فهرست مطالب

پژوهش های مدیریت در ایران - سال هفدهم شماره 1 (پیاپی 79، بهار 1392)

فصلنامه پژوهش های مدیریت در ایران
سال هفدهم شماره 1 (پیاپی 79، بهار 1392)

  • تاریخ انتشار: 1391/12/16
  • تعداد عناوین: 10
|
  • عادل آذر، فرزانه خسروانی، رضا جلالی صفحه 1
    از دیرباز یکی از مسائل مهم در حوزه مدیریت مالی انتخاب پرتفوی بوده است، الگوهایی نیز برای تعیین پرتفوی بهینه ارائه شده که هر کدام دارای ایراداتی بوده و پس از مدتی نقائص آن ها مشخص شده و با الگویی دیگر جایگزین گردیده است. از جمله مشکلات اساسی الگوهای ارائه شده، نادیده گرفتن شاخص ها و ابعاد چندگانه برای ارزیابی نهایی پرتفوی سهام می باشد، و این کاستی ها اعتبار نتایج ارزیابی را زیر سوال می برد. برای رفع این کاستی از روش تحلیل پوششی داده ها که از جمله روش های تصمیم گیری چند معیاره است، استفاده می شود. در این مقاله دو مدل ارائه می گردد که یکی کارامدترین و دیگری ناکارامدترین پرتفوی را شناسایی می کند. در این تحقیق 95 شرکت حاضر در بورس اوراق بهادار تهران، مورد بررسی قرار گرفت که نتایج نشان می دهد، از آن میان7 شرکت کارا و 8 شرکت نیز کاملا ناکارامد هستند.
    کلیدواژگان: تحلیل پوششی داده ها، تصمیم گیری چند معیاره، پرتفوی، ناکارامدی
  • زهرا باقری نژاد، رضا برادران کاظم زاده*، روح انگیز اسدی صفحه 21

    امروزه لجستیک معکوس یکی از مهمترین مسائل موجود در حوزه زنجیره تامین است. کنترل فرآیند برگشتی ها در سایه زنجیره تامین پیشرو سازمانها را قادر می سازد تا از اتلاف هزینه های اضافی جلوگیری نمایند. این مقاله در ابتدا مهمترین فاکتورهای کلیدی موفقیت در صنعت خودرو را که حاصل مصاحبه با خبرگان و نیز مطالعات کتابخانه ای می باشد، معرفی نموده و سپس با استفاده از رویکرد مدلسازی ساختاری تفسیری به بررسی روابط بین این عوامل می پردازد. با استفاده از این روش فاکتورهای محرک که اثرات تشدید کننده ای بر روی سایر متغیرها دارند و نیز متغیرهایی که نسبت به سایر فاکتورها مستقل اند شناسایی می شوند. با تحلیل این فاکتورها ما قادر خواهیم بود عواملی را که دارای قدرت محرک و نیروی وابستگی بالایی هستند شناسایی نموده و بر روی آنها به عنوان اصلی ترین عوامل کلیدی موفقیت تمزکز نمائیم. درنهایت توصیه هایی برای تحقیقات آتی در این زمینه ارائه خواهد شد

    کلیدواژگان: زنجیره تامین معکوس، برگشتی ها، عوامل موفقیت، مدل ساختاری تفسیری
  • علیرضا حسن زاده، داود کریم زادگان مقدم، هدیه متقیان صفحه 41
    با رشد سریع اینترنت، یادگیری الکترونیکی در جوامع مختلف مرسوم شده است. علیرغم تمایل آشکار به استفاده از سیستم های یادگیری مبتنی بر وب جهت تسهیل فعالیت های آموزش و یادگیری، تعداد کاربران این سیستم ها به سرعت مورد انتظار افزایش نمی یابد. در این تحقیق، از یک مدل ترکیبی جهت ارزیابی تاثیر عوامل سیستم اطلاعاتی-گرا، روان شناختی و رفتاری بر پذیرش سیستم های یادگیری مبتنی بر وب توسط اساتید استفاده شده است. به منظور آزمون مدل تحقیق، داده های جمع آوری شده از 115 استاد دانشگاه با استفاده از مدل سازی معادلات ساختاری تجزیه و تحلیل شدند. نتایج نشان دادند که معیار ذهنی و کیفیت اطلاعات بر مفید بودن از دید کاربر تاثیر مثبت دارند، همچنین، خود-اثربخشی، کیفیت خدمات، معیار ذهنی و کیفیت اطلاعات بر آسانی استفاده از دید کاربر تاثیرگذارند. به علاوه، مفید بودن از دید کاربر، آسانی استفاده از دید کاربر و کیفیت سیستم همگی تمایل اساتید به استفاده از سیستم های یادگیری مبتنی بر وب را افزایش می دهند، با اینحال، مفید بودن از دید کاربر مهمترین عامل موثر بر تمایل و استفاده واقعی از سیستم (پذیرش) است.
    کلیدواژگان: ییادگیری الکترونیکی، پذیرش فناوری، سیستم یادگیری مبتنی بر وب، اساتید دانشگاه
  • سید حمید خداداد حسینی، بهاره اصانلو، اصغر مشبکی اصفهانی، اسدالله کردناییج صفحه 73
    امروز سازمان ها علاوه بر تدوین استراتژی هایی برای جذب مشتریان جدید و انجام معامله با آنها درصدد برآمده اند تا مشتریان کنونی را نیز حفظ کنند و رابطه ای دائمی با آنها به وجود آورند. به عبارتی بهتر آنها دریافته اند که از دست دادن یک مشتری چیزی بیش از، از دست دادن یک قلم فروش است و آن به معنی از دست دادن کل جریان خریدهایی است که مشتری می توانست در طول زندگی خود یا دوره زمانی که خریدار محصولات شرکت بود، انجام دهد. سازمان ها می بایست بطور فعال روابط خود را با مشتریان سودآور تقویت نمایند و سعی کنند به ارتباط خود با مشتریانی که سودآور نیستند پایان دهند. در تحقیق حاضر به بررسی مفهومی جدید تحت عنوان «سودآوری مشتری برای سازمان» می پردازیم.
    این تحقیق با هدف طراحی مدل مفهومی سودآوری مشتری برای سازمان ها و بررسی عوامل اثرگذار بر سودآوری مشتری در بنگاه های ایران انجام می شود. بدین منظور پس از مرور مبانی نظری در این زمینه، نسبت به شناسائی عوامل موثر بر سودآوری مشتری برای سازمان، و ارائه مدل مفهومی مناسب جهت سنجش و تائید این روابط اقدام می نمائیم. سپس به جمع آوری اطلاعات از طریق پرسشنامه و تجزیه و تحلیل آنها پرداخته و نهایتا با استفاده از نتایج تحقیق، عوامل رضایت مشتری و وفاداری مشتری (خرید مجدد مشتری و پیشنهاد به سایر مشتریان) را به عنوان عوامل تاثیرگذار بر سودآوری مشتری برای سازمان معرفی می نماییم.
    کلیدواژگان: سودآوری مشتری برای سازمان، رضایت مشتری، وفاداری مشتری، خرید مجدد مشتری، پیشنهاد به سایر مشتریان
  • محمدرضا رستمی، اعظم جعفری درگیری صفحه 95
    این تحقیق به بررسی قانون بن فورد بعنوان شاخص ارزیابی کیفیت داده در بورس اوراق بهادار تهران می پردازد. داده های مورد استفاده، رقم اول قیمت های پایانی سهام و مقادیر مربوط به شاخص های موجود می باشدکه از آغاز سال 1378 تا پایان سال 1388 مورد مطالعه قرارگرفته اند.شرکت هایی بعنوان نمونه موضوع پژوهش انتخاب شدند که در چارک بالای شرکت های پر معامله به لحاظ تعداد روزهای معامله قرار داشتند. آزمون های آماری مورد استفاده در این پژوهش،آزمون کولموگروف-اسمرینوف و آزمون نیکویی برازش بود. نتیجه تحقیق نشان داد داده های مورد بررسی از قانون رقم اول تبعیت نمی کند.همچنین نتیجه مشابهی در بررسی رقم اول داده ها در دوره های قبل و بعد از حجم مبنا و در خصوص بررسی توزیع رقم اول قیمتهای پایانی روزانه تک تک شرکتهای موجود در نمونه حاصل شد. عدم مطابقت داده های موجود در بورس از این قانون نتیجه متاثر شدن از تبدیلاتی است که روی آنها صورت می گیرد.همچنین می تواند به نابهنجاری های رفتاری بازار سرمایه را نیز مربوط باشد.
    کلیدواژگان: قانون رقم اول، قیمت پایانی، شاخص کیفیت داده
  • غلامعلی طبرسا، امیرهوشنگ نظرپوری صفحه 111
    در محیط های متلاطم امروزی، موفقیت و قدرت سازمان های دانش بنیان بستگی به توان فکری کارکنان آن ها دارد و یکی از بزرگترین چالش هایی که این سازمان ها با آن مواجه هستند این است که چگونه نسل جدید سازمان های هوشمند ایجاد شوند که به طور خاص برای عصر دانایی طراحی شده باشند. این تحقیق به دنبال پاسخ به این مسئله بوده که چگونه می توان یک سازمان دانش بنیان را که عمده ترین دارایی های آن سرمایه های دانشی هستند، هوشمند نمود. مدل مفهومی تحقیق بر اساس مدل سیستم باز طراحی شده، و در آن راهبردهای دانش، جوامع دانشی، ساختار ویژه موقت، و سرمایه های فکری نقش عوامل توانمندساز در ایجاد هوشمندی را ایفا می کنند. جامعه آماری تحقیق شامل اعضای علمی پژوهشی پژوهشگاه های دانش بنیان وزارت علوم، تحقیقات و فنآوری بوده که بر اساس روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای تعداد 278 نفر انتخاب و پرسشنامه تحقیق بین آن ها توزیع شده است. نتایج نشان می دهد که ساختار ویژه موقت با ضریب تشخیص 86 درصدی بیشترین اثر کل را روی فرآیندهای هوشمندی ساختاری داشته اند. همچنین راهبردهای دانش و سرمایه های فکری به ترتیب با ضریب تشخیص 67 و 64 درصدی در مرتبه دوم و سوم تاثیر بر فرآیندهای هوشمندی ساختاری قرار گرفته اند. همچنین نتایج نشان می دهند ساختار ویژه موقت با ضریب تشخیص 64 درصدی، سرمایه های فکری و راهبردهای دانش هر دو با ضریب تشخیص 59 درصدی، به ترتیب بیشترین اثر کل را روی فرآیندهای هوشمندی انسانی داشته اند.
    کلیدواژگان: سازمان دانش بنیان، جوامع دانشی، راهبردهای دانش، سرمایه های فکری، هوشمندی سازمانی
  • علی اصغر فانی، شعله زکیانی، حسن دانایی فرد صفحه 133
    این تحقیق به بررسی نقش عدالت سازمانی در تقویت رفتار شهروندی سازمانی پرداخته و سپس شخصیت سالم سازمانی ویا بعبارت دیگر سلامت سازمانی را به عنوان عامل تعدیل کننده در این رابطه مورد بحث و بررسی قرار داده است.
    ادبیات این تحقیق ابعاد پنج گانه رفتار شهروندی سازمانی از دیدگاه ارگان مورد بررسی قرار گرفته است که مشتمل بر نوعدوستی، وظیفه شناسی، ادب و نزاکت، جوانمردی وفضیلت مدنی می باشد. سپس عدالت سازمانی در سه بعد عدالت توزیعی، رویه ای و مراوده ای مورد بررسی قرار گرفته و نهایتا تاثیرات سلامت سازمانی یا شخصیت سالم سازمانی را با تاکید بر 11 مولفه از دیدگاه لایدن و کلینگل، در این رابطه مورد بررسی قرار داده است.
    نتایج حاصل از تحلیل داده ها جهت آزمون فرضیه های تحقیق توسط آزمونهای علمی انجام شده، نشانگر آنست که بین عدالت سازمانی و رفتار شهروندی سازمانی رابطه مثبت وجود دارد. به عبارتی هر چه تصور مثبت تری از عدالت سازمانی در ذهن کارکنان باشد، رفتار شهروندی سازمانی بیشتر خواهد شد.همچنین این رابطه، به واسطه شخصیت سالم سازمانی، تعدیل می گردد. یعنی در سازمان های دارای شخصیت سالم سازمانی، تاثیر تصور مثبت کارکنان از عدالت سازمانی بر رفتار شهروندی سازمانی بیشتر خواهد شد. این بدان معناست که هرچه سازمانها از سلامت شخصیتی و وجودی برخوردار باشند، کارکنان درک بالایی از رعایت عدالت در سازمان را کسب نموده و این درک بالا باعث تقویت رفتار شهروندی در میان کارکنان خواهد شد.
    کلیدواژگان: رفتار شهروندی سازمانی، عدالت سازمانی، شخصیت سالم سازمانی، سلامت سازمانی
  • سعیده کتابی، علیرضا امامی صفحه 149
    تصمیم سازی در شرایط رقابتی چالشی است که مدیران با آن روبرو هستند. شناسایی عوامل موفقیت استراتژیک هر شرکت و تعیین موقعیت خود نسبت به رقبا با توجه به آن عوامل راه کاری است که مدیریت عالی شرکت ها برای بقا در شرایط رقابتی از آن بهره می برند. هدف مقاله ی حاضر توسعه یک روشی کمی به منظور بهینه کاوی رقابتی است. در مقاله حاضر متوسط هزینه ی تولید یک تن محصول، ارزش ویژه برند شرکت، کیفیت محصول، قابلیت بازاریابی و فروش، قابلیت خرید و دسترسی به منابع، رضایت مشتری، انعطاف پذیری تولید، قابلیت های بخش مهندسی، قابلیت تحقیقات فنی، تعداد طرح های توسعه به کمک نظر خبرگان صنعت عنوان عوامل موفقیت حیاتی شرکت های تولیدی در صنعت لوله و پروفیل فولادی در نظر گرفته شده است. سپس به کمک روش تاپسیس راه حل بهینه ی مثبت به عنوان الگوی بهینه ی مثبت و راه حل بهینه ی منفی به عنوان الگوی بهینه ی منفی تعیین گردید.این دو الگو به عنوان الگوی های بهینه یابی رقابتی مد نظر قرار گرفته است.پس از آن با توجه به محدودیت سیستمی بودجه، با استفاده از برنامه ریزی آرمانی صفر و یک دو هدفه برای هر یک رقبا سعی شده تا فاصله ی هر رقیب از الگوی بهینه ی مثبت حداقل و فاصله از الگوی بهینه ی منفی حداکثر گردد. نتایج نشان می دهد که هریک از رقبا به منظور رسیدن به الگوی بهینه می بایست به کدام یک از عوامل حیاتی موفقیت توجه نماید.
    کلیدواژگان: بهینه کاوی، تاپسیس، محدودیت سیستمی بودجه، برنامه ریزی آرمانی
  • سید محمد میرمحمدی صفحه 169
    هدف از این مطالعه بررسی نظرات دانشجویان تحصیلات تکمیلی رشته مدیریت دولتی در مورد تشکیل وزارت ورزش و جوانان می باشد. جامعه آماری این تحقیق را تمام دانشجویان تحصیلات تکمیلی رشته مدیریت دولتی با گرایش های مختلف در دانشگاه علامه طباطبایی تشکیل می دهند. در این مطالعه از 3 روش پدیدارنگاری، تحلیل آسیب شناسانه و تحلیل عوامل تعیین کننده استفاده شده است. روش گردآوری داده ها در این مطالعه پرسشنامه ای با سوالی باز انتها، در قالب یک سوال امتحانی داوطلبانه با عنوان«نظر تحلیلی خود را در مورد مزایا و محدودیت های تشکیل وزارت ورزش و امور جوانان را ذکر کنید و تحلیل نمایید که آیا این ادغام و تشکیل وزارت با بندهای 10 و 21 و 25 سیاست های کلی تطبیق دارد چگونه؟» می باشد. همچنین در این مطالعه از روش سه سویه سوزی و تحلیل های چندباره به منظور قابلیت اعتماد مطالعه و یافته های آن استفاده شده است.
    در پایان تحقیق معایب و مزایای ادغام سازمان جوانان و تربیت بدنی با استفاده از کدهای استخراج شده و مصاحبه های تحلیل شده به کمک نرم افزارNVivo تشریح می شود.
    کلیدواژگان: ادغام سازمان تربیت بدنی و جوانان، روش پدیدارنگاری، تحلیل آسیب شناختی
  • اکرم هادیزاده مقدم، پروین محبی، بهروز قلیچ لی صفحه 187
    هدف عمده مدیریت دانش و به دنبال آن تسهیم دانش، ایجاد و سازماندهی محیطی است که در آن افراد دانش خود را توسعه داده، با یکدیگر تبادل نموده، دانش دیگران را با دانش خود ترکیب کرده و سرانجام آن را به کار ببندند. نوآوری فرآیندی است که در آن دانش با هدف خلق دانش جدید کسب، تسهیم و تلفیق می گردد تا در محصولات و خدمات جدید به کارگرفته شود مطالعات مختلف نشان داده است که مفهوم نوآوری ارتباط نزدیکی با خلق و تسهیم دانش دارد. تسهیم دانش و گوناگون سازی آن برای ایجاد دانش جدید و نوآوری بسیار ضروری می باشد. هدف اصلی این مقاله نیز سنجش رابطه ی بین تسهیم دانش و نوآوری می باشد که از روش های تسهیم دانش بر اساس مدل دیکسون برای سنجش میزان تسهیم دانش همچنین از مدل ازریابی برتری کسب و کار به منظور اندازه گیری میزان نوآوری با استفاده از ابزار پرسشنامه در میان 96 نفر از کارکنان در بانک رفاه کارگران صورت پذیرفته است و در سطح اطمینان 95 درصد، نتایج نشان دهنده وجود رابطه معنی دار و مثبت میان تسهیم دانش و نوآوری می باشد. علاوه برآن، نتایج مشابه میان متغیرهای تسهیم دانش آشکار، تسهیم دانش پنهان، تسهیم دانش استراتژیک، تسهیم دانش کارشناسی با نوآوری مشاهده شد. در انتها نیز محدودیتهای پژوهش و پیشنهادهای کاربردی ارائه شده است
    کلیدواژگان: تسهیم دانش، نوآوری، مدل دیکسون
|
  • Adel Azar, Farzane Khosravani, Reza Jalali Page 1
    Selecting a portfolio has always been a significant issue in Financial Management. The models presented for selecting the best portfolio have some deficiencies and after some time, their deficiencies would be revealed and they will be replaced by some other models. One of the problems with those models is neglecting the multifaceted indices and dimensions for final evaluation of portfolio, and these efficiencies will bring the validity of the evaluation results under question. In order to remove these efficiencies, one can use DEA (Data Envelopment Analysis) technique which is one of the MCDM (Multi-Criteria Decision Making) techniques. In this paper, two models have been presented; one finds the most efficient portfolio and the other one finds the most inefficient. In this paper, 95 companies now present in Tehran Stock Market have been investigated. The results demonstrate that out of those 95 companies, seven companies are efficient and 8 companies are utterly inefficient.
    Keywords: Data Envelopment Analysis, Multi, Criteria Decision Making (MCDM), Portfolio, Inefficiency
  • Reza Kazem Zadeh, Ruhangiz Asadi Page 21

    Today the reverse logistics is one of the most important subjects in supply chain area. The control of return process beside the forward supply chain permits the organization to avoid of additional costs. This paper at the first approach introduces the major success factors which result from interview with experts in this area and although stemmed from major resources in automotive reverse logistics and then it utilizes the Interpretive Structural Modeling (ISM) methodology to understand the mutual influences among the barriers so that those driving success factors, which can aggravate few more factors and those independent factors, which are influenced by driving factors are identified. By analyzing the success factors using this model, we may extract crucial factors that influence the reverse logistics activities. It can be observed that there are some factors, which have both high driving power and dependency, thus they need more attention. Finally, the implications for practice and future research are discussed.

    Keywords: reverse supply chain, returns, success factors, interpretive structural modeling
  • Davood Karimzadegan Moghadam, Hediyeh Motaghian Page 41
    With the rapid growth of the Internet, e-learning has been prevailed in various societies. Despite the emerging trend of using web-based learning systems to facilitate teaching and learning activities, the number of users of web-based learning systems is not increasing as fast as expected. In this research, an integrated model has been used in order to assessing the influence of IS-oriented, psychological and behavioral factors on instructors’ adoption of web-based learning systems. To examine the research model, collected data from 115 university instructors were analyzed using structural equation modeling. The results showed that subjective norm and information quality have positive effect on perceived usefulness; also, self-efficacy, service quality, subjective norm and information quality are effective on perceived ease of use. In addition, perceived usefulness, perceived ease of use and system quality all increase instructors’ intention to use web-based learning systems; however, perceived usefulness is the most important factor affecting on intention and actual use of the system (adoption).
  • Mohammad Reza Rostami, Azam Jafaridargiri Page 95
    This project investigated Benford’law as a indicator of data quality in Tehran stock exchange. Data used in this research included the first digit of daily close price and indexes. The study period was from the beginning of 1378 to the end of 1388.The top 25 percent of companies in regard to trading days were selected as a sample of the research.Kolmogorove-smirnov and Goodness of fit tests were used to estimate the model.The result showed that the investigated data was inconsistent with Benford’s law
  • Gholam Alli Tabarsa, Amir Nazarpoori Page 111
    In turbulent environment, power and success of organizations depend on the intellectual capita; abilities and the main challenges of this organizations is that how establishes new generation of intelligent organizations for knowledge edge. The problem that this research wants to solve is that how the organization that main asset is intellectual capital can obtain organizational intelligence. The conceptual model of this research has been designed based on open system model and the knowledge strategies, knowledge communities, adhocracy and intellectual capital have the enabler role for intelligence processes. Statistical population of this research is Faculty members of research centers of Ministry of Science, Research and Technology that 278 person have been selected based on classified sampling. Results show that adhocracy with %86 of coefficient has highest effect on structural intelligence processes. Also knowledge strategies and intellectual capitals correspondingly with %67 and %64 of coefficient are in second and third ranking. Also results show that adhocracy with %64, intellectual capital and knowledge strategies with %59 of coefficient correspondingly have the highest effect on human intelligence processes.
    Keywords: knowledge based organization, knowledge communities, knowledge strategies, intellectual capitals, organizational intelligence
  • Aliasghar Fani, Sholeh Zakiani Page 133
    This study has been done for the purpose of evaluating the role of Organizational Justice in reinforcing Organizational Citizenship Behavior then modifying factors such as; Organizational Health Personality or Organizational Health within this relationship was discussed and assessed. In this study the five aspects of an Organizational Citizenship Behavior through an organization’s point of view has been assessed that includes; altruism, conscientiousness, courtesy, sportsmanship and civic virtue. Then, organizational justice was assessed in 3 aspects such as; distributive, interactional and procedural and finally the effects of the Health of an Organization or Organizational Healthy Personality with an emphasis from the 11 branches from the point of views of Lynden and Klingel’s were analyzes. Results from data analysis showed that there exist a 95% relationship between Organizational Justice and Organizational Citizenship Behavior and as a result, the more the personnel have positive concept about the organization’s justice, the more the Organizational Citizenship Behavior increases. And with the same confidence coefficient between Organizational Justice and Organizational Citizenship Behavior with the intervention of the Organizational Health Behavior, a relationship exists, meaning that, in each organization, there is an Organizational Health Personality. Effects of the personnel’s positive concept of an Organization’s Justice through Organizational Citizenship Behavior will be more increased. Research findings showed that strengthening the Organizational Citizenship Behavior of which is the goal of an organization is dependent on the Organization’s Justice with the mediation of the Organization’s Health Personality.
    Keywords: Organizational Citizenship Behavior, Organizational Justice, Procedural Justice Interactional Justice, Distributive Justice, Organizational Health Personality, Organizational Health
  • Page 149
    Decision-making in competitive situations is a challenge for managers. Identifying the strategic success factors(SSF) for each company and determining the company’s position relative to its competitors due to the SSF are critical which top managers uses for survival in the competitive conditions. The aim of this paper is to create a quantitative method to determine the competitive benchmarking. In this study, average cost of production, company's brand equity, product quality, marketing and sales capabilities, purchasing capabilities, customer satisfaction, production flexibility, engineering capabilities, technical research capabilities, the number of R & D projects were identified as critical success factors by the experts of profile and pipe steel industry. The Technique for order preference by similarity to ideal solution was used to determine the Positive benchmark (as positive ideal solution) and negative benchmark (as negative ideal solution).Then by considering the budget constraint, binary goal programming model has been used to maximize the positive deviation between each rival and the negative benchmark as well as to minimize the negative deviation between each rival and the positive benchmark. The results of proposed model shows that which SSF each rivals should be considered to reach the positive benchmark.
    Keywords: Competitive Benchmarking, Topsis, Budget Systematic Constrain, Goal Programming
  • Seyed Mohammad Mirmohammadi Page 169
    The purpose of this study is to assess the opinion of the graduate students of public administration about merging of the Sport Organization with the Youth Organization and establishing the Ministry of Sport and Youth Affairs. In this study, three method were used including phenomenographic, pathological and factor analysis. An open-end questionnaire was distributed among all graduate students of the various fields of public administration in Allameh Tabatabae University asking the advantages and limitations of the formation of the Ministry of Sport and Youth Affairs and whether it is in consistent with the sections 10, 21 and 25 of General Public Policies. In addition, in order to test the reliability of the findings, triangulation and multiple analyses were used. In the end, advantages and disadvantage of this merging are described by the extracted codes and analyzed interviews through Nvivo software. The purpose of this study is to assess opinion of master students of public NVivo software.
    Keywords: Merger of Sports, Youth Affairs Organizations, Phenomenography methods, Pathological analysis
  • Akram Hadizadeh Moghadam, Parvin Mohebi, Behroz Ghlichlee Page 187
    Knowledge sharing creates opportunities to maximize organization ability to meet those needs and generates solutions and efficiencies that provide a business with a competitive advantage. Knowledge sharing can be define as a social interaction culture, involving the exchange of employee knowledge, experiences, and skills through the whole department or organization. The concept of innovation has been closely related to “knowledge creation and knowledge sharing “. Innovation is a process where the knowledge is acquired, shared and assimilated with the aim to create new knowledge, which embodies products and services.Through exchange tacit knowledge and explicit knowledge with others, the capacity of people increase to be involved in new situation and solve new problems and it helps to build new solution for next issues. So knowledge sharing and difference kind of it, is necessary to create new knowledge and innovation. A descriptive–correlation survey approach was used in this study. And questionnaires filled by staff (n=96) in this Bank. In the 95% confidence level, the results of the study revealed that there are positive relationship between knowledge sharing and innovation, also it was found that, there are similar relationships between serial transfer and innovation in addition the same result were observed for near transfer, far transfer, and strategic transfer and expert transfer with innovation. Finally research limitation and suggestion for further researches are presented.
    Keywords: knowledge sharing, innovation, Dixon model