فهرست مطالب

پژوهش نامه تاریخ اسلام - سال هفتم شماره 25 (بهار 1396)

پژوهش نامه تاریخ اسلام
سال هفتم شماره 25 (بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/04/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محسن معصومی*، حسین بیاتلو، محمد نورمحمدی صفحات 5-22

    فتح سریع و برق آسای ایران به دست عرب ها که در بسیاری از شهرها و مناطق، دست کم پس از شکست در نبرد نهاوند، بدون مقاومتی جدی و سازمان یافته صورت گرفت، از موضوعات جالب توجه در تاریخ ایران و اسلام است. در این میان، بررسی انگیزه هایی که موجب شد ایرانیان در بسیاری از شهرها با فاتحان مسلمان مصالحه کنند، اهمیتی ویژه دارد. جست وجو در عهدنامه ها و صلح نامه هایی که در قرن نخست هجری میان ایرانیان و عرب ها منعقد شد، برای دست یابی به این انگیزه ها بسیار مفید و کارگشا خواهد بود. مطالعه این عهدنامه ها نشان می دهد انگیزه کسب منافع اقتصادی یا دفع ضررهای مادی و نیز تلاش برای دست یابی به امنیت جانی و مالی، در تمایل ایرانیان به مصالحه با عرب ها بیشترین سهم را داشته است؛ به گونه ای که در بیشتر عهدنامه ها، حفظ منفعت و دفع مضرت مادی، نخستین و مهم ترین خواسته ایرانیان مصالحه جو بوده و حفظ دین و معتقدات زرتشتی، در واداشتن آنها به مصالحه، سهم کمتری داشته است.این نوشتار، با بررسی عهدنامه های موجود میان ایرانیان و عرب ها در سده نخست هجری، قصد دارد به واکاوی سهم هر یک از انگیزه های اقتصادی و دینی ایرانیان در کشاندن آنها به مصالحه بپردازد و در نهایت، امکان مقایسه این دو نوع انگیزه را برای خواننده فراهم کند.

    کلیدواژگان: ایرانیان، عرب ها، انگیزه های مصالحه، فتوحات، عهدنامه ها
  • رضا شجری قاسم خیلی صفحات 23-41

    در این پژوهش، زمینه ها و دلایل شکل گیری رویکرد اسلام گرایانه در ایران با محوریت نگرش هویتی ابن قتیبه دینوری، تحلیل و بررسی می شود. هدف پژوهش حاضر، نشان‏دادن ریشه و تبار دیدگاه اسلام گرایانه، واکاوی زمینه ها و دلایل تکوین رویکرد اسلام گرایانه در ایران است. بررسی تغییرات فرهنگی و تحول هویتی در میان برخی از ایرانیان در دوران اسلامی، از دیگر اهداف اصلی این جستار به شمار می رود. به نظر می رسد مطالب ضدایرانی و عرب مآبانه اسلام گرایانی چون ابن قتیبه دینوری، واکنشی تند به برخی از شعوبیان افراطی بوده که مجموعه ای از تفکرات افتخار به تاریخ، ذم و تحقیر اعراب، به سخره گرفتن آداب و قواعد اسلام و... را در خود داشتند. بی گمان یکی دیگر از دلایل تکوین جریان هویتی اسلام گرا در ایران دوران نخستین اسلامی و تفضیل عرب بر عجم از جانب آنها، شدت تمایلات اسلام گرایانه این گروه و عدم تمایز بین عرب و دین اسلام بوده است. به دیگر سخن، بینش اسلام گرایانه، افزون بر عدم تمایز بین اسلام و عرب، برآمده از ارادت و تعصب این دانشمندان ایرانی به دین اسلام بود.
    روش انجام این پژوهش در سطح داده شناسی، روش تحقیق اسنادی تاریخی و کتابخانه ای و در سطح ارزیابی داده ها و تجزیه و تحلیل آنها، با مدل توصیفی تحلیلی است.

    کلیدواژگان: ابن قتیبه دینوری، اسلام گرایی، شعوبیه، ابوریحان بیرونی، بدیع الزمان همدانی
  • حسن زندیه، مریم بلندی صفحات 43-58

    در حکومت اسلامی _ شیعی، هر نوع سند شرعی باید تحت اجتهاد فقها و حکام شرع و کاتبان امور شرعی نگاشته می شد. ازاین رو، ارزش و اعتبار شهادت که به عنوان بینه ای شرعی مورد تاکید فقها قرار داشته، با گذشت زمان همواره ثابت مانده است.استشهادنامه ها، یکی از انواع اسناد شرعی هستند که اگر به گونه ای علمی و با کمک دانش و فن سندشناسی مورد بررسی قرار گیرند، می توانند برای فهم زندگی و تعاملات اجتماعی، اقتصادی و حقوقی جوامع انسانی پیشین مفید واقع شوند.این گونه اسناد، با هدف درج شهادت گواهان، به عنوان یکی از دلایل اثبات دعوی نگاشته شده اند و زبان ادبی خاصی دارند که با واژگان فقهی _ حقوقی عجین است.پژوهش حاضر به لحاظ ماهیت تاریخی خود، پژوهشی توصیفی _ تحلیلی است و هیچ گونه پیشینه تحقیقی ندارد. داده های لازم نیز از طریق بررسی اسناد و منابع گردآوری شده اند. از آن جا که در عرف قدیم، استشهادنامه را علاوه بر نام متداول آن، محضر نیز می نامیدند، پس از بیان کاربرد متفاوت واژه محضر در متون کهن، سه محضر مهم تاریخی ذکر شده و اصول و شیوه های نگارشی، زبانی و مضمونی آنها مورد بررسی و تبیین قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: سند، شرع، حقوق، شهادت، محضر، متون استشهادی
  • لیلا نجفیان رضوی صفحات 59-76

    مناسک حج در آیین اسلام، فرصتی بی بدیل برای تزکیه نفس انسان ها، مایه ایجاد وحدت در امت اسلامی و اثرات سازنده بی شمار دیگر است. این فریضه دینی که پیامبر اسلام6 و ائمه: بر انجام آن تاکیدی ویژه داشتند، در زمانی کوتاه پس از درگذشت رسول خدا6 به ابزاری برای جهت دهی به اهداف سیاسی حاکمیت و نیز مخالفان آن تبدیل شد. تناقض رویکرد عامه مسلمانان به حج، با آن‏چه هدف طبقه حاکم و گروه های رقیب آن از حج گزاری در دوره های مختلف تاریخ اسلام بوده، برای پژوهشگران حوزه تاریخ، مسئله ای تامل برانگیز است. با توجه به خیزش حسنیان و عباسیان برای کسب قدرت از اواخر خلافت امویان و امکان بهره وری آنها از موسم حج در جهت پیشبرد اهدافشان، پژوهش حاضر بر آن است که به روش توصیفی تحلیلی، به این پرسش اساسی پاسخ دهد که شیوه های بهره گیری عباسیان و حسنیان، از اواخر دوره اموی تا پایان اولین دوره قیام های سادات حسنی، از موسم حج چگونه بوده است؟
    فرضیه مقاله آن است که در اواخر دوره مروانی، موسم حج فرصتی برای دیدار، تجدید پیمان و برنامه ریزی علیه حاکمیت (عرصه همگرایی دو طیف اقتدارطلب) بود؛ اما پس از روی کار آمدن عباسیان، به ابزاری برای کنترل فعالیت های سیاسی سادات حسنی از سوی حاکمیت و اغتنام فرصتی برای رازگشایی سیاست انحرافی عباسیان و حتی تمایل به حذف آنان از سوی هواداران حسنیان (واگرایی دو طیف رقیب) بدل شد.

    کلیدواژگان: سادات حسنی، عباسیان، موسم حج، همگرایی، واگرایی
  • فاطمه سادات علوی علی آبادی، محمد سپهری، سید عیرضا واسعی صفحات 77-96

    هجرت آدمیان به سرزمین دیگر، با انگیزه هایی مختلف صورت می گیرد؛ اما در فرهنگ اسلامی بر دو عنصر بیشتر تاکید شده است؛ آموختن دانش و اصلاح جامعه. بیشترین هجرت پیشوایان و بزرگان مذهبی، به سائقه دوم بوده است؛ هرچند گریز از فشارهای سیاسی اجتماعی یا پیداکردن مکانی بهتر و امن تر برای زندگی، از نظر دور نیست. در میان هجرت های تبلیغی نیز برخی جنبه مبارزه با اندیشه ها یا اقدامات غیراسلامی را در دستور کار داشته اند که از ارزش بیشتری برخوردار است. مهاجرت ابوالحسن علی ، فرزند امام باقر7 به کاشان، ازجمله مهاجرت هایی است که به نظر می رسد بیشتر با انگیزه اخیر رخ داده و تاثیری مناسب در منطقه گذاشته است و از این رو، شایسته بررسی و واکاوی است. وی به درخواست مردم کاشان از امام باقر7 و به عنوان نماینده آن حضرت، در درجه نخست برای ترویج اندیشه های بنیادین شیعی در منطقه هدف و در مرتبه بعد، جلوگیری از پیشرفت کار و نفوذ اندیشه های بیگانه در منطقه، هجرت کرد. البته بررسی ها نشان می دهد که اوضاع فرهنگی و تمدنی کاشان در این تصمیم گیری بی تاثیر نبوده است. او در مسیر تحقق ماموریت، فعالیت هایی قابل توجه انجام می دهد که می تواند الگوی زیست شیعی به شمار آید؛ چنان‏که مهاجرتش چه در زمان حیات و چه پس از آن، آثار و پیامدهایی درخور داشته است. بر این اساس، مسئله اصلی پژوهش، نشان دادن انگیزه و پیامد هجرت ابوالحسن علی‏ بن‏ محمد باقر8 به کاشان است، با این فرضیه که هجرت وی، در پی درخواست مردم منطقه از یک سو، وجود بستر مناسب از سوی دیگر و با انگیزه ترویج دین و مبارزه با بدکیشان از دیگرسو بوده است.

    کلیدواژگان: علی بن محمد باقر، امام زادگان، مهاجرت، کاشان، یهودیان
  • محمد محمودپور، ندا گلیجانی مقدم، سمانه خلیلی فر صفحات 97-111

    بررسی جغرافیای تاریخی شهرها، چه به معنای تاثیر جغرافیا بر حوادث تاریخی و چه به معنای بررسی نام گذاری آنها، در زمره پژوهش های تاریخی است که به مورخ کمک می کند با استفاده از این روش، افزون بر تحلیل داده های تاریخی و ارائه اطلاعات جدید، صحت و سقم برخی دیدگاه ها و تحقیقات مشهور را بررسی کند. در تحقیقات جدید درباره تاریخ شکل گیری و نام گذاری شهر رشت، اختلاف نظر وجود دارد. به باور برخی، قدمت این شهر به آغاز دوره صفوی می رسد و بر این اساس، واژه «رشت» را ماده‏تاریخ تاسیس آن می دانند.در این نوشتار، ابتدا با استناد به منابع تاریخی و جغرافیایی، چگونگی تاسیس و شکل گیری شهر رشت مورد بررسی قرار می‏گیرد و مشخص می‏شود که برخلاف دیدگاه رایج و مشهور، رشت از آبادی های کهن گیلان بوده و دست کم از قرن چهارم هجری وجود داشته است. سپس با بهره گیری از زبان شناسی، دیدگاه های گوناگون مورخان، جغرافی دانان و لغت نامه نویسان درباره واژه رشت، مورد بررسی قرار می‏گیرد و از میان دیدگاه های مطرح شده درباره وجه تسمیه این واژه، مشخص می‏شود جاینامه رشت، برگرفته از موقعیت جغرافیایی آن بوده و ماده تاریخ پنداشتن آن اشتباه است.

    کلیدواژگان: گیلان، رشت، شهرهای اسلامی، جغرافیای تاریخی رشت، نام گذاری رشت
|
  • Mohsen Maesoumi *, Hossein Bayatloo, Mohammad Noormohammadi Pages 5-22

    The quick conquest of Persia by the Arabs, which took place in many cities and regions, at least after the defeat of Nahavand, without serious and organized resistance, is one of the the most interesting issues in the history of Iran and Islam. Meanwhile, the study of the motivations that made Iranians compromise Muslim conquerors in many cities is of a high significance. Searching in treaties and peace agreements that were concluded between Iranians and Arabs in the first century A. H. would be very useful for achieving these motives. The study of these treaties shows that the incentive to obtain economic benefits or to repatriate material losses, as well as efforts to achieve Life and financial security, has had the largest share in the Iranian desire for reconciliation with the Arabs. As in most treaties, the maintenance of the benefits and the dispossession of material property was the first and most compelling demand of Iranians, and the preservation of Zoroastrian religions and beliefs had a smaller share. This article, by examining the existing treaties between Iranians and Arabs in the first half of the first century A. H., aims to study the contribution of each of the Iranian economic and religious motives to compromise them, and ultimately provide the reader with the possibility of comparing these two types of motivation.

    Keywords: Iranians, Arabs, compromise motives, conquests, treaty
  • Reza Shajari Qasemkheili Pages 23-41

    In this study, we are trying to analyze the background and reasons of the formation of Islamist approach in Iran through identity attitude Ibn Qutayba Dīnawarī. The aims of this study were to show the origins of Islamist views, analysis and reasons underlying the development of Iran's Islamist approach and Study cultural and identity changes among some of the Iranian in the islamic era. It seems anti-Iran and Arab devotee ideas, Islamists such as Ibn Qutayba Dīnawarī had been harsh reaction to some extreme Shu'ubian that had accumulated collection of thoughts honor to history, blame and humiliate the Arabs, ridicule the customs and rules of Islam, etc. Undoubtedly, another reason of the creation Islamist approach in Iran during the early Islamic era and Arab superiority over Ajam from them, had been their Islamist tendencies intensity and lack of distinction between Islam and the Arab. In other words Islamist vision was in addition to the lack of distinction between Islam and the Arab, result of devotion and Prejudice Iranian scientists to Islam. The method of this research is data collection, Historical and Library Documentary Research Method, data evaluation and analysis of them by descriptive-analytic model.

    Keywords: Ibn Qutayba Dīnawarī, Islamist, Shu'ubiyya, Abū Rayḥān Bīrūnī, Badi' al-Zaman al-Hamadani
  • Hasan Zandieh, Maryam Bolandi Pages 43-58

    In Islamic-Shi'i governments, every legal document must be based on Under the ijtihad of jurists and religious rulers and scribes of religious affairs. Hence, the value and validity of martyrdom, which has been emphasized by the jurisprudents as religious intercourse, has always been Fixed with the passage of time. “Affidavit” (Istish'had-nameh) are one of the types of legal documents that if To be examined scientifically and with the help of the knowledge and documentary methods, can be useful in understanding the life and social, economic, and legal interactions of previous human societies. Such documents have been written as one of the proofs of the evidence in order to insert the testimony of the witnesses, and have a certain literary language that is spelled out by vocabulary the legal juristic law. The present research is descriptive-analytic in its historical nature and does not have any investigative background. The data are also collected through a review of documents and resources. Since in the old tradition, “Affidavit” (Istish'had-nameh) is called “Mahzar”, in addition to its common name, after the expression of the different use of the term in the ancient texts, three history important Mahzar have been mentioned and the principles and methods of their writing, linguistic and their content have been examined and explained.

    Keywords: Document, legal, juristic, Affidavit (Istish'had-nameh), Mahzar, Affidavit Documents
  • Leyla Najafian Razavi Pages 59-76

    Hajj rituals in Islam is unique opportunity for refinement , Create unity in Islamic Ummah and the other effects. This religious rites, which the Prophet of Islam and Imams emphasized on doing so, became a tool shortly after the death of the Prophet of God, implement for direction to political goals and opponents. The contradiction of the public Muslim approach to Hajj, With what the aim of the ruling class and its rival groups has been from the incarnation in different periods of Islamic history, Is a reflective issue For researchers in the field of history. Considering the Motivation of Hasanid and Abbasid for power since the end of the Umayyad caliphate and the possibility of their productivity from the Hajj season in order to advance their goals, The present study is descriptive-analytic, Answering this fundamental question, the ways of using Abbasids and Hasanid from the end of the Umayyad period to the end of the first period of Sadat Hosni's uprisings How was it from the Hajj season. The hypothesis of the paper claims that Hajj was the opportunity to visit, renewal and planning against sovereignty in the late Umayyad period but after come to rule Abbasids, hajj was a tool for control Sadat Hasanid political activities.

    Keywords: Sadat Hasanid, Abbasids, hajj season, Convergence, Divergence
  • Fatemeh Sadat Alavi Aliabadi, Mohammad Sepehri, Seyed Alireza Vasei Pages 77-96

    Human migration is driven by various motivations, but in Islamic culture has been underlined on two more elements; learning the knowledge and reforming the society in the light of propagation of religion; the greatest emigration of religious leaders were the latter motivation. However, avoiding from socio-political pressures or finding a better and more secure place to live couldn’t be ignored. Among propaganda emigration, there is some aspect of the struggle against non-Islamic thoughts or actions in an agenda that was worth more. The Immigration of Abolhasan Ali, the son of Imam Baqir, (AS) to Kashan, is one of the most recent migrations that has occurred in the past and has been able to influence the region well, so it is worth examining. He emigrated to the request of the people of Kashan from Imam Baqir and as his representative to promotion the foundations of Shiite thought and prevention the progress of the Jews, although the cultural and civilization of Kashan has been affected in this decision. However, studies show that Kashan's cultural and civilian conditions have not been affected by this decision. On the path to fulfilling his mission, he performed significant activities that can be a living pattern Shiites, As its migration, both during and after its life, has had its effects and consequences. Accordingly, the aim of the study is the performance of Imamzadeh Abolhasan Ali in Kashan and to show the effects and motives of his emigration, With the assumption that this migration, following the request of the people, on the one hand , has a proper platform on the other, with the motive of promotion religion and as well as, fighting with irreligious people, which is followed by the method of historical analysis.

    Keywords: Ali ibn Muhammad al-Baqir (AS), Imamzadeh, migration, Kashan, The Jew
  • Mohammad Mahmoudpour, Neda Golijani, Samaneh Khalilifar Pages 97-111

    The study of the historical geography of cities, both in terms of geography's impact on historical events and in the sense of their naming, is one of the historical studies that helps the historian by using this method, in addition to analyzing historical data and presenting new information, veracity and dilemma Check out some famous reviews and research. There is a controversy in the new research on the history of the formation and naming of Rasht city. According to some, the city dates back to the beginning of the Safavid period, and on this basis, the term Rasht is considered the matter of its founding date. In this article, firstly, based on historical and geographical sources, the way of establishment and formation of the city of Rasht was investigated and it was found that contrary to the popular view, Rasht was an ancient villages of Gilan, and at least since the fourth century AH was existed. Then, using linguistics, various views of historians, geographers and dictionaries about the word Rasht were examined, and from among the views expressed on the meaning of this term, it was determined that the dynamics of Rasht was based on its geographic location, and it is incorrect to consider the date.

    Keywords: Gilan, Rasht, Islamic Cities, Historical Geography of Rasht, Rasht naming