فهرست مطالب

پژوهش های حقوق تطبیقی - سال بیست و یکم شماره 1 (پیاپی 95، بهار 1396)

نشریه پژوهش های حقوق تطبیقی
سال بیست و یکم شماره 1 (پیاپی 95، بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/03/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مقاله مستقل
  • فاطمه حمیدیان، مرتضی شهبازی نیا*، فیض الله جعفری صفحات 1-26
    در داوری مطابق با انصاف، داور درصدد است تا اختلافات مطروحه را به شیوه ای منصفانه حل و فصل کند و راه حلی را ارائه دهد که از طریق اعمال قواعد سخت و دقیق قانونی دست یافتنی نیست. «کدخدامنشی»، «اصول عدل و انصاف» و «انصاف»، اصطلاحات رایجی هستند که در حوزه داوری های دوستانه مورد استفاده قرار می گیرند؛ لکن در این که آیا هریک از این اصطلاحات و مفاهیم بر شیوه و سازوکار متفاوتی در تصمیم گیری منصفانه دلالت می کنند یا خیر، بین صاحبنظران اتفاق نظر وجود ندارد و به طور دقیق مشخص نیست که تمایز بین احکام مبتنی بر «انصاف» و احکام مبتنی بر «اصول عدل و انصاف» چیست و داوری بر مبنای «انصاف» از حیث مفهومی و کاربردی چه تفاوتی با «کدخدامنشی» دارد؟ لکن بررسی و تحلیل دقیق و جزئی عقاید نویسندگان، قوانین و نیز آرای داوری های دوستانه، بیانگر این واقعیت است که این مفاهیم تنها سه اصطلاح متفاوت برای یک معنا و کاربرد در داوری منصفانه هستند و تجار در هنگام انعقاد قرارداد های تجاری و ارجاع اختلافات خود به این شیوه از داوری، تنها براساس ترجیح زبانی به یکی از این اصطلاحات متوسل می شوند؛ بدون این که در عمل برای آن ها تفاوت قابل اعتنایی در نظر بگیرند. لذا تاکید بر تمایز و تفکیک دقیق و رسمی این مفاهیم در عمل و رویه صحیح نیست.
    کلیدواژگان: اصول عدل و انصاف، انصاف، داوری، کدخدامنشی، ملاحظات منصفانه
  • احمد دیلمی* صفحات 27-52
    در قرارداد هایی که دارای زمان اجرای معین هستند و قبل از فرا رسیدن زمان انجام تعهد، متعهدله براساس رفتار، گفتار یا وضعیت متعهد پیش بینی می کند که وی نمی تواند یا نمی خواهد در زمان فرا رسیدن انجام موضوع تعهد به آن عمل کند، آیا متعهدله حق دارد که تعهدات متقابل بالفعل خویش را معلق یا قرارداد را فسخ کند؟ در پاسخ این پرسش نظریه پیش بینی نقض قرارداد در نظام های حقوقی خارجی مطرح شده و مبانی متعددی برای توجیه پذیرش آن ارائه گردیده و منتقدان نیز به تناسب هریک، اشکالاتی را پیش کشیده اند. از طرح کلاسیک این موضوع در نظام حقوقی ایران دو سه دهه بیش نمی گذرد. مخالفان، عدم صدق عنوان نقض قرارداد را دلیل عدم امکان قبول آن و موافقان با پیش فرض ضرورت قبول آن، به برخی امکانات موجود در حقوق بومی متوسل شده اند. به زعم نگارنده این استدلال ها سلبا و ایجابا ناتمام می کند. از این رو، در این نوشتار راه حل نوی که برگرفته از منطق حقوق اسلام است، یعنی قاعده «مقدمات مفوته» برای حل منطقی و علمی این معضل به کار گرفته شده است.
    کلیدواژگان: پیش بینی نقض قرارداد، تعلیق، فقه، کامن لا، مقدمات مفوته
  • فرزانه سیف زاده، سید قاسم زمانی*، حسن سواری، مسعود راعی دهقی صفحات 53-79
    برای افرادی که در معرض نقض های جدی حقوق بشر هستند تعیین ارگانی که موظف به اجرای مسوولیت حمایت است، اهمیتی اساسی دارد. اما این که نهاد ملزم به مداخله کدام نهاد بین المللی است، برای آن نهاد هم دارای اهمیت است؛ زیرا این نهاد ممکن است با افزایش چشمگیر هزینه ها و بحران های نظامی مواجه شود. در عین حال، ممکن است در اثر موفقیت در فرو نشاندن وضعیت خلاف حقوق بشر، جایگاهی برتر از قبل در نظام بین المللی پیدا کند. مداخله بین المللی توسط این نهاد می تواند موجب افزایش اعتبار سازمان ملل متحد و دکترین مسوولیت حمایت گردد. برعکس، مداخله خودسرانه توسط هر نهاد بین المللی یا یک دولت می تواند به ارزش و اعتبار حقوق بین الملل و نظم جهانی لطمه بزند. بنابراین شورای امنیت به عنوان منبع صدور مجوز باید بهتر از قبل عمل کند.
    کلیدواژگان: دکترین مسوولیت حمایت، مجوز شورای امنیت، بررسی اسناد بین المللی، مداخله بشردوستانه، صلح و امنیت بین المللی
  • آزاده صادقی، محمد فرجیها، محمد جعفر حبیب زاده *، جلیل امیدی صفحات 81-104
    در نظام های تقنینی ایران و ایالات متحده آمریکا برای تعیین طول مدت حبس در جرائم مواد مخدر از معیار شدت جرم استفاده می شود. شدت جرم نیز براساس میزان آسیب ناشی از مواد به جامعه محاسبه می شود. بر این اساس، هرچه قدر میزان مواد نگهداری شده بیش تر باشد، کیفرهای شدیدتری برای بزهکاران تعیین خواهد شد. در این پژوهش تلاش شد تا با تحلیل محتوای قوانین کیفری ناظر بر جرائم مواد مخدر در ایران و ایالات متحده آمریکا، مسئله میزان مواد در تعیین کیفر این جرائم بررسی شود. بررسی مطالعات موجود بیانگر آن است که تاکید بیش از اندازه بر معیار میزان مواد موجب عدم توجه به معیار تقصیر یا سرزنش پذیری به عنوان یکی دیگر از معیارهای تعیین شدت کیفر می گردد. در واقع، برخی توزیع کنندگان اصلی مواد مخدر با اتکا بر این معیار از مجازات رهایی می یابند. در مقابل، بزهکاران سطح پایین مواد مخدر به دلیل نگهداری مواد بیش تر کیفرهای شدیدتری را دریافت می کنند. به طور خاص، حاملان و خرده فروش های مصرف کننده که بنا بر دلایلی مانند فقر یا نیاز به تامین مواد، مواد مخدر را می فروشند یا نگه می دارند، مشمول مجازات هایی می شوند که متناسب با سطح تقصیر آنان نیست. در نهایت، تغییر رویکردهای سختگیرانه و تاکید بر تقصیر بزهکاران در تعیین میزان کیفر ضروری شناخته شده است.
    کلیدواژگان: میزان مواد، شدت کیفر، تقصیر، بزهکاران سطح پایین، توزیع کنندگان اصلی مواد مخدر
  • ابراهیم عبدی پور فرد*، زهره افشار قوچانی صفحات 105-129
    فورفیتینگ یکی از طرق تامین مالی است که براساس آن، صادرکننده حق مطالبه ناشی از فروش کالا یا خدمات خود را به یک موسسه مالی واگذار کرده، درمقابل به نقدینگی فوری و قطعی دست می یابد. با تحقق قرارداد مالی میان موسسه مالی (فورفیتر) و صادرکننده، تعهدات متقابلی میان او و فورفیتر اولیه محقق می گردد. «حق مطالبه» خریداری شده از جانب فورفیتر که که معمولا مبتنی بر اسناد است، قابلیت واگذاری در بازار ثانویه دارد و منجر به روابط دیگری میان موسسه مالی (فروشنده) و فورفیتر ثانویه (خریدار) می گردد. نویسندگان با استفاده از روش تحلیلی- توصیفی و انجام مطالعات تطبیقی و با الهام از مجموعه قواعد متحدالشکل فورفیتینگ و کنوانسیون آنسیترال راجع به واگذاری مطالبات، سعی در تبیین روابط طرفین اصلی این قرارداد مالی در دو بازار اولیه و ثانویه دارند. تجزیه و تحلیل تعهدات متقابل صادرکننده و فورفیتر در بازار اولیه و فورفیتر اولیه و ثانویه در بازار ثانویه، به بازشناسی روابط بازیگران اصلی این طریق تامین مالی به عنوان خریداران و فروشندگان حق مطالبه پرداخت، یاری می رساند و استفاده هرچه بیش تر از آن را تسهیل می کند.
    کلیدواژگان: فورفیتینگ، صادرکننده، فورفیتر، حق مطالبه پرداخت، بازار اولیه
  • جلیل قنواتی *، مهدی عباسی وفایی صفحات 131-148
    مقرراتی که در حوزه تجارت بین الملل به تصویب مراجع دولتی نرسیده اند و الزام و ضمانت اجرای دولتی ندارند، دو گونه اند: یا برای گنجاندن در قرارداد طرفین تنظیم شده اند، مانند اینکوترمز، یا این که در قالب کنوانسیون یا قانون نمونه به دولت ها جهت تصویب ارائه شده، اما هنوز به تصویب نرسیده اند. در این مقاله به این مسئله پرداخته می شود که این مقررات چه جایگاه حقوقی ای دارند و بدون توجه به تعاریف حقوق نرم و مناقشات مربوط به آن که اغلب در حوزه حقوق بین الملل عمومی صورت گرفته است، مقررات فوق تحت عنوان حقوق نرم تجاری بین المللی بررسی می شود. وضعیت حقوقی این مقررات بستگی به قلمرو اصل آزادی قراردادی و کیفیت شناسایی عرف در سیستم های حقوقی و دادگاه های داخلی و بین المللی و دیوان های داوری دارد. این مقررات به دلایل مختلفی جایگاه ویژه ای در میان تجار بین المللی پیدا کرده اند. از جمله این دلایل می تواند دخالت خود تجار در تدوین آن ها، تغییر ساختار دمکراسی، آزادسازی اقتصاد و غیره باشد.
    کلیدواژگان: حقوق نرم، تجاری، بین المللی، مقررات، الزام آوری
  • مهدی مومنی * صفحات 149-176
    تروریسم در اشکال حاد آن می تواند در بر دارنده انواع جنایات بین المللی باشد. نظام عدالت کیفری بین المللی از یک سو با تاسیس دیوان کیفری بین المللی و از سوی دیگر با تجویز صلاحیت فرامرزی در قالب اصول صلاحیت جزایی برای توسعه صلاحیت دادگاه های کیفری ملی، درصدد تامین عدالت کیفری و پرهیز از بی کیفرمانی مرتکبان جنایات بین المللی است. این مقاله درصدد بررسی امکان اعمال صلاحیت دیوان کیفری بین المللی و نیز محاکم کیفری ایران درخصوص جنایات ارتکابی داعش در سوریه و عراق است. پرسش اصلی این است که با چه شرایطی می توان علیرغم عضویت نداشتن کشورهای سوریه و عراق در دیوان کیفری بین المللی و نیز ارتکاب این جنایات در خارج از قلمرو حاکمیت ایران، برای این دو مرجع کیفری بین المللی و ملی صلاحیت جزایی قائل شد؟ آن هم با این فرضیه که در صورت ارجاع شورای امنیت، سپردن اعلامیه پذیرش صلاحیت توسط دو کشور سوریه و عراق ویا اعمال صلاحیت نسبت به اتباع دولت های عضو، دیوان مزبور قادر به اعمال صلاحیت است. از سوی دیگر، با رعایت شرایط لازم درخصوص اصول صلاحیت واقعی، شخصی و جهانی، اعمال صلاحیت جزایی ایران امکان پذیر است.
    کلیدواژگان: صلاحیت جزایی، ایران، دیوان کیفری بین المللی، داعش
|
  • Fatemeh Hamidian, Morteza Shahbazinia *, Feizollah Jafari Pages 1-26
    In arbitration in equity, arbitrator seeks to resolve disputes in an equitable manner, which is not achievable through the application of legal strict rules. Amiable compositeur, ex aequo et bono and equity are common terms that in relation to amiable and equitable arbitration have frequently been utilized by the arbitration tribunal and the conflict parties in arbitration clauses and awards. Nonetheless, there is no consensus amongjurists as to this issue whether each of these expressions and concepts imply in different methods of decision making according to equity. In fact, it is not exactly specified what is difference between awards based on equity and those made based on ex aequo et bono ,and what is difference between arbitration in equity and assessing the dispute and act in the proceedings as an amiable compositeur?
    Keywords: Ex aequo et bono, equity, Arbitration, amiable compositeur, equitable considerations
  • Ahmad Deylami * Pages 27-52
    In the contracts that have a specified time of performance, and in which the promisee anticipates that the promisor cannot, or will not, be able to perform his/ her duty on time, will the promisee have the right to suspend or rescission the contract? In answer to such a question, a theory has been developed, with a variety of bases for justification of its acceptance. And its critics raised some critical appraisals according to each basis provided. It has been almost two or three decades that such a question has been posed in the Iranian legal system. The dissenters stick to the insincerity of breaching the contract for accepting the basis; on the other hand, those who agree with it stick to the necessity of accepting it because of its necessity, hence appeal to local law. The present paper holds that such arguments prove insufficient. Hence, it renders a new solution; all derived from the spirit Islamic Law, i.e. Muqaddamat mufawwetah, all devised for reaching a logical and scholarly solution to this problem.
    Keywords: Anticipatory Breach of Contract, Suspension, Fiqh, Common law, Muqaddamat Mufavvetah
  • Farzaneh Seifzadeh, Seyed Ghasem Zamani *, Hasan Savari, Masoud Raie Dahaghi Pages 53-79
    Determining organ which is obliged to the implementation of the responsibility to protect for people who are exposed to serious human rights violations , is essential important . But , determining international institution binding to the intervention is important for that institution , too . Because this institution may face to increase with costs and military crises . At the same time , might work success in putting down situation against human rights , find a better place than before in the international system . The international intervention by this institution can increase the credibility of the United Nations and the responsibility to protect doctrine . On the contrary , the arbitrary intervention by any international institution , or a state can damage to the validity of the international law and the world order . So , the Security Council as a source of authority must work better than before.
    Keywords: Responsibility to Protect, The Authorization of the Security Council, The Study of International Document, The Humanitarian Intervention, The International Peace, Security
  • Azade Sadeghi, Mohammad Farajiha, Mohammadjafar Habibzade *, Jalil Omidi Pages 81-104
    According to the deterrence theory the severity of punishment in drug crimes is justified on the basis of the quantity of drugs. The reason of this issue in sentencing is related to the harm. It is presumed that more drugs have the ability to cause more harm and for this reason sever punishments are needed. This issue has adverse consequences in the appropriate response to the drug offenders. The
    Method
    In this research, content analysis of the statutes was used for examining the quantity problem. Findings of the research show that overemphasizing on the quantity and ignoring the culpability criterion has led to the more severe punishment of the low level drug offender in comparison to high level drug offenders. Furthermore, Drug couriers and user dealer have also affected by this criterion. It seems that the lack of scientific studies to evaluate the consequences of this issue, the lack of knowledge about the empirical findings in the other countries and strict views among criminal justice officials are the important obstacles to the right legislation in this issue.
    Keywords: Quantity, Culpability, The Severity of the punishment, Low level drug offenders
  • Ebrahim Abdipoor Fard *, Zohreh Afshar Ghoochani Pages 105-129
    Forfaiting is a method of trade finance that according arrangements between exporter (creditor) and Forfaiter, he purchases, at a discount & on a without- recourse basis, debts that are due to mature at a future date. Theses arrangements involve some agreements and transactions which make Forfaiting. They usually are associated with transfer of documents evidencing the payment claim, such as bill of exchange, promissory note and documentary credit
    .in the Forfaiting exporter assignments or sales its receivables or commercial documents to the Forfaiter.Therefore financing, complex and multiple contractual relationships, negotiation of commercial instruments are legal aspects of Forfaiting that may cause certain legal issues. in this methode there are several contractual relationship between exporter(creditor) and importer(debtor), exporter(assignor) and forfaiter(assignee), forfaiter and importer(debtor) that this article trys to explain those.
    by conclusion of financial contract with commitment of forfaiter to discounting of receivables, mutual obligation will be arised. purchased receivable or commercial document is able to sale in second market.
    Keywords: forfaiting, exporter, forfaiter, payment claim, primary market
  • Jalil Ghanavati *, Mahdi Abbas Vafaea Pages 131-148
    International commercial rules not ratified by governments are divided into two categories. Some of them are designed to be incorporated by the parites of a international contract, such as incoterms, others are conventions and model laws designed to ratified as hard law by government but not yet ratified. In this paper we tackled the question what is the legal status of International Commercial Soft Law. In this regard, we disregarded the discrepancies existing in public international law works. In sum, the legal status of such rules is mainly dependent on principle of freedom of contract and principle of autonomy and how and to what extend commercial customes are recognized by different jurisdictions. Internaiotnal Commercial Soft Law has found a special position in international trade for several reasons, such as involvement of commercial and industrial practitioners in drafting of such rules, development of democracy, liberalization of economy, globalization of trade and so on.
    Keywords: soft law, commercial, international, binding
  • Mahdi Momeni * Pages 149-176
    Terrorism in severe forms, can include a variety of international crimes.
    On the one hand, by the establishment of the International Criminal Court and on the other hand by the recognition of extraterritorial jurisdiction of national courts, International criminal justice system is seeking to provide criminal justice.
    This article seeks to explore the possibility of exercising the jurisdiction of Iranian criminal courts and the International Criminal Court over crimes committed by ISIS in Syria and Iraq.
    The main question is that, despite Syria and Iraq are not the members of ICC and the fact that crimes are committed outside of the territory of Iran, how and under which conditions can we accept the criminal jurisdiction of the national and international authorities?
    With this hypothesis; In the case referred to the UN Security Council, escrow declaration by the two countries or jurisdiction exercised to nationals of States party, the ICC is able to exercise jurisdiction.
    On the other hand in compliance with the requirements regarding the principles of real, personal and universal, criminal jurisdiction of Iran can be exercised.
    Keywords: Criminal Jurisdiction, Iran, International Criminal Court, ISIS