فهرست مطالب

مجله مواد و فناوری های پیشرفته
سال سوم شماره 2 (تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/04/28
  • تعداد عناوین: 10
|
  • امیرحسین پاک سرشت، محمدرضا رحیمی پور، محمدرضا واعظی، مهدی صالحی صفحات 1-9
  • زهرا رجایی، محمدرضا محمدی، احمد ساعتچی صفحات 11-18
    هدف از پژوهش حاضر، سنتزنانو ذرات تیتانات استرانسیم دوپ شده با 7 درصد ایتریم (Sr0.895Y0.07TiO3±δ) به عنوان ماده آندی جدید در پیل سوختی اکسید جامد می باشد. نانو ذرات با ترکیب غیراستوکیومتری Sr0.895Y0.07TiO3±δ به روش سل- ژل سنتز گردید. از آنالیز حرارتی (TG-DTA) برای تعیین محدوده دمایی مناسب برای تکلیس، جهت شناسایی فازی، ویژگی های ریز ساختاری و اندازه ذرات از آزمون های پراش پرتو ایکس (XRD)، میکروسکوپ الکترونی روبشی (SEM) و میکروسکوپ الکترونی عبوری (TEM) بهره گرفته شد. از روش دبای- شرر و شرر اصلاح شده نیز جهت تعیین اندازه بلورک های Y- SrTiO3 استفاده شد. نتایج آزمون پراش پرتو ایکس حضور تمام پیک های مربوط به ساختار SrTiO3 در نمونه ها تایید کرد. همچنین با استفاده از داده های پراش پرتو ایکس و با استفاده از معادله شرر، اندازه بلورک ها 4±25 نانومتر به دست آمد. محاسبه پارامترهای شبکه، نشان داد که با ورود ایتریم به داخل ساختار تیتانات استرانسیم، پارامتر شبکه کاهش می یابد. تصاویر میکروسکوپی الکترونی روبشی، مورفولوژی مکعبی را برای نانوذرات تیتانات استرانسیم دوپ شده با ایتریم نشان داد. همچنین با بررسی های انجام شده توسط میکروسکوپ الکترونی عبوری، اندازه ذرات تیتانیا 5 ±34 نانومتر تعیین شد. با توجه به نتایح بدست آمده می توان گفت به کمک روش سل-ژل به نانو ذرات تیتانات استرانسیم دوپ شده با ایتریم با ترکیب وساختار مناسب برای ماده آند پیل های سوختی اکسید جامد دست یافت.
    کلیدواژگان: تیتانات استرانسیم، دوپ ایتریم، سل، ژل، نانوذرات، پیل سوختی اکسید جامد
  • سیدمحمود میرسعید قاضی، سعیدرضا الله کرم صفحات 27-35
    مس به دلیل هدایت حرارتی خوب کاربرد وسیعی در صنایع خصوصا در فرآیندهای مربوط به سیالات دارد، لذا بالا بردن مقاومت به خوردگی آن از اهمیت قابل توجهی برخوردار است. در این تحقیق پوشش های نانو کامپوزیتی مس-نانو کاربید سیلیسیم با استفاده از جریان پالسی در حمام سولفاتی و با دانسیته جریان های متفاوت بر روی زیرلایه مسی ایجاد شد و تاثیر این متغیر و آماده سازی سطح بر روی خواص پوشش بررسی شد. مطابق با نتایج انجام مراحل آماده سازی منجر به یکنواخت تر شدن و کاهش عیوب سطحی شد و متعاقبا مقاومت به خوردگی نیز بهبود یافت. همچنین افزایش دانسیته ی جریان ماکزیمم منجر به ریز دانه تر شدن و افزایش درصد تخلخل شد و کاهش دانسیته جریان ماکزیمم منجر به افزایش درصد ذرات شد اما مقدار بهینه ی دانسیته جریان ماکزیمم 2-A.dm12 بدست آمد که در آن بالاترین میکرو سختی و کمترین نرخ خوردگی برای پوشش ها به ترتیب Hv193وmA/cm2008/0 بدست آمد.
    کلیدواژگان: مس، کاربید سیلیسیم، تخلخل، آماده سازی سطحی، خوردگی، کامپوزیت
  • عادله محتشم، لیلا صالحیون، کامران احمدی صفحات 37-49

    در این پژوهش به بررسی مواد و مصالح به کار رفته در اجرای تزئینات گچ بری خانه ی شهشان پرداخته شده است. خانه ی شهشهان در خیابان ابن سینا واقع در اصفهان، یکی از ابنیه ی ارزشمند برجای مانده از دوره ی قاجار است. پس از معرفی بنا و تزئینات گچ بری آن، به شناسایی مصالح به کار رفته در اجرای تزئینات مذکور پرداخته شده که این مهم با استناد به آزمایش های دستگاهی و شیمی تر انجام شده است. لایه های زیرین با استناد به بررسی های شیمی تر به ترتیب عبارت بودند از آستر کاه گلی و دو لایه بستر گچ و خاک، که بر روی آستر دوم، تزئینات گچ بری اجرا شده است. با استفاده از آزمایش های شیمی تر آستر کاه گلی و دو لایه بستر گچ-خاک و ترکیبات آن شناسایی شدند. آنالیزهای دستگاهی SEM-EDX وجود کلسیم، گوگرد، منیزیوم، آلومینیوم، اکسیژن و آهن را اثبات کرد. آنالیز XRD حضور فاز غالب ژیپس را نشان داد و این مساله حاکی از عمل آوری خوب گچ بود. تصاویر میکروسکوپ الکترونی روبشی نیز وجود بلورهای تیز و درهم فرو رفته ی گچ زنده در کنار بلورهای کوتاه و موازی السطوح گچ کشته را به وضوح نشان داد. بدین شکل مشخص شد که از گچ نیم کشته در اجرای این تزئینات استفاده شده است.

    کلیدواژگان: خانه ی شهشهان، گچ بری، SEM، EDX، XRD، گچ زنده
  • لیلا نیکزاد، تورج عبادزاده، محمدرضا واعظی، سیدعلی طیبی فرد صفحات 51-61
  • علیرضا خطیبی، رضا ابراهیمی کهریزسنگی، مجید قشنگ صفحات 63-70
    سنتز تک مرحله ای میکروکره های TiO2/C به روش سولوترمال و استفاده از تیتانیوم تتراکلرید و گلوکز به ترتیب به عنوان پیش ماده های تیتانیوم دی اکسید و کربن در حلال اتانول گزارش می شود. مورفولوژی و اندازه میکروکره ها متاثر از پارامترهای زمان و مقدار نمک TiCl4 مطالعه و شرایط بهینه جهت سنتز آن ها تعیین گردید. آنالیز فازی، بررسی ریزساختار و مورفولوژی نمونه ها با استفاده از روش های پراش پرتو ایکس (XRD) و میکروسکوپ الکترونی روبشی (SEM) مورد بررسی قرار گرفت. در طیف پراش پرتوی ایکس تنها پیک های مربوط به فاز آناتاز TiO2 ظاهر شده که نشان دهنده این واقعیت است که کربن در ساختار این کامپوزیت آمورف می باشد. بر اساس نتایج بدست آمده از تصاویر میکروسکوپ الکترونی روبشی قطر میکروکره های سنتز شده بین 3-1 میکرون تعیین گردید. اندازه دانه های کریستالی تیتانیوم دی اکسید با استفاده از روش اصلاح شده شرر 28 نانومتر محاسبه شد. بررسی مورفولوژی میکروکره های TiO2/C، نشان داد که نانوذرات TiO2 به صورت همگن در زمینه کربنی پراکنده اند.
    کلیدواژگان: میکروکره، سولوترمال، تیتانیوم تتراکلرید، کامپوزیت، تیتانیوم دی اکسید
  • محمدحسن صرافی، امیرعلی یوزباشی، محمد جواد اشراقی، محمدعلی بهره ور، بیتا جمالی نیک صفحات 81-90
  • ایمان عابدی، ابوالقاسم نورمحمدی، علیرضا آقایی صفحات 91-99
    پوشش های نانوفوتوکاتالیست، در معرض تابش فوتون های پرانرژی، توانایی حذف ترکیبات سمی آلی از محیط های گازی و آبی را دارا می باشند. اما این پوشش ها به دلیل سطح ویژه کم، نسبت به نانوذرات کارایی کمتری از خود نشان می دهند. برای بهبود کارایی باید ریزساختار این پوشش ها را تصحیح کرد. در این تحقیق، سنتز لایه نانوفوتوکاتالیست غیرهمگنTiO2/Al2O3 با استفاده از فرایند سل-ژل انجام شد. از قطعه های کوارتز به صورت زیرلایه استفاده شد و سپس، به روش لایه نشانی چرخشی، به ترتیب سل های Al2O3 وTiO2 بر روی زیرلایه کوارتزی نشانده شدند و به ترتیب در دمای 800 و 500 درجه سانتی گراد عملیات حرارتی شدند. تبلور فازهای گاما آلومینا و آناتاز به کمک پراش سنجی اشعه ایکس تایید شد. اندازه بلورک های لایه آناتاز به کمک میکروسکوپ الکترون- روبشی حدود 30 نانومتر به دست آمد. از آنالیز طیف سنجی جذبی UV جهت محاسبه گاف انرژی استفاده شد و با توجه به طول موج جذب، گاف اصلی محاسبه شده برای TiO2، eV81/3و برای TiO2/Al2O3، eV47/4به دست آمد. طیف های نشری به دست آمده توسط آنالیز فوتولومینسانس جهت تایید وجود تهی جای اکسیژن مورد بررسی قرار گرفت. نتیجه حاصل شده نشان داد که با افزودن Al2O3، ممکن است تهی جای اکسیژن خنثی پایدار شوند.
    کلیدواژگان: نانوفوتوکاتالیست ها، لایه غیرهمگن، اکسید تیتانیوم، اکسیدآلومینیوم، تهی جاهای اکسیژن
|