فهرست مطالب

پژوهش های حقوق تطبیقی - سال بیست و یکم شماره 4 (پیاپی 98، زمستان 1396)

نشریه پژوهش های حقوق تطبیقی
سال بیست و یکم شماره 4 (پیاپی 98، زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/12/22
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مقاله مستقل
  • منصور امینی*، مرتضی بهادر صفحات 1-28
    حکم معاملات فضولی یکی از مهم ترین موارد اختلاف میان حقوق ایران و حقوق کشورهای انگلیس فرانسه و آلمان است. در این مقاله به اعتبار وضعیت تعارض منافع خریدار با حسن نیت و مالک، رویکرد اصلی تبیین نقش حسن نیت در تملک اموال است. در سایه تحلیل تطبیقی نقش سازنده حسن نیت در معاملات و رویکرد نظام های حقوقی مختلف، معیارهای اساسی انتخاب قاعده مطلوب نمایان می گردد. فاکتور اساسی در حل تعارض میان منافع مالک و شخص اصیل و چگونگی شناسایی قاعده مطلوب در حمایت از خریدار با حسن نیت، با تکیه بر مبانی در نظام های حقوقی متفاوت است. از یک سو ویژگی مشترک حقوق انگلیس، فرانسه و آلمان پیش بینی انتقال مالکیت به موجب برخی از مصادیق معاملات فضولی مبتنی بر حسن نیت است و از سوی دیگر اختلاف در قوانین و دکترین موجود در فضای حقوقی کشورها و همچنین رویه قضایی متشتت، موضوع مورد مطالعه را در بحث های تطبیقی پیچیده می سازد. پس از بررسی و تحلیل خاستگاه اصلی درخصوص وضع قوانین مرتبط با معاملات مبتنی بر حسن نیت برای اروپا، از دریچه حقوق اقتصادی (به عبارت بهتر تحلیل های اقتصادی-حقوقی منطبق بر ضرورت های تجاری) فاکتورهای اساسی در شناسایی قاعده مطلوب، احکام معاملات واقع شده و ضرورت اتخاذ چنین دیدگاه هایی مستدلا تشریع می گردد.
    کلیدواژگان: خریدار با حسن نیت، تملک اموال، مالک اصلی، نمایندگی ظاهری، بازار آشکار
  • میثم آرایی درونکلا*، عباسعلی کدخدایی، عباس کوچ نژاد صفحات 29-56
    در رهگذر تکوین قواعد علم حقوق در دو مکتب بزرگ و پر شاخ و برگ حقوق طبیعی و حقوق موضوعه، راه رسیدن به قواعد از یک فرمول مشخص و سازمان یافته تبعیت نمی کند؛ به گونه ای که اقناع طرفداران هریک از این مکاتب در جهت معقولانه بودن قواعد وضع شده توسط آن ها کار سختی است، چه رسد به آن که بخواهند پیروان مکتب رقیب را قانع سازند. در سیر تکوین قواعد علم حقوق روش های گوناگونی توسط ملل مختلف تجربه گردیده است و در این مقاله ضمن مرور آن ها، سعی در معرفی روشی کردیم که تا حدودی برگرفته از نظام حقوقی اسلام است. در این روش که آن را نظام مسئله-حکم می خوانیم، هر نابهنجاری انسانی و اجتماعی را یک مسئله در نظر می آوریم که با پدیداری به نام حکم درصدد پاسخ دادن به آن هستیم. اما باید بدانیم که در نظام مسئله-حکم، حکم به عنوان پاسخ یک مسئله، نمی تواند صرفا یک اراده انتزاعی و محض باشد. حکم باید واجد خصوصیاتی اجباری باشد تا بتواند یک پاسخ کافی برای مسئله خود به حساب آید.
    کلیدواژگان: مسئله، حکم، مکاتب حقوقی، حقوق طبیعی، حقوق موضوعه
  • حمید کبیری شاه آباد، محمد باقر پارساپور*، احسان قدیمی صفحات 57-82
    در عالم حقوق ضمانت اجرای تخلف از انجام تعهد همواره مورد بحث بوده و مسئولیت متعهد در نوشته های مختلفی مورد بررسی قرار گرفته است. اما گاه متعهد تعهد بر دوش خود را به درستی انجام می دهد و از آن سو با عدم پذیرش مواجه می شود. در این صورت باید دید حقوق و عدالت مورد نظر آن چگونه با متعهد و متعهدله برخورد می کنند. چه آثاری بر عدم پذیرش اجرای تعهد از سوی متعهدله بار می شود. آیا مسئولیت و ضمان معاوضی بر عهده متعهد در قبال موضوع تعهد همچنان باقی است ویا به صرف عدم پذیرش از سوی متعهدله، این مسئولیت از بین می رود ویا وضعیت به گونه دیگری است. در مقاله حاضر این موضوع در حقوق ایران، فقه امامیه، کنواسیون بیع بین المللی کالا (1980) و اصول حقوق قراردادهای اروپا مورد بررسی قرار گرفته است. در نهایت نویسندگان به این نتیجه رسیدند که هرچند برخلاف مفاد اسناد مورد مطالعه تطبیقی براساس ماده 273 قانون مدنی در فرض عدم پذیرش اجرا از سوی متعهدله، متعهد باید آن را به حاکم یا قائم مقام وی تسلیم کند تا از ضمان معاوضی معاف گردد، اما ماده مزبور که برگرفته شده از نظر گروهی از فقهای امامیه است، نسبت به کنوانسیون بیع بین المللی کالا و اصول حقوق قراردادهای اروپا از نقاط قوت و ضعفی برخوردار است. همچنین ماده 273 قانون مدنی تکمیلی بوده، امکان انتخاب هریک از راهکارهای اسناد مورد مطالعه ویا راهکار دیگر نیز برای طرفین وجود دارد.
    کلیدواژگان: متعهد، متعهدله، اجرای قرارداد، خودداری از پذیرش اجرای قرارداد
  • پرویز رحمتی، محمدرضا پاسبان*، سارا غریبی صفحات 83-108
    قراردادهای آتی ارز توافقی جهت خرید و فروش میزان معینی از یک دارایی ( ارز) برای تحویل در آینده معین به قیمت مشخص شده در لحظه انعقاد قرارداد است. در این مقاله ضمن تشریح ساختار و ویژگی های قراردادهای آتی ارز در بازار سرمایه و ضرورت استفاده از آن و همچنین با بیان کارایی قراردادهای آتی ارز و خطرورزی در این قراردادها سعی در رفع شبهه اعتبار قراردادهای آتی ارز شده است .
    کلیدواژگان: قراردادهای آتی ارز، پوشش ریسک، خطرورزی، کارایی
  • محمد عیسایی تفرشی*، خدیجه شیروانی، علیرضا آبین صفحات 107-132
    شروط استثنا که در جامه شرط تحدیدکننده و ساقط کننده مسوولیت متعهد جلوه گر می شوند، گرچه تعهدی تبعی به شمار می آیند، اما سراسر تعهد اصلی را تحت تاثیر خویش قرار می دهند. این گونه شروط تمامی گستره تعهدات (اعم از قراردادی و خارج از قرارداد) را درنوردیده، آثاری بر جای گذارده اند که مطالعه این آثار در قراردادها اهمیت می یابد. اگرچه در فقه تحت تاثیر نظریه کهن «استحاله اسقاط مالم یجب» پذیرش این شروط با مشکل روبرو شده است، اما در شرط تبری از عیوب یا اسقاط ذمه زوج از نفقه آینده می توان ردپایی از پذیرش این گونه شروط یافت. در حقوق ایران نیز هرچند قانون خاصی در این زمینه وجود ندارد، می توان از مواد پراکنده دریافت که قانونگذار جز در موارد استثنایی حکم به صحت چنین شروطی کرده است. اما در حقوق انگلیس وضعیت به گونه ای دیگر رقم خورده، به نحوی که علاوه بر رویه قضایی پویا در زمینه شروط استثنا و وجود پرونده های متنوع، قانونگذار نیز با تصویب قوانین خاص نظیر قانون «شروط غیرمنصفانه»، موجب پیدایش قواعد متنوعی در این زمینه شده است که مطالعه آن برای حقوقدانان و قانونگذار داخلی می تواند مفید باشد.
    کلیدواژگان: شرط، شرط استثنا، شروط غیرمنصفانه، تحدید مسوولیت، اسقاط مسوولیت
  • عاصم محمدی، سید حکمت الله عسکری * صفحات 133-162
    نهاد قائم مقامی در حقوق قراردادها در نظام حقوقی فرانسه بر مبنای اصل شخصی بودن تعهدات، اصل عهدی بودن عقود ونیز وجود نهاد دارایی، با تعریف و کارکرد ویژه آن نظام حقوقی، است. علی رغم اینکه قاطبه نویسندگان حقوق مدنی ایران؛ نهاد قائم مقامی در قراردادها را با قرائت و کارکردی که در حقوق فرانسه دارد، در حقوق ایران پذیرفته اند؛ اما به نظر می رسد که مبانی و اصولی که سبب ارائه و طرح این نهاد در حقوق فرانسه گردیده است در نظام حقوقی ایران و فقه امامیه، به عنوان منبع اصیل آن، وجود ندارد و نهاد قائم مقامی در حقوق قراردادها در نظام حقوقی ایران، به تبعیت از فقه امامیه، دارای معنا و کارکردی متفاوت از حقوق فرانسه باشد. در فقه اسلامی تنها به ورثه؛ قائم مقام گفته شده و کارکرد این نهاد حقوقی در حقوق قرارداداها؛ صرفا بقای عقد و عدم امکان انحلال و فسخ آن توسط ورثه، بعد از فوت مورث(طرف قرارداد) ، است و سبب این امر نیز اصاله اللزوم می باشد.
    کلیدواژگان: قائم مقام، قرارداد، تعهد، دارایی
  • محمد فرجیها *، علی علمداری صفحات 163-190
    آگاهی نسبت به این که مرز دخالت کیفری از مداخله غیر کیفری در قلمرو آزادی فردی در فضای سایبر چیست، پرسشی است که در بحث از مبانی جرم انگاری به آن پرداخته می شود. مبانی جرم انگاری جرائم سایبری درواقع تبیین می کنند که چه نوع رفتاری می تواند در فضای سایبر عنوان مجرمانه به خود بگیرد. برخی از آن مبانی جهت تحدید دامنه جرم انگاری و توجیه اخلاقی آن مانع ایجاد می کنند، همچون اصل صدمه و اصل استقلال فردی. تمرکز برخی دیگر بر حمایت از گسترش دامنه جرم انگاری است، همچون اصل قیم مآبی قانونی و اصل مصلحت عمومی که به عنوان الگو و راهنما معین می کنند که چه اعمالی باید از دایره اقتدار دولت خارج گردند. این پژوهش درصدد پاسخگویی به این پرسش ها است که دو نظام قانون گذاری کیفری ایران و آلمان تا چه اندازه تحت تاثیر مبانی جرم انگاری جرائم سایبری رفتارهایی را در قلمرو مداخله های کیفری قرار می دهند؟ دستاوردهای حقوق کیفری آلمان در این زمینه تا چه اندازه در حقوق ایران قابلیت بهره برداری دارند؟ یافته های پژوهش نشان می دهند قانون گذار آلمان در جرم انگاری جرائم سایبری مبتنی بر یک نظام لیبرالیستی که در آن مبنا اصالت فرد و آزادی افعال انسان ها است بیش تر تحت تاثیر اصل صدمه واقع گردیده است؛ منوط بر این که ضرر شدید باشد و استفاده از سایر روش های پیشگیری از آن ناممکن یا ناکارآمد باشد. لکن قانون گذار ایران در کنار تاثیرپذیری از اصل صدمه، با تفسیری متفاوت، صدمه به اخلاق، ارزش های اسلامی و اجتماعی را مبنا قرار داده است و این رویکرد قانون گذار ایران با مبانی ای چون اصل قیم مآبی قانونی و اصل مصلحت عمومی توجیه می شود.
    کلیدواژگان: جرائم سایبر، مبانی جرم انگاری، اصل صدمه، قیم مآبی حقوقی، اصل استقلال فردی
|
  • Mansour Amini *, Morteza Bahador Pages 1-28
    The ruling on trades that the seller does not own is one of the most important cases of conflict between Iranian law and the law of the British and France and Germany.In this article with regard to situation of conflict of the interest of the buyer in good faith and the owner, the main approach is to explain the role of good faith in property ownership. the basic criteria for selecting the appropriate rule will appear In the light of the comparative analysis of the constructive role of good faith in the transactions and different legal systems approach towards it. Key factor in the conflict of interests between the owner and the original person and how to identify a good basis of support from the buyer in good faith in the legal system relying on the foundations of legal systems is different. on one hand, the common feature of the rights of England, France and Germany is the promise of the transfer of ownership by some examples of goodwill transactions on the other hand, differences in the laws and doctrines in the legal environment of the countries as well as in the judicial process make the subject matter complex in the comparative debate. After analyzing the main source of Good faith-based rules in Europe, from the point of view of economic rights (in other words, analyses that are consistent with commercial necessities), the essential factors in identifying the desired principle, the rules of the transactions are dealt with and the necessity of adopting such views is explicitly stated.
  • Maysam Araee *, Abbasali Kadkhodaei, Abbas Koutchnejad Pages 29-56
    Through the development of the law principles in natural law and positive law we cannot see any organized way or specific formula for making rules. Therefore it’s difficult for each of these school of thoughts to justify their rules for even their own followers let alone the opponent. Different nations used different method of Development of the law principles which we’ll review them in this paper and will try to introduce a method which is based on Islamic legal system. In this method, which we call it “problem-decision system”, every social disorder and individual wrongdoings regarded as a “problem” that we need to respond to it by a proper “decision”. In this approach decision cannot be merely an abstract will but it must have the ability to solve the problem accordingly.
  • Hamid Kabiri, Mohammad Bagher Parsapour *, Ehsan Ghadimi Pages 57-82
    There are many discussions about Remedies on breach of performance of contractual obligations and liability of the breach in various contributions. Promissor often perform his obligations but the other party does not and the question is what is the position of law and justice about it and what are the consequences. Are the promissor have liability and exchange guaranty about promisse or the liability will be removed by acceptance of promisee. In this article, this topic is examined in Iranian law, shia jurisprudence emphasis on European Contract Law and CIS. The authors concluded that although, promissor, contrary to examined legal documents and Art.273 of Iranian civil law, In situation of non performance of promisee, have to render it to authorities or their deputies to exempt from exchange guaranty despite the fact that this Article originated from Imamite jurisprudence, in copmarison to CISG and principles of Eurpoean Contract Law have strengths and weaknesses. Art.273 is complimentary and parties are able to choose between examined approach or other approaches.
  • Parviz Rahmati, Mohammad Reza Pasban *, Sara Gharibi Pages 83-108
    Currency future contracts are agreements for purchasing and selling a determinate scale of an asset (foreign exchange) for the delivery in the specified future in exchange of a determinate price at the time of the contract’s conclusion. In this paper, while clarifying structure and features of Currency future contracts in the capital market as well as necessity of its implication and efficiency and venture of such contracts, we have tried to dismiss any doubts on the validity of Currency future contracts in respect of their offer and validation.
  • Mohammad Issaei Tafreshi *, Khadije Shirvani, Alireza Abin Pages 107-132
    Exclusion clauses which appear in the form of limitation clause and nullify clause of liability of committed, although they are considered consequential obligations but this group of clauses contain all principal obligations. These clauses contain all range of obligations (including the contract and off – contract) and have influenced them and study of these influences in contract law are consequential. Although in jurisprudence under the old theory of "impossibility of nullifying the non- existence", acceptance of these clauses is difficult but on clause of acquaintance of defects or retiring commitment of husband on future alimony, we can find traces of admission of such clauses. Although in Iranian law, there is no specific regulation in this area, but there can be find from dispersed sections that legislator, except in exceptional circumstances, has warranted the validity of such clauses, but there’s a different approach in English law, whereas in addition to dynamic precedents in the field of exclusion clauses and existence of various cases, the legislator by passing special acts such as "unfair contract terms act 1977" has developed diverse, useful, dynamic and significant rules in these context that study of such acts can be useful for Iranian juristic and legislator.
  • Asem Mohamadi, Seyed Hekmatollah Askari * Pages 133-162
    Succession institute in contract law of French legal system is based on the personalization of the commitments principle, promissory nature of contracts and the existence of the asset as an legal entity. Despite that most of the civil law scholars accepted succession with same functions and definition in French legal system; but it seems they justify this legal institution according to different principles and foundations. In Islamic jurisprudence only the heir can be considered as successor and function of succession in contract law is the continuity of contract and impossibility of dissolution of it by the heirs after the death of the testate according to principle of irrevocability.
    Keywords: Succession. Contract. Obligation. Asset
  • Mohammad Farajiha *, Ali Alamdari Pages 163-190
    The question of When to use criminal intervention or non-criminal intervention is a matter that has been discussed in criminalization debates. As the matter of the fact, Principles of criminalization clarify which behavior in cyber space could be considered a crime. some of the principles that this process is based on - like harm and autonomy principles- make obstacles in accordance to limitation of the scope and moral justification of the criminalization. But some other principles like legal paternalism and considering public interest widen the scope of criminalization. Overall, these principle as a model of reference, determine what behavior should be out of the sovereignty of the state. This paper seeks to answer questions like to what extent Iranian and German criminal system under the influence of the principles of criminalization of cyber crimes, consider criminal interventions in regard to cyberspace conducts? To what extent Iranian laws can use German criminal laws achievements? Findings indicates that German legislator tended toward a liberal approach in criminalization of cyber crimes which is based in individualism and belief in freedom of the human conducts and harm principle which means that unless a conduct has a grievous harm toward another being, it should not be a crime. And an act can be considered a crime only if there is no other preventive method to control it. But Iranian legislator, although were influenced by the harm principle, with a different interpretation, considered any harm to morality, Islamic and social values as justification of criminalization of cyber crimes which is in accordance with legal paternalism and public interest principles.