فهرست مطالب

پژوهش های مدیریت در ایران - سال بیستم شماره 2 (پیاپی 92، تابستان 1395)

فصلنامه پژوهش های مدیریت در ایران
سال بیستم شماره 2 (پیاپی 92، تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/04/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محسن ترابی*، میرعلی سیدنقوی، وجه الله قربانی زاده صفحات 1-20
    در تمامی کشورها روند توسعه و کاربرد فناوری اطلاعات در بخش دولتی با هدف بازآفرینی و اصلاحات در این بخش، سرعت فزاینده ای به خود گرفته است. به همین ترتیب در میان مقامات دولتی کشورمان نیز شتاب زدگی خاصی برای غلبه بر فاصله ایجاد شده بین ایران و سایر کشورهای پیشرفته در زمینه مدیریت مبتنی بر فناوری اطلاعات به وجود آمده است. به نظر می رسد این شتاب زدگی باعث شده است تا رویکرد تقلید و کپی کردن مدل های خارجی بر حسب عوامل نهادین و هنجاری به جای عوامل منطقی و فنی بیشترین تاثیر را در دولت الکترونیک ایران داشته اند. هدف این پژوهش کیفی که با روش تحلیل تم انجام شده است، طراحی مدلی برای تبیین عوامل موثر بر خط مشی های دولت الکترونیک ایران از مرحله شکل گیری تا ارزیابی، بر اساس بنیان های نظری قانون مدیریت خدمات کشوری است. بدین منظور 11 مصاحبه نیمه ساختار یافته با خبرگان صورت پذیرفته است. تحلیل داده ها در فرایند کدگذاری باز با کمک نرم افزار MAXQDA منجر به ظهور 19 تم فرعی در قالب 6 تم اصلی گردید.
    کلیدواژگان: تحلیل تم، خط مشی، دولت الکترونیک، وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات، نرم افزار MAXQDA
  • منیجه بحرینی زاده*، بدریه رضایی صفحات 21-40
    افزایش نگرانی های زیست محیطی باعث توجه شرکت ها به مفاهیم بازاریابی سبز و به دنبال آن رشد تحقیقات، افزایش پراکندگی و انفجار اطلاعات در این زمینه شده است، از این رو انجام پژوهش های ترکیبی که عصاره پژوهش های انجام شده در این موضوع را به شیوه نظام مند و علمی فراروی پژوهشگران قرار دهد، اهمیت فراوان دارد. هدف اصلی پژوهش حاضر تعیین عواملی است که بیشترین تاثیر را بر رفتار خرید سبز دارند. سنجش میزان ناهمگونی مطالعات پیشین، بررسی اثر تصادفی و ثابت متغیرهای موثر بر رفتار خرید سبز و ارزیابی میزان تورش متغیرها در مطالعات گذشته از دیگر اهداف این پژوهش میباشد. پژوهش حاضر از نوع پژوهشهای توصیفی بوده و از نظر هدف، میتوان از نوع تحقیقات بنیادی قلمداد نمود. این پژوهش با بهکارگیری روش فراتحلیل به تجزیه و تحلیل تحقیقات انجامشده بین سالهای 1997 تا 2015 در حوزه رفتار تصمیم گیری خرید سبز پرداخته است. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه مقالات داخلی و خارجی موجود در پایگاه های در دسترس پژوهشگر میباشد. در مجموع 22 مطالعه و مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج فراتحلیل نشان می دهد که نگرانی زیست محیطی، تاثیرات اجتماعی، اثربخشی درک شده، میزان مسئولیت پذیری اجتماعی، نگرانی از تصویر و برداشت شخصی، نگرش زیست محیطی، درک اهمیت مسائل زیست محیطی و قصد خرید محصولات سبز بیشترین تاثیر را در مطالعات مختلف بر رفتار خرید سبز داشته اند.
    کلیدواژگان: خرید سبز، فراتحلیل، رفتار خرید سبز، اندازه اثر
  • زهره فرزین فر *، سعید سعیدا اردکانی، سید مهدی الحسینی المدرسی صفحات 41-60
    خرید وسواسی جنبه تاریک رفتار مصرف کننده نامیده می شود، زیرا شامل پیامدهای بلند مدتی مانند بدهی ، افسردگی و دعواهای خانوادگی است. مطالعات نشان داده اند که خرید وسواسی توسط نگرش پولی تحت تاثیر قرار می گیرد. هدف از این پژوهش بررسی تاثیر نگرش پولی بر خرید وسواسی جوانان است. داده های مورد نیاز با استفاده از ابزار پرسشنامه گردآوری شده است. جامعه آماری این پژوهش شامل مشتریان جوان پاساژهای مدرن یزد و نمونه به دست آمده با استفاده از فرمول کوکران 113 نفر می باشد. داده های گردآوری شده با استفاده از رویکرد مدلسازی معادلات ساختاری بر پایه روش حداقل مربعات جزئی و با بهره گیری از نرم افزار PLS و SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی، از نظر نوع پژوهش همبستگی است. نتایج نشان داد که نگرش پولی، ابعاد قدرت-پرستیژ و اضطراب بر خرید وسواسی تاثیر مثبت و معنادار دارد و ابعاد حفظ زمان و بی اعتمادی بر خرید وسواسی تاثیر منفی و معنادار دارد.
    کلیدواژگان: خرید وسواسی، نگرش پولی، مصرف کنندگان جوان
  • هاشم آقازاده، حسین امینی کسبی*، عماد جعفری صفحات 61-80
    از آنجاکه ارزش ویژه نام تجاری در تدوین استراتژی کسب وکار کمک شایانی کرده و در بلندمدت به سودآوری سازمانها منجر می شود، بنابر این، شناسایی تاثیر شخصیت نام تجاری بر ارزش ویژه نام تجاری از دیدگاه مشتریان بسیار مهم است. اما از آنجا که در رابطه با تاثیر مستقیم شخصیت برند بر ارزش ویژه برند مستندات کمی وجود دارد، از این رو با توجه به ادبیات موضوع تحقیق و پیشینه ی تحقیقات گذشته، از مفاهیم اعتماد به برند و نگرش به برند به عنوان متغیر های میانجی در رابطه غیر مستقیم شخصیت برند بر ارزش ویژه برند استفاده گردید. جامعه آماری تحقیق را 384 نفر از مشترکان یکی از اپراتورهای مطرح کشور در منطقه پنج تهران را در بر میگیرد. ابزار گردآوری داده در این تحقیق ، پرسشنامه می باشد که از پایایی و روایی مورد نظر برخوردار می باشد.جهت آزمون فرضیه های تحقیق نیز از روش حداقل مربعات جزئی و به کمک نرم افزار Smart PLS نسخه دو، استفاده گردید. نتایج تحقیق حکایت از وجود اثر مثبت اما غیر مستقیم شخصیت برند بر ارزش ویژه برند دارد، همچنین اثر مستقیم متغیرهای اعتماد به برند و نگرش به برند بر ارزش ویژه برند مورد تایید قرار گرفت.
    کلیدواژگان: شخصیت برند، ارزش ویژه برند، اعتماد به برند، نگرش به برند
  • آمنه خدیور، فاطمه درتاج* صفحات 81-100
    سیستم های مدیریت دانش مبتنی بر رایانش ابری باعث ایجاد مزیت رقابتی از طریق کاهش هزینه ها و بهبود عملکرد می شوند. پیاده سازی سیستم های مدیریت دانش ابری در سازمان و بهره برداری از مزایای ارزشمند آن، مستلزم شناسایی عوامل موثر بر موفقیت پیاده سازی از نظرطراحان و پیاده سازان است. این پژوهش با استفاده از روش تحقیق آمیخته یا ترکیبی در دو بخش کیفی و کمی انجام شده است. در بخش کیفی از روش تئوری زمینه ای یا داده بنیاد و در بخش کمی از روش توصیفی -پیمایشی استفاده شده است . عوامل موفقیت و مدل تحقیق، خروجی روش داده بنیاد است. برای انجام مطالعات میدانی ، براساس عوامل انتخاب شده، پرسشنامه ای تنظیم شد و اهمیت عوامل موفقیت و اولویت آن ها به نظر سنجی بین خبرگان مدیریت دانش و رایانش ابری گذاشته شده است. بر اساس نتایج حاصله عوامل هفت گانه به دست آمده، با احتساب اولویت بندی، به ترتیب شامل عوامل مربوط به اعتماد، عوامل مدیریتی، عوامل انسانی و فرهنگی، عوامل سازمانی،عوامل فنی، عوامل اقتصادی،عوامل محیطی می باشند. مهم ترین پیامد های شناسایی شده بکارگیری این سیستم ها در سازمان ها شامل کاهش زمان انجام فرآیند های مدیریت دانش ، بهبود عملکرد و افزایش مزیت رقابتی می باشد.
    کلیدواژگان: سیستم های مدیریت دانش، عوامل کلیدی موفقیت، رایانش ابری، تئوری داده بنیاد
  • زهره زرگران خوزانی*، سید سروش قاضی نوری صفحات 101-120
    در دو دهه اخیر، تبیین استراتژی فناوری بعنوان یکی از حیاتی ترین نیازهای بنگاه های مختلف مورد توجه ویژه قرار گرفته و بسیاری از صاحب نظران این حوزه، به لحاظ تاثیرگذاری عمیق آن بر سایر استراتژی های عملیاتی بنگاه، آن را در سطحی بالاتر از سایر استراتژی های عملیاتی طبقه بندی نموده اند. هدف از تدوین استراتژی فناوری در یک سازمان، روش کسب موقعیت برتر رقابتی و چگونگی تحقق اهداف فناورانه و بلندمدت آن است. در این پژوهش جهت تدوین استراتژی فناوری در صنایع فولاد بعد از بررسی های انجام شده مدلی بر پایه نقشه استراتژی و شناسایی فرآیندهای کلیدی ارائه گردید. ابتدا فرآیندهای کلیدی بر اساس اهداف استراتژیک شرکت شناسایی شدند. بعد به شناسایی فناوری های فرآیندهای کلیدی با رویکرد فرآیندی از طریق مصاحبه با مدیران ارشد و مطالعه منابع الکترونیکی پرداخته شد. در مرحله آخر جهت ارزیابی فناوری های شناسایی شده از ماتریس امکان پذیری / جذابیت فناوری استفاده گردید. با قرار دادن فناوری ها در ماتریس، 7 فناوری در ناحیه ی امکان پذیری و جذابیت بالا، 1 فناوری در ناحیه ی امکان پذیری و جذابیت کم، 4 فناوری در ناحیه ی امکان پذیری و جذابیت متوسط و 2 فناوری در ناحیه ی امکان پذیری بالا و جذابیت متوسط قرار گرفتند که برای هر ناحیه استراتژی مناسب پیشنهاد گردید.
    کلیدواژگان: استراتژی فناوری، ارزیابی فناوری، تدوین استراتژی، نقشه استراتژی
  • سعید جهانیان*، مجید حسنی صفحات 121-140
    مدیریت دانش به عنوان یک سیستم دارای دو جنبه سازمان و ساختار می باشد که موفقیت و هوشمندی آن در سازمان را بر اساس میزان زوجی شدن ساختاری آن با سایر سیستم ها و زیرسیستم های سازمانی تعریف می نمایند. آنچه در این مقاله مورد توجه قرار می گیرد شناسایی عوامل زوجی شدن و موفقیت سیستم مدیریت دانش در سازمان بر اساس زوجی شدن با سایر زیرسیستم های موجود در سازمان می باشد.در این پژوهش، ابتدا مولفه های زوجی شدن ساختاری سیستم مدیریت دانش شناسایی و پس از بررسی و تحلیل عاملی تاییدی میزان اهمیت هر یک از زیرسیستم های مربوط با سیستم مدیریت دانش بررسی و در مقایسه با یکدیگر با بهره گیری از تکنیک های آماری میزان اهمیت زیرسیستم ها در زوجی شدن اولویت بندی می گردد. در این پژوهش موفقیت سیستم مدیریت دانش در سازمان با نگرش زوجی شدن ساختاری مورد توجه قرارگرفته و زمینه تطبیق و سازگاری بیشتر مدیریت دانش با سایر سیستم های و زیرسیستم های دارای اولویت زوجی شدن را میسر نموده و موجبات هوشمندی سیستم مدیریت دانش در سازمان را فراهم می آورد.
    کلیدواژگان: زوجی شدن، ساختار، سازمان، سیستم، مدیریت دانش
  • ابوتراب علیرضایی، امین پاشایی هولاسو * صفحات 141-160
    در دنیای رقابتی امروزی که تغییر یکی از مهم ترین ویژگی های آن می باشد، ضرورت دارد سازمان ها برای حفظ و بقاء حیات خود به دنبال چابکی باشند تا بتوانند در کوتاه ترین زمان و با کمترین هزینه به بهبود کیفیت و ایجاد نوآوری در محصولات و خدمات خود بپردازند. مقاله حاضر با هدف بررسی تاثیر فرهنگ سازمانی بر قابلیت های چابکی سازمانی در یکی از سازمان های نیروهای مسلح با روش توصیفی – پیمایشی و از نوع همبستگی به رشته تحریر درآمده است و سعی می کند پنج فرضیه وجود رابطه بین «فرهنگ تصمیم گیری گروهی»، «فرهنگ یادگیری»، «فرهنگ اشتراک قدرت»، «فرهنگ مشارکت» و «فرهنگ تحمل مخاطره» بر «چابکی سازمانی» را به آزمون گذارد. برای آزمون فرضیه های فوق از یک پرسشنامه محقق ساخته متشکل از 48 سوال استفاده شد که ضریب آلفای کرونباخ آن با استفاده از نرم افزار SPSS، 994/0 محاسبه شد. نمونه آماری تحقیق نیز با استفاده از جدول مورگان تعداد 140 نفر برآورد شد که به سوالات پرسشنامه پاسخ دادند. نتایج معادلات ساختاری به قرار زیر می باشد.
    بین «فرهنگ تصمیم گیری گروهی»، «فرهنگ یادگیری»، «فرهنگ اشتراک قدرت»، «فرهنگ مشارکت»، «فرهنگ تحمل مخاطره» و «چابکی سازمانی» رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد.
    کلیدواژگان: تحلیل عاملی تائیدی، چابکی سازمانی، سازمان مورد مطالعه، فرهنگ سازمانی
|
  • Mohsen Torabi *, Mirali Seyednaghavi, Vajhollah Ghorbanizadeh Pages 1-20
    Development and application of information technology in public organizations with the aim of renewal and reform, has taken an increasing speed all over the world. Thereby Iranian government officials have rushed to close the gap created between Iran and other developing countries in the field of information technology. It seems that due to mentioned hastiness, imitation and copying foreign models in terms of institutional and normative, have the greatest impact on Iranian electronic government rather than logical and technical factors. The purpose of this qualitative study is to present a model on factors affecting electronic government’s policies from the formation stage to evaluation, based on the foundations of Civil Service Management law, by content analysis. In this regard 11 open interviews with IT experts were performed. Data analysis was done using software MAXQDA and by open coding process, 19 abstract concepts in the form of 6 main categories were extracted.
    Keywords: Electronic Government, Ministry of communication, information technology, Policy, Thematic analysis, MAXQDA
  • Manijeh Bahrainizadeh* Pages 21-40
    Growing the importance of environmental issue have led numerous companies to regard green marketing and purchasing behavior concepts as the main source of their strategic shift and the subsequent growing research, increasing the dispersion and explosion of information in this field, therefore the essence of a combination of research out in the matter to the systematic way and facing the researchers. This research using meta- analysis and software comprehensive meta- analysis (CMA) to analyze the research conducted between 1997 and 2015 in the field of green purchasing behavior. After reviewing the research conducted, 22 internal and external study, 39 variables and hypothesis were identified. Used to funnel charts and statistical methods Rosenthal and Orwin way to check the validity of the findings and publication bias. The results of the meta- analysis shows that Environmental concern, Social Influences, Perceived effectiveness, Perceived environmental responsibility, Concern for self- image in environmental protection, Environmental Attitude, Perceived seriousness of environmental problems and Green purchase intention most effective and different studies have been green purchase behavior.
    Keywords: green purchasing, meta, analysis, Green purchasing behavior, amount of effect
  • Zohre Farzinfar* Pages 41-60
    Compulsive buying is named the dark side of consumer behavior because it brings about long-term consequences such as debt, depression and family debates. Studies have shown that the compulsive buying is influenced by money attitude. The purpose of this study is to investigate the effect of money attitude on compulsive buying of youth. The required data was collected through questionnaires. The unlimited statistical population of this study included the young customers at modern Yazd malls, and the sample was determined 113 using Cochran’s formula. The collected data was analyzed using the structural equation modeling (SEM) approach based on Partial Least Squares (PLS) using PLS and SPSS softwares. This study is applicable and is regarded as a correlation study. The results indicated that money attitude, dimensions of power-prestige and anxiety has significant and positive effect on the compulsive buying, dimensions of retention-time and distrust has significant and negative effect on the compulsive buying.
    Keywords: compulsive buying, money attitude, young consumers
  • Hosein Amini*, Emad Jafari Pages 61-80
    Since brand equity is very helpful in developing business strategies and in long term leads to profitability of organizations, it is very crucial to recognize the impact of brand personality on brand equity from customers perspective. But due to lack of evidence related to the impact of brand personality on brand equity, with respect to literature and previous studies, we used concepts like brand trust and brand attitude as intermediate variables in a non-direct relation between brand personality and brand equity. Statistical sample for this study were 384 individual costumers of one of country's most admired telecommunication operators. questionnaire was used for gathering data and PLS method was used to examine hypotheses in 'Smart PLS 2' software. The results suggest a positive and significant but non-direct relation between brand personality and brand equity, and also support direct and significant impact of brand trust and brand attitude variables on brand equity.
    Keywords: Brand personality, Brand trust, Brand equity, Brand attitude
  • Ameneh Khadivar, Fatemeh Dortaj* Pages 81-100
    Cloud-based knowledge management systems to create competitive advantage through cost reduction and performance improvement are. Implementation of knowledge management is expected in the organization and operation of the valuable benefits it entails the identification of factors affecting the success of the implementation of the design and implementation makers.This research using mixed or combined in both qualitative and quantitative research has been done. The grounded theory method of qualitative and quantitative descriptive method - has been used.
    Success factors and the model output data of the Foundation. To conduct field studies, based on selected factors, a questionnaire was drawn up and the importance of success factors and the priority to the polls between knowledge management and cloud computing experts have been laid.Based on results obtained seven factors, including prioritizing, respectively, including those related to trust management factors, human factors and cultural, organizational factors, technical factors, economic factors, environmental factors are. The most important consequence of detected using these systems include reduced time in the process of knowledge management, improve performance and increase competitive advantage
    Keywords: knowledge management systems, critical success factors, cloud computing, grounded theory
  • Zohreh Zargaran Khouzani* Pages 101-120
    In the past two decades, explaining the technology strategy as one of the most crucial needs of various entities was particularly considered and many experts in the field classified it at a higher level than other operating strategies in terms of its profound influence on other operating firm operational strategies. The aim of developing technology strategy in an organization is the method of achieving competitive advantage position and how to realize the long-term technological goals.
    In this study in order to formulate technology strategy in the steel industry after reviewing the conducted studies a model was presented based on the strategy map and the identification of key processes. First, the key processes were identified according to the company's strategic goals. Then, the key process technologies with process approach were identified through the interview with senior managers and the study of electronic sources. Finally, in order to evaluate the identified technologies, the matrix of technology feasibility/attractiveness was used. By putting the technologies in the matrix, 7 technologies were placed in the area of high feasibility and attractiveness, 1 technology in the area of low feasibility and attractiveness, 4 technologies in the area of moderate feasibility and attractiveness, and 2 technologies in the area of high feasibility and moderate attractiveness. For each area an appropriate strategy was proposed.
    Keywords: Technology strategy, technology assessment, formulation of technology, strategy map
  • Saeed Jahanyan* Pages 121-140
    Knowledge management is an approach enabling the pioneer organizations have benefited from it in an appropriate manner. Knowledge management as a system of two aspects of the organization and structure that success and its intelligence on the basis of its structure coupled with other organizational systems and subsystems are defined. The focus of this paper is to identify coupling and success factors of knowledge management system based on a coupling with other organization’s subsystems. In this research, the first, coupling structure components of knowledge management system identified then with factor analysis the significance of each of the subsystems of the knowledge management system was evaluated, then by using statistical techniques the importance of subsystems in coupling prioritized. In this study, the success of a knowledge management system in organization with coupling structure approach is considered. This approach, causing greater compatibility knowledge management system with other subsystems base of priority of coupling and intelligent knowledge management system in the organization provides.
    Keywords: Coupling, Intelligence, knowledge management, Organization, System
  • Abo Toran Alirezaei, Amin Pashaei Houlaso* Pages 141-160
    In today's competitive world where change is one of the most important features is necessary for the preservation and conservation organizations exist Looking agility to be able in the shortest time and at minimal cost to improve the quality and innovation in their products and services. This paper aims to examine the impact of organizational culture on organizational agility capabilities of the armed forces organizations with descriptive - correlation to the written survey And tries to correlate the five hypothesis "group decision-making culture", "culture of learning", "Culture power sharing", "culture of participation" and "risk tolerance" on "organizational agility" to the test. To test these hypotheses, a researcher-made questionnaire consisting of 48 questions using the Cronbach's alpha coefficient using the software SPSS, 0/994, respectively. A survey by Morgan estimated 140 people who responded to the questionnaire. The results of structural equation is as follows.
    Between the "culture of group decision-making", "learning culture", "culture of power sharing", "culture of participation", "risk tolerance" and "organizational agility" There is a significant positive relationship.
    Keywords: Confirmatory factor analysis, organizational agility, studied organizations, the corporate culture