فهرست مطالب

پژوهش های حقوق تطبیقی - سال بیستم شماره 4 (پیاپی 94، زمستان 1395)

نشریه پژوهش های حقوق تطبیقی
سال بیستم شماره 4 (پیاپی 94، زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/12/18
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمود باقری، فهیمه طالب زاده طرقبه صفحات 1-24
    معاملات اوراق بهادار مانند هر معامله دیگری اصولا موضوع حقوق قراردادها قرار می گیرد، با اینحال به دلیل دخالت دولت در معاملات اینگونه اوراق از طریق وضع «مقررات تنظیمی اوراق بهادار»، معاملات اوراق بهادار از جنبه صرفا حقوق خصوصی (عدالت معاوضی)، فاصله گرفته و تا اندازه ای از جنبه حقوق عمومی (عدالت توزیعی) برخوردار شده است. حال اگر در نظر آوریم که اعمال روش های حل تعارض قوانین و تعیین قانون حاکم تنها در حوزه حقوق خصوصی امکانپذیر است و عموما قانونگذاران مانع اعمال روش های حل تعارض قوانین و تعیین قانون حاکم در حوزه حقوق عمومی شده اند، متوجه چالش فراروی حقوق بین الملل خصوصی در مواردی که مقوله معاملات مذکور در حوزه حقوق عمومی قرار می گیرد، خواهیم شد. بنابراین، چنانچه در جریان توصیف، دادگاه مسئله متنازع فیه را داخل در حوزه حقوق خصوصی بداند، قواعد حقوق بین الملل خصوصی جهت حل تعارض قابل اعمال می باشند و در صورتیکه مسئله مورد نزاع داخل در حوزه حقوق عمومی توصیف شود، امکان اعمال قواعد حل تعارض وجود نداشته و قاضی قوانین دولت متبوع دادگاه را به موقع اجرا می گذارد، در این مقاله پس از تبیین انواع رژیم های حقوقی که در معاملات اوراق بهادار جاریست (حقوق اموال، حقوق قراردادها و مقررات تنظیمی اوراق بهادار) به بررسی امکان اعمال قواعد حل تعارض قوانین بر هریک از این رژیم های حقوقی خواهیم پرداخت.
    کلیدواژگان: تعارض قوانین، حقوق بین الملل خصوصی، مقررات تنظیمی اوراق بهادار، عدالت معاوضی، عدالت توزیعی
  • فریدون جعفری، سید رویا موسوی، امیر اسلامیه همدانی صفحات 25-52
    به رغم پیش بینی حق داشتن وکیل در کلیه مراحل دادرسی کیفری در اسناد بین المللی و نظام های حقوقی جهان و با وجود به رسمیت شناختن اصل حضور وکیل در مرحله تعقیب و تحقیقات پلیسی در هر دو سطح ملی با توجه به ماده 48 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 و بین المللی با توجه به اسناد بین المللی مرتبط از جمله میثاق حقوق مدنی و سیاسی، اجرای این اصل در عمل با ابهامات قانونی متعددی روبرو شده است. از طرفی آیین دادرسی کیفری وسیله ای است برای قاضی به منظور اثبات واقعیت و از سوی دیگر ابزاری برای افراد در دفاع از حقوق و آزادی های فردی است. از آنجایی که بسیاری از تصمیمات قضایی در مورد فرد مبتنی بر اسنادی است که در رویارویی با ضابطان دادگستری جمع آوری می گردد، محروم کردن مظنون از مشورت با وکیل، احتمال تضییع حقوق دفاعی وی را بالا خواهد برد. در طول سالهای گذشته هم در حقوق داخلی کشورها و هم در رویه محاکم کیفری بین المللی تحولات عدیده ای در ارتقا حقوق مظنونین صورت گرفته است. این مقاله به بررسی تحولات مذکور در حقوق داخلی و رویه محاکم کیفری بین المللی و معرفی دستاوردهای حقوق تطبیقی در زمینه چگونگی ایجاد توازن میان تضمین حق برخورداری مظنون از وکیل در مرحله تعقیب و برقراری یک دادرسی عادلانه پرداخته و نارسایی های نظام کیفری داخلی در این خصوص را با توجه به استانداردهای دادرسی منصفانه بین المللی مورد بررسی قرار می دهد.
    کلیدواژگان: مظنون، دسترسی به وکیل، تعقیب کیفری، تحقیقات پلیسی، دیوان کیفری بین المللی
  • ابوالفضل شمس الدینی زارچ، مرتضی شهبازی نیا، محمد عیسایی تفرشی صفحات 57-84
    نظریه جانشینی با پرداخت در حقوق انگلیس به عنوان مهد ارائه، پذیرش و پردازش این نظریه، درزمینه های مختلف حقوقی وارد شده و قواعدی خاص و متناسب با هر رشته از حقوق را ایجاد نموده است. رویه قضایی انگلیس این نظریه را بر مبنای اصل انصاف ارائه و به مرور، قواعد آن را تدوین، تشریح و تکمیل نمود. قانون گذار انگلیسی نیز در مصوبات خود، این نظریه را مورد توسعه یا تعدیل قرارداده و برخی قواعد آن را، بنا به ضرورت، تغییر داد. پس از دو قرن مطالعه این نظریه، دادگاه های انگلیس، به تبع تغییرات ایجادشده در مبانی نظام جبران خسارت، مبانی این نظریه را بر مبنای قواعد مرتبط با منع دارا شدن ناعادلانه بررسی می نمایند. این تغییر رویکرد به تدریج برخی تغییرات را در این نظریه ایجاد نموده یا خواهد نمود. هرچند مصادیق متفاوت و متنوعی از این نظریه در حقوق ایران نیز ملاحظه می شود، ولی پذیرش این نظریه به عنوان نظریه ای عمومی در حقوق ایران محل تردید است. مطالعه مبانی، ضوابط و کارکردهای این نظریه در حقوق انگلیس و تطبیق آن با مبانی حقوقی موجود در حقوق ایران، ما را به ظرفیت های به کارگیری نظریه در دو نظام حقوقی یاد شده، رهنمون خواهد ساخت.
    کلیدواژگان: جانشینی با پرداخت، قائم مقامی، انتقال تعهد، ایفای تعهد
  • احمد دیلمی، فضه سلیمی صفحات 85-108
    شناختن مبنای هر نوع مسوولیتی در اعمال صحیح قواعد آن نوع از مسوولیت لازم است. اجرای صحیح قواعد مسوولیت مدنی ناشی از نقض حقوق رقابت نیز، مستلزم شناخت مبنای این مسوولیت است؛ به ویژه آنکه تحلیل این مسوولیت نسبت به بسیاری از حوزه های ضمان قهری، سابقه ی کمتری در ادبیات حقوقی ایران و اتحادیه ی اروپایی دارد. حقوق اتحادیه ی اروپایی به عنوان یکی از نظام های پیشروی حقوق رقابت، در پذیرش مسوولیت مدنی رقابتی چالش برانگیز بود. تضارب عقاید در رویه ی قضایی این اتحادیه، دستورالعمل خسارات ناشی از نقض حقوق رقابت مصوب 2014 را از جهت قاعده گذاری پویاتر نموده است. در این پژوهش، نظام حقوقی اتحادیه ی اروپایی به جهت شباهت های قاعده گذاری با حقوق ایران و تدقیق مولفان و دادرسان دادگاه اتحادیه ی اروپایی در این حوزه، مورد تطبیق واقع شده است. دیر زمانی است که در تحلیل مسوولیت مدنی از مبنای تقصیر بهره برده ایم. در حقوق اتحادیه ی اروپایی، مبنای مسوولیت بدون تقصیر با نتیجه ی مسوولیت محض، در مسوولیت مدنی ناشی از رویه های ضد رقابتی پذیرفته شده است، اما در حقوق ایران، پذیرش این مبنا و نظریه ی تقصیر، به عنوان مبنای واحد مورد قبول، دشوار است.
    علاوه بر مبانی مرسوم، دو مبنای بازدارندگی و عدالت توزیعی به عنوان مبانی نویی که تحلیل اقتصادی حقوق در قرن حاضر در حوزه ی مسوولیت مدنی ناشی از رویه های ضد رقابتی به آنها پرداخته است، نیز به عنوان مبانی پیامدگرا، در این دو نظام حقوقی، مورد تحلیل واقع شده اند.
    کلیدواژگان: رویه ی ضد رقابتی، تقصیر، مسوولیت محض، بازدارندگی، عدالت توزیعی
  • رسول کشکولی، محمود صادقی، مرتضی شهبازی نیا، ابراهیم عزیزی صفحات 109-129
    داوری نهادی قراردادی است. قرارداد داوری است که تعیین می کند چه کسی می تواند در دیوان داوری خواهان یا خوانده قرار گیرد.توسعه شرط داوری به اشخاص ثالث معارض با ماهیت آن می باشد.مبانی گسترش قلمرو شرط داوری را با نگاه به رویه داوری بین المللی و ادبیات موجود می توان به دودسته کلی تقسیم کرد: دسته اول شامل مواردی است که با نادیده گرفتن شخصیت حقوقی شرکت مادر، سهام داران یا شرکتهای زیرمجموعه آن می تواننددردیوان داوری طرف دعوا قرار گیرند یا اینکه با نادیده گرفتن شخصیت حقوقی مستقل شرکت تحت مالکیت وکنترل شرکت مادر، شرکت مادررا خوانده قرار دهند.دردسته بعدمواردی مطرح شده که با یافتن نشانه های از رضایت شخص ثالث، می توان قلمرو شرط داوری را بر مبنای رضایت مفروض گسترش داد. نمایندگی، استاپل و گروه قراردادها به عنوان مبانی گسترش قلمرو شرط داوری بر اساس رضایت مفروض مطرح شده اند.
    کلیدواژگان: قراردادداوری، رضایت مفروض، نمایندگی، استاپل، گروه قراردادها
  • مهدی محمدی، مهرزاد ابدالی، پروین اکبرینه صفحات 131-150
    هرگاه فردی به لحاظ رابطه بایک وسیله نقلیه ازجمله مالکیت یاتصرف، محافظت ازآن را عهده دارباشد وازناحیه آن وسیله نقلیه خسارتی به وجودآیدمسئول جبران خسارت وارده خواهدبود.
    درحقوق ایران براساس قانون مسئولیت مدنی، مبنای مسئولیت مدنی برپایه تقصیراستوارشده است.مسئولیت دارنده وسیله نقلیه موتوری زمینی به صورت الزام به تحصیل بیمه اجباری شخص ثالث ودرحقوق فرانسه مسئولیت عینی است،که حتی باقوه قاهره هم ازبین نمی رود.درموردوسایل نقلیه غیرموتوری زمینی مالک یامتصرف بااثبات تقصیر به عنوان سببیت، مسئول خواهدبود درحالی که درحقوق فرانسه مبنای فرض تقصیرنسبت به نگهبان این وسایل اعمال می گردد. درموردوسایل نقلیه آبی قانون دریایی ایران به لزوم تقصیرمالک برای مسئول شناختن وی اشاره نموده است،قانون3ژانویه1967فرانسه نیز برغیرمفروض بودن خطای مالک کشتی تاکیددارد. در مورد وسایل نقلیه هوایی نیز مقررات موجودبرلزوم تقصیرمالک برای مسئول شناختن وی اشاره نموده است. در حقوق فرانسه مسئولیت ناشی ازوسایل نقلیه هوایی به دلیل ایجادخطرمسئولیت نوعی بوده وحتی بااثبات حوادث قهری نیزمنتفی نمی شود.
    کلیدواژگان: مسئولیت مدنی، مالکیت، تصرف، وسایل نقلیه
  • علی ناصحی، محمد عیسایی تفرشی، محمدباقر پارساپور، فرهاد خدادادکاشی صفحات 151-176
    با پیروزی انقلاب اسلامی، خصوصا با خاتمه جنگ (که سیاست های انقباضی اقتصادی کاهش می یابد) و نظر به سیاست های کلان نظام مبنی بر کاهش تصدی گری دولت، حقوق رقابت در عرصه نظام تقنینی بیشتر ظاهر شده است. گذشته از این که اگر مردم قوانین را منطبق با رسوم و عقاید خود بدانند، پایبندی بیشتری نسبت به آن دارند، چون به موجب قانون اساسی لازم است قوانین براساس موازین اسلامی باشد، باید برای تعیین قواعد ناظر بر رفتار فعالان اقتصادی، موازین اسلامی آن را تبیین کرد. از جمله مهمترین قواعد حقوق اسلامی، قاعده لاضرر است. برای مفاد این قاعده چندین نظریه بیان شده است. در این نوشتار ضمن بیان مفهوم رقابت، انحصار و نظریه های مرتبط با قاعده لاضرر، برآنیم تا اثبات کنیم که اولا دولت همچون آحاد جامعه مشمول مفهوم قاعده لاضرر است؛ ثانیا اگر مفاد قاعده نهی از ایجاد ضرر، نفی حکم به لسان نفی موضوع و یا حکم حکومتی باشد، نمی توان به استناد این قاعده اثبات حکم کرد اما اگر مفاد آن نهی از ضرر و یا حکم حکومتی باشد می توان برای ممانعت از انحصار قانون وضع کرد، زیرا حاکم می تواند مانع انحصاری شود که موجب ضرر می شود. اگر مفاد قاعده نفی ضرر غیرمتدارک باشد، پس حکم به عدم ضرر می توان داد هرچند شورای رقابت اختیار چنین اقدامی را به دلیل قضایی بودن ماهیت آن ندارد. اگر مفاد قاعده تحریم مولوی تکلیفی و لزوم اتخاذ تدابیر عملی برای حمایت از تحریم ضرر باشد، به استناد آن می توان اقدام به وضع مقررات حقوق رقابت و تسهیل آن و ممانعت از انحصار کرد.
    کلیدواژگان: حقوق، اقتصاد، رقابت، انحصار، قاعده لاضرر
|
  • Mahmood Bagheri, Fahimeh Talebzadeh Torghabeh Pages 1-24
    Securities transactions, like any other transactions, are primarily subject to contract law; however because, of government intervention in trading, these securities, by passing special legal regime called “securities regulations”,can not be considered as a subject of pure private law any longer (corrective justice) as they are also now in a sense under public law (distributive justice).
    If we consider that conflict rules are only applied in private law cases and their application in public law cases has been, generally, prevented by legislators, a challenge for private international law is inevitable in cases that securities transactions place in the field of public law. So, if the court describes the case as a matter of private law, conflict rules can be applied, but if the judge describes the case as a matter of a public law, applying conflict rules is not permitted, and the courts usually apply their own countries, legal regimes.
    In this article, we initially try to shed light on different legal regimes to the extent, which is related to the securities law including property law, contract law and securities regulations. Then we study the possibility of applying conflict rules in each legal regime.
    Keywords: Conflict of laws, Private international law, Securities regulations, Distributive justice, Corrective justice
  • Fereydoon Jafari, Seyedeh Roya Mousavi, Amir Eslamieh Hamedani Pages 25-52
    Despite the right to legal counsel in prosecution process before the court and tribunals mentioned through international documents and legal systems and/or the necessity of the presence of legal assistance being recognized during the investigations and prosecutions nationally (according to article 48 of criminal procedure law of Iran) and internationally (according to international related documents such as International Covenant on Civil and Political Rights), execution of this right is practically challenged by the legal ambiguities. On one hand the criminal procedure is a mean in the judge’s hand in order to prove the facts; and on the other hand, it is a tool for persons to defend their rights and freedoms. Since many of judicial decisions about the person is based on the documents, which are gathered through facing the police, depriving the suspect from legal assistance will increase the possibility of his her rights suppression. During recent years, in both national legal systems and international criminal court’s procedure several changes have occurred accordingly. This article analyzes the mentioned changes through national law and also the procedure of international criminal courts, and introduces achievements of comparative law regarding how to balance between ensuring the right to legal counsel through tribunals and investigations and establishing a fair trial. The article will hereof study and criticize the failure of Iran’s legal system according to the international standards of fair trial.
    Keywords: Suspect, The right to legal counsel, Prosecutions, Investigations, International criminal courts
  • Abolfazl Shamsoddini Zarch, Morteza Shahbazinia, Mohammad Isaei Tafreshi Pages 57-84
    The legal doctrine of subrogation was presented in England and developed in some fields of law. British legal precedent provided this theory based on equity and gradually developed its rules, followed and completed. English Legislator in his statutory decisions, developed or adjusted the theory, and changed its rule in necessity. Since two centuries from presentation of this theory, the English courts began to change the foundations of the theory from rules on the equity to the rules on the unjust enrichment. This shift, gradually, will create some changes in this theory. Although some examples and cases of this theory can be seen in Iran' acts and court decision, but this theory is not accepted as a general theory in Iranian law. The study of principles, criteria and functions of this theory in English law helps us to use this theory according to iranian law.
  • Ahmed Deylami, Fezzeh Salimi Pages 85-108
    Knowing the basis of any kind of responsibilities is necessary for the proper exercise of its rules of responsibility. The proper utilization of rules of civil liability resulting from the competition law’s infringements requires knowing the basis of this liability; especially the analysis of this liability has less background in Iranian law literature compared to many liability compulsory fields.
    European Union Low as one of the leadings systems in the field of competition law was challenging in accepting the civil liability, but exchange of ideas in the precedent of the Union made instructions for damages resulting from a breach of competition law passed in 2014 more dynamic in terms of rule-making. In this research, the European Union’s legal system is taken into consideration because of the similarities in law-making with Iranian law, by the author’s and judges views regarding the in the European Union legal system, are scrutinized.
    We have benefited from analysis of civil liability. In European Union legal system the basis of civil liability is approved with pure liability in civil liability resulting from anti-competitive practices, but in Iranian law, accepting this basis and fault theory is hardly recognized as an accepted unit.
    In addition to common principles, deterrence and distributive justice were dealt with as the new foundations where the economic analysis of law is carried out in the civil liability of the competition law’s breach, which have been reviewed as outcome-oriented principles in the two legal systems.
    Keywords: Anti-competitive practices, Fault, Strict liability, Deterrence, Distributive justice
  • Rasool Kashkooli, Mahmood Sadeghi, Morteza Shahbazinia, Ebrahim Azizi Pages 109-129
    Arbitration is an agreement. The arbitration agreement determines who can be as plaintiff or defendant. Development of an arbitration clause to the third parties is in conflict with its nature. Foundations widen the scope of the arbitration clause with regard to international arbitration practice, and the literature can be divided into two types. The first category includes items that, by ignoring the legal entity's parent company, shareholders or its subsidiary companies, can be arbitral tribunal parties, or by ignoring independent legal entity owned and controlled by parent company. In the next category, by finding signs of the issues raised by the consent of a third party, we can be expand the scope of an arbitration clause based on presumed consent.Agents, Estoppels and group of companies’ theory as a basis for extension based on presumed consent have been raised.
    Keywords: The arbitration agreement, Presumed consent, Agency, Estoppels, Group of companies
  • Mahdi Mohammadi, Mehrzad Abdali, Parvin Akbarineh Pages 131-150
    Whenever a person is the owner or possession guard of a vehicle in terms of the relation with that vehicle and that vehicle is damaged, he is liabile to compensate it.
    In Iran law, according to the law of civil liabilityfault is the basis of civil liability. The liabile of the motor vehicle owner has the obligation to get compulsory third party insurance, and in French law, has the objective liability that is not failed even with the act of God. In case of non-engine vehicles, the owner would be liabile after the fault is proved; however, in France law, the fault goes to the guard of these vehicles. In case of water vehicles, Iran's maritime law points to the necessity of owner’s fault as a liabile. In January 1967, the Law 3 of France emphasized on the non-supposability of the ship owner’s fault. In case of aerial transportation vehicles, the existing laws point to the necessity of owner’s fault as a liabile. In French law, the liability of the aerial transportation vehicle is of typical, and is not canceled even by proving the compulsory accidents.
    Keywords: The civil liability, Ownership, Possession, Vehicle
  • Ali Nasehi, Mohammad Issaei Tafreshi, Mohammad Bagher Parsapour, Farhad Khodadad Khshi Pages 151-176
    Following the victory of the Islamic revolution, especially with the end of the war and considering macro-policies of the system based on the reduction of control of the state, competition law has appeared more than past in the area of the legislative. Besides, if the people acknowledge that the rules coincide with their beliefs, they show more commitment to it. Considering that according to the Constitution, regulations must be based on the Islamic criteria, to determine the rules governing the behavior of economic actors, they must be justified based on the Islamic criteria. The principle of 'no harm' is among the most important rules under discussion in the Islamic law, and several theories have been formulated for the provision of this principle. We explain the concepts of principle of “no harm”, and attempt to demonstrate that firstly the government (like every individual of the society) is affected by the concept of this principle, and secondly, if the provisions of the principle of "no harm" imply that the issue that a verdict has been rendered for it, if its primary effect causes harm to others, such award is declared null. In other words, it is improbable that the legislator enacts a law that will harm others; therefore, by relying on this principle, the validity of the said rule will not be recognized.