فهرست مطالب

نشریه پژوهش های حقوق تطبیقی
سال پانزدهم شماره 4 (پیاپی 74، زمستان 1390)

  • 174 صفحه، بهای روی جلد: 30,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1390/12/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مهدی حسن زاده صفحه 1
    جهات اعاده دادرسی در حقوق ایران در ماده 426 ق.آ.د.م. و در حقوق فرانسه در ماده 595 ق.آ.د.م. بیان شده اند. بخش قابل توجهی از جهات، شامل حیله و تقلب، جعلی بودن سند مبنای حکم ودستیابی به سند مکتوم در دادرسی، بین حقوق ایران و فرانسه مشترک است؛ اما صرفا در حقوق ایران به موجب بندهای 1 تا 4 ماده 426 ق.آ.د.م. و ماده 237 آن قانون، صدور حکم به غیر از موضوع دعوا یا به بیش تر از آن، تضاد در مفاد حکم، احکام متضاد و اثبات اصالت سند از جهات اعاده دادرسی شناخته شده اند. در مقابل، شهادت و سوگند دروغ فقط در حقوق فرانسه از جهات اعاده دادرسی اعلام شده اند.
    کلیدواژگان: اعاده دادرسی، جهت اعاده دادرسی، نقض حکم، حیله و تقلب، سند جعلی، سند مکتوم
  • شهرام زرنشان صفحه 15
    «عنصر روانی» به عنوان جزء ضروری و لاینفک فرایند شکل گیری قواعد حقوق بین الملل عرفی – در کنار عنصر مادی (رویه) – همواره به عنوان یکی از مجادله برانگیزترین مباحث عرصه حقوق بین الملل –به طورعام- و منابع آن -به طورخاص- مطرح بوده است. گواین که مجادلات نظری پیرامون این حوزه همچنان به شکل بی پایانی ادامه دارد و مکاتب فکری مختلف هریک دیدگاه های خود را پی می گیرند؛ اما به نظر می رسد دکترین غالب با تکیه بر رویه قضایی بین المللی تا حدی موفق به ابهام زدایی از این عرصه شده است. تبیین مفهوم عنصر روانی و ضرورت وجودی آن در فرایند خلق قاعده و نیز تحلیل ماهیت آن همواره بخش مهمی از مجادلات مذکور بوده است.
    کلیدواژگان: عنصر روانی، قاعده عرفی، اعتقاد حقوقی منبعث از ضرورت ها، حقوق بین الملل عرفی، رضایت ضمنی
  • سید حسن شبیری (زنجانی)، حامد نجفی صفحه 35
    ارزیابی شرط «گام ابتکاری» از مراحل حساس و دشوار ثبت یک موضوع در اداره ثبت اختراع است. برای احراز این شرط از معیارهای مختلفی استفاده می شود که در ادارت ثبت اختراع آمریکا، اروپا و ژاپن، به معیار های اصلی و ثانوی قابل تقسیم است. بررسی ها نشان می دهد که ارزیابی ها در آمریکا به نسبت اروپا و به ویژه ژاپن از سطح پایین تری برخوردار است؛ زیرا در اروپا و ژاپن ارزیابی شرط گام ابتکاری دقیق تر و منسجم تر صورت می گیرد. در ایران برخلاف ادارات ثبت اختراع فوق، کار ارزیابی به صورت متمرکز در اداره ثبت اختراع و توسط کارشناسان صورت نمی گیرد، بلکه این امر از طریق استعلام از متخصصان حاضر در واحد های دانشگاهی و پارک های علم و فناوری انجام می شود که به دلیل عدم آشنایی متخصصان مذکور به ادبیات حق اختراع، ارزیابی شرط گام ابتکاری به شکل دقیقی صورت نمی گیرد و شائبه یکی بودن تازگی و گام ابتکاری را در برخی پرونده ها القا می کند. مقاله حاضر می کوشد تا با هدف شناسایی معیار های ارزیابی شرط گام ابتکاری در ادارات ثبت اختراع آمریکا، اروپا و ژاپن، به وضعیت حقوق ایران در این زمینه بپردازد.
    کلیدواژگان: شرط گام ابتکاری، اداره ثبت اختراع و علائم تجاری آمریکا، اداره ثبت اختراع ژاپن، اداره ثبت اختراع اروپا، حقوق ایران
  • سیدیاسر ضیایی، جواد طباخی ممقانی صفحه 57
    حق پاسخگویی برای ایجاد تعادل میان دو ارزش ایجاد شد: آزادی اطلاعات و حق دسترسی به اطلاعات صحیح. رسانه ها ممکن است خواسته یا ناخواسته اطلاعات تحریف شده و گمراه کننده ای منتشر کنند و متعاقبا منافع مشروع دیگران را به خطر بیندازند. اشخاص متضرر از اطلاعات نادرست در رسانه ها برای اصلاح اظهارات منتشر شده می توانند با توجه به ظرفیت های حقوقی موجود در این زمینه اقدام کنند. حقوق داخلی و حقوق بین الملل متضمن سازوکارهایی هستند تا دولت ها و اشخاص خصوصی بتوانند مسوولیت رسانه مستقل یا دولتی را به استناد حق پاسخگویی مطرح سازند.
    جمهوری اسلامی ایران هرچند به کنوانسیون حق بین المللی تصحیح نپیوسته است، اما براساس قوانین فعلی ایران، اشخاص حقیقی و حقوقی داخلی و خارجی اعم از افراد و دولت ها می توانند در برابر مطبوعات، رادیو و تلویزیون به حق پاسخگویی استناد کنند. نظام حقوقی حاکم بر حق پاسخگویی در ایران، اکثر شروط در نظر گرفته شده در اسناد ملی و بین المللی مختلف را مد نظر قرار داده و حق پاسخگویی را صریحا به اشخاص حقوقی نیز اعطا کرده است که می تواند شامل دولت ها نیز بشود.
    کلیدواژگان: حق پاسخگویی، حق تصحیح، حق انتشار اطلاعات تکمیلی، آزادی اطلاعات، رسانه گروهی
  • محمد عیسایی تفرشی، حبیب رمضانی آکردی، محمد ورمزیار ارزانفودی صفحه 77
    طبق ماده 421 قانون تجارت ایران با صدور حکم ورشکستگی، دیون تاجر ورشکسته حال می شود. این حکم، اسناد تجاری را نیز در بر می گیرد. علاوه بر این، قانونگذار در ماده 422 ق.ت. این حکم را به سایر مسوولان اسناد تجاری نیز تسری داده است. هدف قانونگذار از وضع این حکم که در برخورد مقررات اسناد تجاری با مقررات ورشکستگی است، اعتباربخشی به اسناد تجاری است. اما این حکم، خلاف اصل است؛ زیرا به تعهد مسوول سند افزوده شده است، چرا که وی تعهد کرده وجه سند را در موعد آن و در صورت عدم پرداخت مسوول اصلی سند پرداخت کند.
    سوال اصلی مقاله این است که حدود ماده 422 قانون تجارت چیست؟ در پاسخ می توان گفت: الف) ورشکستگی مسوولان اصلی اسناد تجاری باعث حال شدن دین ضامن سند تجاری نمی شود؛ ب) ورشکستگی ظهرنویس باعث حال شدن دین سایر مسوولان سند تجاری نخواهد شد؛ و ج) ماده فوق شامل سفته و برات می شود و با توجه به استثنایی بودن این ماده نمی توان آن را به چک تعمیم داد.
    در حقوق آمریکا به حال شدن دین مسوولان اسناد تجاری در اثر ورشکستگی مسوول اولیه، اشاره ای نشده است؛ اما با برائت مسوول اولیه در جریان ورشکستگی، مسوولیت بر عهده ظهرنویسی قرار می گیرد که سند را از وی دریافت کرده است.
    کلیدواژگان: حال شدن دین، اسناد تجاری، ورشکستگی، اسناد قابل انتقال
  • محمد فرجیها، مهرانگیز روستایی صفحه 97
    مطالعات جامعه شناسی مجازات نشان می دهد ساختارهای اجتماعی- اقتصادی جامعه، علاوه بر تاثیر بر میزان و ماهیت جرم های ارتکابی، به طور مستقیم بر تحول در کمیت و کیفیت مجازات ها نیز تاثیرگذار است. نخستین نظریه های مطرح شده در مورد رابطه میان مجازات ها و ارزش نیروی کار، یکی از کارکردهای مجازات حبس را کنترل و ذخیره نیروی کار اضافی و بهره برداری اقتصادی از آن در کارگاه های زندان دانسته اند. از این دیدگاه، راهبردهای کیفری در بستر الگوهای خاصی از نظام تولید توسعه و تحول پیدا می کنند. در دهه های اخیر، فرضیه های مربوط به رابطه میان ارزش نیروی کار با نظام کیفری در بسترهای اجتماعی اقتصادی مختلف در معرض آزمون قرار گرفته و نظریه های جامعه شناسی مجازات متناسب با پیچیدگی روابط میان این دو متغیر دستخوش تحولات بسیار شده است. این مقاله با بهره گیری از الگوهای کمی و کیفی و استفاده از روش نمونه پژوهی در تلاش است تا تاثیر تحولات نظام اقتصادی و بازار کار بر تحولات نظام کیفری و به ویژه کارکرد ضمانت اجراهای کیفری را براساس داده های موجود در سه نظام حقوقی آلمان، آمریکا و ایران مورد بررسی تطبیقی قرار دهد؛ هرچند تفاوت های موجود در بازه زمانی مورد مطالعه و عدم امکان دسترسی به نظام آمار و اطلاعات یکپارچه جنایی در هر سه کشور، محدودیت هایی به آزمون علمی نظریه های مطرح شده و ارائه تحلیل های تجربی در این زمینه تحمیل می کند. با این همه، ابتکار قانونگذاری کیفری ایران در تعریف عناوین مجرمانه جدید ناشی از تحولات اقتصادی و نیز رویه دادگاه های کیفری در اعمال مجازات حبس تحت تاثیر نرخ بیکاری را می توان از نمادهای این تعامل دانست.
    کلیدواژگان: ساختار اقتصادی، ارزش نیروی کار، جمعیت کیفری، نظام کیفری، رکود اقتصادی، روشه
  • سیدروح الله قاسم زاده، محمدباقر پارساپور، سیدمحمدتقی علوی صفحه 117
    در حقوق انگلیس، جریمه های قضایی (شامل خسارات اسمی، خسارات تنبیهی و خسارات شدید) اثری تنبیهی و ماهیتی غیرترمیمی دارند. کامن لای انگلیس، برخلاف حقوق ایران، مرز قاطعی بین وجه التزام و شروط جزایی ترسیم و شروط اخیر را باطل اعلام کرده است و مشروط له تنها می تواند خسارات واقعی وارد را مطالبه کند. مهم ترین دلیل بطلان این شروط آن است که طرفین قرارداد نمی توانند یکدیگر را مجازات کنند. در مقاله حاضر، نویسندگان درصدد تحلیل ماهیت، موجبات و شرایط جریمه های قضایی و شروط جزایی اند و مهم ترین معیارهای تفکیک شروط کیفری از وجه التزام و سایر عناوین مشابه را مورد بررسی قرار داده اند. قابل ذکر است که نویسندگان همچنین موضع حقوق ایران را درخصوص جریمه قضایی و شرط جزایی مورد بررسی قرار داده اند و در پایان نتیجه گرفته اند که در حال حاضر در حقوق ایران، جریمه های قضایی ممنوع ویا دست کم بسیار محدود شده اند و جریمه های قضایی دامنه محدودی دارند.
    کلیدواژگان: خسارات تنبیهی، خسارات اسمی، خسارات شدید، خسارات ترمیمی
  • اصغر محمودی صفحه 143
|
  • Mehdi Hasan, Zadeh Page 1
    Causes of rehearing are stated in the law of Iran in article 426 of the Code of Civil Procedure, and in French law, in article 595 of the Code of Civil Procedure. Some of these causes including fraud, forged documents and gaining to concealed documents are common between the two laws. But, merely, in the law of Iran, rendering of award on outside or excess of subject of claim, contrariety in enacting terms of a judgment, contradictory awards and proving of authenticity of document are recognized as the causes of rehearing. However, false testimony and swearing are announced as the causes of rehearing solely in the French law.
  • Shahram Zarneshan Page 15
    Subjective element, as an essential and inseparable component of the formation of customary international law rules-besides the objective element (practice)-has always been one of the most controversial debates in the international law arena. In spite of the fact that the theoretical contentions about this topic have progressed densely and different schools have followed their own approaches, however, it seems that the dominant doctrine, by relying on the international judicial practice, has successfully clarified it. Explanation of the subjective element concept and its necessity in the process of the formation of the rule, alongside the analysis of its nature has always been an important part of the debates over the customary international law.
    Keywords: Subjective element, Customary rule, Opinio Juris sive necessitates, Customary international law, Tacit consent
  • Seyed Hasan Shobeiri (Zanjani), Hamed Najafi Page 35
    Assessment of inventive step is one of the difficult and challengeable steps of registering a subject in the patent offices. For the establishment of this condition, different tests are used. In America, Europe and Japan patent offices, it is dividable into main and secondary criteria. Studies indicate that assessments in America compared with Europe, and especially Japan, are of lower level, because in Europe and Japan, assessment of inventive step is done in subtle form. In Iran, unlike the abave patent offices, assessment is not performed intensively in patent office and by experts; rather, it is performed via inquiry from the experts of collegiate institutes and science and technology parks. However, due to lack of skilled experted fully aware of the literature of patent, assessment of inventive step is not performed in subtle form, indicating the alloy of oneness of novelty and inventive step. The present paper tries to recognized the assessments tests of inventive step requirement, and then study Iran’s situation in this respect.
    Keywords: Inventive step requirement, U.S.A patent, trademark office, Japan patent office, European patent office, Iranian Law
  • Seyed Yaser Ziaee, Javad Tabbakhi Mameghani Page 57
    Right of reply has been made for creating a balance between two values: freedom of right information and right to access to right information. Media may intentionally or un intentionally publish distorted and misleading information and, consequently, endanger other's legitimate interests. The affected persons from the false information in media can correct the information in accordance to available legal potentials. Domestic and international laws contain mechanisms with which states and private persons can claim the responsibility of media-governmental or independent-based on right to reply. Although the Islamic Republic of Iran has not ratified the Convention on International Right of Correction, however, the present rules in Iran confer this right to nature and judicial persons like individuals and states against Press, Radio and TV. The legal system on right of reply in Iran has accepted most conditions of this right in domestic and international drafts. The law of Iran explicitly confers right of reply to legal (judicial) persons, which involve states as well.
    Keywords: Right of reply, Right of correction, Right of supplementary information, Mass media
  • Mohammad Issaei Tafreshi, Habib Ramezani Akerdi, Mohammad Varmazyar Arzanfoodi Page 77
    According to the Section 422 of Commercial Code, the debt of merchant accelerates by the issue of bankruptcy verdict. In addition, the legislator, in Section 422 of Commercial Code, extends the acceleration of debt to other liable persons of the commercial document. According to the Section 422 of Commercial Code, they should give securance or pay the commercial document, if the maker of promissory note, the drawer of draft who has not been accepted by the drawee, and the acceptor go bankrupt. The purpose of this section is the security of the commercial document. This section is in conflict of commercial document and bankruptcy provisions. That is in contrast of the principle because it increases the obligation of commercial document liable, because liability of commercial document liable is payment of the commercial document in due date. Section 422: a) The effect bankruptcy of principal liable is not acceleration the debt of guarantor; b) Bankruptcy of endorser does not accelerate the debt of another commercial document liable, and c) This article does not include check because this article is exceptional. Although acceleration of the debt of the commercial document liable persons in the effect of bankruptcy has not been discussed in the American Law, but the final liable is the endorser who receives negotiable instrument from the bankrupt, if the primary liable files for petition.
    Keywords: Acceleration of the debt, Commercial document, Bankruptcy, Negotiable instrument
  • Mohammad Farajiha, Mehrangiz Roustaie Page 97
    Studies on the sociology of punishment suggest that social and economic structures of the society influence not only the number and the nature of committed crimes but also the qualitative and quantitative changes of punishment. The primary theories on the relationship between penal system and the labor market puts an emphasis on the function of the prison as a mechanism for controlling the surplus labor market and taking economic advantages of its working forces in the prison factories. From this point of view, penal strategies are produced and developed in the context of especial model of production system. During the last few decades, hypotheses regarding the relationship between the labor market and the penal system have been tested and developed in the different contexts. Taking advantage of quantitative and qualitative research methodology, this article tries to compare the impacts of changes in the economic system and the labor market on the development and reform of the penal systems, in particular the penal sanctions, in Germany, USA and Iran.
    Keywords: Economic structures, Labor market, Prison population, Rusche
  • Seyed Rohallah Ghasemzadeh, Mohammad Bagher Parsapour, Seyed Mohammad, Taghi Alavi Page 117
    Judicial penalties (including punitive damages, nominal damages and aggravated damages) have a punitive effect and an uncompensatory nature in England law and, unlike Iranian law, England¢s common law has drawn a definite boundary between liquidated damages and penalty clause, and nullifies penalty clause, and the promisee can only recover actual damage that incurred. Impossibility of punishment by contractual parties is the most important reason of this nullifying. In the current paper, the authors are trying to analyze the nature, basis and requirements of judicial penalties and penalty clause. Also the most important criteria of distinction among the penalty clause, liquidated damages and other similar concepts have been studied. In addition, the position of Iranian law toward judicial penalties and penalty clause has been investigated briefly. It was concluded that judicial penalties are forbidden or at least are much restricted at present, and judicial penalties have a limited dimensions in Iranian law.
    Keywords: Punitive damages, Nominal damages, Aggravated damages, Compensatory