فهرست مطالب

پژوهش نامه تاریخ اسلام
سال پنجم شماره 17 (بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/03/11
  • تعداد عناوین: 6
|
  • احمدرضا بهنیافر* صفحات 5-24
    ایرانیان مسلمان با پی ریزی تمدن ایرانی اسلامی و انتقال آن به سایر جوامع، از جمله شبه قاره هند، در پیشرفت های فرهنگی و تمدنی نقشی موثری ایفا کردند. نخبگان ایرانی که با توجه به وجود عوامل دافعه در ایران و عوامل جاذبه در هندوستان به دربار گورکانیان مهاجرت کردند به دلیل شایستگی های فراوان خود توانستند به عنوان منصب دار، در حوزه های گوناگون به ویژه نظام دیوانی و سیاسی دولت گورکانی، منشا خدمات بسیاری شوند. از این رو هدف این نوشتار، آن است که با استفاده از روشی تحلیلی و بهره گیری از منابع کتابخانه ای معتبر، به این پرسش پاسخ دهد که آثار حضور منصب داران ایرانی مهاجر به هند در تحول نظام سیاسی و دیوانی دولت گورکانیان چه بود؟ فرضیه ی پرسش یادشده نیز آن است که تفکر ایرانی اسلامی در شکل گیری، شکوفایی و ثبات ساختار دیوانی و نظام سیاسی گورکانیان هند، نقشی بسزایی ایفا کرد. در نتیجه منصب داران ایرانی مهاجر به هند با تدوین قانون، عقد معاهدات سیاسی، مبارزه با مقطعان، تنظیم سیستم مالی و قضایی، مشاوره سیاسی و تثبیت نظام سیاسی دولت در جریان انتقال قدرت و رواج زبان فارسی در سیستم اداری در تحول نظام دیوانی و سیاسی گورکانیان موثر بودند.
    کلیدواژگان: هند، منصب داران ایرانی، دولت گورکانیان، نظام دیوانی و سیاسی
  • قاسم خانجانی* صفحات 25-45
    شیخ مفید برای نقل و بررسی گزارش های تاریخی، ملاک ها و معیارهایی را در نظر داشته است. همین موضوع سبب شده که در برخی موارد سبک ایشان با مورخان دیگر، تفاوت بسیاری داشته باشد. امانت داری در نقل حوادث و گزارش های تاریخی، رعایت اعتدال و انصاف در نقل حوادث، جایگاه قضاوت و داوری عقلانی در پذیرش یا رد گزارش های تاریخی، تاثیر اصول عقاید در تاریخ نگاری، تقیه و حدود توجه به آن در تاریخ نگاری و نقد و بررسی روایات و احادیث از جمله ملاک هایی است که شیخ مفید در آثار و بررسی های تاریخی خود بدان توجه داشته و تلاش کرده است با رعایت این ملاک ها به بررسی گزارش های تاریخی بپردازد. رعایت این ملاک ها نشان دهنده اندیشه های حاکم بر تاریخ نگاری شیخ مفید است. در این نوشتار، این اندیشه ها و برخی موارد کاربرد آن در آثار شیخ مفید با تفصیل بیشتری بیان شده است.
    کلیدواژگان: شیخ مفید، اندیشه های حاکم، تاریخ نگاری، گزارش های تاریخی
  • نرگس رضاقلی زاده آهنگر* صفحات 47-71
    شهاب الدین عبدالله بن لطف الله بن عبدالرشید، معروف به حافظ ابرو، مورخ بزرگ ایرانی در عصر تیموری است. او درباره تاریخ ایران چندین جلد کتاب نوشت که مهم ترین آنها کتاب جغرافیا و مجمع التواریخ السلطانیه است. وی در مقدمه این کتب، موضوع «علم تاریخ» را به لحاظ نظری تبین کرده است. حافظ ابرو مانند ابن فندوق بر این بارو است که چون وقایع تاریخی با هم شباهت هایی بسیار دارند، مطالعه تاریخ برای همه، به ویژه سیاست مداران و مدیران کشور لازم و ضروری است که با آگاهی از شرح حال گذشتگان، اشتباهات آنان را تکرار نکنند.
    به اعتقاد حافظ ابرو، الگوگیری از زندگی انبیای الهی از جمله فواید مطالعه تاریخ است؛ زیرا آگاهی از رفتار و عمل پیامبران در برابر سختی ها و صبر آنان در برابر مشکلات باعث می شود جوامع انسانی در زمان حوادث ناگوار زندگی و بحران های اجتماعی، امیدشان را از دست ندهند.
    حافظ ابرو به مانند خواجه رشیدالدین فضل الله همدانی، به بی طرفی مورخ تاکید دارد و معتقد است مورخ همان گونه که فضایل قومی را می نگارد، باید رذایل شان را نیز بر دفتر تاریخ ثبت کند.
    کلیدواژگان: تاریخ، علم تاریخ، فواید تاریخ، حافظ ابرو، دوره تیموری
  • هادی سلیمانی ابهری، اصغر منتظرالقائم، سیدعلی اصغر محمودآبادی صفحات 73-105
    تحولات فرهنگی در عصر حاکمیت تیموریان هند، نقطه عطفی در تاریخ این سرزمین به شمار می رود. این دگرگونی درجنبه های مختلف، از جمله تولید مکتوبات بسیار غنی جلوه گر شد که از میان آنها، آثار قرآنی که در نوع خود در جهان اسلام و برخی در تاریخ مطالعات قرآنی شبه قاره کم نظیرند جایگاهی خاص دارند. پدیدآورندگان آن آثار، گاه چهره های سیاسی از شخصیت های هندی یا ایرانیان مهاجر موثر در ابعاد سیاسی اجتماعی دردوره گورکانیان شبه قاره هند بوده اند. این پژوهش با بهره گیری از مطالعات میان رشته ای (تاریخ اسلام و علوم قرآنی) و با روش توصیفی و تحلیل و استناد تاریخی، به معرفی شخصیت های سیاسی اجتماعی قرآن پژوه در عصر گورکانیان هند و بررسی برخی از آثار تفسیری آنان می پردازد.
    کلیدواژگان: قرآن پژوهان، گورکانیان هند، تفسیر
  • نیره دلیر، خدیجه سهراب زاده صفحات 107-130
    نظام شاهیان دکن از تسنن حنفی به تشیع امامی، روی آوردند. پژوهش حاضر می کوشد ضمن بازخوانی روایات مربوط به تغییر مذهب آنان از خلال منابع، اصلی ترین عوامل آن را تحلیل کند و پیامدهای تشیع نظام شاهیان در این منطقه را مشخص نماید. در این باره به برخی نظریات مطرح شده برای تغییر مذهب، مانند خواب دیدن برهان شاه یا خلوص وی و تاثیر شیخ طاهر بر او در منابع این دوره تاکید شده است؛ در حالی که مدعای اصلی این پژوهش که با شیوه تبیین تاریخی انجام شده بر این مبناست که تغییر گرایش مذهبی نظام شاهیان از تسنن حنفی به تشیع، بنا به دلایل سیاسی و تمایل و نزدیکی به حکومت صفویه صورت پذیرفت و پیامدهای این امر بنا به دلایل متعدد از جمله سرعت این دگرگونی، به بروز اختلافات و درگیری هایی انجامید که به دلیل نبود زیربناهای مستحکم عقیدتی، تشیع نتوانست به عنوان جریانی مستمر در این منطقه بقا یابد.
    کلیدواژگان: نظام شاهیان دکن، تسنن حنفی، تشیع امامی، تغییر مذهب، صفویه
  • جواد موسوی دالینی* صفحات 131-156
    احمدشاه درانی (1134 - 1186ق/ 1722 - 1772م) پایه گذار سلسله درانی از خلا قدرتی که با قتل نادر شاه پدید آمد، بهره برد. وی با پشتیبانی قبایل پشتون و تشکیل لویی جرگه، تصرف خزانه نادرشاه و نابسامانی سلطنت گورکانیان هند فرصت یافت دولت نوپای درانی را استحکام بخشد. در همین راستا، شاه ابدالی با ایجاد وحدت سیاسی، تشکیلات لازم را برای افغانستان مستقل فراهم کرد و به نام خود سکه زد. احمدشاه ذوق ادبیات و شعر نیز داشت و از این حیث به سلاطین گورکانی هند شبیه بود.
    یافته های پژوهش حاکی از این است که احمدشاه در آغاز، اندیشه جدا ساختن افغانستان از ایران را در سر نمی پرورانید و می خواست همچون پادشاهان سلسله های مختلف بر تمامی یا بخشی از قلمرو تاریخی ایران حکم رانی کند؛ اما وجود شرایط خاص سیاسی و اجتماعی، بعدها او را به راهی کشانید که سرانجام آن، چیزی جز جدایی افغانستان و ایران از یکدیگر نبود. افزون بر این، عملکرد سیاسی و نظامی و مرگ احمدشاه برای انگلیسی ها که در حال افزایش نفوذ خود در هند بودند، فرصتی مطلوب ایجاد کرد.
    نوشتار حاضر بر آن است که ابتدا به معرفی اجمالی ابدالی ها، مراحل قدرت گیری احمد خان درانی و الگوگیری وی از نادرشاه افشار در کسب مشروعیت را مورد تبیین و تحلیل قرار دهد؛ سپس تلاش شاه درانی را برای تصرف ایران و هند و پیامد عملکرد وی در حملات متعدد به هندوستان واکاوی کند. این پژوهش به شیوه توصیفی تحلیلی و با تکیه بر منابع کتابخانه ای سامان یافته است.
    کلیدواژگان: افغانستان، ابدالی، نادرشاه، احمدشاه درانی، هند
|
  • Ahmad Reza Behniafar * Pages 5-24
    Iranian Muslims, while laying foundations of Iranian-Islamic civilization and transferring that to other societies, including Indian subcontinent, played a significant role in cultural and civilizational improvements. Iranian elites, who immigrated to Gurkani court as a result of a number of impulsive forces in Iran and attractive forces in India, could make great contributions to Gurkani government, particularly with regard to its administrative and political structures, given their numerous assets as high-ranking officials. Adopting a descriptive-analytic research method and using reliable library resources, the present study aims at exploring the effects of presence of Iranian officials, who had immigrated to India, on transforming administrative and political structure of Gurkani government. The proposed hypothesis is that Iranian-Islamic ideology played a major role in the formation, growth, and stabilization of administrative and political structure of Indian Gurkani government. Accordingly, immigrant Iranian officials played influential roles in transforming administrative and political structure of Gurkani government through passing laws, ratifying political treaties, combating rule-breakers, modifying financial and jurisdictional systems, providing political consultations, stabilizing government's political system during power transformation, and publicizing Persian language in the administrative system.
    Keywords: India, Iranian officials, Gurkani government, Administrative, political structure
  • Ghasem Khanjani * Pages 25-45
    Sheikh-e-Mofid has taken into consideration a number of criteria and standards for narrating and reviewing historical reports. Given that, his style occasionally appears to be quite different from that of other historians. Observing faithfulness, moderation, and fairness in narrating historical reports and events, employing rational reasoning, argumentation, and evaluation in accepting or refuting historical reports, and considering the impact of ideologies and beliefs as well as reservation and its extent on historiography, critiquing, and reviewing the narratives and traditions were among the criteria pursued by Sheikh-e-Mofid in his historical works. He has also attempted to meet such criteria in reviewing historical reports. His attempt for meeting such criteria is suggestive of ideologies dominating Sheikh-e-Mofid's historiography. The present article aims at expounding on these ideologies as well as some of their applications in the works of Sheikh-e-Mofid.
    Keywords: Sheikh, e, Mofid, Dominant ideologies, Historiography, Historical reports
  • Narges Rezagholizadeh Ahangar * Pages 47-71
    Shahab al-din Abdallah ibn Lotf-Allah ibn Abd-al-Rashid, also called Hafiz Abru, was a prominent Persian historian working at the courts of Timurid rulers. He has authored several books; the most important of which is Geography and History Compendium of Al-Sultania. In the preface of this book, he has expounded on "History science" from theoretical point of view. Like Ibn al-Fanduq, he believed that as historical events have a lot in common, studying history in essential for everyone, particularly politicians and administrators; since learning about the past generations can aid individuals not to repeat their mistakes. According to Hafiz Abru, aspiring to holy prophets as role models is one of the advantages of studying history since learning about the prophet's manners and behaviors at the time of hardship and their patience can make human societies not be driven to despair at the time of life disasters and social crises. Hafiz Abru, like Khajeh Rashid-al-Din Fazlollah Hamadani, emphasizes on the necessity of impartiality of the historians and believes that a historian should inscribe both the vices and virtues of a certain tribe.
    Keywords: History, History science, Benefits of History, Hafiz Abru, Timurid era
  • Hadi Soleimani Abhari, Asghar Montazer Alghaem, Seyyed Ali Asghar Mahmud Abadi Pages 73-105
    Cultural transformations at the time of Indian Timurid rulers are marked a turning point in the history of this land. Such transformations occurred in various spheres including authorship of rich written works. Among these works, the Quranic works, which are mainly quintessential either in the Islamic world or in the history of the Quranic studies in the Indian Subcontinent, hold an outstanding status. The authors of these works were Indian political figures or immigrant Iranians at the Indian Gurkanid court, who were also playing influential roles in the political and social domains. The present study benefited from interdisciplinary studies of History of Islam and Quranic sciences. Through describing and analyzing historical documents, it attempts to introduce political and historical figures involved in the Quranic studies in Timurid era, and reviews a number of their commentaries.
    Keywords: Quran Researchers, Indian Gurkanids, Commentary
  • Nayyereh Dalir, Khadijeh Sohrab Zadeh Pages 107-130
    The dynasty of Nizam-Shahiyan in Dakkan converted from Hanafi School of Sunni Islam to Jafari School of Shiite Islam. While reviewing relevant authentic historical accounts, the present research seeks to identify and analyze the chief reasons behind this conversion and its consequences in that region. According to some historical evidence, there are suppositions about the conversion such as the dream of Borhanshah and his spiritual purity as well as the influence of Shah Taher on him. Against this background, this research, which has been conducted based on the method of historical explanation, essentially claims that the conversion of the dynasty of Nizamshahiyan from Sunnism to Shiism, has mainly been due to political reasons and for the sake of becoming closer to Safavid powerful government. It is significant to note that a number of elements such as the speed by which the transformation occurred and lack of strong devotional infrastructure led to different internal conflicts and struggles. Consequently, Shiism could not continue as a predominant faith in the region of Dakkan.
    Keywords: Nizam, Shahiyan of Dakkan, Hanafi Sunnism, Jafari Shiism, Religious conversion, Safavids
  • Javad Musavi Dalini * Pages 131-156
    Ahmad Shah Durrani (1134-1186 AH/1722-1772 CE) was the founder of Durrani dynasty. He took advantage of power lacuna after Nader Shah's death and attempted to stabilize the newly-established government of Durrani via the support of Pashtun tribes, establishment of Loya jirga, taking control of Nader Shah's public treasury, and taking advantage of the conflicts in the Indian Gurkanid government. Moreover, through political unity, he laid the foundations of an independent Afghanistan and minted coins in his name. Like Gurkanid rulers, he was keen on literature and poetry. The findings of the study reveal that Ahmad Shah initially did not entertain the idea of separating Afghanistan from Iran, and desired to rule over the entire territory or parts of the historical land of Iran; like rulers of other dynasties. Nonetheless, the existing socio-political conditions actually forced him to separate Afghanistan from Iran. Moreover, his political and military actions and his death paved the way for the Englishmen to increase their growing influence in India. The present study attempts to briefly introduce Abdalis, and clarifies the process through which Ahmad Khan Durrani ascended the throne, and his emulation of Nader Shah in legitimizing his government. His attempts for ruling over Iran and India and the implications of his frequent attacks to Afghanistan will also be elaborated in this paper. The present study follows a descriptive-analytic method and is based on library resources.
    Keywords: Afghanistan, Abdali, Nader Shah, Ahmad Shah