فهرست مطالب

مجله ادبیات پارسی معاصر
سال یکم شماره 1 (بهار و تابستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/05/05
  • تعداد عناوین: 7
|
  • زهرا انصاری صفحه 1
    صادق چوبک متعلق به نسل دوم نویسندگان ایرانی است که پس از تثبیت داستان کوتاه، در ارائه نمونه هایی موفق در این عرصه کوشیدند. چوبک در داستان هایش به زندگی اقشار بینوا و فرودست پرداخت و از زبان و لحن آنان سود برد تا واقعیت های زشت و تلخ حیات را با دقت و جزئیات تمام به تصویر کشد. نثر فارسی در دوره مشروطه با تحولات عمده و چشمگیری در گستره لفظ و معنا روبه رو شده است. عوامل متعددی در ایجاد این تحولات دخیل اند که روزنامه نگاری یکی از مهمترین آنها است. روزنامه وقایع اتفاقیه که یکی از اولین های حوزه روزنامه نگاری و نخستین روزنامه فارسی زبانی است که در سال های متمادی به طور مرتب انتشار یافته است به دلیل تقدم، جذابیت ها و حساسیت های ویژه ای دارد که بررسی مفصل ویژگی های سبکی آن، به درک صحیح تر و علمی تر سیر تحول نثر فارسی به طور عام، و نثر دوره قاجار به طور خاص، کمک زیادی می کند.
    در این مقاله، مهم ترین ویژگی های سبکی این روزنامه، با ذکر شواهد متعدد از نثر آن، تحلیل و دسته بندی شده است.
    کلیدواژگان: روزنامه وقایع اتفاقیه، دوره قاجار، ویژگی های زبانی و محتوایی
  • تقی پورنامداریان، ناهید طهرانی ثابت * صفحه 25

    صنایع بدیعی از دیرباز مورد توجه شاعران و نویسندگان بسیاری بوده است. علی رغم تفاوت های آشکاری که شعر نو در عرصه وزن و قافیه و نیز عاطفه و مضامین آن با گذشته دارد، و با وجود اظهارات صریح نیما مبنی بر ناکارآمدی دانش بدیع، حضور آرایه های ادبی را در شعر نو نمی توان نادیده گرفت. بررسی بدیع در اشعار چهار تن از شاعران معاصر نیما، سپهری، اخوان ثالث و شاملو نشان می دهد که فنون بدیعی در شعر نو، جنبه تصنعی خود را از دست داده و به صورت طبیعی و براساس انواع تداعی ظهور یافته است. آنچه در این زمینه در شعر ایشان بیشتر به چشم می خورد، آن دسته از فنون لفظی بدیع است که علاوه بر ایجاد موسیقی، در ایجاد انسجام نیز نقش موثری ایفا می کند. فنون معنوی بدیع، در شعر نو چندان ظهور و بروزی ندارد. مواردی که در این بخش دیده می شود، اغلب بر تضاد و تناسب استوارند. در این مقاله، ضمن بیان تفاوت های شعر نو و شعر کلاسیک، فنون بدیعی در نمونه هایی از اشعار شاعران مذکور بررسی و با یکدیگر مقایسه شده است.

    کلیدواژگان: صنایع بدیعی، شعر نو، نیما، سپهری، اخوان، شاملو
  • مصطفی دشتی آهنگر صفحه 39
    رمان هایی که در سال های اخیر، زنان خلق کرده اند، شباهت های فراوانی با هم دارند. به نظر می رسد نویسندگان زن خواسته یا ناخواسته از الگوی واحدی برای نگارش رمان های خود استفاده می کنند. در این مقاله سعی شده است تا وجود شباهت ها در پیرنگ چهار رمان اثبات شود. برای تحلیل این مسئله، از رویکرد ساختارگرایی استفاده شده است، چرا که در ساختارگرایی، ادبیات با دیدگاهی کلی و خود بسنده مطالعه می شود. با استفاده از این رویکرد، شباهت ها و جهت گیری اصلی این رمان ها در پیرنگ کشف می شود. پیرنگ این رمان ها کمابیش شباهت های ساختاری عمده ای با هم دارند. دلیل این شباهت ها پیش از هر چیز، وضعیت فرهنگی مشابه پدیدآورندگان این رمان ها است که باعث شده است ساختارهای ذهنی مشابهی در خلق آثار دیده شود. در این مقاله ابتدا توضیح مختصری درباره ساختارگرایی داده می شود، سپس در بخش بحث و بررسی، آن دسته از نظریات ساختارگرایان، که با موضوع مقاله ارتباط دارد، به طور خلاصه مرور می شود. مباحثی درباره پیرنگ و بحث های تخصصی تر ساختارگرایان درباره آن نیز در همین قسمت آمده است. در پایان نیز مطالعه موردی پیرنگ چهار رمان از منظر ساختارگرایانه آورده شده است که نشان می دهد پیرنگ این رمان ها از الگویی کلی پیروی می کند. رمان های بررسی شده عبارتند از: 1. خط تیره آیلین (ماه منیر کهباسی)،2. چراغ ها را من خاموش می کنم (زویا پیرزاد)، 3. چه کسی باور می کند رستم (مهرانگیز شریفیان)، 4. رویای تبت (فریبا وفی).
    کلیدواژگان: ساختارگرایی، زبان، گفتار، کارکرد، رمان، پیرنگ
  • اسحاق طغیانی، سمیه صادقیان صفحه 61
    یکی از نقش های زبان، نقش ادبی آن است که نقطه پیوند زبان شناسی و ادبیات به شمار می رود. در نقش ادبی، تاکید بر پیام است و از اینجا است که زبان پیام بر زبان معیار برجسته می شود. زبان شناسان این برجسته سازی را به دو طریق انجام می دهند: انحراف از زبان معیار با عنوان هنجارگریزی، و افزودن قواعدی به زبان معیار با نام قاعده افزایی در سه سطح معنا، صورت و تحقق صوری زبان. هنجارگریزی سخن را به شعر نزدیک می سازد و قاعده افزایی لباس نظم بر آن می پوشاند.
    از آنجا که مجموعه شعر از این اوستا نماینده اوج هنری اخوان ثالث است، در این مختصر، بارزترین گونه برجسته سازی در آن یعنی هنجارگریزی معرفی می شود. علاوه بر بسامد بالای هنجارگریزی در مقایسه با قاعده افزایی در سخن اخوان، هنجارگریزی در سطح معنا بیش از انواع دیگر آن دیده می شود. این گونه شامل مباحث بیان و بدیع معنوی است که جنبه تخیل را در شعر به اوج می رساند؛ به ویژه اینکه تشبیه و استعاره دو شکل بارز صور خیال به میزان بالایی در آن به کار رفته است. پس از آن، هنجارگریزی زمانی، یعنی کاربرد کلمات کهن، فراوان به چشم می خورد و بنابراین مشاهده می شود که انواع دیگر هنجارگریزی که از فخامت سخن می کاهد، در شعر اخوان کمتر یافت می شود.
    کلیدواژگان: اخوان ثالث، از این اوستا، برجسته سازی، هنجارگریزی، نقش ادبی زبان
  • ابوالقاسم رادفر، ملیحه کریمی پناه صفحه 81
    اسطوره، پیوند بسیار نزدیکی با هنر، به ویژه شعر، دارد. اسطوره در فرهنگ و تمدن یک ملت ریشه دارد؛ و ادبیات، یکی از عوامل جاودانگی و حیات فرهنگ و تمدن ملت ها است. شاعران، اسطوره ها، باورها و رویاهای مهم و کهن اقوام خود را می پرورانند و درنتیجه پیوند با اسطوره های دوران کهن تا باورهای زمان خویش، طی یک جریان درونی در ناخودآگاه جمعی، به پویایی و بازآفرینی آنها می پردازند.
    بازتاب اسطوره ها در شعر م. سرشک بسیار چشمگیر است. وی پیوند عمیقی با ادبیات و فرهنگ قومی و دیدی وسیع به آن دارد تا جایی که باورها، اساطیر و رخدادهای مهم در آیینه اشعارش منعکس می شود. او به انسان عشق می ورزد و انسان های پاک و وارسته، فراتر از زمان و مکان در شعر او جلوه ای اسطوره ای می یابند.
    در مقاله حاضر، تجلی اسطوره ها به مفهوم عام و در گستره تاریخی فراتاریخی در شعر م.سرشک در پنج دسته بررسی شده است: الف) تجلی اسطوره های ملی قومی، ب) تجلی اسطوره های پیامبران، ج) تجلی اسطوره های عرفانی، د) تجلی اسطوره های شاعران، ه) تجلی اسطوره های فرا ملی جهانی.
    کلیدواژگان: اسطوره، شعر، ناخودآگاه جمعی، شعر م، سرشک
  • فاطمه مدرسی، رقیه کاظم زاده صفحه 101
    تکرار واژه و جا به جایی آن در ساختار متن، یکی از عواملی است که موجب غرابت بخشیدن به زبان شعری یک شاعر می گردد. یکی از عوامل تشخص زبان شعری حسین منزوی نیز «تکرار واژه» در غزلیات اوست. «تکرار واژه» در غزلیات حسین منزوی افزون بر این که مربوط به شیوه بیان اوست و توجه خواننده را از محتوای گزاره ای پیام به خود پیام معطوف می گرداند، در عین حال برای تحت تاثیر قرار دادن ساختار معنایی غزلیات او نیز به کار گرفته شده است. بدین گونه که منزوی، در کنار تکرار واژه، عناصر ادبی و هنری دیگر نظیر تقابل، ای هام، تناسب معنوی و... را هم به کار برده است. در این پژوهش، مقوله «تکرار واژه»، که منزوی برای برجسته نمودن زبان شعر خویش از این شگرد، بهره جسته، مورد بررسی و مداقه قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: تکرار، واژه، منزوی، برجسته سازی، غزل
  • رحمان مشتاق مهر صفحه 117
    صادق چوبک متعلق به نسل دوم نویسندگان ایرانی است که پس از تثبیت داستان کوتاه، در ارائه نمونه هایی موفق در این عرصه کوشیدند. چوبک در داستان هایش به زندگی اقشار بینوا و فرودست پرداخت و از زبان و لحن آنان سود برد تا واقعیت های زشت و تلخ حیات را با دقت و جزئیات تمام به تصویر کشد. او در این راه از امکانات و صناعات روایی ویژه ای استفاده کرد که بررسی مجموعه آنها موضوع تحقیق حاضر است. در این مقاله کوشش شده است همه اجزای روایی در داستان های کوتاه چوبک از طرح و شخصیت گرفته تا زاویه دید، زبان،... تجزیه و تحلیل شود.
    کلیدواژگان: ادبیات معاصر، صادق چوبک، داستان کوتاه، شکل شناسی، ناتورالیسم، گفت وگو، زبان عامیانه
|
  • Zahra Ansari Page 1
    Persian prose at the time of constitution have been faced with verbal and content major changes Journalism is one of the most important reason of these developments. “Roozname vaghaye ettefeghiye” is one of the first news papers in Iran that was publishing during long years. Studying the verbal and stylistic characteristics of this news paper can help us to better realize about Persian prose style especially in Qajar era.
    Keywords: “Roozname vaghaye ettefeghiye”, Qajar era
  • Taqi Pournamdariyan, Nahid Tehrani Sabe Page 25

    Figures of speech have been considered by many of poets and writers since many years ago. Despite obvious differences that happened in the rhyme and rhythm’ Modern poetry and it’s emotion and epigrams with the past and Nima’s explicit statements based on the inefficiency of Badi, the presence of figures of speech in the Modern poetry cannot ignore. The study of Badi in the poems of four contemporary poets shows that figures of speech in the Modern poetry have lost its artificial aspect and have emerged in natural form and based on a variety of the association. What is in this field in their poetry more seen that group of the figures of diction which they have effective function in creation cohesion moreover verbal music. The figures of thought are not a lot in modern poetry. The cases where are seen often in this part base on antithesis and taxis. In this paper the differences between modern poetry and classical poetry is expressed and figures of speech in examples of poems’ mentioned poets are studied and compared with each other.

    Keywords: figures of speech, modern poetry, Nima, Sepehry, Akhavan, Shamloo
  • Mostafa Dashti Ahangar Page 39
    Novels created by women in recent years are similar in many aspects. It seems that women novelists, deliberately or not, follow the same principle in writing their novels. The present paper primarily aims to prove that there are similarities in four novels. Structuralism is the approach put into effect to analyze the issue whereas it studies literature with a general and self-sufficient standpoint. Through structuralism, major similarities and purposes of these novels will be unveiled in a number of story elements especially in plot. More or less, the novels share major structural similarities in plot. The main reason behind such similarities is the same cultural situation the creators of these novels live in that leads to the same mental structures used in writing the novels. This paper, firstly explain structuralism concisely. Afterward in the chapter Argument, studies the structuralist's viewpoints that intercommunicate with this paper. Discusses cases in association with plot and specialized viewpoints structuralism about it. Following the plan, third chapter provides a case study on the plot at four novels which shows plot of these four novels, follow the one plan; and finally, the last chapter analyzes the findings of the research and provides a conclusion as well.
    Keywords: Structuralism, language, speech, function, Novel, Plot
  • Eshaq Toqyani, Somayye Sadeqiyan Page 61
    One of the language's functions is the literary function. It is the spot of joint of the linguistics and literature. In the literary function, the focus is on the message; so the language of this message distinct of the standard language. The linguists explain this Foregrounding in two ways: escape the standard language that is named Deviation and adding the some rules to it that is named Extra regularity, in three levels: meaning, form and formal realization. The Deviation near the speech to the poetry and the Extra regularity verse it. In this short text, we pay to the most obvious Foregrounding, Deviation, in the Az in Avesta book; because it shows the Akhavan's art. In addition to so many Deviations forward to the Extra regularity in the Akavan's poetry, meaning Deviation is rather than the other kinds of Deviation. This kind contains the Figurative language and meaning Rhetoric topics that increase the imagination. Especially the Simile and Metaphor, two forms of poetic images, have used greatly. Then the temporal Deviation, the use the archaic words, is seen plenty; so we see that the other kinds of Deviation is found rarely; because these reduce the word's glory. Instance is found in the Akhavan's poetry too, that is untitled or isnt dependent on the mentioned kinds exactly.
    Keywords: Akhavan Saleth, Az in Avesta, Foregrounding, deviation
  • Abolghasem Radfar, Malihe Karimipanah Page 81
    Myth has a very close connection with Art specially poetry; myth has its roots in nation’s culture and civilization and literature is truly one of factors making nations’ culture & civilization eternal; myth poets, nurture their people’s main and dreams and by connecting the old time myths with their time beliefs, through an inner process in the collective unconscious, they make the myths active and restored; Myth reflection in M. Sereshk’s poetry is salient; he has such a profound connection to literature and ethnic culture and a very comprehensive look in their regard that their beliefs, myths and major events are reflected in his poem: he loves mankind and virtuous men are mythically manifested superior to time and in his poetry; The present Research analyzes manifestation of myth general concept and in a historical super-historical context in five groups: A) National-Ethnic Myths Manifestation B) Prophets Myths Manifestation C) Gnostic Myth Manifestation D) Poets Myth Manifestation E) Supranational-Super-world Myth Manifestation
    Keywords: Myth, poem, Collective Unconscious, M.Sereshk's Poetry
  • Fateme Modarresi_Roqayye . Kazemzade Page 101
    Word repetition and substitution in the body of the text, are among the factors that cause alienation ion of the poets language. One of the distinguishing features of Monzavi`s poetic language is this “Word repetition”. Not only does this prevailing “word repetition” feature as the prominent characteristic of Monzavi`s poetry, and direct the reader’s attention away from the content of utterance toward its underlying message, but it also affects the semantic structure of his lyrics. It`s also note worthy that Monzavi has employed other literary and artistic elements, such as “contract”, Multiple meaning”,”taxis” and …, in addition to word repetition. The current study is after probing word repetition as of Monzavi`s resources in developing his poetic language.
    Keywords: repetition, word, Monzavi's foregrounding, lyric
  • Rahman Moshtaqmeher Page 117
    Sādegh Chuback belong to the second generation of Iranian Writers, Who having consolidated the short story as a genre in Iran, have attempted to present proper examples of it in their short stories. Chuback dealt with the lives of the lower class and the poor and presented their tone and language in the best possible way to display the ugly and bitter realities of life in a very exact and detailed manner. To achieve this end, he exploited various means and techniques of story-telling which make the purposes of the present study. This paper attempts to consider and analyze almost all of the narrative details and techniques in Chuback’s short stories such as plot, character, point of view, language, ect.
    Keywords: Contemporary literature, Sādegh Chuback, short story, Typology, Naturalism, dialogue, vernacular