فهرست مطالب

پژوهش نامه تاریخ اسلام
سال چهارم شماره 13 (بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/02/27
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمدرضا بارانی، محمد دهقانی صفحات 7-26
    رواداری و شکیبایی برای آزادی رفتار و اندیشه و حقوق دیگری به ویژه در امور مذهبی و سیاسی در پناه قانون و قدرت دولت، از گذشته تا کنون از برجسته ترین موضوع های دینی سیاسی بوده است. بیشتر دولت مردان، پیرو دین و مذهب و یا اندیشه خاص سیاسی و فکری اند و بسیاری از آنان پس از رسیدن به قدرت و حاکمیت، همه امکانات و امتیازها را برای توان مندسازی اندیشه و فکر خود به خدمت می گیرند و برای دیگران حقوقی در نظر نمی آورند. قرن چهارم و پنجم هجری، قرن تمدن سازی و شکوفایی مسلمانان به شمار رفته است و دولت های آل بویه و سلجوقیان در آن روزگار حاکم شده اند. بنابراین، بررسی این موضوع معطوف به این دولت ها برای مشکلات امروز بسیار راه گشا است؛ به ویژه با توجه به اینکه یکی از آن دو، پیرو تشیع و دیگری پیرو تسنن بوده است.
    این نوشتار با روی کرد تطبیقی و مقایسه ای، به واکاوی و توصیف و تحلیل ویژگی های برجسته و تاثیرگذار رواداری مذهبی در دو عصر آل بویه و سلجوقیان و مقایسه آن دو از این منظر با یک دیگر می پردازد. حاکمان آل بویه و سلجوقی در امور سیاسی و حکومتی، در حوزه رواداری مذهبی، رفتارهای گوناگونی داشته اند و رواداری مذهبی در این دو دوره، فراز و فرودهای فراوانی داشته است. رواداری مذهبی در توسعه علم و فرهنگ و مراکز علمی و فرهنگی و در پی آن، وضع عالمان در این دو دوره بسی تاثیر گذارد و از دید سیاسی و حکومتی، زمینه نیکویی برای استفاده از اندیشه ها و اندیشه ورزان گروه های مختلف فراهم آورد و حاکمان در استفاده از نخبگان جامعه، از فرصت مغتنمی برخوردار شدند.
    کلیدواژگان: رواداری مذهبی، آل بویه، سلجوقیان، امور سیاسی، امور حکومتی، حقوق گروه ها، حاکمان
  • حسین حسینیان مقدم* صفحات 27-54
    قیام عباسیان بر پایه عدالت خواهی و با شعار «الرضا من آل محمد» پا گرفت و سرانجام با قدرت یافتن سفاح به سرانجام رسید (132 ق). به باور عام مورخان و محققان در این باره، مفهوم رایج شعار «آل محمد» دخترزادگان رسول خدا (ص) یا به تعبیری ائمه اطهار(ع) بوده اند که در روند قیام عباسی از این معنا، تهی و به خاندان عباسی تفسیر شد و بدین سبب حکومت عباسی در آینده به چالش های بسیاری گرفتار آمد. این دیدگاه نقدپذیر است؛ زیرا می توان پرسید: چرا عباسیان شعاری سردادند که نه با وضع خاندانی آنان سازگار بود و نه با فرض پیروزی شان، جز با نیرنگ و فریب کاری، به تاثیرگذاری این شعار در عرصه سیاست و قدرت، امید نمی رفت. این پژوهش با رصد شعار «الرضا من آل محمد» در برخی از قیام ها، از راه برد روشن عباسیان و آشنایی مردم با شعار آنان سخن می گوید و کاربرد مفهوم گسترده تری را درباره واژه «آل» نزد مردمان جامعه آن روزگار، اثبات می کند؛ سپس به تبیین هم خوانی آن با گزاره های تاریخی، گفتمان قرآنی و ادبیات شیعی و سنی می پردازد و به خاستگاه این خطای تاریخی اشاره می کند.
    کلیدواژگان: عباسیان، قیام عباسیان، دعوت عباسیان، آل محمد، الرضا من آل محمد
  • حمیدرضا شجاعی فرد* صفحات 55-70
    باتوجه به فضایل بی نظیر اهل بیت در قرآن و روایات و وصیت رسول خدا (ص) به امت درباره اهل بیتش (حدیث ثقلین)، تعیین و شناخت مصداق این اصطلاح، مقدمه نجات امت از گم راهی هاست. تعیین این مصداق در صحاح سته که از وثوق قطعی نزد فرقه های اهل سنت برخوردار است، باتوجه به خود روایات صحاح و بررسی عقلی آنها، برای شناخت حقیقت دور از تعصب سودمند و تاثیرگذار است.
    این نوشتار به بررسی این اصطلاح در چهار صحیح از صحاح سته می پردازد که در این باره احادیثی نقل کرده اند. دیدگاه صاحبان صحاح سه بخش تقسیم می پذیرد: 1. پنج تن آل عبا مصداق اهل بیتند؛ 2. همسران پیامبر مصداق اهل بیتند؛ 3. منسوبان پیامبر (همسر و خویشاوندانش) اهل بیت ایشانند. پس از بررسی این فرض ها، با کمک المیزان فی تفسیر القرآن، مشخص شده است که با استناد به متن قرآن و روایات و دلیل عقلی، می توان ثابت کرد که اهل بیت در صحاح پنج تن آل عبایند.
    کلیدواژگان: اهل بیت، صحاح سته، آیه تطهیر، حدیث ثقلین
  • محمود صادقی علوی* صفحات 71-87
    تشیع در درازنای تاریخ خود، همواره نقاط اوجی داشته که بر پایه آنها، به شیوه های گوناگون گسترش می یافته و پیروانش در سراسر جهان، فزونی می گرفته اند. سده های دهم و یازدهم هجری نیز نقطه اوجی در تاریخ تشیع به شمار می رود؛ زیرا حکومت صفویه در این قرن در ایران تاسیس شد و با حمایت رسمی اش از تشیع، زمینه را برای گسترش آن در ایران فراهم آورد.
    هم زمان با حکومت صفویان در ایران، در منطقه دکن (جنوب هند) نیز روی دادهایی پیش آمد که آنها را می توان نقطه اوج تاریخ تشیع در آن جا خواند؛ اوجی که به رغم اهمیت فراوانش، نزد پژوهش گران حوزه تاریخ تشیع، کم تر شناخته شده است. این پژوهش به دنبال پاسخ به این پرسش است که تاثیر برپایی حکومت های محلی شیعیان در دکن سده های یاد شده، در گسترش تشیع در آن مناطق چه بود؟ این تحقیق بر این فرضیه استوار است که به رغم کوشش های حاکمان این حکومت ها در پشتیبانی از مذهب تشیع، شمار فراوانی از مردم این منطقه، به این مذهب نگرویدند، بلکه این کارها تنها زمینه را برای آشنایی آنان با تشیع و گرایش به آن در دوره های بعدی فراهم کرد. این مقاله با استفاده از روش کتابخانه ای و بررسی تطبیقی و تحلیلی منابع، با اشاره ای کوتاه به پیشینه حضور شیعیان در منطقه دکن، کارهای حاکمان محلی آن جا را در زمینه حمایت از تشیع، سیر گسترش تشیع در این منطقه و میزان گرایش مردم به این مذهب در دوره یاد شده برمی رسد و فرضیه اش را تایید می کند.
    کلیدواژگان: تشیع در دکن، قطب شاهیان، عادل شاهیان، نظام شاهیان، هند
  • عبدالله متولی، محسن بهرام نژاد صفحات 89-112
    گزارش ها درباره حرکت های جهادی به انگیزه حفاظت از دعوت و گسترش اسلام، از بخش‏های برجسته تاریخ اسلام هنگام سکونت پیامبر در مدینه میان گروه های قبیله ای شبه جزیره عربستان بود. جنگ ها و برخوردهای فراوانی میان مسلمانان و گروه های گوناگون مشرکان نزدیک به سیزده سال اقامت پیامبر در مدینه رخ داد؛ هنگامی که او در پی گسترش اسلام بود. نوپا بودن اسلام از سویی، شمار اندک مسلمانان از سوی دیگر و اوضاع دشوار جنگ ها و برخوردها، در این میان مهم می نمود. اینکه پیامبر و مسلمانان برای چیرگی بر این مشکلات و توانایی بر اداره جنگ ها از چه شیوه ها و شگردهای روانی بهره می بردند، محور اصلی این نوشتار است. بنابر چشم انداز کلی این جنگ ها و کام یابی های مسلمانان در بیشتر این درگیری ها، پیامبر اسلام همچون فرمانده ای مجرب افزون بر بهره گیری از الگوهای جنگی، فنون گوناگون جنگ روانی را به کار می گرفت و با احیای فضای روحی و روانی نیروهای خودی، در ذهن دشمن سخت تاثیر می گذارد و توان مندی و اقتدارش به جبهه دشمن می باوراند تا بتواند ضبط و مهارش کند.
    کلیدواژگان: جنگ روانی، تکنیک، مسلمانان، مشرکان، تبلیغات
  • محمد نصیری، محمد درودگر صفحات 113-145
    سخن از حقیقت تصوف و مذهب صوفیان و میزان ارتباط تعالیم صوفیان با آموزه های تشیع وپیوند میان آنان و مذهب تشیع، ازمباحث بنیادی فرقه شناسی و ابعاد تاثیر متقابل و داد و ستد مذاهب ، مکاتب و علوم است. اینکه طریقت های گوناگون تصوف و مکاتب عارفانی اسلامی چه چیزهایی از تشیع گرفته یا بدان بخشیده اند؛ تا چه اندازه در خدمت ویا در پیوند با آموزه های تشیع ، عقائد، مناسک و دیگر آموزه های آنان بوده اند یا از آن دور شده اند،از گذشته تاکنون مهم بوده ودر حال حاضر که جریان ظاهر گرائی و بویژه وهابیت به دشمنی با تشیع و برخی بنیاد های معرفتی آن برخاسته، سخن ازمیزان ارتباط تعالیم صوفیان با آموزه های تشیع اهمیت مضاعف می یابد. واز این مقوله است پیوند میان صوفیان کبرویه و تشیع است. نجم الدین کبری سرسلسله صوفیان و عارفان کبرویه، عارف شافعی مذهب بود، اما گرایش های شیعی او به ویژه مریدانش، انکارناشدنی است. گرد آوری شواهد برای اثبات چنین گرایش ها و ارزیابی تاثیر فراگیر ارتباط او با مفاهیم شیعی، در عرفان نظری و عملی سلسله ها، از مباحث کانونی تاریخ عرفان اسلامی و سیر معنوی در جهان اسلام به شمار می رود. بررسی تاثیر این ارتباط در شیوه تعامل کبرویه با مکتب ابن عربی و شارحانش، تاثیر فراگیر این سلسله با چنین گرایش، ارتباطات و ویژگی هایی در تاریخ تصوف و عرفان و حتی تاریخ سیاسی و اجتماعی جامعه اسلامی به ویژه ایرانی، در قالب پژوهش های دقیق تری سامان می پذیرد، این نوشتار بر پایه منابع اصلی در این زمینه، با روشی توصیفی تحلیلی در پی نشان دادن ابعادی از این تاثیر پذیری ها ، گرایش ها وحتی تبدیل و تغییر در طریقت صوفیه کبرویه است.
    کلیدواژگان: تشیع و تصوف، نجم الدین کبری، سلسله کبرویه، عرفان اسلامی، فرق تصوف
|
  • Mohammad Reza Barani, Mohammad Dehghani Pages 7-26
    Performing moderation for freedom of actions and thoughts and rights of others, particularly in religious and political issues or under the law and government enforcement, has long been one the outstanding religious-political issues. The majority of politicians follow certain religious or political ideologies and a good number of them, after gaining power and authority, take the most advantage of the available conditions for reinforcing their thoughts and ideologies, even at the cost of obliterating those of others. During the fourth and fifth centuries, Muslims experienced flourishing civilization, and dynasties like the Buyid and Seljuq gained ascendance. Taking the example of these governments, one Sunni and the other Shiite, can be quite effective for today's problems. The present article, through adopting a comparative approach, aims at describing and analyzing the outstanding and influential religious moderation as practiced by these two governments and comparing them in that regard. The Buyid and Seljuq governors acted differently in political and state affairs and religious moderation. It seems that religious moderation has enjoyed various ups and downs during this era and it has played a crucially important role in cultural and scientific developments, establishment of academic centers, and consequently the status of the scholars. Considering the political and state affairs, religious moderation or temperance established a fertile ground for benefiting from various scholars and scientists and enabled the governors to benefit from the presence of such elites.
    Keywords: Religious Moderation, Buyid, Seljuq, Political, State Affairs, Rights of Others, Governors
  • Hussein Husseinian Moghaddam * Pages 27-54
    The Abbasid movement claimed to inaugurate a new era of justice centered on the slogan "al rida min al ahl bayt Muhammad rasul Allah". The Abbasid Caliphate was eventually established in the year 132 AD and Abu al-'Abbās as-Saffāh was declared as the caliph. Commentators and historians believe that public understanding of the slogan " al ahl bayt Muhammad rasul Allah ", in the era of Abbasid, referred to the children of Fatimah; the Prophet Muhammad's daughter (pbuh) or Shiite Imams. But, in the Abbasid revolution, this slogan deviated from its original reference, content and semantic role and was expanded to include Abbasid dynasty. Due to this misinterpretation, Abbasid Caliphate faced with several challenges. What makes the issue subject to critical study is the reasons for which the Abbasids declared a slogan that was not in congruence with the status of their family or in case of winning the rebel, there was no hope of gaining a role in the areas of politics and power, unless through deception. This study investigates the slogan " al ahl bayt Muhammad rasul Allah", attempts to clarify the strategy taken by the Abbasids and then discusses the familiarity of people with the Abbasid slogan. The paper also depicts a broader sense of the word "Al"(al ahl bayt Muhammad rasul Allah) as formed in the public mind of the people in the Abbasid era. Then its consistency with historical statements, Quranic discourse and Shiite and Sunnis literature will be explained. At the end, the root of this historical mistake will be elaborated.
    Keywords: Abbasid, Abbasid Movement, Abbasid Call to Al Rida, Al ahl bayt Muhammad rasul Allah, Al rida min al ahl bayt Muhammad rasul Allah
  • Hamid Reza Shojaeefard* Pages 55-70
    Given the unprecedented virtues of the Ahlul Beit, as mentioned in the Quran and Hadiths, and as verified by the Messenger of Allah (PBUH) or recommended by him to the Ummah (in Thaqalayn Hadith), unpacking the term "Ahlul Beit" and knowing who it refers to could be the first step to save Ummah not to go astray. Determining the reference of this term through solid investigation of the narrations in the Sihah Al-Sittah—as well-known and valid documents among all Sunni sects— could definitely prove helpful and effective in understanding the truth non-biasedly. The current paper considers four of these Sihah Al-Sittah, which include some Hadiths in this regard. The authors’ views were classified in three categories: First, the five people of the cloak are the true Ahlul Beit; second, the wives of the prophet (PBUH) are the true Ahlul Beit and third, the prophet’s family including his wives and relatives are the true Ahlul Beit. Having analyzed all these three presuppositions, and benefitting from the commentary book, Al-Mizan, it was revealed that based on the Quran, narrations of Sihah Al-Sittah, and logical reasoning, the first presupposition is the real reference of the term and the five people of the cloak are the true Ahlul Beit.
  • Mahmood Sadeghi Alavi * Pages 71-87
    Shiism, throughout its history, has always experienced pinnacles upon which it has spread variously and increased the number of its followers. The tenth and eleventh centuries (AD) are among these flourishing periods. During this time, the Safavid state was founded, and with its official support, Shiism began to proliferate in Iran. Concurrent with the Safavid state in Iran, in Deccan (a region in southern India) some other events took place which in turn played significant roles in promoting and disseminating Shiism there. Despite the significance of these occurred events, few history researchers have made them subject to study. This research seeks to investigate the impact of the Shiite local governments established in Deccan on the expansion of Shiism there. The research is based on this hypothesis that despite the governor's support of Shiism, a large number of people in the area did not embrace this religion. Such attempts, however, paved the way for familiarizing the people with Shiism and prepared the grounds for its embracement in the later periods. The current research was conducted through library-oriented method and comparative analysis of sources. It starts with a brief introduction to the life history of Shiites in Deccan, and then reviews the attempts made by its local governors in supporting and expanding Shiism there, and the extent to which this religion was embraced by the people; which eventually confirms the hypothesis.
    Keywords: Shi\'ism in Deccan, Qutb Shahids, Adil Shahids, Nezam Shahids, India
  • Abdollah Motevalli, Mohsen Bahramnejad Pages 89-112
    Reports on the Jihadi movements, intended to protect dissemination of Islam, were among significant issues in the history of Islam during the Prophet's stay in Medina and his contacts with the tribal groups in the Arabian Peninsula. Many wars and conflicts between Muslims and various groups of polytheists occurred in nearly thirteen years of his residence in Medina, during which the Prophet attempted to spread Islam. The nascence of Islam, on the one hand, the small number of Muslims and the tough situations of wars and conflicts, on the other hand, were of great importance in the meantime. The ways the Prophet and Muslims confronted such situations and what psychological methods and strategies they employed to overcome these problems and to handle these conflicts are the pivotal points of this paper. Based on the general outlook of these wars and victory of Muslims in most of these conflicts, it can be realized that the Prophet, as an experienced commander, employed various techniques of psychological warfare in addition to combat patterns. Through rehabilitating the emotional and psychological states of his forces, the Prophet had a considerable control over the mindset of the enemies, and made them believe his capability and authority in conquering them.
    Keywords: Psychological Warfare, Strategies, Muslims, Polytheists, Advertising
  • Mohammad Nasiri, Mohammad Roodgar Pages 113-145
    Studying the degree of connection between Sufi and Shiite teachings—within the realm of Sufi-Shiite relationship—or in other words, interpreting the essence of Sufism and its link with Shiism is one the approved conventional and scientific methods. The present investigation sheds lights on what have been borrowed from or lent to Sufism and to what extent Sufism has contributed to Shiism or has deviated from it. Najm al-Din Kubra, the founder of the Kubrawiyya Sufi order, was a Shafei mystic, however, his and his follower's inclinations towards Shiism cannot be denied. Collecting evidence for confirming his inclinations and evaluating the all-inclusive impacts he received from Shiite teachings, in theoretical and practical Gnosticism of the orders, are among pivotal issues in the history of Islamic Gnosticism and spiritual trend in the Islamic world. Understanding the influence of such connections on the interactions between Kubrawiyya and Ibe Arabi School, the all-inclusive impacts of this Shiite-inclined order, the connections and features in the history of mysticism and Gnosticism, and even the sociopolitical history of Islamic-Iranian society demands more serious research attempts. The present article, through using primary resources and adopting a descriptive-analytic method, aims to discuss some of these topics.
    Keywords: Sufism, Shi\'ism, Najm al Din Kubra, Kubrawiyya, Islamic Gnosticism, Sufi Sects