فهرست مطالب

پژوهش های حقوق تطبیقی - سال نوزدهم شماره 1 (پیاپی 87، بهار 1394)

نشریه پژوهش های حقوق تطبیقی
سال نوزدهم شماره 1 (پیاپی 87، بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/03/17
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مهدی امینی، محمد عیسایی تفرشی*، مرتضی شهبازی نیا صفحات 1-26
    دستکاری بازارهای اوراق بهادار، منصفانه بودن آن ها را تحت تاثیر قرار می دهد، باعث کاهش اعتماد عمومی به این بازارها می گردد و مانع ایفای صحیح نقش آن ها می شود. در گفتمان های حقوقی و اقتصادی بر سر مفهوم دستکاری بازار اختلاف نظر وجود دارد، بخصوص بر سر این که ضابطه تمیز دستکاری از سایر فعالیت ها و معاملات باید ضابطه ذهنی قصد باشد یا ضابطه عینی تاثیر بر قیمت و بازار ورقه بهادار. به دلایل مختلف از جمله حفظ کارایی و تمامیت بازار، حمایت از سرمایه گذاران و ملاحظات اخلاقی، نظام های حقوقی، آن را ممنوع و برایش ضمانت اجراهای مدنی، انضباطی و حتی کیفری در نظر گرفته اند. دستکاری اطلاعات محور، عمل محور و معامله محور سه قسم اصلی دستکاری بازار هستند که در این میان، قسم اخیر اهمیت و پیچیدگی بیش تری دارد.
    کلیدواژگان: اوراق بهادار، معاملات اوراق بهادار، بورس، دستکاری بازار، روش های دستکاری
  • طیبه صاحب* صفحات 27-50
    چنانچه متقاضی استفاده از آثار ادبی و هنری علیرغم تلاش های معقول نتواند نام و نشانی از صاحب اثر برای کسب اجازه از او بیابد، مشکل آثار مجهول المالک رخ می نماید. هرچند این مشکل از ابتدای وضع قوانین حمایت از آثار ادبی و هنری وجود داشته، اما امروزه به دلایل مختلف، از جمله ظهور فناوری های نوین و تغییر ترجیحات مصرف کننده به استفاده از آثار دیجیتالی به جای آثار مکتوب، این مشکل رنگ جدی تری به خود گرفته است.
    تاکنون راه حل های حقوقی متعددی برای حل مشکل بهره برداری از آثار مجهول المالک ارائه شده است. در یک تقسیم بندی کلی می توان این راه حل ها را به دو دسته راه حل های پیشینی با هدف پیشگیری از بروز مشکل و راه حل های پسینی با هدف درمان و رفع مشکل بروز یافته تقسیم بندی کرد. با وجود تعدد راه حل های ارائه شده، تلاش ها برای یافتن یک راه حل جدید ویا کاستن از ایرادات راه حل های موجود ادامه دارد. با وجود این که ارائه یک راه حل کاملا جدید و ابتکاری مطلوب است، اما در این مقاله سعی شده است پس از بررسی راه حل های موجود و آسیب شناسی هریک از آنان، در نهایت راه حل میانه ای از تلفیق مزایای تایید شده هریک از این راه حل ها ارائه شود.
    کلیدواژگان: آثار ادبی و هنری مجهول المالک، آثار گمنام، آثار بی نام، مجوزهای جمعی فراگیر، محدودیت مسوولیت
  • محسن صادقی، سمیرا سلیمان زاده صفحات 51-71
    اکنون اهمیت مقررات مربوط به حوزه بازارهای سرمایه و از جمله بورس اوراق بهادار، با توجه به حجم قابل توجه قراردادهای این حوزه و تاثیر فزاینده ای که بر وضعیت اقتصادی کشورها می گذارد، بیش از پیش افزایش یافته است. همچنین اصل رفتار ملی، از اصول موافقتنامه تجارت خدمات سازمان جهانی تجارت است و به منظور تامین رفع تبعیض در تجارت بین المللی کالاها و خدمات، تحت مقررات سازمان جهانی تجارت وضع شده است. اصل مزبور، متضمن این نکته است که کشورهایی که می خواهند به عضویت سازمان جهانی تجارت نایل شوند باید از انجام هرگونه اقدام یا وضع هرگونه مقرره که منجر به اعطای نوعی معافیت یا امتیاز به اتباع داخل می شود، اجتناب ورزند.
    با توجه به این که ایران هم اکنون در آستانه الحاق به سازمان جهانی تجارت است و به این منظور باید قوانین و مقررات خود را با اصول سازمان تطبیق دهد، هم اکنون لزوم تطبیق مقررات ایران با اصول این سازمان، امری ضروری است. مقاله پیش رو وضعیت قوانین و مقررات ایران را در حوزه بورس اوراق بهادار، با تاکید ویژه بر اصل رفتار ملی که ازمهم ترین مصادیق اصل عدم تبعیض است تا حد امکان بیان کرده و راهکارهایی را برای اصلاح این مقررات و انطباق بیش تر با این اصل ارائه می دهد. پس از تطبیق مختصری که میان مقررات ایران و سازمان جهانی تجارت در حوزه بورس اوراق بهادار صورت گرفته است، نتیجه می گیریم که برخی مقررات بازار اوراق بهادار ایران با این اصل مغایر است و باید اصلاح گردد.
    کلیدواژگان: سازمان جهانی تجارت، موافقتنامه تجارت خدمات، مقررات ایران، بورس اوراق بهادار، اصل رفتارملی
  • محمود صادقی، حبیب رمضانی آکردی صفحات 71-94
    حق تقدم، حقی است که به موجب آن حق اولین ثبت کننده اظهارنامه اختراع در یکی از کشورهای عضو کنوانسیون، معاهده ویا موافقتنامه برای ثبت اختراع در دیگر کشور یا کشورهای عضو آن، برای مدت محدودی حفظ می شود. حق مذکور، مهلت ارفاقی و حق تقدم خاص دارای ماهیت واحدی هستند. حق تقدم ممکن است به موجب معاهده های چندجانبه، دوجانبه ویا به صورت حق تقدم داخلی مطرح شود. اصولا حق تقدم یا درخواست آن قابل رد نیست و به موجب اصل استقلال گواهینامه اختراع، بطلان اظهارنامه ثبت اختراع، منجر به رد حق تقدم نمی شود.
    حق تقدم نقش مهمی در حمایت از متقاضی ثبت اختراع ایفا می کند که شامل امکان ثبت اختراع در کشورهای عضو کنوانسیون، معاهده ویا موافقتنامه در یک دوره زمانی؛ معیار زمانی در تعیین وصف تازگی و گام ابتکاری در اختراع ادعایی؛ افشا و انتشار اختراع؛ افشای بهترین طریق پیاده سازی اختراع می شود و همچنین صرفه جویی در هزینه و ایجاد فرصت برای ثبت در کشورهای مختلف را نیز به همراه دارد. اثر مهمی که این حق برای صاحبان فکر ایجاد می کند، آرامش خاطر در حمایت از آثار فکری است.
    کلیدواژگان: حق تقدم، متقاضی ثبت اختراع، افشای اختراع، انتشار اختراع
  • ستار عزیزی صفحات 95-116
    جامعه بین المللی درخصوص جدایی کریمه از اوکراین و الحاق این منطقه به روسیه، موضعی منسجم و یکپارچه نداشت. هرچند مخالفان این جدایی بیش تر بودند. همین اختلاف و تشتت در قضیه جدایی کوزوو از صربستان نیز وجود داشت و در لوایح تقدیمی دولت ها به دیوان منعکس شد. موضعگیری دولت های درگیر در قضیه جدایی کریمه از اوکراین و الحاق این منطقه به روسیه، و مواضع مختلف کشورها از جمله آرای موافق، مخالف و ممتنع آن ها به قطعنامه مجمع عمومی سازمان ملل متحد در این ارتباط، نشان از این واقعیت دارد که در موضوع جدایی یکجانبه قسمتی از سرزمین یک کشور در وضعیت غیراستعماری، رویه دولت ها همچنان مشتتت و غیرمنسجم است، به نحوی که حتی برخی دولت ها در قضیه کریمه، عملا مواضعی را اتخاذ کرده اند که منطبق با ادعای رسمی آن ها در لوایح ارائه شده در قضیه مشورتی کوزوو نبود. لذا کماکان می توان مدعی بود که قاعده مسلمی در این ارتباط، در نظام حقوق بین الملل معاصر پدید نیامده است.
    کلیدواژگان: جدایی یکجانبه، رویه دولت ها، کریمه، جدایی چاره ساز
  • علی اکبر گرجی، محمد منصوری بروجنی صفحات 117-142
    در راس مجلس نمایندگان آمریکا، به عنوان مجلس ملی این کشور و یکی از دو رکن کنگره، سخنگوی مجلس نمایندگان قرار دارد و در راس مجلس شورای اسلامی ایران، رئیس مجلس. اگرچه متون اساسی و قوانین بنیادی، جایگاه ویژه ای برای این دو تن تدارک ندیده اند، با این حال، دارای نقشی انکارناپذیر هم در ساختار حکومت و هم در صحن مجالس خود هستند. بررسی مقایسه ای این دو سمت حاکی از آن است که سنت های ستبر پارلمانی و رویه های جاافتاده تاریخی، گستره وسیعی از اختیارات و صلاحیت ها را برای سخنگو پدید آورده است که شاید مشابه آن را به سختی بتوان در مجلس شورا دید. آیین نامه داخلی رئیس مجلس شورای اسلامی را برای بسیاری از این قبیل اختیارات محدود ساخته و صراحتا تکلیف این مسائل را با تقسیم کار روشن ساخته است. البته باید این نکته را خاطرنشان ساخت که رئیس مجلس شورای اسلامی در قیاس با همتای خود در ایالات متحده، دارای اختیارات اداری گسترده تری است.
    کلیدواژگان: مجلس نمایندگان آمریکا، مجلس شورای اسلامی، رئیس، سخنگو
  • الیاس یاری، مرتضی شهبازی نیا، محمد عیسایی تفرشی، مجید غمامی صفحات 143-162
    ارائه دلیل جدید در مرحله تجدیدنظر برخلاف ادعای جدید، تعارضی با اصل رسیدگی دومرحله ای ندارد. علیرغم این که ضابطه جدید دانستن دلیل در قانون آیین دادرسی مدنی به صراحت روشن نشده است، لکن از توجه به نحوه وضع برخی مواد قانون فوق، دو معیار متفاوت قابل احراز است. ممکن است با اتکا به بند «ج» ماده 348 و مواد 96، 219، 220 مفهومی محدود از دلیل جدید ارائه کرد و آن را عبارت از دلیلی دانست که در دادرسی بدوی ابراز نشده باشد. بر این اساس، دلایلی که با وجود ابراز، به هر علتی مورد ارزیابی دادگاه بدوی قرار نگرفته اند، در مرحله تجدیدنظر، جدید تلقی نمی شوند. مطابق دیدگاه دوم که رویه قضایی هم بدان تمایل دارد، کلیه دلایلی که به هر علتی مورد ارزیابی دادگاه بدوی قرار نگرفته اند، در قالب دلیل جدید در مرحله تجدیدنظر قابل ارائه هستند. در انگلستان، مفهومی نزدیک به معیار اول ولی محدودتر از آن پذیرفته شده است. مطابق این دیدگاه، دلیل جدید باید در مرحله بدوی ابراز نشده و متقاضی ثابت کند که با تلاشی معقول و متعارف توان دسترسی به آن را نداشته است. به علاوه، این دلیل باید دارای اصالت و در نتیجه دعوا نیز موثر باشد.
|
  • Mehdi Amini, Mohammad Issaeitafreshi*, Mortaza Shahbazinia Pages 1-26
    Securities markets manipulation will affect their fairness، reduce public confidence in the markets، and prevent them play their role properly. Legal and economic paradigms disagree on the definition of manipulation، especially about how it can be distinguished from other activities and transactions. For various reasons such as efficiency and market integrity، investor’s protection and moral considerations، legal systems have prohibited it; and for dealing with it، they have set up civil، disciplinary and even criminal sanctions. Information-based manipulation، action-based manipulation and trade-based manipulation are the main three types. The latter sort is important and more complicated.
    Keywords: Securities, Security transactions, Stock exchange, Manipulation, Methods of manipulatin
  • Tayebeh Saheb* Pages 27-50
    In the contemporary era، technical revolution has provided new opportunities to create and save copyrighted works in digital format more easily and faster than before. Moreover، consumer preferences have shifted from using written works to digital ones. Consequently، the orphan works have become a more problematic issue. So far، different jurisprudences have adapted different solutions to solve this problem. Generally، these solutions may be classified into two general groups. One is ex-ante or upstream solutions، which intend to preclude the problem، and the other aims to cure the problem، which are ex-post or downstream solutions. Despite the enormous researches to find the best solution to resolve the orphan work problem، there is no unanimous solution، and the efforts to find the efficient solution are still continuing. Although finding a new solution is desirable، the aim of this article is to review the present solutions to find out their drawbacks and privileges، and finally، to propose a solution combined of the approved privileges of the main solutions.
    Keywords: Orphan works, Anonymous works, Extended collective licenses, Limitation of liability
  • Mohsen Sadeghi, Samira Soleymanzadeh Pages 51-71
    Nowadays، situation of securities provisions in an accordance with huge transactions in this part and its increasing role in the countries economyenjoyes specific importance. It is essential to remind that national treatment principle is one of the principles of General Agreement on Trade (GAT) in services of WTO، and has been enacted in order to secure non-discrimination in the trade of goods and services under the WTO regulations. N-T says that all the countries that want to become a member of WTO should avoid doing any treatment or enacting any regulation، which results any exemption or any privilege. As Iran now is at the treshold of joining WTO، its essential to correspond its regulations whit the WTO principles. This article represents the qualifications of Iran regulations in securities exchange section with emphasis on the national treatment principle، which is one of the examples of non-discrimination principle، and represents some solutions for amendment of these provisions and gain most correspondence with this principle. After a concise research between Iran regulations and WTO regulations، we concluded that some of Iran regulations are inconsistent with the WTO wto rules and should be amended.
    Keywords: World trade organization, General agreement on trade in Services, Iran regulations, Securities exchange market, National treatment principle
  • Mohmood Sadeghi*, Habib Ramezani Akerdi Pages 71-94
    The priority right is a right that preserves the first applicant’s right for a patent in one of the member countries of the convention، treaty or agreement for a limited period in another country or its member states. The priority right، particular priority right and leniency deadline are the same in nature. The priority right may be under multilateral and bilateral conventions or considered as national priority right. The principle is that this right cannot be rejected، and according to the principle of independence of the patent certificate، patent invalidity does not lead to the rejection of the priority right. The priority right plays an important role in supporting the patent applicant، including، the possibility of patent in the member country of Convention، Treaty and Agreement; time criteria for determining the novelty and invention step of the claimed invention; time criteria for the best method in implementation of invention; time criteria for the discloser and publication of invention; and saving money and creating opportunities for the patent in a different country are thought out. This right creates for the inventors an importance effect، i. e. “peace of mind in the protection of intellectual works”.
    Keywords: Priority right, Applicant of patent, Invention discloser, Invention publication
  • Sattar Azizi Pages 95-116
    There is no on uniform and consistent practice in the international community on the secession of Crimea from Ukraine and it`s integration into Russia. Although the number of dissenting countries are greater and the state attitudes are contradictory in comparison to former positions. The western states and the U. S. A are of the opinion that – in their written statements in Accordance with the international law of the unilateral declaration of independence in respect of Kosovo case- the scope of the principle of territorial integrity is confined to the sphere of relations between the states. Therefore non-state groups have no obligation to respect this rule. Russia، on the other hand، is of the opinion that one of the essential elements of the principle of territorial integrity is to provide guarantee against dismemberment of the state`s territory. In the opinion of Russia، unilateral secession is allowed only on the Remedial Secession Theory. Russia is of the view that there must be certain condition، such as outright armed attack by the parent state، threatening the very existences of the people in question، and all efforts should be taken to consideration in order to settle the tension between the parent state and the ethnic community concerned whiting the framework of exciting states. This situation dose not exist in Crimea in the time of holding referendum. Different positions of states in this case including the debated in the General Assembly have shown that there is still contradictory state practice. Therefore، it seems that there is no well-established rule in this matter in the international law.
    Keywords: Unilateral secession, State practice, Crimea, Remedial secession
  • Ali Akbar Gorji*, Mohammad Mansouri Boroujeni Pages 117-142
    House of the Representatives in the U. S.، as the National Assembly of this state and one of the two pillars of the Congress، is headed by Speaker and، Chairman of the Majlis is the head of the Islamic Consultative Assembly of Iran. Although the constitutional texts and fundamental laws do not provide a special place for these two authorities، however، they have an undeniable role in the structure of government and in the courtyard of their houses. A comparative study of the two shows that parliamentary traditions and historical practices have made a range of qualifications and powers for the Speaker of the House of the Representatives that are hard to see in the Iranian Majlis. The chairman of Majlis has been limited by the internal regulations statute، and it has explicitly resolved these issues. It is should is to be noted that the President of the Majlis، compared to their counterparts in the United States، has a greater administrative powers.
    Keywords: United States House of Representatives, Islamic Consultative Assembly (Majlis), Speaker, Boss, Head
  • Elias Yari, Morteza Shahbazinia*, Mohammad Issaei Tafreshi, Majid Ghamami Pages 143-162
    Provision of new evidence at appellate stage, despite a new claim, does not contradict with the two-phased proceeding. Although the standard of nobility of evidence in the Civil Procedure Code of Iran has not been mentioned clearly; however, by drawing attention to the process of enactment of some articles of the Civil Procedure Code, two different criteria can be inferred. By relying on section ‘’C’’ of article 348, and articles 96, 220 and 219 of Civil Procedure Code, we can deliver a strict definition of new evidence, and it will be evidence that has not been provided in the first instance’’. Accordingly, those pieces of evidence that, in spite of being provided, for whatever reason have not been examined by the first instance court, will not be considered new ones at the appellate phase. Based on the second approach, as our case law inclines to, all pieces of evidence that have not been verified at the court of first instance, are providable at the appellate stage. In the UK, a conception similar to the first standard, but narrower, has been accepted; accordingly, new evidence must not be provided at the first instance stage, and the applicant proves that it was out of reach, even though reasonable and normal efforts were made. Additionally, evidence must be of credibility and has impact on the result of action.
    Keywords: Evidence, Appeal, Provide, Verify