فهرست مطالب

جستارهای سیاسی معاصر - سال دوم شماره 1 (پیاپی 3، بهار و تابستان 1390)

نشریه جستارهای سیاسی معاصر
سال دوم شماره 1 (پیاپی 3، بهار و تابستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/05/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمدرضا احمدی طباطبایی، جواد نوری زاده صفحات 1-22
    یکی از مولفه های اصلی هر ایدئولوژی انسان شناسی آن است. ایدئولوژی های سیاسی از حیث این که مجموعه ای از آموزه های سیاسی معطوف به عمل و بر مبنای عقل اند که به منظور ایجاد تغییر و تصرف در اجتماع و ارکان آن در اراده نفسانی بشر شکل گرفته اند قسمت عمده ای از مباحث خود را بر انسان شناسی سیاسی متمرکز کرده اند، خاصه در دنیای معاصر که علاوه بر گسترده شدن ابعاد آن، صبغه استراتژیک نیز پیدا کرده است. امروزه انسان شناسی شاخه ای علمی است که به تمام مسائل انسان، از رفتار اجتماعی گرفته تا هنر، مذهب و اخلاق، می پردازد و مهم تر از آن آنچه در این جا مد نظر ماست نگاه و رویکرد فلسفه یا ایدئولوژی سیاسی به انسان به عنوان اشرف موجودات در کره خاکی است.
    از منظر سیاست، در کنار مولفه هایی چون هستی شناسی، معرفت شناسی و فرجام شناسی، هر مکتب سیاسی باید تکلیف خود را با «انسان» و ماهیت او مشخص کند تا بر مبنای این شناخت بتواند رابطه انسان و سیاست را در نیل به کارویژه ای که ایدئولوژی آن را تجویز کرده است تبیین و تشریح کند.
    در این مقاله سعی شده است تا با تبیین مبانی مکاتب و ایدئولوژی های عمده سیاسی معاصر و افزودن رویکرد الهی و فرامادی اسلام به ایدئولوژی های مادی و دنیامدار یادشده، ابعاد گوناگون رابطه شناخت انسان با سیاست از منظر این ایدئولوژی ها به بحث گذاشته شود و گامی در حوزه مطالعات نظری تطبیقی برداشته شود.
    کلیدواژگان: انسان شناسی، انسان شناسی سیاسی، مارکسیسم، اگزیستانسیالیسم، فاشیسم، لیبرالیسم، اسلام
  • مصطفی تقوی صفحات 23-45
    نگارش این مقاله با هدف یافتن پاسخی به این پرسش است که احکام حکومتی چه جایگاهی در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران دارد. از آن جا که قانون اساسی مبنای حقوقی اداره کشور است و حکم حکومتی به مثابه ابزاری برای کارآمدی و نیل به اهداف نظام در اختیار مدیریت عالی گذاشته شده، فرضیه پژوهش این است که قانون اساسی متکی بر احکام حکومتی است و انفاذ و کارآمدی اش مرهون آن و تبیین فرضیه پژوهش. این نوشته یک مقدمه، هشت بخش و یک نتیجه گیری دارد. با توجه به ربط وثیق قانون اساسی، احکام حکومتی، مدیریت، و کارآمدی با یکدیگر، در مقدمه و پنج قسمت اول مقاله مباحث کارآمدی و مدیریت و اهداف نظام، احکام حکومتی، مصلحت، گستره اختیارات ولایت فقیه و مصلحت شناسی بررسی شده اند، تا در سه قسمت پایانی آن، با عناوین احکام حکومتی و قانون اساسی، ولایت فقیه و قانون اساسی، و جایگاه احکام حکومتی در قانون اساسی، تبیین فرضیه پژوهش تکمیل شود و سوال اصلی پاسخ خود را بیابد. نتیجه گیری تحقق این هدف را به اختصار بیان می کند.
    کلیدواژگان: قانون اساسی، احکام حکومتی، ولایت فقیه، مصلحت، کارآمدی
  • محسن خلیلی، مریم مظفری صفحات 47-71
    انقلاب ها دستاوردهای گوناگونی دارند: بازتوزیع زمین ها، پایان دادن به کار نظام های سرکوبگر، و از بین بردن امتیازات موروثی اشرافیت سنتی. انقلاب ها افزایش سواد، تحصیلات و مراقبت های بهداشتی بهتر، احساس غرور بیشتر به قدرت ملی، و استقلال را برای عده بی شماری از انسان ها به ارمغان آورده اند. انقلاب ها پدیده هایی بین المللی اند، نه فقط به این دلیل که غالبا باعث منازعه نظامی میان کشورها می شوند، بلکه به این دلیل که ایده ها و اهدافشان به سراسر جهان انتشار می یابد. وقتی ایده های انقلابی به کشورهای دیگر سرایت می کند و ملت ها جذبشان می شوند، این باورها به پیشبرد انقلاب ها کمک و امواج جدیدی از خیزش های انقلابی را با هدف هایی مشابه خلق می کند. نگارندگان درصددند مفهوم صدور انقلاب را در دو انقلاب کلاسیک قرن هجدهم و بیستم که به دو سنت لیبرالیسم و مارکسیسم تعلق دارند، مقایسه و همانندی ها و ناهمانندی های آن دو را بررسی کنند.
    کلیدواژگان: انقلاب فرانسه، انقلاب روسیه، لیبرالیسم، مارکسیسم، صدور انقلاب
  • جلال درخشه، محسن ردادی * صفحات 73-94

    سوال اصلی در این مقاله این است: آیا مذهب می تواند برای افزایش و بهبود کارکرد سرمایه اجتماعی به کار رود و از عوارض منفی سرمایه اجتماعی بکاهد؟ فرضیه نگارندگان این است که اصول سرمایه اجتماعی اسلامی باعث می شود که ویژگی های خاصی بر روابط موجد سرمایه اجتماعی حاکم شود و در نتیجه، بسیاری از کژکارکرد های سرمایه اجتماعی خنثی شود.
    این مقاله با روش تطبیقی، ابتدا مفهوم سرمایه اجتماعی و کژکارکردهای آن را بررسی می کند و سپس، اصولی را که اسلام در مورد روابط اجتماعی توصیه کرده است در حکم روشی برای بهبود سرمایه اجتماعی معرفی می کند. در این نوشتار، پیشنهاد می شود که آموزه های اسلامی به کار گرفته شود تا از عوارض نامطلوب سرمایه اجتماعی کاسته شود.

    کلیدواژگان: مطالعات سیاسی اسلام، کژکارکردی ها، سرمایه اجتماعی، روش تطبیقی
  • فرهاد زیویار صفحات 95-116
    امام خمینی (ره) عالمی شیعی است که با فهم عمیق از آموزه های دینی، مبانی فکری خود را در قالب یک مدل حکومتی با عنوان «جمهوری اسلامی» پیاده کرد. اندیشه های امام مبتنی بر بنیان های دینی و قرآنی و فقه جواهری امام جعفرصادق (ع) است و تاثیری عمیق و ماندگار در تاریخ تحولات ایران داشته و دارد.
    در این مقاله، با بازخوانی اندیشه سیاسی امام خمینی، ضمن برشمردن برخی نوآوری های ایشان در اندیشه سیاسی، نسبت این اندیشه با اندیشه های اصلاح گرایانه و همچنین، اصول گرایانه بررسی می شود و در نظر داریم از مدل اندیشه سیاسی امام خمینی با عنوان «اصلاح گرایانه متکاملی» که در اصلاحات اصولی ریشه دارد، در قبال نظریات فوق دفاع کنیم.
    کلیدواژگان: اصلاح، اصلاح گرایی، اصول و اصولی گری، نظام سازی
  • منصور میراحمدی صفحات 117-136
    ارتباط فقه با امر سیاسی دانش سیاسی خاصی را شکل می دهد که در نظام دانایی مسلمانان از آن به فقه سیاسی تعبیر می شود. فقه سیاسی دانشی ارتباطی است که فهم ماهیت آن مستلزم فهم ارتباط دوسویه آن با فقه و سیاست است. فقه سیاسی به لحاظ معرفت شناختی و روش شناختی وامدار فقه است، اما به لحاظ موضوعی به امر سیاسی می پردازد و ازاین رو، به مثابه دانش سیاسی اسلامی با مبانی و روش خاص خود به تامل در امر سیاسی به منظور کشف حکم شرعی امر سیاسی و تنظیم زندگی سیاسی مومنانه می پردازد. این دانش با چنین نگرشی به لحاظ معرفتی ارتقا می یابد و دیگر تنها به استخراج حکم شرعی سیاسی نمی پردازد، بلکه افزون بر آن، به مثابه دانش سیاسی اسلامی به تنظیم زندگی سیاسی نیز همت می گمارد. نوشتار حاضر با توجه به فقدان پژوهش هایی از این قبیل درباره فقه سیاسی تلاش می کند با طرح درآمدی بر این بحث مهم، به ضرورت تقویت جایگاه معرفتی آن به مثابه دانش سیاسی اسلامی مدد رساند.
  • رضا نجف زاده صفحات 137-163
    موعودگرایی در اندیشه و عمل سیاسی ایرانیان جایگاه ویژه ای دارد. به اعتباری، می توان یکی از ویژگی های فرهنگ سیاسی ایرانیان را باور به ظهور منجی برای نجات از دشواری های سیاسی و اجتماعی دانست. گویی به رغم گسست ها و چندپارگی ها، نوعی تداوم یا استمرار نیز در تاریخ اندیشه سیاسی ایرانیان در کار بوده است. فرشته زمین ایرانیان در هر عصر درگیر وضعیتی مخاطره آمیز بوده، و در خاک خود امیدهای گوناگون پرورده است. محور این مقاله شرح و تحلیل عناصر موعودباوری و منجی طلبی در دستگاه افسانه پردازی مزدایی ایران شهری است، و تلاش می کنیم تا بهره ها و امکان های موعودباوری ایران شهری را با تکیه بر چهار مقوله «وضعیت مخاطره»، «اصل امید»، «اصل عدالت»، و «وعده دموکراتیک» استخراج کنیم. این تلاش نظری بر استلزامات افق پساسکولار تکیه دارد. می توان دو پرسش را برای پیشبرد مباحث این مقاله مطرح کرد: عناصر موعودباورانه در الهیات سیاسی مزدایی کدام اند؟ در بستر الهیات سیاسی ایرانی، چگونه می توان وعده دموکراتیک را در کنار اصل امید و اصل عدالت پروراند؟
    کلیدواژگان: مسیانیسم، مسیانیسیتی، الهیات سیاسی مزدایی، سوشیانت، نجات، وضعیت مخاطره، اصل امید، دریدا، بلوخ، بنیامین
|
  • Mohammad Reza Ahmadi Tabatabai, Javad Noorizadeh Pages 1-22
    One of the main constituents of each and every ideology is its own anthropology. Political ideologies are sets of political teachings aimed to action and based on reason to make changes and manipulations in the society and its sectors, which are formed in the human mind. Thus, they have founded a main part of their topics on the political anthropology, in particular in the contemporary world in which not only various aspects of anthropology are developed, but they find a strategic taint as well. Today, as a discipline, anthropology discusses all issues with which man deals- from social behavior to arts, religion, morality and the like. More important is what we want to discuss i.e. anthropology as the approach adopted by a philosophy or political ideology to man as the noblest creature living on the Earth. From a political viewpoint, apart from issues such as ontology, epistemology, eschatology, each and every political school should decide about man and his nature so that, on the basis of such knowledge, it may explain and describe the relation between man and politics to attain the aims prescribed by that ideology. The present article tries to explain foundations of political schools and ideologies (whether Divine or materialist), and in this way, it goes to study political anthropology as viewed by such ideologies, and discuss various aspects of the relation between man's knowledge and politics
    Keywords: anthropology, political anthropology, Marxism, existentialism, Fascism, Liberalism, Islam
  • Seyyed Mostafa Taghavi Pages 23-45
    The main question for which the author tries to provide a reply in this article is that where is the place of governmental commands in the Constitution of the Islamic Republic of Iran. The hypothesis of the research is that the Constitution is based on the governmental commands، and its enforcement and efficiency is in debt to these commands; and many Articles of the Constitution show the same point. The Constitution is a legal basis to administrate the country; and the governmental command، as an instrument to increase efficiency and attain the objectives of the State، has been provided for the country''s higher management. To explain the main question، minor questions resulted from the former، and hypothesis of the research، the present writing has been arranged in an introduction، eight sections، and a conclusion. Because of the firm relation between the Constitution، governmental commands، management، and efficiency، in Introduction and first five sections of the article، efficiency and management and objectives of the system، governmental commands، interest، the scope of authorities of the Wilayat Faqih (Guardianship of the Jurist)، and study of interests have been discussed as an explanatory introduction. In the last three sections of the article (Governmental commands and the Constitution، Wilayat Faqih and the Constitution، the Place of the Governmental commands in the Constitution)، the hypothesis of the research is explained and a reply is provided for the main question. Conclusion shows in brief that this goal has been attained.
    Keywords: the Constitution, Governmental commands, Wilayat Faqih, interest, efficiency
  • Mohsen Khalili, Maryam Mozaffari Pages 47-71
    In their histories، Revolutions have various achievements. Revolutions have brought about re-distribution of farmlands، put an end to oppressive systems، eliminated hereditary privileges of the traditional aristocracy، promoted literacy، education، and more hygienic cares، sense of honour in respect to the national power، and independence for many people. Revolutions are international phenomena not only since they cause in most cases military conflicts between countries، but also because their ideas and objectives are disseminated throughout the world. When revolutionary ideas find their way into other countries and nations are attracted by them، such ideas are able to advance revolutions، and create new waves of revolutionary uprisings with similar objectives. The authors of the present article seek to study the concept of “export of revolution” in a comparison between two classical revolutions of the 18th and 20th Centuries belonging respectively to Liberal and Marxists traditions، and show similarities and dissimilarities between the two.
    Keywords: French Revolution, Russian Revolution, Liberalism, Marxism, export of Revolution
  • Jalal Derakhsheh, Mohsen Radadi Pages 73-94

    The main question discussed in the present article is “may religion be used to increase and improve the functions of the social capital and at the same time to reduce the adverse effects of the social capital?” The authors have assumed that the principles governing the social capital cause special characteristics to rule the relationships creating the social capital and، as a result، many malfunctions of the social capital may be eliminated. In a comparative way، at first، the present article discusses the concept of the social capital and its malfunctions; then introduces the principles recommended by Islam to improve the social capital. In the present writing، the authors recommend to employ the Islamic teachings to reduce adverse effects of the social capital.

    Keywords: political studies of Islam, malfunctions, social capital, comparative method
  • Farhad Zivyar Pages 95-116
    Based on his deep understanding of the religious teachings، Imam Khomeini، as a Shi''i scholar، shaped his own intellectual principles in a governmental model called «Islamic Republic». Imam Khomeini''s thoughts are based on the religious and Quranic principles، and Jawahiri jurisprudence of Imam Sadiq (pbuh)، and influenced (and still influences) the history of developments in Iran. In the present article، while re-reading Imam Khomeini''s thoughts and enlisting some of his initiatives within the field of political thought، the author seeks to study the relation between his thought on the one hand and reformist and Principalist thoughts on the other. The author wants، in the present article، to defend the model of Imam Khomeini''s thought، which he calls «evolutionary reformist» (which has its roots in principles) versus the above ideas.
  • Mansur Mirahmadi Pages 117-136
    The relation between jurisprudence and “the political” forms a special political science which is called، in the Muslims'' knowledge system، political jurisprudence. Political jurisprudence is an interdisciplinary field which to understand it، an understanding of its bilinear relation with jurisprudence and politics is required. Epistemologically and methodologically، political jurisprudence is in debt to jurisprudence; but، thematically، it discusses «the political». Thus، as an Islamic political science، based on its own principles and methodology، reflects upon “the political” to find the religious statement about «the political»، and regulate a faithful political life. Based on such a view، this discipline has been epistemologically elevated; and no more it goes to infer only a religious political statement; but rather، in addition to this، as an Islamic political science، it tries to regulate the political life as well. Taking into account absence of such studies in the field of political jurisprudence، the author of the present article tries to introduce this important issue and show necessity of strengthening its epistemological status as an Islamic political science.
    Keywords: jurisprudence, ”the political”, political jurisprudence, interdisciplinary science, faithful political life, Islamic political science
  • Reza Najafzadeh Pages 137-163
    In Iranians thought and practice، Messianism has a particular place. In a sense، belief in emergence of a Savior to free people from political and social problems may be considered as one of the characteristics of the Iranians'' political culture. It is as if that، in spite of discontinuities، some kind of continuity has been involved in the history of Iranians'' political thought. Iranians'' angel of the Earth has in every age faced a risky situation; and، at the same time she has developed various hopes. The present article describes and analyzes the elements of Messianism in Mazdian/Iranian mythological system. Relying on four categories of “risky situation”، “principle of hope”، “principle of justice”، and “democratic promise”، the author tries to infer gains and possibilities of Iranian Messianism. This theoretical attempt relies upon requirements of the post-secular horizon. To discuss the issues mentioned in the present article، two questions may be introduced: what are the Messianic elements in the Mazdian political theology? In the context of the Iranian political theology، how may the democratic promise be developed along with the principles of hope and justice?
    Keywords: Messianism, Messianic, Mazdian political theology, Soshiant, salvation, risky situation, principle of hope, Derrida, Bloch, Benjamin