فهرست مطالب

پژوهش های حقوق تطبیقی - سال هفدهم شماره 4 (پیاپی 82، زمستان 1392)

نشریه پژوهش های حقوق تطبیقی
سال هفدهم شماره 4 (پیاپی 82، زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1393/06/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • رسول احمدی فر* صفحات 1-20
    قانون مدنی ایران در بیع فضولی براساس منابع فقهی، مشتری جاهل به فضولی را مستحق اصل ثمن به انضمام غرامات دانسته است. رویه قضایی به منظور تعیین غرامت به معیار واحدی نرسیده و بعضی محاکم صرفا به اصل ثمن، خسارت تاخیر تادیه از روز پرداخت ثمن و مخارجی که مشتری برای قرارداد یا مبیع کرده حکم می دهند و بعضی به نرخ زمان کارشناسی به انضمام مخارج مشتری. در مقاله حاضر با تفسیر مناسب عبارت «غرامت»، مشتری مستحق خسارات وارد شده و منافع ممکن الحصول مبیع (ثمن به نرخ زمان کشف فضولی، در صورتی که مبیع قبض نشده باشد، یا خلع ید، در صورت قبض مبیع، به انضمام منافع ثمن از هر دو تاریخ، هزینه دادرسی، اجرت دلال، تنظیم سند و...) دانسته شده است. در حقوق مصر مشتری مستحق ثمن به نرخ زمان کشف فضولی، منافع قانونی ثمن از آن تاریخ، مخارج قرارداد، هزینه های مبیع و هزینه دادرسی است. در حقوق فرانسه این خسارات شامل ثمن به نرخ زمان خلع ید، مخارج قراداد، مخارج مبیع و هزینه دادرسی می شود.
    کلیدواژگان: غرامات، غرامات مشتری، بیع فضولی، ماده 263 قانون مدنی، ماده 391 قانون مدنی
  • احمد * بیگی حبیب آبادی_محمد بیگی حبیب آبادی صفحات 21-42
    یکی از نوآوری های لایحه تجارت، پیش بینی مقررات نسبتا جامع درخصوص ادغام شرکت های تجاری است. هنگامی که طرفین قصد انتقال حقوق و تعهدات خود از طریق ادغام را دارند، شروط عدم انتقال که در بسیاری از قراردادها مشاهده می گردد، از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است.
    در امریکا، رویه قضایی و قوانین ایالتی درخصوص اثر ادغام بر شروط عدم انتقال موضع واحدی ندارند. براساس اکثر قوانین ایالتی راجع به ادغام شرکت ها، با تحقق ادغام انتقال کلیه دارایی ها و مسوولیت ها به شرکت های بازمانده یا ادغام کننده به حکم قانون است و انتقال ارادی محسوب نمی شود و در نتیجه در هیچ موردی ادغام نقض شروط عدم انتقال محسوب نمی گردد، اما دادگاه ها در بعضی دیگر از ایالت ها عقیده مخالف داشته، بر این باورند که انتقال دارایی ها و تعهدات به این گونه شرکت ها ارادی محسوب می شود.
    گروه دیگری از دادگاه ها عقیده معتدل تری دارند. عقیده آنان این است که چنانچه ادغام متضمن ضرر و خطری برای اشخاص ثالث باشد، انتقال از طریق ادغام ممنوع است.
    در حقوق ایران، قوانین و مقررات جاری و به ویژه لایحه تجارت نسبت این موضوع ساکت است. آنچه از مقررات قانونی در این زمینه استنباط می گردد آن است که ادغام، انتقال ارادی حقوق و تعهدات است و در نتیجه، ادغام موجب تخلف از شروط عدم انتقال است.
    کلیدواژگان: ادغام، شروط عدم انتقال، انتقال به حکم قانون، انتقال ارادی
  • محمدباقر پارساپور *، عیسی، رجبی، فخرالدین شریفی صفحات 43-62
    نبرد فرم ها به وضعیتی اطلاق می شود که در آن، یک طرف ایجابی را بر مبنای شرایط استاندارد تجاری خود برای دیگری می فرستد ویا در اثنای مذاکرات به فرمی که حاوی شرایط عمومی وی است ارجاع می دهد و طرف دیگر، به جای این که به طور صریح شرایط مندرج در فرم فرستاده شده را بپذیرد، ترجیح می دهد فرمی را که حاوی شرایط عمومی خودش روی آن نوشته شده است برای ایجاب کننده اول بفرستد یا در اثنای مذاکرات به فرم حاوی شرایط عمومی خود ارجاع دهد. بعد از این، طرفین بدون روشن کردن این مساله که شرایط کدام فرم بر قرارداد حاکم است، به اجرای قرارداد می پردازند. در نظام های حقوقی ملی و فراملی در مورد این که آیا اساسا در چنین فرضی با توجه به عدم مطابقت کامل ایجاب وقبول، سخن گفتن از انعقاد قرارداد امکانپذیر است یا خیر و در صورت انعقاد چه شرایطی بر آن حاکم است، دیدگاه های متفاوتی وجود دارد. در این مقاله رویکرد برخی از نظام های حقوقی ملی (انگلیس، فرانسه، چین، آمریکا و هلند) و نیز اسناد بین المللی و به طور مشخص، اصول حقوق قراردادهای اروپا و اصول قراردادهای تجاری بین المللی درباره پدیده نبرد فرم ها مورد بررسی قرار گرفته است. در یک جمع بندی از مطالب ارائه شده در این مقاله نویسندگان به این نتیجه رسیده اند که درخصوص سرنوشت قرارداد در نبرد فرم ها، نظام های حقوقی انگلیس، فرانسه و چین از قاعده سنتی «آخرین گلوله»، نظام های حقوقی آمریکا و هلند از قاعده «اولین گلوله» و اصول حقوق قراردادهای اروپا و اصول قراردادهای تجاری بین المللی از قاعده «دور انداختن یا ناک اوت» پیروی کرده اند.
    کلیدواژگان: نبرد فرم ها، قاعده تصویر آینه، قاعده اولین گلوله، قاعده آخرین گلوله، قاعده دور انداختن ناک اوت
  • جواد حسین زاده*، فرنوش موسی زاده صفحات 63-84
    قرارداد اختیار معامله یکی از ابزارهای مشتقه مالی است که در جهت مدیریت و کنترل ریسک استفاده می شود. وجود پاره ای شبهات، مفید بودن این ابزار را در بازارهای مالی اسلامی تحت تاثیر قرار داده است. منتقدین، این قرارداد را به واسطه ایراداتی چون شرط بندی نسبت به قیمت های آینده، به خطر انداختن سرمایه و به دست آوردن سود بدون زحمت، عدم قصد طرفین برای انجام معامله، نداشتن سبب مشروع برای دارا شدن و... قماری و باطل می دانند. این نوشتار ضمن مقایسه قرارداد اختیار معامله با قمار در حقوق ایران و انگلیس به این نتیجه رسیده است که این ایرادات از یک سو ناشی از ویژگی های خاص قرارداد اختیار معامله و از سوی دیگر ناشی از عدم شناخت دقیق این قرارداد و قمار است. بنابراین، شباهت های مطرح شده در این خصوص ظاهری است و این دو قرارداد از نظر ماهیت، موضوع، کارکرد، هدف، احکام و... کاملا با یکدیگر متفاوتند.
    کلیدواژگان: ابزارهای مشتقه مالی، بازار سرمایه، قرارداد اختیار معامله، قمار
  • سید حسن شبیری (زنجانی)، قدیر قیداری صفحات 85-106
    افزایش مدت امتیاز انحصاری اختراعات از طریق حمایت از شناسایی کاربردهای جدید برای اختراعات قبلی موضوع چالش برانگیزی است که به طور جدی در سال های اخیر از سوی کشورهای توسعه یافته مورد توجه قرار گرفته است. عدم موضعگیری قانونگذار ایران در قوانین مرتبط، اهمیت حقوقی موضوع را برای یک موضعگیری مناسب که سازگار با اصول اولیه حقوق اختراعات و تعهدات بین المللی باشد نمایان می کند. در مقاله حاضر وضعیت حقوقی شناسایی کاربردهای نوین با نگاهی تطبیقی و با هدف تعیین راهکار فراگیر در برخورد با این پدیده نوظهور چه در نظام های موافق و چه مخالف در سه سطح بین المللی (موافقتنامه تریپس)، منطقه ای (کنوانسیون ثبت اختراعات اروپا و پیمان آندئان) و حقوق داخلی کشورها مورد مطالعه قرار گرفته است. این مقاله نشان می دهد که اصول اولیه و مسلم حقوق اختراعات و تعهدات بین المللی مستلزم آن است که کاربردهای جدید خواه در نظام های مخالف و خواه در نظام های موافق باید در قالب «فرایند اختراعی» طرح گردند. در همین راستا، نظام های موافق باید از طریق توسیع و نظام های مخالف از طریق تضییق حدود تعریف قانونی «فرایند اختراعی»، حمایت پذیری ویا حمایت ناپذیری این گونه یافته ها را تحدید و تنظیم کنند.
    کلیدواژگان: کاربرد جدید، اختراع پذیری، شرط نو بودن، فرایند اختراعی، فرآورده اختراعی
  • سید الهام الدین شریفی *، ناهید صفری صفحات 107-128
    تغییر ناگهانی اوضاع و احوال یکی از مشکلات طرفین به ویژه در قراردادهای مستمر و طولانی مدت است. التزام به اصل لزوم قراردادها و اعتقاد به اجرای قرارداد اولیه در وضعیت جدید مورد قبول هیچ یک از نظام های حقوقی قرار نگرفته است. برای پاسخگویی به چنین وضعیت هایی نظریات مختلفی در نظام های حقوقی مختلف مطرح شده است که در این مقاله دو نظریه مهم یعنی نظریه هاردشیپ[1] و نظریه فورس ماژور[2] مورد تجزیه و تحلیل قرار می گیرد.
    نظریه هاردشیپ ناظر به وضعیتی است که در نتیجه حادثه غیر قابل پیش بینی و خارج از کنترل، اجرای تعهد قراردادی بدون آن که غیرممکن شود، به نحو فوق العاده ای دشوار و پرهزینه می گردد. نظریه فورس ماژور ناظر به وضعیتی است که در نتیجه بروز حادثه ای ناگهانی و گریز ناپذیر که قابل انتساب به متعهد نباشد، اجرای تعهد کاملا غیرممکن گردد.
    با توجه به تحلیل های صورت گرفته این دو نظریه از این حیث که هر دو ناظر به تغییر اوضاع و احوال هستند و هر دو استثنایی بر اصل لزوم قراردادها تلقی می شوند و همچنین عناصر تحقق آن دو تا حد زیادی یکسان است، مشابهت دارند. با وجود این مشابهت ها، تفاوت های قابل ملاحظه ای نیز میان آن ها وجود دارد که مهم ترین و بارزترین آن ها این است که هاردشیپ ناظر به دشوار شدن اجرای تعهد و فورس ماژور ناظر به غیرممکن شدن اجرای تعهد است. علاوه بر این تفاوت های کاربردی دیگری از جمله تفاوت در اثر از وجوه بارز افتراق این دو نظریه است. در حالی که هاردشیپ با پذیرش سازوکارمذاکره و تعدیل، سعی در استمرار رابطه قراردادی دارد، فورس ماژور با اثر انحلال و در مواردی تعلیق معافیت اعطا می کند.
    کلیدواژگان: هاردشیپ، فورس ماژور، معافیت، تغییر اوضاع واحوال، تعدیل
  • اصغر محمودی* صفحات 129-152
    فقدان تعریف مشخص از عدم النفع و خلط آن با مفاهیم مشابه موجب شده این نهاد حقوقی در هاله ای از ابهام و تردید قرار گیرد. ابهام در مفهوم عدم النفع را هم می توان در تحلیل های نظری و هم در رویه محاکم مشاهده کرد. این در حالی است که عدم النفع در صنعت، تولید و تجارت مورد توجه قرار گرفته و اهمیت خاصی دارا است. موید این امر، پذیرش عدم النفع و اقبال گسترده به آن در صنعت بیمه جهان و ایران است.
    مقاله حاضر از طریق بازتعریف عدم النفع و مقایسه آن با نهادهای مشابه، در بستر مطالعات تطبیقی، تعریف مشخصی از عدم النفع ارائه می کند و نشان می دهد که عدم النفع، مفهومی متفاوت از تفویت منفعت، فوت فرصت و زیان اقتصادی دارد.
    همین طور نشان می دهد که نفی مطلق عدم النفع، تفویت منفعت، فوت فرصت و زیان اقتصادی با واقعیت های اقتصادی، صنعتی و اجتماعی مغایرت دارد و باید با به کارگیری معیارها و ضوابط عرفی، در مواردی حکم به جبران این خسارات داد.
    کلیدواژگان: عدم النفع، تفویت منفعت، فوت فرصت، زیان اقتصادی، زیان محض اقتصادی
|
  • Rasoul Ahmadi-Far* Pages 1-20
    to the customer in unauthorized sales. The present article aims to answer the question through a study on Islamic jurisprudence، as well as the laws of Iran، Egypt and France. The results showed that customer compensation is obscure and unclear in Iran laws، and a precise criterion has not been presented for determining it، and the judicatories have not a single procedure in this regard. In Egypt laws، customer compensations include: the value of the object of sale at the time of discovering the evidence of unauthorized sale، lawful interests of the price of the object of sale from the time of discovering the all expenses of the contract، all costs of the object of sale، and all trial expenses. Finally، according to France laws costumer compensations include: the price of the object of sale at the time of dispossession، expenses of the contract، costs of the object of sale، and trial expenses. The comparison of the above sources offers some criteria for customer compensation in unauthorized transactions based on Iran laws: claiming contract expenses and also the expenses related to the object of sale، the price of the contract at the time of discovering the evidence of unauthorized transaction including its lawful loss from the time of discovering، claiming the possible obtainable interests، and trial expenses.
    Keywords: Compensation, Customer compensation, Unauthorized transaction, damage
  • Ahmad Beygi Habib Abadi*[], Mohammad Beygi Habib Abadi Pages 21-42
    One of the new innovations in Commercial Bill is codification of relatively comprehensive regulations regarding the merger of corporations. The anti-assignment clauses found in many contracts are crucial provisions for the parties looking to transfer their rights and obligations through merger. In the U. S. A.، the courts and statutes in different states are split on the effects of merger on non-assignment clauses. Under most state corporate merger statutes، a merger serves to vest all assets and liabilities to merging and surviving corporations by operation of law، and not by (voluntary) assignment; this does not cause violation of non-assignment clauses in any cases; however، some other courts take the opposite view، holding that all assets and liabilities vested to these corporations are done so by assignment. A third group of courts takes a more moderate view. They are of the opinion that if a merger is accompanied by a demonstrated increase in risk or hazard to the third parties، assignment by merger is prohibited. Current Iranian laws and regulations، specifically the Commercial Bill، are silent in this regard. What is understood from these laws and regulations is that merger constitutes assignment of all assets and liabilities، and as a result، merger is a violation of non-assignment clauses.
    Keywords: Merger, Non, assignment clauses, Transfer by operation of law, Assignment
  • Mohammad Bagher Parsapour *, Eisa, Rajabi, Fakhroddin Sharifi Pages 43-62
    Battle of the forms is a situation in which one party sends the other an offer based on their commercial standard terms or while negotiating، refers to the form that contains its general conditions، and the other party، instead of explicitly accepting the conditions within the sent form، would rather send the first offer or the form on which its general conditions have been written or refer to the form incorporating its own general conditions through negotiation. Then both parties would attempt to perform the contract، without clarifying which form’s conditions govern the contract. There are various perspectives in the national and transnational legal systems regarding whether basically there is possibility of concluding the contract in this case due to non-conforming offer and acceptance، or given the contract was concluded، what conditions would govern it. In this paper، the approaches of some national legal systems (England، France، China، U. S. and the Netherlands)، as well as some international instruments، specifically the Principles ofEuropean ContractLaw and the UNIDROIT Principles of International Commercial Contracts have been examined with regard to the battle of the forms. To wrap up the points and discussions presented in this paper، the authors have deduced that، on the subject of the contract’s fate in the battle of the forms، the legal systems of England، France and China have complied with the traditional rule of “Last Bullet”; the legal systems of U. S. and the Netherlands have abided by the “First Bullet” rule، and the Principles ofEuropean ContractLaw and the UNIDROIT Principles of International Commercial Contracts have conformed to the “Knockout” rule.
    Keywords: Battle of the forms, The “Mirror image” rule, The “First Bullet” rule, The “Last Bullet” rule, The “Knockout” rule
  • Hoseinzadeh*, Javad, Farnoush Mousazadeh Pages 63-84
    Option contract is one of the financial derivatives used to manage and control risk. Some doubts have affected its application and usefulness in Islamic financial markets. On some grounds such as wagering on future prices، jeopardizing the capital and acquisition of a windfall wealth، the lack of intention by parties to create a legally binding contract، and the lack of legitimate cause for acquisition، etc.، the critics regard the contract as gambling and a void one. This article shall، by contrasting the option contract with gamble in Iranian and English legal systems، conclude that these doubts derive from the characteristics peculiar to option contract، on the one hand، and from the critics’ in acquaintance with option contract and gamble، on the other. Therefore، the similarities between them are only superficial، and the two contracts differ materially from many aspects such as their nature، subject-matter، function، purpose and rules.
    Keywords: Financial derivatives, Capital market, Option contract, Gamble
  • Seyyed Hassan Shobeiry (Zanjani), Qadir Qaidary Pages 85-106
    The patents’ term prolongation through protecting the new detected uses is the problematic matter that has been seriously attended by the developed countries in recent years. Iranian legislators’ uncertainty toward the subject within the respective legislatures illustrates the legal importance of taking a stance، which is consistent with the primary principles of patent law and international obligations. The present article، aiming at finding a comprehensive approach، surveys the legal status of the mentioned emerging issue at three levels i. e. international (Trips agreement)، regional (European Patent Convention and Andean Union)، and territorial laws. Based on the findings of this work، the uncontested and primary principles of patent law entail that the new uses either within opponent or proponent jurisdictions must be posed as “process invention”. Accordingly، the opponent jurisdictions via narrowing، and proponent jurisdictions via extending the domain of legal definition of “process invention” shall adjust and restrict the protect ability of these intellectual achievements
    Keywords: New use, Invention, Process, Legal challenges
  • Seyyed Elhamoddin Sharifi*, Nahid Safari Pages 107-128
    Unforeseeable changed circumstances are one of the major problems of parties – especially those who are party to a long contract. None of the legal systems have accepted the performance of contract in new situation. There are various theories to answer these situations. In this article، we choose two important theories، namely Hardship and Force Majeure. Hardship would be defined as a situation in which the contract would be too difficult to perform because of the change of circumstances and occurrence of unforeseeable events. The concept of Force Majeure providing for the discharge of one or both parties occurs when the performance of contract is impossible due to unforeseeable events beyond the control of the parties. The concepts of Hardship and Force Majeure seem to be related to each other، specially that they both cater to the situations of changed circumstances and both of them have some same features. However، there are some differences between them. Hardship occurs where the performance of the disadvantaged party has become much more burdensome، but not impossible، wheras Force majeure means that the performance of contract becomes impossible at least temporarily. Furthermore، there are some other differences such as difference in the effect of these theory. In the theories of Hardship، the contractual relationship will continue with the adaptation mechanisms; but the Theory of Force majuer grants exemption with termination and suspension.
    Keywords: Hardship, Force Majeure, Change of circumstance, Adaptation
  • Asghar Mahmoudi* Pages 129-152
    Lack of a clear definition of loss of profit and confusing it with similar concepts has led to its ambiguity. Such ambiguity can be seen in the theoretical analysis as well as in the practices of the courts. This ambiguity persists while the concept of loss of profit has an important presence in industry، manufacturing and trade. Hence this concept has been accepted in the insurance industry in Iran and worldwide. This paper، through redefining the loss of profit and its comparison with similar institutions in the context of comparative studies، gives a clear definition of it، and shows that loss of profit is conceptually different from loss of benefit، loss of chance and economic loss. The study further reveals that the unconditional rejection of loss of profit، loss of benefit، loss of chance، and economic loss is in conflict with the economic، industrial and social realities، and that in certain cases، compensation should be awarded by applying common practice criterias.
    Keywords: Loss of profit, Loss of benefit, Loss of chance, Economic loss, Pure economic loss