فهرست مطالب

برنامه ریزی و آمایش فضا - سال هجدهم شماره 3 (پیاپی 85، پاییز 1393)

فصلنامه برنامه ریزی و آمایش فضا
سال هجدهم شماره 3 (پیاپی 85، پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/09/21
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مژگان انتظاری، حمیده غلام حیدری صفحات 1-28
    یکی از مشکلاتی که محققان رشته های ژئومورفولوژی، هیدرولوژی، کشاورزی و... با آن مواجه هستند، برآورد میزان رسوب در سیستم های آبی است که میزان آن می تواند خسارات زیادی را به سازه های آبی همچون سدها متحمل گرداند. هدف از این تحقیق، بررسی شدت فرسایش و عوامل موثر در آن و مقایسه دو مدل SLEMSA و CORINE در حوضه آبخیز تنگ سرخ شیراز است. در این پژوهش، جهت مقایسه و ارزیابی دو مدل اشاره شده، ابتدا نقشه ها و مقادیر پارامترهای اصلی در مدل اسلمسا شامل داده های توپوگرافی، فرسایندگی و فرسودگی خاک و پوشش گیاهی تهیه و در نهایت نرخ فرسایش، کانون های فرسایشی و مهمترین عامل موثر در این مدل با استفاده از نرم افزار های ARC MAP (تابع raster calculator) محاسبه و سپس با محاسبه شاخص های اصلی در مدل کورین مانند فرسایش دهندگی، فرسایش پذیری، شیب و پوشش گیاهی منطقه مورد مطالعه از نظر میزان فرسایش طبقه بندی گردید. مقایسه این دو مدل نشان می دهد که مدل کرین با توجه به اینکه به جزئیات بیشتری می پردازد از دقت بیشتری برخوردار بوده و عامل شیب مهمترین فاکتور در افزایش میزان فرسایش در حوضه است.
    کلیدواژگان: ژئومورفولوژی، فرسایش خاک، مدل SLEMSA، مدل CORINE، تنگ سرخ شیراز
  • مهدی پورطاهری، علی حاجی نزاد، احدالله فتاحی، رضا نعمتی صفحات 29-52
    هدف از این پژوهش شناخت وطراحی فرایند تحلیل مدل تصمیم گیری چند معیاره کوپراس در رتبه بندی سکونتگاه های روستایی بر اساس میزان آسیب پذیری فیزیکی در برابر مخاطرات (زلزله) است. روش تحقیق توصیفی –تحلیلی می باشد. بدین منظور برای شناسایی شاخص های آسیب پذیری با تاکید ویژه بر مناطق روستایی از مطالعات مرتبط با حوزه تخصصی آسیب پذیری بهره گرفته شد. بر این اساس 13 شاخص شناسایی گردید و مبنایی برای جمع آوری اطلاعات میزان آسیب پذری روستاهای مورد مطالعه در دهستان چالان چولان پس از زلزله سالا 1385 شد. این اطلاعات جمع آوری شده در فرایند انجام کار پس از نرمال سازی شاخص ها و وزن دهی به آنها در فرایند مدل کوپراس مورد استفاده قرار گرفتند و بر اساس آن روستاهای مورد مطالعه رتبه بندی شدند. نتایج مدل کوپراس نشان می دهد روستاهای باباپشمان، دوسر و گاراژ به ترتیب بیشترین آسیب پذیری و روستاهای حشمت آباد، بهزاد آباد و احمدآباد کمترین آسیب پذیری را در زلزله سال 1385 دشت سیلا خور لرستان داشته اند.
    کلیدواژگان: مخاطرات طبیعی، زلزله، آسیب پذیری، مدل کوپراس، دهستان چالان چولان
  • مصطفی محمدی ده چشمه صفحات 53-78
    ایمنی در برابر مخاطرات و بحران ها از ابتدایی ترین اصول جهت دستیابی به استانداردهای مطلوب آسایس شهری است و نفوذپذیری بافت های شهری از مهم ترین مولفه های اثربخش در افزونی ضریب ایمنی یا به عبارتی دفاع پذیری شهرهای با ضریب بالای مخاطرات می باشد. موقعیت ژئواستراتژیک، بافت ناهمگن جمعیتی، استقرار در پهنه با ریسک بالای زلزله و زمین لغزش و بی بهره گی از یک ساختار منسجم کالبدی، از عواملی می باشند که ضرورت پرداختن به مقوله نفوذپذیری بافت کالبدی کرج را برای دفاع شهری در مواجهه با مخاطره احتمالی را ضرورت بخشیده است.
    به منظور سنجش نفوذپذیری بافت شهری کرج، شاخص های هشت گانه ای از طریق مطالعه سوابق و تجارب داخلی و خارجی، تکنیک دلفی و آرا خبرگان و با لحاظ نمودن جغرافیای مخاطرات شهری در کرج، استخرج شدند. با توجه به اثرگذاری متفاوت شاخص های مذکور، از مدل ترکیبیGIS-AHP-FUSSY برای ارزش گذاری و تهیه مدل مکانی شاخص ها استفاده شده و در نهایت پس از اعمال اوزان در توابع همپوشانی و تهیه نقشه های فواصل در محیط نرم افزار ARCGIS، نقشه نهایی از نفوذپذیری بافت شهری کرج در سطح نواحی شهری استخراج شده است.
    کلیدواژگان: نفوذپذیری، جغرافیای مخاطرات، پدافند غیر عامل شهری، شهر کرج
  • شهناز محمدی نژاد، عباس علیمحمدی سراب، منوچهر فرج زاده اصل صفحات 79-98
    یکی از مهم ترین آلاینده های که پایش آن در جو توسط سنجش از دور میسر می باشد، غلظت ذرات معلق با استفاده از تصاویر سنجنده مادیس است.در تحلیل های مربوط به آلودگی هوا بررسی پراکنش و رابطه بین متغیرها از اهمیت زیادی برخوردار است که براین اساس کاربرد تحلیل های رگرسیونی در این مطالعات ضرورتی اجتناب ناپذیر است. هدف این مقاله تهیه نقشه توزیع مکانی ذرات کمتر از ده میکرون استان خوزستان دردوبازه زمانی ساعتی وروزانه با استفاده از مدل رگرسیون خطی می باشد.بدین منظور از محصول (aod)، سنجنده مادیس و همچنین داده های ایستگاه زمینی سنجش آلودگی هوا و دید افقی ایستگاه هواشناسی شهر اهواز در سال 2009 به منظور برآورد PM10 استفاده شد.نتایج حاصله دقت خوب اندازه گیری های مادیس را در تحقیقات آلودگی هوا نشان می دهند و نتایج حاصله بیانگر این است که بازه زمانی ساعتی، ضریب تعیین بالاتری (90%)نسبت به بازه روزانه(76%) دارا است. پس از تعیین صحت مدل بدست آمده،بامیانگین گیری از نقشه های PM10 تولید شده و وارد نموده آن در مدل حاصله، نقشه های توزیع ذرات معلق برای هر دو بازه زمانی تولید شدند.
    کلیدواژگان: مادیس، اهواز، ذرات معلق، رگرسیون خطی
  • سعید ملکی، الیاس مودت، محمد علی فیروزی صفحات 99-124
    کاهش بحران و نیل به توسعه پایدار نیازمند شناخت و تبیین درست از ماهیت و ابعاد جوامع و مکان ها در برابر مخاطرات طبیعی(زلزله) دارد. از اینرو ارزیابی آسیب پذیری اجتماعی شهرها در برابر زلزله در ابعاد مختلف می تواند نقش بسزایی در مدیریت و ارزیابی خطر پذیری ناشی از این پدیده طبیعی ایفا نماید. که پژوهش حاضر با ماهیت توسعه ای- کاربردی، روش توصیفی- تحلیلی، هدف ارزیابی و اولویت بندی میزان آسیب پذیری اجتماعی شهر در برابر مخاطره طبیعی(زلزله)، و بهره گیری از مدل های کمی TOPSIS و GIS، نرم افزارهای Excel و SPSS به بررسی موضوع پرداخته است. همچنین به منظور کاهش ضریب خطا و تعیین دقیق تر پیش بینی ها، 50 متغیر از زیرمجموعه شاخص های اجتماعی-اقتصادی، فیزیکی-کالبدی و جمعیت مناطق شهر یزد را مورد تجزیه و تحلیل قرار داده است. نتایج نشان می دهد میانگین آسیب پذیری در مناطق برابر 412/0 درصد بوده که منطقه 2 با میزان TOPSIS، 642/0 درصد آسیب پذیرترین منطقه، منطقه 3 با میزان TOPSIS، 411/0 درصد، آسیب پذیری در حد متوسط و در نهایت منطقه 1 با میزان TOPSIS، 183/0 درصد کمترین آسیب پذیری اجتماعی در برابر زلزله را در مناطق شهر یزد دارا می باشد.
    کلیدواژگان: آسیب پذیری اجتماعی، زلزله، شهر یزد، TOPSIS، GIS
  • ایوب معروفی، محمدرحیم رهنما صفحات 125-146
    مساله پژوهش حاضر عدم کارآیی شیوه های سنتی در مدیریت توسعه کالبدی و نبود رویکردهای آینده-پژوهی در برنامه ریزی فضایی شهر بوکان می باشد. در این راستا با اتخاد رویکرد سناریو نویسی به بررسی توسعه فضایی – کالبدی شهر بوکان در آینده پرداخته می شود. روش تحقیق در این مطالعه توصیفی – تحلیلی است و متغیرهای اصلی در سه سطح «ملی و بین المللی،»منطقه و ناحیه ای«و»محلی و شهری«به روش دلفی از طریق پرسشنامه جمع آوری شده اند و سپس با استفاده از نرم افزار MICMAC به تحلیل داده ها پرداخته و سناریو نویسی به شیوه شوارتز انجام گرفته و سپس با استفاده از نرم افزار Arcmap نتایج نهایی تصویرسازی شدند. نتایج تحقیق نشان دهنده این است میزان رشد فضایی – کالبدی شهر بوکان از سال 1345 تا 1385 برابر 36/8 درصد بوده و به صورت خطی در طول محور اصلی شهر توسعه پیدا کرده است و همچنین نتایج تحقیق نشان می دهد که شهر بوکان از نظر توسعه فضایی در 20 سال آینده با سه سناریو اصلی رو به رو خواهد شد. سناریو اول: توسعه فشرده شهر در مرزهای کنونی شهر، سناریو دوم: توسعه خطی در محور اصلی شهر همراه با تراکم کم، سناریو سوم: توسعه پراکنده و آشفته در همه جهات شهری.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی سناریو، توسعه فضایی - کالبدی شهر، شهر بوکان
  • مجتبی یمانی، پریسا پیرانی، فاطمه مرادی پور، عارفه شعبانی عراقی، ابوالقاسم گورابی صفحات 147-170
    وقوع زمین لغزش و تحمیل خسارت جانی و مالی، لزوم شناسایی، اولویت بندی مناطق حساس و تدوین برنامه های خاص مکانی جهت کاهش خسارات آن در نواحی مستعد را می طلبد. تاقدیس سیاه کوه یکی از مناطقی است که آثار زمین لغزش های متعدد در قسمت های مختلف آن مشاهده شده است.. در این پژوهش پس از بررسی تصاویر ماهواره ای، نقشه زمین شناسی و مطالعات میدانی عوامل موثر با استفاده از مدل آنتروپی بررسی شدند و نسبت به تهیه ماتریس آنتروپی و نقشه پهنه بندی زمین لغزش در محیط ARC GIS 10 و ارائه راهکار جهت کاهش خسارات آن با توجه به شرایط منطقه اقدام شده است. نتایج نشان می دهند که فاصله از گسل 06/46 درصد، ارتفاع 26/28 درصد، شیب 54/17 درصد، لیتولوژی 14/7 درصد و جهت شیب 1 درصد در وقوع زمین لغزش های منطقه تاثیرگذار بوده اند. نقشه پهنه بندی نشان می دهد که پهنه های کم خطر تنها 76/21 درصد از منطقه را در بر می گیرند و 23/78 درصد از منطقه در پهنه ای با خطر متوسط و بالا قرار دارد که از پتانسیل بالای منطقه در زمینه رخ داد زمین لغزش حکایت دارد. ساخت و ساز با فاصله از گسل و سازند آسماری پرشیب، ایمنی سازی مسیرهای ارتباطی، کنترل اقدامات حفاری و خاک برداری در سازند آسماری، مهمترین اقدامات برای کاهش خسارات حرکات دامنه ای در تاقدیس سیاه کوه هستند.
    کلیدواژگان: ژئومورفولوژی، آنتروپی، زمین لغزش، تاقدیس سیاه کوه
|
  • Pages 1-28
    One of the problems that geomorphologists، hydrologists and the other natural scienses that are related are faced، is estimate rate of sediment in water systems، which It can increase amount of damage to hydraulic structures such as dams import. The purpose of this study compared the two models، Corine and SLEMSA in Tang - Sorkh basin of Shiraz. that is، study effective The rate of erosion and effective factors in this area. In this research، to compare and evaluate the two models studied at first، maps and values of main parameters of SLEMSA model includes topographical data (topographic map and slope map)، Eroding (mteorical data) and Erosion of Soil (geological map) and Vegetation (land use map) were gathered and the rate of erosion، erosion center and the most important factor in this model using ARC MAP software (raster calculator function) and then after calculating main parameters of corine model such as slope، erodibility (depth & texture of soil and stoniness)، erosivity (Fournier & aridity index) and vegetation map of study area was classified. Comparing two models shows that corine model offers more details and is more accurate and the slope factor is the most important factor in increasing the rate of erosion in the watershed.
    Keywords: geomorphology, soil erosion, SLEMSA model, Corine model, tang sorkh shiraz
  • Mehdi Poortaheri, Ali Hajinejad, Ahadollah Fatahi, Reza Nemati Pages 29-52
    Ranking rural settlements based on the degree vulnerability to natural hazards is a crucial issue in risk management and reduces their vulnerability. The purpose of the research Recognition and design process of multi-criteria decision analysis model (KOPRAS) in rural settlements based on the degree of physical vulnerability to natural hazards (earthquakes)، To achieve it through a literature review، collection components and indicators of physical vulnerability of Chalan Cholan one of rural district affected to natural hazards (earthquakes) have been performed.
    Methodology
    Research methodology descriptive and analytic; Based on 13 indicators of physical vulnerability، Information about the vulnerability of these villages in 2006 earthquakes were collected، and In the process of doing the normalization and weighting factors were used in the model، and based on Villages studied were ranking. Finding and
    Conclusion
    The results of this study indicate as for diverse and fragmented nature of physical vulnerability indicators، these models can be having capability high-ranking settlements vulnerability against earthquakes. And accordingly an effective step towards a successful program to reduce the adverse effects of natural hazards and reduce the vulnerability of settlements to be prone to the risks، So that the results of the (KOPRAS) Model show that the villages zargaran olea، Karkhane sefid kon and pahlavan kol most vulnerable and villages Heshmat abad، Behzad abad and Beatan have been least vulnerability in Lorestan earthquake of 2006 selakhor plain.
    Keywords: Natural hazards, Earthquakes, Vulnerability, model (KOPRAS), Ranking, Dehestan chalan cholan
  • Pages 53-78
    Transportation is the major pivot upon which the city systems subsist، therefore the level of interconnectivity of different segments of the city is a measure of performance of different components of the city and the efficiency of the entire city systems. Therefore، permeability or accessibility in an urban system can be estimated at the neighborhood or from the perspective of the entire city systems to evaluate the efficiency of the cities or neighborhoods. Regarding to topic of research، area of study and complicated existence of city as a spatial and social system، use of different methods and techniques with title of Compound Method is essential. In this study، indicators were extracted by Delphi technique and the studying of records. After weighting of parameters by FUSSY-AHP، the selected indicators were converted to distances maps in GIS-SPATIAL ANALYSIS EXTENTION software. Finally the final map of permeability area in Karaj mega city Were prepared. The findings of this research show that the accessibility to the communication network has highest points in the city associated hazards and after that the per capita net impact factor got the highest weight value. For there more our finding show the model urban connectivity of Karaj has significant relations with the physical growth pattern. Also the map analysis shown the most connectivity and unconnectivity regions by the measured coefficients of eight selected indicators.
    Keywords: connectivity, permeability, hazard geoghraphy, Texture, urban
  • Pages 79-98
    One of the most important pollutants that its surveillance in the atmosphere by remote sensing is possible is the suspended particles density using the MODIS sensor images. In the analyzing related to pollution study، the studies of distribution and relation between variables have an important role that the regression analyzing applications in these studies is inevitable. The main goals of this paper is preparing the particulate matter less than 10 micron distribution in Khuzestan province in both hourly/daily periods using the linear regression models the AOD product، the MODIS sensor also the ground stations data of the atmosphere pollution measurement and lateral insight of Ahvaz city in 2009 in order to estimating the pm10 were used. The results showed MODIS data have high accuracy to estimate the atmosphere pollutions and results indicates that the hourly period with R square 90% against daily period with R square 76% have a higher coefficient. After the model estimating correction by interpolating the produced plots by using the resultant relation in both time periods the suspended particles distribution maps were prepared.
    Keywords: MODIS, Ahvaz, suspended particles, linear regression
  • Pages 99-124
    Disaster reduction and sustainable development require understanding and explaining the true nature and extent of the communities and places of natural hazards (earthquakes) is. Therefore، assessment of social vulnerability to earthquakes in cities of various sizes can play a role in risk assessment and management of these natural phenomena can play. The study of character development - practical، descriptive - analytical، objective assessment and prioritization of social vulnerability in the face of natural hazards (earthquakes)، and using TOPSIS quantitative models and GIS، Excel and SPSS software to the issue is discussed. Also، in order to reduce the error rate to determine a more accurate forecast of 50 sub-indices of social variables - economic، physical-the physical and Yazd populations were analyzed. The results show the vulnerability of the region average 0/412، the second with a rate region TOPSIS the، 0/642 percent of the most vulnerable regions، Region 3 with the TOPSIS، 0/411 percent، and the region 1of moderate vulnerability with the TOPSIS، 0/183 percent of lowest social vulnerability to earthquakes in the area has Yazd city.
    Keywords: social vulnerability, earthquake, Yazd City, TOPSIS, GIS
  • Pages 125-146
    The issue of the present research is inefficiency of traditional management methods of urban physical development and lack of futurology approach in Bokan spatial – physical planning. Nowadays، a new approach in urban management and planning is scenario planning. It was introduced for a better understanding of urban dynamics and to support the urban planning. In this regard، the scenario approach is adopted to investigate the Bokan spatial – physical development. The methodology used in this research is based on a descriptive-analytical approach. The main variables were collected by questionnaires in Delphi method، then the data were analyzed by Micmac tool and the scenarios were prepared in Schwartz technique. Afterwards، the final maps were illustrated by ArcGIS. The results of the study showed that the growth rate of spatial-physical development of Bokan city was %8. 36 during 1966-2006. It also had linear growth along the main road of the city. Also the results showed that driving forces of spatial development in three levels (international or national، regional، local) are (1) Political strife and war in the region، (2) Drought and natural hazards، (3) Political subdivisions، and (4) Investment in a county level. Finally، Bokan city will face three spatial-physical development scenarios in the coming 20 years. The first scenario: compact growth within current boundaries of the city، the second scenario: linear development along the main road with low density، and the third scenario: sprawl and unplanned growth in all directions.
    Keywords: Scenario Planning, Spatial, Physical Development, Bokan city
  • Mojtaba Yamani, Parisa Pirani, Fatemeh Moradipour, Arefe Shabani Eraghi, Abolghasem Goorabi Pages 147-170
    Mass movement occurrence in its various forms in mountainous areas causes a lot of human and financial losses yearly. Thus، it is necessary to identify and prioritize vulnerable places and prepare a specific regional plan to decrease occurrence and losses due to landslide in prone areas. Syahkooh anticline is one of the region which، signs of numerous landslide can be seen through all it. In this research، after identification of effective factors using Entropy model، these factors were investigated، an Entropy matrix produced and zoning map of landslide prepared and finally to reduce its damages some solutions have been suggested. The results show that distance of fault 46. 06%، elevation 28. 26%، slope 17. 54%، lithology 7. 14% and aspect 1% had been affected. Zoning map shows low risk areas only include 21. 76% of the region and 78. 23% of the region lied on the side of high and moderate risk zones، which states the high potential area of landslide occurrence in the area. The proposed solutions are construction away from faults and steep Asmari formation، increase in the level of protection of roads، control of Drilling and excavation in Asmari formation. These are the most important measures to reduce losses mass movement in the Syahkooh anticline.
    Keywords: geomorphology, Entropy, Landslide, Siahkooh Anticline