فهرست مطالب

پژوهش های حقوق تطبیقی - سال بیستم شماره 1 (پیاپی 91، بهار 1395)

نشریه پژوهش های حقوق تطبیقی
سال بیستم شماره 1 (پیاپی 91، بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/04/14
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حسن بادینی*، ابراهیم تقی زاده، ناصر علیدوستی شهرکی، پانته آپناهی اصانلو صفحات 1-20
    اصل جبران کامل خسارات که در حقوق ایران از آن به اصل اعاده وضعیت زیاندیده به حالت سابق تعبیر می گردد، در نظام های حقوقی مختلف و اسناد بین المللی، از جمله کنوانسیون بیع بین المللی کالا، اصول اروپایی قراردادها و اصول قراردادهای تجاری بین المللی مورد پذیرش واقع شده و در مورد نقض قراردادها ی بیع بین المللی برای طرف زیاندیده نبز قابل استناد است. در نقض قرارداد بیع بین المللی، این اصل اقتضا دارد که وضعیت زیاندیده در شرایطی قرار گیرد که اگر قرارداد به طور کامل اجرا می شد، توقع داشته است. بنابراین در شیوه های تعیین خسارات قراردادی هم این اصل باید مد نظر قرار گیرد. لذا در روش عینی تعیین میزان خسارت که طرف زیاندیده حق انعقاد معامله جانشین را دارد یا در روش انتزاعی تعیین میزان خسارت که زیاندیده استحقاق دریافت مابه التفاوت قیمت کالای دریافتی با قیمت بازار را دارد، اعمال اصل جبران کامل ضروری است و هر روشی که این اصل را بهتر تامین کند اولویت دارد.
    کلیدواژگان: اصل جبران کامل خسارات، روش عینی، روش انتزاعی، معامله جانشین و قیمت رایج
  • محمد جلالی*، زهرا اژئر صفحات 21-43
    پاسخگویی به عنوان یکی از مولفه های حکمرانی مطلوب همواره مورد توجه پژوهشگران حوزه حقوق عمومی و سیاست بوده است. علیرغم توجه پژوهشگران حقوقی به مفهوم پاسخگویی، همچنان مفهوم پاسخگویی و ارکان آن در هاله ای از ابهام قرار دارد و در مواردی این مفهوم با مفاهیم مشابه خود خلط می شود.
    این نوشتار بر آن است که با تعریف دموکراسی به هدف اصلی آن یعنی تخصیص قدرت و تنظیم آن، به معنای پاسخگویی دست پیدا کند. پاسخگویی براساس این تعریف از دو رکن مهم پاسخ دادن و اجبار تشکیل شده است که دستیابی به هریک از این ارکان نیازمند دستیابی به پیش شرط های پاسخگویی، یعنی شفافیت و حکومت قانون است. بی شک روشن ساختن جایگاه پاسخگویی در دموکراسی و حکمرانی مطلوب در درک بهتر این مفهوم راهگشا خواهد بود. با وجود این، مقاله حاضر به دنبال مفهوم حداکثری و ایده آل پاسخگویی نیست و معتقد است مفهوم پاسخگویی امری مرتبه ای است که ممکن است در مواردی مرتبه ای از آن وجود داشته باشد.
    کلیدواژگان: پاسخگویی، حکومت قانون، شفافیت، حکمرانی مطلوب
  • فاطمه رجایی* صفحات 44-74
    گاهی تعیین میزان خسارت و زمان و مکان ارزیابی آن در مسوولیت های خارج از قراداد بسیار دشوار است. ممکن است زیاندیده، به محض ورود ضرر، ادعای ضرر نکند یا قادر به ادعای ضرر نباشد و بنابراین از زمان ورود ضرر تا زمان تقدیم دادخواست و دریافت خسارت فاصله ایجاد شود. در این فاصله گاه ارزش پول و گاه هزینه جبران خسارت کم و زیاد می گردد. گاه نیز مکان ورود ضرر با مکان دادخواست و پرداخت متفاوت است یا مال جابه جا می شود و در مکان های مختلف قیمت های متفاوتی دارد. لذا تعیین ملاک زمان و مکان در ارزیابی خسارت ضروری است. شیوه تحقیق حاضر کتابخانه ای بوده، نوع آن توصیفی، تحلیلی و تطبیقی است. در این مقاله ابتدا به جبران خسارت و شیوه های آن اشاره شده، سپس با توجه به روش قضایی تعیین خسارت، زمان و مکان تخمین خسارت در ضمان قهری و مسوولیت خارج از قرارداد به طور تطبیقی در حقوق ایران و مصر مورد بررسی قرار گرفته است. در پایان نتیجه گرفته شده در قانون ایران بین اموال مثلی و قیمی تفاوت وجود دارد: زمان ارزیابی اموال مثلی در صورت تعذر یا از دست دادن مالیت، قیمت روز اجرای حکم و حین الادا و آخرین قیمت است و در اموال قیمی روز اجرای حکم قطعی است. مکان تخمین نیز براساس ملاک زمان، مکان پرداخت و اجرای حکم تعیین می شود. حقوق مصر بین اموال مثلی و قیمی تفاوتی قائل نشده،ملاک زمان را روز صدور حکم قرار داده است. درباره مکان نیز مطلبی به صراحت ذکر نکرده است. ملاک حقوق ایران به جهت این که هدف مسوولیت مدنی را بهتر تامین می کند مناسب تر است.
    کلیدواژگان: خسارت، ارزیابی خسارت، زمان، مکان، تلف، حقوق مصر
  • ابراهیم رهبری* صفحات 75-101
    تصمیمات التزامی در سال های اخیر به عنوان تمهیدی نوین و کارامد به مساعدت مراجع رقابتی آمده تا با سهولت، سرعت و قاطعیت مناسبی به مواجهه با دغدغه های رقابتی بپردازند. متاسفانه حقوق رقابت ایران از این ضمانت اجرا غفلت کرده و از این رو مقاله حاضر می کوشد تا پس از تبیین مفهوم و مزیت های کارکردی این دست تصمیمات، از رهگذار مطالعه تطبیقی در نظام رقابتی اتحادیه اروپا، آمریکا و پاره ای دیگر از کشورها که در استخدام این وسیله موفق عمل کرده اند، مناسب ترین راهکارها و رهیافت ها را درخصوص فرایند و تشریفات اتخاذ تصمیم التزامی و محتویات آن، طرق بازنگری و اعتراض به تصمیم و ضمانت اجراهای نادیده گرفتن تعهدات ارائه کند، به نحوی که متناسب با بستر خاص رقابتی کشورمان، به نتایج مطلوبی منتهی گردد.
    کلیدواژگان: تصمیمات التزامی، دستور رضایت، حقوق رقابت، حقوق مالکیت فکری، ضمانت اجراهای رقابتی
  • هدایت الله سلطانی نژاد* صفحات 102-122
    خسارت تبعی وارد برتمام اعضای یک گروه یا جمعیت به اعتبار عضویت یا دارا بودن هویت ، منافع، اهداف ویا هرگونه وجه مشترک دیگری، زیان جمعی یا گروهی نامیده می شود. در این نوع زیان هیچ یک از اعضا به طور خاص و مستقیم زیان نمی بیند، لکن همه آنان به تبع صدمه وارد بر گروه و جمعیت به نحو یکسان دچار زیان می گردند. دراین مقاله مفهوم، اوصاف، قابلیت جبران ونحوه مطالبه این قبیل خسارات مورد بررسی تطبیقی در سه نظام حقوقی س ایران قرار گرفته است. در نظام حقوقی کامن لا بویژه در انگلیس و آمریکا عنوان دعاوی گروهی بطور گسترده در قوانین و رویه قضایی پذیرفته شده و امری معمول است. در حقوق فرانسه با قیود و شرایط و محدودیت هایی این امر مورد پذیرش قرار گرفته است. در ایران طرح این گونه دعاوی معمول نیست ورویه قضایی وجود نداردو بجزقوانین تازه تصویب نشانه های جغرافیایی وثبت علائم تجاری، در گذشته قانون صریحی وجود نداشته است. با وجود این، براساس اصول حاکم بر جبران خسارت و از جمله اصل لا ضرر و ماده یک قانون مسئولیت مدنی، جبران ضرر جمعی قابل پذیرش به نظر میرسدو مطالبه خسارت به نمایندگی از جمع ویا در صورت فقدان شخصیت حقوقی جمعیت، طرح دعوا به وسیله هریک از اعضا امکان پذیر است .
    کلیدواژگان: جبران خسارت، جمعیت، زیان گروهی، نشانه های جغرافیایی، علائم جمعی
  • عبدالمجید سودمندی* صفحات 123-143
    پذیرش اساسنامه دیوان کیفری بین المللی در کنفرانس 1998 رم که جنایت تجاوز را به عنوان یکی از جنایات بین المللی، مشمول صلاحیت این دیوان قرار داد و همچنین پذیرش مقررات لازم برای «تعریف جنایت تجاوز و تعیین شرایط اعمال صلاحیت دیوان درخصوص این جنایت» در کنفرانس بازنگری کامپالا در سال 2010، نمایانگر نقاط عطف حقوق بین الملل کیفری هستند. این دو رویداد، عدالت طلبان و حامیان حقوق بشر را امیدوار کرده است که در آینده ای نزدیک، افراد متهم به ارتکاب جنایت تجاوز که مهم ترین جنایت بین المللی و منشا بسیاری از جنایات دیگر همچون نسل کشی، جنایات جنگی و جنایات ضد بشریت است در معرض محاکمه دیوان کیفری بین المللی قرار خواهند گرفت؛ اما عواملی که پس از دادگاه های نورمبرگ و توکیو مانع شمول جنایت تجاوز در صلاحیت دیوان های کیفری بین المللی ویژه شده بودند، به طور مستقیم یا غیرمستقیم در دو رویداد فوق نیز آثار نامطلوبی به جا گذاشتند؛ از جمله این که آیین اصلاح اساسنامه جهت افزودن مقررات لازم برای اعمال صلاحیت دیوان درخصوص جنایت تجاوز، به شکلی مبهم تدوین شده است و از این رو، مقررات مربوط به جنایت تجاوز که در کنفرانس کامپالا پذیرفته شدند نیز از بعضی جهات مبهم ویا با اساسنامه دیوان در تعارض هستند. از همه مهم تر این که آیین لازم الاجرا شدن اصلاحیه های کامپالا آن گونه که در این اصلاحیه ها پیش بینی شده، با آنچه در خود اساسنامه پیش بینی شده در تعارض است. در هر حال، می توان گفت اگر ابهام ها و تعارض های فوق الذکر رفع نشوند، قانونی بودن اصلاحیه های کامپالا و امکان اتکای دیوان به آن ها برای اعمال صلاحیت درخصوص جنایت تجاوز دچار چالش جدی خواهد بود.
    کلیدواژگان: جنایت تجاوز، دیوان کیفری بین المللی، کنفرانس بازنگری کامپالا، آیین اصلاح اساسنامه دیوان
  • پوریا عسکری*، کتایون حسین نژاد صفحات 144-167
    معاهده تجارت اسلحه پس از مدت ها بحث و رایزنی در سطح بین المللی، در فرودین ماه سال 1392 به تصویب مجمع عمومی سازمان ملل متحد رسید و سرانجام با ارائه پنجاهمین سند تصویب در مهرماه 1393، از تاریخ سوم دی ماه 1393 (24 دسامبر 2014) لازم الاجرا شد؛ معاهده ای بحث برانگیز که نه تنها قبل از انعقاد و در طول مذاکرات منجر به تصویب نهایی آن، مواضع متفاوت دولت ها و توجه محافل حقوقی را به خود معطوف کرده بود، بلکه پس از تصویب نهایی و لازم الاجرا شدن نیز همچنان موضوع بحث و گفتگو در محافل علمی و سیاسی است. اگر پیش از انعقاد معاهده، پرسش اصلی در اذهان جهانیان، امکان نیل به یک توافق جهانی در مورد تجارت بین المللی اسلحه بود، امروز این سوال مطرح است که آیا این معاهده، با وجود برخی نواقص، می تواند در بوته عمل کارساز باشد و هدف و موضوع خود را محقق کند.
    از آن جا که ارائه شمای کلی از پیچیدگی ها و تحولات ناظر بر این مساله، ارزیابی دقیق تر از دستاوردهای محتمل این سند را ممکن می سازد، مقاله حاضر، نخست ترتیبات و مقررات بین المللی مربوط به تجارت سلاح و مهمات قبل از انعقاد معاهده تجارت اسلحه را مورد بررسی قرار داده و آنگاه نگاهی از درون به نقاط ضعف و قوت معاهده 2013 دارد تا مطالعه ای تطبیقی بین مفاد این معاهده و مقررات عام حقوق بین الملل به دست دهد.
    کلیدواژگان: حقوق بین الملل، معاهده تجارت اسلحه، حقوق بین الملل بشردوستانه، حقوق بشر، تجارت مسوولانه سلاح، قطعات تسلیحات و مهمات
|
  • Hassan Badini*, Ebrahim Taghizadeh, Naser Alidoosti Shahraki, Pantea Panahi Osanlo Pages 1-20
    The principle of full compensation for damages has been accepted in different legal systems and the international documents such as the Convention on the International Sale of Goods, Principles of European Contract Law, and UNIDROIT Principles of International Commercial Contract. Also it is reliable about violation of international sale agreements for the damaged party. In violation of international sale contract, this principle necessitates to put the damaged party situation in a condition that it has been expected with full implementation of the contract; therefore, in methods of determining contractual damages, the above principle should be considered. So in objective method, determining the amount of damage that the damaged party has the right to conclude a successor deal, or in abstract method, determining the amount of damage that damaged party can receive the difference of the price of received the good with market price through applying the principle of full compensation is necessary, and any method that supports this principle well has priority.
    Keywords: The principle of full compensation for damages, Objective method, Abstract method, Successor deal, Current price
  • Mohammad Jalali *, Zahra Azhar Pages 21-43
    Accountability as an element of good governance has long been in the core attention of Public Law and Politics scholars. Despite this, the concept of accountability and its dimensions are ambiguous, and sometimes, there exists confusion. This article tries to achieve the concept of accountability through functional democracy according to its object(i.e. allocating power). According to this definition, accountability is a two -dimensional concept and consists of “Answerability” and “Enforcement”: which achieving each of them needs two preconditions: transparency and rule of law. Furthermore, even if one or two of them are missing, we may still legitimately speak of acts of accountability.
    Irrefutably clarifying the position of accountability in democracy and good governance can be useful for understanding this concept. Accountability is a concept with the emergence of which the concerns about limiting, control, monitoring and balancing the power can be fulfilled.
    Keywords: Accountability, Rule of law, Transparency, Good governance
  • Fatemeh Rajaei* Pages 44-74
    Sometimes, determining the amount of damage and the time and place of its assessment in out-of-contract responsibilities is very difficult. Maybe the person who has incurred a loss does not claim damages or may not be able to do so immediately after the damage. Therefore, there might be a period from the presentation of the petition and compensation payment. Meanwhile, the value of money and the compensation payment might increase or decrease. Sometimes, the place of damage is different from that of petition and compensation payment, or the property is moved, which has different prices in different places; so, it is necessary to determine criteria for assessing the time and place of the damage. The present research is a library study, and the method employed is descriptive, analytical, and comparative. We first mention compensation payment and its practices, then according to the judicial procedure to determine the damage, the time and place of damage assessment in compulsory security and out-of-contract responsibilities have been examined comparatively in Iran and Egypt law are compared. Finally, it is concluded that in Iranian law, there is a difference between fungible and curator. In assessing the fungible in case of apology or loss, it is the price on the day of sentence execution and it is the last price. In curator properties, the day of sentence execution is determined. The assessment place is also determined based on the criteria of time, payment place, and sentence execution. Egyptian law does not differentiate between fungible and curator, and rather sets the day of sentence as the time criteria; place is not explicitly referred to either. The legal criteria of Iran are better as they are in line with the goals of civil liability.
    Keywords: Damage, Damage assessment, Time, Place, Loss, Egypt's rights
  • Ebrahim Rahbari* Pages 75-101
    Commitment decision as a new and efficient tool has recently assisted competition authorities in dealing with competitive concerns quickly, conveniently and crucially. Unfortunately, Iranian competition law has ignored such suitable enforcement. Accordingly, having regarded the notion and functional advantages of commitment decision, the present research, in comparative study of legal approaches of EU, US and some other eminent countries, is going to provide the most suitable and favored solutions about the procedure and formalities of making commitment decision and its content, the possibility and conditions of reviewing and appealing such decisions and sanctions imposed in non-compliance, which consistent with our particular competition framework, give rise to best results.
    Keywords: Commitment decision, Consent decree, Competition law, Intellectual property law, Competition remedies
  • Hedayatollah Soltaninejad* Pages 102-122
    Consequential damages entered on all members of a group or population araising from their membership or having identity, interests, goals, or any other common aspect are called “collective or group loss”. In this paper, the concept, characteristics, capabilities and motion compensation claim for such damages at Common Law, France and Iran’s legal system comparatively have been studied. Litigation Group in common law legal system, especially in England and America, is widely accepted. In France, only class actions brought to the court by the representative of legal personality for the indemnity corporate groups has been accepted. In Iran, there is no explicit law in this regard. However, based on general principles of law and the Article 1 of Law of Civil Liability, mass losses seem to be compensatable, and litigation on behalf of collectors or in the absence of legal personality by every benifitionary is possible.
    Keywords: Compensation, Population, Mass loss, Geographical indications, Collective marks
  • Abdolmajid Soudmandi * Pages 123-143
    Adoption of the Rome Statute of the International Criminal Court in the 1998 Conference, which made the crime of aggression, as one of international crimes, subject to jurisdiction of the Court, and adoption of necessary provisions for "defining this crime and setting out the conditions to exercise jurisdiction over it" at the 2010 Kampala Review Conference represent milestones in the International Criminal Law. These two events have made advocates of justice and human rights hopeful that, in the near future, those accused of committing this crime, which is the most important international crime and the source of other crimes such as genocide, war crimes and crimes against humanity, will be sued at the International Criminal Court.
    However, the factors that, after the Nuremberg and Tokyo tribunals, prevented inclusion of the crime of aggression in the jurisdiction of ad hoc international criminal courts had, directly or indirectly, undesirable consequences in the aforesaid events. Including the amendment procedure of the Statute for adding provisions necessary for applying the Court's jurisdiction over this crime is vague, and therefore, the provisions adopted at the Kampala are, in some respects, ambiguous or conflicting with the Statute. Most importantly, the procedure of entry into force of Kampala amendments as provided in them is inconsistent with the amendment procedure of the Statute as provided in it. So, if these ambiguities and contradictions are not seriously challenged. resolved, the legality and possible reliance of the Court on Kampala amendments to exercise jurisdiction over the crime of aggression would be.
    Keywords: Crime of Aggression, International Criminal Court, Kampala Review Conference, Amending Procedure of the Court's Statute
  • Pouria Askary*, Katayoun Hosseinnejad Pages 144-167
    On April 2 2013, the United Nations General Assembly adopted, by a large majority, the Arms Trade Treaty(ATT); a treaty focusing on conventional weapons, with the aim of taking a step forward not only in regulating the arms trade but also in dealing with its related challenges. As trade in conventional arms touches on many complex legal and policy issues related to commerce, national security, human rights and humanitarian law, it is expected that the ATT would be also able to deal with most of these sensitive and challenging matters. In order to evaluate its achievements and possible impact, this article starts by reviewing the international arrangements and regulations, which existed before the conclusion of the ATT. Based on this study, and through a critical structural analysis of the newly adopted treaty, its strengths and the deficiencies will be studied. The ATT came into force on December 24 2014. While the Islamic Republic of Iran is not yet a party to this treaty, the treaty has important implications for the national security of all states even non-members.
    Keywords: Arms Trade Treaty, Human Rights, Humanitarian Law, International Law