فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش های مدیریت در ایران
سال شانزدهم شماره 3 (پیاپی 77، پاییز 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/08/18
  • تعداد عناوین: 10
|
  • عباس امینی فسخودی، بهجت هادی نژاد صفحه 1
    امروزه سهم بخش خدمات در اقتصاد کشورها روندی روبه رشد دارد و سازمان ها نیز عنصر کلیدی این بخش از اقتصاد محسوب می شوند. مشتری مداری و سعی در افزایش و بهبود عملکرد نقش اساسی در موفقیت و اثربخشی سازمان ها بازی می کنند. تحقیق حاضر به مطالعه، سنجش و ارزیابی اثربخشی سازمانی با استفاده از رویکرد آماری مدل سازی معادلات ساختاری (SEM) می پردازد. اثربخشی سازمان به عنوان متغیر وابسته اصلی، تابعی از دو مولفه رضایت مشتری و تحقق اهداف در نظر گرفته شده و داده های تحقیق به کمک پرسشنامه-های مجزایی برای مولفه های فوق، از جامعه مشتریان و مدیران بانک های دولتی شهرستان دزفول جمع آوری گردید. براساس رهیافت مدل سازی معادلات ساختاری، 5 مولفه رضایت مندی و 4 مولفه تحقق اهداف در قالب متغیرهای مشاهده شده و خود این دو مقیاس و متغیر وابسته اثربخشی نیز در قالب متغیرهای پنهان تعریف شد و روابط بین آنها به کمک یک مدل تحلیل عاملی تاییدی (CFA) سه عاملی مرتبه دوم مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج حاکی از برازش و اعتبار قابل قبول هر دو مدل اندازه گیری رضایت مندی و تحقق اهداف و نیز مدل سه عاملی مرتبه دوم برای ارزیابی اثربخشی، براساس داده های گردآوری شده بود. برتری میزان و معنی داری اثرات غیرمستقیم و مستقیم متغیرهای مشاهده شده و مقیاس رضایت مشتری بر اثربخشی سازمانی، در مقایسه با متغیرهای مشاهده شده و مقیاس تحقق اهداف از دیگر نتایج تحقیق است.
    کلیدواژگان: تحقق اهداف، رضایت مشتری، اثربخشی، مدل سازی معادلات ساختاری
  • محمدرضا باقری، مهدی یوسفی نژاد عطاری صفحه 21
    ارزیابی دقیق و به موقع عواملی که موجب کاهش کارآیی کارکنان یک سازمان بویژه مدیران می شود، از جمله اقدامات موثر در مسیر بهبود کیفیت فعالیتها و افزایش بهره وری سازمان است. یکی از دلایل عمده کاهش کارآیی مدیران در محیط کاری، از دست دادن فرصت و زمان در اختیار، برای انجام کارها یا اصطلاحا تلف شدن وقت آنان می باشد. در این مقاله سعی شده با استفاده از آمار توصیفی، روش تحلیل عاملی و تکنیک DEMATEL چارچوبی ارائه گردد تا شباهتها و تفاوتهای موجود بین نظرات مدیران واحدهای مختلف یک شرکت تولیدی در زمینه علل اتلاف وقت و از دست دادن مدیریت زمان مورد تحلیل قرار گرفته، مهمترین عوامل نیازمند بهبود، شناسایی و دسته بندی شده و رابطه علت و معلولی میان آنها مشخص شود. یافته های چارچوب ارائه شده نشان می دهد، موثرترین عامل اتلاف وقت و نهایتا کاهش کارآیی مدیران در محیط کاری، ملاقاتها و جلسات بسیار زیاد با نتایج بسیار کم، و کم اثرترین عامل، معیار بیش از حد اجتماعی بودن می باشد. علی ترین عوامل اثر گذار نیز کمبود انگیزه شخصی برای کار، کمبود کارمندان آموزش دیده، مواجه با اطلاعات غلط یا ناقص یا دیرهنگام و کمبود اعتماد به نفس است.
    کلیدواژگان: کارآیی، اتلاف وقت، تحلیل عاملی، تحلیل مولفه های اصلی، DEMATEL
  • نیکبخش جوادیان، مهدی خانی، ایرج مهدوی صفحه 39
    در این تحقیق ابتدا مروری بر مبانی مدیریت زنجیره تامین و پویایی های سیستم انجام شده و سپس یک طبقه بندی از تحقیقات انجام شده در استفاده از پویایی های سیستم در مدیریت زنجیره تامین ارائه نموده ایم. همچنین در این مقاله کار مورد کاوی بر زنجیره تامین بزرگ که کار تولید و توزیع محصولات بهداشتی را با مرکزیت شرکت داروگر انجام می دهد، انجام شده است و از تکنیکهای پویایی های سیستم به منظور شناسایی متغیر های موثر در زنجیره تامین و شیوه های بهبود عملکرد آن استفاده شده است. شبیه سازی با ارائه فرضیه دینامیکی شروع شده و به ترتیب حلقه های علی – معلولی، نمودار های نرخ - حالت و فرمول های ریاضی تکمیل شده اند و سپس مدلها با روش های شناخته شده پویایی سیستمها و روش های آماری آزمون شده اند. هنگامی که عوامل اصلی موثر بر رفتار کل سیستم و روابط بین آنها به خوبی شناخته شد، سه سیاست به منظور بهبود شاخص های شناخته شده ارزیابی عملکرد زنجیره تامین، پیشنهاد و در مدل اجرا شده است. سیاستها عبارتند از کاهش میزان فروش از دست رفته، کاهش میزان موجودی و دریافت اطلاعات صحیح که اجرای آنها موجب بهبود شاخص ها شده است. نتیجه این تحقیق توانا ساختن ما در پیش بینی نتایج هرگونه تغییر در متغیر ها، روابط و یا ساختار زنجیره است که با توجه به پیچیده بودن زنجیره تامین دارای اهمیت زیادی می باشد.
    کلیدواژگان: مدیریت زنجیره تامین، پویایی های سیستم، عملکرد زنجیره تامین، سیاست گذاری
  • ناصر حمیدی، رضا اکبری شمیرانی، بابک طالشی، غلام حسن شیردل صفحه 59
    امروزه با توجه به شرایط رقابتی و لزوم تمرکز بر فعالیتهای اصلی سازمان، شرکتها فرایندهای غیر اصلی خود را به تامین کنندگان میسپارند،لذا یکی از مشکلات مدیران،ارزیابی وکنترل فعالیتهایی است که به تامین کنندگان سپرده شده است و انتخاب تامین کننده مناسب نقش مهمی در موفقیت سازمانها دارد.
    مساله انتخاب و ارزیابی تامین کنندگان یک مساله تصمیم گیری با معیار چندگانه است.با توجه به اینکه در پژوهشهای گذشته روابط بین معیارها و زیر معیارها کمتر مورد توجه قرار گرفته است،در ابن تحقیق مدلی ارایه شده است که این روابط را در نظر میگیرد.بدین ترتیب که ابتدا از طریق مدل بندی ساختاری توصیفی(ISM) ارتباط بین معیارها مشخص شده وسپس با استفاده ازفرایند تحلیل شبکه ای فازی(FANP) و در نظر گرفتن روابط متقابل بین زیر معیارها وزن نسبی هر زیر معیار بدست می آید. در انتها با استفاده از وزنها نسبی بدست آمده، نمره عملکرد هر تامین کننده برای هر زیر معیار و استفاده از انتگرال چاکوئت(انتگرال فازی غیر جمعی) جهت از بین بردن اثرات ارتباط بین زیر معیارها بر روی نمره عملکرد، تامین کننده مطلوب انتخاب می گردد.
    کلیدواژگان: تامین کننده، تصمیم گیری با معیار چندگانه، فرایند تحلیل شبکه ای فازی، مدل بندی ساختاری توصیفی، انتگرال فازی غیر جمعی (انتگرال چوکوئت)
  • عادل آذر، خدیجه مصطفایی دولت آباد صفحه 83
    امروزه با رشد پیچیدگی و پویایی محیطی سازمان ها ناگزیر هستند به هنگام تصمیم گیری شقوق متعدد مسائل را مد نظر قرار دهند. موفقیت در مسایلی چون ارزیابی چندین بدیل و انتخاب گزینه برتر متاثر از توان تصمیم گیرندگان در شناسایی کامل و دقیق معیارهای ارزیابی و نیز بدیل های ممکن می باشد. در حوزه نرم تحقیق در عملیات فنون کارآمدی از جمله تکنیک های MADM برای مقایسه و ارزیابی بدیل ها ارائه شده است حال آن که تلاش کمتری به تکنیک های شناسایی شاخص ها و متغیرهای موثر بر فضای تصمیم گیری معطوف گشته است.
    نگاشت شناختی تکنیکی نوین در علم مدیریت است که به خوبی می تواند این نیاز مهم در حوزه تصمیم گیری را مرتفع سازد. نگاشت شناختی علاوه بر فراهم آوردن امکان شناسایی عوامل، با استفاده از روابط جبری تصمیم گیرنده را قادر می سازد تا از روابط علی بین عوامل و نیز جهت و قدرت نسبی این رابطه ها به خوبی شناخت پیدا کند. در تحقیق حاضر به ابعاد مختلف تکنیک مذکور پرداخته شده است. و با انتخاب مرکز آمار ایران به عنوان مورد مطالعه، از نگاشت شناختی در تهیه نقشه شناخت عملیات مرکز و ارائه طرحی برای تخصیص بودجه بر مبنای عملکرد استفاده شده است. در این راستا عناصر پیوستار ورودی، فرایند، خروجی و پیامدها شناسایی شدند و با محاسبه میزان تاثیر غیرمستقیم هر فرایند بر تحقق موفقیت آمیز پیامدها، فرایندهای مذکور از منظر تخصیص بودجه رتبه بندی شدند.
    کلیدواژگان: تصمیم گیری، نگاشت شناختی، روابط علی، بودجه ریزی
  • بابک سهرابی، مهدی شامی زنجانی، ماندانا فرزانه، ایمان رئیسی وانانی صفحه 105
    هدف اصلی این مقاله طراحی و ارائه یک سیستم استنتاج فازی جامع از مجموعه شاخص های مهم و اثر گذار بر موفقیت پیاده سازی سیستم برنامه ریزی منابع سازمان جهت ارزیابی و ارتقاء پیاده سازی این سیستم در سازمان ها می باشد. بدین منظور شاخص های تاثیر گذار بر موفقیت پیاده سازی و استقرار سیستم برنامه ریزی منابع سازمان پس از بررسی بیش از 180 مقاله معتبر داخلی و بین المللی استخراج گردیده و توسط خبرگان این حوزه، مورد بررسی و امتیاز دهی قرار گرفته است. در ادامه با استفاده از رویکرد ایجاد سیستم استنتاج فازی، این سیستم فازی به منظور ارزیابی میزان موفقیت استقرار سیستم برنامه ریزی منابع سازمان طراحی گردیده است. یافته های این پژوهش مشتمل بر شناسایی مهم ترین شاخص های موثر در موفقیت پیاده سازی سیستم برنامه ریزی منابع سازمان و طراحی سیستم استنتاج فازی جهت ارزیابی میزان موفقیت استقرار این سیستم در سازمان های ایرانی می باشد. سیستم ارائه شده برای سازمان های ایرانی این امکان را فراهم می سازد که با توجه به شرایط داخلی و محیطی خود و بر مبنای مهم ترین شاخص های موثر در پیاده سازی سیستم برنامه ریزی منابع سازمان، احتمال موفقیت خود را در پیاده سازی سیستم های مدیریت منابع سازمان بسنجند و از این طریق احتمال شکست خود را در اجرای این پروژه کاهش دهند.
    کلیدواژگان: سیستم برنامه ریزی منابع سازمان، عامل سنجش، سیستم استنتاج فازی، میزان موفقیت
  • رضا شافعی، شبنم لاوهء صفحه 131
    مطاله حاضر به بررسی تاثیر پذیری مدیریت دانش از فرهنگ سازمانی و رابطه آن با پرورش کارکنان دانشی در سازمان های دولتی می پردازد. در این مطالعه برای بررسی مدیریت دانش از مدل عمومی دانش در سازمان و همچنین از مدل هالس استفاده شده است. روش تحقیق توصیفی بوده و برای گردآوری داده ها از دو پرسشنامه فرهنگ سازمانی مدل دنیسون(2006) و مدیریت دانش (1388) استفاده شد. جامعه آماری مورد مطالعه در این پژوهش شامل کلیه کارکنان سازمان های دولتی و ادارات کل استان آذربایجان غربی می باشد که چهار سازمان بازرگانی٬ دارایی٬ مسکن و شهرسازی و صنایع انتخاب شده اند. نتایج پژوهش نشان می دهد، فرهنگ سازمانی بر ابعاد مدیریت دانش تاثیر می گذارد که بیشترین تاثیر را بر بعد بکارگیری دانش خواهد داشت. این مطالعه پیشنهاد می نماید برای پرورش کارکنان دانشی در سازمان، لازم است، ذخیره سازی دانش و توزیع آن در حد بالایی مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، فرهنگ سازمانی، کارکنان دانشی، ذخیره دانش، سازمان های دولتی
  • حسین عزیزی صفحه 153
    تحلیل پوششی داده ها (DEA) یک رویکرد داده ای برای ارزیابی عملکرد مجموعه ای از موجودیت های متجانس به نام واحدهای تصمیم گیری (DMUها) است، که عملکرد آنها بر اساس اندازه های متعدد مشخص می شود. DEAی سنتی که مبتنی بر مفهوم مرز کارآیی است، بهترین نمره ی کارآیی را تعیین می کند که می توان به هر یک از DMUها اختصاص داد. DMUها بر اساس این نمرات به عنوان کارآی DEA (کارآی خوشبینانه) یا غیرکارآی DEA (غیرکارآی خوشبینانه) تقسیم بندی می شوند، و DMUهای کارآی DEA، مرز کارآیی را مشخص می کنند. رویکرد مشابهی وجود دارد که از مفهوم مرز ناکارآیی برای تعیین بدترین نمره ی کارآیی نسبی که می توان به هر DMU اختصاص داد، استفاده می کند. DMUهای واقع روی مرز ناکارآیی به عنوان ناکارآی DEA یا ناکارآی بدبینانه تعیین می شوند، و آنهایی که روی مرز ناکارآ نیستند، به عنوان غیرناکارآی DEA یا غیرناکارآی بدبینانه اعلام می شوند. در این مقاله، این بحث مطرح می شود که هر دو کارآیی نسبی را باید با هم در نظر گرفت، و هر رویکردی که فقط یکی از آنها را در نظر گرفته باشد، دچار سوگیری خواهد بود. برای اندازه گیری عملکرد کلی DMUها، پیشنهاد می شود که هر دو کارآیی را در قالب یک بازه ادغام کنیم، و مدل های DEAی پیشنهادی برای اندازه گیری کارآیی را مدل های DEAی کراندار می نامیم. به این ترتیب، بازه ی کارآیی تمام مقادیر ممکن کارآیی را که منعکس کننده ی دیدگاه های مختلف هستند، در اختیار تصمیم گیرنده قرار می دهد. یک مثال عددی در مورد شرکت های گاز ایران با استفاده از مدل های DEAی پیشنهادی بررسی می شود، تا سادگی و سودمندی آن را نشان دهند.
    کلیدواژگان: تحلیل پوششی داده ها (DEA)، عملکرد کلی، کارآیی بازه ای، مدل های DEAی کراندار، رتبه بندی بازه ای
  • سید سپهر قاضی نوری، ابوالقاسم سرآبادانی، مهدیه فرازکیش صفحه 175
    اولویت گذاری فناوری موضوعی است که در کشورهای مختلف مورد توجه قرار گرفته است؛ اما از آنجا که هیچ کشوری نمی تواند کلیه فناوری ها و همه شاخه های آن را توسعه دهد، لذا برای هر فناوری اصلی نیازمند استراتژی ملی فناوری در حوزه های کلان می باشد؛ لذا در این پژوهش با انتخاب فناوری اطلاعات به عنوان محور مطالعه، با بررسی دقیق استراتژی های فناوری اطلاعات در دانشگاه های بعضی از کشورها مانند کانادا، امریکا و... و استخراج شاخه های فناوری اطلاعات و شاخص های آن آغاز گردید. سپس با استفاده از پژوهشهای محدود انجام شده در حیطه فناوری اطلاعات در دانشگاه های ایران بومی سازی شده و نتایج حاصل از آن به صورت پرسشنامه توسط گروهی از صاحب نظران و خبرگان نظرسنجی گردید. پس از دریافت امتیازات، میانگین نمرات داده شده در وزن مربوط به هر یک از شاخص ها که به روش ای اچ پی محاسبه شده بود ضرب و نتیجه حاصل شده در نمودار قابلیت جذابیت قرار گرفت. در این راستا سرگرمی های الکترونیکی در حوزه استراتژی پایش، آزمایشگاه های مجازی در حوزه استراتژی همکاری های خارجی و هفت شاخه فناوری اطلاعا ت دیگرشامل: خدمات آموزشی و دانشجویی الکترونیکی، کتابخانه دیجیتالی و نشرالکترونیکی، آموزش الکترونیکی از راه دور، الکترونیکی کردن محتوای دروس، پورتال دانشگاه، پایگاه متمرکز داده ها و سیستمهای یکپارچه اطلاعات مدیریت درحوزه استراتژی توسعه درونزا قرارگرفت.
    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات، استراتژی فناوری اطلاعات، آموزش عالی، ماتریس قابلیت، جذابیت، استراتژی ملی فناوری
  • اکرم هادیزاده مقدم، شهرام جمالی، مرتضی رضایی صفحه 203
    برندسازی داخلی مفهوم جدیدی است که به بررسی تاثیر کارکنان در ایجاد تصویری بهتر از برند در ذهن مشتریان می پردازد. این پژوهش به منظور بررسی تاثیر برند سازی داخلی بر رفتار شهروندی کارکنان در صنعت هتلداری و همچنین بومی سازی مقیاس برای این مفهوم، مدلی را در هتل های چهار و پنج ستاره استان تهران آزمون کرده است. نمونه ای 240 نفری از کارکنانی که با مشتری تماس مستقیم دارند با نمونه گیری خوشه ایاز میان کارکنان هتل ها انتخاب شد و پرسشنامه ای با طیف پنج گزینه ای لیکرت توزیع شد، در نهایت 136 پرسشنامه قابل برگشت داده شد (نرخ برگشت %56) و 122 پرسشنامه قابل استفاده بود. با نظر اساتید بازاریابی و متخصصان هتلداری، روایی سوالات در حد مطلوبی ارزیابی شد و ضرایب آلفای کرونباخ، پایایی ترکیبی و میانگین واریانس توسعه یافته، پایایی مناسبی را برای پرسشنامه نشان می دهد. آزمون مدل مفهومی با روش حداقل مربعات جزئی و آزمون همبستگی متغیرها به کارگیری نرم افزار SMART PLS انجام شد. نتایج آزمون نشان داد که برندسازی داخلی با حس تعلق به برند (0.563 =β، 9.537 =t) و تعهد به برند (0.192 =β، 2.430 =t)، همچنین حس تعلق به برند با رفتار شهروندی به برند (0.550 =β، 5.540 =t) و تعهد به برند (0.718 =β، 9.141 =t)، تعهد به برند با وفاداری به برند (0.706 =β، 11.571 =t)، و وفاداری به برند با رفتار شهروندی به برند (0.295 =β، 2.555 =t)، رابطه مثبت و معناداری دارد. آزمون همبستگی نیز این روابط را تایید می کند.
    کلیدواژگان: برندسازی داخلی، حس تعلق کارکنان به برند، تعهد کارکنان به برند، وفاداری کارکنان به برند، رفتار شهروندی برند
|
  • Page 1
    The contribution of the service sector in the global economy is rising nowadays and organizations are the key elements of this economical sector. The customer-orientation and attempting to enhance the performance are playing a fundamental role in the organizations success and effectiveness. The present study assesses the organizational effectiveness, using the structural equation modeling (SEM) statistical approach. As the main dependent variable, the organizational effectiveness has considered as a function of customer satisfaction and objectives attainment scales. Data was gathered from two customers population and managers population of the governmental banks of Dezfoul township, using two separate questionnaires. Based on the SEM approach, the 5 and 4 sub-scales of the customer satisfaction and objectives attainment scales were considered as observed variables. The same scales and the main dependent variable, effectiveness, were also defined as unobserved or latent variables and their interrelationship was then analysed constructing a second-order confirmatory factor analysis (CFA) model. Results confirmed the fitness and validity of all two measurment models for customer satisfaction and objectives attainment scales and also the second-order CFA for assessment of effectiveness, based on the gathered data. The precedence of the magnitude and significance of direct and indirect effects of the customer satisfaction and its sub-scales compared to the objectives attainment and its sub-scales on the organizational effectiveness is another part of results.
  • Mohammad Bageri, Mahdi Attari Page 21
    One of important steps to quality improvement of activities and increasing productivity in manufacturing systems, is noticing and emphasizing on evaluation factors that be Caused to personnel's efficiency reduction. Correct and timely recognition of factors that reduce to personnel's efficiency, especially managers, meets to efficiency improvement. One of major reasons of manager's efficiency reduction is dawdle. in this paper using descriptive statistics, Factor Analysis method and DEMATEL technique, has been purposed a novel model to analyzing existent similarities and diversities between opinions of different group's managers of one company about reasons of dawdle, specifying and classifying most important areas that need to improvement, and specifying cause and effect relation between them. Findings this model show the most effective factor of dawdle and finally manager's efficiency reduction in office is very much visits and sessions with very little results, and least effective factor is be inordinate social. Also most causal factors are job incentive shortage, expert personnel shortage, mistake or incomplete information, and self assurance shortage.
    Keywords: efficiency, dawdle, Principal Component Analysis, factor analysis, DEMATEL
  • Page 39
    The use of System Dynamics Modeling in Supply Chain Management has only recently re-emerged after a lengthy slack period. the propose of this thesis is to use knowledge and techniques in implementation based on recent research. At first we have given an overview of supply chain management and system dynamics and then presented a taxonomy of research and development in System Dynamics Modeling in supply chain management. In this research we have focused on a supply chain as a case study Which produce and distribute healthy products and its main company is darugar. we used System Dynamics techniques to know effective variables in our supply chain and understand how to improve its performance. we started simulation model design by explaining dynamic hypothesis and continued by creating casual loops, stock & flow diagrams and mathematical formulation. our model was tested by famous dynamics and statistical techniques and then we started to investigate causes of supply chain’s behavior by sensitivity analyses. when we understood the main factors and their interactions completely we started to suggest three policies due to supply chain indexes to improve its performance. the policies are missed sale reduction, inventory reduction and correct information receive which all causes improvement in introduced indexes in our research. what we achieved of this research was our ability of predicting results before any changes in parameters, relationships or structure of supply chain and it is so important due to its high degree of complicity.
    Keywords: supply chain management, system dynamics, supply chain performance measurement, policy making
  • Naser Hamidi, Reza Akbari Shemirani, Gholamhassan Shirdel, Babak Taleshi Page 59
    In order to ensure sustainable activities, companies independent upon working with defrent suppliers. In the manufacturing industries, raw material and assembly parts main comprise as much as 70 percent of production cost.For that, a purchasing department can play a vital role in reducing costs, and a purchasing manager's skill in performing his/her responsibility of choosing proper suppliers can greatly contribute to achieving that goal.This article focuses on the above-mentioned subject due to the importance of supplier choice for companies. Since the first times in history when the need for choosing proper suppliers was felt, many different methods and strategies have been utilized for such a task. Because of nature of that challenge, decision makers are faced with more than one criteria and high number of such criteria makes the challenge even more complex for them. Multi-criteria decision making has frequently been one of the approaches used by decision makers in the evaluation and selection of suppliers. In the research of this thesis a model of fuzzy multi-criteria and non-additive fuzzy integral has been presented for the supplier selection. The advantage of this model is that with the aid of Fuzzy Analytic Network Process the effects of the criteria on each other can be analyzed and with the fuzzy measure and fuzzy integral methods these interdependent relation between effects can be eliminated.
    Keywords: Supplier, Multiple criteria decision making (MCDM), Fuzzy analytical hierarchy process (FANP), Interpretive structural modeling (ISM), Choquet integral (non, additive fuzzy integrals)
  • Khadije Mostafayi Page 83
    Today with growing environmental complexity and dynamism, while decision making organizations are forced to consider several issues. Success in issues like evaluating several alternatives and selecting the best depends on both criterias and elternatives full recognition. While efficient soft operation research`s methods like MADM had been developed in order to evaluate alternatives, less attention had been focused on criteria recognition.Cognitive mapping is a new method in management science that could meet this need very well. In addition to providing factor identification, by using algebraic relations, cognitive mapping enabels decision makers to identify cusal relations and their relative strength. In this study we have used cognitive mapping to provide the map of Iranian center for statistics `s operations and then we have provided a solution for performance based budgeting. In order to do that we have identified the continuum of inputs, processes, outputs and outcomes nad the process wear ranked by calculating their indirect effect on different outcomes.
    Keywords: decision making, Cognitive mapping, cusal relations, budgeting
  • Mandana Farzaneh Page 105
    The purpose of this research is to design a fuzzy inference system through the most significant influential factors and indicators on evaluation the success of ERP implementation. The intention has been to provide a comprehensive set of practical indicators in order to evaluate and improve the success of implementing enterprise resource planning (ERP) system based on deeply exploring the broad literature and to identify the most significance factors and indicators of ERP implmenetation. Through evaluating the identified indicators by domain experts, the most influential indicators have been used in designing the fuzzy inference system for evaluating the success of ERP implementation. Using this approach, the fuzzy system is designed so as to evaluate the success of implementing ERP system. The findings include the identification of the most influential indicators on the success of ERP system implementation as well as to design a fuzzy inference system to evaluate the success rate of enterprise resource planning system in organizations. Following the creation of the fuzzy inference system, organizations could measure their success in implementing enterprise resource planning system and thereby reduce their probability of failure in implementing ERP system.
    Keywords: Enterprise resource planning, Factor, Fuzzy inference system, Success rate
  • Reza Shafei, Shabnam Lavei Page 131
    The current study attempted to effect knowledge management quality of organizational culture and its relationship with breeding knowledge workers in governmental organization. In this model for investigate knowledge management, general knowledge in organizations and Hals models is used. Descriptive research method was to collect data from two questionnaires organizational culture model of Dennison (2006) and knowledge management (1388) was used. Statistical population studied in this research includes all employees of total governmental organization and departments West Azerbaijan province, which is four organizations: Commercial, Housing and Urban Development, Finance and Industry and Mines. This study shows, organizational culture on knowledge management aspects can affect the greatest impact on students will use later. This study offers to breed knowledge workers in governmental organization, it is necessary, storage and distribution of knowledge in the upper limit be considered.
  • Hossein Azizi Page 153
    Data envelopment analysis (DEA) is an approach to measuring the relative efficiency of a set of decision making units (DMUs) with multiple inputs and multiple outputs using mathematical programming. The traditional DEA, which is based on the concept of efficiency frontier (output frontier), determines the best efficiency score that can be assigned to each DMU. Based on these scores, DMUs are classified into DEA-efficient (optimistic efficient) or DEA-non-efficient (optimistic non-efficient) units, and the DEA-efficient DMUs determine the efficiency frontier. There is a comparable approach which uses the concept of inefficiency frontier (input frontier) for determining the worst relative efficiency score that can be assigned to each DMU. DMUs on the inefficiency frontier are specified as DEA-inefficient or pessimistic inefficient, and those that do not lie on the inefficient frontier, are declared to be DEA-non-inefficient or pessimistic non-inefficient. In this paper, we argue that both relative efficiencies should be considered simultaneously, and any approach that considers only one of them will be biased. For measuring the overall performance of the DMUs, we propose to integrate both efficiencies in the form of an interval, and we call the proposed DEA models for efficiency measurement the bounded DEA models. In this way, the efficiency interval provides the decision maker with all the possible values of efficiency, which reflect various perspectives. A numeric example about Iranian gas companies will be evaluated using the DEA approach with efficient and inefficient frontiers to show its convenience and usefulness.
    Keywords: data envelopment analysis (DEA), overall performance, interval efficiency: bounded DEA models, interval ranking
  • Akram Hadizahed Moghaddam, Shahram Jamali, Morteza Rezaee Page 203
    Internal branding is a new concept that refers to employees` effects in creating better image of brand in customers` mind. In order to surveying internal branding effects in brand citizenship behavior (BCB) in hotel industry, and also presenting an internalized scale for internal branding, four and five stars hotels located in Tehran have been tested in a model research. by the way of clustering sampling, Sample of 240 hotel customer interface employees` were selected, and questionnaires with five point likert scale have been distributed. 122 out of 136 returned questionnaires were usable (return rate of 56%). Content validity determined as suitable by the approval of marketing experts and hotel indusry professionals`, and Cronbach`s Alpha, AVE, CR, showed a great reliability for questionnaires. Conceptual model testing has been done through partial least square method and correlation test with SMART PLS software V. 1.5. The results showed that internal branding has positive relationship with brand identification (t= 9.537, β=0.563) and brand commitment (t= 2.430, β=0.192), also brand identification has positive relationship with BCB (t= 5.540, β=0.550), and brand commitment (t= 9.141, β=0.718), brand commitment has positive relationship with brand loyalty (t= 11.571, β=0.706), and brand loyalty has positive relationship with brand citizenship behavior BCB (t= 2.555, β=0.295). Correlation test confirmed these results.