فهرست مطالب

فصلنامه برنامه ریزی و آمایش فضا
سال بیست و یکم شماره 1 (پیاپی 95، بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/03/02
  • تعداد عناوین: 10
|
  • علمی پژوهشی مستقل
  • اسماعیل علی اکبری، مجید اکبری* صفحات 1-31
    زیست پذیری شهری یکی از مبانی اساسی توسعه پایدار شهری است. رویکرد زیست پذیری را می توان برآمده از افزایش آگاهی نسبت به الگوهای ناپایدار زندگی شهری دانست که در درازمدت موجب کاهش توان منابع محیطی می شود. این مقاله ابعاد و شاخص های اصلی موثر بر زیست پذیری کلان شهر تهران را از مدل سازی ساختاری- تفسیری شناسایی و تحلیل کرده است. تحقیق حاضر از نظر هدف کاربردی، و گردآوری داده ها توصیفی از نوع پیمایش است، و ابزار گردآوری اطلاعات در آن پرسش نامه است. ابتدا ابعاد و شاخص های زیست پذیری براساس مطالعه ادبیات و تحلیل محتوایی و مقایسه ای پژوهش های مرتبط و مصاحبه با خبرگان و متخصصین شناسایی و سپس با استفاده از متدولوژی تحلیلی نوین مدل سازی ساختاری- تفسیری (ISM) روابط بین ابعاد و شاخص های زیست پذیری تعیین و به صورت یک پارچه تحلیل شده است؛ در نهایت با استفاده از تحلیل MICMAC نوع متغیرها با توجه به اثرگذاری و اثرپذیری بر سایر متغیرها مشخص شده است؛ نتایج نشان می دهد بعد اقتصادی شامل شاخص های اشتغال و درآمد پایدار، مسکن مناسب و توزیع عادلانه امکانات و خدمات زیرساختی مشترکا با میزان قدرت نفوذ 9 و با بیشترین تاثیر، محرک و برانگیزاننده زیست پذیری در کلان شهر تهران به شمار می روند. در نتیجه هرگونه برنامه و اقدام برای سرآغاز و ارتقای زیست پذیری کلان شهر تهران باید به نقش کلیدی و پایه ای این عوامل توجه کند. این متغیرها در افزایش زیست پذیری شهر تهران دارای قدرت نفوذ بالا و وابستگی پایینی هستند و جزء اولویت های اقدام در زیست پذیر کردن کلان شهر تهران به شمار می روند.
    کلیدواژگان: زیست پذیری، مدل سازی تفسیری- ساختاری، تحلیل MICMAC، کلان شهر تهران
  • علمی پژوهشی، مستخرج از پایان نامه
  • الهه انزایی*، قدیر فیروزنیا، عبدالرضا رکن الدین افتخاری صفحات 33-72
    گسترش خانه های دوم به معنای گسترش مطلوب گردشگری خانه های دوم به همراه بهبود کیفیت خدمات و زندگی در تمامی ابعاد در مقصد گردشگری و رضایت مندی گردشگران و بومیان از فرآیند گردشگری است. هرنوع اقدام برای برنامه ریزی توسعه خانه های دوم نیازمند شناسایی اصولاساسی برنامه ریزی در این زمینه است که بتوان فرایند برنامه ریزی توسعه خانه های دوم را براساس آن ها هدایت و راهبری کرد. شناسایی اصول تاثیرگذار باید براساس مطالعات علمی و تجارب به دست آمده در این زمینه باشد تا بتوان براساس این اصول زمینه مناسب برای کاهش آثار منفی و افزایش آثار مثبت خانه های دوم را فراهم کرد. این اثر بنا دارد با شناسایی اصول تدوین الگوی برنامه ریزی توسعه خانه های دوم زمینه را برای توسعه مناسب خانه های دوم به دست آورد. در این پژوهش سعی شده با روش اکتشافی اصول الگوی برنامه ریزی توسعه خانه های دوم به دست آید. نتایج حاصل از پژوهش نشان می دهد که حفظ چشم اندازهای طبیعی، توجه به ظرفیت تحمل اجتماعی و طبیعی، محافظت از اراضی کشاورزی، رعایت منافع جمعی، مشارکت ذی نفعان و مدیران در فرایند تدوین برنامه توسعه خانه های دوم مهم ترین اصول برنامه ریزی توسعه خانه های دوم است.
    کلیدواژگان: اصول، برنامه ریزی فضایی، خانه های دوم، ایران
  • مسعود تقوایی، حسن بیک محمدی، نادر زالی، میترا کسایی* صفحات 73-94
    توجه به رویکرد اجرایی آمایش سرزمین در کشور با رویکرد همه سونگر در چارچوب توسعه فضایی در سال های اخیر سبب شده که در برنامه های توسعه چهارم به بعد، جهت هماهنگی در امور عمرانی و توسعه ای بین استانی از دیدگاه آمایش سرزمین، ایجاد نهادهای هماهنگ کننده و تعیین وظایف آن ها در سطح فرااستانی مورد نظر قرار گیرد. با این مصوبه تکلیف و جایگاه مطالعات آمایشی استان های کشور در کلان مناطق مشخص شده و اقدامات منطقه ای پس از انجام مطالعات آمایش استان ها و توجه به رویکرد اجرایی آن ها محقق خواهد شد . براساس منطقه بندی آمایشی مصوب هیات وزیران در سال 1389، جایگاه استان قم در منطقه البرز جنوبی و در کنار استان های تهران، البرز، قزوین، زنجان، مرکزی و سمنان قرارگرفته است. استان قم با توجه به موقعیت جغرافیایی خود در مجاورت استان تهران به عنوان یکی از پر تراکم ترین استان کشور از یکسو و قرار گرفتن در شمال استان اصفهان، از سوی دیگر می تواند هدف مناسبی برای زمینه سازی هماهنگی های بین استانی کلان منطقه البرز جنوبی یعنی مکانی برای جذب سرمایه گذاری های متمایل به این مناطق به ویژه تهران باشد. برای نیل به این مقصود عوامل موثر در رویکرد اجرایی برنامه ریزی فضایی استان قم به عنوان مطالعه موردی مورد بررسی قرار گرفت تا پرسش هایی که برای محقق مطرح شده پاسخ داده شود. در این مقاله با به کارگیری تکنیک دلفی برای گردآوری داده ها، با روش توصیفی– تحلیلی و از طریق تحلیل ماتریس تاثیرات متقاطع باکمک نرم افزار میک مک، عوامل کلیدی و اثرگذار در رویکرد اجرای طرح آمایشی استان قم مشخص شد. مهم ترین عوامل شناسایی شده عبارتند از: مرکزیت مذهبی– سیاسی قم، همجواری با پایتخت و نیز وجود مناطق کویری که ظرفیت بالایی جهت تبدیل شدن به عوامل کلیدی را داراست، همچنین پارامترها و متغیرهای موثری چون نقش تعاملات بین استانی، وجودمنطقه ویژه اقتصادی سلفچگان و جایگاه استان درکریدور ارتباطی شرق به غرب کشور نیزبه کمک فنون یادشده شناسایی شدند که با توجه به میزان تاثیرگذاری آن ها بر اجرایی شدن برنامه ریزی فضاییدر استان قم، راه کارهای مناسب برای رویکرد اجرایی برنامه ریزی فضایی استان قم پیشنهاد شد.
    کلیدواژگان: رویکرد اجرایی، برنامه ریزی، آمایش سرزمین، استان قم، نرم افزار میک مک
  • مهدی پورطاهری، زینب فضلعلی*، عبدالرضا رکن الدین افتخاری صفحات 95-131
    مسکن چیزی بیش از یک سرپناه صرفا فیزیکی است و تمامی خدمات و تسهیلات عمومی لازم برای بهتر زندگی کردن انسان را شامل می شود و استفاده کننده آن باید حق تصرف به نسبت طولانی و مطمئنی را نسبت به آن دارا باشد. مسکن انسان صرف نظر از ابعاد فیزیکی و ضوابط طبیعی و اقلیمی، تحت تاثیر عوامل فرهنگی جامعه، باورها و الزامات فرامادی زندگی قرار دارد که سکونت انسان را معنا می بخشند. ویژگی های مسکن برحسب شرایط محلی و منطقه ای اگرچه متفاوت محسوب می شود، ولی مناسبات فضایی حاکم بر آن از قاعده مندی و اصول یکسانی تبعیت کرده که ثبات و پایداری مسکن را تبیین می کند. تحلیل فضایی الگوی مسکن پایدار مبین آن است که تداوم، کارآیی، سازگاری، پویایی، مطلوبیت بصری، استحکام و یکپارچگی شاکله های مبنایی در تحلیل پایداری به شمار می آیند. بدین ترتیب تحقیق حاضر با هدف تحلیل فضایی الگوی مسکن پایدار بر معنا بخشی مولفه های کلیدی مسکن پایدار متمرکز بوده و تشابهات و افتراقات فضایی آن را در سطح سکونت گاه های روستایی استان مازندران مورد تحلیل قرار داده است. جمع آوری داده ها در این تحقیق با استفاده از پرسش نامه و در سطح سه تیپ روستاهای ساحلی، کوهپایه ای و کوهستانی انجام شده است. حجم نمونه پژوهش با استفاده از فرمول کوکران 465 نفر تعیین شده است. نتایج تحقیق مبین آن است که میانگین میزان توجه به مولفه های پایداری مسکن در روستاهای تیپ ساحلی با میانگین 71/1 در وضعیت مطلوب تری نسبت به روستاهای کوهستانی با میانگین 55/1 و کوهپایه ای با میانگین 53/1 قرار دارد. میانگین کل پایداری مسکن در روستاها 54/1 که نشان دهنده پایداری کم مسکن روستایی در استان مازندران است.
    کلیدواژگان: مسکن روستایی، تداوم، کارآیی، سازگاری، پویایی، مطلوبیت بصری، استحکام و یکپارچگی
  • حمیدرضا پورخباز *، سمانه کمانی، سعیده جوانمردی، شهرام یوسفی خانقاه صفحات 133-165
    انجام توسعه و ایجاد نقاط مناسب برای توسعه شهری بدون در نظر گرفتن توان اکولوژیکی مشکلات اجتماعی، اقتصادی و زیست محیطی متعددی را درپی دارد. این پژوهش در چارچوب روش آنالیز سیستمی با هدف تعیین نقاط مناسب جهت توسعه شهری، براساس شاخص های مدل ارزیابی توان اکولوژیک توسعه شهری ایران در حاشیه شهر اراک انجام شده است. به این منظور از روش های تصمیم گیری چندمعیارهAHP و فازی AHP باکلی جهت تعیین وزن معیارها و توابع عضویت فازی برای استاندارد سازی آن ها استفاده شده است. نتایج حاکی از آن است که از مجموع کل مساحت منطقه به روش FAHP، % 63 دارای اراضی با توان درجه یک و %12 دارای اراضی نامناسب برای کاربری توسعه شهری هستند و به روش AHP، %65 دارای توان درجه یک و %21 نامناسب است. نتایج کنترل طبقات مدل توسعه شهری در این مطالعه ضمن تایید مدل تصمیم گیری سلسله مراتبی AHP در منطقه مورد مطالعه مشخص نمود که روش تصمیم گیری چندمعیاره FAHPبهترین روش ارزیابی است که عمل ارزیابی توان اکولوژیک سرزمین را با دقت بیشتری مدل سازی کرده و تطابق بیشتری با واقعیت زمینی داشته است.
    کلیدواژگان: ارزیابی توان اکولوژیک، FAHP باکلی، توسعه شهری، تصمیم گیری چند معیاره، اراک
  • مدینه خسروجردی، مهدی نوری پور* صفحات 167-196
    گردشگری روستایی به عنوان فرآیندی در توسعه روستایی قلمداد می شود که با ایجاد فعالیت های مکمل کشاورزی می تواند زمینه توسعه اقتصادی و زیست محیطی روستایی را در زمینه افزایش درآمد، اشتغال زایی و معیشت پایدار روستایی فراهم کند. این فرآیند می تواند بهبود کیفیت زندگی و توزیع متعادل و مناسب خدمات و تسهیلات را در چارچوب توسعه منطقه ای و محلی به همراه داشته باشد. هدف پژوهش حاضر بررسی و تحلیل راهبردهای مطلوب توسعه گردشگری روستایی در منطقه درودزن شهرستان مرودشت است. روش تحقیق توصیفی– تحلیلی با ماهیت کاربردی– توسعه ای است. گردآوری داده ها به شیوه میدانی و به کمک پرسش نامه انجام شده است. با استفاده از مدل تحلیلی SWOT راهبردهای مناسب توسعه گردشگری روستایی ارائه شد. جهت اولویت بندی راهبردها از روش شبکه عصبی مصنوعی (ANN) استفاده شد. نتایج به دست آمده نشان می دهد که راهبردهای مطلوب برای توسعه گردشگری روستایی در منطقه درودزن براساس امتیازهای نرمال شده در مدل ANN، راهبردهای تهاجمی با امتیاز 2772/0 و پس از آن راهبردهای تدافعی با امتیاز 2589/0 است. براساس شبکه عصبی مصنوعی راهبرد «تلاش مسئولان رده بالای استانی در جهت ایجاد طرح و برنامه ای برای گسترش گردشگری روستایی و در راستای اشتغال زایی از طریق توسعه گردشگری» با امتیاز 0716/0 اولویت اول را در منطقه مورد مطالعه به دست آورد.
    کلیدواژگان: گردشگری روستایی، برنامه ریزی راهبردی، تحلیل سوات، شبکه عصبی مصنوعی، درودزن
  • علمی پژوهشی مستقل
  • ابراهیم رستگار *، سید حسن مطیعی لنگرودی، عبدالرضا رکن الدین افتخاری، حسن دارابی صفحات 197-219
    این پژوهش با هدف شناسایی و طبقه بندی انواع چالش های (موانع و محدودیت ها) سرمایه گذاری سرمایه های ارسالی مهاجران در آمایش و توسعه اقتصادی سکونت گاه های شهرستان لامرد است. در این محدوده و بر مبنای پژوهش های پیشین نگارندگان کارکرد این جریان سرمایه گذاری از یک سو در فعالیت های اقتصادی چندان قابل اعتنا نیست و از سوی دیگر این جریان سرمایه گذاری از انتظام فضایی و رویکردهای آمایش در نظام برنامه ریزی تبعیت نمی کند. بر این مبنا این مقاله با روش تحقیق کیفی و با بهره گیری از نظریه بنیانی درپی شناخت چالش های سرمایه های ارسالی از دیدگاه جامعه ذی نفعان با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند و نظری از کارشناسان سازمان های دولتی و غیردولتی، نخبگان و معتمدان جامعه محلی برآمده است. نتایج حاصل از سه مرحله کدگذاری علمی در نظریه بنیانی بیانگر 46 مفهوم، 17 مقوله گسترده و در نهایت 2 مقوله هسته ای شامل «موانع و محدودیت های انگیزشی سرمایه گذاری اقتصادی» و «موانع و محدودیت های ساختاری– قانونی سرمایه گذاری اقتصادی» است. پس از بررسی شرایط علی، پدیده، زمینه، شرایط مداخله گر، راهبردها و پیامدها هر یک از این مقولات هسته ای، پدیده«موانع انگیزشی- ساختاری» به عنوان کانونی ترین چالش پیش روی سرمایه های ارسالی مهاجران در توسعه اقتصادی با رویکرد آمایش در این عرصه مکانی– فضایی معرفی شد.
    کلیدواژگان: جریان سرمایه های ارسالی، چالش های سرمایه گذاری، آمایش اقتصادی، شهرستان لامرد
  • حمدالله سجاسی قیداری*، مهدی پورطاهری، زهرا سلیمانی صفحات 221-252
    در مناطق محروم سیاست های حمل و نقل نقشی حیاتی در توسعه ایفا می کند. برخی پژوهشگران دسترسی داشتن به نظام حمل و نقل را یکی از مهم ترین عوامل کاهش انزوای روستاییان می دانند. از این رو قابلیت دسترسی به نظام حمل و نقل روستایی یکی از مولفه های مهمی است که می تواند در توسعه اقتصادی نواحی روستایی تاثیر بسزایی داشته باشد. سعی پژهش کنونی بر این است که نشان دهد قابلیت دسترسی به نظام حمل و نقل روستایی چه تاثیرات اقتصادی می تواند بر نواحی روستایی به همراه داشته باشد. در تحقیق حاضر 15 روستا و 367 نفر از ساکنان روستاهای دهستان طاغنکوه شمالی انتخاب شده است. پس از تکمیل پرسش نامه، داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار SPSS و Arc-GIS ارزیابی شده است. شاخص های تحقیق شامل توانمندسازی اقتصادی، تحرک پذیری اقتصادی، افزایش درآمد و تنوع منابع درآمدی، متنوع شدن فعالیت های شغلی، افزایش ارزش زمین، کاهش هزینه های تولید و صرفه جویی در هزینه ها و افزایش سرمایه گذاری با منشا شهری است. نتایج تحقیق گویای این است که شاخص کاهش هزینه های تولید و صرفه جویی در هزینه ها بیشترین تاثیرپذیری، و افزایش سرمایه گذاری با منشا شهری کمترین تاثیرپذیری از نظام حمل و نقل روستایی را داشته است، همچنین از نظر تاثیرپذیری از نظام حمل و نقل جاده ای روستای صمان در بالاترین رتبه و روستای احمدیه در پایین ترین رتبه قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: نظام حمل و نقل روستایی، توسعه یافتگی اقتصادی، نواحی روستایی، دهستان طاغنکوه شمالی
  • علمی پژوهشی، مستخرج از پایان نامه
  • ریحانه اسدی*، پویان شهابیان صفحات 253-278
    امروزه حمل و نقل به ویژه حمل و نقل همگانی به عنوان یکی از مهم ترین عناصر ساختاری بر توسعه شهرها اثرگذار است. با توجه به پیشرفت ناوگان حمل و نقل عمومی به ویژه مترو در تهران، ضرورت پرداختن به اصل پیاده مداری به عنوان یکی از اصول چهارگانه توسعه مبتنی بر حمل و نقل همگانی[1] به عنوان امری مهم و ضروری تلقی می شود. مهم ترین مسئله پیش رو در این رابطه شناخت نیازهای عابران پیاده و نیز الزامات فنی مورد نیاز استفاده کنندگان است. از این رو پژوهش حاضر به استخراج و جمع آوری این نیازها با استفاده از روش گسترش عملکرد کیفیت یا گسترش کارکرد کیفی[2]، در ترکیبی از فرآیند تحلیل شبکه ای[3] می پردازد و با تکیه بر نیازهای اولویت بندی شده، وضعیت پیاده مداری را در محدوده ایستگاه مترو تجریش ارزیابی می کند. تحلیل امتیازات نهایی بیانگر این مطلب است که وضعیت این محدوده در زمینه قابلیت پیاده مداری باوجود برخی نقاط ضعف در شرایط مطلوبی به سر می برد، به طوری که حدود 71.33 درصد از نیازهای عابران پیاده در این محدوده به طور نسبتا مناسب برآورده می شود. در پایان با تکیه بر مقایسه تحلیلی امتیازات اختصاص یافته به هر نیاز، به ارائه و اولویت بندی راهکارها و پیشنهاد های لازم برای بهبود وضعیت پیاده مداری محدوده ایستگاه مترو تجریش خواهیم پرداخت.
    کلیدواژگان: قابلیت پیاده مداری، توسعه مبتنی بر حمل و نقل همگانی، ایستگاه مترو تجریش، گسترش کارکرد کیفی، فرآیند تحلیل شبکه ای
  • یوسف قویدل رحیمی*، اسماعیل عباسی، منوچهر فرج زاده صفحات 279-293
    حدوث وقایع فرین اقلیمی از جمله توفان های حاره ای سالانه مخاطرات جبران ناپذیری را در مناطق تحت سیطره خود بر جای می گذارد. شناخت این وقایع و علم به زمان رخداد آن ها می تواند در مدیریت حوادث غیرمترقبه ناشی از آن ها راه گشا باشد. هدف از انجام پژوهش حاضر بازساخت زمانی - مکانی توفان های حاره ای موثر بر سواحل جنوبی ایران است. داده های مورد استفاده در این پژوهش شامل داده های بازتحلیل شده مرکز ملی پیش بینی محیطی آمریکا با تفکیک مکانی 2 در 2 درجه در سال های 1871- 2012 و همچنین داده های مربوط به پایگاه ECMWF با قدرت تفکیک مکانی یک درجه است؛ نتایج نشان داد از نظر فراوانی زمانی در طی سال های 1871- 2015 در مجموع 30 توفان حاره ای سواحل جنوبی ایران را به صورت مستقیم و یا غیرمستقیم تحت تاثیر قرار داده است. بیشترین فراوانی ماهانه مربوط به ماه ژوئن با 21 رخداد و پس از آن ماه ژوئیه با هفت مورد است. از نظر فراوانی مکانی تمامی توفان های شناسایی شده دریای عرب و عرض های تقریبی 15 درجه شمالی را جهت تکوین و در نهایت توسعه خود برگزیده اند و بیشترین تعداد رخداد توفان که در ماه ژوئن اتفاق افتاده است ازنظر حرکت و جابه جایی مسیر جنوب شرق– شمال غرب را انتخاب کرده اند.
    کلیدواژگان: توفان های حاره ای، فراوانی زمانی- مکانی، شاخص های ناپایداری، سواحل جنوبی ایران، دریای عرب
|
  • M. Akbari *, E. Aliakbari Pages 1-31
    Urban viability is one of the basic principles of sustainable urban development. Viability approach is a result of the elevated awareness regarding unsustainable patterns of urban life which can lead to long-term reduction of environmental resources. This research identifies and analyses the dimensions and main parameters that affect the viability of Tehran Metropolis through interpretive-structural modeling. This study is practical regarding to its purpose and in terms of data collection is survey descriptive. Moreover, its data collection is from the questionnaire. First, the dimensions and viability indicators are distinguished based on the review of the literature, content and comparative analysis of related researches, and interviews with experts. Then using the methodology of modern analytical-interpretive structural modeling (ISM), the relationship between the viability dimensions and indicators are determined and analyzed. Finally, the type of variables according to their influence and reception on other variables was identified by means of MICMAC analysis. Results show that economic dimension, including employment indicators, stable income, affordable housing, distribution of facilities, and infrastructure services, with the leverage score of 9 has the greatest impact and should be considered as the viability stimulants in Tehran. All in all, any program and implementation to commence and improve viability of Tehran Metropolis should pay attention to the key and basic role of these factors. These variables have high leverage and low dependence on increasing the viability of Tehran. Moreover, they are the priorities for action plan of viability in Tehran Metropolis.
    Keywords: Viability, Interpretive Structural Modeling, MICMAC Analysis, Tehran metropolis
  • E. Enzaei * Pages 33-72
    The development of second homes means a favorable development of both tourism and second homes along with improved service quality in all dimensions of life in the touristic destinations and also the satisfaction of tourists and locals from the tourism process. Any planning attempt for the development of second homes requires the principles to be identified in order to guide and lead the second home development planning process. Recognizing the effective principles should be based on scientific studies and the experience gained in this area so as to reduce the negative impacts on one hand and on the other hand, to maximize the positive effects of second homes. This study attempts to provide proper requirements in the development of second homes using a heuristic method in identifying the principles required for such a development. The results show that preserving natural landscapes, paying attention to the natural and social bearing capacity, protecting farmlands, respecting collective interests and participation of beneficiaries and managers in formulating the second homes development plan are the most important principles and criteria for the development planning.
    Keywords: Principles, Spatial Planning, Second Homes, Iran
  • Masuood Taghvaei, Hassan Beik Mohammadi, Nader Zali, Mitra Kasaei * Pages 73-94
    In recent years, attention to the land spatial planning approach in country with a holistic approach in the framework of spatial development has caused the creation of coordinator institutions and their duties determination in the ultra-provincial level to be considered in the post-fourth development program to coordinate the inter-provincial developmental and civil affairs in the spatial planning perspective. This directive specifies the duty and position of spatial planning studies in the country provinces of macro-regions and regional proceedings will be achieved after carrying out the spatial planning studies and paying attention to their operational approach. According to the spatial planning zooning approved by the Council of Ministers in 2010, Qom province is located in the South Alborz Region and in the vicinity of Tehran, Alborz, Qazvin, Zanjan, Markazi and Semnan. Due to its geographical location in the vicinity of Tehran province as one of the most populated provinces of country in one hand and being located in the north of Isfahan province on the other hand, Qom province can be a suitable goal to make the inter-provincial coordination of Macro-Regional South Alborz, i.e. a place for attracting the tended investments to these regions, especially Tehran. To obtain this purpose, the effective factors in the spatial planning executive approach of Qom province were studied as a case study to answer the researcher questions. In this study, the research data has been collected by using an analytical-descriptive method and a documentary method and Delphi technique. Data analysis has been carried out by cross-impact matrix and Mic Mac software and effective factors in the spatial planning executive approach of Qom province have been identified. The most important factors include: Qom political-religious centrality, proximity to the capital and the existence of desert areas. And very effective factors which have a high capacity to become the key factors including the factors such as the role of inter-provincial interactions, the existence of a special economical region of Salafchegan and the province position in the country east-west corridor have been identified and according to their effectiveness, suitable solutions have been proposed to executive approach.
    Keywords: Executive Approach, Planning, Spatial Planning, Qom province, MICMAC software
  • Mahdi Poortaheri, Zeinab Fazlali * Pages 95-131
    House is among the most important concerns with which human beings has continuously been involved and appropriate solutions for its relevant problems has sought for. In addition to being a physical structure to be used by a family, a house includes all the public services and facilities required for promoting human life style, so residents must have sure long term tenure of it. Regardless of its physical size and the natural and climate rules, housing is affected by cultural factors, social beliefs, and spiritual requirements in human life that enrich one’s life. In this regard, we examined housing situation from the standpoint of villagers. The main goal in this paper is to investigate the level of attention to sustainable housing pattern components, such as continuity, efficiency, compatibility, dynamism, intuitive utility, stability, and integrity. We used an analytic-descriptive approach, but the quantitative, i.e. statistical, approach was also used in analyzing data. In the present study, the data were gathered by questionnaires the in three categories of rural population of Mazandaran Province, namely coastal, foothills and mountainous populations. Sample size was determined by Cochran’s formula as 465. Results show that the average level of attention to sustainability of housing in coastal villages is the best, by an average sustainability level of 1.71, compared to mountainous villages with average sustainability level of 1.55 and foothill villages with average sustainability level of 1.53. Total average sustainability level in these villages is 1.54, which indicates a low level of sustainability of housing in Mazandaran Province.
    Keywords: Rural Housing, continuity, Efficiency, Compatibility, Dynamism, Intuitive Utility, Stability, Integrity
  • Hamid Reza Pourkhabbaz * Pages 133-165
    Execution of development and creation of appropriate points for urban development without considering ecological capability will result in the appearance of several environmental, economic and social problems. This research is done in an analysis approach frame of a system with the aim of determine appropriate locations for urban development, has been done according to the indicators of ecological capability evaluation model of Iran urban development in the border town of Arak. For this purpose, it has been used multi-criteria decision-making methods of AHP and FUZZYAHP Buckley in order to determine the weighting of criteria and fuzzy membership functions for standardization. The results showed that from the total region area by using FAHP, 63 percent of the lands with capable of first degree and 12 percent of lands are unsuitable for urban development, and by method of AHP, 65 percent has the capacity first class and 21 percent are unsuitable for urban development land use. Results of control the urban development classes in this study while confirmation of decision-making model AHP in the Study area, determined that the best method for assessment, is multi-criteria decision-making method FAHP, that is modelling the act of ecological capability evaluation of land use more carefully and is having more accordance with the reality of the ground truth.
    Keywords: Ecological Capability Evaluation, Buckley FAHP, Urban development, Multi-criteria
  • M. Noorii Puor* Pages 167-196
    Rural tourism is considered as a process in rural development that facilitates the development by providing complementary agricultural activities and increasing income. Such a process can boost employment, improve the quality of life and result in a balanced and appropriate distribution of services and facilities. Thus, the aim of this study is to investigate and to analyze rural tourism development strategies for Doroodzan District of Marvdasht County. To this end, a descriptive-analytical research method with an applied-developmental approach was used. Data were gathered via field work and a predesigned questionnaire. Initially, rural tourism development strategies were identified using SWOT analysis model. Then, a Artificial Neural Network (ANN) was used to rank the strategies. The results show that the best strategies for the development of rural tourism in the area are aggressive strategy and defensive strategy, with scores of 0.2772 and 0.2598, respectively. Furthermore, based on the ANN, it was revealed that official efforts to develop plans to expand rural tourism and to create jobs is ranked as the first priority.
    Keywords: rural tourism, Strategic Planning, SWOT Analysis, Artificial Neural Network, Doroodzan
  • Ebrahim Rastegar * Pages 197-219
    Understanding the challenges (barriers and limitations) of any capital flow in human settlements can lead to a more efficient use of that capital flow or improve its performance. Migrants’ remittances are known as one of the spatial investment flows in the settlements of Lamerd County. As one of such physical-spatial areas, Lamerd county settlements enjoy this capital flow. In this area and based on the previous researches of the authors of this paper, on one hand, the functions of this investment flow are negligible in economic sectors and economic activities and on the other hand, this investment flow does not follow spatial order and spatial planning approaches in the planning system. Therefore, using qualitative research method and based on grounded theory, this article seeks to understand the challenges of migrant's remittances from the standpoint of the interest community based on target sampling and the opinions of experts of organizations from the public and the private sectors as well as those of local elites and trustees. The results obtained from a three-step scientific coding in the grounded theory led to the extraction of 46 concepts, 17 broad categories, and finally 2 nuclear issues including “motivational obstacles and limitations of economic investment” and “structural-legal barriers and limitations of economic investment”. Having examined the causal conditions, the phenomenon, context, intervening conditions, strategies and outcomes of each of these nuclear categories, the phenomenon of “structural-motivated barriers” were defined as the focal challenge confronting migrants’ remittances in the economic development with planning approach in this physical-spatial field.
    Keywords: International Migrant's Remittances, Investment Challenges, Spatial Planning Economic Development, Lamerd County
  • H. Sajaji Gheydari * Pages 221-252
    In areas where there is social deprivation, usually transportation policies play an important role. Some researchers have access to the transportation system is considered one of the most important factors in reducing rural isolation. Thus, access to rural transport system is one of the important factors that could have a significant impact on the economic development of rural areas. Therefore, the present study is to show the economic impact of access to rural transport system can have on rural areas. In the present study, 15 of rural managers and 367 of rural people selected from northern Taghankoh Rural District. After fill out the questionnaire, through SPSS and Arc-GIS software was used for analyze the data. Indicators of research include economic empowerment, economic mobility, increase income and diversify sources of income, diversification of business operations, increase the value of the land, reducing production costs and cost savings and increase investment in urban origin. The results of the study show that indicator reducing production costs and cost savings the greatest influence and increase investment in urban origin And increase investment in urban origin have been less sensitive to the rural transportation system. Sman village road transport system as well as the influence of the highest rank and Ahmadiyya village is located in the lowest rank.
    Keywords: Rural Transport Systems, Economic Development, Rural Areas, northern Taghankoh Rural District
  • Reyhaneh Asadi *, Pooyan Shahabian Pages 253-278
    Nowadays, public transportation system is known as one of the most important elements of urban development. With regard to the development of public transit services, particularly the expansion of Tehran Metro system, necessity of walkability which plays an important role is clearly and noticeable. Although Tehran’s public transportation is an urgent need, this issue has not been regarded as an important need.
    TOD is a novelty and different approach of traditional theory, with considering four main principles. Accordingly in this study firstly pedestrian needs and ATRs are recognized with the use of library and archives of contexts oriented descriptive and analytical research. Secondly these needs were assessed by Quality function development and also the results of these methods prioritized by Analytic Network Process. Then these (CNs) and (ATRs) around the Tajrish station are assessed by QFD and ANP methods. As a main result the Tajrish station with the implementation rate of two-third of these criteria can be used as one of the most convenient and acceptable station for pedestrians in Tehran.
    Keywords: Walkability, Transit-Oriented development (TOD), Tajrish Metro station, QFD, ANP
  • Yusef Ghavidelrahimi * Pages 279-293
    The occurrenceof extreme climate events, including tropical storms, annually leaves irreparable damage in areas under their control. Understanding these events and the knowledge of the time of their occurrence can be useful in the management of emergencies caused by them. The aim of this research is spatiotemporal reconstruction of tropical storms affecting the southeast coasts of Iran. The data used in this study include reanalysis data the National Center for Environmental Prediction )NCEP) with spatial resolution of 2° to 2° from 1871 to 2012 and the ECMWF dataset with spatial resolution 1°. In terms of temporal frequency, the results show that in total 30 tropical storms affected southern coast of Iran, directly or indirectly, during 1871-2015. The highest monthly frequencies belong to June with 21 events and July with 7 occurrences. In terms of spatial frequency, the genesis and ultimate develop of all the detected storms was the Arabian Sea and the latitudes of approximately 15° N. Most occurrences of storm, which was in June, followed the Southeast-Northwest track.
    Keywords: Tropical Storm, Spatiotemporal Frequency, Instability Indices, Southeast Coast of Iran, Arabian Sea