فهرست مطالب

پژوهش های حقوق تطبیقی - سال هفدهم شماره 3 (پیاپی 81، پاییز 1392)

نشریه پژوهش های حقوق تطبیقی
سال هفدهم شماره 3 (پیاپی 81، پاییز 1392)

  • تاریخ انتشار: 1393/02/05
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مصطفی السان* صفحات 1-24
    قرارداد پخش ورزشی، قراردادی است که به موجب آن، باشگاه و/یا سازمان اداره کننده یک ورزش، حق پخش برنامه های ورزشی خود را به صورت زنده از طریق رادیو و تلویزیون به سازمان یا شرکتی که در این حوزه تخصص دارد، واگذار کرده، در قبال آن، پول یا خدمات دارای ارزش اقتصادی دریافت می کند. دولتی بودن رادیو و تلویزیون از یک سو و ارتباط برخی از رویدادهای ورزشی با فرهنگ و ارزش های عمومی از سوی دیگر، شناسایی حق پخش برای متصدیان حق پخش و نحوه حمایت از آن را به ویژه در کشورهای در حال توسعه، در ابهام قرار داده است. این مقاله تلاش دارد تا پس از بررسی تطبیقی ویژگی ها، مفهوم و مبانی حق پخش و واگذاری آن، به ارائه راهکار در حقوق کشورمان بپردازد. در این مقاله، اثبات می شود که شناسایی حق پخش برای باشگاه های ورزشی، منافاتی با مقررات خاص راجع به صدا و سیما نداشته، با توجه به حرفه ای شدن بسیاری از شاخه های ورزش و پخش ورزشی در کشورمان، شناسایی چنین حقی ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: حق پخش، واگذاری، صدا و سیما، حقوق تطبیقی، جنبه های فرهنگی و اجتماعی
  • حسن بادینی*، علی اسلامی فارسانی صفحات 25-46
    با وجود تحولات صورت گرفته در نظام های مسوولیت مدنی، مفهوم سنتی انصاف که ریشه در اخلاق دارد، کمرنگ نشده است و این مفهوم به تناسب این تغییرات با چهره ای جدید به میدان آمده تا بازیگردان مهمی در صحنه باشد. سهم انصاف در نظریه های توجیهی مسوولیت مدنی (عدالت اصلاحی، عدالت توزیعی و کارایی) و مشاهده مصادیقی از آن در مبانی، ارکان و آثار مسوولیت مدنی این پرسش را مطرح کرده که آیا از انصاف می توان به عنوان یک قاعده در مسوولیت مدنی یاد کرد یا نقش فرعی دارد و استثنایی است بر قواعد عمومی؟ در این مقاله با استقرا در قسمت های مختلف مسوولیت مدنی در نظام های حقوقی سعی شده نقش و جایگاه انصاف در مسوولیت مدنی مورد نقد و بررسی قرار گیرد. مطالعه انجام شده نشان می دهد که تحولات صورت گرفته در مبانی مسوولیت مدنی، گسترش پاره ای از مسوولیت های محض، نظام مسوولیت مضطر، نقش تقصیر زیاندیده، پیدایش مفهوم تقصیر انتفاعی، میزان دین مسوولیت مدنی و نحوه جبران آن و... بر پایه انصاف استوار است.
    کلیدواژگان: انصاف، اخلاق، عدالت اصلاحی، عدالت توزیعی، مسوولیت مدنی، کارایی
  • مهرداد رایجیان اصلی*، مژگان عزیزی صفحات 47-68
    نوزادکشی از گذشته به شکل های گوناگون دامن گیر جوامع بشری بوده است. این پدیده امروزه نیز به شکل هایی چون خفه کردن عمدی، غرق کردن و محروم کردن نوزاد از آب و غذا اتفاق می افتد. نوزادکشی اغلب در خانه و توسط آشنایان رخ می دهد. میان نوزادکشی و مرگ ناگهانی نوزاد مرز ظریفی وجود دارد که تشخیص آن ها را دشوار می سازد. این دو در موارد بسیاری هم پوشی پیدا می کنند و می توان با رادیوگرافی و کالبدشکافی تا اندازه ای به آن پی برد. نوزادکشی علت های متفاوتی دارد: از شک شوهر به تعلق نوزاد به وی، تا دل سوزی نسبت به نوزاد. برخی از کشورها (مانند انگلستان) قانون خاصی برای نوزادکشی دارند. قانون نوزادکشی انگلستان شامل مادران و نوزادان زیر 12 ماه می شود؛ اما در کشورهایی مانند فرانسه و ایران، حکم نوزادکشی را اصولا باید در قتل عمدی جستجو کرد. برای نمونه، امروز، در حقوق فرانسه برای عاملان این قتل ها حبس ابد در نظر می گیرند. در حقوق ایران نیز مقررات ویژه ای برای نوزادکشی پیش بینی نشده و بدین ترتیب، حکم قتل نوزادان را باید تابع حکم کلی قتل عمدی و مستوجب قصاص نفس دانست. این مقاله، افزون بر مسائل بالا، وضعیت نوزادکشی را در کشورهای مختلفی که مطالعاتی درباره این پدیده در آن ها انجام شده، بررسی کرده، ضرورت جرم انگاری نوزادکشی در ایران همانند بعضی از کشورها را در قالب پیش بینی مقررات ویژه ای برای حمایت کیفری از این بزه دیگان خاص آسیب پذیر نتیجه گیری می کند.
    کلیدواژگان: نوزاد، کودک، نوزادکشی، قتل نوزاد یک روزه، سندروم مرگ ناگهانی نوزاد
  • حسن سواری*، شکوفه پورحسن صفحات 69-90
    آثار زیانبار جرائم سازمان یافته در بسیاری موارد ساز و کارهای پیشگیری سختگیرانه در مقابل این جرائم را توجیه می کند. به دنبال گسترش روز افزون این نوع جرائم و به تبع آن افزایش احساس ناامنی، این سوال مطرح می شود که آیا پیشگیری از وقوع این جرائم به هر قیمتی قابل توجیه است؟ ترس ناشی از این نوع جرائم، گفتگو در یک فضای عقلانی را دچار خدشه خواهد کرد. این ترس می تواند با پدرسالاری کیفری که از طرف دولتمردان اعلام می شود، موجب اغراق در نوع تهدید گردیده، سعی در توجیه اقدامات پیشگیری سختگیرانه داشته باشد. این اغراق در بسیاری موارد باعث می شود که در راستای پیشگیری از وقوع این جرائم، حقوق بنیادین افراد نقض گردد. بنابراین همواره باید مدنظر داشت که دولتمردان در اجرای تکالیف قانونی خود در باب پیشگیری از این نوع جرائم، باید کرامت انسانی فرد را رعایت و از حقوق بنیادین هر فرد دفاع کنند. بدین ترتیب سیاست های تامین امنیت، پیشگیری از وقوع این جرائم، باید از برخی محدودیت های حقوقی تبعیت کند. این سیاست ها باید اصول حقوق بشر را در خود ادغام کنند.
    کلیدواژگان: حقوق بشر، جرائم سازمان یافته، پیشگیری، امنیت
  • سید یاسر ضیایی*، جواد طباخی ممقانی صفحات 91-112
    توهین در رسانه امری محتمل است. ماهیت کار رسانه ای اقتضا می کند تا نظام حقوقی حاکم بر توهین در رسانه واجد ویژگی هایی باشد. به همین منظور نظام های حقوقی مختلف، امتیازاتی را در محاکم برای رسانه ها در موارد ایراد اتهام توهین به آن ها در نظر گرفته اند. مصونیت مشروط برای رسانه از جمله امتیازاتی است که لازم است در طرح دعوای توهین علیه رسانه مدنظر محاکم قضایی قرار گیرد. نظام حقوقی ایران بدون توجه به این مصونیت، قلمرو مصادیق توهین از طریق رسانه را گسترده تر از مصادیق توهین از سوی افراد عادی در نظر گرفته است. هرچند علت سختگیری قانونگذار ویژگی عمومی بودن و انتشار وسیع برنامه های رسانه است، اما این رویکرد می تواند در مصاف با اصل آزادی بیان با چالش مواجه شود. نظام حقوقی ایران در ارتباط با توهین در رسانه را می توان با توجه به کارویژه رسانه تکمیل و تقویت کرد و نظام مطلوب برای توزیع مسوولیت در میان دست اندرکاران رسانه در جریان یک توهین را تدوین کرد.
    کلیدواژگان: توهین، رسانه، حقوق بین الملل، حقوق ایران، مصونیت مشروط
  • محمد عیسایی تفرشی، حبیب رمضانی آکردی صفحات 113-134
    مدیران شرکت های تجاری اشخاصی هستند که برای اداره امور شرکت انتخاب می شوند؛ اما همیشه مدیران منتخب در امور شرکت اعمال مدیریت نمی کنند، بلکه اشخاصی از پشت صحنه شرکت را مدیریت می کنند که بدان ها مدیر سایه گفته می شود. با توجه به آثار سوء مدیریت سایه در حقوق شرکت ها لازم است که مفهوم آن روشن و معیارهای شناسایی آن در راستای اعمال ضمانت اجرا ارائه شود. با بررسی معیارهای شناسایی و ضمانت اجرای اعمال مدیریت سایه در حقوق انگلیس و ایران، نتایج ذیل حاصل شده است:مدیر سایه شخصی است که برای رهایی از مسوولیت، شرکت را از پشت صحنه مدیریت می کند و در صورتی به عنوان مدیر سایه شناسایی می شود که بر اکثر اعضای هیات مدیره کنترل مستمر داشته باشد.
    مدیر سایه در حقوق انگلیس به عنوان مدیر شرکت محسوب می شود و ملزم به رعایت وظایف مدیران است و در صورت تخلف از وظایف، مسوول واقع می شود، در صورتی که از مزایای مدیریت برخوردار نیست.
    مدیر سایه در حقوق ایران به موجب قواعد عام مسوولیت مدنی، مسوول واقع نمی شود.
    کلیدواژگان: مدیر، مدیر سایه، مسوولیت مدیر سایه، دستور مدیر سایه
  • عباس نیازی*، حسن بادینی صفحات 135-158
    آخذ بالسوم شخصی است که مال دیگری را با اذن او برای بررسی و انجام معامله تحت استیلا می گیرد. در فقه و حقوق ما نظرهای متضادی درخصوص مسوولیت وی در صورت نقص یا از بین رفتن مال ابراز شده است. در این مقاله درصدد آن هستیم که در سکوت قانونگذار با تتبع در فقه و مواد قانون و رویه گزارش شده در آمریکا و فرانسه پاسخی برای مسوولیت آخذ بالسوم بیان شود و ضمن طرح نظرهای گوناگون رایی را برگزینیم که با توجه به نیاز جامعه کنونی و مبتنی بر قواعد مدنی باشد.
    کلیدواژگان: آخذ بالسوم، ید، امین، قرارداد، قهری، مسوولیت
|
  • Mostafa Elsan Pages 1-24
    Contract regarding broadcasting of sport events is an agreement between a sport club and/or sport organizer for transfer of the right of live broadcasting of that event to the Radio–TV organization. The consideration for this contract is money or other economic advantages for the club or the organizing body. On the one hand، in the developing countries، the Radio–TV organization is belonging to the state، and some of the sport events have cultural and social importance for public and must be broadcasted by the public (national) media، on the other. In this paper، after a comparative survey on the concept، nature and background of broadcasting of sport events، we propose approaches to the Iranian National Radio–TV Organization. The recognition of the broadcasting rights for sport clubs in Iran is proved in this paper.
    Keywords: Broadcasting right, Transferring rights, Radio, TV organization, Comparative law, Cultural, social aspects
  • Hassan Badini, Ali Eslami Farsani Pages 25-46
    Despite of developments that have taken place in the systems of liability، fairness is yet effective. The role of fairness in the theory of justification of liability (corrective justice، distributive justice، and efficiency) and instances of that in the basics، parts and effects of liability، propose this question that if fairness is principle or exception? We tried in this essay، by induction at different parts of liability، to study the role and position of fairness in liability. This research shows the developments taken place in the basics of liability، spread of part of strict liabilities، system of distress liability، the role of lost fault، appearance of the concept of fault-profit، debt due to liability، etc. are based on fairness.
    Keywords: Fairness, Morality, Corrective justice, Distributive justice, Liability, Efficiency
  • Mehrdad Rayejian Asli*, Mojgan Azizi Pages 47-68
    Infanticide is an old phenomenon، which is prevalent in various forms within the human societies. In the past، infants were buried alive because of marriage and feeding costs، and some other reasons. Today، it occurs in several forms as asphyxiating/strangulation، drowning، and withdrawal of food and water. It is often committed at homes or by persons who are familiar with the infants. There is an overlap between infanticide and sudden infant death syndrome (SIDS). Infanticide has many causes، including when husband casts doubt upon the belonging of infant to himself. Some countries (as England) have an Infanticide Act، but other countries (including Iran) apply the provisions of murder to infanticide cases. In addition to above issues and according to a comparative perspective، the present article explores the approach of other countries، which provides special provisions on infanticide. It also concludes that harmonization of Iranian legal provisions to the comparative standards relating to protection of infants (particularly by criminalizing infanticide) seems to be necessary.
    Keywords: Infant, Child, Infanticide, Neonaticide, Sudden infant death syndrome (SIDS)
  • Hasan Savari *, Shokufeh Purhasan Pages 69-90
    Today، the majority of states try to justify their sever action-reaction against organized crimes even in preventing of commission of these crimes، alleging that such crimes would threaten the public order and national security. The question may arise is whether prevention of such crimes at any cost is justified? Accepting the great danger of organized crimes in the international community، it is worth to note that there are some fundamental rules to protect the human rights and dignity of mankind known as jus cogens، and strict their powers and margin of action in resorting to violent methods for fighting against organized crimes.
    Keywords: Human rights, Organized crimes, Prevention, Security
  • Seyed Yaser Ziaee, Javad Tabbakhi Mameghani Pages 91-112
    Defamation in media is a normal and probable matter in media. Special nature of media necessitates a legal system of defamation in media. Therefore، some legal systems recognized some advantages for defamations in media. Restricted immunity is one of these advantages، which the courts should consider in the process of defamation disputes. In the law of Iran، not only there is no attention to restrictive immunity but also legislature has extended defamation samples in media in compare with the defamations samples that could be happened by natural persons. However، the reason lies in the public and broadcasting characteristics of media; however، this strategy could be challenged with the principle of free speech in the international law. It is necessary that legal system on defamation in media is modified with respect to the special nature of media. Then it is possible to determine proper system of distribution of responsibility towards the media’s casts for defamations happened in media.
    Keywords: Defamation, Libel, Slander, Restricted immunity, Media
  • Mohammad Isaeei Tafreshi*, Habib Ramzani Akerdi Pages 113-134
    Directors of companies are elected to manage the companies but elected directors of the companies do not direct always، rather the parties direct the company from the behind of the direction scenes; they are shadow directors. With the review of identification criteria and sanctions of shadow director in the England and Iranian law، the following results have been obtained: a) Shadow director is a person who directs the company from the behind of the direction scenes; b) Shadow director must be continuously controlled on the majority of board members; c) Shadow director in the English law is the director of company; d) In case of violation of the obligations and duties of directors، the shadow director is responsible while he/she is not obtaining benefits of direction; and e) shadow director is not responsible in the rule of liability in the Iranian Law.
    Keywords: Director, Shadow director, Liability of shadow director, Instruction of shadow director
  • Abas Niazi, Hasan Badini Pages 135-158
    «Akheze be som» is the obtaining of a sample goods from the seller in order to study the goods and enter negotiations thereafter for the purchase of the same. We want to know if the goods in the customer''s hand are trust things or has he an absolute liability، namely dose he undertake to give back the goods safely or pay the price of them? There are different doctrines in this object; however، for the correct answer، we should know that when the seller gives the goods to the customer، there is an implied condition that the customer must give back the goods safely or pay the price of them، and the customer must accept this condition. This fundamental contract requires the customer to do so; hence، the circumstances are different from the time when a person gives a thing to one for trusting because the owner has a different intention.
    Keywords: Trust, Authority, Force majeure, Responsibility