فهرست مطالب

پژوهش های حقوق تطبیقی - سال هجدهم شماره 1 (پیاپی 83، بهار 1393)

نشریه پژوهش های حقوق تطبیقی
سال هجدهم شماره 1 (پیاپی 83، بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/07/13
  • تعداد عناوین: 7
|
  • زهره افشار قوچانی *، سید محمدباقر حسینی صفحات 1-22
    از موضوعات مهم در مسوولیت مدنی مساله «سبب مجمل» است. زمانی که علم به ورود ضرر توسط یک عامل از بین چند عامل زیان موجود باشد، اما نتوان به صورت یقینی او را معین کرد بحث سبب مجمل مطرح می گردد. در این باره که حکم سبب مجمل چیست تحلیل ها و راهکارهای متفاوتی ارائه شده است. در ابتدا حقوقدانان با تاکید بر ضرورت اثبات رابطه سببیت بین فعل زیانبار از سوی شخص معین و ورود ضرر به زیاندیده و عدم وجود چنین رابطه ای در فرض سبب مجمل، مسوولیت را بکلی منتفی می دانستند. اما پس از مدتی، دیدگاه مسوولیت جمعی عاملین محتمل مطرح شد که در فرانسه از نوع تضامنی و در حقوق کامن لا از نوع مسوولیت متناسب بوده، جنبه اثباتی موضوع اهمیت بسزایی دارد. از نظر فقهی، یکی از دیدگاه های موجود قاعده قرعه است که در قانون مجازات اسلامی 1375 مورد پذیرش قرار گرفت؛ اما در قانون مجازات اسلامی مصوب سال 1392، دیدگاه فقهای معاصر مورد توجه و تصویب قرار گرفته و مسوولیت مساوی عاملین محتمل ترجیح یافته است. از ملاک مواد قانون مجازات جدید و راهکارهای آن می توان در سایر موارد سبب مجمل در مسوولیت مدنی نیز بهره مند شد.
    کلیدواژگان: سبب مجمل، مسوولیت متناسب، قاعده قرعه، مسوولیت مساوی
  • امیر خواجه زاده*، امیر حسین آبادی صفحات 23-48
    جابه جایی آسان تر کالا و انسان از رویاهای دیرباز بشر بود که وسایل نقلیه امروزی آن را به واقعیت تبدیل کردند؛ لکن استفاده از وسایل مزبور موجب سوانح مخاطره آمیز و در نتیجه تحقق خسارات مختلف شده اند. در این میان وسایل نقلیه موتوری زمینی به دلیل استفاده آن توسط عموم مردم، نقش بیش تری در ایجاد سوانح و مآلا خسارتی دارند که نسبت به خسارات ناشی از دیگر وسایل حمل و نقل امروزی مشهود تر هستند؛ به نحوی که همه روزه می توان شاهد آن بود. نوشته حاضر با وقوف به چنین امری در تلاش است تا مفهوم، انواع و مصادیق خسارات ناشی از وسایل نقلیه موتوری زمینی را در حقوق ایران و انگلستان بررسی کند. در این راستا باید عنوان داشت که در این نوشتار خسارت در معنای ضرر و زیان به کار رفته، نه وجهی که جهت جبران ضرر یا زیانی به زیاندیده یازیاندیدگان پرداخت می شود. نتیجه چنین مطالعه ای، اولا به سوالات مطرح درخصوص مفهوم و مصادیق خسارات ناشی از سوانح رانندگی در حقوق ایران پاسخگو خواهد بود و از طرف دیگر مطالعه تطبیقی آن با حقوق انگلستان می تواند کاستی ها و در برخی موارد امتیازات حقوق ایران در این زمینه را نسبت به حقوق انگلستان آشکار کند.
    کلیدواژگان: سوانح رانندگی، ضرر، زیان، خسارات بدنی، خسارات مادی، خسارات معنوی
  • سید الهام الدین شریفی*، مریم ثقفی صفحات 49-74
    خدمات بهداشتی درمانی در اغلب موارد در قالب قراردادی میان پزشکان یا مراکز درمانی و بیماران ارائه می گردد. این قرارداد موسوم به «قرارداد درمان» است. بنابراین مسوولیت پزشکان و مراکز درمانی نیز مسوولیت قراردادی است؛ لکن در برخی موارد نظیر فوریت های پزشکی و اقدامات خارج از توافق طرفین، نظیر بروز عارضه ای جدید در جراحی، امکان توافق و انعقاد قرارداد درمان فراهم نیست و لذا مسوولیت پزشکان یا مراکز درمانی در حیطه مسوولیت مدنی و ضمان قهری بررسی می شود.
    از طرفی، با توجه به حاکمیت نظریه تقصیر در نظام حقوقی ایران، مشکلات متعددی در مسیر اثبات خطا و تقصیر ارائه کنندگان خدمات درمانی پیش روی بیماران است. از این رو بیماران نیازمند اطلاعاتی از مصادیق و مبانی تقصیر و خطای پزشکان هستند. از سوی دیگر مراجعه به مراکز درمانی سرگردانی بیماران را دو چندان می کند؛ چرا که در تشخیص مسوول و مقصر میان پزشکان، پرسنل و مراکز درمانی دچار ابهام می شوند. لذا تبیین ضمان قهری مرکز درمانی، خواه هنگامی که خود مرکز مقصر است و خواه به تبع خطای پزشکان و پرسنل درمانی، موجب رفع ابهامات مذکور می گردد. در این راستا توسل به نظریاتی چون مسوولیت کارفرما، تقصیر سازمانی و مسوولیت مستقیم که در حقوق ایران مورد پذیرش است و همچنین نظریه مسوولیت جانشینی، نمایندگی ظاهری و مسوولیت تضامنی که در نظام حقوقی انگلیس به عنوان مبانی مسوولیت مراکز درمانی معرفی شده اند، راهگشا است. از این رو این مقاله در جهت حمایت از حقوق بیماران و کاهش موانع نظریه تقصیر با تکیه بر نظریات و مبانی مطرح شده به تببین ضمان قهری پزشکان و مراکز درمانی می پردازد.
    کلیدواژگان: ضمان قهری، پزشک، مرکز درمانی، بیمار، نظریه تقصیر
  • ابراهیم شعاریان*، فرشاد رحیمی صفحات 75-98
    انطباق کالای موضوع معامله با شرایط پیش بینی شده در قرارداد یکی از عناصر اصلی ایفای صحیح تعهدات قراردادی از جانب فروشنده تلقی شده و در صورت غیر منطبق بودن کالا با قرارداد، طرف مقابل از حقوقی برخوردار خواهد بود که لازمه استناد به آن بازرسی کالا و کشف عدم انطباق و ارسال اخطار آن به بایع است. برخلاف تصور رایج، مفهوم بازرسی کالا منحصر در بازرسی کیفیت مبیع نبودهبلکه نیست، بلکه به کمیت، بسته بندی و مواردی از این قبیل نیز توسعه می یابد. کنوانسیون بیع بین المللی کالا در مواد 38 و 39 احکامی را به ترتیب برای بازرسی کالا و ارسال اخطار عدم انطباق پیش بینی نموده کرده است. در این مقاله تلاش شده است ضمن بررسی موضوعات پیرامون بازرسی کالا و اخطار عدم انطباق از دیدگاه کنوانسیون، حقوق ایران نیز مورد مطالعه تطبیقی قرار گیرد. نتایج حاصله نشان می دهد که علارغم علیرغم سکوت قانونگذار مدنی، مقررات کنوانسیون مغایرتی با مبانی و اصول حقوقی ما نداشته ندارد و مانعی در راه الحاق ایران به کنوانسیون از این منظر به نظر نمی رسد.
    کلیدواژگان: بازرسی کالا، اخطار عدم انطباق، کنوانسیون بیع بین المللی کالا، حقوق ایران، رویه قضایی
  • محبوبه عبدالهی*، سید علی سید احمدی سجادی صفحات 99-121
    تراکنش الکترونیکی وجوه به معنای مبادله وجهی است که حداقل یکی از عملیات آن با استفاده از ابزارهای الکترونیکی انجام می شود. رابطه بانک و مشتری برحسب نوع تراکنش، مبتنی بر قرارداد وکالت، انتقال طلب ویا قرض است. به موجب راهنمای آنسیترال، مقررات آمریکا و ایران، تعهدات بانک در مقابل مشتری، به صورت تعهد به نتیجه است و بانک در قبال خسارات ناشی از سامانه های تحت کنترل وی، کارمندان و نهادهای دیگری که با او همکاری می کنند نیز مسوول است. مطالعه تطبیقی نشان می دهد که مقررات ایران در مواردی از جمله زمان قطعیت دستور پرداخت دارای ایراد است. همچنین برخی از مفاد قراردادهای نمونه رایج در نظام بانکی کشور با مقررات آمره ای که برای حمایت از مصرف کننده وضع شده در تعارض بوده، نیازمند اصلاح است.
    کلیدواژگان: بانکداری الکترونیکی، حقوق بانکی، تراکنش الکترونیکی وجوه، مسوولیت مدنی
  • ستار عزیزی*، خاطره نظری صفحات 123-146
    پایان جنگ سرد مصادف با ظهور چشمگیر کشورهای ناتوان در حقوق بین الملل بوده است. حضور فعال کنش گران غیردولتی در قرن بیست و یکم به همراه بروز کشورهای ناتوان که در وضعیت نابسامانی به سر می برند مشکلات فراوانی را برای جامعه بین الملل به دنبال داشته است، حال اگر این کنش گران در چنین کشورهایی مامن گزینند و اقدام به فعالیت نمایند، تهدیدی که از سوی کشورهای ناتوان متوجه جامعه بین الملل می شود چندین برابر خواهد شد و بسیار ضروری است که این موضوع در مرکز توجه قرار گرفته و راه حلی برای آن اندیشیده شود تا صلح و امنیت هرچه بیش تر در سطح بین الملل حکم فرما شود. در صورت انتساب فعالیت کنش گران به کشورهای میزبان، تردیدی در مسوولیت آن ها و حق کشور قربانی به دفاع مشروع نخواهد بود، اما اگر کنش گران غیردولتی با سوءاستفاده از ناتوانی کشورهای میزبان از سرزمین آن ها علیه کشورهای دیگر اقدام به حملات خرابکارانه نمایند، حق کشورهای قربانی به پاسخ مسلحانه به اقدامات کنش گران باقی خواهد بود هر چند رعایت اصل حاکمیت و تمامیت سرزمینی کشورهای ناتوان ایجاب می کند که پاسخ تنها محدود به پایگاه های کنش گران باشد و دامنه آن به دیگر مناطق کشور میزبان تسری نیابد.
    کلیدواژگان: کشورهای ناتوان، کنش گران غیردولتی، مسوولیت بین المللی، دفاع مشروع
  • محسن لعل علیزاده*، موسی عاکفی قاضیانی، علیرضا حجت زاده، محسن سیرغانی صفحات 147-168
    مشارکت بزه دیدگان اشاره به موقعیتی دارد که طی آن، حق قابل ملاحظه شرکت فعال در مراحل مختلف رسیدگی و ارائه دیدگاه ها و نگرانی ها را به آنان اعطا می کند. حقیقت یابی، ایجاد سازش، تحکیم هنجارها و اعاده حاکمیت قانون از زمره اهم اهداف مشارکت محسوب می شوند.
    اساسنامه رم برای بزه دیدگان حق واقعی در آغازگری رسیدگی ها را به رسمیت نشناخته و در این مرحله حقوق مشارکتی آنان در شروع تحقیقات بسیار محدود است. اما در مقایسه با این مرحله، دیوان کیفری بین المللی در مرحله تحقیقات مقدماتی، حقوق مشارکتی نسبتا گسترده تری را مورد پذیرش قرار داده است. اما با وجود این، اساسنامه و سایر مقررات دیوان، راهبردهای ناچیزی در زمینه ماهیت «مشارکت»، جرئیات، شرایط و شیوه اعمال آن توسط قضات به دست می دهد. کلی، مبهم، پیچیده و متناقض بودن اساسنامه رم و سایرمقررات دیوان در زمینه مشارکت بزه دیدگان، به ویژه در زمینه تحقیق، به دادستان و قضات اجازه می دهد که در این راستا با رویکردی موسع و امکان اعمال سلایق شخصی، تصمیماتی اتخاذ کنند.
    تاکنون عدم ثبات و انسجام عملکرد و رویه دیوان در راستای مشارکت بزه دیدگان، در بیش از یک دهه ای که از اشتغال به کار آن می گذرد، در کنار حضور و مشارکت نامنظم و بدون بهره مندی از ارشاد و معاضدت درست و کافی، در مجموع، مشارکتی تقریبا نمادین را برای بزه دیدگان به نمایش گذاشته است.
    کلیدواژگان: بزه دیده، مشارکت، دیوان کیفری بین المللی، تحقیقات مقدماتی، عدالت ترمیمی
|
  • Zohre Afshar Quchani, Sayyed Mohammad Baqer Hossieni Pages 1-22
    One of themost important issues incivil liabilityis «uncertain causation”. Whenwe know that the cause of loss is one factor out of several factors، but we can not determine itwith certainty، then» uncertain causation «comes to mind. Aboutthe» uncertain cause «،differentideasandsolutionshave been proposed. Early lawyers with stressing on the need to prove legal causation relationship between the harmful act by a certain person and the affected loss، generallybelieved that،inthis case،there is nocivil liability. But after a while،the view ofcollective responsibilitywas made، whichwas ofliabilitypartnership typeinFrance and in thecommon law، it was of proportionate type; the positive side ofthisis an important point. InIslamicjurisprudence، one ofthe existingviews is the» draw rule«that was adopted in IslamicPenal Code1375 (2006). But the Islamic Penal Code، adopted in 1392 (2013)، considered and approved the views of contemporary scholars، and preferred an equal responsibility of several uncertain factors.
    Keywords: Uncertain causation, Proportionateliability, Draw rule, Equalresponsibility
  • Amir Khajehzadeh*, Amir Hussein Abadi Pages 23-48
    Means of transportation such as airplanes، trains، vehicles، etc. facilitate transportation of goods and passengers، which has been a very long lasting dream of mankind. Motor vehicles، among others، are used by so many persons; as a result، they cause more accidents and، accordingly، more damages than other means of transportation. The damages occur every day and are evident. This paper seeks to conduct a comparative study on the concept، typology and examples of motor vehicle accidents’ damages in the law of Iran and United Kingdom. The results showed that although there are some similarities between their legal systems، there are so many differences between the two. For example، there are different approaches to the psychological damages in the law and case law of the countries. The results ofthis study can be an answer to the related questions، and reveal the advantages and disadvantages of Iranian law in the regard.
    Keywords: Motor vehicle accidents, Damage, Personal injuries, Property damage, Psychological harm
  • Seyed Elhamoddin Sharifi, Maryam Saghafi Pages 49-74
    Most often، the healthcare services are represented as a contract between the physicians or medical centers and the patients; this contract is referred to «treatment contract». Therefore، the liability of physicians and medical centers are contractual liability; however، in some cases، there is no possibility for agreement، and inking a contract such as medical emergencies and the affairs is out ofthe parties` agreement like an unexpected happening during a surgery operation، so that the liability of physicians or medical centers is surveyed as tortious liability. In addition، respect to the dominance of the «theory of negligence» in Iranian legal system، several problems meet the patients through proofing of service representatives` negligence. Thus، the patients need to know some information aboutthe physicians` negligence issues. On the other hand،the patients confusion increases while they refer to the medical centers; because they are in doubt to organize the negligence between the physicians، staff and medical centers. As a result، the illustration of medical centers` tortious liability remains no doubts when the medical center is negligent itself or is negligent because of its physicians or staff. Among this، taking to account some theories، we can solve the problem، like Respondeat Superior، Corporate Negligence، and Direct Liability، which are accepted in the Iranian legal system. Also، Vicarious Liability، Apparent Agency and Joint Liability that are known in the English legal system as the basis liability of medical center. So، this paper illustrates the tortious liability of physicians and medical centers respect to the mentioned theories and basis to support the patients’ rights، and to decrease the obstacles of the theory of negligence.
    Keywords: Tortious Liability, Physician, Medical center, Patient, Theory of Negligence
  • Ebrahim Shoarian*, Farshad Rahimi Pages 75-98
    The conformity of the goods with the contract provisions amounts to one of the main elements of due performance on behalf of the seller. And، in the event of non-conformity، the buyer will entitle some rights which their availability depends on examination of the goods and sending its notice to the seller. Contrary to popular belief، examination of goods is not confined to the examination of quality،rather، it extends to the quantity and packaging of the goods as well. The United Nations’ convention on contracts for the international sale of goods (CISG) has set down rules on the examination and notice of nonconformity in Articles38 and 39، respectively. The present article attempts to address subjects pertinent to the examination of the goods and notice of non-conformity under both the CISG and the Iranian law. The results show that despite the Iranian legislation’ silence، the CISG rules on examination Iran’s not incompatible with Iranian legal rules and principles so that there is no obstacle for Iran to accede to the CISG from this perspective.
    Keywords: Examination of the goods, Notice of non, conformity, CISG, Iranian Law, Jurisprudence
  • Mahboubeh Abdolahi *, Seyyed Ali Seyyed Ahmadi Sajadi Pages 99-121
    Electronic fund transaction refers to any transfer of funds in which electronic media are used in at least one of its processes. Depending on the type of transaction، the legal relation of the bank and consumer may constitute agency، cession of claim or loan contract. According to the UNCITRAL Legal Guide and the regulations of Iran and the United States، the obligations of bank against consumer are “Consequential Obligations”. The bank is liable for the losses arising from its systems، employees and other institutes cooperating with it. This comparative study discusses that Iran’s law has deficiencies in some aspects such as the moment of irrevocability of payment order. Also some of the provisions of model contracts، which are used in the banking system، are in conflict with the mandatory regulations of consumer protection، and should be modified.
    Keywords: Electronic banking, Banking law, Electronic fund transaction, Civil liability
  • Sattar Azizi*, Khatereh Nazari Pages 123-146
    The end ofthe Cold War coincided with the impressive appearance of failed states in international law. Active presence of non-state actors in the Twenty-first Century with the emergence of failed states that inhabit unorganized condition، have had many problems for the international community. Now if these actors in such states choose a shelter and take action، the threat of failing for the international community will be escalated. Thus it is vital that this issue should be the center of attention and there is a must to find a solution in order to maintain peace and security at the international level. If the act of actors is attributed to the host states، there remains no doubt about the responsibility and the right to self-defense of the victim states; however، if the non-state actors abuse the inability of host states and take subversive attacks from their territory against other states، the right of the victim states to armed response to the actions of actors will remain although observance of the principle of sovereignty and territorial integrity of the failed states requires the response be restricted to only the bases of actors، and its scope does not spread to other areas.
    Keywords: Failed state, Non, state actors, International responsibility, Self, defense
  • Mohsen Lal Alizadeh*, Moosa Akefi Ghaziani, Alireza Hojjatzadeh, Mohsen Sirghani Pages 147-168
    Victim participation refers to a state in which the victims are granted meaningful right to actively participate in the different stages of proceedings and to present their views and concerns. Truth finding، reconciliation، norm stabilization، and restoration of the rule of law are considered among the most important objectives of participation. Rome Statute has not recognized a real right for initiation of the proceedings for the victims and، in this stage، their participatory rights in initiation of investigations is very limited. But compared to this stage، the International Criminal Court has accepted relatively wider participatory rights for the preliminary investigations’ stage. However، Rome Statute and other provisions of court give little guidelines about the nature of «participation»، details، conditions، and the way of its application to judges. Generality، vagueness، complexity and contradictory nature of the Rome Statute and other provisions of the court on the victims'' participation، particularly about investigation، allow the prosecutors and judges to make decisions with a broad approach with the possibility of imposing personal preferences. The lack of consistency and coherent function and procedures of the court in victim participation، in more than a decade of its establishment، indicate an almost symbolic participation for the victims، regarding the irregular participation and enjoyment of correct، and adequate guidance and assistance.
    Keywords: Victim, Participation, International Criminal Court, Preliminary investigation, RestorativeJustice