فهرست مطالب

نشریه پژوهش های حقوق تطبیقی
سال هجدهم شماره 2 (پیاپی 84، تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/10/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد باقر پارساپور، مونا استادی صفحات 1-23
    یکی از موضوعات مطرح در عقد بیع، ضمانت اجرای عدم پرداخت ثمن است، بدین معنا که اگر خریدار در موعد مقرر، ثمن را پرداخت نکند، آیا فروشنده می تواند ابتدائا عقد را فسخ کند؟ ماده 395 قانون مدنی در این راستا به بایع اختیار داده که یا الزام مشتری به تادیه ثمن را بخواهد یا عقد را فسخ کند؛ اما مشهور با توجه به ظاهر ماده حق فسخ بایع را منحصر در خیار تاخیر ثمن دانسته اند که مختص ثمن حال است و معتقدند در صورت موجل بودن ثمن، بایع تنها حق الزام خریدار به تادیه ثمن را خواهد داشت. این نظریه نه تنها باعث بروز مشکلات و بی عدالتی می شود، بلکه با حقوق کشورهای توسعه یافته و تجارت بین الملل نیز هماهنگ نبوده، نمی توان توجیه محکمی برای آن در قانون مدنی یافت. نظر نویسندگان این مقاله برخلاف نظر مشهور بر وجود حق فسخ در کنار حق الزام به اجرا برای فروشنده در فرض تاخیر مشتری در تادیه ثمن است، اعم از این که ثمن حال باشد یا موجل.
    کلیدواژگان: ثمن، موجل، ضمانت اجرا، فسخ، الزام به اجرا
  • محمود جلالی، سلمان زیلابی صفحات 23-48
    یکی از بنیادی ترین معیارهای محاکمه عادلانه حق برخورداری از دادرسی توسط محکمه ای مستقل و بی طرف است. در نظام حقوقی دنیای معاصر، این اصل یک اصل کلی حقوق به شمار می رود که اغلب اسناد بین المللی و منطقه ای حقوق بشر بر احترام به آن تاکید فراوان دارند. بدین جهت اصل موصوف در تمام نظام های حقوقی جهان از جایگاه رفعیی برخوردار است. برای تعمیم اصل استقلال و بی طرفی قضایی که زیر بنای حق «محاکمه عادلانه» به شمار می رود، نسبت به دادرسان و دادرسی های دیوان بین المللی کیفری دلایل کافی وجود دارد. اساسنامه رم، سند موسس دیوان بین المللی کیفری و دیگر قوانین و مقررات مرتبط با آن نیز در بر دارنده قواعدی برای تامین و تضمین این اصل ارزشمند است. علیرغم این واقعیت، به منظور دستیابی کامل به این هدف، اساسنامه در برخی از زمینه ها نیازمند اصلاح و بازنگری است. این مقاله ضمن بررسی برخی موضوعات مربوط به استقلال دیوان بین المللی کیفری و قضات آن، سعی در مطالعه و شناسایی زمینه های تضعیف کننده این اصل دارد.
    کلیدواژگان: محاکمه عادلانه، دیوان بین المللی کیفری، استقلال قضایی، بی طرفی قضایی
  • سید محمدرضا حسینی، ربیعا اسکینی صفحات 49-70
    در یک رابطه اعتبار اسنادی، کسی که اعتبار به نفع او گشایش می یابد لزوما عرضه کننده نهایی کالا نیست. در حقیقت، وی با امید به این که در آینده می تواند کالا را از عرضه کننده نهایی تهیه کرده، به دست خریدار برساند وارد معامله شده است. انتقال اعتبار که عبارت است از جانشینی شخص ثالث به جای ذینفع اعتبار اصلی، به ذینفع اول- که در حقیقت واسطه بین خریدار و عرضه کننده نهایی است- این امکان را می دهد تا علاوه بر این که از تفاوت قیمت بین اعتبار انتقال یافته و اعتبار اصلی استفاده کند، تعهدات خود در تحویل اسناد اعتبار را به دیگری واگذار کند.
    در مورد ماهیت حقوقی انتقال اعتبار اختلاف نظر وجود دارد. گروهی با این استدلال که در انتقال اعتبار منافع حاصل از اعتبار به صورت مشروط به شخص ثالثی منتقل می شود، آن را انتقال عواید دانسته اند. در مقابل، عده بیش تری اعتقاد دارند که با انتقال اعتبار، رابطه حقوقی اعتبار اصلی ساقط می شود و در نتیجه رابطه جدیدی بین ذینفع دوم و بانک انتقال دهنده با حقوق و تعهدات مستقل از رابطه قبلی ایجاد می شود. در نتیجه، ماهیت این نهاد حقوقی به تبدیل تعهد نزدیک تر است. بررسی استدلال های مختلف نشان می دهد، انتقال اعتبار اگرچه در بعضی شرایط و آثار با تبدیل تعهد متفاوت است، اما در مقایسه با سایر نهادهای مشابه، نزدیک ترین شباهت را با آن دارد.
    کلیدواژگان: اعتبار اسنادی، انتقال اعتبار، انتقال قرارداد، تبدیل تعهد، انتقال طلب
  • غلامرضا ذاکرصالحی صفحات 71-102
    حقوق مالکیت معنوی یا فکری، حقوق اموالی است که دارای ارزش اقتصادی داد و ستد هستند، ولی موضوع آن ها شیء معین مادی نیست. براساس بند «ج» ماده 2 قانون اهداف و وظایف وزارت علوم درخصوص ارزیابی و تایید اختراعات و همچنین ماده 45 قانون برنامه چهارم توسعه، این دستگاه دارای وظایفی در این قلمرو است.
    در این پژوهش نقش های ده گانه آموزش عالی در نظام حقوق مالکیت فکری تدوین و دیدگاه پاسخگویان درباره میزان اهمیت هریک تدوین شده است. یافته ها موید اهمیت بالای کلیه نقش ها وکارکرده از نظر پاسخگویان است. در کنار این تلاش، تجارب عملی26 دانشگاه معتبر جهان در زمینه حقوق مالکیت فکری با تاکید بر مبحث اختراعات با رویکرد تطبیقی جمع بندی شده است. تجارب دانشگاه ها نشان می دهد جوهره اصلی فعالیت دانشگاه ها ایجاد یک نظام حمایتی است تا بتوان ایده ها و پژوهش ها را به سطح تجاری سازی و خلق ثروت رهنمون شد. انواع این حمایت ها عبارت است از: مشاوره، تسهیل تجاری سازی، کمک به صدور مجوز، حمایت از بازاریابی، پیگیری امور ثبت اختراع، ارزیابی اختراعات دانشگاهی، کمک های مالی، استانداردسازی، انگیزش، رسیدگی به دعاوی، تهیه اسناد حقوقی و کنترل قوانین. در نهایت دو سنخ اروپایی و آمریکایی شناسایی شده است. یافته ها نشان می دهند در ایران، آنچه درعمل اتفاق افتاده عمدتا ارائه مشاوره و خدمات حقوقی، یعنی الگوی اروپایی بوده، نه الگوی امریکایی که تاکید بر کمک به تجاری سازی دارد.
    کلیدواژگان: حقوق مالکیت فکری، ثبت اختراع، آموزش عالی، مالکیت فکری درون دانشگاهی، اختراعات دانشگاهی
  • حبیب الله رحیمی، خسرو محمودزاده صفحات 103-126
    مبنای تردید نسبت به اعتبار عقد احتمالی در حقوق ایران نقض اصل لزوم تعیین قطعی عوضین است. با تحلیل حدیث نفی غرر و تفسیری منعطف از مواد قانون مدنی (به عنوان مستندات اصل) و تحلیلی پیرامون اصل منع استفاده بلاجهت، اصل اتقان در عمل، نظم عمومی و سیره عقلا (به عنوان مبانی اصل)، روشن می گردد که مستندات و مبانی مذکور منافاتی با اعتبار عقد احتمالی ندارد. اعتبار عقد احتمالی در حقوق ایران با نظریه کفایت قابلیت تعیین عوضین که مورد پذیرش برخی فقها بوده، قابل توجیه است. این نظریه که مبتنی بر قاعده نفی عسر و حرج، نظم عمومی و عرف سلیم جامعه است، در موادی از قانون مدنی به طور خاص مورد پذیرش واقع گردیده است. در قانون مدنی مصر نظر به پذیرش نظریه کفایت قابلیت تعیین تردیدی نسبت به اعتبار عقد مذکور مطرح نگردیده است. مبنای پذیرش چنین نظریه ای تحول در مفهوم غرر به تبع عرف است. عدم تاثیر غبن در صحت عقود احتمالی مبنای دیگری بر صحت عقد مورد بحث در حقوق مصر است.
    کلیدواژگان: عقد احتمالی، غرر، کفایت قابلیت تعیین، غبن
  • فرید ضرغامی*، نسرین مهرا صفحات 127-152
    رسیدگی بدون کیفرخواست یا اختصاری یکی از ساز و کارهایی است که نظام های حقوقی به منظور تامین سرعت در رسیدگی های کیفری با حذف پاره ای از تشریفات رسیدگی، پیش بینی کرده اند. این شیوه عمدتا ناظر به جرائم سبک بوده، حذف این تشریفات به گونه ای صورت می پذیرد که به اصول دادرسی عادلانه خللی وارد نکند. دادرسی بدون کیفرخواست در نظام حقوقی ایران شامل دادرسی مستقیم در دادگاه، جلب به دادرسی توسط دادگاه و ادعای شفاهی دادستان در دادگاه است که در این میان دادرسی مستقیم که بحث برانگیزترین شیوه دادرسی بدون کیفرخواست به شمار می آید ناظر به عدم مداخله نهاد دادسرا در امر تحقیقات مقدماتی بوده، در این شیوه، تحقیقات مقدماتی نیز به عهده مرجع رسیدگی است. عدم تفکیک نهاد تحقیق از نهاد رسیدگی، بی طرفی نهاد رسیدگی را با تردیدهای جدی مواجه می سازد. از سوی دیگر، توسعه قلمرو دادرسی بدون کیفرخواست در نظام حقوقی ایران به مجازات های شرعی مانند حد زنا و لواط که بعضا منتهی به سلب حیات و رجم می گردد و همچنین اعطای صلاحیت گستره به دادگاه های بخش که در جرائم خارج از صلاحیت دادگاه کیفری استان به شیوه بدون کیفرخواست مبادرت به رسیدگی و صدور حکم می کنند گستره این نوع دادرسی را در ایران از منظر دادرسی عادلانه مواجه با ابهامات قابل توجه کرده است.
    این امر در حالی است که در نظام حقوقی انگلستان دادرسی بدون کیفرخواست ناظر به حذف هیات منصفه از رسیدگی کیفری دادگاه صلح در برخی جرائم نسبتا سبک و بدون نقض بی طرفی مرجع رسیدگی است.
    در این مقاله ضمن بررسی ویژگی های این الگوی دادرسی به چرایی گستره و تمایزات این الگوی دادرسی در نظام های حقوقی ایران و انگلستان خواهیم پرداخت.
    کلیدواژگان: دادرسی بدون کیفرخواست، تحقیقات مقدماتی، اصل بی طرفی، دادگاه صلح، دادرسی عادلانه
  • محمد عیسایی تفرشی*، حمید کبیری شاه آباد صفحات 153-176
    قانونگذارکشورما در سال 1389 به پیروی از کشورهای پیشرفته، درقالب ماده 107 قانون برنامه پنج ساله پنجم توسعه، زمینه تشکیل نهاد اقتصادی حقوقی جدید (گروه اقتصادی با منافع مشترک)را برای انجام فعالیت های اقتصادی و تجاری مشترک فراهم کرد.
    نگارندگان ضمن انتقاد از جای دادن مقررات واحکام ناقص مربوط به«گروه اقتصادی با منافع مشترک»در قانون برنامه پنج ساله که قانونی موقتی است، پس از بیان پیشینه گروه اقتصادی با منافع مشترک و ضرورت پیش بینی آن و همچنین مقایسه آن با نهادهای مشابه دیگر،به تحلیل ماده مذکور صرفا در مبحث شرایط تشکیل گروه پرداخته و با بررسی مقررات مربوط در قانون فرانسه ودستورالعمل جامعه اروپا، دیدگاه خود را همراه با پیشنهادهایی ارائه داده اند.
    این نهاد تقریباهمان کارکرد مشارکت انتفاعی (جوینت ونچر) را که فاقد شخصیت حقوقی استدارد؛ لکن به لحاظ مسوولیت اعضا در مقابل اشخاص ثالث، ممکن است با آن تفاوت داشته باشد. نهاد مذکور، با اتحادیه شرکت ها (کنسرسیوم) تفاوت هایی دارد.
    تشکیل گروه اقتصادی با منافع مشترک، بارعایت موازین اسلامی و اصل منع اضرار به غیر و منع انحصار برای انجام فعالیت های تجاری وغیرتجاری در قالب شرکت مدنی مجاز است. قرارداد تشکیل گروه باید کتبی ومدت آن محدود باشد ودر مرجع ثبت شرکت ها به ثبت برسد. در ماده 107 مذکور برای عدم ثبت قرارداد تشکیل گروه اقتصادی با منافع مشترک در مرجع ثبت شرکت ها، ضمانت اجرایی پیش بینی نشده است.
    کلیدواژگان: گروه اقتصادی با منافع مشترک، مشارکت انتفاعی، کنسرسیوم، شرکت مدنی، اصل منع اضرار به غیر و منع انحصار
|
  • Mohammad Bagher Parsapour Parsapour*, Mona Ostadi Pages 1-23
    The guarantee of delayed payment price is one of the most important issues in the sales contract. The question is: “If the buyer does not pay the price on time، can the seller terminate the contract initially? Under the article 395 of civil code، the seller can require the buyer to pay the price or terminate the contract. But most of the writers، on the appearance of the article، have limited the seller''s right to terminate the contract to the option of the delayed payment of price that appertains to cash price. They believe that in terms of price، the seller has the right to require the buyer to pay the price. This theory not only causes difficulties and injustices، but also is not coordinate by the laws of the developed countries and international trade. It cannot be justified by the civil law too. According to the writer of this article، contrary to the popular opinion، in the case of delay in payment، the seller in addition to the right of enforcement، can terminate the contract whether it is cash price or deferred.
    Keywords: Price, Sanction, Termination, Enforcement
  • Mahmoud Jalali, Salman Zilabi Pages 23-48
    One of the fundamental criteria of a fair trail in the international criminal law is the right to be heard by an independent and impartial court. This general principle is respected by many international and regional human rights documents، and is emphasized upon greatly by the most legal systems of the contemporary world. There has been sufficient justification for application of judicial independence and impartiality by international judges and within the international hearings. The establishment of the International Criminal Court by the Rome Statute of 1998، and other related rules and regulations aim at guaranteeing the execution of this main principle. In spite of the great benefits، it seems that some amendments and revisions need to be done in order to make the principle more effective. This paper is an attempt to explain some important issues related to the independence of the International Criminal Court، and to identify some of its weak points.
    Keywords: Fair trial, International Criminal Court, judicial independence, Judicial impartiality
  • Seyed Mohammadreza Hosseini, Rabia Eskini Pages 49-70
    In a documentary credit relationship، the person for the favor of whom the credit is openned، is not necessarily the last supplier. In fact، he hopes to buy goods from the last supplier and deliver it to the buyer. Transfer of credit is the third alternative rather than the beneficiary of the credit. It gives the first beneficiary right to benefit from differce of transferred credit and original credit prices. It also allows him/her to assign his/her obligations about that credit document delivery. There is disagreement about the legal nature of transfer of credit. The group argued that the benefits of credit can be transferred to a third party conditionally، so the legal nature of transfer is similar to the assignment of benefits. Others believe that as transfer of credit take places، the original legal relation will nullify، and a new relation between the second beneficiary and the transferring bank will be created. So، they believe that the legal nature of transfer of credit is more likely to novation. Various studies’ assessment shows that، despite of some differences between novation and transfer of credit، legal nature of the former is very similar to novation rather than other legal establishments.
    Keywords: Reasonable, Documentary credit, Transfer of credit, Novation, Assignment of proceeds
  • Gholam Reza Zakersalehi* Pages 71-102
    intellectual property is the right، which has the economic value of transaction; however here the subject matter is not any definite material object. Iran has been poorly developed in intellectual property so that it lags behind others about one or two decades in this regard. According to the third clause of Article 2 of the Act concerning objectives and duties of Ministry of Science about evaluation and approval of inventions، and also Article 45 of the Act concerning the Fourth Program of Development regarding designing the comprehensive system of intellectual property by Ministry of Science، this system has important duties beyond this sector in this domain. In this research، the tenfold roles of higher education in the intellectual property system are formulated، and the respondents’ viewpoints about the degree of importance of each are compiled. Beside these efforts، the practical experiences of 26 prestigious universities in the world the area of intellectual property with emphasis on the subject of invention are aggregated. At last، a collection of strategic suggestions to promote the role of Iranian higher education in intellectual property is presented.
    Keywords: Intellectual property, Patent, Higher education, Academic intellectual properties, IP education
  • Habibollah* Rahimi, Khosro Mahmoudzade Pages 103-126
    In Iran''s law، hesitation in the validity of aleatory contract is breaking of the principle of enforceability of definite determination of considerations. With the analysis of the Hadith of Rejection of Risk، a flexible interpretation of civil code (as the documents of principle)، and an analysis of the Principle of Unjust Enrichment، the Principle of Security in Action، public order، and the way of wise people (as the basics of principle)، it was specified that the mentioned documents and basics are not against the legality of aleatory contract. In Iran، legality of aleatory contract is justifiable with the Theory of Adequacy of Capability Determination of considerations that has been accepted by some Islamic experts. This theory that relays on hardship rule، public order and reasonable custom، is accepted in some cases of Civil Law. In Egypt''s Civil Law، considering the acceptance of the Theory of Adequacy of Capability determination، there is no hesitation in the validity of the mentioned contract. The reason for the acceptance of such a theory is the development of the conception of risk in customs. Having no effect of deception in the correction of aleatory contract is another reason for the correctness of the contract under discussion in Egypt''s law.
    Keywords: Aleatory contract, risk, Adequacy of capability determination, Deception
  • Farid Zarghami*, Nasrin Mehra Pages 127-152
    A proceeding without indictment or summary proceeding is a mechanism، which is provided by the legal systems in order to expedite criminal proceedings through elimination of some procedures. It is primarily relevant to minor offences، and applied without violating the principles of fair trial. In Iran، the proceedings are related to non-interference of the office of public prosecutions in the preliminary investigations of these cimes، which are conducted by the courts. This non-seperation of investigation and trial authorities makes serious doubts on impartiality of the courts. On the other hand، extending the scopes of these proceedings in Iranian legal system to Islamic punishments such as death and stoning for sodomy and adultery in some cases، and granting extensive powers to district courts، which handle crimes outside the jurisdiction of the Provincial Criminal Courts without indictment، have caused these proceedings being faced with significant uncertainty from the perspective of fair trial. However، in the legal system of England، proceedings without indictment are related to elimination of jury in Peace Courtsfor some minor crimes، which are conducted without violating the impartiality of the proceeding authority. The article examines characteristics of these proceedings in the legal systems of Iran and England.
    Keywords: Proceeding without indictment, Preliminary investigation, Principle of impartiality, Magistracte court, Fair trial
  • Mohammad Issaei Tafreshi*, Hamid Kabirishahabad Pages 153-176
    Our country''s legislator in 2010 by pursuing the developed countries، in the form of Article 107 of the Fifth Development Scheme Act of Islamic Republic of Iran، provided the formation ground of economic-legal institution، “Economic Interest Group”، for joint economic and trading activities. The authors، while criticizing the placement of the mentioned article and defective statute in the Fifth Scheme Act، which is a temporary act، having pointed out the history of the Economic Interest Group، the necessity for its inclusion and comparing it with similar institutions as well، have analyzed the above article merely in terms of the requirements of forming Group، as well as the European Union’s procedure regarding The economic interest groups، and have put forward their perspective along with suggestions. This institution has almost the same function of “joint venture” without legal entity. However، it could also be different from “joint venture” concerning the liability of members against third-parties. There are also differences between the mentioned institution with consortium (Companies Union). Formation of Economic Interest Group is allowed and carried out for the purposes of trading and non-profitable activities with conforming to the Islamic rules and the principles of Harm Prohibition and Monopoly Prevention. The contract formation must be written having limited duration and registered in the Companies Registration Organization. There has been no any enforcement stipulated in Article 107 for failure to registering the Economic Interest Group’s contract formation in the Companies Registration Organization.
    Keywords: Economic Interest Group, Joint venture, Consortium, Partnership, Principles of Harm Prohibition, Monopoly Prevention