فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش های مدیریت در ایران
سال بیست و دوم شماره 3 (پیاپی 101، پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/09/21
  • تعداد عناوین: 7
|
  • میثم دهقانی عشرت آباد، امیر البدوی صفحات 1-27
    ارزش گذاری کسب و کارهای نوپا در سرمایه گذاری خطرپذیر همواره موضوعی مهم در مذاکرات میان کارآفرینان و سرمایه گذاران خطرپذیر بوده است. نتایج تحقیقات انجام شده در خصوص ارزش گذاری کسب و کار های نوپا بیانگر این بوده که ارزش گذاری این پروژه های کارآفرینی به ویژه در مراحل ابتدایی شکل گیری آن ها به سبب وجود عدم اطمینان بالا درخصوص آینده آن ها و نیز چالش های موجود امری پیچیده و دشوار است. با بهره گیری از تجزیه و تحلیل اختیارات حقیقی در تحقیق پیش رو رویکرد جدیدی برای تعیین ارزش کسب و کارهای نوپا با در نظر گرفتن عدم اطمینان های موجود در دور اول تامین مالی و نیز انعطاف پذیری موجود برای سرمایه گذاران خطرپذیر در اتخاذ تصمیمات سرمایه گذاری آن ها ارائه گردید. به دلیل عدم وجود پاسخ تحلیلی برای رویکرد توسعه داده شده از روش عددی شبیه سازی مونت کارلو حداقل مربعات (لانگ اشتاف-شوارتر) برای حل آن استفاده شد و براساس نتایج حاصل از شبیه سازی درصد مالکیت کارآفرین و سرمایه گذار خطرپذیر تعیین شد. علاوه بر این با مقایسه نتایج حاصل از رویکرد پیشنهادی با نتایج حاصل از روش ارزش خالص فعلی همان گونه که در ادبیات تحقیق نیز تاکید گردیده بود، چنین نتیجه گیری شد که روش های سنتی اعتبار لازم جهت ارزش گذاری این گونه کسب و کارهای نوپا را ندارند. در بخش پایانی نیز پیشنهادهایی برای توسعه مدل تحت شرایط رقابتی و یا توسعه آن برای سایر مراحل سرمایه گذاری ارائه شد.
    کلیدواژگان: ارزش گذاری، سرمایه گذاری خطرپذیر، کسب و کار نوپا، اختیارات حقیقی، روش مونت کارلو حداقل مربعات
  • احمد مرشدی ، نوید نظافتی، طیبه امیرخانی، یوسف زلفی اقدم صفحات 29-48
    تسهیم دانش یکی از فرایندهای ضروری پیاده سازی مدیریت دانش است و زمانی اتفاق می افتد که فرد تمایل به کمک به دیگران یا یادگیری از دیگران جهت توسعه توانمندی های جدید در سازمان دارد. امروزه استفاده از دانش سازمانی و تسهیم موثر آن بین کارکنان سازمان های دانش محور به منبعی راهبردی برای دستیابی سازمان ها به مزیت رقابتی و حفظ آن تبدیل شده است. موسسات و سازمان ها برای دستیابی به چنین مزیتی به دنبال مدل ها و راه کارهایی هستند که عوامل انگیزشی تسهیم دانش را شناسایی و شبیه سازی کنند تا سازمان را در دستیابی به موقعیت بهتر یاری می نماید. بر این اساس این پژوهش با هدف ارائه مدلی برای بررسی عوامل انگیزشی تسهیم دانش در سازمان مورد نظر تعریف گردید. در همین راستا محقق سعی دارد تا با به کارگیری متدولوژی سیستم های پویا به بررسی سیاست های انگیزشی تسهیم دانش در سازمان مورد نظر بپردازد. در این پژوهش و در مرحله نخست، سیاست های انگیزشی و ضدانگیزشی تسهیم دانش شناسایی از طریق ادبیات تحقیقاتی و مصاحبه با خبرگان شناسایی گردید. عوامل شناسایی شده شامل 26 عامل زیر است: تخصیص بودجه، آموزش، فرهنگ تسهیم دانش، تدوین تسهیم دانش بین اهداف سازمان، فضا و جو تسهیم دانش، داشتن زمان کافی برای تسهیم دانش، داشتن زمان کافی برای تسهیم دانش، داشتن زمان کافی، تشویق شدن مدیران و کارکنان به تسهیم دانش، ارائه پیشنهادات دانشی، تعهد سازمانی، رضایت شغلی، پاداش فردی و گروهی، کیفیت عملکرد، اشتیاق و تمایل به تسهیم دانش، کمبود رقابت، ارتباطات و تعامل، نبود اعتماد بین طرفین، سوء استفاده از دانش، نبود امنیت شغلی، ترس از اعلان شکست ها، سلسله مراتب سازمانی، نبود دسترسی به دانش، محرمانگی دانش، نبود اعتماد درباره صحت دانش، جهت گیری سیاسی در تسهیم دانش، دیدگاه منفی کارکنان و دیدگاه منفی مدیر نسبت به تسهیم دانش. سپس مدل دینامیکی مربوط سیاست های انگیزشی تسهیم دانش بر پایه اصول متدولوژی سیستم های پویا با ترسیم انگیزش کل به عنوان متغیر انباشت و 26 متغیر جریان ساخته شده و پس از حصول اطمینان از کارکرد مدل، در بخش نتیجه گیری به پرسش های پژوهشی پاسخ مناسبی داده شد.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، تسهیم دانش، سیاست های انگیزشی و ضدانگیزشی، سیستم پویا، ونسیم
  • مهناز ابراهیمی صدرآبادی، میرمهدی سید اصفهانی، علی محمد کیمیاگری * صفحات 49-74

    برنامه ریزی سود شرکت ها از طریق مدیریت رضایت مشتری براساس 4 گام اصلی 1- شناخت اجزای تشکیل دهنده رضایت مشتری، 2- اندازه گیری رضایت کلی مشتریان، 3- بررسی نحوه تاثیر رضایت کلی مشتری بر سطح عملکرد شرکت و 4- شناسایی پارامترهای اصلی قابل مانور بر رضایت مشتری و تهیه و تدوین برنامه سود شرکت است. محقق به همراه تیم تحقیقاتی شرکت ISQI نیازهای کنونی مشتریان از خدمات پس از فروش را شناسایی کرده و میزان تاثیر هر یک از متغیرها را بر رضایت کلی مشتریان با توجه به گروه های درآمدی سنجیده است. سپس با استفاده از مدل های اقتصادسنجی متغیرهای موثر بر سود شرکت را به دست آورده که با توجه به نتاج به دست آمده مشاهده می گردد رضایت کلی مشتریان بیشترین میزان تاثیر را بر سود شرکت دارد؛ بنابراین با استفاده از معادلات ریاضی میزان تاثیر زیر متغیرهای رضایت کلی مشتری را بر سود شرکت به دست آورده است.

    کلیدواژگان: سودآوری، رضایت مشتری، خدمات پس از فروش، لوگان، اقتصادسنجی
  • سید سهیل فاضلی ، جهانیار بامداد صوفی، مجید صفاری نیا، امیر مزیکی، امید ارجمند قهستانی صفحات 75-103
    از دیرباز پدیده طفره روی اجتماعی به عنوان یکی از عوامل مهم موثر بر کاهش کارایی گروه های کاری در سازمان ها مورد مطالعه قرار گرفته است. از آن جایی که امروزه بسیاری از فعالیت های کارکنان در سازمان های وابسته به یکدیگر بوده و به صورت گروهی انجام می شود، در تحقیق حاضر بر آن شدیم تا عوامل موثر بر طفره روی اجتماعی در میان شاغلین بخش خصوصی را شناسایی کنیم. جامعه مورد مطالعه کارشناسان شاغل در سازمان فناوری اطلاعات و ارتباطات پاسارگاد آریان (فناپ) است. این تحقیق از نظر رویکرد کیفی و تحلیلی- توصیفی، از نظر گردآوری اطلاعات پیمایشی و از نظر نتایج حاصله کاربردی است. در چارچوب این پیمایش از روش نگاشت شناختی علی برای دسترسی به ادراکات در خصوص علل طفره روی اجتماعی استفاده شده است. در تحلیل داده ها از روش های تحلیل نقشه های شناختی علی شامل تجزیه و تحلیل شاخص های پیچیدگی، تجزیه و تحلیل قلمرو، تحلیل مرکزیت نسبی، تحلیل پیامدها و همچنین تجزیه و تحلیل نقشه های شناختی مشترک استفاده شده است. در نهایت عوامل موثر بر طفره روی اجتماعی در چهار گروه عوامل فردی، سازمانی، شغلی و گروهی به دست آمده است. عوامل انگیزه های بیرونی، نارضایتی شغلی، انگیزه های درونی، عدم ادراک انسجام گروهی بیشتر از سایر عوامل موثر بر طفره روی اجتماعی مورد توافق شرکت کنندگان در تحقیق بوده است.
    کلیدواژگان: طفره روی اجتماعی، نگاشت شناختی علی، نقشه های شناختی علی، کارایی گروه، عوامل طفره روی اجتماعی _
  • سید رضاجلال زاده، علی کاظمی*، آذرنوش انصاری صفحات 104-132

    آگاهی از عملکرد برند یکی از شاخصه های موفقیت یک سازمان در دستیابی به اهداف است. شاخص های ارزیابی عملکرد در حوزه های مختلف و عوامل موثر بر آن متناسب با سازمان متفاوت است. در پژوهش حاضر تلاش شد مدلی مفهومی براساس پژوهش های نظری و کیفی برای تبیین ابعاد مختلف متغیرهای پژوهش ارائه شود. پژوهش حاضر از حیث ماهیت کاربردی بوده و با هدف تبیینی در دو مرحله انجام شده است. ابتدا پس از مرور ادبیات، مدل اولیه طراحی و سپس مدل مفهومی اولیه با استفاده از روش دلفی تکمیل شد. نمونه گیری براساس روش قضاوتی و گلوله برفی انجام شد و حجم نمونه 30 نفر از مدیران، معاونین و کارشناسان حوزه بانکی است. با استفاده از نسخه نهایی پرسش نامه که از روایی و پایایی لازم برخوردار است، با روش نمونه گیری خوشه ایطبقه ای تصادفی در مدت یک هفته در ساعات کاری مختلف با مراجعه حضوری و تصادفی 399 نفر از مشتریان هشت برند بانک های دولتی مورد پرسش قرار گرفتند. در نهایت مدل نهایی با تجزیه و تحلیل داده ها و روش مدل سازی معادلات ساختاری و نرم افزار لیزرل مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان می دهد ارزش ویژه برند از دیدگاه مشتری مستقیم بر عملکرد بازار تاثیر ندارد، ولی غیرمستقیم و از طریق ارزش ویژه رابطه مشتری تاثیرگذار است. از میان سازه های ارزش ویژه برند و ارزش ویژه رابطه مشتری تمامی ابعاد به جز تمایز برند و آگاهی از برند بر سازه های ارزش ویژه رابطه مشتری تاثیر دارد، همچنین تمامی سازه های ارزش ویژه رابطه مشتری بر سازه های عملکرد برند تاثیر مستقیم و معناداری دارد.

    کلیدواژگان: ارزش ویژه برند از دیدگاه مشتری، ارزش ویژه رابطه مشتری، عملکرد برند، دلفی
  • سید حسین حسینی، حامد شکوری گنجوی، عالیه کاظمی * صفحات 133-158

    بررسی پیشینه اقتصاد سیاسی بین الملل به روشنی نشان می دهد که کشف مخازن عظیم نفت خام نقش بسیار مهمی در وقایع سیاسی و نیز تعریف و تامین منافع ملی کشورها ایفا نموده است. بی تردید منابع طبیعی و به طور خاص ذخایر نفت خام کشورمان به عنوان منابعی بین نسلی تلقی شده و حفظ عدالت بین نسلی و ارتقا منافع ملی در بلندمدت ضرورتی انکارناپذیر و از اهداف و وظایف کلیدی دولت مردان ایران به شمار می رود. در این پژوهش با تمرکز بر بعد اقتصادی منافع ملی با استفاده از روش سیستم دینامیک به بررسی و مدل سازی تغییرات دینامیک در منافع اقتصادی ملی کشور ناشی از تحولات صنعت نفت با توجه به تحولات بازار نفت پرداخته شده است. ساختار شکل گیری ظرفیت تولید، میزان تولید و درآمدهای حاصل از فروش داخلی و بین المللی نفت و فرآورده های نفتی کشور مدل سازی و متغیرهای مرتبط با منافع ملی اقتصادی حاصل از آن فرمول بندی شده است. سیستم مورد نظر در نرم افزار ونسیم شبیه سازی و نتایج مدل در چند سناریو شامل سناریوی رشد و رونق در بازار نفت، سناریوی وضع موجود، سناریوی رکود در بازار نفت، حفظ سهم بازار توسط اوپک و حفظ سطح درآمد کشورهای اوپک تشریح و تحلیل شده است. با توجه به نتایج حاصل از اجرای مدل، افزایش قیمت های داخلی حامل های انرژی به سمت قیمت های بین المللی و همچنین افزایش سهم بودجه برای سرمایه گذاری در حوزه های با ارزش افزوده بیشتر در صنعت نفت برای افزایش منافع ملی اقتصادی توصیه می شود.

    کلیدواژگان: منافع اقتصادی ملی، قیمت نفت، عرضه نفت، تقاضای نفت، سیستم دینامیک
  • آرزو سهرابی، کاظم حسن زاده، زینب مولوی صفحات 159-179
    رفتارهای سازمانی مخرب در شکل های مختلف در حال بروز و ظهور است. قلدری سازمانی که همراه با اثرات منفی در محیط های کاری رخ می دهد مستقیم و منفی بر سلامت افراد تاثیر گذاشته و هزینه های زیادی را بر سازمان تحمیل کرده و منجر به کاهش بهره وری می گردد؛ بنابراین هدف اصلی تحقیق بررسی نقش قلدری سازمانی در ویژگی های روان شناختی شغلی (درگیری شغلی، استرس شغلی و عدم امنیت شغلی) کارکنان است. تحقیق حاضر کاربردی بوده و به روش توصیفی– همبستگی اجرا شد. جامعه آماری کارکنان صف پنج سطح بانک به تعداد 800 نفر بوده که براساس جدول مورگان و روش نمونه گیری مرحله ای 261 نفر به عنوان نمونه تعیین شد. ابزار گرد آوری داده ها پرسش نامه بود که روایی و پایایی آن تایید شد. ضریب آلفای کرونباخ برای بررسی پرسش نامه 849/0 به دست آمد. نتایج تجزیه و تحلیل داده ها به روش مدل سازی معادلات ساختاری نشان داد قلدری سازمانی درک شده در ایجاد استرس شغلی و احساس عدم امنیت شغلی در کارکنان تاثیر مثبت دارد. همچنین نتایج نشان داد قلدری سازمانی سبب کاهش درگیری شغلی کارکنان می شود.
    کلیدواژگان: ناامنی شغلی، استرس شغلی، درگیری شغلی، قلدری سازمانی
|
  • Meisam Dehghan, Eshratabad , Amir Albadvi Pages 1-27
    Startup valuation in venture capital investment has always been an important issue in negotiations between entrepreneurs and venture capitalists. Results of conducted researches on startup valuation have revealed difficulties and complexities in determining entrepreneurial projects value, especially in early stages of their development. It is due to the existing challenges and high degree of uncertainty about their future. Using real options analysis in this research, a new approach for determining startup companies’ value, considering uncertainties in the first round of financing and flexibility available to venture capitalists in making their investment decision was presented. Due to lack of analytical solution for the developed approach, the numerical method of Monte Carlo least squares simulation (Longstaff-Schwartz) was used to solve it, where percentage of ownership of the entrepreneur and venture capitalist was determined based on the results of the simulation. In addition, by comparing the results of the proposed approach with results of the net present value method, as it was emphasized in the literature, it was concluded that traditional methods do not have the required credit for valuing in early stage companies. Finally, there were suggestions for developing the approach under competitive interactions or developing it for other stages of investment
    Keywords: Valuation, Venture Capital, Startup, Real Options, Least Square Monte-Carlo (LSM)
  • Ahmad Morshedi , Navid Nezafati , Tayyebe Amirkhani , Yousef Zolfiaghdam Pages 29-48
    Knowledge sharing is one of the essential processes for implementing knowledge management and it would be accruing when helping others or learning for new capabilities. Nowadays, using organizational knowledge and sharing knowledge among knowledge-oriented organizations, employees has been considered to be a competitive advantage and along maintaining them. In order to achieve better situations and status, organizations and institutions follow some models and solutions to identify and simulate knowledge sharing motivational policies. Therefore this study was defined and presented to examine knowledge sharing motivational factors in organization. So, we aimed to examine knowledge sharing motivational factors using system dynamics method. At the beginning, we identified knowledge sharing motivational and non-motivational factors based on literature review and interviewing experts. Then, dynamic model was drawn based on dynamic systems methodology. After validating and verifying the model, research questions were answered in conclusion chapter.
    Keywords: Knowledge Management, Knowledge Sharing, Motivational, Non-Motivational Policies, Dynamic Systems, Vensim
  • Mahnaz Ebrahimi sadrabadi, Mir Mahdi Seyedesfahani, Ali mohammad Kimiagari Pages 49-74

    Planning companies’ profits through customer satisfaction management has 4 main steps of recognizing constitutive components of customer satisfaction, integration of components and measuring overall customer satisfaction, reviewing how overall customer satisfaction impacts level of performance and activity, and finally identifying main parameters capable of maneuver on customer satisfaction. These factors compiles planning of company's profits. Method used for modeling were econometric approach and mathematical equations. Case of this research is Pars Khodro’s Logan. The researcher, along with ISQI's research team, identified current needs of customers from after sales services. Impact of each variable on overall customers’ satisfaction according to income groups is measured. Then, using econometric models, the variables affecting the company's profit are obtained which according to results, overall customer satisfaction has the highest impact on company's profits. Therefore, using mathematical equations, the effect of the overall customer satisfaction sub-variables on the company's profit has been obtained. Eviews software is used for data analysis.

    Keywords: Customer Satisfaction, Profitability, After Sales Services, Econometrics
  • Seyed Soheil Fazeli , Jahanyar Bamdad soofi , Majid Safari nia , Amir Mazyaki , Omid Arjmand Pages 75-103
    Since about 100 years, social loafing has been studied as one of the most important factors lowering working group efficiency in organizations. Considering many employees activities are related to each other and has done in group context now days, in this research we are going to identify factors affecting social loafing in private sector employees. Our case was FANAP employees in Telecom project. This research approach is qualitative and uses analytical methods, and from data collection aspect it is survey and applied from conclusions aspect.
    At the framework of this survey, cognitive mapping method is used to map individual perceptions about causes of social loafing. Analyzing methods of cognitive maps is used for complexity indexes, Domain analyses, central analyses, consequence analyses and analyses of consensus cognitive maps. Finally conclusions are grouped in four levels as personal factors, group factors, organization factors and job factors that affecting social loafing. Factors such as extrinsic motivation, job dissatisfaction, intrinsic motivation, perception lack of group cohesion were agreed more than other factors in perception of the participants of this research
    Keywords: Social Loafing, Causal Cognitive Mapping, Causal Cognitive Maps, Group Efficiency, Factor of Social Loafing
  • Seyed Reza Jalali, Ali Kazemi, Azarnoosh Ansari Pages 104-132

    In this study, based on theoretical and quantitative researches, a conceptual model was presented for explaining different dimensions of research variables, such as designing brand performance model for banking service market of Iran based on customer – based brand equity. First, after reviewing the literature, the original model was designed and then the initial conceptual model was completed and approved by the Delphi method and experts' opinion. Sampling was carried out based on the method of judging and snowball. The sample size was 30 executives, deputies and experts of the banking sector. Using the final version of the questionnaire which has the necessary and proper reliability and validity, by using stratified random cluster sampling. During one week at different hours, 399 individuals were surveyed from the customers of the eight branded public banks randomly by face-to-face interview. Following the identification of the constituent structures of each of the variables, also relations between them were examined. The results of the research showed that brand equity does not directly affect market performance from the customer’s perspective, but it is effective indirectly through the customer relationship equity. Also, among the structures constituting the brand equity and the customer relationship equity, all aspects except the brand differentiation and brand awareness, affect the characteristics of the customer relationship equity. Also, results showed that all the constituents of the customer relationship equity have a direct and significant effect on brand performance.

    Keywords: Customer Based Brand Equity, Customer Relationship Equity, Brand Performance, Delphi
  • Seyed Hossein Hosseini, Hamed Shakouri G., Aliyeh Kazemi Pages 133-158

    An examination of international political economy history shows that discovery of huge oil reservoirs has been playing an important role in defining and supporting the countries national interest. Undoubtedly, oil reserves in Iran are considered as intergenerational resources and maintaining intergenerational justice as well as enhancing national interest in the long run. These are indisputable commitments which are the main goals and missions of Iran governors. In this research, focusing on the economic aspect of the national interest and by using systems dynamic methodology, dynamics changes of Iran’s national interest are modelled considering developments in the oil industry and market. The structure of production capacity formation, amount of production and revenues of domestic and international sale of oil and oil products are investigated and modeled and variables related to economic national interest are formulated. Simulation results described in five scenarios as follows: growth in the oil market, current status, downturn in the oil market, OPEC market share target, and OPEC revenue target. According to results, increase in domestic prices of energy carriers to international prices and the increase of the budget share for investment in more value added areas in the oil industry are recommended to increase national economic benefits.

    Keywords: Economic national interest, oil price, oil supply, oil demand, system dynamics
  • Arezoo Sohrabi , Kazem Hasanzadeh , Zeinab Molavi Pages 159-179
    Destructive organizational behaviors are emerging in various forms. Organizational bullying, with negative effects on work environments, directly and negatively affects people's health and imposes a high cost on the organization and results in a reduction in productivity. Therefore, the main objective of this research is to investigate the role of organizational bullying in occupational psychological characteristics (job engagement, job stress and job insecurity). This research is applied and descriptive - correlation method was used. The statistical population of queue staff was divided into five service organizations with 800 individual. The sample was determined according to the Morgan table and stage sampling method of 261. Data collected by questionnaire which its validity and reliability were confirmed and Cronbach's alpha coefficient was 0.849. Results of tentative analysis and data analysis by structural equation modeling showed that organizational bullying has a positive effect on job stress and job insecurity in employees. Also, the results showed that organizational bullying reduced job engagement among employees
    Keywords: Job Insecurity, Job Stress, Job Engagement, Organizational Bullying