فهرست مطالب

جستارهای سیاسی معاصر - سال هفتم شماره 4 (پیاپی 22، زمستان 1395)

نشریه جستارهای سیاسی معاصر
سال هفتم شماره 4 (پیاپی 22، زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/12/14
  • تعداد عناوین: 6
|
  • رحیم امرایی*، قاسم پورحسن صفحات 1-19
    شناخت فرقه ناجیه از میان فرق اسلامی منوط به استدلال صائب و بکارگیری روش صحیح در امامت خاصه است. نگارنده با توجه به مقایسه و بررسی روش های مختلف در صدد ارائه راهکار مناسبی است که بتوان با لحاظ نمودن آن، مساله خلافت و حکومت را در تمدن اسلامی آتی حل نمود به گونه ای که ارتباط خاصی میان روش نقلی حدیثی با اجماع و شورا برقرارباشد. با بررسی ملاک های شناخت امام در بین فرقه های مختلف در صدد پاسخ به این سوال هستیم که در کشف مصادیق امامت، روش های غیرنقلی همچون اجماع و شورا ارجحیت دارند یا استدلال نقلی؟ اینکه حکومت و خلافت در تفکر اسلامی بر چه بنیادی استوار است و در بازخوانی حکومت و خلافت در دوره جدید، مسلمانان می بایست بر چه مبنایی تکیه کنند نیز در مسیر پاسخ به این پرسش روشن می شود. در جواب این سوال به این موضوع می پردازیم که پیامبر چه روشی را برای معرفی جانشینان پس از خود در پیش گرفته اند به گونه ای که با تبعیت از آن روش، مشکلات مسلمانان در مساله خلافت و حکومت اسلامی به میزان قابل توجهی مرتفع گردد.
    کلیدواژگان: کلیدواژه ها:مصادیق خلفا، روش نقلی حدیثی، روش های غیر نقلی، اجماع، شورا
  • مجتبی زارعی* صفحات 21-45
    این مقاله با اتخاذ رویکرد هرمنوتیکی- قیاسی، در صدد بررسی این موضوع برخواهد آمد که آیا مبانی فطرت، پاسخگوی «شدن» آدمی هستند و می توانند تحولات و دگرگونی های جهان معاصر را تبیین نماید یا اینکه استعدادهای وجودی و آموزه های مستخرج از فطرت به دلیل ناکارآمدی در تبیین وضع انسان و جهان، این ظرفیت وجودی و آموزه های فطرت گرا، در اندازه معنویت غیر سازنده به حاشیه رانده شده و به منظور سامان دادن زندگی اینجهانی و انسانی باید به معارف و پارادایمی دیگر از قبیل سکولاریسم توسل جوییم. در همین راستا ابتدا به تعریف مفهوم فطرت خواهیم پرداخت و چگونگی مواجهه ی این مفهوم با جهان واقع را از نظر خواهیم گذراند، پس از آن سکولاریسم را نیز مورد بررسی قرار داده و نوع تعریف و تبیین انسان، در این طیف از معرفت و چگونگی سامان مند شدن حیات انسان در آن، از نظر خواهد گذشت. در این مقاله، مشخصه های اصلی و مدعیات محوری معرفت مبتنی بر امر سکولار بررسی شده است سپس این مشخصه ها و مدعیات را با امکانات مادی اندیشه ی فطرت محور، مقایسه کرده ایم.
    کلیدواژگان: فطرت، سکولاریسم، انسان، اخلاقیات
  • محمدعلی فتح الهی* صفحات 47-65
    سیاست را به عنوان مصداق اصلی حضور عالم خیال در زندگی دنیایی در نظر می گیریم. سیاست متعلق به عالم خیال است و با درک سیاست است که عالم خیال را درک می کنیم. خیال را نباید به حوزه ی هنر منحصر کرد و استعداد حوزه ی سیاست برای درک خیال و حتی درک فعالیت های هنری بسیار قوی تر از حوزه ی هنر می باشد. خیال را نه صرفا در حوزه فردی و نه به عنوان چیزی در کنار باقی محسوسات بلکه در بطن همین زندگی محسوس تلقی می کنیم. سیاست مهم ترین دریچه ی ورود به عالم خیال است. پیدایش مدینه ها، شکل گیری هویت ها، آزادی های سیاسی و خلاقیت ها، قانون گذاری، برقراری نظم و نظامات اداری، شهری، اقتصادی، فرهنگی و همچنین امنیت و مدیریت افکار عمومی، به خوبی تعلق سیاست به عالم خیال را نمایان می سازند. عرصه ی هنر در عین اینکه این قابلیت را دارد، اما تا حد زیادی فردی و خصوصی است و امکان شکل گیری اندیشه های عام و شامل را تقلیل می دهد.
    کلیدواژگان: سیاست، عالم خیال، آزادی، خلاقیت، پیشرفت، مدینه، امنیت، قانون
  • ابوالحسن خلج منفرد* صفحات 67-91
    حزب عدالت و توسعه با چهره ای دموکراتیک و عملگرا به عنوان یک حزب فراگیر در صحنه سیاسی ترکیه ظاهر شد و با ایجاد تغییرات و تحولات جدی در سیاست داخلی و خارجی این کشور موفق شد تا حد زیادی بر شکافهای اجتماعی ، قومی ، مذهبی و سیاسی ترکیه که ریشه در تاریخ این کشور دارند فائق آید و آرای حزب را در انتخابات پیاپی سراسری ومحلی افزایش دهد. . از اواخر دهه 2010 میلادی هنگامی که حزب عدالت و توسعه توانست پایه های اقتدار خود را مستحکم کند و کانونهای قدرت این کشور را در اختیار بگیرد. «دوره اقتدارگرایی» این حزب آغاز شد . گذار ازدموکراسی درون حزبی و حذف تدریجی مخالفین اردوغان از رهبری حزب ازیک سو و تلاش برای تغییر سبک زندگی مردم و تربیت نسل جوان متدین از سوی دیگر ونیز دورشدن از سیاست خارجی «صفر مشکل با همسایگان » از نشانه های این دوران بود.در این مقاله با روش تحقیق توصیفی وتحلیلی به تبیین تغییر چهره حزب عدالت و توسعه از یک حزب فراگیر به یک حزب اقتدارگرای شخص-محور می پردازیم و به این پرسش پاسخ می دهیم : پیامدهای اقتدارگرایی اردوغان و حزب او درترکیه وتاثیر آن در احیای مجدد شکافهای اجتماعی این کشور چه بوده است ؟
    کلیدواژگان: حزب عدالت و توسعه، قانون آهنین الیگارشی، اقتدارگرایی، شکافهای اجتماعی درترکیه، اردوغان
  • علی زارعی *، یحیی فوزی صفحات 93-124

    نخبگان سیاسی در هر نظام سیاسی یکی از عوامل تاثیرگذار بر تحولات می باشند و مجلس شورای اسلامی در بردارنده نخبگان سیاسی جمهوری اسلامی ایران است. لذا پژوهش حاضر تلاش دارد تا با رویکردی تحلیلی مقایسه ای و به منظور دستیابی به درک درستی از دلایل و چرایی روندهای سیاسی در ایران به تحلیل و بررسی بافت سیاسی و اجتماعی نمایندگان مردم طی پنج دوره ی نخست مجلس شورای اسلامی بپردازد و به این پرسش های بنیادین پاسخ دهد که نمایندگان مجلس شورای اسلامی طی ادوار اول تا پنجم چه آرایش و ترکیب سیاسی و اجتماعی داشته اند؟ و اساسا میان ادوار فوق الذکر به لحاظ بافت سیاسی و اجتماعی چه تفاوت ها و شباهت هایی وجود دارد؟ برای پاسخ به این سوالات ضمن توصیفی از بافت سیاسی نمایندگان و تعلقات حزبی آنان، نمایندگان پنج دوره ی مجلس شورای اسلامی از نظر توزیع سنی، جنسیت، روحانی و غیر روحانی، سابقه ی نمایندگی و تحصیلات مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار می گیرند. نتایج حاصل از این پژوهش می تواند علاوه بر روشن نمودن روند تحولات سیاسی و اجتماعی در مقطع تاریخی مورد نظر، به تحلیل دلایل و چرایی روندهای سیاسی در ایران کمک نماید.

    کلیدواژگان: مجلس شورای اسلامی، نمایندگان، دوره های اول تا پنجم، ترکیب سیاسی، بافت اجتماعی
  • مسعود علیزاده، ابراهیم رحمانی* صفحه 112
    جامعه بین المللی مفهومی پویا است که همواره در سطح نظام بین الملل تحول و قبض و بسط پیدا می کند. مفهوم جامعه بین المللی در عرصه ی نظری و فکری از رویکرد «کانتی» تا «ونتی» در روابط بین الملل و حقوق بین الملل تغییراتی بنیادین داشته است. در حال حاضر به واسطه دسترسی راحت و سریع به اطلاعات و گسترش ارتباطات و حذف تدریجی مرزهای فکری و جغرافیایی، ضرورت درک دقیق تر مفهوم جامعه بین المللی اهمیت مضاعف پیدا می کند. این امر به دلیل ایجاد آثار جدید حقوقی و بین المللی، کاربرد جدیدی در عرصه جهانی و تعامل میان دولتها و سازمانها پیدا می کند. چگونگی تحول مفهوم جامعه بین المللی و آثار مترتب آن بر روابط و حقوق بین الملل، سوال اصلی این مقاله می باشد که با در نظر گرفتن رهیافت سازه انگارانه و مطالعه موردی رویه قضایی موجود در حقوق بین الملل به عنوان روش به این مساله پرداخته می شود.
    کلیدواژگان: جامعه بین المللی، نظام بین الملل، عملکرد قضایی، تعهدات عام الشمول، توسعه تدریجی حقوق بین الملل
|
  • Rahim Amraee*, Qasem Pourhasan Pages 1-19
    Knowing true samples of Imams and Caliphs is one of the topics that its cognition in combination with stubbornness, ignorance, and misunderstanding, not only cause divisions within the Shiite and Sunni Muslims, but also resulted in different sects within each of these sects.
    Knowing the pure Islam which is the result of relationship between the Quran and Ahlal_Bayt and understanding the savior sect is relied on true method of researching and strong argument in especial Imamate.
    criticizing of different methods of knowing true samples of Imams and Caliphs andattention to prophet method in selection Caliphate and his enphacis on explanation method of Hadith and big attention of all Islamic sects to explanation method of Hadith will mention that this method is better than other methods (rashnallity-consulation-consensus of nation). In this research writer will provide a solution to select a method in leadership offuture Islamiccivilization in a way that special relation exist between different methods.
    Keywords: samples of Caliphs, explanation method of Hadith, consensus, consulation
  • Mojtaba Zaree * Pages 21-45
    This article with adoption Comprative-Hermeneutic approach looking for discover whether “Fetrat” foundations can address the “being” of human and changes in the contemporary world or for doing that we should use Secular approaches? For this purpose, in first place we define “Fetrat” concept and it’s exposures with real world and then we explore Secularisms connotations and human definition in this approach. In this article the claims of Secular approach and Fetrat approach and their facilities have been compare with each other.
    Keywords: Fetrat- Secularism- Human Being- Morality
  • Mohammad Ali Fathollahi * Pages 47-65
    This paper studies the relationship between politics and imaginal world Bottom of Form. We consider the politics as the main instance of the presence of imaginal world in the life. Policy belongs to the world of imagination and with the understanding of politics, we understand world of imagination. Imagination should not be limited to the field of art. Imagination is the heart of this life as we felt. The policy is the most important window to the imagination. Cities, identities, political freedoms and creativity, legislative, , order and administrative discipline, security and management of public opinion indicate belonging of politics to imagination as well.
    Keywords: politics, Imagination, freedom, Creativity, progress, Medina, security, law
  • Abolhassan Khalaj Monfared * Pages 67-91
    Justice and Development Party pretended as an inclusive party through showing a democratic and pragmatic character in the political stage of Turkey. The AK Party government managed to overcome social cleavages of turkey which is rooted in history and draw various social and political current's attention via dramatic changes in domestic and foreign policy of Turkey and increase the number of fans in the national and local elections. But, since late 2000s the AK party could become stable and capture the centers of power "Period of Authoritarianism" of the party started in Turkey which resulted in severe changes in its policies. Leaving inter-party democracy behind, measured elimination of Erdogan's opponents from the party's leadership, efforts for changing people's lifestyles and adopting a religious young generation and neglecting "Zero problems with Neighbors" policy are of the changes in the period.
    In this paper, we investigate the face off of Justice and Development Party from an inclusive party to an authoritarian personalistic one and will answer this question: What are the results of authoritarian goverance of AK Party for Turkish society and its impact in reviving social cleavages in the country?
    Keywords: question: What are the results of authoritarian goverance of AK Party for Turkish society, its impact in reviving social cleavages in the country?
  • Ali Zareei *, Yahya Fozi Pages 93-124

    Political elites are one of the affecting factors in any political system. Islamic Consultative Assembly includes the Islamic Republic’s political elites. Therefore, the present study tries to analyze the political and social contexture of the people’s representatives during the first five-periods of Islamic Consultative Assembly with an analytical-comparative approach in order to realize the reasons and causes of the political movements in Iran. Moreover, it answers to these essential questions that what political and social combination have the people’s representatives had during first to fifth periods of Islamic Consultative Assembly? Furthermore, fundamentally, what are the differences and similarities between the aforementioned periods from the viewpoint of political and social contexture? To answer to these questions, in addition to introducing a description of the political contexture of representatives in these periods and their political and sectarian dependency, the representatives of five periods of Islamic Consultative Assembly are studied from the viewpoints of age, sexual and educational distribution and representation experience. The results of this research can facilitate the analysis of the reasons and causes of the political movements in Iran in addition to clarifying the trends of political and social developments in the determined historical section.

    Keywords: Islamic Consultative Assembly, representatives, first to five periods, political combination, social contexture
  • Massoud Alizadh, Ebrahim Rahmani * Page 112
    The concept of the complex and fluid international community is always with the developments of the international system change or on the basis of environmental conditions and the structure of the international system concept of the bill and also extends. in a century in the field of philosophical theoretical and the international community to concepts of the concept of the County presented by Count Walters , Hadley Bull and Alexander Lady in the field of international relations and international law and fundamental changes . Currently faster and easier to access to information and communication and expand the gradual elimination of the borders, especially in the field of the necessity of virtual international community closer understanding of the concept of double importance. That due to the creation of international and legal works in the field of international law and its application in the international arena, and the interaction between governments and organizations. the concept of a multi - dimensional international and legal and response to a question , the definition of the international community and the position of the concept in the field of international relations and international law the aim of this paper.
    Keywords: The international community, the international system, judicial practice, obligations erga omnes, the progressive development of international law