فهرست مطالب

فصلنامه برنامه ریزی و آمایش فضا
سال شانزدهم شماره 1 (پیاپی 75، بهار 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/07/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سیدهادی زرقانی، صباح مهدی زاد، هادی اعظمی صفحه 1
    مطالعه مناطق مرزی از جمله موضوعاتی است که در سالهای اخیر در تحقیقات توسعه ای اعم از تحقیقات سیاسی،اقتصادی،اجتماعی و اکولوژیک توجه بسیاری به آن صورت گرفته است. یکی از ویژگی های اصلی مناطق مرزی، دوری از مرکز کشور و به تبع آن دوری از کانون های قدرت سیاسی، اقتصادی و تصمیم گیری است. این مساله جغرافیایی که بیشتراز طبیعت مناطق مرزی ناشی می شود، پیامدهای نامطلوبی را برای مناطق مرزی به همراه دارد، که مهمترین آن محرومیت شدید و قرار نگرفتن این مناطق در مسیر امواج توسعه است.دولت ها برای حل این مشکل راهکارهای مختلفی را مد نظر قرار می دهند. ایجاد بازارچه های مشترک مرزی از شناخته شده ترین روش های توسعه مناطق مرزی به شمار می رود و امروزه بیشترکشورها جهان تلاش می کنند برای توسعه مناطق مرزی، برقراری عدالت اقتصادی و اجتماعی و گسترش همکاری های متقابل منطقه ای، اقدام به تاسیس چنین بازارچه های نمایند. ضمن اینکه ایجاد اشتغال، کاهش قاچاق کالا،افزایش درآمد مردم منطقه و تحول فضای کالبدی نیز از جمله مزایای دیگر فعالیت این بازارچه ها محسوب می شود. در این تحقیق به تحلیل بازتابهای سیاسی- فضایی بازارچه مرزی باشماق مریوان در استان کردستان پرداخته شده است. گردآوری اطلاعات به شیوه کتابخانه ای و میدانی انجام شده و اطلاعات با استفاده از نرم افزار Spss و با روش توصیفی و تحلیلی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. سوال اصلی این پژوهش آن است که آیا فعالیت بازارچه مرزی باشماق بازتابهای سیاسی،اقتصادی و کالبدی مثبتی برای منطقه به همراه داشته است. ازاینرو تلاش شده تا اثرات اقتصادی - سیاسی بازارچه مرزی باشماق مریوان در دو مقطع قبل از تاسیس و بعد از آن بر مناطق مرزی اطراف بازارچه مورد ارزیابی قرار گیرد. نتایج به دست آمده حاکی از این واقعیت است که بازارچه مرزی باشماق توانسته است اثرات اقتصادی - سیاسی مثبتی مانند ایجاد و توسعه زیر ساختها، افزایش اشتغال،کاهش قاچاق و گسترش همکاری های منطقه ای بین استانهای کرد نشین دو سوی مرز را به همراه داشته باشد.
  • مراد کاویانی راد، مصطفی فتاحی صفحه 25
    مکان به عنوان کانون علم جغرافیا، مفهومی درآمیخته با فرآیندهای اجتماعی، سیاسی، اقتصادی و بن مایه های طبیعی است که گوناگونی و درهم تنیدگی بلندمدت آن ها در جهت دهی و معنابخشی به کوشش و منش انسان های ساکن در آن نقش بنیادی داشته است. برهم کنشی مکان و هویت انسان های ساکن در آن از دیرباز کانون توجه جغرافی دانان در قالب مفاهیمی مانند جبر جغرافیایی (محیطی)، ادراک محیطی، جغرافیای رفتاری و... بوده است. طی چند دهه ی اخیر، برخاسته از تهدیدات ناشی از کشمکش های هویتی و کوشش برای پاسداشت همبستگی ملی و پیوستگی سرزمینی، مفاهیمی همانند هویت مکانی، حس و تعلق مکانی در فرآیند همگرایی ملی و نمادسازی های مکانی واحدهای سیاسی، توجه روزافزونی به خود جلب کرده اند. نوشتار حاضر با رویکردی تبیینی، سویه های مختلف پیوستگی و درهم تنیدگی مکان و هویت را در روند و همگرایی ملی مورد بررسی قرار داده است.
  • زهرا پیشگامی فرد*، سلمان انصاری زاده، سیدموسی پورموسوی، میثم احمدی فیروزجایی، نبی الله رمضانی صفحه 43

    نحوه اعمال اراده سیاسی و چگونگی توزیع قدرت سیاسی در سطح فضای درون یک واحد سیاسی یا ناحیه سیاسی، از مهمترین مباحث جغرافیای سیاسی است که تحت عنوان نظام سیاسی یا نظام فرمانروایی مطرح می گردد. مطالعه حاضر توزیع فضایی قدرت سیاسی از طریق شورای اسلامی شهر در ایران با استفاده از روش تحقیق توصیفی - تحلیلی و نظریه سرمایه اجتماعی می باشد. تحلیل داده های مطالعه نشان می دهد، با وجود تاکید سرمایه اجتماعی به همکاری، مشارکت و اعتماد میان نهادهای مردمی و مردم محلی که سبب پویایی بیشتر جامعه می شود و مردم خود امور محلی را انجام می دهند، وجود قوانین مبهم و نظام اداری متمرکز منجر به عدم کارایی مناسب شوراهای اسلامی شده و حوزه عمل و اختیارات آنها را محدود می کند. در این شرایط به جای توزیع قدرت در دست نهادهای مردمی همچون شوراها، شورایاری ها و شهرداری ها، قدرت در دست حکومت مرکزی متمرکز خواهد بود و این نهادهای مردمی به جای تمرکززدایی به حمایت خواهی از دولت و تمرکزگرایی شدیدتر قدرت در دست دولت مرکزی دامن می زنند. از این رو می توان گفت که، هماهنگی سیاستی برای تدوین توسعه راهبردی شهر ها در شرایط کنونی باید از طریق مکانیزم های هماهنگی و همکاری با استفاده از موارد زیر صورت گیرد که عبارتند از: مشارکت تعداد زیاد شهروندان و گروه های ذی نفع شهری از جمله بخش عمومی و خصوصی، همکاری تا حد امکان در صورت بندی و اجرای راهبرد ها، گستردگی کم موضوعات سیاسی در سیاست گذاری، مرز های بسیار باز برای شهروندان و مشارکت آنها به صورت مشاوره افقی، آزادی عمل اندک دولت از جامعه.

  • محمدرحیم رهنما، حسین آقاجانی صفحه 63
    هدف مقاله تبیین نابرابری های فضایی از نظر توسعه در استان خراسان رضوی است. ابتدا مدل مفهومی تحقیق با استفاده از 36 شاخص اجتماعی و اقتصادی و زیر بنایی در سطح 19 شهرستان ساخته و سپس شاخصها بدلیل اثرات متضاد، همسو و بدلیل مقیاسهای متفاوت، به منظور کاهش تفاوتها استاندارد شدند. نتایج حاصل از کاربرد مدل تحلیل عاملی منجر به شکل گیری 5 عامل شد که دو عامل بیش از 56% کل تغییرات واریانسها را تبیین و باقیمانده به دلیل تبیین کمتر از 10% کل واریانس از مطالعه حذف شدند. با توجه به رابطه بین متغیرها (در سطح بالاتر از 5/0 و عاملها)، این دو عامل به نامهای 1- توسعه اجتماعی- اقتصادی و 2- توسعه اقتصادی نامگذاری شدند. نتیجه ی شاخصها برای شهرستانها محاسبه و در محور مختصات (X،Y) ترسیم شد که با ترکیب دو عامل فوق یک منطقه بندی جدیدی بدست آمد، و شهرستانها به 5 گروه طبقه بندی شد. شهرستان مشهدیک گروه خاص پیشرو در برخورداری از عامل اول و کلات در پایین ترین سطح دسته بندی شدند. این الگو می تواند بعنوان مبنای برنامه ریزی قرار گیرد تا علاوه بر تعیین فضاهای نابرابر،اولویت توسعه آنها را نیز به همراه شاخص های نیازمند به تقویت جهت توسعه تعیین نماید.
  • علی شکوری، سیدمسعود میرطالبی اقدم صفحه 89
    حمل و نقل هوایی از کسب و کارهای اصلی در صنعت گردشگری به حساب می آید و تجربه کشورهای مختلف نشان می دهد که تحول آن تاثیر عمده ای بر توسعه گردشگری داشته است. یکی از مهم ترین عوامل موثر در تحول حمل و نقل هوایی داخلی اجرای سیاست های آزادسازی بوده که خود ریشه در نظریه های طرفدار اقتصاد آزاد دارد. آزادسازی حمل و نقل هوایی داخلی از اواخر دهه 1970 آغاز شد و از طریق برداشتن محدودیت ها موجبات رشد و توسعه حمل و نقل هوایی را فراهم آورد. در این مطالعه با استفاده از روش طولی-تطبیقی به بررسی تاثیر آزادسازی حمل و نقل هوایی داخلی بر توسعه گردشگری داخلی پرداخته شده است. بدین منظور روند آزادسازی حمل و نقل هوایی داخلی کشورهای ایران با هند و همچنین توسعه حمل و نقل هوایی و گردشگری داخلی این کشورها مورد مقایسه قرار گرفته است. یافته ها نشان می دهد که آزادسازی حمل و نقل هوایی داخلی در هند با کمک به حرکت در مسیر توسعه حمل و نقل هوایی داخلی در این کشور سبب شده تا گردشگری داخلی هند بتواند از افزایش آمد و شدها در جهت توسعه خود بهره برداری نماید. در سوی دیگر عدم پیروی از الگوهای آزادسازی حمل و نقل هوایی داخلی در ایران موجب گردیده تا در عمل صنعت گردشگری در سطح داخلی نتواند از حمل و نقل هوایی در جهت توسعه خود استفاده نماید.
    کلیدواژگان: صنعت حمل و نقل هوایی، صنعت گردشگری، حمل و نقل هوایی داخلی، گردشگری داخلی، ایران، هند
  • سیاوش شایان، علی احمدآبادی، مجتبی یمانی، منوچهر فرج زاده اصل، احسان الله کبیر صفحه 105
    شناخت لندفرم ها و نحوه پراکنش فضایی به منظور درک و ارزیابی تحول لندفرم ها، مطالعات پایداری دامنه ای و برنامه ریزی منطقه ای آن ها از نیازهای اساسی در علم ژئومورفولوژی کاربردی و سایر علوم محیطی است. لندفرم ها دست کم دو ویژگی اساسی دارند: حاصل عملکرد فرایندهای ژئومورفولوژیک و زمین شناختی گذشته هستند؛ مرزهایی مشخص برای تعیین قلمرو حاکمیت فرایندهای ژئومورفولوژیک حاکم کنونی هستند.
    در این تحقیق، کارایی روش وود در شناسایی و طبقه بندی لندفرم های منطقه خشک کویر مرنجاب ارزیابی شده و پس از استخراج پارامترهای مرفومتریک شیب زمین، انحنای عرضی و انحناهای حداقل و حداکثر از مدل رقومی ارتفاع ترکیب این شاخص ها، با نوسان شیب 1 و نوسان انحنا 0.01 انجام شده است. نتایج طبقه بندی عوارض مرفومتریک منطقه کویر مرنجاب نشان می دهد سطوح دشتی و صاف با 8/49 درصد بیشترین سطح را به خود اختصاص داده و خط الراس و دره ها در رده بعدی قرار دارند. با توجه به اینکه این تحقیق بر رویکرد اتوماسیون در استخراج عناصر مرفومتریک سطح زمین با استفاده از روش وود تاکید دارد، نتایج تحقیق نشان می دهد روش وود در زمینه ژئومرفومتری عمومی کارایی لازم را در استخراج طبقات اصلی مرفومرمتریک منطقه کویر مرنجاب داشته و کلاس های اصلی را در یک سطح پیوسته با استفاده از مدل رقومی ارتفاع SRTM استخراج کرده است. ولی در زمینه ژئومرفومتری خاص و استخراج لندفرم های مجزا، نیازمند توسعه و بهبود کارایی است.
    کلیدواژگان: ژئومرفومتری، شناسایی لندفرم، روش وود، مرنجاب
  • زهرا احمدی پور، منصور رحمتی، محمدرضا حافظ نیا صفحه 121
    با شکل گیری احساس هویت مستقل در یک ملت و طی فرایند شکل گیری دولت در یک سرزمین مشخص، نظام سیاسی(حکومت) شکل می گیرد. حکومت به منظور حاکمیت بر پهنه قلمروی سرزمینی و افزایش قلمرو موثر ملی، ساختار فضایی کشور را به قلمروهای کوچک تر تقسیم و بسته به الگوی حکومتی مدیریت کلان خود را اعمال می کند که همواره ماهیت و کارکرد این تقسیمات سیاسی فضایی مرزها و عملکرد یک فضای جغرافیایی را با تغییرات اساسی مواجه می سازد. در این راستا شکل گیری استان اردبیل با انتزاع از استان آذربایجان شرقی و ایفای نقش های جدید در مدیریت سیاسی کشور به عنوان قلمروی جدید در این مقاله مورد بررسی قرار می گیرد، با این تاکید که با توجه به تشکیل استان اردبیل توجه به ظرفیت های توسعه افزایش یافته و به ویژه در بخش گردشگری منجر به افزایش میزان توسعه در استان شده است. این مقاله حول این سوال اصلی که «آیا ارتقای سطح اداری استان اردبیل به گسترش توریسم منجر شده است یا نه؟» انجام شده است.
    شیوه تحقیق از نوع تحلیلی - استنباطی است و در این زمینه با استفاده از مطالعات کتابخانه ای و استخراج آمار و اطلاعات بخش های مختلف گردشگری طی دو دوره قبل و بعد از ارتقای سطح سیاسی تاثیر این عامل بر گردشگری مورد مطالعه و مقایسه قرار گرفته است.
    روش تجزیه و تحلیل اطلاعات و داده های موجود در استان با استفاده از نرم افزار spss و با به کارگیری آمار موجود در جداول مختلف طی آزمون های pearson و آزمون T سنجش شده است. نتایج حاصل از مجموع تجزیه و تحلیل ها، نشان از تفاوت معنا دار بین بخش های مرتبط با گردشگری از قبیل راه های ارتباطی و مواصلاتی، مراکز اقامتگاهی و دیگر پارامترهای مربوط به توریسم در استان طی سال های قبل و بعد از ارتقای سطح سیاسی در استان دارد.
    کلیدواژگان: گردشگری، استان اردبیل، ارتقای سطح سیاسی، شبکه ارتباط جاده ای، مراکز اقامتگاهی
|
  • S. H. Zarghani, S. Mehdizad, H. Azami Page 1
    Research on border areas is one of the subjects, which has drawn a significant amount of attention in developmental research including political, economic, social and ecological investigations over recent years. Remoteness from the capital city is one of the main features of the border areas, which as a result, leads to remoteness of these regions from the cores of political, economic and decision-making powers. Unpleasant consequences for border areas ensue due to this geographic issue, which mainly arises from the nature of border areas. Severe deprivation and lacking the merit of enjoying the advantages resulting from development plans are the most crucial ramifications of this fact. Governments deem various strategies as solutions for this problem. Establishing joint border markets is considered as one of the most common development methods for border areas. Nowadays, the majority of the countries endeavor to establish such markets in order to develop border areas establish economic and social justice and extend regional mutual collaborations. This research focuses on the analysis of environmental-political reflections of the border markets of Marivan Bashmaq in Kurdistan Province of Iran. The information was collected using library and field method and was analyzed using Spss Program by descriptive-analytical approach. The obtained results indicated that Bashmaq border market has had positive economic-political influences in different areas such as establishing and developing infrastructures, raising the rate of employment, decreasing smuggling and expanding regional collaborations between Kurdish provinces of both sides of border.
    Keywords: international boudaroes. Border Markets, Kurdistan, Marivan. Bashmagh
  • M. Kavianirad, M. Fatahi Page 25
    Place as the center of geography has mixed with social, political, economic, processes and natural elements. Diversity and long-term accompaniment of them in direction and meaning have a fundamental role in human's effort and attitude people living it. Geographers have focused on Interaction between place and identity of people living in from past to present in concepts such as geography determinism (environment), environmental perception, and behavioral geography. In recent decades, Threats arising from the identity conflicts and Efforts to maintain national unity and territorial cohesion have been considered concepts such as place identity, sense of place, belong to space in Process of national Convergence and political units place symbolization. This paper with explanatory approach has examined different dimensions of coherence and entanglement the location and identity in place symbolism and National Convergence.
    Keywords: Place Identity, Sense of Place, Belong to Space, Toponymy, National Convergence
  • Z. Pishgahi Fard, S. Ansariizadeh, S. M. Poormusavi, M. Ahmadi Firuzjaee, N. Ramezani Page 43

    How to exert the political volition and how to distribute the political power inside a political unit or area is one of the most important topics in political geography which is discussed under the topic of political system or ruler system. The present study investigates the spatial distribution of political power from through Islamic Council of the Iran, using qualitative methods and social capital theory. Analyzing the data shows that despite the emphasis of social capital on cooperation, communion, and trust among public institutions and local people, which cause the society become more dynamic and people do their own local affairs, the existence of ambiguous laws and the concentrated administrative system have led to the lack of adequate efficiency in Islamic Councils and also limited their scope of operation and powers. In such circumstances, instead of power distribution in public institutions and to local people, like councils, councilor, and municipalities, all the power is concentrated on the central government, and thus, these public institutions instead of decentralization, provoke more severe centralization of power in the central government. So we can say that, Policy coordination and strategic development for developing cities in the current situation should be done Through collaboration and the use of the following mechanisms: Participation of many urban citizens and stakeholders, including public and private sectors, Formulated and implemented in cooperation possible strategies, the low extent of political issues in policy making, very open borders for citizens and their participation as horizontal consultation, the government limited freedom of action.

    Keywords: spatial distribution of political power, the city Islamic council, the constitution, social capital
  • M. R. Rahnama, H. Aghajani Page 63
    The main purpose of this article is to offer analysis model’s abilities to descript spatial inequalities in khorassan Razavi province. First of all the theoretical model was shaped for 19 towns in the province, using 36 indicators including (12 social and 24 economical and infrastructural indicators). All of the indicators have been normalized by "Z" standard equation and the results analyzed with factor analysis model, SPSS and GIS software. Application of this model resulted to formation of 5 factors, where 2 factors have more than 56% of total variation, therefore they were accepted and the others omitted because their effects were less than 10% of total variation. These 2 factors have relation between variables (more than 0.5 Coefficient). The first factor nominated as economic development factor (economic driving factor). Second factor nominated as socio-economic factor (or comprehensive development factor). Calculating the factor scores for each town and depicting its result on axes diagram(X, Y) is the other important result of this research. Finally a new spatial zoning cluster have been built by integrating tow factor scores. Hence, 19 towns have formed in 5clusters. Mashhad locates in a group that nominated as economic driving factor cluster. Kalat categorized in the lowest level, the other towns distributed in another clusters. This method (factor analysis) can be used as foundation not only for planning activities but also for spatial inequalities and developmental priorities.
    Keywords: Factor Analysis, Regional development, Razavi khorassan Province, Spatial Inequalities
  • A. Shakoori, S. M. Mirtalebi Aghdam Page 89
    Air transport is one of the main Businesses in the tourism industry. Manifestation of free economy theories paved the way for immersion of liberalization in air transport industry. Domestic air transport liberalization, since late 1970’s has considerably contributed the development of air transport industry through elimination of restrictions. Development of air transport industry lead to the development of air transport market which resulted in the considerable growth of Traffics. Therefore, these growths in the development of air transport industry caused the expansion of tourism industry as well. The present research, by using Comparative-Historical Method, investigates the impact of air transport liberalization on tourism industry development. Hence, the Islamic Republic of Iran is compared with India in terms of domestic air transportation and tourism. On the other hand, lack of liberalization in domestic air transport in Iran has prevented some significant growth in domestic traffics and along with other factors has impeded the development of tourism industry.
    Keywords: Air Transport Industry, Tourism Industry, Air Transport Liberalization, Airline Business Models, Iran, India
  • S. Shayan, A. Ahmadabadi, M. Yamani, M. Farajzadeh Asl, A. A. Kabir Page 105
    Understanding of landforms and their distribution are basic needs of applied geomorphology and other Earth sciences to understand and evaluate of landforms development, slope stability studies and regional planning. Landforms have at least two features: the first they are result of last geomorphologic and geologic processes and second to determine the borders now geomorphologic processes. In this study assess the Performance of Wood’s method for detection and classification of landforms in Maranjab dry region. After extraction morphometric parameters; slope, cross-sectional curvature, minimum and maximum curvatures from DEM overlay indices with slope tolerance value 1and curvature tolerance value 0.01. Result show flat and plain areas with 49/8% are majority with ridge and channel. This study focused to automate extraction of elements morphometric of land surface using Wood method. Result showed wood method is efficient in general geomorphometry on Marajnab region and could to extract main classess using DEM. But in spicific Geomorphometry and ectrcat discret landform is required to develop and improve performance.
    Keywords: Geomorphometry, Landform detection, Wood's method, Maranjab
  • Z. Ahmadi Pour, M. Rahmati, M. R. Hafeznia Page 121
    Background and Objectives
    The importance and usage of spatial political dividing effect basically on different parts of spatial geography, Therefore these changes in tourism aspects after iran revolution interfere with a lot of interested people to travel all around country. On the other hand the region of Ardebil province as a main point of iran tourism has some changes in this part. This research upon the kind of topic used librarical method, also with librarical studies and information and assignment extrat from parts of tourism is being compared and studied.
    Methods
    Method of qualitative and quantitative data before and after promotion analyses by SPSS software and used Pearson correlation and Ttest examination.
    Findings
    Results showed that there was significant relationship between advanced communication roads and residential places such as hotels before and after level of political promotion.
    Keywords: tourism, Ardebil province, level of political promotion, hotels, communication roads