فهرست مطالب

پژوهش نامه تاریخ اسلام
سال پنجم شماره 19 (پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/09/23
  • تعداد عناوین: 6
|
  • پروین ترکمنی آذر* صفحات 5-25
    این پژوهش در حیطه علم معرفت شناسی و با تاکید بر معرفت دینی و معرفت اعتباری و با استفاده از روش تحلیل درونی صورت گرفته است. محقق درصدد پاسخ گویی به این پرسش است که مورخان تا چه اندازه در تاریخ نگاری خود متاثر از معرفت اعتباری زیستگاه خویش اند و چقدر از معرفت دینی خود و جامعه تاثیر می پذیرند؟ دیگر آن که تاریخ نگری آنان چه نقشی در به کارگیری روش تاریخ نگاری شان دارد؟ با همین دیدگاه، تاریخ نگری و تاریخ نگاری دو مورخ، مطهر مقدسی عرب تبارکه در سیستان یکی از مهدهای بزرگ فرهنگ ایران زمین به دنیا آمد، در همان جا پرورش یافت و کتابش را به یکی از امیران سامانی تقدیم کرد. همچنین بلعمی متعلق به خاندان ایرانی خراسان که هم زمان با او در بخارا می زیست و در دربار سامانیان حضوری فعال در زمینه دیوانی و فرهنگی داشت، مورد مطالعه قرار گرفته است.
    نتایج پژوهش نشان می دهد مقدسی تنها با تاثیرپذیری از معرفت دینی خود و فارغ از فرهنگ و حتی اوضاع سیاسی زیستگاهش، کتاب تاریخ خود را نگاشته است؛ در حالی که بلعمی، در افزوده هایش بر تاریخ طبری علاوه بر معرفت دینی، از معرفت متعارف جامعه خود تاثیر پذیرفته، در ضمن آن که فهم هر یک از آن دو از دین نیز متفاوت است. نتیجه دیگر آن که نگرش هر یک از آن دو در شیوه تاریخ نگاری شان موثر بوده، به طوری که روش تالیف مقدسی خردگرا، تحلیلی و انتقادی است ونوشته های بلعمی اشعری مذهب به روش توصیفی است.
    کلیدواژگان: مقدسی، بلعمی، تاریخ نگاری، تاریخ نگری، معرفت دینی، معرفت اعتباری
  • محمدعلی چلونگر، زمانه حسن نژاد صفحات 27-48
    جنبش های اجتماعی و سیاسی که جهان ایرانی قرون نخستین اسلامی با آن مواجه بوده است، در تداوم و میراث فکری ایران باستان اند. این جریان ها با بهره مندی از متون و میراث فکری پیشین در این برهه با اتکا بر تحولات سیاسی ناشی از زوال تدریجی دستگاه دینی زردشتی در پی احیای خویش برآمدند. جنبش های اجتماعی و ادبی ممتد زندقه و شعوبیه برجسته ترین این جریان ها به شمار می آمدند که با تکیه و بازخوانی متون فلسفی یونان سعی در تداوم و تبلیغ مباحث عقل محور و مادی در جهان اسلام نمودند.
    ترجمه متون فلسفی و دینی زندقه و یونانی با حمایت طبقات نخبه در این دوران، تاثیری بسزا در انتقال میراث عقلانی و فلسفی ایران باستان که مانویت برجسته ترین گفتمان آن بوده داشته است. با سرکوب و ضعف زندقه، این جریان از پوشش دینی اسلام در جهت ارائه مضامین خویش بهره برد. شباهت مبانی زندیقی با اسماعیلیه، زمینه ساز این فرض می گردد که درون مایه های تفکر زندقه به واسطه جریان ادبی شعوبیه به شیعیان اسماعیلی انتقال یافته است.
    کلیدواژگان: زندقه، شعوبیه، اسماعیلیه، فلسفه یونان
  • هوشنگ خسروبیگی، سپیده خسروانی صفحات 49-73
    بیهق، نام قدیمی سبزوار و یکی از شهرهایی است که پیش از استقرار تشیع در دوره صفوی به تشیع اشتهار داشته است. رواج تشیع در بیهق، مرهون یک دوره تدارک از اواسط قرن دوم هجری است که نقطه عطف آن را باید به حضور امام رضا7 در خراسان و روشنگری های موثر عقیدتی و توحیدی ایشان دانست. یکی از مهم ترین موثران این دوره تدارک، نقبا هستند که سرپرستی امور سادات و علویان را در هر شهری بر عهده داشتند.
    نقابت علویان در نیشابور (کرسی خراسان) در اوایل عصر سامانی به علویان حسینی (بنوزباره) محول شد. پژوهش حاضر به بررسی فعالیت های نقبای آل زباره در نیشابور، دلایل مهاجرت آنان به بیهق و نقش آنان در تعمیق تشیع امامی بیهق پرداخته است.
    یافته های این پژوهش نشان می دهد نحوه سیاست حکومت های شرق در مقابل نقبای زباری که بیشتر تحت تاثیر اختلاف مذهبی و عقیدتی میان دو طرف بود، یکی از اولین دلایل مهاجرت خاندان زباره به بیهق بوده است.
    نقبای حسینی زباره با مدیریت سیاسی دینی و اجتماعی در پی تعهدات نقابتی خود، با بهره گیری از شرایط مساعد مذهبی و حمایت بی شائبه شیعیان امامی بیهق، توانستند با دعوت علمای شیعی و جذب سادات شیعی از اقصی نقاط جهان اسلام در اشاعه و رشد اندیشه های شیعی بکوشند.
    کلیدواژگان: بنی زباره، بیهق، تشیع، شیعه امامیه، نقیب
  • نیره دلیر* صفحات 75-100
    هدف این پژوهش، بررسی چگونگی معرفی مفوضه و عقاید آن ها در منابع اعتقادی روایی و فرق نگاری و نیز بررسی تطور تاریخی رویارویی و مبارزات علمای شیعی از سده سوم تا ششم و مشخص کردن نقطه اوج آن است. از این رو، این پرسش مطرح است که رویکرد و رویارویی علمای شیعی نسبت به تفویض غالیانه از آغاز مواجهه آن ها تا ابتدای سده ششم هجری چگونه بوده است و فرق نگاران چگونه مفوضه را به تصویر کشیده اند؟ یافته های پژوهش نشان می دهد منابع اعتقادی روایی برخلاف منابع فرق نگاری به تفصیل بدین جریان پرداخته اند. این امر نمایانگر دغدغه علما نسبت به انتشار گسترده عقاید تفویضی در جامعه شیعی و تلاش آنان در ابطال ادعاهای گوناگون مفوضه است. یافته های دیگر حاکی از آن است اوج مبارزات علمای شیعه در سده چهارم هجری بوده و پس از آن روند نسبتا کاهشی داشته است.
    کلیدواژگان: مفوضه، علمای شیعه، منابع اعتقادی، روایی، سده چهارم، فرق نگاری
  • حامد قرائتی *، نعمت الله صفری فروشانی صفحات 101-118
    لقب ها و کنیه ها فارغ از سودمندی شان در شناسایی افراد، می توانند منابع مهمی در جریان شناسی فکری، سیاسی و حتی مذهبی به شمار آیند. فلسفه نام گذاری، زمینه و آثار اجتماعی، تطور تاریخی، گونه شناسی منتسبان به این عناوین، وابستگان و هواداران، همگی از ابعادی هستند که در مطالعات تاریخی می توانند دربر دارنده نتایجی مهم باشند. بررسی این لقب ها و عنوان ها با بهره مندی از علوم دیگری همچون انساب، رجال، عرفان، اخلاق و تفسیر نیز می تواند به گستردگی این گزاره ها بیفزاید. «ابوتراب» به عنوان لقب یا کنیه ای که برای نخستین بار درباره علی بن ابی طالب7 به کار رفته، از جمله عناوینی است که بررسی آن می تواند در مقاطع تاریخی مفاهیم و معانی مختلف فکری، سیاسی، اجتماعی و عرفانی را داشته باشد و در تحلیل تاریخ اسلام و تشیع یافته های بسیاری ارائه دهد. این پژوهش با بررسی تطور تاریخی و مفهومی ابوتراب سعی دارد توجه پژوهشگران را به این کارکرد لقب ها و عناوین در مطالعات تاریخی جلب کند.
    کلیدواژگان: ابوتراب، ترابیه، علی بن ابی طالب، لقب، کنیه، تطور تاریخی
  • جمشید نوروزی، شهرام رمضانی* صفحات 119-148
    تاسیس حکومت صفویه و برخی اقدامات آن مانند اعلام تشیع اثناعشری به عنوان آیین رسمی ایران و رویارویی با حکام سنی مذهب همسایه، شماری از فقها و علمای شیعه امامیه را بر آن داشت که به تفکر و بحث درباره مشروعیت سیاسی این حکومت و جواز همکاری یا عدم همراهی با آن بپردازند. در دوران صفویه، پاره ای همکاری و همگرایی متقابل بین نهاد سیاست با نهاد مذهب شکل گرفت و بعضی مجتهدان به مناصب و مشاغلی چون تولیت امور شرعی و منصب صدر یعنی بالاترین مقام دینی و قضایی منصوب شدند. با نگاه به این قبیل موضوعات و نیز روند شکل گیری و تثبیت سلسله صفوی و جریان های موثر در آن، درباره چرایی «توجه سلاطین صفوی به علمای شیعه و تلاش برای جلب همراهی و همکاری علما»، «دلایل استقبال برخی علمای شیعه از دعوت سلاطین صفوی برای همکاری» و «دستاوردهای همکاری و همگرایی متقابل دو نهاد سیاست و مذهب در عصر صفوی» پرسش هایی مطرح می شود.
    این پژوهش، بر آن است که به روش تحقیق تاریخی و شیوه توصیفی تحلیلی متکی بر منابع دست اول و تحقیقات معتبر، چگونگی رابطه علمای شیعه با حکام صفوی، دلایل همگرایی متقابل دو نهاد سیاست و مذهب در عصر صفوی و دستاوردهای مترتب بر آن را بررسی کند. به نظر می رسد، عواملی چون صرافت سیاسی شاهان صفوی برای کسب مشروعیت و تثبیت حکومت، اقتضائات ناشی از گسترش قلمرو حکومت و ضرورت توجه به علایق گروه های متنفذ، به ویژه علما، نیاز متقابل دو نهاد سیاست و مذهب به یکدیگر با توجه به اقتضائات زمانه و شرایط سیاسی منطقه، در فراز و فرود همگرایی متقابل برخی علمای شیعه با حکام صفوی موثر بوده است
    کلیدواژگان: تصوف، مذهب، سیاست، علمای شیعه، سلاطین صفویه
|
  • Parvin Torkamani Azar * Pages 5-25
    The present study falls within the category of epistemology and focuses on religious epistemology and conventional epistemology and has been conducted through internal analysis. The researcher aims at exploring the extent to which historians are under the influence of conventional epistemology of their place of living in their historiography; to what extent they are being influenced by their personal and social epistemology; and how their perception of history determines their method of historiography. In view of that, the attitudes and historiography of two historians have been studied. Motahhar Moqaddasi, Arab in origin, was born in Sistan—as one of the great lands of Iranian culture—grew up there, and later dedicated his book to one of the Samanid governors. Contemporarily, Bal’ami, who was a member of an Iranian family in Khorasan, lived in Bokhara and was engaged in cultural and administrative affairs of Samanid government. The findings of the study reveal that Moqaddasi was exclusively influenced by his personal religious epistemology and has authored his book disregard of the cultural and political conditions of his place of living. Contrary to him, Bal’ami in his supplements to Tabari History shows how he has been influenced not only by the religious epistemology but also the conventional epistemology of his society. Moreover, their perceptions of religion differ. In addition, their attitudes have been influential in their historiography in a way that Moqaddasi deployed a rational, analytical, and critical methodology in his writings while Bal’ami, Ash’ari in religion, wrote descriptively.
    Keywords: Moqaddasi, Balami, Historiography, Perception of History, Religious epistemology, Conventional epistemology
  • Mohammad Ali Chelongar, Zamane Hasannejad Pages 27-48
    The socio-political movements faced by the Iranian world during the early Islamic centuries maintain continuity of the intellectual legacy of the ancient Iran. Such trends strived to revive themselves during this period by means of previous intellectual legacy and texts and through relying on political transformations caused by gradual decline of Zoroastrian religious system. Unceasing social and literary movements of Zindiq and Shuubiyya are the most outstanding examples of such trends. They strived for continuing and disseminating rational and materialistic issues in the Islamic world via relying on and reinterpreting Greek philosophical texts. Translation of Greek and Zindiqi religious and philosophical texts, supported by elites of the era, played an influential role in transmitting rational and philosophical legacy of the ancient Iran—with Manichaeism as its most outstanding discourse. With Zindiqi being suppressed and weakened, this trend exploited the religious face of Islam for conveying its doctrine. Fundamental commonalities between Zindiqi and Ismailia strengthen the hypothesis that the intellectual doctrine of Zindiqi has been transmitted to Ismailia Shias via Shuubiyya literary movement.
    Keywords: Zindiqi, Shuubiyya, Ismailia, Greek philosophy
  • Hooshang Khosrowbeigi, Sepideh Khosrowani Pages 49-73
    Beihagh, the ancient name of Sabsevar, is one of the cities known for its declaration of Shi’ism prior to its establishment at Safavid era. The spread of Shi’ism in Beihagh was as a result of a preparatory stage in the middle of the second century (AH) whose turning point is marked by the presence of Imam Reza (A) in Khorasa and his influential religious enlightenments. The key agents of this preparatory stage were religious chieftains (Noqaba) who were in charge of handling the affairs of Alawis and the Prophet’s descendants in each city. The leadership of Alawis in Neyshabur during early Samanid era was relinquished to Hosseini Alawis ( Benuzbareh). The present study aims at exploring the activities of Zibari religious chieftains in Neyshabur; the reasons for their migration to Beihagh; and their role in deepening Imamate Shi’ism (Twelver doctrine) in Beihagh. The findings of the study reveal that eastern governments’ policies against Zibari chieftains—mainly affected by their religious conflicts—could be seen as one of the major reasons for the Zibaris’ migration to Beihagh. Zibari Hosseini chieftains could work for disseminating and propagating Shia doctrines by means of inviting Shia scholars and attracting Shia descendants of the Prophet from all around the Islamic world and via political, religious, and social managements of their leadership commitments; taking advantage of appropriate religious conditions; and having unceasing supports of Beihagh Twelver Imam Shias.
    Keywords: Bani Zibari, Beihagh, Shiism, Imamate Shiism, Religious chieftain
  • Nayyereh Dalir * Pages 75-100
    Considering religious-narrative resources and science of sects and cults, the present study aims at studying the way the Mofawiza and their doctrines were introduced; the historical changes to Shia intellectuals’ confrontations and skirmishes from the third to sixth centuries and their point of zenith. The questions posed are: How did Shia intellectuals react on and confront Tafwiz from its outset up to the sixth century (AH) and how have sect scholars depicted the Mofawiza? The findings reveal that contrary to sects-related sources, religious-narrative sources have fully elaborated on the trend. This indicates the concerns of religious intellectuals about widespread dissemination of Tafwiz doctrine within Shia society and their due attempts for invalidating various claims made by the Mofawiza. Other findings reveal that Shia intellectuals’ movement rose towards its zenith during the fourth century (AH) and followed a descending trend thereafter.
    Keywords: Mofawiza, Shia scholars, Religious, narrative sources, Fourth century, Science of sects
  • Hamed Gharaati, Nematollah Safri Foroushani Pages 101-118
    Titles and nicknames, as well as aiding to recognize individuals, can act as significant sources for studying intellectual, political, and religious trends. The philosophy of nomination; its background and social consequences, its historical transformations and the status of those carrying the titles and their affiliates and advocates are all aspects whose investigation can reveal significant historical findings. Studying such titles, while benefiting from other sciences like genealogy, biographical evaluation, gnosis, morality, and exegesis can further expand such propositions. Abu Turab, as the title initially attributed to Imam Ali ibn Abi Talib (A), is one of the titles yielding various mental, political, social, and mystical conceptions at different historical eras. It can thus prove effective in analyzing history of Islam and Shi’ism. While studying the conceptual and historical changes to the tile—Abu Turab—the present study draws the attention of researchers to implications of titles and nicknames in historical studies.
    Keywords: Abu Turab, Torabiya, Ali ibn Abi Talib (A), Title, Nickname, Historical transformation
  • Jamshid Norouzi, Shahram Ramazani Pages 119-148
    Establishment of Safavid government and a number of acts conducted by them like declaring Twelver Imam Shi’ism as the state religion of Iran and confronting neighboring Sunni rulers made some Shia jurists and intellectuals reconsider and negotiate the political legitimacy of this government, and if they were permitted to cooperate with it. During Safavid dynasty, there were mutual cooperation and convergence between the two institutes of politics and religion, and some jurists were appointed to administrative posts like supervising religious affairs and chancellorship—as the highest judicial and religious post. Considering such issues as well as the trend of formation and stabilization of Safavid dynasty and factors affecting that a number of questions could be posed. The reasons for attention of Safavid rulers to Shia scholars and their vigorous attempts for having their cooperation and assistance; Shia scholars’ admission to cooperate upon the invitation of Safavid rulers and the consequences of mutual cooperation between the two institutes of politics and religion during Safavid era are the issues that could be investigated. Adopting historical and descriptive research methodology and through using primary sources and valid studies, the present study attempts to investigate the relation between Shia scholars and Safavid rulers; the reasons for mutual convergence between the two institutes of politics and religion during Safavid era and their consequences. It seems that factors like political attempts of Safavid rulers for gaining legitimacy and stabilizing the government, requirements made by expansion of the government territories, the necessity of paying attention to the interests of the influential communities particularly intellectuals, the mutual dependence of the two institutes of politics and religion on each other—concerning the time requirements and political conditions of the region—were all at work in affecting the mutual cooperation between Shia scholars and Safavid rulers.
    Keywords: Mysticism, Religion, Politics, Shia intellectuals, Safavid rulers