فهرست مطالب

نشریه پژوهش های حقوق تطبیقی
سال نوزدهم شماره 2 (پیاپی 88، تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/04/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فیروز احمدی، محمد عیسایی تفرشی*، مرتضی شهبازی نیا، ربیعا اسکینی صفحات 1-23
    به طور همزمان در اجرای قراردادهای پیمانکاری یکی از ابعاد تحلیل تاخیرها است. تاثیر متقابل این نوع تاخیر و تعیین حدود مسوولیت هریک از آنان در چنین وضعیتی، از مباحث رایج و در عین حال پیچیده قراردادهای ساخت و ساز است. جایی که هریک از این دو مستقلا موجب تاخیر در مسیرهای اساسی ساخت و ساز شده اند یا موردی که مجموع اقدامات و آثار آن ها تکمیل نهایی را با تاخیر مواجه کرده است، دو حالت متفاوت است که نمی توان تاثیر متقابل و همزمان هرکدام بر دیگری را نادیده انگاشت.، مستلزم تحلیل عوامل مختلف موثر در تاخیرها است؛ هرچند برخی از تحلیلگران امور پیمانکاری، تعیین سهم هر عامل را در بسیاری از این موارد ناممکن می دانند. دسترسی به اطلاعات و برنامه های زمان بندی اجرا، تشخیص علت های تاخیر، تمیز تاخیر در مسیرهای اساسی و غیراساسی، تعیین دوره تاخیر هر علت مستقل در تعیین دقیق آثار این نوع از تاخیرها موثر است.
    در این مقاله تلاش شده با بررسی قواعد حقوقی و استخراج رویه قضایی مرتبط، علاوه بر تحلیل این قسم از تاخیر، معیارها و ضوابطی برای تعیین آثار آن و حدود مسوولیت طرفین ارائه گردد. شناسایی چالش های موجود و پیچیدگی های مرتبط با تعیین مسوولیت ها، از دیگر دستاوردهای این پژوهش است.
    کلیدواژگان: پیمانکار، مالک، تاخیر همزمان، وجه التزام، اجرای طرح
  • محمدباقر پارساپور*، حانیه ذاکری نیا صفحات 25-50
    معاذیر قراردادی، استثناهایی بر اصل لزوم قراردادها تلقی می شوند که براساس آن ها طرفین قرارداد به طور قانونی می توانند از آثار قصور در اجرای تعهدات قراردادی خود رهایی یابند. برخی معاذیر، غیرارادی و بعضی دیگر ارادی هستند.
    معاذیر غیرارادی، یا به طور کلی اجرای قرارداد را ناممکن می سازند ویا صرفا موجب دشوار شدن اجرای قرارداد می گردند که این موارد در مقاله حاضر ذیل دو عنوان «عدم امکان اجرای قرارداد» و «دشوار شدن اجرای قرارداد» به تفکیک بررسی می گردند. از آن جا که هریک از این دو وضعیت، در نظام های حقوقی و اسناد منطقه ای و بین المللی مورد مطالعه، آثار متفاوتی را بر قرارداد مترتب می سازند، نویسندگان پس از بررسی تطبیقی دقیق موضوع، با در نظر گرفتن مبانی قانونگذاری داخلی، احکام متناسب با هر وضعیت را (حسب مورد: انفساخ، تعلیق و حق فسخ) در قالب موادی پیشنهادی برای قانون مدنی تبیین کرده اند.
    درخصوص معاذیر ارادی نیز «شروط معاف کننده و محدودکننده مسوولیت» و «حق امتناع از اجرای تعهد» مورد بررسی تطبیقی قرار گرفته که علیرغم شناسایی مصداقی در قوانین ایران، وجود مقرره ای کلی در پذیرش حق حبس در عقود معوض، مناسب خواهد بود.
    کلیدواژگان: عدم امکان اجرا، قوه قاهره، دشواری و عسر و حرج، شرط محدود و معاف کننده مسوولیت، حق امتناع از اجرای تعهد (حق حبس)
  • مهرانگیز روستایی صفحات 51-74
    اصل منع ایراد ضرر به غیر در حقوق آنگلو-آمریکایی در میان اصول رقیبی همچون پدرسالاری و اخلاق گرایی قانونی، بارها به چالش کشیده شده و توانسته است همچنان و علیرغم انتقادات وارد، به عنوان یک اصل موجه در مداخله دولت به توجیه چرایی تحدید آزادی های فردی در قالب یک نظام کیفری حداقلی ادامه حیات دهد. اخیرا برخی حقوقدانان مسلمان مدعی شده اند که قاعده لاضرر در فقه اسلامی، ظرفیت توسعه به منظور طرح یک اصل اولی برای مداخله کیفری دولت بر مبنای این قاعده را دارد. تحلیل اصل ضرر و قاعده لاضرر و فروکاستن آن دو به ارکان تشکیل دهنده و مدعاهای اصلی نشان می دهد که قاعده لاضرر به دلیل تفاوت مبنایی با اصل ضرر، توان مشروعیت بخشی به مداخله کیفری را ندارد.
    کلیدواژگان: اصل ضرر، قاعده لاضرر، مشروعیت بخشی به مداخله کیفری، تحدید آزادی فردی، توجیه جرم انگاری
  • سید حسن شبیری زنجانی*، سید احمد دهقانی صفحات 75-96
    شرط ماهوی «منحصر به فرد بودن» یا «متمایز بودن» که در دو نظام حقوقی اتحادیه اروپا و استرالیا به عنوان معیاری برای ارزیابی طرح های صنعتی مورد تقاضای ثبت به کار می رود، با هدف افزایش انگیزه های طراحان و همچنین ارتقای کیفیت طرح های صنعتی، در کنار شرط نو بودن، به حوزه شروط ماهوی حمایت از طرح های صنعتی وارد شده است. در معیار یاد شده با کنار گذاشتن دقت موشکافانه کارشناس در ارزیابی طرح صنعتی و جایگزین کردن آن با دیدگاه «استفاده کننده آگاه» درارزیابی «صورت کلی طرح صنعتی»، تغییری در فرایند پذیرش طرح های صنعتی ایجاد شده است. البته این دیدگاه نوپا در حقوق طرح های صنعتی از ایرادات و ابهامات نیز مصون نمانده است. دیدگاه اصالت طرح های صنعتی در نظام حقوقی ایران در قانون جدید ثبت اختراعات، طرح های صنعتی و علائم تجاری (مصوب 1386) با رویکردی جدید نسبت به تعریف مصطلح اصالت، به شرط ماهوی «منحصر به فرد بودن» یا «متمایز بودن» نزدیک گردیده که در این نوشتار بر آنیم تا نقاط قوت و ضعف آن را بیان کنیم.
    کلیدواژگان: منحصر به فرد بودن، متمایز بودن، استفاده کننده آگاه، صورت کلی، اصالت
  • محمود صادقی*، زهرا امید صفحات 97-118
    حقوق مالکیت فکری سازمان های پخش رادیو تلویزیونی از مباحثی است که از 1961 میلادی با تدوین کنوانسیون بین المللی حمایت از حقوق اجراکنندگان، تهیه کنندگان آوانگاشت ها و سازمان های پخش رادیو تلویزیونی، مورد توجه حقوقدانان فعال در زمینه حقوق مرتبط بوده است. کنوانسیون رم این سازمان ها را از حق پخش مجدد، ضبط، بازتولید آثار پخش شده و مخابره با عموم این آثار بهره مند می سازد؛ لکن متاسفانه این کنوانسیون هیچ گاه مورد بازبینی قرار نگرفته و از همین رو با پیشرفت های فناوری جدید هماهنگ است که یکی از این پیشرفت ها، پخش اینترنتی برنامه ها است. این مقاله در مقام بررسی این گونه از ارسال داده ها هست تا مشخص گردد که آیا این نوع از داده پراکنی نیز می تواند مورد حمایت قانونگذار قرار گیرد یا خیر؟ و در صورت قانونگذاری در این زمینه، حقوق مناسب برای حمایت از این نوع داده پراکنی چیست؟ نقض این حقوق چگونه صورت می گیرد؟ و استثنائات مورد تایید در این حیطه کدامند؟
    کلیدواژگان: حقوق مالکیت فکری، حقوق مرتبط، سازمان های پخش رادیو تلویزیونی، ارسال اینترنتی داده ها
  • محمد صادق لبانی مطلق*، جلیل قنواتی صفحات 119-143
    انعقاد معاهدات سرمایه گذاری بین دولت ها، با توجه به ماهیت آن که موضوع حقوق خصوصی و حقوق بین الملل است، رشته ای جدید از مباحثات علمی بین داوران و حقوقدانان ایجاد کرد که برخی از مسائل آن با قواعد کلاسیک حقوق خصوصی و حقوق بین الملل منطبق نیست. انعقاد دو سند مستقل، اما همزمان، یعنی معاهده، بین دولت-دولت و قرارداد، بین دولت و سرمایه گذار، تمیز و تشخیص دعاوی قراردادی و دعاوی معاهده ای را یکی از آن دست مسائلی می کند که با توجه به اثری که بر تعیین قانون حاکم و صلاحیت مراجع رسیدگی کننده دارد، از اهمیت قابل توجهی برای کشورهای سرمایه پذیر، کشورهای صاحب سرمایه، شرکت ها و داوران برخوردار می گردد. در واقع، تمیز دعوایی که ناشی از یک قرارداد یا معاهده باشد، نه تنها حسب مورد مراجع داخلی یا بین المللی را واجد صلاحیت می کند، بلکه بر قانون حاکم بر اختلافات نیز اثرگذار بوده، حسب مورد قوانین داخلی یا اصول حقوق بین الملل را حاکم بر دعاوی می سازد. از این جهت معیارهای مختلفی در تفکیک دعاوی مطرح شده که مقبول ترین آن ها در حال حاضر هنوز معیار کلاسیک اعمال حکومتی و تصدی گری است. این امر همچنین در موضوع صلاحیت در صلاحیت نیز خود را نشان داده است، مبنی بر این که مرجع داوری باید کدام معیار را در این مرحله برای قبول یا رد صلاحیت خود بپذیرد و آیا صرف ادعای خواهان کافی است یا مرجع داوری باید اجمالا ماهیت دعاوی را نیز در نظر داشته باشد.
    کلیدواژگان: دعاوی قراردادی، دعاوی معاهدهای، صلاحیت، اعمال حکومتی، اعمال تصدی گری، مصونیت، شرط فراگیر، آرای داوری، معیار ظواهر ادعا
  • محمد مولودی*، رسول فرهانی صفحات 143-164

    یکی از نتایج مهم توسعه فناوری اطلاعات، تولید و ذخیره سازی روزافزون اسناد و اطلاعات الکترونیکی است. با پذیرش ارزش اثباتی اسناد و اطلاعات الکترونیکی، آن ها به یکی از مهم ترین و رایج ترین ادله اثبات دعوا تبدیل شده اند. امروزه در موارد بسیاری اصحاب دعوا ناگزیرند برای اثبات ادعای خود، از این دلیل اثباتی بهره بگیرند. هنگامی که اسناد و اطلاعات الکترونیکی مربوط به دعوا در اختیار و تصرف مدعی علیه است، طرف دیگر (مدعی) می تواند افشای آن ها را جهت اثبات ادعای خود درخواست کند. براساس این درخواست، مدعی علیه مکلف است طی چهار مرحله، فرایند افشا را طی کرده، اسناد و اطلاعات الکترونیکی درخواست شده را ارائه کند. پژوهش حاضر درصدد است ضوابطی را که بر افشای اسناد و اطلاعات الکترونیکی حاکم است و نیز ضمانت اجرای آن را در حقوق انگلیس، آمریکا و ایران، به صورت تطبیقی مورد تجزیه و تحلیل قرار دهد.

    کلیدواژگان: اسناد و اطلاعات الکترونیکی، افشا، دلیل، دعوا، اثبات
|
  • Firoz Ahmadi, Mohammad Issaei Tafreshi, Morteza Shahbazi-Nia, Rabia Eskini Pages 1-23
    In construction contracts، one of the analytical dimensions focuses on concurrent delays. The determination of each party''s responsibility and the mutual effects of this type of delay can be regarded as among the complicated and widely-used concepts of construction contracts; the case in which both the owner''s and the contractor''s delays independently cause delay in the critical path is different from the case in which the combined effects of both cause delays in the completion، and one cannot ignore the effects of one on the other. For this type of delay، it is not easy to determine the contribution of each factor، and it is necessary to analyze different factors influencing the delays، though some analysts believe this is impossible. In order to have a proper analysis of the effects of such delays، it is necessary to obtain the drawings، maps، data، the plant schedules، delay periods of each independent cause، and a distinct notion of critical delays as contrasted with non-critical delays. The present study tries to analyze the concurrent delays by examining the legal rules and relevant judicial procedures، and some critical and standards for determining their effects and to find out each party''s responsibility. In addition، it shows the existing challenges and relevant complexities in the way of determining the liabilities of each party.
    Keywords: Contractor, Owner, Concurrent delay, Liquidated damages, Implementation of project
  • Mohammad Bagher Parsapour, Hanieh Zakerinia Pages 25-50
    Contract excuses، as exceptions to the principle of necessity of contract، are concepts، which according to them، the parties can legally get rid of their failure of the contract''s obligations. Some excuses are without the will of the parties، and some others will be caused by one or both parties. Involuntary excuses may generally make the contract impossible to enforce (impossibility)، or they may make it hard to enforce (hardship). The writers are going to have a comparative study on both situations، «impossibility» and «hardship»، and their effects on the contract according to the legal systems and also regional and international instruments. They further wish to suggest a few articles (for Iran civil code)، as proper decisions (termination، suspension and the right to terminate) for the contracts in these two situations. Having a comparative study on voluntary excuses «exempting and limiting clauses» and «the right to refuse performance of obligations»، they found some evidences in Iran provisions، while a general regulation will be appropriate.
    Keywords: Impossibility, Force majeure, Hardship, Exempting, limiting clauses, the Right to refuse performance of obligations
  • Mehrangiz Roustaie Pages 51-74
    The “Harm Principle” in Anglo-American Law is frequently faced a strong challenge by the principles such as legal paternalism and legal moralism. It can، however، resist as a justified principle in the scope of state interventions، and has justified why individual’s liberty should be limited in terms of a minimal state. It is recently claimed that the “No Harm Rule” (la Darara wa la Dirar) in Islamic Jurisprudence can play a role just like “Harm Principle”، and restrict the state’s penal power. After reducing this principle and the rule to constitutive elements، it is found that the “No Harm Rule” has a different basis in comparison with the “Harm Principle”. Accordingly، it is not able to legitimize criminal intervention.
    Keywords: Harm Principle, No Harm Rule, Legitimizing of criminal intervention, Individualistic liberty, limiting, Justification of criminalization
  • Seyed Hasan Shobeiri Zanjani, Seyed Ahmad Dehghani Pages 75-96
    Essence condition of “individual character” or “distinct”، which has been used as a standard in evaluating demanded industrial designs for recording in the two legal systems of Europe and Australia، has entered the field of the essence condition of supporting industrial designs aiming to increase the motivation of designers and promoting the quality of industrial designs. Setting aside careful precision of the expert in evaluating industrial designs and altering it with the view of informed user in evaluating the overall impression industrial design in the mentioned standard، the acceptance process of industrial designs has been changed. of course، this new view in industrial outline has not been protected from objections and ambiguities. The original view of industrial designs in Iranian legal system has approached the essence condition of “individual character” or “distinct” by a new process toward the idiomatic definition of originality in the new law of registering inventions and industrial designs and Trademarks (act 86). This study wants to state its strong and weak points.
    Keywords: Individual character, Distinct, Informed user, Overall impression, Originality
  • Mahmoud Sadeghi, Zahra Omid Pages 97-118
    The intellectual property rights of broadcasting organizations، such as other intellectual property domains، is one of the most important issues for jurists، lawyers and broadcasters since 1961، when the international convention on protection of performers، producers of phonograms and broadcasting organizations was ratified in Rome. This convention، which is also called Rome convention، grants the broadcasting organizations̕ right of rebroadcasting، fixation، reproduction of fixations of broadcasts and the communication to the public of their television broadcasts. These organizations can further authorize or prohibit these actions. Unfortunately، this convention has never been revised till now، and is not coordinated with the technological advances such as webcasting and simulcasting broadcasts. This article is about to investigate if this type of broadcasts can be protected by law or not? And if they are protectable، which kind of rights are suitable for webcasters? How does their rights infringe? And what is the exceptions to the granted rights in this scope.
    Keywords: Intellectual property law, Related rights, Broadcasting organizations, Webcasting
  • Mohammad Sadegh Labbani Motlagh, Jalil Ghanavati Pages 119-143
    The conclusion of investment treaties between states، given the nature of national law and international law، is a new string of discussions between arbitrators and lawyers، which has created some of the issues that do not comply with the rules of the classical national law and international law. Conclusion of two separate but simultaneous agreements، the treaty between the state-state، and between the state-investor on thesubject of separation and recognition of the contractual claims، and the treaty claims (considering the effects of determination of the applicable law and the competence of tribunals) have created considerable importance for the host states، exporting capital states، investment companies and arbitrators. In fact، separation of claims arising out the contract or the treaty not only، in case، makes the domestic courts or international tribunals to be qualified، but also affects on the law governing the dispute based on domestic law or international law principles. Therefore، several criteria have been considered for separation of disputes. Currently the most famous is still the classic standard of Jure Imperii and Jure Gestionis. It is also true in the subject of competent jurisdiction regarding the criteria for which shall the tribunal refer to the stage to accept or decline jurisdiction، whether the plausibility of claimant’s claim is sufficient or shall be considered the Prima Facie Criteria.
    Keywords: Contract claims, Treaty claims, Competence, Jure Imperii, Jure Gestionis, Immunity, Umbrella clause, Arbitration awards, Prima Facie Criteria
  • Mohammad Molodi, Rasoul Farhani Pages 143-164

    Increasing production and storage of electronic documents and information is one of the major consequences of development of IT. Accepting the probative value of electronic documents and information، they have become one of the most important and common evidences proving in litigation. Today، in many cases، the parties of litigation are compelled to exploit this type of probative evidence for proving their claims. When electronic documents and information related to litigation are in control or possession of the defendant، the other party can request their disclosure for his/her own proving claim. According to the request، the defendant is required to disclose in a four-step process to provide the requested electronic documents and information. The current research seeks to comparatively analyze the conditions governing the electronic documents and information disclosure as well as their sanction in English، American and Iranian law.

    Keywords: Electronic documents, information, Disclosure, Evidence, Litigation, Proving