابستان 1395)

نشریه پیکره
پیاپی 10 (بهار و تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/30
  • تعداد عناوین: 4
|
  • رضا علیپور *، مرجان شیخ زاده صفحات 69-79
    شاهنامه ی فردوسی اثری گران مایه است که فردوسی بسیار هنرمندانه با استفاده از اسطوره، توانسته خردورزی و نقش اراده ی انسانی را به نظم بیان کند. پیوند خرد و اسطوره در تمام داستان ها و شخصیت های شاهنامه آشکارا و صریح و نیز در ژرفای اثر مشاهده می شود. قصه ها در شاهنامه؛ علاوه بر پیگیری هدف های عام داستان نویسی، اهداف متعالی دیگری را نیز دنبال می کنند. داستان نگاره ی «رستم خفته و نبرد رخش و شیر» که در خوان اول شاهنامه رخ می دهد، موضوع بحث این مقاله است که با ترکیبی از خرد و اسطوره به اثر غنایی خاص بخشیده و آن چه مدنظر است، شامل نمادهایی هستند که هم خردگرا و هم اسطوره ای اند. نقاش این اثر سلطان محمد نقاش، نگاره ی «رستم خفته و نبرد رخش و شیر» را با مهارت بسیار خلق کرده است که در این نوشتار به توصیف و تحلیل آیکونوگرافی (نمادشناسی تصویری) آن می پردازیم. فرضیات مقاله بیان می دارند که نگاره ی «رستم خفته و نبرد رخش و شیر» قابلیت نقد و تحلیل آیکونوگرافی را دارد و خرد و اسطوره، چه در داستان شاهنامه و چه در عناصر دیداری که سلطان محمد در خلق اثر به کار برده، پیوندی عمیق دارند و اسطوره ها زمینه ای برای ظهور خرد هستند. این مقاله در نظر دارد به تحلیل آیکونوگرافی و نمادشناسی در نگاره ی «رستم خفته و نبرد رخش و شیر» از منظر خرد و اسطوره بپردازد. در یافته های این تحقیق، این مهم به دست آمد که در داستان نگاره، در کنار نیرومندی و توان جسمی پهلوان، خردمندی او نیز با نمادپردازی عناصر گونه گون سنجیده و به تصویر کشیده شده است. در تمام شاهنامه و خاصه داستان نگاره ی مورد بحث، اسطوره نه تنها با خرد تقابل ندارد؛ بلکه گستره ای برای بیان و آشکارشدن خرد است که با مهارت، روایت گری و تصویرسازی شده است. این مقاله به شیوه ی توصیفی- تحلیلی و با بهره از منابع کتابخانه ای، انجام شده است و سعی شده تا از نظر زیبایی شناسی به توصیف اثر و از نظر آیکونوگرافی (نمادشناسی تصویر) به تحلیل نگاره بپردازد.
    کلیدواژگان: ش، اهنامه، خرد، اس، طوره، سلطان محمد، نگاره ی رستم خفته
  • راضیه زراعت پیشه*، امیر حسین چیت سازیان صفحات 81-92
    پرندگان همواره جایگاه ویژه ای در بین نقوش تزئینی بر دست ساخته های بشری داشته اند. ویژگی خاص پرندگان و وجوه نمادین آن ها باعث شده است تا سفال گران بسیاری آن ها را دست مایه ی آفرینش آثار هنری خود کنند. در دوران اولیه ی اسلامی؛ به ویژه در زمان سامانیان، پرندگانی به تصویرکشیده شده اندکه از نظر زیبایی شناسی و نمادگرایی از اهمیت والایی برخوردارند. این پرندگان که از طبیعت فاصله ی بسیاری گرفته و به عالم مثل نزدیک ترند، گواه نمادین بودن این نقوش است. با این همه آن چنان که باید و شاید به نقش این موجودات و چرایی ظهور بی شمار آنان بر روی سفالینه ها توجه نشده است. با توجه به اینکه رمزپردازی و نمادگرایی، جزو جدایی ناپذیر فرهنگ ایرانیان است، شایسته است که با نگاهی تازه این نقوش مورد بررسی قرار گیرند. هدف از این پژوهش، بررسی نمادین پرندگان نقش شده روی سفالینه های دوران سامانی در ایران و میزان اهمیت این نقش ها در این دوره است. در این مقاله طی بررسی فرم شناسانه و تطبیق آن با ادبیات و خوشنویسی دوران اسلامی، به دسته بندی این نقش مهم در سفال اسلامی پرداخته شده است. یافته های این پژوهش حاکی از آن است که با توجه به آثار به جا مانده از این دوره، پرندگان به صورت تجریدی و به دور از واقع گرایی ترسیم شده اند و خط کوفی و نقوش تزئینی گیاهی تاثیر به سزایی در نوع فرم پردازی این پرندگان داشته اند. از نظر نمادین، باور ایرانیان مبنی بر تاثیر پرندگان در جذب برکت برای صاحب ظرف، دلیل موجهی بر نقش این موجودات در آثار ایرانیان است. روش این تحقیق، توصیفی-تحلیلی است و شیوه ی گردآوری اطلاعات، به صورت کتابخانه ای انجام گرفته است. جامعه ی آماری پژوهش، سفالینه های دوران سامانی، مربوط به قرن سوم و چهارم هجری را در بر می گیرد که مزین به نقش پرنده هستند.
    کلیدواژگان: نمادگرایی، پرندگان، سفال اسلامی، سفال ایرانی، سفال سامانی
  • ویکتوریا کریمی*، هانیه غیثی صفحات 95-107
    نمودهای اسلامی و عرفانی در نگارگری های بسیاری دیده می شوند که یکی از برترین و بهترین نمونه های این نمودها، معراج حضرت محمد (ص) است. این مقاله، به بخشی از عناصر تاثیرگذار مفاهیم عرفان اسلامی بر نگارگری های معراج می پردازد؛ هدف اصلی این پژوهش، بررسی جنبه های بصری به کار رفته در نگاره های معراج، با توجه به مفاهیم و نمودهای اسلامی و عرفانی است. و در این پژوهش به پرسش هایی مانند، نسبت میان ادبیات عرفانی و هنر نگارگری چگونه است و نمادهای عرفانی به کار رفته در نگاره های معراج چگونه نمادهایی هستند پاسخ داده می شود. در این پژوهش، بیست نگاره از نگاره های معراج، از لحاظ «ترکیب بندی» ، «نمادپردازی رنگ ها» ، «چهره ها و پیکره ها» ، و عناصر تصویری مهمی چون «هاله ی مقدس» ، «براق» ، «فرشته – انسان بالدار» ، «درختان، گیاهان،کوه ها، ابرها و تزیینات» مورد بررسی قرارگرفته اند. روش تحقیق توصیفی و تحلیلی است و داده های آن از منابع کتابخانه ای و شواهد تصویری به دست آمده است.
    کلیدواژگان: عرفان اسلامی، نگارگری، معراج حضرت محمد (ص)، براق، هاله ی مقدس
  • اصغر کفشچیان مقدم*، محبوبه پهلوان صفحات 109-123
    رنگ ها از اجزای جدا نشدنی زندگی شهری است و منظر شهری جامعه امروز به عنوان مولفه ای چند وجهی چنان با آن آمیخته که تفکیک آن به عنوان پدیده ای طیبعی و مصنوع حضوری یکپارچه در مکان ها اعم از شهری و طبیعی دارد؛ بدنه و نمای ساختمان ها، مبلمان شهری، پیاده رو ها، فضای سبز، المان های شهری و حتی عناصر محیطی چون آسمان در تعیین رنگ شهرهای امروز نقشی مهم دارند. مقاله ی حاضر تلاش دارد ضمن تحلیل تعاملات دیداری کیفیت رنگی شهر با عوامل بصری در محیط به بررسی کیفیات تعاملی رنگ به عنوان عاملی موثر در قسمتی از فضای شهری تهران بپردازد. بدین منظور و جهت دستیابی به نمونه موردی از کیفیات تعاملی رنگ در فضای شهر، وجوه بصری و بیانی رنگ در اجزا موثر در سیمای خیابان انقلاب (حد فاصل میدان انقلاب- چهار راه ولی عصر) مورد بررسی قرار گرفته است. پرسش های اصلی پژوهش بر چگونگی و چگونه بایدی رنگ در فضای شهری محدوده مورد نظر بنا شده است و تحقیق با روش توصیفی و تحلیلی داده ها را بر اساس شواهد تصویری و تاریخی بررسی می کند. نتایج بدست آمده نشان می دهد؛ فضای رنگی خیابان انقلاب به دلیل کاربری های متفاوت و نقش اجتماعی، عبوری، فرهنگی و سیاسی امروزه دارای هویت چند وجهی است. به منظور سازماندهی به این فضا ایجاد هویت مستقل و غالب و تعریف آن در ایجاد طرح رنگی و ایجاد یکپارچگی رنگ جهت گستردگی فضا و بازسازی اجرا مستقر در فضای این خیابان ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: رنگ شهر، نمای شهری، خیابان انقلاب، تهران
|
  • Reza Alipour , Marjan Sheikhzadeh Pages 69-79
    Ferdowsi’s Shahnameh is a literal masterpiece whose composer managed to express very skillfully the role of wisdom and man’s free will with the help of myths. The strong tie between wisdom and myth can be seen vividly in all stories and characters of Shanameh and in the depth of the work as well. In addition, to pursue the general objective of storytelling, Shahnameh’s stories also follow certain other supreme goals. The miniature depicting the story of Sleeping Rustam and the Battle between Rakhsh [Rustam’s horse] and the Lion, taking place in the first stage of Rustam’s Battle, is the subject of the present research. The strong relationship between wisdom and myth has given the work a unique richness. The focus here is on the symbols which are both rational and mythical. The painter of the miniature under discussion, Sultan Mohammad Naghash, has created a work at the highest degree of dexterity. This study aims to analyze and describe the visual iconography of the work. The hypothesis of the study is that the miniature Sleeping Rustam and the Battle between Rakhsh [Rustam’s horse] and the Lion can be critically analyzed and that wisdom and myth, both in Shahnameh’s story and in the visual elements which Sultan Mohammad Naghash has applied in his work, are interwoven in a way that wisdom has been represented by myths. The present study aimed to analyze the iconography and morphology in the miniature Sleeping Rustam and the Battle between Rakhsh and the Lion from the perspective of reason and mythology. The results indicated that, in the story, wisdom in the miniature, besides the physical strength of the hero, has been represented symbolically through applying various visual elements. Throughout Shahnameh and, accordingly, in the miniature under discussion, not only is there no contradiction between myth and wisdom, but wisdom could also be represented symbolically with narratives at the highest degree of precision. The data were collected based on library sources and analyzed descriptively. The miniature, was described both aesthetically and ichnographically.
    Keywords: Shahnameh wisdom Sultan Mohammad Rustam miniature
  • Razie Zeraatpishe , Amir Hussein Chitsazian Pages 81-92
    Birds have always had a special place among the decorative designs of human-made artifacts. Certain characteristics of the birds and the symbolic concepts they imply have made many artists represent them in their artworks. In the early times of the Islamic age in Iran, especially during the Samanid era, the birds represented in the artworks are of high importance symbolically and aesthetically. Far from the natural world, such bird representations come much closer to abstraction and, subsequently, to symbolism. Notwithstanding, why certain birds were represented so extensively onto the surface ceramics has been only scantily studied. Given that symbolism is one of the integral parts of the Persian art and culture, the significance of studying the bird representations becomes clearer. The present research aimed to examine the importance of symbolism expressed by birds designs onto the surface of ceramics survived from the Samanid era. To do so, first, through a morphological survey, a contrastive analysis was applied between the mentioned designs and the relevant cases in calligraphy and literature. The results implied that the birds designs onto the surface of ceramics were mainly in abstract forms. At the same time, applying the Kufic calligraphy and floral decorations have played a major role in improving the representational quality of these designs. Symbolically, the belief that birds could bring bounty for the owner of the ceramic object may well justify why ancient Iranians intended to apply birds designs. The data were collected based on library sources and analyzed descriptively. The ceramics with birds designs examined in this research were from the 9th and 10th (3rd and 4th Hijri) centuries. 
    Keywords: symbolism birds slamic ceramics Persian ceramics Samanid ceramics
  • Victoria Karimi , Haniyyeh Gheisi Pages 95-107
    One can observe many Islamic and mystic representations in Persian miniatures the most salient of which are scenes depicting the Muhammad’s (P. B. U. H.) ascension (Miraj). The present study addresses certain key elements of Islamic mystic concepts represented in ascension-related miniatures. The aim has been examining the visual aspects concerning Islamic and mystic concepts and representations applied in the ascension-related Persian miniatures. The main questions include: what is the relationship between the mystic literature and the art of miniature and what are the characteristics of the mystic symbols used in the ascension-related miniatures. In this study, 20 ascension miniatures were studied in terms of composition, color symbolism, figures and bodies as well as key visual elements such as halos, Buraq*, winged human-angel and trees, plants, mountains, clouds and decorations. The methodology was descriptive-analytic. Also, data were mainly gathered based on library sources and visual documents.
    Keywords: Islamic mysticism miniature
  • Asghar Kafshchian Moghaddam , Mahboube Pahlavan Pages 109-123
     
    Color is one of the integral parts of urban life. It can be seen almost everywhere: body and view of the buildings, urban furniture, pavements, urban elements as well as environmental elements such as sky all play a key role in determining the color of a city. The present study aimed to examine the interactive qualities of color as an important factor in urban communication. In order to do so, the color quality of the urban distance between Enghelab Square and Vali-Asr Crossroads in Tehran was examined. The study aimed to explore the role of color in the intended area and also to determine the ideal color quality for the area. The methodology was descriptive-analytic and the data were collected based on visual and historical documents. The results indicated that the color character of Enghelab street has a multi-facet identity due to political, cultural and social functions of the street. In order to organize the urban space of the intended area and to create a coherent color identity, it seems necessary that various constituents of the area be reconstructed.
    Keywords: city color urban view Enghelab street Tehran