فهرست مطالب

نشریه جستارهای سیاسی معاصر
سال پنجم شماره 2 (پیاپی 12، تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/07/07
  • تعداد عناوین: 7
|
  • منصور انصاری، مسعود درودی صفحات 1-23
    مطالعات پسا استعماری مجموعه ای از ره یافت های نظری است که، با تاکید بر پیامدهای استعمارگرایی، به تحلیل گفتمان استعماری می پردازد. از جهتی، نقد پسااستعماری در پی فهم موقعیت کنونی از طریق بازاندیشی و واکاوی و تحلیل انتقادی تاریخ استعماری گذشته است که بیش از آن که درباره هند، افریقا، امریکای لاتین، خاورمیانه، و اروپا باشد، دربرگیرنده خیال پروری ها و سرهم بندی ها و دریافت های یک جانبه غربی درباره «غرب» و «شرق» است. به طور کلی، مطالعات پسااستعماری تلاشی متن محورانه در جهت وارونه سازی چشم انداز غربی به دیگری غیرغربی است. دامنه وسیع موضوعات مورد علاقه مطالعات پسااستعماری را از نظریه و نقد ادبی تا مطالعات اقتصاد سیاسی و پژوهش درباره حکومت های استعماری و مسئله هویت و مطالعات فرهنگی در بر می گیرد. این امر باعث ابهامات و مناقشاتی در برخوردهای نخستین مخاطبان و پژوهشگران با این حوزه از مطالعات شده است و تدقیق در رویکردهای این مطالعات ضروری می نماید. مقاله حاضر بر آن است تا به این سوال پاسخ دهد که ماهیت و ادعای مطالعات پسااستعماری چیست و چه رویکردهای درون مطالعاتی دارد. در پاسخ به این سوال، سعی می شود از ره گذر بررسی مطالعات پسااستعماری و رویکردهای متضاد آن به شناخت هر چه صحیح و دقیق تر این حوزه مطالعاتی دست یابیم.
    کلیدواژگان: مطالعات پسااستعماری، غرب، شرق، بازنمایی، دیگری، فرودست، گفتمان، دانش، قدرت
  • فرهاد دانش نیا* صفحات 25-43
    پرسش از ماهیت تکنولوژی و نسبت آن با نظریه پردازی روابط بین الملل در بسترهای زمانی و مکانی مختلف اهمیت یکسانی نداشته است. تحولات مربوط به انقلاب در فناوری اطلاعات و ارتباطات، به جهت تاثیرگذاری عمیق بر فرماسیون اقتصادی اجتماعی جوامع و بازصورت بندی نظام اقتصاد سیاسی بین الملل، موضوع تکنولوژی و مکانیسم عملکرد آن را از حاشیه به متن فرایند نظریه پردازی این حوزه آورده است. در این راستا پرداختن به جایگاه و نقش تکنولوژی در روابط بین الملل نیازمند تامل و تعمق فلسفی در باب سرشت تکنولوژی و نسبت آن با واقعیت روابط بین الملل است. مفروض فلسفه تکنولوژی این است که پدیده مذکور را نمی توان به چهره تکنیکی و مصنوع آن تقلیل داد، بلکه این پدیده با ساخت و تکوین واقعیات و معنابخشی به آن یعنی با مبانی فرانظری هستی شناسانه و معرفت شناسانه تفکر سروکار دارد. پرسشی که در مقاله حاضر پردازش می گردد این است که تحولات تکنولوژیک چه تاثیری بر ساختار اقتصاد سیاسی و روابط بین الملل برجای گذاشته و چه نسبتی با فرایند نظریه پردازی در این حوزه برقرار می کند؟ مدعای مقاله این است که تحولات تکنولوژیک به مثابه عنصر اصلی بازصورت بندی نظام اقتصاد سیاسی جهانی چهارچوبی را برای تحلیل در اختیار فرایند نظریه پردازی اقتصاد سیاسی و روابط بین الملل قرار می دهد.
    کلیدواژگان: تکنولوژی، نظریه پردازی، اقتصاد سیاسی، روابط بین الملل، هستی شناسی اجتماعی
  • فرهاد زیویار، محمدرضا طاهریان* صفحات 45-63
    نهضت مشروطیت ایران نقطه عطف و عصر نوینی در فرایند کلی اندیشه سیاسی شیعه به شمار می آید. این برهه تاریخی آغازگر نخستین رویارویی عمیق بین اسلام و غرب در ایران جدید است. در این دوره، طرح مفاهیم و پرسش های تازه در پهنه ایستار های پیشین و سنتی علمای شیعه، اندیشه و ادبیات سیاسی شیعه را وارد مرحله ای از بازشناسی، بازپروری، و پاسخ گویی به شرایط و دگرگونی های نو نمود. از همین رهگذر، این واقعه به نوبه خود و به عنوان یک تجربه تاریخی، نقش مهمی را در روند تحولات و مواضع علما در انقلاب اسلامی ایفا نموده است. بنابراین، در این مقاله کوشش شده تا با بهره گیری از روش تحلیل تاریخی، به این پرسش مهم و اساسی پاسخ داده شود که مهم ترین علت عدم مداخله و حتی مخالفت آیت الله سیدمحمدکاظم یزدی با نهضت مشروطه چه بوده است؟ با توجه به اسناد و مدارک موجود به نظر می رسد که مهم ترین علت اتخاذ موضع منفعل و مخالفت ایشان با مشروطه ریشه در نوع نگاه و درک ایشان به واسطه شبکه اطلاع یابی خود درباره شرایط ایران و احساس انحراف و عدم انطباق و حتی ضدیت مسیر و اهداف نهضت مشروطه با موازین شرع مقدس اسلام داشته است.
    کلیدواژگان: نهضت مشروطه، سیدمحمدکاظم یزدی، استعمار، تاریخ معاصر ایران، مرجعیت و حکومت، موازین شرع
  • محسن عبادی، سارا شریعتی مزینانی صفحات 65-86
    هدف از نگارش این مقاله نشان دادن این نکته است که بر خلاف آن چه معمولا در ایران اندیشیده می شود، تفکر اخوانی یک تفکر یک دست و یک پارچه نیست و در بین متفکران شاخص اخوانی تفاوت های قابل ملاحظه ای وجود دارد. در این مقاله ما چهار اندیشمند را از دو نسل متفاوت اخوان برگزیده ایم و با بررسی دیدگاه های آن ها سعی کرده ایم نشان دهیم که آن اندیشه ای که تفکر اخوانی را به یک کلیت یک دست فرو می کاهد، اندیشه ای ساده انگار و نادرست است. به این منظور به بررسی دیدگاه های حسن البنا و سیدقطب از نسل سنتی اخوان و یوسف القرضاوی و راشد الغنوشی از نسل جدید متفکران اخوانی پرداخته ایم. نتایج تحقیق نشان می دهد که اندیشه اخوانی نسل پس از البنا و سیدقطب، تغییرات قابل توجهی کرده است و برخی از متفکران شاخص اخوانی در اندیشه های نسل اول و ازجمله خود البنا تجدیدنظرهای اساسی کرده اند. ضمن آن که در هر دوره خاص نیز تفاوت های نسبتا قابل توجهی بین دیدگاه های اخوانی ها وجود داشته و دارد
    کلیدواژگان: اخوان المسلمین، حکومت اسلامی، غرب و علوم غربی، حقوق زنان
  • عبدالله قنبرلو* صفحات 87-110
    این مقاله به بررسی بنیان های نظری و ساختار مفهومی اقتصاد سیاسی بین الملل می پردازد. سوال اصلی مقاله این است که تعامل نیروهای سیاسی و اقتصادی چگونه به تکوین و قوام یابی اقتصاد سیاسی بین الملل انجامیده است؟ متغیرهای مختلفی شامل توسعه فزاینده به هم وابستگی اقتصادی، تنش زدایی در مناسبات غرب و شرق، فروپاشی سیستم برتون وودز، خیزش حمایت گرایی نوین، و مسائل بحران انرژی در تکوین این دیسیپلین نقش اساسی داشتند. در تبیین نحوه تعامل منطق های اقتصاد و سیاست در عرصه بین الملل به نگرش سه مکتب لیبرالیسم، رئالیسم، و مارکسیسم اشاره شده و همچنین در پاسخ به چیستی کارکرد و رسالت این دیسیپلین به معرفی دو مکتب امریکایی و بریتانیایی پرداخته شده است. از حوزه های موضوعی متنوعی که اقتصاد سیاسی بین الملل را تشکیل می دهند، پنج موضوع اهمیت اساسی دارند: تجارت بین الملل، مالیه بین الملل، شرکت های چندملیتی، روابط شمال جنوب، و هژمونی. در کلیه این حوزه ها، تعامل دوجانبه ای میان نیروهای اقتصادی و سیاسی وجود دارد.
    کلیدواژگان: لیبرالیسم، رئالیسم، مارکسیسم، مکتب امریکایی، مکتب بریتانیایی، تجارت بین الملل، مالیه بین الملل، شرکت های چندملیتی، روابط شمال، جنوب، هژمونی
  • منصور میراحمدی، علی اکبر ولدبیگی صفحات 111-132
    سلفیه به صورت یک جریان فکری مذهبی به شیوه ای انتقادی در بین جامعه اهل سنت ظاهر شد، به تدریج رنگ سیاسی به خود گرفت، و درنهایت به یک جریان فکری سیاسی تبدیل گردید. با وجود این، پس از مدتی منازعات فکری و عقیدتی موجب اختلاف میان رهبران و طرفداران این جریان گردید. دسته ای از آن ها به نام «جامیه» در کنار حکومت قرار گرفتند و اطاعت از سلطان را لازم دانستند. دسته دوم «سروریه» نام گرفتند که با تشکیک در تقلیدگرایی و با فردی سازی فتوا زمینه خروج بر سلطان را فراهم کردند. دسته سوم به نام «قطبیه» نسخه بیگانه را برای کشورهای اسلامی نفی کردند و شعار جهادگرایی و حق مجازات سلطانی که رفتار اسلامی نداشته باشد را تبلیغ کردند. و درنهایت، دسته چهارم تشکیک در تقلیدگرایی سروریه و جهادگرایی قطبیه را درهم آمیختند و به نام «القاعده» مبارزه جهانی و افراط گرایی را عملیاتی نمودند. در مقاله حاضر با گزارشی از این جریان های سلفی، چگونگی تحول پدید آمده در جریان سلفیه، از انتقاد تا افراط گرایی، توضیح داده می شود. از دیدگاه حاکم بر مقاله، مهم ترین عامل این تحول، شرایط سیاسی اجتماعی حاکم بر کشورهای اسلامی و فرایند های حاکم بر مناسبات این کشورها در نظم جدید جهانی است.
    کلیدواژگان: جریان های سلفی، سروریه، جامیه، قطبیه، القاعده، انقیاد، افراط گرایی
  • عبدالحسن نوریان صفحات 133-158
    در این مقاله نقش و تاثیرات نخبگان در سه کشور ایران، ژاپن، و ترکیه بررسی شده است که در مجموع نقش نیروی انسانی و اندیشه نخبگان سیاسی و علمی در به کارگیری ظرفیت های داخلی و بین المللی به عنوان الگو و مدلی برتر نسبت به سایر عوامل می تواند درجه اهمیت آنان بر جنبه های مختلف توسعه را نشان دهد. رویکرد رهبران و نخبگان این کشورها در فراهم نمودن زمینه های رشد سیاسی، آموزشی، و اقتصادی بر اساس عوامل مرتبط با امر توسعه متوازن تجزیه و تحلیل شده است و همچنین، به ضعف و کاستی برخی از کشورهای مورد مطالعه از جمله ایران در جهت عدم حرکت متوازن به سوی توسعه فراگیر و پلورالیسم، خصوصا در دوران پهلوی ها، از منظر تاریخی، سیاسی، و اجتماعی اشاره شده است. همچنین بر تفاوت بین رشد و توسعه از نظر تمرکز رشد بر کمیت از یک سو و توسعه از سوی دیگر تاکید شده است. روش توصیفی و تحلیلی و نیز الگوی تطبیقی با استفاده حداکثر از ظرفیت ها و مقتضیات برای شناخت هرچه بهتر پارامترهای تاثیرگذار در موضوع و اهداف تحقیق و پژوهش روش این پژوهش بوده است. نتایج نشان می دهد که نخبگان سیاسی تاثیرات مثبت و بعضا منفی در روند رشد و توسعه متوازن جوامع مورد تحقیق داشته اند.
    کلیدواژگان: نخبگان سیاسی، توسعه، رشد، نخبه، مدیریت
|
  • Mansour Ansari, Masoud Darroudi Pages 1-23
    The postcolonial studies is a new research field dealing with the problems of the non-Western countries and their culture through critical discourse analysis. This critical approach covers theoretical approaches which analyze the post-colonial discourse by emphasizing on the consequences of Colonialism. Due to the emergence of new issues، the scope of postcolonial studies is a very vast subject which stems from strong interest in different issues of this field، including a range of studies from literary critique and theory to political economic issues، colonial governments، identity، culture، etc. This vastness has caused some ambiguities and controversies between researchers of this field. Hence، it is necessary to be more precise in the approaches and indicators of this field. Attempts have been made in the present paper to shed light on the postcolonial subjects، problems and approaches in order to be more accurate understanding this field and having a closer look at the ties between this field of cultural studies and political studies.
    Keywords: post, colonialism, west, representation, Critical Discourse Analysis
  • Farhad Daneshnia* Pages 25-43
    Question about the nature of technology and its relation with the theories of the international relations have not had the same importance in different time contexts. The developments in the information technology revolutions with deep effects on the formation of societies socio-economic and the reconfiguration of the international political economics system، has brought the technology and its mechanisms to the center of theorizing in this field of study. Hence، philosophical contemplation on the place and function of technology in the international relations and its nature is required. Taken for granted in the philosophy of technology the aforementioned phenomenon can’t be reduced to its technical face rather it deals with the construction and evolution of realities، with the ontological and epistemological bases of thought. What is being questioned in this article is what effects have technological developments had on the political economy and international relations structure in regard to the process of theorizing in this field. In this research it’s claimed that the technological change as a basic element of reconfiguration of global political economy provides a framework for theorizing the field of study mentioned above.
    Keywords: technology, theorizing, political economy, international relations, social ontology
  • Farhad Zivyar, Mohammad Reza Taheriyan* Pages 45-63
    Constitutional movement is considered a turning point in the history of Shiite thought. During this historical period the first deep confrontation between Islam and West happened in Iran. Offering new concepts and questions through this period including: Shiite jurisprudent، political literature and thought، made Shiite familiar with recognition and responding to ever-changing conditions. Constitutional Movement as a historical event plays a key role in evolutions and attitudes of jurisprudents in Islamic Revolution. Therefore، studying their attitude towards this phenomenon has a great importance. Thus، this article uses historical analytical method to answer this important question: what was the most important reason of him not taking part or even disagreeing with the Constitutional Movement? According to the available documents and evidences it seems that the most important reason for disagreement and acting passive is his attitude and understanding of the network consisting of trusted persons giving him information about Iran’s state، incompatibility and contradiction of Constitutional Movement goals with religious rules and regulations of Islam.
    Keywords: Constitutional Movement, Colonization, Information Network, Economic Dependency, Religious Rules, Regulations
  • Mohsen Ebadi, Sara Shariati Mazinani Pages 65-86
    The main aim of this paper is to make clear that، contrary to what is usually thought in Iran، Muslim brotherhood’s thought is not a unified and integrated one and there are remarkable differences among influential Muslim brotherhood scholars. In this paper four scholars of two different generations of Muslim brotherhood are selected to analyze their standpoint and to show the theory which reduces Muslim brotherhood’s thought to a unified totality is a simplified misconception. Thus analyzing thought of Hassan al-banna and Sayyid Qutb as representatives of the traditional generation of Muslim brotherhood and Yusuf al-Qardawi and Rashid Al-ghannushi as the new generation of Muslim brotherhood’s thinkers we conclude that the thought of post-Hassan Al-banna and Sayyid Qutb generation of Muslim brotherhood has remarkably changed، due to the fundamental changes in the first and most influential generation of Muslim brotherhood scholars including Hassan Al-banna. Furthermore through different periods of time there have been and still are remarkable differences among Muslim brotherhood thought.
    Keywords: Muslim brotherhood, Islamic government, women right, west, western sciences
  • Abdollah Ghanbarloo* Pages 87-110
    This paper deals with the theoretical foundations and conceptual framework of International Political Economy. The main question is about the interaction of political and economic factors leading to the formation and development of International Political Economy. Different variables during the Cold War including the rise of international economic interdependence، collapse of the Bretton Woods system، emergence of new protectionism، the West- East détente، and the 1970s energy crisis contributed to the formation of IPE as a distinct academic discipline. The three most popular schools of IPE are liberalism، Realism، and Marxism arguing about the interaction of political and economic factors in international relations. The American and Britain schools of IPE represent two conflicting worldviews about the legitimate study of IPE. This academic discipline has been dominated by a set of five important issues: international trade، international finance، multinational corporations، North- South relations، and hegemony. IPE studies mutual interactions between political and economic factors in all the subjects mentioned above.
    Keywords: liberalism, realism, Marxism, American schools of IPE, Britain schools of IPE
  • Mansour Mirahmadi, Aliakbar Valadbeygi Pages 111-132
    Salafiyah appeared among the Sunni community as a religious movement in a critical manner and gradually took on a political color which eventually changed into a political movement. After a while، their religious strife caused some discrepancies between leaders and followers. A group of them called “Jamieh” supported the government and considered the obedience of the ruler (King) necessary. The second group، “Srurieh”، by individualization of “Fatva” prepared the ground for disobedience to the ruler (king). The third party، “Qotbieh“، with their jihadist propaganda، promoted the idea of Sultanate punishment if his behavior was not Islamic. Finally، the fourth group called “Al Qaeda”، Came up with a combination of skepticism in Srurie and jihadist propaganda of Qotbiye and initiated the world struggle and the extremism. This essay describing these Salafi movements، explains their evolution from subjection to extremism. For the authors، the most important factor of this evolution، is the social and political conditions prevailing in the Muslim world and the processes that govern the relations between the countries in the new world order.
    Keywords: Salafi movements, Srurieh, Jamieh, Qtbieh, Al Qaeda, subjection, extremism
  • Abdolhassan Nourian Pages 133-158
    To identify the factors involved in the process of balanced growth and development of Asian countries، it is absolutely necessary to explore the roles played by political elites of such countries as well as their approach to the problem and their function. The present paper tries to present a certain definition of the elite، in general، and political elite، in particular، and aims at studying their role and impact as well as their goals in Iran، Japan and Turkey in order to show their superiority over other factors involved in the societies under development due to their capacity of acting as national and international role models. The roles played by leaders and elite in providing political، educational and economic growth based on relevant factors to the balanced growth and development is studied. Meanwhile the weaknesses and shortcomings of some countries including Iran، particularly in the Pahlavi era، in regard to the lack of a balanced movement towards inclusive development and pluralism have been investigated from historical، political and social aspects. The research is descriptive، analytical and comparative in nature and relies upon library works and documents with maximum use of capacities to gain a better understanding of the effective parameters in the subject and research objective. The results show the political elites have had positive and in some cases negative effects in the process of growth and balanced development of the societies studied; therefore the study of these countries’ development status before the period of elites’ absence and the period after their presence and leadership makes the state of intellectuality and operational state necessary to study for any researcher.
    Keywords: The elite, Political elites, Development, Growth, management