فهرست مطالب

ادبیات پارسی معاصر - سال چهارم شماره 2 (تابستان 1393)

مجله ادبیات پارسی معاصر
سال چهارم شماره 2 (تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/06/12
  • تعداد عناوین: 8
|
  • ابوالحسن امین مقدسی*، صابره سیاوشی صفحات 1-29
    شوقی و بهار دو شاعر برجسته معاصرند که به سبب داشتن ویژگی های مشابهی چون هم زمان بودن، مسلمان بودن، زیستن در هنگامه استبداد سیاسی، درگیری با کشورهای استعمارگر، آزادی خواهی، داشتن مبارزات انقلابی، و تحمل تبعید و زندان، از نظر فکری و ادبی بسیار به هم نزدیک اند. این مشابهت به حدی است که به رغم بی خبری این دو شاعر از یک دیگر و این که هیچ نام و نشانی از یکی در دیوان دیگری به چشم نمی خورد، روح مشترکشان آن ها را کاملا آشنا جلوه می دهد. دو روحی که در سایه تربیت اسلامی بالیده اند و به کمال رسیده اند.
    بررسی تطبیقی اشعار این دو شاعر نشان می دهد که میهن دوستی و عشق به وطن از جلوه های بارز اندیشه آن هاست. بازتاب این وطن دوستی در اشعار ایشان آن چنان گسترده است که به عنصری سبک ساز و تعیین کننده در سطح محتوایی و زبانی شعر آن ها تبدیل شده است.
    نگارندگان در این پژوهش کوشیده اند با یافتن نقاط تلاقی اندیشه این دو شاعر در عرصه ملی گرایی (ناسیونالیسم)، از خلال اشعار و اندیشه های آن ها، به تطبیق این رویکرد به مثابه یکی از رهیافت های فکری عصر حاضر بپردازند. در پایان نتایج به دست آمده در اختیار علاقه مندان قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: بررسی تطبیقی، ملی گرایی، بهار، شوقی
  • رضا چهرقانی، اسماعیل شفق صفحات 31-51
    خلیل الله خلیلی مشهورترین شاعر معاصر افغانستان است. شعر او درون مایه های متنوعی دارد، اما مضامین مرتبط با بیداری و پایداری در آثار خلیلی از جایگاه درخور توجهی برخوردار است. مضامینی همچون آرمان فلسطین، انترناسیونالیسم اسلامی، آزادی خواهی، استعمارستیزی، و دعوت مسلمانان به اتحاد و پرهیز از تفرقه در حوزه شعر بیداری و درون مایه هایی همچون نفی استبداد و سلطه بیگانگان، ستایش مجاهدان و رزمندگان، شرح مصائب و مشکلات جنگ، و بیان دشواری های مهاجرت و غربت در زمره مضامین پایداری شعر خلیلی قرار می گیرند. این مقاله، ضمن تبیین زمینه های شکل گیری مضامین بیداری و پایداری در آثار خلیل الله خلیلی، به تحلیل نمونه هایی از این اشعار می پردازد.
    کلیدواژگان: بیداری اسلامی، خلیل الله خلیلی، شعر مقاومت، شعر افغانستان
  • مجید سرمدی، مصطفی گرجی، سولماز مظفری صفحات 53-81
    نقد کهن الگویی از نظریه های مدرن نقد ادبی و مبتنی بر نقد روان شناختی است که بر اساس آرای یونگ بنا شده است. در این نوع نقد، ضمن مطالعه و بررسی کهن الگوهای یک اثر، چگونگی جذب آن ها توسط ذهن شاعر و نویسنده نشان داده می شود. کهن الگوها که محصول تجربه های مکرر بشر در زندگی است و در ناخودآگاه وی به ودیعه نهاده شده است، از زوایا و ابعاد گوناگون مورد بررسی و تحلیل قرار گرفته اند. بر پایه این مطالعات، سفر قهرمانی برای رسیدن به کمال و رویای فردیت با تکیه بر حضور کهن الگوها در زندگی هر فرد میسر است. هدف این مقاله، بررسی رمان شازده احتجاب نوشته هوشنگ گلشیری از منظر نقد کهن الگویی با تکیه بر مبانی فکری کارول. اس. پیرسون و هیو. کی. مار بر پایه کهن الگوهای دوازده گانه بیداری قهرمانان درون است. پژوهشگران تلاش می کنند تا ضمن آشنایی اجمالی با این کهن الگوها، نشان دهند شخصیت های داستانی نیز همچون شخصیت های هشیوار، با تجلی این کهن الگوها، می توانند در فرایند تفرد گام نهاده و سفر قهرمانی را پیش گیرند. نتایج این تحقیق نشان می دهد رمان شازده احتجاب سرشار از کهن الگوهاست و به دلیل رویکرد روان شناسی خود، بر پایه نظریات کهن الگویی قابل تحلیل است. شازده احتجاب با حلول نه کهن الگو، روند تفرد را در پیش می گیرد و دیگر شخصیت های داستان نقش پرورش دهندگی را در مسیر تشرف برای او دارند.
    کلیدواژگان: نقد کهن الگویی، سفر قهرمانی، شازده احتجاب، هوشنگ گلشیری
  • ابراهیم سلیمی کوچی، مینا اعلایی صفحات 83-100
    در عموم مطالعات تطبیقی، آن چنان بر تقلید و اقتباس ادبیات داستانی معاصر ایران از ادبیات غرب تاکید شده که سهم عمده تحولات تاریخی و اجتماعی این سرزمین در پیدایش نوجویی ها و نوآوری های صورت پذیرفته در ساحت ادبیات داستانی نادیده گرفته شده است، اما با توجه به آن که ادبیات هر جامعه در هر دوره تاریخی تا حدودی تحت تاثیر جریانات موجود در همان عصر و محیط است، می توان زمینه های بروز مولفه های مدرنیته در ادبیات داستانی فارسی را در زیرساخت های فرهنگی اجتماعی ایران جست وجو کرد. از این رو، بر این باوریم که ادبیات داستانی معاصر فارسی و تحولات نوجویانه آن، صرفا با تاثیرپذیرفتن از ادبیات غرب شکل نگرفته و همواره مستعد شکوفایی و نوزایی بوده است. برای اثبات این فرض آثار بهرام صادقی را مطالعه و بررسی کرده ایم که به اذعان خود او، قبل از برخاستن بانگ شهرت «رمان نو» نوشته شده اند و به باور همگان از نمونه های مهم و بارز مدرنیته در ادبیات داستانی فارسی به شمار می روند؛ بنابراین، نوشتار حاضر دو هدف کارکردی عمده دارد: اولا درصدد اثبات وجود مولفه های مدرن و نوجویانه در آثار صادقی برآمده است و ثانیا با رویکردی درون سرزمینی، به جست وجوی ادله ای که می تواند پیدایش این مولفه ها را در ادبیات داستانی معاصر فارسی توجیه کند، پرداخته است.
    کلیدواژگان: ادبیات مدرن فارسی، بهرام صادقی، تاثیر و تاثر، توارد، رمان نو فرانسه
  • مریم شریف نسب، اعظم هاشمی صفحات 101-123
    حمید امجد یکی از نمایش نامه نویسان معاصر و صاحب سبک است. او از 1365 تاکنون با نوشتن نمایش نامه و به صحنه بردن نمایش ها، حضوری مستمر و ارزشمند در این عرصه داشته است. در این مقاله، پس از مقدمه ای کوتاه و معرفی اجمالی حمید امجد، به اختصار به مفهوم ساختار و ساختارگرایی و سپس تحلیل بخشی از آثار امجد (نمایش نامه های دهه های هفتاد و هشتاد) با تکیه بر ساختار روایت آن ها می پردازیم. هر نمایش نامه جداگانه مورد بررسی قرار گرفته است. در تحلیل الگوی ساختاری نمایش نامه ها، از الگوی کلود برمون استفاده شده است. این بررسی نشان می دهد نمایش نامه های دهه های هفتاد و هشتاد امجد به لحاظ ساختاری (الگوی برمون) اغلب منجر به شکست شده اند و پیروزی در این نمایش نامه ها نادر بوده است. مقاله جزئیات این الگوها را نیز بررسی کرده است.
    کلیدواژگان: نمایش نامه، ساختار، ساختارگرایی، حمید امجد، کلود برمون
  • سیده مریم عاملی رضایی صفحات 125-145
    ادبیات داستانی جنگ بازآفرینی مناسبات میان مردمانی است که جنگ، خواسته و ناخواسته، در زندگی آن ها تاثیر گذاشته است؛ بنابراین، بستری مناسب برای بررسی مسائل اجتماعی مرتبط با جنگ است. در این مقاله، بازتاب مسائل ناشی از جنگ بر مناسبات خانوادگی در ادبیات داستانی سه دهه پس از انقلاب اسلامی، بررسی و تحلیل شده است. روش تحقیق توصیفی تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای است و با رویکردی تحلیلی به بررسی و نقد تصویر خانواده های درگیر با جنگ می پردازد. مناسبات خانوادگی و توجه به خانواده در داستان های هر دهه، متناسب با نیازها و شعائر آن دهه به گونه ویژه ای بازتاب یافته است. داستان هایی که بلافاصله پس از جنگ نگاشته شدند، اغلب با دیدگاهی آرمانی، مشکلات و مصائب پس از جنگ را در برابر ایمان و اراده رزمندگان، کوچک شمردند و روحیه قوی رزمندگان یا خانواده هایشان را در برخورد با سختی ها و ناملایمات به تصویر کشیدند، اما به تدریج در دهه 1370 و 1380، نویسندگان با نگاهی عمیق تر و انسانی تر به مسائل ناشی از جنگ نگریستند و دردها و رنج های فروخورده بازماندگان جنگ و ارتباط آنان با خانواده هایشان را با دیدگاهی واقع گرایانه تر ارائه نمودند.
    کلیدواژگان: ادبیات داستانی، جنگ ایران و عراق، مناسبات خانوادگی، دهه 1360، دهه 1370، دهه 1380
  • سیدعلی قاسم زاده، حمید جعفری، عبدالله شیخ حسینی صفحات 147-175
    در میان عناصر روایت، پیرنگ و پیوند آن با زمان نقشی محوری دارد؛ زیرا نه تنها کنش شخصیت ها و زاویه دید راوی از دیگر اجزای مهم روایت در زنجیره پی رفت های آن ظهور و بروز می یابند، بلکه کیفیت پیوستگاری آن دو در بازنمایی سبک شخصی و تکنیک های داستانی اهمیتی ویژه دارد، اما باید توجه داشت که ماهیت و زمینه موضوعی روایت نقشی اساسی در کیفیت پردازش زمانی حوادث دارد. از این رو، این جستار به شیوه توصیفی تحلیلی مبتنی بر نظریه روایت شناسی ژرار ژنت تلاش کرده است به مقایسه عنصر زمان در زنجیره پیرنگ دو رمان بپردازد: یکی رمان به هادس خوش آمدید نوشته بلقیس سلیمانی که از منظری زنانه به جنگ و پیامدهای منفی آن می نگرد و دیگری رمان سفر به گرای 270 درجه اثر احمد دهقان که روایتی مردانه از متن جنگ تحمیلی به شمار می آید. از حاصل کاربست این نظریه در تحلیل چگونگی زمان مندی رمان، بر می آید که رمان به هادس خوش آمدید از منظر کیفیت زمان مندی، از زمان پریشی بیش تری نسبت به رمان سفر به گرای 270 درجه برخوردار است که گویا گزینش شگردهای تلفیقی مدرنیستی و پسامدرنی بلقیس سلیمانی در روایتگری و استفاده از ظرفیت های روایات اسطوره ای، در کیفیت و گستره زمان پریشی رمان بی تاثیر نبوده است.
    کلیدواژگان: روایتگری زنانه و مردانه، عنصر زمان، به هادس خوش آمدید، سفر به گرای 270 درجه، ژرار ژنت
  • سارا مطوری، مصطفی صدیقی صفحات 177-200
    هر اثر نمایشی هستی و بنیان خویش را بر عناصری بنا می نهد که شدت و ضعف هر یک از این عناصر صرف نظر از تاثیر در مانایی و ماندگاری اثر را در آمد و شدی هنری، میان داستان و نمایش شناور می سازند. این عناصر شامل شخصیت، زمان و مکان، گفت وگو، و... هستند.
    نیما یوشیج، در پی گذار از مولفه های سنت در شعر گذشته، عناصر نمایشی داستانی را برای گسترش و وسعت بخشیدن به دامنه توصیفی شعر و جولان اندیشه شاعر، به ساحت شعر وارد کرد. وی در تداوم همین راه «افسانه» را، که نمودار نگرش نوینی در عرصه ادبیات بود، سرود.
    این پژوهش در آغاز به بازخوانی و استخراج نظریه های نیما یوشیج درباره چیستی و چگونگی حضور عناصر نمایشی داستانی در شعر، در آثار منثور نیما، می پردازد. آن گاه همه موارد یاد شده به صورت عملی در مجموعه اشعار نیما جست وجو و بررسی و تبیین می شود، تا از این رهگذر میزان و چگونگی به کارگیری این عناصر در اشعار او نشان داده شود.
    بر اساس آمار به دست آمده از اشعار نیما میزان به کارگیری عناصر نمایشی در این شعرها، به طور تقریبی از این قرار است: طرح 68 درصد، شخصیت 5/46 درصد، گفت وگو 50 درصد، زمان 57 درصد، و مکان 57 درصد. بر همین اساس می توان گفت همه اشعار نیما از تئوری های او پیروی نمی کنند.
    کلیدواژگان: نیما یوشیج، شعر نو، طرح، شخصیت پردازی، گفت وگو، زمان و مکان
|
  • Abolhassan Amin Moqaddasi*, Sabereh Siavashi Pages 1-29
    Shoqi and Bahar were two prominent contemporary poets who were really close to one another in terms of thinking and literature in similar conditions such as living in the same period of time، being Muslim، living in the period of political hegemony، conflict with colonialists، liberality، fighting for revolution and going through exile، imprisonment، etc. This similarity is in a way that though the said two poets did not know each other and none of them is mentioned in the other’s works، their common spirit represents them as being acquaintances; two spirits that are grown and reached perfection in Islamic education. The comparative study of the poems of these two poets shows that love for their country is one of the obvious representations of the thoughts of Bahar and Shoqi. The reflection of this love for their homeland in their poetry is so widespread that has been turned into a style-making and determining element in the content and language of their poems. This study attempts to find the common points in the thoughts of these two poets on nationalism and to compare such approach as one of the intellectual findings of the contemporary era.
    Keywords: comparative study, nationalism, Bahar, Shoqi
  • Reza Chehreqani, Esmail Shafaq Pages 31-51
    Khalilollah Khalili is the most well-known contemporary poet from Afghanistan. His poetry has different themes، but the themes related to awakening and stability has a high status in his works. Themes such as the cause of Palestine، Islamic internationalism، liberality، opposition to colonialism and inviting Muslims to unity and avoid dispersion are in the category of the poetry of awakening. Themes such as reproaching hegemony of the aliens، praising the fighters، describing the war difficulties and catastrophes and expressing the difficulty of immigration and loneliness are in the category of poetry of stability in Khalili’s works. This paper explains the grounds for forming the themes of awakening and stability in Khalilollah Khalili’s works and also analyzes some of these poems.
    Keywords: Khalilollah Khalili, Islamic awakening, poetry of resistance, Afghan poetry
  • Majid Sarmadi, Mostafa Gorji, Solmaz Mozaffari Pages 53-81
    Archetypal criticism is among the modern theories of literary criticism and is based on psychological criticism established on the basis of theories of Carl Jung. In this type of criticism، in addition to the study of، and investigation into، the archetypes of a piece of work، the way they are attracted by the poet or writer''s psyche is displayed. Archetypes، which are the result of recurring experiences of man during his life and are deposited in his unconscious، have been studied and analyzed from different angles and dimensions. Based on these studies، to reach perfection and individual dream، the journey of the hero is materialized by relying on the presence of archetypes in any individual''s life. The aim of this article is to examine the novel Shazdeh Ehtejab (''The Prince Ehtejab'') written by Houshang Golshiri from the point of view of archetypal criticism and by relying on the thoughts of Carl Pearson and Hugh Marr and on the basis of the twelve archetypes in Awakening the Heroes Within. The authors attempt to briefly introduce these archetypes and then indicate that the story characters such as the sage can take steps in the process of individualization by representing these archetypes and initiate the hero''s journey. The results of this study show that the novel Shazdeh Ehtejab is replete with archetypes، and due to its psychological approach، can be analyzed on the basis of archetypal theories. By representing nine archetypes، Shazdeh Ehtejab adopts the separation process، and the other characters in the story play the role of the caregiver on the initiation path for him.
    Keywords: archetypal criticism, the Hero's Journey, Shazdeh Ehtejab, Houshang Golshiri
  • Ebrahim Salimi Kouchi, Mina Alaei Pages 83-100
    In most comparative studies، the imitation and adaptation of Iranian contemporary fiction from western literature have been so emphasized that a large proportion of historical and social developments in this land in the emergence of seeking modernistic enthusiasm and innovations taken place in fiction has been neglected. However، given that the literature at any society and at any historical period has been affected to a certain extent by the existing currents at that period and environment، one can look for the emergence of modernity elements in the Persian fiction within Iran''s social and cultural infrastructure. Thus، we believe that Persian contemporary fiction and its modernistic developments have not been formed merely by being influenced by western literature; rather، they have always been ready for self-actualization and innovation. To prove this hypothesis، and as a case study، we selected Bahram Sadeqi''s works، which، as he claims، were written before the emergence of «New Novel»، and as almost all believe، are considered important sources of modernity in Persian fiction. Thus، the present study has taken into account two major functional goals: first، it seeks to prove the existence of modern and modernistic elements in Sadeqi''s works، and second، by applying a within-territorial approach، it seeks a reason that can justify the emergence of these elements in Persian contemporary fiction.
    Keywords: Modern Persian literature, Bahram Sadeqi, effect, impression, confluence, French New Novel
  • Maryam Sharif-Nasab, Azam Hashemi Pages 101-123
    Hamid Amjad is a contemporary playwright، who has his own style. By writing plays and taking them to the stage since 1986، he has made his presence in this field highly precious and continual. After a short prelude and brief introduction of Hamid Amjad، the paper briefly discusses the concept of structure and structuralism and then analyzes some of the works by Amjad by relying on their narrative structure. Each play was investigated separately and the conclusion was that Amjad''s plays follow the Claude Bremond pattern; of the 11 plays that were studied، nine of them ended in failure and two ended in triumph. In the remaining part، situations were named and similarities in structures were revealed. The result was that most plays concerned follow three patterns.
    Keywords: play, structure, structuralism, Hamid Amjad, Claude Bremond
  • Sayyedeh Maryam Ameli Rezaei Pages 125-145
    The literature of war stories is the recreation of relations among people on whose life war has، intentionally or unintentionally، had its impact. Therefore، it is an appropriate source by which one can investigate the social issues related to war. In this paper، the reflection of issues that result from war and affect family relations in the story literature of the three decades after the Islamic Revolution have been studied and analyzed. The research method used was descriptive-analytical and used library resources. In addition، by implementing an analytical approach، it studies and criticizes the image of families involved in war. Family relations and attention to family in the stories of each decade have been reflected in a particular way in accordance with the needs and slogans of that decade. The stories that have been written immediately after the war have mostly used an ideal approach، downplaying the problems and ordeals after the war against the faith and strong will of the soldiers. They have also put on display the strong morality of the veterans and their families in dealing with the difficulties and problems، but gradually in the 90''s and 2000''s، writers used a more in-depth and human look at the war. They also depicted the pains and hardship suppressed by the survivors of war and their relations with their families with a more realistic approach.
    Keywords: fiction literature, Iran, Iraq war, family relations, the 80's, the 90's, the 2000's
  • Sayed Ali Ghasemzadeh, Hamid Jafari, Abdullah Sheikh Hosseyni Pages 147-175
    Plot together with its relation to time، among other elements، plays a basic role in how a novel is narrated; since the way actions between characters and narrator’s point of view- as other important elements of narrative- arepresented in the chain of plot’s sequence of time، show the personal style and fictional techniques. However، it should be considered that the narrative’s essence and its thematic background have a fundamental role in the chronological quality of a novel. Therefore this paper tries to use a descriptive-analytic approach، on the basis of Gerard Genette’s theory of narratology، to contrast the element of time in sequence of plot in two novels: the novel of Welcome to Hades، written by Belgheys Soleymani، presenting a female perspective of the war and its outcomes، and the novel A journey to Oriented 270، written by Ahmad Dehghan، presenting a male outlook of the imposed war. On the basis of this theory in analyzing the chronology in novel، it can be said that Welcome to Hades، from the perspective of chronological quality has more chronological disorders in comparison with A Journey to Oriented 270. The fact that shows that Belgheys Soleimani’s modernist and postmodernist correlating style and use of mythical narration capabilities have affected her novel’s chronological disorder.
    Keywords: Female, Male narrative, element of Time, Welcome to Hades, A journey to Oriented 270, Gerard Genette
  • Sara Matoori, Mostafa Sediqi Pages 177-200
    Any drama puts its foundations and existence on elements whose strength and weakness – regardless of the effect in being and lasting – make the work float between a fiction and a drama. These elements include personality، time، place، dialogue، etc. Seeking transition from the elements of tradition in the past poetry، NimaYooshij introduced drama-fiction elements to poetry to expand the descriptive range of poems and allow more space for the poet to express his thoughts. To continue this way، he wrote «Myth»، which was a representation of a modern attitude in the field of literature. This research first deals with the extraction of theories by Nima on the identity and ways by which drama-fiction elements in poetry – in the prose works of Nima – are present. Then، all the points mentioned are explored and investigated practically in Nima''s collection of poems to display the level and manner of applying these elements in Nima''s poems. Based on statistics obtained from Nima''s poems، the levels of applying drama elements in Nima''s poetry are roughly as follows: plot 68%، personality 46. 5%، dialogue 50%، time 57%، and place 57%. On this basis، one can argue that all poems by Nima do not observe his theories.
    Keywords: Nima, New Poetry, plot, personification, dialogue, time, place