فهرست مطالب

برنامه ریزی و آمایش فضا - سال بیستم شماره 1 (پیاپی 91، بهار 1395)

فصلنامه برنامه ریزی و آمایش فضا
سال بیستم شماره 1 (پیاپی 91، بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/03/30
  • تعداد عناوین: 10
|
  • علمی پژوهشی مستقل
  • مهدی پورطاهری، احسان پاشانژاد*، حسن احمدی صفحات 1-20
    روش های تصمیم گیری چند شاخصه مجموعه ای توانمند از تکنیک ها و فرایندها را برای ساختار مسائل تصمیم گیری، طراحی، ارزیابی و اولویت بندی گزینه های تصمیم گیری فراهم می آورد. هدف این مقاله تحلیل میزان روایی روش های تصمیم گیری چندشاخصه در تعیین پهنه های مناسب توسعه شهری در شهرستان آذرشهر با استفاده از معیارهای شیب، جهت جغرافیایی، ارتفاع از سطح دریا، کاربری اراضی، فاصله از رودخانه، فاصله از محدوده های شهری،فاصله از گسل و فاصله از جاده های اصلی است. از روش های تصمیم گیری چند شاخصه، روش مجموع ساده وزنی[1]، تکنیک رتبه بندی براساس تشابه به حد ایده آل[2]، تکنیک ویکور[3]، روش تحلیل سلسله مراتبی[4]انتخاب شد. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل فضایی در سیستم اطلاعات جغرافیایی در 5 طبقه بسیار نامناسب، نامناسب، تا حدودی مناسب، مناسب و بسیار مناسب طبقه بندی شده و برای ارزیابی میزان روایی روش ها از ضرایب صحت کلی[5] و کاپا[6] توسط نرم افزار ERDAS IMAGINEاستفاده شد. برابر با نتایج به دست آمده، روش تحلیل سلسله مراتبی به ترتیب با ضرایب صحت کلی 93/86 و ضریب کاپا 14/83 درصد بیشترین مقدار روایی را در میان انواع روش های مورد ارزیابی برای پهنه بندی مناسب توسعه شهری به دست آورد؛ بنابراین می توان نتیجه گرفت که روش تحلیل سلسله مراتبی با بیشترین مقادیر نسبت به سایر روش ها بهینه ترین مدل با موضوع موردبحث در منطقه مورد مطالعه است.
    [1]. SAW
    [2]. TOPSIS
    [3]. VIKOR
    [4]. AHP
    [5]. Overall accuracy
    [6]. Kappa
    کلیدواژگان: روایی، روش های تصمیم گیری چند شاخصه، توسعه شهری، ضریب کاپا، شهرستان آذرشهر
  • نادر زالی، سارا منصوری بیرجندی صفحات 21-52
    در برنامه ریزی توسعه منطقه ای، شناسایی فقدان قطعیت های آینده و فرض های بنیادینی که برنامه های بلندمدت بر پایه آن ها شکل گرفته از مهم ترین زمینه های اصلی شناسایی مشکلات و چالش های پیش روی سندهای توسعه ای است. پسابرنامه ریزی نیز به ارزیابی موفقیت یا عدم موفقیت سیاست و برنامه ریزی تدوین شده در افق زمانی آینده می پردازد. برنامه ریزی فرض بنیاد از روش های پسابرنامه ریزی است که می توان به کمک آن برنامه های پابرجا و انطباق پذیری تهیه کرد. هدف از کاربرد برنامه ریزی بر پایه فرض، کاهش تعداد شگفتی های اجتناب پذیر است. این پژوهش بر ارتباط و ارزش هر یک از راهبردها در فقدان قطعیت های آینده استان تهران در افق 1404 متمرکز شده و با هدف تصحیح راهبردهای توسعه بلند مدت استان تهران در افق برنامه صورت گرفته است. تحلیل راهبردهای بلندمدت توسعه استان تهران در حوزه مورد مطالعه اقتصادی مورد بررسی قرار گرفته است. این تحقیق از نظر نوع، ترکیبی از روش های اسنادی و پیمایشی و از نظر ماهیت براساس روش های جدید علم آینده پژوهی، تحلیلی و اکتشافی است که با استفاده ترکیبی از مدل های کمی و کیفی انجام شده است. با توجه به ماهیت این پژوهش، در این تحقیق از روش های تصمیم گیری سلسله مراتبی، تحلیل اثرات متقابل، دلفی و در تحلیل درون دادها از نرم افزارهای مختلف MicMac، Expert Choice، SPSS بهره گرفته شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که حوزه اقتصادی در استان دارای راهبردهای آسیب پذیری است. در نتیجه با بهره گیری از روش برنامه ریزی فرض بنیاد می توان ضعف ها و نادیده انگاری هایی که درخصوص توسعه بلند مدت استان تهران وجود دارد را شناسایی و بازبینی کرد.
    کلیدواژگان: آینده نگاری، پسابرنامه ریزی، برنامه ریزی فرض بنیاد[1]، استان تهران [1]، Assumption Based Planning
  • علی شمس الدینی صفحات 53-78
    در این تحقیق، جهت برآورد پارامترهای ساختاری جنگل کاج، از داده های چندزمانه تصاویر رادار با روزنه مصنوعی[1] به دست آمده از ماهواره ALOS[2]-PALSAR[3]، پس از انجام تصحیحات هندسی و کاهش لکه (اسپکل[4])، خصوصیات مربوط به ضرایب بازپخش[5] و نیز اطلاعات بافتی، در پنجره هایی با اندازه ها و جهات مختلف، با استفاده از روش GLCM[6] استخراج شد. سپس با استفاده از رگرسیون خطی چند متغیره گام به گام[7]، مدل های تخمین برای نمونه های جمع آوری شده در طی عملیات زمینی به دست آمد. نتایج حاصل نمایانگر بهبود عملکرد مدل هایی بود که از داده های چندزمانه استفاده کرده بودند، همچنین این تحقیق نشان داد در حالی که ارتفاع متوسط درختان با خطای 7/20 درصد قابل تخمین است. خطای حاصل برای سایر پارامترهای ساختاری بیش از 30 درصد است. در این تحقیق تاثیر سن درخت و شیب اراضی بر عملکرد مدل ها نیز به صورت آماری بررسی شده است.
    [1].(Synthetic Aperture Radar (SAR
    [2]. Advanced Land Observing Satellite
    [3]. Phased Array type L-band Synthetic Aperture Radar
    [4]. Speckle
    [5]. Backscatter coefficient
    [6]. Grey level co-occurrence matrix
    [7]. Stepwise multiple-linear regression
    کلیدواژگان: تصاویر راداری، پارامترهای ساختاری، جنگل کاج، رگرسیون چند متغیره
  • فاطمه طاهایی، هیوا سلکی، زهرا حجازی زاده صفحات 79-96
    هدف از این تحقیق، شناسایی و طبقه بندی الگوهای همدید تراز 500 هکتوپاسکال بارش های فوق سنگینمنطقه غرب و جنوبغرب حوضه آب خیز دریاچه ارومیه طی دوره 1390- 1366 است. پس از تعین آستانه زمانی و مکانی بارش های فوق سنگین، ابتدا 46 روز بارش فوق سنگین در سطح منطقه استخراج شد، سپس داده های ارتفاعی تراز 500 هکتوپاسکال واقع در محدوده میان 65- 50 درجه عرض جغرافیایی شمالی و 65- 15 درجه طول شرقی به صورت ماتریس S-mode برای روزهای بارش فوق سنگین تنظیم شد. در ادامه با استفاده از تکنیک آماری تحلیل عاملی و خوشه بندی به روش وارد الگوهای همدید خوشه بندی و نقشه مرکب تراز میانی و پایین جو مربوط به هر خوشه تهیه و تحلیل همدید شد. نتایج تحقیق نشان می دهد که به هنگام وقوع بارش های فوق سنگین، عمدتا هشت الگوی همدید در قالب دو گروه عمده سردچال جوی و فرود موج کوتاه حاکم بوده است. به طوری که حرکات صعودی سمت جلو این سیستم های همدید به همراه رودباد جبهه قطبی سبب ایجاد جو ناپایدار باروکلینیک در منطقه و هدایت سیستم های کم فشار از سمت دریاهای مدیترانه، سرخ و سیاه از غرب و جنوب غربی ایران به سمت منطقه مورد مطالعه شده و در افت فشار و بروز بارش های فوق سنگین تعیین کننده است.
    کلیدواژگان: بارش فوق سنگین، الگوی همدید، تحلیل عاملی، خوشه بندی، تراز 500 هکتوپاسکال
  • سید هادی طیب نیا، سعدی محمدی، سوران منوچهری صفحات 97-126
    روستاهای مرزی مناطقی حساس و شکننده هستند که هرگونه تغییر و تحول در کارکرد و عملکرد مرز می تواند تاثیرات اقتصادی– اجتماعی بسیاری بر این مناطق و همچنین با توجه به اصل وابستگی و دید سیستمی بر دیگر نواحی کشور برجای گذارد؛ بنابراین ضرورت دارد که آثار و نتایج هرگونه اقدامی در مرزها مورد بررسی قرار گیرد تا با شناسایی نقاط ضعف و قوت آن بتوان با اتخاذ برنامه هایی مدون در راستای پویایی مناطق مرزی و در نهایت امنیت پایدار آن ها گام برداشت. با در نظری گیری این اهداف در پژوهش کاربردی حاضر، تاثیرات انسداد مرزها بر تحول شاخص های مختلف امنیت پایدار(اقتصادی، اجتماعی، امنیتی، سیاسی) روستاهای مرزی دهستان خاوومیرآباد شهرستان مریوان با بهره گیری از دیدگاه 260 نفر از روستاییان(انتخاب با بهره گیری از فرمول کوکران) و 40 نفر از مسئولین (نمونه گیری هدفمند) امنیتی، انتظامی و توسعه ای روستاهای منطقه، مورد بررسی و تحلیل قرار گرفت. یافته های پژوهش درپی تجزیه و تحلیل داده ها با شاخص های آمار توصیفی (مد و میانگین) و آزمون های آمار استنباطی (خی دو، رگرسیون چند متغییره) نشان دادند که هر دو گروه در ابعاد آرامش مرزی، حمل و نقل و تردد و احساس امنیت بر تاثیرگذاری مثبت اقدامات انجام شده معتقدند، ولی در این میان مردم محلی برخلاف مسئولین، انسداد مرزها را موجب نامطلوب شدن وضعیت معیشتی خود می دانند. نتایج رگرسیون چند متغییره نیز نشان داد که همین وضعیت نامناسب معیشتی مهم ترین بعد در نارضایتی روستاییان از اقدامات انسداد مرزی با وجود رضایت ایشان از بهبود سایر ابعاد است. در مقابل، آرامش مرزی بعدی است که بیشترین توانایی پیش بینی رضایت مسئولان را از انسداد مرزها دارد تا بتوان گفت دید مدیریتی مرزهای منطقه امنیتی و انتظامی است.
    کلیدواژگان: انسداد مرزها، مرز بسته، بخش خاوومیرآباد
  • علمی پژوهشی، مستخرج از پایان نامه
  • منوچهر فرج زاده، یوسف قویدل رحیمی، نوید شریفی صفحات 127-148
    درخت سیب یکی از مهم ترین و قدیم ترین گونه های باغی در سطح جهان که میزان تولید آن به عناصر اقلیمی وابسته است. هدف از این تحقیق ارائه مدلی فضایی اقلیم مبنا و مناسب برای تولید سیب درختی کشور با استفاده از مدل رگرسیون موزون جغرافیایی است. به همین منظور، عوامل اقلیم شناختی پس از بررسی و انتخاب به صورت میانگین 9 ساله (1376- 1384) متناسب با طول آماری تولید محصول سیب در سطح ایستگاه های مورد مطالعه محاسبه و به صورت لایه های اطلاعاتی مکان مند وارد سیستم اطاعات جغرافیایی شدند. با به کارگیری عناصر اقلیمی با بیشترین هم بستگی فضایی به عنوان متغیرهای مستقل، مدل های فضایی اقلیم مبنا با کمترین فاکتور تورم واریانس حاصل شد. براساس شاخص های آماری ضریب تعیین، کمترین مقدار باقی مانده ها و کمترین مقدار درصد خطا، مدل مناسب و بهینه تولید سیب انتخاب شد. خروجی مدل نهایی بیانگر مهم ترین عامل در تبیین میزان تولید محصول سیب میانگین دمای دسامبر است که نقش این عامل اقلیمی در شمال و شمال غرب کشور معکوس و به سمت جنوب و جنوب شرق رابطه آن با تولید سیب مستقیم است. میانگین کمینه دمای مارس دارای اولویت دوم در میزان تولید سیب است که نقش مکانی آن در مناطق شمالی، غربی و شمال شرقی کشور مستقیم و در نیمه جنوبی کشور معکوس است. در نهایت ضرایب محلی مجموع ساعات آفتابی فوریه به عنوان سومین متغیر تاثیرگذار، در جنوب شرق معکوس و به سمت غرب و شمال غرب مقادیر آن مثبت است. ضریب تعیین (R2) مدل فضایی انتخاب شده با کمینه جای گیری در مناطق شمال غرب و شمال شرق کشور، در بهترین شرایط 48درصد از تغییرپذیری فضایی تولید سیب را در سطح کشور توسط متغیرهای اقلیمی وارد شده در مدل قابل توجیه می کند.
    کلیدواژگان: اقلیم، سیب درختی، عملکرد، رگرسیون موزون جغرافیایی، ایران
  • محمد علی فیروزی، مصطفی محمدی ده چشمه، رضا نظرپور دزکی، علی شجاعیان صفحات 149-178
    امروزه آسیب پذیری کالبدی سکونت گاه های انسانی نسبت به حوادث طبیعی و انسان ساز خطری جدی و جبران ناپذیر برای ایمنی تاسیسات حیاتی، حساس و مهم مانند بیمارستان ها، مراکز کمک رسانی و دیگر تاسیسات در شهرهای پرجمعیت به ویژه کلان شهرهاست. از سویی نیاز به خدمات امداد رسانی و بهداشتی در صورت بروز بحران ها، اهمیت موضوع سنجش آسیب پذیری سازه ای بیمارستان ها از منظر پدافند غیرعامل را روشن می کند. هدف این تحقیق شناخت میزان آسیب پذیری سازه ای بیمارستان های شهر اهواز از منظر پدافند غیرعامل است. روش این تحقیق براساس هدف نظری-کاربردی و از نظر ماهیت و روش، توصیفی- تحلیلی است. کتابخانه، پرسشنامه و اینترنت ابزار گردآوری اطلاعات بوده و جهت تحلیل اطلاعات از نرم افزارهای اکسل، گوگل ارث، آرک جی.آی.اس، برای مدل نیز تحلیل سلسله مراتب فازی استفاده شده است. یافته ها حاکی از آن است که میزان آسیب پذیری سازه ای بیمارستان های شهر اهواز به طور متوسط 269/0 است، بیمارستان های منطقه چهار با 284/0 بیشترین میزان، مناطق یک و شش با 257/0 کمترین میزان آسیب پذیری سازه ای را داشته اند؛ بنابراین در میزان آسیب پذیری میان بیمارستان های مناطق شهر اهواز تفاوت چندانی وجود ندارد و میزان آسیب پذیری تمام آن ها در بازه کم (350/0-200/0) قرار دارند.
    کلیدواژگان: آسیب پذیری سازه ای، پدافند غیرعامل، بیمارستان، کلان شهر اهواز
  • علمی پژوهشی مستقل
  • صفر قائدرحمتی، امیر رضا خاوریان گرمسیر صفحات 179-206
    برنامه ریزی راهبردی به عنوان یک ابزار جهت انجام بهتر فعالیت ها و رسیدن به اهداف مطلوب در آینده و در راستای اهداف تعیین شده به کار می رود. برنامه ریزی راهبردی می تواند به عنوان پاسخی به مشکلات پیش آمده در صنعت گردشگری نیز مطرح شود. در هسته گردشگری مانند تمام فعالیت های تجاری دیگر باید «راهبرد گردشگری» تجسم یابد. از جمله مدل های برنامه ریزی راهبردی مورد استفاده در توسعه گردشگری به ویژه در گردشگری شهری، مدل سنتی SWOT است. امروزه پس از سال ها استفاده و ارزیابی از این مدل کاربردی این نتیجه حاصل شده که SWOT مبتنی بر الهامات ذهنی و غیرسیستماتیک است، (داده های کیفی) و از سوی دیگر از کمی سازی اجتناب کرده و همچنین فاقد قدرت پیش بینی است. مدل Meta-SWOT در یک برنامه متشکل از پنجره عنوان و هفت پنجره به هم پیوسته اجرا می شود. هدف آن رهنمون ساختن تصمیم گیرندگان در فرایندی یک پارچه از مرحله اولیه توفان مغزی به ایجاد فهرست رتبه بندی شده ای از اولویت های استراتژیک است. این ابزار بازبینی های نامحدود نهاده ها را امکان پذیر می کند، زیرا افراد تصمیم گیرنده ارزیابی خود را در طول یک فعالیت برنامه ریزی تغییر می دهند. این پژوهش با هدف توسعه گردشگری در شهر یزد برای نخستین بار به معرفی مدل استراتژیکMeta-SWOT در امر گردشگری شهری پرداخته است. جهت انجام این پژوهش از روش توصیفی- تحلیلی استفاده شده و روش گردآوری داده ها و تحلیل اطلاعات مورد نیاز به صورت اسنادی و پیمایشی است. جهت تدویناستراتژی توسعه و تشریح اهداف، منابع، توانایی ها و عوامل کلان محیطی از تکنیک تحلیلی Meta-SWOT استفاده شده است. براساس نتایج به دست آمده مهم ترین عامل در راستای توسعه گردشگری شهری در شهر یزد ثبات سیاسی در سطح کلان است. توجه مسئولین، نیروی انسانی مجرب در گردشگری و سرمایه گذاری از دیگر مواردی است که باید در راستای آن اقدمات موثری صورت پذیرد.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی راهبردی، گردشگری شهری، Meta، SWOT، شهر یزد
  • وحید مشفقی، مجتبی رفیعیان صفحات 207-234
    در پانزده سال اخیر توسعه چند مرکزی به یکی از مفاهیم جذاب و پرکاربرد برنامه ریزی فضایی تبدیل شده است. در این مقاله تلاش شده است شاخصی جهت سنجش میزان چندمرکزیتی عملکردی منطقه با در نظر داشتن هم زمان دو بعد کارکردی و مورفولوژیکی شبکه ارائه شود. این شاخص، پتانسیل و ظرفیت دستیابی به یک ساختار متعادل چند مرکزی را در یک سیستم شهری بررسی می کند. از نظر روش شناسی این پژوهش در زمره تحقیق های اثبات گرایانه و از نوع تحقیقات کاربردی است. اطلاعات مورد نیاز از طریق اسنادی و کتابخانه ای استخراج شده است. عملکردهای مورد بررسی در این پژوهش جریانات مردم، کالا، سرمایه و اطلاعات و داده های یادشده از نوع جریانی و به صورت مبدا- مقصد است. در پژوهش حاضر، از روش های رابطه ای و به طور خاص از روش تحلیل شبکه اجتماعی استفاده شده است. شاخص چند مرکزیتی عملکردی به عنوان شاخصی برای تعیین آستانه زمانی و فاصله در شبکه های شهری برای تحقق نظام چند مرکزیتی عملکردی معرفی شده است. این شاخص با در نظر گرفتن شدت روابط میان شهرهای یک منطقه و فاصله میان شهرها، پتانسیل شکل گیری نظام چند مرکزی را در عمل بررسی می کند، همچنین می توان با محاسبه اندازه این شاخص در یک سری زمانی گرایش نظام فضایی- عملکردی منطقه را در طیفی از ساختارهای تک مرکزی تا چند مرکزی برآورد کرد. در نهایت بزرگی شاخص محاسبه شده نشان می دهد ساختار چند مرکزیتی استان مازندران از شدت عملکردی قابل توجهی بهره می برد و این پتانسیل وجود دارد که بتوان عملکرد شبکه را تا حد ساختاری کاملا متعادل و با بیشینه راندمان افزایش داد. بیشینه فاصله زمانی ملاک قرارگیری نقطه ای در شبکه شهری استان، 150 دقیقه است. این فاصله شرط لازم برای قرارگیری یک نقطه در شبکه شهری است؛ بنابراین شهرهایی که فاصله زمانی آن ها بیشتر از 150 دقیقه از یکدیگر است نمی توانند با یکدیگر تعاملات موثر بر ساختار شبکه شهری استان را داشته باشند.
    کلیدواژگان: چند مرکزی، چند مرکزیتی، مناطق شهری عملکردی، شبکه شهری، مازندران
  • امجد ملکی، پیمان رضایی صفحات 235-251

    مقابله با مخاطرات محیطی همواره از دغدغه های اساسی مسئولان و برنامه ریزان هر کشور است. یکی از مخاطراتی که متاسفانه به دلیل عملکرد تدریجی کمتر مورد توجه قرار می گیرد فرونشست است که درسال های اخیر به علت افزایش بهره برداری از آب خوان های کشور به صورت مشکلی شایع درآمده است. در این تحقیق تلاش شده است که امکان وقوع پدیده فرونشست و خطرات احتمالی آن به عنوان یک تهدید جهت پروژه های انسانی در محدوده دشت کرمانشاه مورد بررسی قرار گیرد. نخست با استفاده از آمار 22 ساله 65 چاه مطالعاتی و سیستم اطلاعات جغرافیایی نقشه افت آب برای منطقه تهیه شد. سپس ناحیه ای که افت شدید آب داشت انتخاب و گمانه زمین شناسی چاه های مطالعاتی این محدوده جهت شناسایی بافت رسوب مورد مطالعه قرار گرفت و نقشه حساسیت رسوبات به ایجاد پدیده فرونشست تهیه شد. درمرحله آخر با استفاده ازمدل فازی درمحیط نرم افزار سیستم اطلاعات جغرافیایی هر یک از لایه های حساسیت رسوبات و افت سطح آب تعیین عضویت و با استفاده از هم پوشانی گامای فازی نقشه حسایت منطقه به پدیده فرونشست در سه کلاس حساسیت زیاد، حساسیت متوسط و حساسیت کم تهیه شد. براساس نقشه یادشده، در شرق شهر کرمانشاه در جنوب و شرق روستای ده پهن که افت آب های زیرزمینی زیاد و همچنین رسوبات دانه ریز است، خطر پدیده فرونشست بیشتر از سایر نقاط منطقه است.

    کلیدواژگان: فرونشت، افت آب زیرزمینی، گمانه زمین شناسی، دشت کرمانشاه
|
  • Mehdi Pourtaheri, Ehsan Pashanzhad*, Hassan Ahmadi Pages 1-20
    Recently, MADM methods of spatial analysis has been expanded in Arc GIS. MADM methods are powerful set of techniques and processes to designing, evaluating and ordering decision alternatives. The purpose of the research is validity valuation of MADM methods in suitable urban spheres development of study area. We selected 8 criteria (slope, aspect, elevation, land use, distance of: river, city areas, main roads and fault). Method of research is descriptive–analytical. We used the AHP model in the software of Expert Choice for weighting the criteria. There are many MADM methods. In this paper we used four models (SAW, TOPSIS, VIKOR and AHP). Then the above models are used to evaluate the criteria in case study by Arc GIS software. In this article also each model classified to 5 classes (very unsuitable, unsuitable, moderately suitable, suitable and highly suitable). Finally, the overall accuracy and kappa coefficient in ERDAS IMAGINE software used for assessment validity of techniques. According to the kappa coefficient, AHP is 83.14% in the first rate. By comparing the results of each model AHP is the most appropriate.
    Keywords: Validity, MADM, Urban Spheres Development, Kappa
  • Pages 21-52
    Identifying the future uncertainties and fundamental assumptions in the regional development planning by which the long-term applications have been based on, is one of the main fields in identifying problems and the facing challenges of developmental documents.Post-planning refers to the evaluation of success or failure in the developed policy and planning in the future time horizons. Assumption Based Planning (ABP) is one of the post-planning methods, which could be used in creating stable and adaptable programs. The objective of using the assumption based planning is to reduce the number of avoidable surprises. This research is focused on the relation and the value of each strategy in every future uncertainties of Tehran Province in the vision 1404 and is conducted to correct the long-term development strategies of Tehran Province in the program horizon. The analysis of long-term development strategies of Tehran Province is studied in domain consisting the economic field. This research is a combination of documentary and survey methods in terms of category and is based on new methods in the science of future studies, analytical and exploratory in terms of nature, which is conducted by a combination of qualitative and quantitative models. Therefore, weaknesses and ignorance which exist in the long-term development plan of Tehran Province could be identified and reexamined by utilizing ABP method.
    Keywords: Foresight, Post, Planning, Assumption Based Planning (ABP), Tehran Province
  • Pages 53-78
    Structural parameter estimation of the forests including deciduous and coniferous is required for understanding environmental cycles including Carbone cycle, hydrological cycle and etc., in a global scale, and sustainable management of the forests, in local scale. Although, the feasibility of different remotely sensed data including optical, radar and Lidar as reliable alternatives for conventional inventory methods have been frequently used for estimating forest structural parameters, the use of multi-temporal radar data have been studied less than the other options for this purpose. In this study the radar images acquired in different dates, were utilized to estimate the structural parameters of a pine plantation. For this purpose, geometric correction and speckle noise reduction methods were applied on multi-polarized Advanced Land Observing Satellite (ALOS)-Phased Array type L-band Synthetic Aperture Radar (PALSAR) data. Afterwards, different backscatter derivatives along with their corresponding textural information were extracted using grey level co-occurrence matrix (GLCM) for different window sizes and orientations. Afterwards, a stepwise multiple-linear regression was applied to model the relationship between structural parameters and synthetic aperture radar (SAR) attributes. The results indicated that the models based on multi-date SAR data performed better than those derived from single-date SAR data. Moreover, it was shown while the estimation error of mean height is 20.7%, the other parameters were estimated with error of more than 30%. Finally, the effects of slope and tree age on the estimation accuracy of structural parameters were investigated.
    Keywords: Radar images, structural parameters, pine plantation, multiple, linear regression
  • Hiva Selki Pages 79-96
    The purpose of this work is the identification and classification of heavy rainfall‘s synoptic patterns with 500Hpa balance in west, and south West drip area urmia lice during the years1366-1390. After determining the time and place threshold of heavy rainfall, first 46 days of heavy rainfall in the region were extracted, then the elevation data with 500hectopascal balance between 5-65 degrees of north latitude and 15-65 degrees – east longitude in the form of S-mode matrix for days of heavy rainfall were set. Next, we clustering and fulfilled this aim by means of ward methods and finally the compound map of atmosphere‘s upper and lower balance related to each cluster were prepared and analyzed synoptically. Our results shows that, during the occurrence of heavy rainfall, eat synoptic patterns were mainly dominant. These patterns are of two major groups: the cut-off low and short waves trough. So that, forward ascending movements of these synoptic systems along with polar front jet stream causes a baroclinic unstable atmosphere in the region and conducts low pressure systems from the Mediterranean, red and partly black seas, from the west, and south West Iran toward west, and south West drip area urmia lice and is crucial for pressure loss the occurrence of heavyrainfall.
    Keywords: heavy rainfall, synoptic patterns, Component Analysis, Clustering, west 500Hpa
  • Soran Manoochehri Pages 97-126
    Villages in border areas are sensitive and fragile that any types of changes and ovulations can have economical and social effect the border functions not only on this area but also due to the dependency principle and systematic view can affect on other areas in country. Therefore, it is essential that the results and effects of any actions should be examined so that by identifying its strengths and weaknesses the steps to plan for making the borders area dynamic can be taken. Regarding these purposes in the present study, the effects of border closure on economic and social indicators of Kawmirabad rural areas in Marivann by applying 260 people’s view (using Cochran’s formula) and security, disciplinary and rural developing officials has been investigated. The study findings following the analysis by descriptive statistics (mode and mean) and inferential statistics (chi-square and Multiple Linear Regression) showed that both groups believed in border peace , transportation and traffic and sense of security on positive actions, but local people in contrary of officials believe that border closure makes their living situation worse. The Multiple Linear Regression showed that this bad living condition is the most important dimension in rural dissatisfaction from border closure in spite of their consent of other dimensions.
    Keywords: border closure, closed border, Khawmirabad district
  • Manochehr Farajzadeh, Navid Sharifi Pages 127-148
    The purpose of the current study is to provide a spatial climate-based model to measure the performance of apple tree via geographical weighted regression model. To this end, cognitive climatic factors were selected on 9-year spans (1996-2005) in line with statistical length of apple tree performance in the stations under study. Thereafter, these factors were entered into geographic information systems in the forms of positioning data layers. Spatial climate-based models were produced with the minimum variance of inflation factor by means of the application of climatic elements with the maximum spatial correlation as independent variables. The optimal model of performance was developed according to the statistical indexes of coefficient of determination, the lowest value of remains, and the lowest percentage of error. The output of the final model indicates that the most important factor in explaining the yield performance of apple tree is the average temperature of December whose role in the North and North West of our country is contrary to South and South East directions and it has a direct relationship with apple performance. Average minimum temperature in March has the second preference in the apple performance whose positioning role is negative in north, west and northeast of the country is direct and in the southern half of the country is opposite. Finally, the local coefficients of total sunshine hours was chosen as the third effective variable. The coefficient of determination (R2) of the model with maximum space explained.
    Keywords: Climate, apple, Yield, geographically weighted regression, Iran
  • Mohammad Ali Firozi, Mostafa Mohammadi Dehcheshmeh, Reza Nazarpour Dezaki, Ali Shojaean Pages 149-178
    Critical facilities, such as hospitals, outreach centers and other facilities, especially in high density. On the one hand the need for health services and assistance in the crisis, have made remarkable the importance of assessing the structural vulnerability of hospitals is clear from the passive defense. This study aimed to recognize the vulnerability of structures in terms of passive defense in Ahvaz hospitals. The method of this research is based on purpose theoretical-practical in nature and methods, descriptive and analytical. Data collection tools are libraries, online questionnaire and data analyzing software based Excel, Arc GIS and Google Earth. The research analysis model is mixed by Fuzzy AHP (FAHP).The findings of the research have shown that the structural vulnerability of hospitals in average is 0.269 related with all eight regions in Ahvaz. In the four region hospitals have shown the highest rate of vulnerable with 0.284 and one and six regions with 0.257 shown the lowest structural vulnerability. Therefore, the vulnerability of the hospitals in Ahvaz do not differ significantly and the vulnerability of all of them are in the low range 0.200 to 0.350.The physical vulnerability of human settlements in natural and manmade disasters is a serious risk.
    Keywords: Vulnerable structural, passive defense, Hospital, Ahvaz metropolis
  • Pages 179-206
    Satrategic planning is an approchfor management to do better and for get aimes. Thus strategic planning can use in tourism management. Touris strategy is in the core of tourism scince such as other activities.in thise regard SWOT model used fof strategic planning in tourism planning. Today with assessment of SWOT model understood that is qualified and haven’t predicat potaintial, thuse SWOT can supersed with Meta-SWOT. Formation of thise model has seven stepes that any step has seven steps. The purpose of this paper is to make brainstorm and ranking of decisions. Because of individuals changes your decision in during of activities, this tool can review input unbounded. This research is for tourism development in Yazd city and introduces Meta-SWOT for the first time.the methodology of this research is descriptive and analytical and data collection methods are documentary and survey. The results show that political stability is the main reseon for tourism development in Yazd city, and the other factor for tourism development in Yazd city are: economics constrains, note autthurities, human power and investment in tourism plans. The economics constrains for development of tourism in Yazd city depend on industries, legal restrictions and monetrary and currency problems.
    Keywords: Strategic Planning, Urban Tourism, Meta, SWOT, Yazd City
  • Vahid Moshfeghi, Mojtaba Rafiyan Pages 207-234
    During the last 15 years, extensive theoretical and conceptual literature in the domain of polycentrism and polycentric has been created. In this study, we tried to present an index for evaluating the amount of polycentrism of functional area by considering two simultaneous dimensions whether functional or morphological. This index discusses about the potential and achievement capacity to a balanced polycentric structure in an urban system. In the present study, relational methods and particularly social network analysis applied. Functions which should be reviewed are as follows: People’s circumstances, commodity, fund and information. Results show that, the “PGF” index of people and goods’ flows are 0.099. Furthermore, the “PSF” index of capital and information’ flows are about 0.12 and 0.15 and the degree of “P¯¯GF ” index hit the score of 0.117. Comparing to the maximum reachable and reality level of the number which is 0.25 in Randstad, it seems to meet a partially good degree of polycentricity. Finally, the magnitude of calculated index shows that the polycentrism structure of Mazandaran province share a highly significant performance and it has the potential to increase the performance of network to a complete balance structure with maximum efficiency. Also, maximum interval time for considering a point in the urban network is 150 minutes. This interval time is a prerequisite for making a point in the urban network. Therefore, those cities which have more interval time than 150 minutes, they cannot have efficient interactions to the structure of urban network.
    Keywords: Plolycentrism, Polycentric, Functional Urban Region, Urban Network, Mazandaran
  • Peyman Rezaee Pages 235-251

    Tackling environmental hazards has always been one of the main concerns of the country is responsible for program planners. Unfortunately, due to the risks of the operation and less attention is gradual subsidence due to increased exploitation of Aquifers in recent years, learned to be a common problem accordingly. This study evaluates the possibility of subsidence phenomenon possible dangers it as a threat to human projects within the study adhered Kermanshah Plain. The statistics used for this study, 22 of 65 wells using geographic information system maps for the drop in water was prepared. The area that was chosen by the loss of water and geologic logs wells studies to identify the range of sensitivity maps were studied sediment deposits were prepared creating subsidence phenomenon. Finally, using the fuzzy model in GIS software, each layering sensitivity deposits fall in water level set membership, using overlapping gamma phase map sensitivity of the phenomenon of subsidence in 3 classe's sensitivity of large, moderate and low was preparation. The above map shows that the risk of subsidence phenomenon eastern city of Kermanshah in the southern village of Deh pahn that the drop in groundwater is high, the fine-grained sediments are higher than elsewhere in the region.

    Keywords: Subsidence, Reduced groundwater levels, Kermanshah Plain, Geological log