فهرست مطالب

برنامه ریزی و آمایش فضا - سال نوزدهم شماره 3 (پیاپی 89، پاییز 1394)

فصلنامه برنامه ریزی و آمایش فضا
سال نوزدهم شماره 3 (پیاپی 89، پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/10/15
  • تعداد عناوین: 9
|
  • احمد پوراحمد، کرامت الله زیاری، علی حسینی* صفحات 1-38
    عمده توجه ها موجود بازآفرینی شهری دربرگیرنده برنامه هایی با اهداف اقتصادی، محیطی و کالبدی است. پس لازم تا در بازآفرینی شهری، حرکت از منظرسازی صرف به تدریج به سمت افزایش توجه به رویکرد گسترده تری از آن همچون رویکرد بازآفرینی فرهنگ مبنا صورت گیرد؛ که ضمن توجه به منافع مالی و اقتصادی در طرح های شهری، مسیر این سرمایه گذاری، در راستای ایجاد مراکز فرهنگی و هنری و گذران اوقات فراغت تعیین شود. این موجب برون گرایی، اجتماعی بودن و خلاقیت می گردد. از این بابت در فرایند بازآفرینی شهری محرک توسعه شهری قلمداد می شود. این پژوهش به دنبال همچنین رویکردی در بازآفرینی است. یافته های پژوهش نشان داد که محدوده مورد مطالعه به لحاظ کاربری فراغتی در وضعیتی مطلوب قرار ندارد. از سویی دیگر روش کیفی بکار گرفته شده، معیارهایی را برای رسیدن به تعادل کیفی، کمی، مطلوب و دسترسی ساکنان بافت به خدمات شهری همچون فراغتی در قالب رویکرد بازآفرینی بافت فرسوده شهری مشخص نمود. با انجام تحلیل های فضایی بلوک های غربی که محور ورودی بافت و در ارتباط با شریان های اصلی و حلقه پیونددهنده این بافت با محله های قیطریه، دزاشیب و تجریش می باشد، و همچنین کاربری های بایر در این قسمت قرار گرفته اند، را می تواند به عنوان پهنه بهینه فضاهای گذران اوقات فراغت در نظر گرفت.
    کلیدواژگان: اوقات فراغت، بازآفرینی شهری، فضاهای شهری، قیطریه، تهران
  • مهدی پورطاهری، لیلا دیانی*، قدیر فیروزنیا صفحات 39-72
    نگرش به مدیریت کاربری زمین و به ویژه واگذاری اراضی مسکونی روستایی از دیدگاه سنتی و قدیمی توسعه، به بروز بسیاری از پیامدهای نامطلوب انجامیده است؛ بنابراین، امروزه مسئله واگذاری اراضی مسکونی روستایی از دیدگاه پایداری بررسی می شود. در ایران نیز از 1358، دولت به تملک اراضی موات و ملی، و واگذاری آن ها در قالب اراضی مسکونی به روستاییان مبادرت کرده است. در این زمینه، تاکنون ارزیابی علمی برای رتبه بندی سکونتگاه های روستایی متاثر از پیامدهای واگذاری اراضی مسکونی روستایی انجام نگرفته است. به تازگی، روش ارسته ORESTE[1] به عنوان یکی از کاربردی ترین روش های رتبه بندی معرفی شده است؛ ازاین رو، پژوهش حاضر درپی معرفی و به کارگیری این روش جهت رتبه بندی سکونتگاه های روستایی متاثر از پیامدهای واگذاری اراضی مسکونی است. بر این اساس، روش تحقیق این مقاله از نوع توصیفی- تحلیلی و شیوه جمع آوری اطلاعات به دو صورت کتابخانه ای و میدانی بوده که با استفاده از پرسش نامه، نظر 264 نفر خانوار روستایی در شش استان منتخب و پانزده متخصص علمی به منظور وزن دهی به شاخص ها دریافت، توصیف و تحلیل شد. نتایج به دست آمده براساس شاخص های بیست گانه نشان می دهد روستاهای چاه کوتاه، آب طویل و ملک آباد در مقایسه با روستاهای دیگر، شرایط مطلوبی را در فرایند واگذاری اراضی مسکونی به کمک روش ارسته داشته اند. همچنین در این تحقیق، روش ارسته به عنوان معیاری برای رتبه بندی پیامدهای واگذاری اراضی مسکونی، روشی مناسب و با کمترین خطا ارزیابی شده است.
    کلیدواژگان: رتبه بندی، واگذاری اراضی مسکونی روستایی، تصمیم گیری چند شاخصه، روش ORESTE، روش آنتروپی شاتون، بنیاد مسکن انقلاب اسلامی
  • سیروس جمالی صفحات 73-98
    این پژوهش بر آن است که روشی کمی را بر اساس نگرش گونه-ریخت شناسانه به بافت های شهری معرفی و آزمایش کند. در این میان شاخص تراکم با تعریف خاصی به عنوان یک ویژگی گونه شناختی قابل سنجش مورد استفاده قرار می گیرد. در این نوشتار پس از مقدمه و اشاره ای کوتاه به پیشینه ی روش های کمی مطالعه ی شکل بافت های شهری و نیز پیوند میان تراکم فیزیکی و گونه-ریخت شناسی، ابزاری به نام spacemate معرفی و تشریح می گردد. برای آزمون این روش بافت هایی از کلانشهر تبریز برگزیده شده و پس از استخراج و طبقه بندی داده های مورد نیاز بر روی نمودار spacemateجانمایی و تحلیل شده است. با این که این روش در اصل با در نظر گرفتن ساختارهای شهری کشورهای غربی طراحی و به شکلی محدودآزموده شده است، نتایج این تحقیق نشان می دهد که روش مورد آزمایش – که در کشور ایران برای اولین بار در پژوهش حاضر آزموده می شود - در صورت وجود داده های قابل استناد، قابلیت بومی شدن و کاربست، هم به منظور توصیف و هم به منظور پیش بینی و برنامه ریزی در بافت های شهری ایران (و کشورهایی که بافت های شهری مشابه ایران دارند)را نیز دارا است.
    کلیدواژگان: کلید واژه ها: گونه شناسی معماری، ریخت شناسی شهری، تراکم فیزیکی، spacemate، بافت شهری
  • حسن حکمت نیا، علی طاوسیان، مراد علی الله وردی، حجت رضایی * صفحات 99-128
    قابلیت ها و مزیت های نسبی محلی و منطقه ای به دلیل تاثیرپذیری از عوامل متعدد اقتصادی، اجتماعی و محیطی، همواره متفاوت است و این مهم سبب برتری پاره ای از نواحی به نواحی دیگر می شود. به این ترتیب شناخت مزیت ها و توان های محلی و منطقه ای از اصول بنیادین برنامه ریزی های توسعه محسوب گردیده و راهکارهای علمی توسعه نیز با تبیین وضع موجود معنا می یابد. مقوله فرهنگ از مهم ترین مسائل موثر بر توسعه در جوامع انسانی است که در سال های اخیر رایج شده است و در برخی مناطق باعث توسعه یافتگی و در برخی باعث نابرابری های فرهنگی گردیده است. بنابراین هدف از این پژوهش برآورد و سطح بندی شهرستان های 11 گانه استان یزد از نظر مولفه های فرهنگی است که با استفاده از 21 مولفه فرهنگی امکان پذیر گردیده است. روش تحقیق در این بررسی از نوع توصیفی، کمی و تحلیلی است. در این پژوهش به منظور وزن دهی شاخص ها از تکنیک دلفی و به منظور تحلیل داده ها در راستای سطح بندی شهرستان های استان یزد از تکنیک ORESTE استفاده گردیده است.
    کلیدواژگان: توسعه، توسعه فرهنگی، تحلیل فضایی، تصمیم گیری چند معیاره، ارسته
  • داریوش یاراحمدی، منصور حلیمی*، زهرا زارعی چقابلکی صفحات 129-148
    هدف این تحقیق بررسی تاثیر شرایط آب و هواشناختی استان کرمان، در شیوع و بروز بیماری سالک جلدی طی دوره آماری 1386 تا 1391 می باشد. در این راستا داده های مربوط به شیوع بیماری به صورت ماهیانه دریافت گردید. داده های ماهانه دما، برای دوره آماری مورد نظر از سازمان هواشناسی اخد گردید. دو دسته از داده های محیطی نیز برای پایش شرایط میانگین ماهانه پوشش گیاهی و دمای خاک نیز از محصولات سنجنده Modis اخذ شد. در نهایت با تحلیل همبستگی های همزمان و جانبی در مقیاس ماهانه سعی شد که وابستگی های شیوع این بیماری با فاکتورهای محیطی در زمان های مختلف، آشکار گردد. نتایج گویای آن بود که شیوع بیماری با سه فاکتور دمای هوا، دمای خاک و پوشش گیاهی، به صورت همزمان ارتباط معکوسی دارد که به ترتیب برابر 62 /0-، 56 /0- و 48 /0- می باشد. اما نتایج حاصل از تحلیل همبستگی جانبی گویای آن بود که دو فاکتور حرارتی محیط یعنی دمای هوا و دمای خاک با یک تاخیر 4 ماهه بیشترین همبستگی را با شیوع بیماری نشان می دهند که به ترتیب برابر 74 /0 و 62 /0 می باشد در حالی که شاخص ارتقا یافته پوشش گیاهی با یک تاخیر3 ماهه بیشترین همبستگی را با شیوع بیماری در استان کرمان نشان داد.
    کلیدواژگان: سالک جلدی، پشه خاکی، همبستگی جانبی، عناصر اقلیمی، استان کرمان
  • حسن ذوالفقاری*، کتایون مظلوم، امان الله فتح نیا صفحه 149
    هدف پژوهش حاضر، مطالعه اثرات اقلیمی سواحل دریای خزر بر برخی فعالیت های ورزشی، برای توسعه گردشگری ساحلی است. در این راستا داده های هواشناسی 25 ساله (1986- 2010)، هشت ایستگاه سینوپتیک استفاده شد. شاخص اقلیم ساحلی (BCI) به منظور ارزیابی پتانسیل استراحت ساحلی و مدل «کی و ومپلو»، برای ارزیابی توریسم ورزشی در رشته های چتربازی، فوتبال و دوجاده ای محاسبه شدند. صحت سنجی و مقایسه وضعیت آسایش حرارتی و تحلیل شرایط اقلیمی برای توسعه فعالیت های ساحلی با شاخص سوزباد انجام شد. تحلیل ها بر اساس خروجی های مدل طرح اطلاعاتی اقلیم توریسم و پهنه بندی، با روش وزن دهی عکس فاصله انجام شد. نتایج شاخص BCI نشان داد که سواحل شرقی، برای استراحت ساحلی نسبت به سواحل غربی مطلوبیت ترند. بر مبنای شاخص های BCI و سوزباد معلوم شد که ماه های جون، جولای و آگوست شرایط مناسب تری برای استراحت ساحلی دارند. در مقابل، سواحل غربی برای ورزش های بادی مناسب ترند. با وجود وسعت زیادتر مناطق مساعد برای ورزش چتربازی در سواحل شرقی، ولی استعداد اقلیمی سواحل غربی مطلوب تر است. با این وجود، سواحل غربی برای ایجاد مجتمع های ساحلی شرایط اقلیمی مطلوب تری نسبت به سواحل شرقی دارند. در مجموع، به دلیل نامناسب بودن دما، سرعت باد و افزایش مه آلودگی، در ماه های دسامبر، ژانویه و فوریه شرایط مطلوبی برای فعالیت های مذکور در بخشهای غربی وجود ندارد.
    کلیدواژگان: توان سنجی اقلیمی، شاخص اقلیم ساحلی BCI، مدل CTIS، سواحل جنوبی دریای خزر
  • سید هادی زرقانی*، نرگس حجی پناه، امید علی خوارزمی صفحات 171-198
    سازماندهی سیاسی فضا در ایران در مرحله نخست از ویژگی های جغرافیایی تاثیر می پذیرد. این مقاله به بررسی نقش عوامل جغرافیای در شکل گیری دولت محلی با تاکید بر ایران پرداخته است و به دلیل نقش موثر تفکر سیستمی در بررسی و تحلیل موضوعات و مسائل حوزه مدیریت، جغرافیا و علوم سیاسی، این پژوهش با استفاده از روش تفکر سیستمی انجام شده است.روش تحقیق پژوهش، توصیفی – تحلیلی و استنباطی است. در گردآوری اطلاعات میدانی از هر دو روش کمی و کیفی استفاده شده است. در بخش کمی، تعداد 40 نفر از صاحب نظران حوزه دولت محلی به عنوان جامعه آماری مورد استناد قرار گرفتند. در قسمت کیفی 7 نفر از صاحب نظران بحث دولت محلی به روش گلوله برفی برای مصاحبه انتخاب شدند. جهت ارزیابی میزان تاثیر بعد جغرافیایی در شکل گیری دولت محلی در ایران از آزمون t تک نمونه و برای اولویت بندی میزان تاثیر هر یک از عوامل مربوط به بعد جغرافیای از آزمون فریدمن استفاده شده است. به منظور رسم دیاگرام های علی و معلولی بر اساس تفکر سیستمی از نرم افزار Vensim استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که میزان تاثیر عوامل جغرافیایی برای شکل گیری دولت محلی در ایران متوسط به بالا است و وضعیت موجود این بعد برای شکل گیری دولت
    کلیدواژگان: ایران، بعد جغرافیایی، تفکر سیستمی، دولت محلی
  • سمیه ابوالحسنی*، محمد طالعی، محمد کریمی صفحات 199-232
    شبیه سازی رشد شهری، در یک مسیر پایدار و بهینه، همواره از چالش های موجود در عرصه های مدیریت و برنامه ریزی شهری می باشد. هدف از این تحقیق شبیه سازی رشد شهری به وسیله خودکاره سلولی برداری و نمایش چگونگی رشد و توسعه شهر در یک ساختار قطعه مبنا، با تفکیک پذیری مکانی بالا، می باشد. در این مدل ساختار همسایگی به صورت یک بافر خارجی از لبه های پارسل و بر اساس یک تابع وزن دار از مولفه های فاصله، مساحت و کاربری قطعات کاداستری تعریف شده است. مدل ارائه شده با استفاده از داده های مکانی منطقه 22 شهرداری تهران پیاده سازی و تحلیل شده است. نتایج ارائه شده بیانگر توانایی مدل در ارزیابی اثرات متقابل کاربری های مختلف شهری در اندازه های مختلف و فاصله های گوناگون از یکدیگر بوده و همچنین نشان دهنده رشد شهر در یک تناسب قابل قبول چیدمان کاربری های مختلف شهری می باشد. از آنجایی که در این مدل، امکان تخصیص کاربری های مختلف شهری فراهم شده، می توان از آن در زمینه تصمیم گیری های مکانی و برنامه ریزی کاربری اراضی شهری بهره جست.
    کلیدواژگان: خودکاره سلولی برداری، ساختار همسایگی، مدل سازی رشد شهری، مدل پارسل مبنا
  • مهران مقصودی*، سید محمد زمانزاده، افسانه اهدایی، روح الله یوسفی زشک، مجتبی یمانی صفحه 233
    بهترین راه درجهت پی بردن به ویژگی های طبیعی سکونتگاه های باستانی در زمان برپایی آنها، بررسی های زمین باستان شناسی است. هدف از این پژوهش، بررسی نقش عوامل محیطی در مکان گزینی سکونتگاه های پیش از تاریخ دشت ورامین بوده است. پس از مطالعه ی شرایط محیطی دشت ورامین، هشت مولفه ی محیطی از جمله فاصله از آبراهه، ویژگی های زمین شناختی، آب وهوا، شیب، خاک، پوشش گیاهی، کاربری راضی و ارتفاع منطقه مورد بررسی قرار گرفتند و منطق فازی به عنوان روش مورد مطالعه در جهت دستیابی به نقشه ی پهنه بندی قابلیت های محیطی منطقه مورد استفاده قرار گرفت. سپس مشخص شد، قسمت های میانی مخروط افکنه ی جاجرود، دارای بهترین شرایط محیطی در جهت ایجاد سکونتگاه هستند. این مناطق، بر روی رسوبات آبرفتی دشت قرار گرفته اند که از نظر زمین-شناسی، شرایط مناسب را برای ایجاد سکونتگاه فراهم کرده است. وجود خاک مناسب برای کشاورزی و سفال سازی (خصوصا وجود رسوبات ریزدانه برای سفال سازی)، شیب بسیار ملایم، دسترسی مطلوب به آبراهه ها، داشتن فاصله ی مناسب از راس مخروط افکنه و تا حدی مصون بودن از خطر سیلاب و داشتن آب وهوای مناسب تر نسبت به قسمت های جنوبی مخروط افکنه، از جمله عواملی است که باعث ایجاد شرایط محیطی مناسب در این مناطق شده است و قرار گیری غالب سکونتگاه ها در این منطقه و استمرار سکونت آنها، خود این امرا را تایید میکند.
    کلیدواژگان: زمین باستان شناسی، عوامل محیطی، سکونتگاه های پیش از تاریخ، دشت ورامین، منطق فازی
|
  • Ahmad Pourahmad, Ali Hosseini* Pages 1-38
    Main attention of urban regeneration encompasses plans with economic, environmental and structural goals. Therefore, it is necessary that a shift is gradually made in urban regeneration from mere landscaping towards increase of attention to a broader approach of that such as regeneration approach of basic culture so that financial and economic interests in urban plans are addressed and the route of this investment is specified in parallel with establishment of cultural and art centers and spending leisure times. In addition to capital return, because of providing special attractions for the presence of people, the operated zones are influenced completely. In this regard, it is considered as the motive of urban development in the process of urban regeneration. This research seeks such approach of regeneration for leisure spaces in urban blight of Gheytariyeh. Results showed that the study area was not in situation with respect to land use of leisure. On the other hand, the utilized qualitative method identified criteria to achieve a qualitative, quantitative and desirable balance and access of residents to urban services such as leisure services in terms of approach of regeneration in the urban blight. By performing spatial analyses of west blocks which are the transport nodes of neighborhood entry and are in relation to major arterials of this zone with Gheytariyeh, Dezaship and Tajrish and ruined land uses and some of vacant lands in this section, it can be considered as the optimum zone of spaces for spending leisure times.
    Keywords: Urban Regeneration, Leisure, Urban Spaces, Gheytariyeh, Tehran
  • Leyla Dayyani Pages 39-72
    Land Increasing from day to day human need and infeasibility of its production in particular make the practice of its operation and management to be undertaken in a suitable manner. In this connection, the attitude toward land use management and rural residential land assignments in particular has been accomplished to appearing too problems from an old and primitive development viewpoint. Therefore, over recent years, the attitude toward land use management and rural residential land assignments in particular has been made from a sustainability viewpoint. In Iran, like some other countries, the government has attempted to assign national wastelands within a residential land plan to the rural people since 1979. In this connection, yet scientical appraisal has been not for rural settlements ranking affected of consequences of rural residential lands assignment. On the other hand, ORESTE method has been introduce as a one of the most applicational ranking methods recently. Therefore, research aim is introduce and use ORESTE method for rural settlements ranking affected of consequences of rural residential lands assignment. According to the study findings of the research done by the description and analysis of 264 rural household questionnaires Foundation in six selected provinces, and 15 questionnaires of the scientical specialized to have weight to 20 indexes, Chahkotah rural, Abtavil and Malekabad are suitable as compared with other rural areas in residential lands assignment process. In addition to, ORESTE method as a criterion for ranking of consequences of rural residential lands assignment is suitable method and minimum wrong.
    Keywords: Ranking, rural residential lands assignment, ORESTE method, Shanoon Entropy method, Islamic Revolutionary Housing Foundation
  • Siroos Jamali Pages 73-98
    This research aims to experiment a quantitative method in urban form studies with a typomorphological approach. This method is originally based on physical density with its more reliable description as a measurable indicator. In this paper after the introduction and a brief look at some former quantitative approaches to urban form through the theoretical framework; and also the relationship between density and architectural-urban typomorphology, a method (or tool) called the "spacemate" is described in a rather detailed manner. As the case study of this research, some samples from the urban tissues of Tabriz metropolis were chosen to be analyzed with this method. The basic data was then collected and classified, and the results were placed and reflected on the "spacemate" in order to be analyzed at the final step. Although at the first place this tool is originally designed to be applied as a tool for studying and analyzing the urban forms in the western cities and towns, and has been examined in a limited scale, but the results of this research (which is the first of its kind in Iran) show that it is also applicable in studying many aspects of urban forms -both descriptively and anticipatively-in Iranian cities, as well as many other urban textures in other similar countries, in presence of sufficient and reliable data.
    Keywords: architectural typology, urban morphology, physical density, spacemate, urban tissue
  • H. Hekmatnia, A. Tavoosian, M. Ali, Alahverdi, H. Rezaei* Pages 99-128
    Local and regional capabilities and relative advantages of the various factors that influence the economic, social and environmental, is always different and this causes some areas to other areas of excellence. This way understanding the benefits and powers of local and regional development plans are the basic principles and guidelines for the development of the existing explanation makes sense. The category of the most important issues affecting the development of culture in human society that has become popular in recent years and in some areas has led to development of some causes of cultural disparities. The purpose of this study was to estimate and 11-fold Regionalization cities of Yazd province in terms of cultural components that are possible with the use of 21 cultural components. Methodology of the Study, descriptive, and quantitative analysis. In this study, the weighted index of the Delphi technique and data analysis techniques in order to Yazd Township ORESTE-surfacing is applied. The results show that, firstly, the cultural indices in Yazd province is not a significant difference between the distributions of the balanced development of cities in terms of cultural services is considered. And secondly, the findings revealed that Mehriz, Ardkan and Abarkuh Township respectively ranked from one to three developmental, cultural and urban center of the city of Yazd, Yazd Province is located in the lower level.
    Keywords: Development, Cultural development, spatial analysis, multi, criteria decisions, ORESTE
  • M. Halimi, D. Yarahmadi*, Z. Zareii Chghabolaki Pages 129-148
    Leishmaniases are among the most important emerging and resurging vector-borne diseases, second only to malaria in terms of the number of affected people. Leishmaniases are endemic in 98 countries and three territories worldwide and threaten about 350 million people. It is estimated that 14 million people are infected worldwide with about two million new cases occurring each year. The parasite is then transmitted to human hosts by the bite of a Phlebotomine sand fly that was previously fed by biting an infected reservoir. We examine the monthly dynamics of the incidence of this zoonotic cutaneous leishmaniasis (ZCL) as a function of surface climatic and environmental indicators in region which covering a large area of the semi-arid of southeastern portion of Iran Kerman province. in order to we give the climatic and enviornmental data and use the correlation analysis to investigate the assosiation between this variable. we use cross correlation in lag 4 to 6 month to detect the lag effect of climate factors in ZCL incidence. We find the negative correlation between the climatic factors and number of cases of ZCL incidence in Kerman simultaneously. but with 4 to 3 month lags we finde the strong and significant positive correlation among this variable.
    Keywords: Leshmaniasis, Sand fly, Crosscorelation, Climatic factor, Kerman Provinc
  • H. Zolfaghari*, K. Mazloom, A. Fathnia Page 149
    The aim of the present research is study the effects of climate on some activities, in connection with coastal tourism development in southern shores of Caspian Sea. In this regard, the 25-year meteorological data (1986-2010) of eight synoptic stations were used. In order to evaluate coastal resting feasibility the BCI was used and key & Vamplew model was applied to assess of sport tourism in three fields as parachute, football and Athletics (track). Validation & Comparison of thermal comfort for Mentioned activities & Analyzing of Climatic conditions for coastal development activities was conducted with wind chill index. Analyses based on the outputs of CTIS model and the zonation area was performed by IDW method.The results obtained from the BCI index showed that the appeal of Eastern shores for coastal resting compared to be more than the west one. Based on BCI and wind chill index it was found that the month of June, July and August for coastal resting are more suitable. In contrast, the western shores have better feasibility for windy sport. Although the extent of favorable areas for parachute sports on the eastern shores are higher, but the climate potential on the Western Coast is more favorable. However, the western coast compared to the eastern one have more favorable climatic conditions for the creation of coastal complexes. In general, due to Inappropriate temperature, wind speed and increase foggy, in the months of December, January and February there aren’t favorable conditions for mentioned activities in the western parts.
    Keywords: Climate feasibility, Beach climate index (BCI), Climate Tourism Information Scheme (CTIS), Southern shores of Caspian Sea
  • N. Hajipanah, S. H. Zarghani*, O. A. Kharazmi Pages 171-198
    The political organization of space in Iran is affected, foremost, by the geographical features. The present study has explored the role of geographical features in the formation of local governments in Iran and because of the importance systemic thinking approach in investigating and analyzing the topics and issues of the management, geography and political science fields, the present study is conducted using this approach. Method of the study is descriptive, analytic and inferential and quantitative and qualitative approaches are used in collecting the field data. In the quantitative part, the ideas of forty experts in the field of local government were sought and cited. In the qualitative part, seven scholars in the domain of local government were selected based on the snowball sampling method and were interviewed. In order to examine the effect of the geographical aspect in the formation of local governments in Iran and to prioritize the extent of effects of each of the factors associated with the geographical aspect, the researchers have used the independent samples t-test and Friedman test in SPSS software, respectively. In order to design and draw the cause and effect diagrams based on the systems thinking approach, Vensim software was used and the interview method is utilized to complete the final model. The results of the research indicate that the effects of geographical factors in the formation of local governments in Iran is medium to high and the status of this aspect for constructing local governments in Iran is rather desirable.
    Keywords: Iran, Geographical Dimension, Systems Thinking, Local Government
  • Somaie Abolhasani*, Mohammad Taleai, Mohammad Karimi Pages 199-232
    Urban growth simulation in a sustainable way has always been one of the challenges in the field of urban management and planning. One of the most widely used models in this field is cellular automata which has considerably attracted the attention of urban researchers in recent decades. On the other side, previous studies show that the output of conventional cellular automata model is sensitive to cell size and neighboring structure and varies as these parameters were changed. For this purpose, vector based cellular automata models were introduced which in their evolution period managed to overcome the limitations in conventional CA model and which gave better results. The purpose of this study is to simulate urban growth through vector based cellular automata and to illustrate urban growth in a parcel structure with a high spatial resolution. In this model, neighborhood structure is defined as an external buffer from parcel edges and on the basis of a weighted function of distance, area and land use of cadastral parcels. The presented model has been implemented and analyzed using the data of the 22nd municipal region of Tehran. The obtained results indicate the capability of the model in assessing the interactions of urban parcels with different shapes and distances from each other and also illustrate urban growth in an acceptable proportion of different urban land use arrangements. Since it is possible in this model to allocate different urban land uses, it can be used in spatial decision making and planning of urban land uses.
    Keywords: Vector based cellular automata, Neighborhood structure, modeling urban growth, parcel based model
  • Mehran Maghsoudi *, Seyed Mohammad Zamanzadeh, Afsaneh Ehdaei, Rouhollah Yousefi Zoshk, Mojtaba Yamani Page 233
    geoarchaeological surveys are the efficient way to discover the environmental features of ancient settlements at the time of their establishment.. The purpose of this study was to evaluate the role of environmental factors in the site selecting of the prehistoric settlements in Varamin plain. In the archaeological view, the plains located in the southern foothills of central Alborz Mountains represent the Tehran plain and Varamin plain is laid in south east of Tehran plain, on the alluvial sediments of Jajroud River. After studying the environmental features of Varamin plain, eight characteristics of the natural environment, including the impact of geomorphologic features, geology, climate, vegetation, slope, land use and access to soil and water resources have been investigated and fuzzy logic was used in order to provide an environmental capabilities plain zoning map to establish settlements in Varamin plain. Results showed that the predominant Varamin plain’s prehistoric settlements are sited in areas with the good and very good environmental capability for establishing settlements and the most of these places are located on the central parts of Jajroor fan. Being located on alluvial deposits, suitable soil for farming and pottery, gentle slope, convenient access to streams, sufficient distance from the apex of the alluvial fan and being safe from flood risk And having better weather than the southern part of the alluvial fan are such factors That create suitable environmental conditions in these areas.
    Keywords: geoarchaeology, environmental factors, prehistoric settlements, Varamin plain, Fuzzy logic