فهرست مطالب

نشریه پژوهش های ادبی و بلاغی
پیاپی 4 (پاییز 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/09/18
  • تعداد عناوین: 8
|
  • طاهره میرزایی، مصطفی گرجی صفحات 11-27
    «درد و رنج» یکی از مفاهیم مهم و مساله اصلی انسان در طول تاریخ بوده و هست؛ شاعران و نویسندگان به عنوان نمایندگان فرهنگ و هنر هر دوره به این مساله مهم آگاهی داشته و در آثار خویش به آن پرداخته اند تا جایی که می توان گفت یکی از دلایل ماندگاری و راز بقای یک اثر ادبی، توجه عمیق و دقیق صاحب اثر به مساله درد و رنج بشریت و نحوه بیان هنری آن است. در میان شاعران معاصر، شعر طاهره صفارزاده از این نظر قابل توجه و بررسی است؛پژوهش حاضر که به روش کتابخانه ای و به شیوه تحلیل محتوی انجام گرفته است، می کوشد تا ضمن آشنایی بیشتر با مفاهیم شعری صفارزاده، موضوع درد و رنج را در اشعار او و در چهار حوزه ماهیت شناسی، وجودشناسی، غایت شناسی و وظیفه شناسی درد و رنج بررسی نماید. نتیجه بیانگر آنست که با توجه به اینکه صفارزاده شاعری اجتماعی و رسالت مدار است، روحیه مبارزه طلبی و ظلم ستیزی اش او را بر آن داشته تا نسبت به دردها و آلام بشری واکنش نشان دهد و با همه دردمندان جهان ابراز همدردی نماید؛ بنابراین درد و رنج مطرح شده در شعر او بیشتر از نظر اجتماعی قابل بررسی است.
    کلیدواژگان: درد و رنج، طاهره صفارزاده، ادبیات پایداری، شعر معاصر
  • ابراهیم ظاهری عبدوند، جمال الدین مرتضوی صفحات 28-48
    هدف از نگارش این مقاله، بررسی «کودک و دوران کودکی» در حدیقه الحقیقه، مثنوی معنوی و بوستان است. در این اشعار، کودک، انسانی ضعیف، ناقص و آسیب پذیر به تصویر کشیده شده است و دوران کودکی، مسیری است که باید از آن گذشت تا به بزرگ سالی رسید.
    در شعر هر یک از این شاعران، کودک و دوران کودکی حالت نمادین یافته است و هر کدام از آنها، برای بیان مفاهیم اخلاقی و عرفانی مورد نظر خود به کودک و دوران کودکی توجه کرده اند. در حدیقه الحقیقه، این دوران، نمادی از دوران پیش از سلوک قرار گرفته است؛ دورانی که انسان ها هنوز گرفتار تعلقات دنیوی هستند. در مثنوی معنوی، مولانا کودک و دوران کودکی را نمادی از دوران پیش از سلوک، سالکان و پیران قرارداده است. در بوستان، کودکی نمادی از دوران نادانی انسان هاست، افراد باید این دوران را پشت سر بگذارند تا به مرحله آگاهی و شناخت برسند.
    تولد، جنینی، به مکتب رفتن، عقل، گریه، شادی، تغذیه، بازی، راه رفتن و از شیر گرفته شدن کودک از جمله مسائلی هستند که دستمایه ساختن تصاویر هنری شده است.
    کلیدواژگان: کلیدواژه: کودک و دوران کودکی، نماد، مسائل اخلاقی و عرفانی
  • جلیل مسعودی فرد صفحات 49-65
    منطق الطیر شاهکار بی نظیر عطار در بیان سیر و سلوک عرفانی است. این اثر گزارش یک سفر روحانی دسته جمعی است برای یافتن حقیقت و تجربه ی کمال. انسان امروز که از فقر معنویت رنج می برد و غلبه ی مادیت بر وجودش برایش ملال آور شده است، می تواند با مشارکت در این سفر به جستجوی معنا و حقیقت بپردازد. مرغان نماد سالکانی هستند که قصد سیر و سلوک دارند ولی مشکلات مانع حرکت آنان می شود. عطار با زبان هدهد به عذر و بهانه های آنان پاسخ می دهد و راه حل های مناسبی برای غلبه بر مشکلات سفر مطرح می کند و همراه آنان هفت وادی سلوک را طی می کند تا به درگاه سیمرغ برسند و حقیقت خویش را کشف کنند. در این مقاله موانع و مشکلات این سفر روحانی تحلیل شده و برای غلبه بر آنها راه حل های عملی و کاربردی ارائه شده است. انسان ها در یک حرکت جمعی با مشارکت مسئولانه ی همه ی اعضا و هدایت پیری دردآشنا می توانند به تهذیب نفس بپردازند و خود را برای دیدار با دوست و وصال او آماده سازند.
    کلیدواژگان: موانع و مشکلات سلوک، هفت وادی، منطق الطیر عطار
  • جواد رنجبر، داود نجاتی صفحات 65-78
    عنصر رنگ، با ادبیات، پیوند تنگاتنگ و عمیقی دارد. رنگ ها، احساسات و نشانه های گوناگونی را القا می کنند که از طریق آن می توان بسیاری از راز و رمزها را کشف نمود و از اوضاع سیاسی – اجتماعی عصر شاعر پرده افکند. نیمایوشیج در ادبیات معاصر فارسی و محمود درویش در ادبیات معاصر عربی، با هوشیاری و هنرمندانه از امکان برجسته رنگ ها در تصویرسازی های خویش بهره جسته اند. در این نوشتار برآنیم تا بازنمود «رنگ سیاه» را در تصاویر شعری این دو شاعر بررسی و تحلیل نماییم. نگاه های تقریبا همسان و دریافت های همگون در به کارگیری رنگ سیاه، بیانگر استفاده آگاهانه این رنگ، در روانشناسی هر دو شاعر است و نشان می دهد که در لایه های پنهان ذهن این دو شاعر، خوش بینی چندانی به تحولات اجتماعی وجود ندارد. در تصویرسازی نیما، عنصر رنگ گسترده ترین سمبل ها و سیاه پربسامدترین رنگ ها است. سیاه اختناق جامعه، ظلم و فساد و استبداد و بی عدالتی حاکم بر آن، و همدردی با فقرا است. در رمزگرایی محمود درویش نیز، عنصر رنگ وسیعترین عنصر تداعی است. شاعر، همچون شاعری چیره دست، عمق غم، خشم، آوارگی، و خفقان حاکم بر وطن خود را به وضوح به تصویر می کشد.
    کلیدواژگان: نیمایوشیج، محمود درویش، رنگ سیاه، خفقان، شب
  • سیدعلی کرامتی مقدم صفحات 78-90
    از اواخر قرن پنجم به تدریج تحولی در نثر فارسی پدید آمد که نویسندگان بیشتر به لفظ توجه نمودند و با استفاده از سجع، موازنه، ترصیع و سایر آرایه های لفظی بر آهنگ کلام افزودند نویسندگان تلاش کردند سخن را به اوج هنری و ادبی برسانند. آنها با آوردن مترادفات لفظی در توصیف، سخن را به اطناب کشیده و از این طریق سعی در ابراز هنرنمایی و فضل فروشی ادبی خویش داشتند. این تغییر نگرش و رساندن نثر به کمال، سبب پیدایش«نثرفنی»گردید. از این شیوه و سبک می توان به عنوان نثر شاعرانه نیز یاد کرد. مقامه نویسی یکی از انواع نوشته در این سبک است که به تقلید از مقامات عربی در ادبیات فارسی پدید آمد.
    سئوال اصلی پژوهش این است که آیا مقامات حمیدی یک تقلید صرف از مقامات عربی است؟ چه تفاوتهایی بین مقامات حمیدی و مقامات عربی وجود دارد؟
    در این مقاله سعی داریم با بررسی ویژگی های سبکی مقامات حمیدی درباره تاریخچه و چگونگی پیدایش مقامه نویسی در زبان و ادب فارسی کندوکاوی دقیق تر داشته باشیم.
    کلیدواژگان: مقامه، لفظ، سجع، نثر فنی، مقامات عربی
  • مجید پویان، الهام صفی جهانشاهی صفحات 90-104
    بازتاب پدیده «کودکان کار» در آثار هوشنگ مرادی کرمانی گستردگی زیادی دارد. از آنجا که خود مرادی کرمانی از کودکی برای گذران زندگی ناچار به کار کردن بوده است، با آسیب ها و تاثیرات مخربی که کار بر روی جسم و روح کودک دارد، آشناست. وی با بیانی ساده و صمیمی و نثری روان به روایت آزارها، چالش ها و دشواری های زندگی کودکان و نوجوانان بسیاری می پردازد که عمدتا شخصیت های اصلی آثار او را تشکیل می دهند. در آثار این نویسنده، توجه ویژه ای به «کودکان-کار» شده است. مرادی کرمانی در داستان های خود به روایت آسیب پذیری کودکان در برابر کار و عوامل زمینه ساز کار کودک و نیز تاثیرات منفی اقتصادی و اجتماعی این پدیده شوم پرداخته است. نویسنده در به تصویر کشیدن بی عدالتی ها و نیز محرومیت ها و کمبودهای زندگی این قربانیان کوچک بی پناه بر روی شخصیت های داستانی اش، توفیق واالایی یافته است.
    پرسش کلان در این جستار واکاوی آسیب شناسانه کودکان کار در داستانهای هوشنگ مرادی کرمانی است.
    کلیدواژگان: مرادی کرمانی، کودکان کار، فقر، آسیب شناسی اجتماعی
  • صفحات 104-115
    حکیم ناصر خسرو قبادیانی در سال 427 ه.ق، براثرخوابی که در جوزجانان دید عزم سفرحجاز کرد. سفر او هفت سال به طول انجامید؛ کتاب سفرنامه ره آورد اوست؛ که از حیث اطلاعات معماری و شهرسازی برخی جوامع از متون معتبرفارسی است. او علم معماری و شهرسازی به معنای امروزی را نخوانده بود؛ اما طی سفر، درباره نوع استحکامات و سیستم تدافعی شهری برخی شهرها و دیه ها، هرچه راکه دیده و شنیده، درست یا نادرست،واقعیت یا افسانه وخوش یا ناخوشایند، همه را ثبت و یادداشت کرده و از مسایلی سخن گفته که در آن دوران حایز اهمیت بود. این مقاله به شیوه توصیفی و تحلیلی نگاشته شده و روش گردآوری اطلاعات آن مبتنی برابزار کتابخانه ای است، که مباحث ذیل را شامل می شود: نوع استحکام بخشی شهرها و دیه ها، نوع مصالح به کار رفته در استحکامات، جزئیات معماری استحکامات، برخی تزئینات به کار رفته در معماری آنها، تاثیر سیستم تکنیکی (و یا تاکتیتیکی) حمله و دفاع در معماری و شهرسازی
    کلیدواژگان: سفرنامه، ناصر خسرو، دیوار شهر، باره، دروازه
  • غلام رضا اصفهانی صفحات 115-130
    آیرونی زبانی (verbal irony) یکی از انواع شناخته شده ی آیرونی ست. این پژوهش بر آن است تا با شناخت این پدیده ی بلاغی و دقت در تعاریف آن ابتدا تعریف دقیق آیرونی زبانی را روشن کند و سپس کرانه های آن را با تفکیک میان تعریف کلاسیک و مدرن مشخص نماید. سپس به بررسی این پدیده ی بلاغی در کلمات روایت شده از ابوسعید ابوالخیر در نوشته های مقامات نویسان بپردازد. نویسنده برآن است که بوسعید واجد اندیشه هایی ست که در تقابل با مشهورات رایج عرفانی دوران خود قرار دارد. این اندیشه ها در رفتارها و زبانی نمود یافته اند که کاملا بازنمایاننده ی افکار او هستند.شاید هماهنگی اندیشه و زبان بوسعید را در آیینه ی مفهوم آیرونی بهتر از هر مفهوم دیگری بتوان توضیح داد. نویسنده در این پژوهش برآن است تا با معرفی و شناخت مفهوم آیرونی راهی به توضیح این هماهنگی ببرد.می توان مدعی شد که شخصیتی که در مقامات ها از ابوسعید ابوالخیر ترسیم شده است یکی از بهترین شخصیت های آیرونیک ادبیات جهان و سرآمد شخصیت های آیرونیک ادب پارسی است. وی هم در اعمال و رفتارهای خویش و هم در سخنان و گفته های خود از رویکردی آیرونیک نسبت به جهان و هستی برخوردار است تا جایی که می توان موقعیت وجودی آیرونیک ابوسعید ابوالخیر را برخوردار از ذاتی آیرونیک دانست. لازم به ذکر است که تمام نمونه های آیرونی بوسعید ازمتن مقامات بوسعید که با عنوان«چشیدن طعم وقت» به چاپ رسیده بیرون آورده شده است.
    کلیدواژگان: آیرونی زبانی، بی اعتنایی آیرونیک، بیش اعتنایی آیرونیک، سکوت آیرونیک
|
  • Tahereh Mirzaei Pages 11-27
    «Pain and suffering» is and has always been a fundamental concept for human beings during the history. Poets and writers as the representatives of art and culture of each era were aware of this important issue and apply it in their literary works and it can be said that one reason for a literary work to be long lasted and the secret of its existence is the meticulous and profound attention of its creator to «pain and suffering» of human beings and the method of its artistic expression. Fighting against injustice، tyranny، and oppression is not confined to a particular nation or race in her poem. She praises justice، peace، and equity. Besides more familiarity with the poetic concepts in Saffarzadeh''s poems، the present research done by content analysis method، investigates the issue of pain and suffering in her poems in four domains of nature، ontology، teleology، and deontology. Considering that Saffarzadeh is a social and Mission orbit poet، the results show that her combative mentality against oppression inspires her to react against the pains of human beings and feel sympathy for all those who are suffering from these pains. Therefore the pain and suffering mentioned in her poems can be socially investigated.
    Keywords: Pain, Suffering, Tahereh saffarzadeh, Resistance Literature, Contemporary poem
  • Pages 28-48
    The purpose of this paper to study art images made with «children and childhood» in Hdyqh Alhqyqh، Masnavi is a spiritual garden. And childhood، the path that will be passed to the great year. In each of these poets، poetry، children and childhood is a symbolic mode And each of them to express their moral and mystical about children and childhood have focused Hdyqh Alhqyqh in the time period before the journey has been a symbol of the age of man worldly attachments are still trapped. The Mathnawi of Maulana children and childhood conduct pre-symbolic، leishmaniasis، and Piran has In the garden، the child symbolizes the ignorance of man، individuals must pass the knowledge to come up to the stage. Birth، fetal، go to school، wisdom، tears، joy، feeding، playing، walking and being weaned child Scapegoat issues that are artistic illustrations
    Keywords: children, childhood, symbol, moral, spiritual
  • Pages 49-65
    Manteqotteir is Attar’s unique masterpiece for declaring mystic journey and conduct. The work reports a collective spiritual journey to find the truth and to experience the perfection. The modern people who suffer from spiritual poverty and materiality overcome، can participate in the journey to find meaning and truth. The birds are the symbols of wayfarers that intend to travel but they face some problems during the journey. Attar replies their excuses and pretexts with Hod Hod language and suggests proper solutions to overcome the problems. He goes along with them to trace the seven vadee to get to presence of the Hod Hod for finding out their truth.. This essay analyses the barriers and problems of the spiritual journey and shows practical and applied solution to overcome those obstacles. To move collectively through responsible participation of all members and with the help of spiritual guide، the human beings engage in self-purification and prepare themselves to meet the friend and his union.
    Keywords: conduct problems, barriers, seven, vadee, Manteqotteir of Attar
  • Pages 65-78
    The analysis of black color in the Nima''s poetry and Mahmoud DarwishColoColor is a deep link with literature، especially with the literature of resistance. The colors represent different emotions and symbols، through which we can find out a lot of secrets and codes، and we can find the political and social situation of the contemporary poet. in the Nymayvshyj in the Persian Literature and Mahmoud Darwish in the Arabic Literature have used the colors in the poems themselves. In this paper، we examine the extent of black color. Both poets alike have used this color، indicating that they are not optimistic about the political and social issues. Black is the most color in the poetry of Nima. Black means oppression and injustice in the Nima''s poetry. Black is also used on Mahmoud Darwish، which is showing the displacement and oppression.
    Keywords: Nymayvshyj, Mahmoud Darwish, black color, sorrow, night
  • Seyedali Karamatimoghadam Pages 78-90
    Aothurs in the end fifth century gradually emerged a transformation in prose Farsi. They attentioned to verbal form very much. With use of prose rhythm، paromoiosis، croosed rhyme and Other rhetorical figures increased the Music of Prose. The authors attempted to Convey to Literary and artistic perfection. They used from synonyms in descriptions، sentences prolong and created the technical prose that it can be called poetic prose. in Persian literature Maqameh is arosed To imitate the Arabic Maqamehs. The research question whether Hamidi''s maqames is the pure imitation of the Arabic''s maqamehs? What differences exist between Arabic''s maqamehs and Hamidi''s maqames? In this paper we try to examine stylistic features of Hamidi maqamehs and the history and we do more research and more precisely on the emergence of writing maqameh in Persian Literature.
    Keywords: Maqameh, words, prose rhythm, paromoiosis, croosed rhyme, technical prose, Arabic's maqamehs
  • Majid Pouyan, Elham Safi Jahanshahi Pages 90-104
    Child labour phenomenon reflection in Hoshang Moradi Kermani letters have large span. Since Moradi Kermani himself had to work in childhood for living، is familiar with damages and destructive influences of work on child’s body and spirit. With the help of a simple narration، he narrates sorrows، challenges and life difficulties of many children which are his main characters. In his works، there are special considerations to “child labour”. He tells child’s vulnerability in work and predisposing factors of child work and negative influences of this social and economic ominous phenomenon in his stories. The writer has high success in imaging Injustice، deprivation، deficiencies of life for Helpless little victims in his story’s characters. Main question in this article is Pathological searching for child labour in Moradi Kermani‘s letters.
    Keywords: Moradi Kermani, Child labour, diseconomy, social pathology
  • Pages 104-115
    Hakim Nasser Khosrow Qbadyany،s Logbook In The City Travels In the year 1035 A. C Nasser Khosrow''s dream of seeing Jose Janan He traveled continually to resolve the Hejaz trip lasted seven years. Book Travelogues، Outcomes Some information as to his architectural and urban communities Persian authentic texts has. His science architecture was meant to read today about the journey of Some towns and urban fortifications and defensive systems of blood money، what they watch And heard، true or false، fact or fiction، and all the good or bad Record and talked about issues that were important at the timeThis article is a descriptive and analytical methods and data collection Through a library of documents and includes the following topics: types Blood of the fortifications and cities، the type of materials used in fortifications Details of its architecture، the impact of technical systems (or tactical) Attacks and Defense Architecture and Urbanism…
    Keywords: Nasser Khosrow, Logbook, Fortifications
  • Pages 115-130
    Verbal Irony is one of the types of irony. Following study firstly aims to explain this rhetorical trope thoroughly to be able to distinguish between its traditional and modern definition. Secondly by applying this device، Abu-said''s quotations are reexamined. It seems that Abu-Said takes issues with his contemporary Sufism. His disagreements with Sufism، revealed in Abu-Said’s words and deeds، might be considered ironically. This paper sets the stage for reexamining Abu-Said’s quotations in particular by the Verbal Irony. in this way Wilson and Sperbers essay about Verbal Irony helps the author to classified all types of irony in Abu-Said''s quotation while the author himself defined some other type of it and applied them too. this paper is the first research that is going to speak about to Abu-Saids Irony and reperesent him as an Ironic Sufi with Ironic quotations and deeds. keywords: Verbal Irony، Ironical understatement، Ironical Overstatement، silence، Abu-said Abolkheir.
    Keywords: Verbal Irony, Ironical understatement, Ironical Overstatement, silence, Abu, said