فهرست مطالب

Medical - Surgical Nursing - Volume:3 Issue: 2, 2014

Iranian Journal Of Medical - Surgical Nursing
Volume:3 Issue: 2, 2014

  • تاریخ انتشار: 1393/07/02
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مژگان رهنما، مسعود فلاحی خشکناب *، سادات سید باقر مداح، فضل الله احمدی صفحات 61-70
    زمینه و هدف
    توانبخشی قسمت مهمی از برنامه مراقبتی بیماران مبتلا به سرطان می باشد و متخصصان توانبخشی بر توجه به نیازهای معنوی این مددجویان تاکید دارند. نیازهای معنوی تحت تاثیر فرهنگ می باشد که باید در ارایه مراقبت معنوی ضمن توانبخشی به آن ها توجه نمود. این مطالعه با هدف طراحی مدلی مطابق با واقعیت های موجود در کشور و فرهنگ مردم ایران جهت ارایه مراقبت معنوی در توانبخشی بیماران مبتلا به سرطان انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    این مطالعه به صورت کیفی و با رویکرد تئوری زمینه ای در سال 1391 انجام شد. روش اصلی جمع آوری داده ها مصاحبه نیمه ساختار یافته با 28 نفر شامل 18 بیمار مبتلا به سرطان بستری در یکی از بیمارستان های تهران و خانواده هایشان، 6 پرستار انکولوژی، 1 پزشک، 2 روانشناس و 1 روحانی بود. طی دو مرحله ابتدا با استفاده از روش تئوری زمینه ای، تجارب مشارکت کنندگان تبیین گردید. سپس با استفاده از یافته های حاصل از این مرحله و مرور بر متون، مدل مناسب به روش 3 مرحله ای واکر و اوانت شامل مشخص کردن مفاهیم کلیدی، مرور بر متون و سازمان دهی مفاهیم و بیانیه ها در داخل یک کل طراحی گردید.
    یافته ها
    طبقه مرکزی در این مطالعه «نیاز به حمایت» بود که بر اساس آن تئوری زمینه ای «تلاش برای کسب حمایت» و در ادامه «مدل مراقبت توانبخشی معنوی حمایت محور» ارایه گردید. اجزای مدل در دو بخش حمایت از بیمار به طور مستقیم (اجرای فرایند سیستماتیک مراقبت معنوی) و غیر مستقیم (توانمندسازی پرستاران، تشکیل تیم توانبخشی مراقبت معنوی، شایسته سازی معنوی پرستاران و حمایت از خانواده) ارایه می گردد.
    نتیجه گیری
    طبق این مدل، شناسایی و رفع نیازهای معنوی بیماران طی یک رویکرد سیستماتیک، توسعه آگاهی و حساسیت پرستاران نسبت به نیازهای معنوی بیماران، شایسته سازی معنوی و توانمند سازی پرستاران، ارتقای عملکرد تیمی و حمایت از خانواده جهت فراهم آوردن مراقبت معنوی بیماران طی توانبخشی ضروری هستند.
    کلیدواژگان: توان بخشی، بیمار مبتلا به سرطان، مراقبت معنوی، تئوری زمینه ای، مدل
  • زهرا بهبودی مقدم، معصومه خیرخواه، شهناز گلیان تهرانی، سعید گودرزی، حمید حقانی، رقیه شیرود غلامی* صفحات 71-76
    زمینه و هدف
    سندرم پیش از قاعدگی (Premenstrual syndrome یا PMS) اختلال شایعی می باشد که با توجه به عدم شناخت اتیولوژی دقیق این سندرم درمان های متعددی برای آن پیشنهاد شده است. یکی از روش های درمانی، استفاده از گیاهان دارویی است. مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر سدامین (عصاره ریشه سنبل الطیب) بر شدت علایم خلقی و رفتاری سندرم پیش از قاعدگی انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این کارآزمایی بالینی دو سوکور، 100 دانشجوی دختر دانشگاه آزاد اسلامی واحد تنکابن در سال 1392 که به PMS مبتلا بودند به صورت تصادفی به گروه های دریافت کننده سنبل الطیب و دارونما تقسیم شدند. شرکت کنندگان از هفت روز قبل از قاعدگی به مدت سه دوره روزانه دو عدد قرص دریافت و شدت علایم خود را ثبت نمودند. ابزار جمع آوری اطلاعات، فرم اطلاعات دموگرافیک و پرسش نامه ثبت روزانه شدت علایم بود. داده ها قبل از مداخله و 1، 2 و 3 ماه پس از مداخله با استفاده از آزمون های تی مستقل، تی زوجی و آنالیز واریانس اندازه های تکراری در نرم افزار آماری SPSS نسخه 16 مقایسه گردید و P < 0.05 به عنوان سطح معنی داری در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    بین میانگین شدت علایم سندرم پیش از قاعدگی در ارتباط با علایم خلقی (p<0.001) و رفتاری (p<0/001) گروه مداخله قبل و بعد از دریافت سدامین از نظر آماری تفاوت معنی داری مشاهده شد، در حالی که این تفاوت در گروه کنترل از نظر آماری معنی دار نبود. همچنین آنالیز واریانس اندازه های تکراری نشان داد که از لحاظ آماری تفاوت معنی داری بین میانگین علایم خلقی و رفتاری قبل از مداخله، 1، 2 و 3 ماه بعد از مداخله در گروه دریافت کنندگان سنبل الطیب وجود داشت (p<0.001) اما این تفاوت در گروه کنترل معنی دار نبود.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج مطالعه، عصاره ریشه سنبل الطیب شاید در کاهش شدت علایم خلقی و رفتاری سندرم پیش از قاعدگی موثر باشد.
    کلیدواژگان: سندرم پیش از قاعدگی، عصاره ریشه سنبل الطیب، علایم خلقی، علایم رفتاری
  • مریم عشقی زاده، کوکب بصیری مقدم، طاهره بلوچی بیدختی*، زهرا صفرپورغریب، شراره مختاری صفحات 77-83
    زمینه و هدف
    کفایت دیالیز به عنوان یک عامل پیش بینی کننده مرگ بیماران تحت دیالیز شناخته شده است. با توجه به افزایش نارسایی کلیه و تغییرات قند خون در افراد مبتلا به دیابت تحت دیالیز، تحقیق حاضر با هدف تعیین کفایت دیالیز در افراد مبتلا و غیر مبتلا به دیابت مراجعه کننده به بیمارستان 22 بهمن گناباد در سال 1391 انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی تحلیلی برروی بیماران مراجعه کننده به بخش همودیالیز بیمارستان 22 بهمن در سال 1391 انجام شد.33 بیمار به روش سرشماری در دو گروه مبتلا به دیابت (16 نفر) و غیر مبتلا به دیابت (17 نفر) انتخاب شدند و در 3 مرحله قبل، حین و بعد دیالیز، نمونه خون از آنان گرفته شد. متغیرهای سن، جنس، نوع صافی و طول مدت دیالیز، با استفاده ازفرم اطلاعاتی جمع آوری گردید.
    (KT/V) K: کلیرانس اوره، T: مدت زمان دیالیز، V: توزیع حجم اوره) بیش از 1/2 و(URR (Urea reduction ratio بیش از 65 درصد به عنوان کفایت مطلوب در نظر گرفته شد داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 19 و آزمون های آماری کای دو، تست دقیق فیشر و آنالیز واریانس اندازه های تکراری تجزیه و تحلیل گردید.
    یافته ها
    صد درصد بیماران دیالیزی مبتلا به دیابت و 41/2 درصد بیماران غیر مبتلا به دیابت، معیار URR کمتر از 65 داشتند. 64/7 درصد از گروه غیر مبتلا به دیابت و31/3 درصد از گروه مبتلا به دیابت، شاخص KT/V بیش از 1/2 داشتند. نتایج تست دقیق فیشر تفاوت معنی داری را در میزان کفایت دیالیز دو گروه بر اساس معیار URR نشان داد (0/007 = P). دو گروه از نظر طول مدت دیالیز، دفعات دیالیز در هفته، نوع صافی و دور پمپ اختلاف معنی داری نداشتند.
    نتیجه گیری
    بر اساس شاخص URR کفایت دیالیز در بیماران مبتلا به دیابت نسبت به بیماران غیر مبتلا، پایین تر بود. از این رو نیاز به انجام اقداماتی در راستای افزایش کفایت دیالیز این گروه احساس می شود.
    کلیدواژگان: دیابت، کفایت دیالیز، همودیالیز
  • سکینه سبزواری، طاهره لشکری*، فریبا برهانی، عباس عباس زاده صفحات 84-90
    زمینه و هدف
    دیابت شایع ترین بیماری غدد درون ریز است. در پیگیری تلفنی با بیماران، در فواصل زمانی خاص با آن ها تماس گرفته و به آنان آموزش داده می شود. مطالعه حاضر به منظور تعیین میزان تاثیر اجرای برنامه پیگیری تلفنی توسط پرستار بر کیفیت زندگی بیماران مبتلا به دیابت نوع دو شهر کرمان انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه نیمه تجربی بر روی 50 بیمار مبتلا به دیابت نوع دو در شهر کرمان به صورت در دسترس، در دو گروه کنترل و مداخله (به صورت تصادفی) در سال 1390 انجام گرفت. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه کیفیت زندگی(36SF (Short form health survey قبل و بعد از مداخله استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با نرم افزار SPSS نسخه 18 و آزمون های کای دو، آنالیز واریانس یک طرفه، تی مستقل و تی زوجی انجام گردید.
    یافته ها
    بعد از انجام مداخله، بین مجموع نمرات حیطه های کیفیت زندگی (نمره کلی) در دو گروه کنترل (7/02 ± 51/12) و مداخله (7/45 ± 67/59) تفاوت آماری معنی داری وجود داشت (0/005 = P). در حیطه های مختلف کیفیت زندگی به جز عملکرد جسمی و در عملکرد جسمی نیز در حیطه های محدودیت نقش (0/001 = P)، شادابی (0/002 = P)، سلامت روانی (0/003 = P)، عملکرد اجتماعی (0/03 = P) و سلامت عمومی (0/003 = P). بین گروه کنترل و مداخله بعد از مداخله تفاوت معنی دار آماری مشاهده شد. در مورد ویژگی های فردی نیز بین کیفیت زندگی با سن (0/04 = P)، تحصیلات (0/03 = P) و جنس (0/04 = P) ارتباط آماری معنی داری وجود داشت.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج این بررسی، برنامه پیگیری تلفنی توانسته است کیفیت زندگی مددجویان مورد بررسی را بهتر کند. بنابراین استفاده از این روش در مراقبت از بیماران مبتلا به دیابت نوع دو توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: دیابت نوع دوم، پیگیری تلفنی، کیفیت زندگی
  • فرزانه منتظری فر*، منصور کرجی بانی، میترا ستوده، الهام امراللهی بیوکی صفحات 91-98
    زمینه و هدف
    بارداری یک دوره حساس و مهم در زندگی زنان است و با افزایش نیازهای تغذیه ای در آنان همراه می باشد. دریافت کافی مواد غذایی در این دوران بر وضعیت سلامت مادر و کودک تاثیر به سزایی دارد. مطالعه حاضر با هدف تعیین وضعیت تغذیه زنان باردار مراجعه کننده به مراکز بهداشتی- درمانی شهرستان ایرانشهر انجام شد.
    مواد وروش ها
    این مطالعه از نوع توصیفی- تحلیلی بود که به روش مقطعی در سال 1390 در شهرستان ایرانشهر انجام شد. 5 مرکز بهداشتی- درمانی به روش خوشه ایانتخاب شدند. سپس 352 زن باردار مراجعه کننده به این مراکز به روش نمونه گیری در دسترس مورد بررسی قرار گرفتند. قد و وزن افراد مورد مطالعه اندازه گیری شد و برای هر یک از آن ها، فرم اطلاعاتی شامل مشخصات دموگرافیک و دو پرسش نامه مدون شامل یادآمد خوراک 24 ساعته و بسامد خوراک (Food frequency questionnaire یا FFQ) با مصاحبه حضوری تکمیل گردید. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 18، آزمون های تی برای مقایسه میانگین با مقدار ثابت و آزمون های غیر پارامتریک از جمله من ویتنی،کروسکال والیس و ضریب همبستگی پیرسون تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    به جز اسید فولیک (0/001 >P)، ویتامین های P=0/001) A) و P<0/001) E) میانگین انرژی پروتئین و سایر مواد مغذی دریافتی در اکثر زنان باردار مطابق با مقادیر توصیه شده (RDA یا Recommended dietary allowances) بود. الگوی مصرف گروه های غذایی نشان داد که مصرف نان و غلات (0/001>P)،گروه شیر و لبنیات، میوه ها و سبزی ها (0/001= P) به ویژه در زنان کم وزن به طور معنی داری کمتر از میزان توصیه شده بود. همچنین مصرف شیرینی ها (0/001 = P)و چربی ها (0/001>P) نیز در زنان کم وزن کمتر و در زنان باردار دارای اضافه وزن و چاق در مقایسه با سایر نمونه های مورد بررسی بیشتر بود.
    نتیجه گیری
    نامناسب بودن الگوی غذایی زنان باردار و عدم رعایت تنوع در برنامه غذایی اکثر آنان، منجر به دریافت ناکافی برخی از ریزمغذی هاشده بود. از این رو با توجه به اهمیت وضعیت تغذیه در دوران بارداری، پیشنهاد می شود به موازات اجرای برنامه های خدمات درمانی و بهداشتی به افراد تحت پوشش، آموزش های تغذیه ای نیز ارایه گردد.
    کلیدواژگان: شاخصهای آنتروپومتریک، رژیم غذایی دریافتی، زنان باردار
  • مهدی مامنه، سیما لک دیزجی، آزاد رحمانی*، مژگان بهشید صفحات 99-106
    زمینه و هدف
    رعایت رژیم غذایی از ارکان مهم در مراقبت و پیشگیری از بروز دیابت نوع دو در افراد مستعد می باشد. در مداخلات آموزشی انجام شده در ایران، اعضای خانواده بیماران مبتلا به دیابت نوع دو کمتر در برنامه آموزشی شرکت داده می شوند. بنابراین هدف از مطالعه حاضر، تعیین تاثیر آموزش بر اساس مدل مراقبت مشارکتی بر رفتار تغذیه ای خانواده بیماران مبتلا به دیابت نوع دو بود.
    مواد و روش ها
    این پژوهش از نوع کارآزمایی بالینی تصادفی یک سوکور بود که در سال 1392 در مرکز آموزش دیابت تبریز انجام گرفت. نمونه پژوهش شامل 40 نفر از اعضای درجه اول خانواده بیماران (یک نفر از خانواده هر بیمار) مبتلا به دیابت نوع دو بود که به صورت تصادفی ساده به دو گروه مداخله (20 نفر) و کنترل (20 نفر) تقسیم شدند. برای سنجش رفتار تغذیه ای از پرسش نامه تعدیل شده سبک زندگی استفاده شد. ابتدا پیش آزمون از دو گروه اخذ و سپس آموزش مشارکتی برای گروه مداخله (شامل مراحل انگیزش، آماده سازی، درگیرسازی و ارزشیابی بود) به مدت 7 جلسه 1 ساعته برگزار شد. سه ماه پس از اتمام برنامه مشارکتی، پس آزمون از دو گروه اخذ گردید. داده ها با استفاده از آزمون های کای دو و تی مستقل در نرم افزار آماری SPSS نسخه 13 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    دو گروه آزمون و کنترل از نظر سن، جنس، سطح تحصیلات، شغل، وضعیت تاهل و وضعیت اقتصادی تفاوت آماری معنی داری با یکدیگر نداشتند. گروه آزمون بعد از مداخله آموزشی در قسمت های مربوط به مصرف فست فود (0/001 = P)، مصرف میوه (0/005= P) و سبزی (0/004 = P)، کنسروها (0/003 = P)، شیرینی (0/001 = P)، روغن نباتی جامد (0/007 = P)، سوسیس و کالباس (0/005 = P)، روش معمول پخت غذا (0/003 = P) و خوردن شام سنگین و دیروقت (0/007 = P) عملکرد بهتری را نسبت به گروه کنترل گزارش نمودند.
    نتیجه گیری
    آموزش بر اساس مدل مراقبت مشارکتی سبب اصلاح سبک زندگی اعضای خانواده بیماران مبتلا به دیابت نوع دو در بسیاری از شاخص ها و رفتارهای تغذیه ای شده است. با توجه به نتایج پژوهش توصیه می شود از الگوی مراقبت مشارکتی جهت آموزش تغذیه ای اعضای خانواده بیماران مبتلا به دیابت نوع دو استفاده گردد.
    کلیدواژگان: دیابت نوع دو، مدل مراقبت مشارکتی، رفتارتغذیه ای، آموزش، اعضای خانواده
  • مهدی مهجور*، سیدعلی اکبر هاشمی جواهری، امیر شهریار اریامنش، ناهید خوشرفتار یزدی، اعظم انفرادی صفحات 107-113
    زمینه و هدف
    درد و بی ثباتی یکی از شایع ترین مشکلات بیماران مبتلا به کمردرد مزمن می باشد. با وجود این که تحقیقات بسیاری در زمینه تاثیرات تمرین در آب بر درمان افراد مبتلا به کمردرد انجام شده، اما به اثرات تمرینات تعادلی در این محیط بر شدت درد مبتلایان به کمردرد مزمن کمتر پرداخته شده است. بنابراین مطالعه حاضر با هدف تاثیر تمرینات ثبات دهنده در آب بر درد و تعادل مردان مبتلا به کمردرد مزمن غیر اختصاصی انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه نیمه تجربی در سال 1391 بر روی مراجعه کنندگان مرد کلینیک بیمارستان قائم شهرستان مشهد که به کمردرد مزمن غیر اختصاصی مبتلا بودند، انجام شد. 24 مرد مبتلا با نمونه گیری مبتنی بر هدف انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه مداخله و کنترل مورد بررسی قرار گرفتند. گروه مداخله به مدت 6 هفته (هفته ای 4 جلسه) برنامه تمرینی ثباتی در آب را زیر نظر محقق انجام دادند و گروه کنترل در این مدت هیچ تمرینی دریافت نکردند. میزان درد و تعادل در پیش آزمون و پس آزمون به ترتیب به وسیله پرسش نامه استاندارد شدت درد Quebec و دستگاه تعادل سنج بایودکس اندازه گیری شد. برای تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS نسخه 18 و آزمون آنالیز واریانس دو طرفه در سطح معنی داری 0/05 > P استفاده شد.
    یافته ها
    میانگین نمرات درد در گروه مداخله و کنترل تفاوت معنی داری داشت (0/001 = P)؛ به طوری که درد در گروه مداخله نسبت به گروه کنترل به طور معنی داری کاهش یافت (0/001 = P). همچنین در مورد متغیر تعادل در شاخص های قدامی- خلفی (0/036 = P)، داخلی- خارجی (0/006 = P) و شاخص کلی (0/005 = P) بهبودی معنی داری در گروه مداخله نسبت به گروه کنترل مشاهده گردید.
    نتیجه گیری
    تمرینات ثبات دهنده در آب باعث کاهش شدت درد و بهبود تعادل می شود.
    کلیدواژگان: کمردرد مزمن غیر اختصاصی، تمرینات ثباتی در آب، شدت درد، تعادل
  • پریسا شاه محمدی پور، گلناز فروغ عامری، مجید کاظمی*، یونس جهانی صفحات 114-119
    زمینه و هدف
    قرار دادن کاتتر وریدی یکی از رایج ترین روش های تهاجمی است که توسط پرستاران انجام می شود. پیشگیری و تسکین درد در کودکان از اهمیت فراوانی برخوردار است. این پژوهش با هدف تعیین تاثیر کرم املا (EMLA) بر شدت درد رگ گیری کودکان 12-6 ساله بستری انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    کارآزمایی بالینی حاضر بر روی کودکان بستری در بیمارستان های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان در سال 1392 انجام شد. 80 کودک بستری با روش تصادفی در دو گروه مداخله و کنترل (در هر گروه 40 نفر) مورد بررسی قرار گرفتند. در گروه مداخله کرم املا 60-45 دقیقه قبل از رگ گیری در موضع مالیده و پانسمان شد و برای گروه کنترل نیز به روش معمول رگ گیری انجام شد. شدت درد با استفاده از دو ابزار مقیاس رفتاری و مقیاس دیداری به ترتیب حین رگ گیری و 5 دقیقه بعد از رگ گیری مورد بررسی قرار گرفت. داده ها با استفاده از آزمون های کای دو، من ویتنی و تست دقیق فیشر در نرم افزار آماری SPSS نسخه 18 تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    شدت درد حین رگ گیری در دو گروه از لحاظ آماری اختلاف معنی داری داشت (0/001 > P)؛ به طوری که میانگین شدت درد بر اساس مقیاس عددی (گروه مداخله: 1/69 ± 3/45 و گروه کنترل: 1/5 ± 8/65) و مقیاس رفتاری (گروه مداخله: 1/4 ± 2/75 و گروه کنترل:1/6 ± 7/75) در گروه مداخله کمتر از گروه کنترل بود.
    نتیجه گیری
    استفاده از کرم املا باعث کاهش درد رگ گیری در کودکان می شود و با کاربرد آن می توان درد ناشی از تزریق را قابل تحمل نمود.
    کلیدواژگان: رگ گیری، درد، کرم املا، کودکان
|
  • Mozhgan Rahnama, Masoud Fallahi Khoshkenab *, Sadaat Seyed Bagher Maddah, Fazlollah Ahmadi Pages 61-70
    Background And Objective
    Taking care of cancer patients includes rehabilitation, and rehabilitation experts emphasize on the spiritual needs of these patients. Spiritual needs are influenced by culture, which should be considered while providing spiritual care in rehabilitation. Therefore, this study was conducted aiming to present a model compatible with existing realities in Iran and its nation’s culture in order to provide spiritual care in the rehabilitation of cancer patients.
    Materials And Method
    This was a qualitative and grounded theory study performed in 2012. The main data collection method was semi-structured interviews with 28 individuals including 18 cancer patients in one of hospitals in Tehran (with their families), 6 oncology nurses, 1 physician, 2 psychologists, and 1 clergyman. During the two stages of this study, first, the participants’ experiences were explained via the ground theory. Then using the findings of the grounded theory and review of the literature, the appropriate model was designed with the three-stage method of Walker and Awant: 1. Specifying the key concepts, 2. Reviewing of the literature, and 3. Organization of concepts and expressions in a whole framework.
    Results
    The findings showed that the core category is the need for support, based on which the grounded theory of “endeavor to achieve support” and the “support-based spiritual rehabilitation care model” were presented. The model contained two components i.e. supporting the patient directly (administering the systematic process of spiritual care) and indirectly (enabling the nurses, establishing a team for the spiritual care in the rehabilitation, developing spiritual competency in the nurses, and supporting the family).
    Conclusion
    According to this model, recognizing and meeting the spiritual needs in patients by a systematic approach, developing of knowledge and sensitivity in the nurses regarding these needs, developing spiritual competency and enabling in the nurses, and supporting the family are necessary for providing spiritual care during rehabilitation
    Keywords: Rehabilitation, cancer patient, spiritual care, grounded theory
  • Zahra Behboodi Moghadam, Masoumeh Kheirkhah, Shahnaz Golian Tehrani, Saied Ghudarzi, Hamid Haghani, Roghaye Shiroodgholami Pages 71-76
    Background And Objective
    Premenstrual syndrome (PMS) is a common disorder. Due to the lack of understanding of the precise etiology of this syndrome, various treatments have been proposed. One method of treatment is the use of herbs. This study aimed to investigate the effect of valerian root extract on intensity of mood and behavioral symptoms of PMS.
    Materials And Method
    In this double-blind clinical trial, 100 female students of Islamic Azad University, Tonekabon Branch, Mazandaran Province, Iran, with PMS were randomly assigned to groups receiving valerian and placebo in 2013. The participants received 2 pills daily seven days before until the beginning of their menstrual cycle for 3 cycles and recorded their symptoms. The data gathering tools included demographic information questionnaire and daily symptoms severity questionnaire. Data were compared before the intervention, and the on the first, second, and third cycles after the intervention using Student’s independent ttest, paired t-test, and repeated measures analysis of variance SPSS16. All P values < 0.05 were considered significant.
    Results
    A significant difference was observed in mean premenstrual mood (P < 0.001) and behavioral (P < 0.001) symptoms severity of in the intervention group before and after the intervention. However, this difference was not statistically significant in the control group. Moreover, repeated measures ANOVA showed that the difference in mean of mood and behavioral symptoms before the intervention, and one, two, and three months after the intervention in the intervention group was significant (P < 0.001). Nevertheless, this difference was not significant in the control group.
    Conclusion
    The results of this study showed that valerian root extract may reduce mood and behavioral symptoms of premenstrual syndrome.
    Keywords: Premenstrual syndrome, valerian root extract, mood symptoms, behavioral symptoms
  • Maryam Eshghizadeh, Kokab Basirimoghadam, Tahere Baloochibeydokhti *, Zahra Safarpoorgharib, Sharare Mokhtari Pages 77-83
    Background And Objective
    The adequacy of hemodialysis as a predictor of mortality of hemodialysis patients is widely known. In diabetic patients undergoing dialysis, blood glucose levels change and the risk of end stage renal disease (ESRD) increases. Thus, this study was conducted with the aim of determining the adequacy of hemodialysis in diabetic and nondiabetic patients who were admitted to 22-Bahman Hospital in Gonabad, Iran in 2012.
    Materials And Method
    In this descriptive-analytical study, 33 patients from the hemodialysis unit of 22-Bahman Hospital were recruited through the census method. They were divided into two groups of diabetic (n = 16) and nondiabetic patients (n = 17). Blood samples were taken in 3 steps; before, during, and at the end of hemodialysis. Variables such as gender, age, type of filter, duration of each session, and frequency of dialysis in a week, were collected by a questionnaire. Desirable adequacy of hemodialysis was considered as KT/V > 1.2 and urea reduction ratio (URR) > 65%. Data were analyzed by SPSS19 and using chi-square, Fisher’s exact test, and repeated measures ANOVA.
    Results
    URR index of all the diabetic patients and 41.2% of nondiabetic patients was lower than 65%. KT/V index of 64.7% of nondiabetic and 31.3% of diabetic patients was higher than 1.2. Fisher’s exact test showed that dialysis adequacy of the two groups based on the URR index had a statistically significant difference (P = 0.007). However, the two groups had no significant difference in regard to duration of each session, frequency of dialysis in a week, type of filter, and pumping rate.
    Conclusion
    According to URR index, adequacy of dialysis in diabetics was lower than nondiabetic patients. Therefore, the implementation of interventions to increase the adequacy of hemodialysis in this group of patients is necessary.
    Keywords: Diabetes, adequacy of dialysis, hemodialysis
  • Sakineh Sabzevari, Tahereh Lashkari*, Fariba Borhani, Abbas Abbaszadeh Pages 84-90
    Background And Objective
    Diabetes is the most common endocrine disease. In phone follow up, patients with some problems are training in special times by nurses. This study was conducted to determine the effect of follow-up by phone calls on quality of life (QoL) in Kerman, Iran.
    Materials And Method
    This was a quasi-experimental study on 50 type II diabetic patients in census manner with two randomized control and experimental group in Kerman on 2011. For data collection, short form of QoL (SF36) questionnaire was used before and after the intervention. Chi-square, analysis of variance (ANOVA), independent t-test, and paired t-test were used in SPSS18 to analyze data.
    Results
    Results showed a statistical significant difference between the control (51.12 ± 7.02) and experimental group (67.59 ± 7.45) in global quality of life scores (P = 0.005). In different domains except physical function and pain in other subjects such as role limitation (P = 0.001), freshness (P = 0.002), psychological health (P = 0.003), social performance (P = 0.03), spiritual wellbeing (P = 0.003), significant difference was observed (P = 0.003). In demographic variables there was an association between age (P = 0.04), sex (P = 0.03), educational level (P = 0.04) and quality of life.
    Conclusion
    According to the results of this study, follow-up by phone calls was able to improve the quality of life in the study. Therefore, this method is recommended for patients with type II diabetes.
    Keywords: Type II diabetes, phone follow, up, quality of life
  • Farzaneh Montazerifar*, Mansour Karajibani, Mitra Sotoudeh, Elham Amrollahi Bioki Pages 91-98
    Background And Objective
    Pregnancy is a critical period in the lives of women and is associated with their increased nutritional requirements. Adequate nutrition during this period has a significant impact on maternal and child health. The present study was conducted in order to assess the nutritional status of pregnant women of Iranshahr, Iran.
    Materials And Method
    A cross-sectional, descriptive analytical study was carried out in Iranshahr, Iran in 2011. Using cluster sampling method, 5 health-care centers were selected. Then, 352 pregnant women referring to the selected health centers were chosen using convenience sampling. The height and weight of each subject were measured and the demographic information form and two questionnaires consisting of 24-hour dietary recalls and the Food Frequency Questionnaire (FFQ) were completed through interviews. Data were analyzed using SPSS18, Student’s t-test (comparison of means with a constant value), and non-parametric tests including Mann-Whitney (comparison of two groups) and Kruskal- Wallis (comparison of more than two groups). Moreover, the Pearson correlation coefficient was used for the comparison of different variables.
    Results
    Food analysis revealed that, with the exception of folic acid (P < 0.001), and vitamins A (P = 0.001) and E (P < 0.001), the average energy of protein, and other nutrients’ intake in the majority of pregnant women were in accordance with the recommended dietary allowances (RDA). Food intake patterns showed that the consumption of bread and cereals (P < 0.001), dairy products, and fruits and vegetables (P = 0.001), especially in low weight women, was significantly lower than the recommended levels (P < 0.001). Furthermore, the consumption of sweets (P = 0.001) and fats (P < 0.001) in underweight women was lower and in overweight and obese pregnant women was higher than other samples.
    Conclusion
    The inappropriate dietary pattern and lack of variety in the diet of most pregnant women resulted in the insufficient intake of some micronutrients. Thus, considering the importance of the nutritional status of pregnant women, it is recommended that nutritional education programs be undertaken simultaneously to the implementation of health services programs.
    Keywords: Anthropometric indices, food intake, pregnant women
  • Mehdi Mamene, Sima Lakdizji, Azad Rahmani *, Mozhgan Behshid Pages 99-106
    Background And Objective
    A healthy diet is one of the most important matters in caring and preventing type II diabetes in susceptible individuals. In interventional trainings performed in Iran, the family members of patients with type II diabetes are very rarely entered into training programs. Therefore, the aim of this study is to investigate the effect of education based on the collaborative care model on nutritional behavior of families of patients with type II diabetes.
    Materials And Method
    This study is a single-blind randomized clinical trial undertaken in the Educational Center of Diabetes of Tabriz, Iran, in 2012. The sample consisted of 40 first-degree family members of patients with type II diabetes (one member from each family) who were randomly divided into two groups of intervention (20 individuals) and control (20 individuals). In order to evaluate nutritional behavior, the modified lifestyle questionnaire was applied. First, the two groups took the pre-test and then collaborative training was held for seven one-hour sessions for the intervention group. Collaborative training consisted of the stages of motivation, preparation, engagement, and evaluation. The two groups took the post-test 3 months after the intervention. The data were analyzed by using chi-square and Student’s independent t-test in SPSS version 13.
    Results
    There was no statistically significant difference between the intervention and control groups in regards to age, gender, education level, job, marital status, and economic status. After the educational intervention, the intervention group reported better performance in comparison to the control group in items related to using fast foods (P = 0.001), fruits (P = 0.005), vegetables (P = 0.004), canned food (P = 0.003), sweets (P = 0.001), solid vegetable oil (P = 0.007), sausages (P = 0.005), the usual way of cooking food (P = 0.003) and eating heavy and late-time dinners (P = 0.007).
    Conclusion
    The results showed that training based on the collaborative care model modifies the lifestyle of family members of patients with type II diabetes in most of the indices and nutritional behaviors. Based on the results, it is recommended to use the collaborative care model for nutritional training of family members of patients with type II diabetes.
    Keywords: Type II diabetes, collaborative care model, nutritional behavior, training, family members
  • Mahdi Mahjur *, Seyed Ali Akbar Hashemi Javaheri, Amir Shahriar Ariamanesh, Nahid Khoshraftar Yazdi, Azam Enferadi Pages 107-113
    Background And Objective
    Pain and instability are the most common problems in patients with chronic low back pain and the main causes of disability in these individuals. Many studies have been performed on the effects of aquatic exercises on the treatment of individuals with back pain. However, the effect of stability exercises in water on pain intensity and balance indexes in subjects with nonspecific chronic low back pain (CLBP) has been less studied. Therefore, this study aimed to examine the effect of stabilization training in water on pain and balance in males with nonspecific CLBP.
    Materials And Method
    This quasi-experimental study was performed on 24 male patients who were referred to the clinic of Ghaem Hospital, Mashhad, Iran, and were diagnosed with nonspecific CLBP in 2012. Participants were selected by purposive sampling method randomly and were divided into two groups of intervention and control. The intervention group performed stabilization exercises in water for 6 weeks (3 sessions per week) under the supervision of the researcher and the control group did not perform any exercises. The pain and balance indices [overall, anterior–posterior (AP), and medial–lateral (ML)] were measured, respectively, by the Quebec Back Pain Disability Scale and the Biodex Stability System before and immediately after exercise. For data analysis, two-way repeated measures ANOVA was applied using SPSS18 at the significant level of P ≤ 0.05.
    Results
    Our finding showed that mean pain intensity scores of the two interventional and control groups differed significantly (P = 0.001); pain score had significantly decreased in the intervention group compared to the control group. Moreover, a significant improvement was observed in the interventional group compared to the control group in terms of the balance variable in the AP (P = 0.036), ML (P = 0.006), and overall (P = 0.005) indices.
    Conclusion
    The findings revealed that stabilization exercise in water reduces pain and improves balance in patients with nonspecific CLBP.
    Keywords: Nonspecific chronic low back pain (CLBP), stabilization exercises in water, pain intensity, balance
  • Parisa Shah Mohammadi Pour, Golnaz Foroogh Ameri, Majid Kazemi *, Yones Jahani Pages 114-119
    Background And Objective
    Venous catheter placement is one of the most common invasive procedures performed by nurses. Prevention and relief of pain in children is of great importance. This study aimed to determine the effects of EMLA cream on pain of venipuncture in 6-12 year old hospitalized children.
    Materials And Method
    This study was a randomized clinical trial on children admitted to hospitals of Rafsanjan University of Medical Sciences in 2013. The 80 hospitalized children were randomly divided into intervention and control groups (40 children in each group). In the intervention group, 45-60 minutes before venipuncture, EMLA creams and dressing was applied, and in the control group, routine venipuncture was performed. Pain intensity was measured in both groups using a numeric scale of pain and pain behavior scale during venipuncture and 5 minutes after venipuncture. Data were analyzed by using chi-square, fisher’s exact test, and mann-whitney test in SPSS18.
    Results
    The results of this study showed that there was a statistically significant difference in the intensity of pain during venipuncture between the two groups (P < 0.001). The mean pain intensity based on the numerical scale (intervention group: 3.45 ± 1.69; control group: 8.65 ± 1.5) and behavioral scale (intervention group: 2.75 ± 1.4; control group: 7.75 ± 1.6) was lower in the intervention group than the control group.
    Conclusion
    The use of EMLA cream reduces the pain of venipuncture in children to a tolerable level.
    Keywords: Venipuncture, pain, EMLA cream, children