فهرست مطالب

برنامه ریزی و آمایش فضا - سال نوزدهم شماره 2 (پیاپی 88، تابستان 1394)

فصلنامه برنامه ریزی و آمایش فضا
سال نوزدهم شماره 2 (پیاپی 88، تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/06/27
  • تعداد عناوین: 8
|
  • نادر زالی، سارا منصوری صفحات 1-32
    رویکرد حمل و نقل پایدار در جست و جوی یافتن توازنی میان کیفیت های محیطی، اجتماعی و اقتصادی (در زمان حال و آتی) است. هدف از این پژوهش بررسی و شناسایی عوامل موثر بر توسعه آتی حمل و نقل پایدار کلان شهر تهران در افق 1404 است. برای این منظور 24 عامل تاثیر گذار بر حمل و نقل پایدار از سند چشم انداز 1404 کلان شهر تهران و طرح جامع کلان شهر تهران استخراج گردید. طی پرسشنامه ای میزان اهمیت هر کدام از عوامل تعیین شد و در نهایت 18 عامل دارای اهمیت در 5 بعد اقتصادی، اجتماعی، زیست محیطی و کالبدی و کلان استخراج شدند. شناسایی عوامل تاثیرگذار و کلیدی موثر بر توسعه آینده حمل و نقل پایدار کلان شهر تهران با استفاده از روش تحلیل ساختاری و نرم افزار MicMac صورت گرفت. نتایج حاکی از آن است که عوامل کلیدی موثر بر توسعه حمل و نقل پایدار کلانشهر تهران شامل موارد زیر می شود: زیرساخت حمل و نقل، ساخت فشرده شهری، فرهنگ سازی، مدیریت سیستم حمل و نقل و فن آوری های نوین.
    کلیدواژگان: کلانشهر، حمل و نقل پایدار، تحلیل ساختاری، میک مک
  • ناهید سجادیان، مرتضی نعمتی، علی شجاعیان، طاهره قنواتی صفحات 33-60
    نابرابری اجتماعی به تفاوت های موجود در دسترسی به منابع مورد تقاضا در جامعه اشاره دارد. شهر اهواز در دهه های اخیر شاهد تحولات گوناگونی بوده و به یکی از کلانشهرهای مهم کشور تبدیل شده است. پژوهش حاضر در پی بررسی وضعیت نابرابری اجتماعی در محله های این شهر است. روش تحقیق توصیفی – تحلیلی است. به منظور جمع آوری داده ها از روش های کتابخانه ای و میدانی استفاده شده است. در روش میدانی از ابزار پرسش نامه بهره برده شده است. با توجه به نتایج حاصل از تحقیق، از آنجایی که ساکنان محله حصیرآباد از سطح پایین تر پایگاه اجتماعی و اقتصادی بهره مند هستند، شیوه زندگی متفاوتی را نیز تجربه کنند و از مزایای اجتماعی کمتری برخوردارند. همچنین خدمات رسانی به محلاتی که سطوح پایین جامعه در آنها ساکن هستند کیفیت پایین تری دارد و در نتیجه افراد دسترسی کمتری نسبت به محله های مرفه تر به خدمات شهری دارند.
    کلیدواژگان: نابرابری اجتماعی، نابرابری فضایی، اهواز
  • حمدالله سجاسی قیداری، طاهره صادقلو، داوود مهدوی صفحات 61-88
    خلق تصویر ذهنی مثبت در گردشگران برای بازار رقابتی توسعه گردشگری روستایی دارای اهمیت فراوانی می باشد. یکی از مهمترین شاخصهای تاثیرگذار در تقویت ارزش ادراک شده و تصویر ذهنی گردشگران، کیفیت محیطی مقصدهای گردشگری روستایی میباشد. برای این منظور منطقه روستایی رودبار قصران با 15 روستا برای مطالعه در نظر گرفته شد. روش شناسی مطالعه از نوع تحلیلی- تبیینی بر اساس مطالعه اسنادی، کتابخانه ای و مطالعه میدانی میباشد که داده ها از طریق پرسشنامه بین 160 نفر از گردشگران روستایی تکمیل گردید. نتایج نشان میدهد که با توجه به کیفیت محیطی مناسب روستاهای مقصد گردشگری، ارزش های ادراک شده محیطی و تصویر مثبت ذهنی مقاصد توسط گردشگران در روستاهای مقصد قابل قبول بوده و در کلیه موارد از سطح معناداری بالاتر از آلفا 05/0 برخوردار میباشند که این ارتباط از طریق آزمون همبستگی پیرسون بین مولفه های چهارگانه کیفیت محیطی با متغیر ادراک محیطی و تصویر ذهنی مقصد توسط گردشگران تایید میگردد. همچنین، با توجه به نتایج بدست آمده در آزمون رگرسیون چندگانه می توان استنباط کرد که مولفه کیفیت زیباشناختی و فرمی دارای بیشترین اثرگذاری بر ارزش ادراکی گردشگران از محیط(مقدار بتا 541/0) و خلق تصویر ذهنی مثبت(مقدار بتا 514/0) از مقصدهای روستایی در منطقه موردمطالعه از دیدگاه نمونه ها می باشد.
    کلیدواژگان: گردشگری، کیفیت محیطی، ادراک محیطی، تصویر ذهنی
  • بهادر غلامی، سید عباس احمدی، حسین خالدی صفحات 89-120
    عوامل چندی در حکمرانی خوب و دستیابی به اهداف آن موثرند که یکی از مهمترین آنها سازماندهی سیاسی فضا می باشد. هر حکومتی سعی می کند تا بر اساس یک تصویر شناختی مشخص از فضای قلمرو خود اقدام به سازماندهی سیاسی فضا کرده و موفق به ساختن یک خود، درونی سازی و وابستگی به حس مکان گردد. اما سازماندهی سیاسی فضا در ایران در برخی مناطق نامناسب انجام گرفته است. به عنوان نمونه در استان های آذربایجان غربی و ایلام، چالش های ناحیه ای ایجاد کرده است. هدف از این پژوهش که با روش تحلیلی توصیفی نگارش یافته است، بررسی چالش های ناحیه ای در این دو استان می باشد. نتایج تحقیق نشان می دهد که سازماندهی نامناسب سیاسی فضا بخصوص شکل طویل و دنباله دار این استان ها، چالش های زیادی را برای اداره امور آنها بوجود آورده که از مهمترین آنها می توان به عدم ایجاد وحدت ساختاری و کارکردی، مرزهای طولانی و آسیب پذیری بیشتر، رقابت های قومی و ایلی، عدم شکل گیری حس تعلق، توسعه نامتوازن، عدم شکل گیری یک شبکه ارتباطی منظم، عدم شکل گیری قطب رشد، تداخل حوزه های انتخاباتی با حوزه های قومی و ایلی، قوم گرایی، ایل گرایی و. . اشاره کرد.
    کلیدواژگان: سازماندهی سیاسی فضا، تقسیمات کشوری، ایلام، آذربایجان غربی
  • صفر قائدرحمتی، زهرا جمشیدی صفحات 121-152
    هدف این مقاله ارزیابی مولفه های مسکن شهری جهت پدافند غیر عامل با استفاده از تکنیک دیمتل فازی در شهر بوکان می باشد. ارزیابی رابطه میان هر یک از متغیرهای مذکور را می توان به نوعی مساله تصمیم گیری نیز تلقی کرد که در آن تعاملات سیستماتیک میان متغیرها موجب برقراری روابط درونی می شود. در این راستا، می توان از روش آزمون تصمیم گیری(dematel) برای استخراج روابط علی میان متغیرها استفاده کرد. در این تحقیق با استفاده از نظرات تعدادی از کارشناسان و خبرگان برنامه ریزی شهری در شهر بوکان رابطه میان متغیرهای مولفه های مسکن در ملاحظات پدافند غیر عامل شامل: (معماری، سازه و تاسیسات) مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج حاصل از یافته های تحقیق حاکی از آن است که سازه (c1) دارای بیشترین تاثیرگذاری و تاسیسات (c3) دارای کمترین تاثیر می باشد. به عبارت دیگر می توان گفت سازه یک نفوذ کننده قوی و تاسیسات یک نفوذ پذیر قوی است.
    کلیدواژگان: مسکن شهری، پدافند غیر عامل، شهر بوکان
  • اردوان قربانی، محمد فرامرزی، جلال کرمی، نبی الله غلامی، بهروز سبحانی صفحات 153-184
    برآورد تبخیر و تعرق یکی از عوامل موثر در مدیریت منابع آب است. روش های مختلفی برای برآورد تبخیر و تعرق وجود دارد. در این تحقیق، امکان استفاده از دو مدل مبتنی بر سنجش از دور، سبال و متریک و نیز تفاوت های آن ها با یکدیگر و تصاویرMODIS مربوط به تاریخ 24/2/1392در سطح شهرستان ملایر استفاده شد. با استفاده از این مدل ها، شارهای سطحی محاسبه و مقدار تبخیر و تعرق واقعی برآورد شد. با توجه به روابط موجود و تفاوت های دو مدل در محاسبه ضریب شفافیت اتمسفری و مقدار شار گرمای خاک، نتایج نشان داد الگوریتم سبال با میانگین تبخیر و تعرق 83/6 میلی متر در روز، نسبت به الگوریتم متریک با مقدار 21/7 میلی متر در روز حدود 26/5 درصد تبخیر و تعرق واقعی روزانه در محدوده شهرستان ملایر را کمتر برآورد کرده است. علت اصلی این اختلاف استفاده از معادلات متفاوت در محاسبه ضریب شفافیت اتمسفری و شار گرمای خاک است که بخش عمده این تفاوت ها، اختلاف زیاد در مقادیر شار گرمای خاک محاسبه شده با دو روش می باشد. همچنین، بر اساس نتایج به دست آمده، هر دو مدل می توانند مقدار تبخیر و تعرق واقعی را متناسب با توزیع مکانی منطبق با شرایط توپوگرافیکی و پوشش گیاهی شهرستان برآورد نمایند.
    کلیدواژگان: تبخیر و تعرق، سنجش از دور، الگوریتم سبال، متریک، استان همدان
  • یوسف قویدل رحیمی، منوچهر فرج زاده اصل، پرستو باغبانان صفحات 185-210
    در این پژوهش با استفاده از داده های فراوانی وقوع ماهانه ی روزهای توام با توفان تندری 25 ایستگاه سینوپتیک کشور در طی بازه ی زمانی 1960تا 2010 و روش های تحلیل خوشه ایسلسله مراتبی وارد با مجذور فاصله اقلیدسی و آزمون ناپارامتری من کندال روند تغییرات زمانی مخاطره توفان های تندری در ایران مورد بررسی قرار داده شده است. با توجه به بررسی های حاصل از تحلیل خوشه ای3 ناحیه ی اقلیمی با روندهای مشابه از نظر فراوانی وقوع توفان های تندری، شامل منطقه شمال غرب و شمال میانی؛ نیمه ی غربی و شمال شرق؛ نیمه ی جنوبی، سواحل دریای خزر، بخش های مرکزی و شرقی کشور شناسایی گردید. نتایج حاصل از بررسی توزیع زمانی توفان های تندری ایران نشان داد که بیشترین فراوانی رخداد این مخاطره در ماه های می، آوریل، ژوئن و اکتبر می باشد. در بازه ی زمانی فصلی نیز اوج فعالیت توفان های تندری در فصول بهار و پاییز متمرکز شده است. علاوه بر این از نظر مکانی در بازه های زمانی ماهانه، فصلی و سالانه حداکثر فراوانی وقوع توفان های تندری در مناطق شمال غرب و غرب بسیار بیشتر از سایر مناطق ایران می باشد.
    کلیدواژگان: توفان تندری، تحلیل زمانی، تحلیل روند، ایران
  • مصطفی محمدی ده چشمه، سعید حیدری نیا صفحات 211-236
    کلانشهر اهواز به واسطه موقعیت حساس و منحصر به فردی که در استراتژی انرژی و قلمروهای ژئواکونومیک، ژئو کالچر، موقعیت هیدروپولیتیک و ژئواستراتژیک ایران دارد، پژوهش حاضر، از لحاظ ماهیت، کاربردی و به لحاظ روش، توصیفی – تحلیلی است. اطلاعات مورد نیاز در این پژوهش به روش کتابخانه ای و میدانی و تهیه، بروز رسانی و تکمیل بانک داده مکانی گردآوری شده اند. جامعه آماری پژوهش حاضر کلیه کاربری های حیاتی و حساس شامل پنج دسته کاربری تاسیسات و تجهیزات شهری، مراکز مدیریتی، نظامی – انتظامی، پشتیبانی، حمل و نقل در محدوده شهری اهواز می باشد. رویکرد حاکم بر آنالیز داده ها، تحلیل مکانی است و جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات مکانی از مدل ترکیبی FGIS - FAHP استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان داده اند که 57/0 درصد از کاربری های (ویژه) حیاتی و حساس در پهنه ای با خطرپذیری زیاد مستقر هستند که اصول همجواری بین آنها از 55/0 – 29/0 رعایت نشده است. همچنین نتایج مطالعه نشان داده است که منطقه 7 شهرداری اهواز از نظر رعایت اصول همجواری آسیب پذیرترین منطقه شهرداری و منطقه 5 به عنوان ایمن ترین منطقه شهرداری شناخته شده اند.
    کلیدواژگان: پدافند غیرعامل، کلانشهر اهواز، کاربری ویژه، خطرپذیری
|
  • Sara Mansori Pages 1-32
    Reorganizing and improving the adverse effects imposed by transportation and also considering an appropriate process for the future development of transportation section are main objectives of sustainable transportation development. Present study is practical in terms of objects، surveying in terms of kind and descriptive in terms of the nature of qualitative data. This research is a documentary study based on the information collection. The objective of this research is to investigate and identify the affective factors in the future development of sustainable transportation of Tehran in the 2025 horizon. In this regard، 24 affecting factors in sustainable transportation were extracted from the 2025 perspective document of Tehran metropolis and the master plan for Tehran. The importance of each factor is determined through a questionnaire and finally 18 important factors are extracted in 5 economic، social، environmental، physical and macro aspects. Identification of influencing and key factors on the future development of sustainable transportation of Tehran metropolis were performed by the structural analysis method and MicMac software. According to the research findings، the results indicate that the affective key factors in the future development of Tehran include: transportation infrastructure، compact urban construction، culture، transportation system management، and new technologies. The results show that development of transportation infrastructure of Tehran metropolis and existence of modern technologies in the transportation system would help the air quality of this metropolis to improve، besides reducing its traffic. The governing perspective and approach towards management must be prospective and aligned with the future architecture.
    Keywords: Metropolis, Sustainable Transportation, Structural Analysis, MicMac
  • Nahid Sajadian, Morteza Nemati, Ali Shojaeian, Tahereh Ghanavati Pages 33-60
    Social inequality refers to differences in resources that are in demand in a society. Usually، social and economic inequalities appear in patterns of spatial inequality and the critical point of inequality in urban areas is that most disadvantaged areas، take least advantage of that distribution or redistribution. Ahvaz city، has witnessed several transformations in recent decades that it has become to one of the country''s major metropolises. The purpose of this study is to examine social inequality in the city. The purpose of this study is to examine social inequality in the city. The research method is descriptive - analytic. The research method is descriptive - analytic study. Information، using the library and field methods has been collected. In the field method، questionnaire tool is used. Statistical population in this study is householders of Shahrak-e-Naft، Golestan and Hasir Abad districts in Ahvaz city. Each district according to its population had several appropriate questionnaires which were distributed randomly. According to the results of the investigation، since Hasir Abad residents have lower levels of social and economic، as well as experience a different lifestyle and have lower social benefits. Also، service quality in these districts are low، consequently، citizens have little access to urban services.
    Keywords: Social inequality, Spatial inequality, Ahvaz
  • Taherh Sadeghloo, Davood Mahdavi Pages 61-88
    Promotion of tourism quality in framework of sustainable development purposes is one of the important subjects of rural planning. This study methodology is practical by analytical approach and required data gathered based on document studies. In depended variables of study contain rural environmental quality dimensions (functional، punctual and perceptual، aesthetical and formal، ecological) and depended variable contain rural destination environmental perception indexes and intellectual image from rural destination dimension contain variables such natural beauty، rural calmness، rural pleasant، rural sincerity that had been used in questionnaire designing too. Rural tourist of Rood bar ghasran rural district from Tehran province was the sample community of this study that 160 tourist in 15 rural points had been analyzed as sample study. Result of study show that perceptual values of environment and positive intellectual image of tourist in destination rural was acceptable in all dimensions with high level of meaningfulness and with regard to the good condition of environmental quality in destination rural area. This correlation had been approved by Pierson correlation test among environmental quality dimensions and environmental perceptual and tourist intellectual image of destination variables. Also، by attention to gained result of regression test، could been deduce that aesthetical and formal quality variables had most affect on tourist perceptual values from environment (with 0. 541beta coefficient) and positive intellectual image creation (with 0. 514beta coefficient) from samples view.
    Keywords: tourism, environmental quality, environmental perception, intellectual image
  • Bahador Gholami, Seyyed Abbas Ahmadi, Hossein Khaledi Pages 89-120
    there are some factors that are effective in good governance and the achievement of its goals، which the most important one is the political organizing of the space. Each country try to political organization of space based on the specific cognitive image of its own territory space and succeeded in making self، Internalizing and sense of belonging to place. But the organizing of the space in some places of Iran has not been done appropriately. It has created regional challenges in Ilam and west Azerbaijan، for instance، despite of having massive natural resources. The aim of this the research which with use of the descriptive -analytical method written، is survey the regional challenges in these two provinces of political organization of the space point of view. The results shows that the inappropriateness of political organization of space، specially long and protracted shape of these provinces، has created many challenges in their management that the most important ones are the lack of structural and functional unity، long borders and more vulnerability، ethnic and tribal rivalries، the lack of sense of belonging، disequilibrium development، the lack of formation of a regular communication network، the lack of creation of development pole، interference of constituency with ethnic and tribal areas، ethnicity، tribalism and etc.
    Keywords: Political organization of the space, Administrative Division, Ilam, west Azerbaijan
  • Pages 121-152
    In this study، the opinions of 12 experts in urban planning، Boukan connection between variables in the housing item is used in passive defense considerations. These items are: (architecture، construction and utilities). Mathematical methods، including methods to measure DEMATEL experts on a topic or variable pay. This method can decide the independence or lack of independence، to decide the severity and impact. Results and Discussion Step 5 based on the variable is the maximum amount of R-D، has the greatest impact. Therefore، as shown in Table 3، and the fifth step in the research is addressed، no matter how much more positive the D-R، to cut a strong influence، and much more negative، a strong-permeable. Urban housing programs on the social، economic security and attention، and seeks to achieve the objective of increasing the capacity to deal with possible threats and aggression attention. And improves the ability to deal with the situation - emergency attention. It can be defense by adopting take architectural approach for physical properties and consistent with the principals of passive defense 16 cities pay. Especially in urban areas، while creating cool spaces without compromising performance without spending a lot of damage from enemy attacks when the severity and extent of the crisis will lessen. This determination needs the organization is concerned that this is possible with the cooperation and synergy organization.
    Keywords: Urban housing, passive defense, Boukan City
  • Pages 153-184
    Estimation of evapotranspiration as one of the affective factors in the management of water resources is essential. There are different methods for estimating evapotranspiration. In this study، the feasibility of using two remotely-sensed-based models of SEBAL and METRIC، and their differences with each other in the Malayer County using MODIS images of 2013 were investigated. Using these models، the surface fluxes are calculated for each image pixels and actual evapotranspiration was estimated as a residual in the energy balance equation. According to the existing formula and differences between the two models in the calculation of atmospheric transparency coefficient and the soil heat flux، in both algorithms، the energy fluxes were calculated in both models and the results showed the Sebal algorithm with average daily evapotranspiration of 6. 83 mm in comparison with the metric algorithm with 7. 21 mm per day، about 5. 26 percent has estimated to be less the daily actual evapotranspiration in the Malayer county. The main reason for this difference is using different equations to calculate the coefficient of atmospheric transparency and soil heat flux، which majority of these differences is because of the large variation in soil heat flux values calculated by the method of extraction. Moreover، based on the obtained results، both actual evapotranspiration models can be adapted to estimate the actual evapotranspiration in regarding to the distribution of vegetation and topographical conditions of the county.
    Keywords: Evapotranspiration, Remote Sensing, SEBAL algorithms, METRIC, Hamedan province
  • Pages 185-210
    In this study، trends of temporal variations in thunderstorm hazard in Iran were investigated using the monthly data for the frequency of occurrence of thunderstorm-day during the period from 1960 to 2010 in 25 synoptic stations in Iran and methods of Ward hierarchical cluster analysis using squared Euclidean distance and non-parametric Mann-Kendall test. Three climate zones، with similar trends for the frequency of occurrence of thunderstorms، were identified using the method of cluster analysis which include the zone of Northwest and North-central، the zone of western half and Northeast، and the zone of Southern half، Caspian Sea coast، and part of the Central and Eastern Iran. The results of investigating temporal distribution of thunderstorms in Iran show that the highest frequency of the hazard occurs in May، April، June، and October. The most activity of thunderstorms in seasonal intervals is concentrated in spring and fall seasons. In addition، the maximum frequency of occurrence of thunderstorms in monthly، seasonal and annual intervals in the Northwest and West are much more than elsewhere in Iran. The slope of variation trends of thunderstorm occurrence in Iran show that variations trend in all of the monthly، seasonal and annual intervals is increasing and statistically significant according to the Mann-Kendall test.
    Keywords: Thunderstorm, temporal analysis, Trend analysis, Iran
  • Pages 211-236
    Ahwaz metropolis through critical and unique position in the realms of energy strategy and geo-economic، geo-culture، and geostrategic position of Iran، for Iran from the perspective of an urban passive defense has strategic position. Hence، the optimum model of location-specific applications (critical) with respect to adjacency issues is one of passive defense requirements in this city. This study after the recognition of the principles of passive defense and spatial standards in place، had extracted the location - proximity to critical land use in Ahwaz. This study is a functional and descriptive - analytic study. Required information are collected in the library and survey and preparation، update and competition of database. The study sample consisted of all critical land use categories، urban installations، facilities management، military - security، support، transportation within the city of Ahvaz. Prevailing approach to data analysis is spatial analysis and for analysis of spatial data have used the combined model of FGIS- FAHP. In order to analyze the data، after extracting spatial standards، the map distances have prepared according to the principles of proximity and vicinity in the Special lane use. The Research findings have shown that 57/0 percent of especially land use located in the critical zone of the high risk and the region of 7 known as the most vulnerable and the region of 5 known as the safest regiona in ahvaz.
    Keywords: Urban Passive Defense, Proximity, Ahvaz Metropolis