فهرست مطالب

نشریه جستارهای سیاسی معاصر
سال نهم شماره 4 (پیاپی 30، زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/11/23
  • تعداد عناوین: 9
|
  • پگاه مصلح* صفحات 1-20
    بسیاری از مشکلات زندگی سیاسی و اجتماعی که گاه در نگاه نخست صرفا برخاسته از مناسبات عرصه سیاست عملی به نظر می رسند، به سبب فقدان نظریه سیاسی مناسب برای توضیح پیچیدگی ها و ارائه راه حل مفید پدید آمده ، یا تداوم و شدت یافته اند. اکنون با این پرسش مواجهیم که آن نوع از نظریه پردازی که انتظار می رود بتواند به حل مشکلات سیاسی جوامع معاصر یاری برساند و راهنما، بهبود بخش یا نظم دهنده به کنش های سیاسی باشد چگونه ممکن می شود. نظریه پردازان سیاسی کلاسیک توجه خود را بیشتر معطوف به نهاد حکومت و شیوه حکمرانی می کردند، اما امروز بسیاری از اندیشه ورزان سیاسی، ساحت نظریه پردازی سیاسی را گسترده تر از پیش می بینند. هدف مقاله پیش رو این است که با تحلیل آرای جان راولز و یورگن هابرماس درباره «امر سیاسی» ، امکان نظریه پردازی سیاسی در جهان امروز، در پرتو شناخت گستردگی و وجه وجودی هامر سیاسی» بازبینی شود.
    کلیدواژگان: امر سياسي، نظريه پردازي سياسي، نظريه سياسي، راولز، هابرماس
  • مهدی بوستانی، کمال پولادی *، مجید توسلی رکن آبادی صفحات 21-36
    فرانظریه یکی از جدیدترین تحولات در نظریه پردازی است. در حالی که نظریه پردازان، جهان اجتماعی را به عنوان مسئله موضوعی شان قلمداد می کنند، فرانظریه پردازان به مطالعه نظام مند ساختار اساسی خود نظریه می پردازند. فرانظریه پردازی در ادبیات علوم اجتماعی، تحت عناوین مختلفی با عنوان فراجامعه شناسی، جامعه شناسی بازاندیشانه و جامعه شناسی جامعه شناسی ظهور پیدا کرده است. هر چند این مدل در حوزه جامعه شناختی گسترش یافته است ولی می تواند در دیگر حوزه های تحقیق نیز به کار گرفته شود. فرانظریه به عنوان ابزار رسیدن به فهم عمیق تر نظریه بوده و هدف آن تشریح و نقد فرانظری فرض های تشکیل دهنده شالوده نظریه ها و نیز تدوین اصول ارزیابی نظریه هاست. بسیاری از نظریه پردازان بر لزوم پیشرفت و توسعه نظریه ی اجتماعی تاکید کرده اند. از آن جا که فرانظریه پردازی گام موثری در غنی تر ساختن نظریه ها است، بایستی به این حوزه توجه بیشتری معطوف گردد. هدف اصلی در این مقاله ارائه پارامترهای اساسی این رویکرد است. این مقاله ابتدا زمینه های رشد مطالعات فرانظری و ماهیت فرانظریه می پردازد و سپس انواع فرانظریه و تکنیکهای تحلیل فرانظریه با تاکید بر رویکرد فرانظری ریتزر را مورد بحث و بررسی قرار می دهد.
    کلیدواژگان: فرانظریه، فراتحلیل، فراجامعه شناسی، نظریه های اجتماعی، ریتزر
  • محسن رضایی جعفری، علی علی حسینی *، علیرضا آقاحسینی ، محمدرضا ده شیری صفحات 37-56
    وجهی از جهانی شدن، هژمون شدن برخی از ارزش هایی است که غرب و به خصوص ایالات متحده آمریکا پس از جنگ جهانی دوم درصدد گسترش آنها بوده است. این رویکرد از جهانی شدن به دنبال ایجاد نظمی مبتنی بر سلسله ‏ارزش های لیبرالیستی است و نظم سیاسی، اقتصادی و فرهنگی منطبق با تفاسیر غربی ترویج داده می شود. به همین دلیل به نظر می رسد چالش تفاسیر متعارض در باب ارزش های جهانی، یکی از مهم ترین چالش های عصر کنونی باشد. سوال اصلی مقاله این است که چگونه می توان راه حلی نظری برای عبور از چالش تفاسیر متعارض از مفاهیم و ارزش های جهانی یافت؟ بر این اساس در مقاله حاضر ابتدا تلاش می شود تا چالش های ارزش هایی که موسوم به جهانی اند را دریابیم، سپس نشان خواهیم داد که به فرض وجود ارزش های جهانی، ضمانت اجرایی نیز برای اجرای آنها وجود ندارد. راه حل این مقاله، طرح یک مبنای معرفتی برای مقابله با تفاسیر متعارض و توافق بر روی مفاهیم و ارزش های جهانی بر مبنای هرمنوتیک انتقادی (رهایی بخش) است. فرضیه این نوشتار این است که با اتخاذ یک روش هرمنوتیکی برمبنای کنش های ارتباطی مداوم، بازاندیشی ها و ادراکات بین الاذهانی؛ تفاهم ها و توافق ها صورت بندی می شوند و این رویکرد می تواند منافع سایر دیدگاه ها از جمله ایران و غرب را به طور متقابل و هرچند نسبی تامین کند و آن ها را از جریان میراث بی پایان تاریخ به سوی تفاهم و رهایی بخشی رهنمون کند.
    کلیدواژگان: هرمنوتیک انتقادی، امپریالیسم، جهانی شدن، حقوق بشر، عقلانیت ارتباطی
  • اکرم صالحی هیکویی، حسین آبادیان* ، نعمت احمدی نسب صفحات 57-75
    مقاله حاضر به بحث درباره مفهوم حکومت قانون از نظر میرزاملکم خان ناظم الدوله می پردازد. با اینکه درباره زندگی، روزنامه و آثار او کتاب ها و مقالات زیادی نوشته شده، لیکن تاکنون به این پرسش اصلی پاسخ داده نشده است که آیا ملکم خان به ماهیت، مبانی حقوقی و الزامات سیاسی حکومت قانون نظیر حقوق اساسی و تفکیک قوا آگاهی داشت یا خیر؟ تاکنون گفته شده او و برخی دیگر از روشنفکران عصر قاجار تحت تاثیر اندیشه های دوره روشنگری فرانسه قرار داشته اند. فرضیه مقاله حاضر این است که چنین چیزی وجود خارجی نداشته است، برای تبیین موضوع یکی از مهم ترین منابع آن عصر یعنی روح القوانین معیار قرار داده شده، تا معلوم شود برخلاف اصحاب دوره روشنگری که مبانی فلسفی، حقوقی و سیاسی مشخصی برای نظریات خویش داشته اند، روشنفکرانی مثل میرزاملکم خان بنیاد فکری استواری در زمینه ارائه نظریه حکومت قانون ارائه نداده اند. روش تحقیق این مقاله مبتنی بر تحلیل گفتار (Analyze of Discourse) و بررسی تطبیقی اندیشه های منتسکیو و ملکم خان است تا نشان داده شود اندیشه حکومت قانون در نزد این دو تفاوت ماهوی با یکدیگر داشته اند و ملکم خان به الزامات فلسفی و مبانی سیاسی نظریه حکومت قانون آگاهی نداشته است.
    کلیدواژگان: منتسکیو، میرزا ملکم خان، حکومت قانون، حقوق اساسی، قانون اساسی، شرع، عرف
  • مهدی چگنی* ، اسماعیل آجرلو، اکبر طالب پور صفحات 77-102
    علی رغم تشکیل کشورهای اسلامی بر اساس الگوی دولت مدرن، ماهیت اجتماعی احکام اسلامی موجب ایجاد جایگاه تعیین کننده ای برای علما و نهادهای دینی در نحوه ی اداره ی این کشورها شده و در کنار اداره امور خاص شرعی به شکل مستقیم یا غیرمستقیم، ساختار اجرایی این دولت ها را تحت تاثیر قرار داده است. لذا مساله محوری این مقاله کشف الگوی مربوط به نحوه اداره امور خاص شرعی در دولت- کشورهای مدرن اسلامی و پرسش از جایگاه و نحوه نقش آفرینی علما و نهادهای دینی در ساختار حقوقی و اجرایی این کشورهاست. با توجه به ارائه تعریف منتخب از معیار اسلامی دانستن کشورها که همانا وجود حاکمیت اسلامی بوده و با توجه به هم گرایی دین و دولت در بسیاری از این کشورها، فرضیه مقاله آن است که نظام حقوق اساسی کشورهای اسلامی معاصر در این زمینه دارای الگوهای منحصربه فردی است که دستاوردهای نوینی را در زمینه نقش آفرینی الزامات دینی در دوران معاصر درپی دارد که بازتاب نفوذ ارزش ها و عرف های غیرقابل انکار اسلامی در ساختار اداره جوامع اسلامی است. نگاه تحلیلی به این الگوها و آسیب شناسی و نقد نظام حقوق اساسی کشورهای اسلامی در این زمینه نیز یکی از مهم ترین بخش های این نوشتار است.
    کلیدواژگان: کشور های اسلامی، احکام اسلام، نهادهای دینی، حقوق اساسی، امور شرعی
  • ابراهیم کلانتری، میثم بلباسی * صفحات 103-132
    ضرورت حکومت و دولت، یکی از مهم ترین مسائل در حوزه فلسفه سیاسی بوده است که بر ضرورت وجود آن تاکید فراوانی شده است؛ به طوری که این امر از صدر اسلام با تشکیل حکومت اسلامی توسط پیامبر (ص) آغاز شد و توسط ائمه معصوم (ع) و در ادامه حکومت های غاصب پس ازآن، ادامه پیدا کرد. بر اساس نظریه سیاسی اسلام، در عصر غیبت، ولایت و ریاست دین و دنیای جامعه اسلامی در دست شبیه ترین فرد به معصوم (ع) قرار می گیرد که همانا فقیه جامع‎الشرایط است. لذا از آغاز عصر غیبت تاکنون، حکومت های مختلفی بر سرکار آمدند که برخی از آن ها به نوعی تحت ولایت فقیه بوده است. نوشتار حاضر به دنبال پاسخ به این پرسش است که چه مدل های حکومتی بر اساس نظریه ولایت فقیه، قابل طرح است؟ یافته ها نشان می دهد که بر اساس نظریه ولایت فقیه و بر اساس میزان حضور ولایت فقیه و برجستگی نقش ولایت فقیه در حکومت، می توان از مدل های حکومتی همچون: 1. مدل سلطان غالب و فقیه؛ 2. مدل ولایت مقیده یا دولت در دولت؛ 3. مدل سلطنت مشروعه یا مشروطه مشروعه؛ 4. مدل شورای فقی هان و سلطان عادل؛ 5. مدل جمهوری اسلامی (مردم سالاری دینی) ؛ 6. مدل حکومت اسلامی (الهی) نام برد. برای پاسخ به سوال مقاله از روش توصیفی- تحلیلی و تفسیری بهره گرفته می شود.
    کلیدواژگان: اسلام، حکومت، مدل، ولایت فقیه، سیاست، سلطنت، جمهوریت
  • علی کریمی فیروزجایی *، سمیرا حبیبی صفحات 133-153
    برجام یا برنامه جامع اقدام مشترک یک توافق بین المللی در خصوص برنامه هسته ای ایران است که بعد از مذاکرات طولانی میان ایران و شش قدرت جهانی منعقد گردید. پژوهش حاضر بر آن است تا مبانی گفتمانی سخنان دونالد ترامپ در خصوص برجام و واکنش آیت الله خامنه ای به اظهارات وی، تحلیل شود. رویکرد تحلیل گفتمان انتقادی رابطه زبان، جامعه، قدرت، ایدئولوژی و گفتمان را در اولویت قرار می دهد. روش پژوهش این مقاله از نوع توصیفی- تحلیلی و مدل فرکلاف (1979) است و نمونه های تحقیق که به صورت هدفمند انتخاب گردیدند، سخنرانی ترامپ درباره ایران و برجام در 21 مهر 96 و واکنش آیت الله خامنه ای به سخنرانی ترامپ در جمع نخبگان در 26 مهر 96 است. یافته های این تحقیق نشان می دهد که میان ایدئولوژی و زبان و میان کاربرد زبان و روابط سیاسی و اجتماعی رابطه متقابل وجود دارد و زبان علاوه بر شکل پذیری از روابط سیاسی، می تواند ابزاری تاثیرگذار در شکل دهی به روابط قدرت و تعاملات سیاسی باشد؛ بنابراین رهبران هر کشور تلاش کرده اند که از توانایی های زبانی و ادبی برای تبیین دیدگاه های سیاسی خویش استفاده کنند. نتایج حاصل نشان می دهد که هر دو رهبر در سخنرانی شان برجام را یک توافق شکننده میان دو دشمن و نه قراردادی برای تقویت دوستی بین آن ها می دانند.
    کلیدواژگان: آیت الله خامنه ای، دونالدترامپ، برجام، تگفا، فرکلاف
  • محمد مهدی اسماعیلی * صفحات 155-171
    تاریخ معاصر ایران شاهد نزاع دو رویکرد در خصوص نحوه اداره اقتصاد کشور بوده است. یک نگاه، راه برون رفت از مشکلات را در اتکای به قدرت های خارجی و استفاده از امکانات دول قدرتمند برای ارتقای اداره کشور می داند و جریان دیگر، ضمن لزوم بهره گیری معقول از تجارب بیگانگان، اتکای اصلی را به استفاده بهینه از توانمدی های داخلی و زمینه سازی برای رشد آن ها قرار می دهد. فضای عمومی سیاست گذاری از ابتدای پیدایی دغدغه پیشرفت در کشور ما، عمدتا در اختیار دسته اول قرار داشته است. این مقاله، با بررسی نتایج حاکمیت تفکر برون نگر در اقتصاد سیاسی دوره پهلوی دوم، نشان می دهد که این نگاه چگونه منجربه عقب ماندگی و وابستگی بیشتر کشور شده است. براساس چنین رویکردی، تجربه اقتصادی اجرای «اصل چهار ترومن» که از انتهای دهه 20 تا انتهای دهه 30 شمسی اجرا شد، ضمن از بین بردن توان اقتصاد کشاورزی، عوارض سنگینی چون مهاجرت گسترده، حاشیه نشینی و وابستگی سیاسی رژیم پهلوی، و در نهایت، سقوط آن را به دنبال داشت. هدف این مقاله، توجه به این تجارب و پرهیز از ساده انگاری در ارتباط با بیگانگان و توجه به نگاه درون زا در پیشرفت اقتصادی کشور است. روش این پژوهش نیز توصیفی-تاریخی است.
    کلیدواژگان: نگاه برون نگر، نگاه درون زا، اقتصاد سیاسی، مکتب نوسازی، اصل چهار ترومن
  • جلال درخشه*، علی لطیفی صفحات 173-204
    پژوهش حاضر می کوشد ضمن بازخوانی اندیشه و مواضع سیاسی آیت الله مصباح یزدی، به این پرسش اصلی پاسخ دهد که ساختار بینش سیاسی وی از چه مقوله هایی تشکیل شده و بر این اساس نظام حکومتی مورد نظر وی چه بوده است؟ طبق فرضیه پژوهش، مصباح یزدی در چهارچوب فلسفه اسلامی و مشخصا حکمت متعالیه به ارائه نظام سیاسی مطلوب مبتنی بر تقدم دانش بر قدرت و اصالت وجود مبادرت ورزیده است. اندیشه ایشان بیش از اینکه منبعث از نگاه فقاهتی باشد، منبعث از نگاه فیلسوفانه وی است. پس بر اساس نوع نگاه خود درباره انسان و عقل، به ضرورت وحی و نبوت و از دریچه آن به رابطه دین و سیاست پرداخته است. برای بررسی این فرضیه از روش هرمنوتیک لئو اشترواس، یعنی توجه به نقش متن با استفاده از آثار دیگرش در فهم متن، استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که نقص انسان و عدم کفایت عقلی او برای تامین سعادتش در نظر آیت الله مصباح یزدی، راه را برای حکومت ولایی در اندیشه ایشان باز نموده است. مشروعیت چنین حکومتی براساس نصب و اذن الهی می باشد و مردم، هرچند نقشی در مشروعیت بخشیدن به حکومت اسلامی ندارند، اما برپایی و تشکیل حکومت اسلامی، نیازمند همراهی و پذیرش مردم است.
    کلیدواژگان: مصباح یزدی، نظام سیاسی مطلوب، اصالت وجود، مدل تحلیل سیستمی، مردم، مشروعیت
|
  • Pegah Mosleh* Pages 1-20
    Many of problems in the social and political life that seems at first glance to be consequent of the relations in practical field of politics, have been appeared or intensified because of absence of proper political theory to explain the complexities and propose effective solution. Now, the question is how it is possible to make suitable political theory for solving the political problems of contemporary societies and improving the political actions. The traditional political theorists commonly focused their attention on government and different governing styles, but nowadays many of the political thinkers consider a broader field for political theory. The aim of this article is, by analysis of the approaches of John Rawls and Jürgen Habermas to "the political", to suggest a revision of the possibility of political theorizing in the present world, in the light of understanding of broadness and existential aspect of "the political".
    Keywords: The political- political theory- political theorizing- political life- political problems
  • Mahdi Boostani, Kamal Pooladi*, Majid Ttavasol Pages 21-36
    Meta-theory is one of the newest developments in study of theories. While theorists contemplate social world as problematic subject, meta-theorists study the theory itself systematically. Meta-theory has different names in literature of social science such as meta-sociology, reflectivity sociology, and sociology of sociology. Though this approach has its roots in sociology, it is applicable in other fields of study. Meta-theory is a tool to reach deeper understanding of theory and its goal is to explain and study assumptions of theory critically; assumptions that form structure of theory. Many thinkers emphasize on development of social theory and in this regard meta-theory is critical step. The main goal of this article is to provide fundamental parameters of the approach in which the roots and nature of meta-theoretical studies are addressed and to study different kinds of meta-theory with reference to meta-theoretical approach of Ritzer
    Keywords: Meta-theory, meta-analysis, meta-sociology, social theory, Ritzer
  • Mohsen Rezaei Jafari, Ali Alihosseini*, Ali Reza Aghahosseini, Mohammad Reza Dehshir Pages 37-56
    An aspect of globalization is the hegemony of some of the values ​​that the West and especially the United States have been seeking to expand after World War II. This globalization approach seeks to establish a system based on a series of liberal values, and the political, economic, and cultural order is promoted in line with Western interpretations. For this reason, the challenge of conflicting interpretations of global values ​​seems to be one of the most important challenges of the present era. The main question of this article is how can we find a theoretical pathway to overcome the challenge of conflicting interpretations of global concepts and values? Accordingly, in the present paper, we first try to find out the challenges of the so-called global values, then we will show that there is no guarantee of execution for global values. The solution presented in this paper is the design of an epistemic basis for dealing with conflicting interpretations and an agreement on global concepts and values ​​based on critical (relief) hermeneutics. The hypothesis of this paper is that by adopting a hermeneutic method based on continuous communication actions, rethinking and interpersonal perceptions, understandings and agreements, this approach can serve the interests of other perspectives Including, inter alia, Iran and the West, and, albeit in relative terms, lead them from the continuation of the everlasting legacy of history to reconciliation and liberation.
    Keywords: critical hermeneutics, imperialism, globalization, human rights, communication rationality
  • Akram Salehi Hikoui, Hossein Abadian*, Ne’mat Ahmadi Nasab Pages 57-75

    This article discusses the concept of the rule of law in the Mirzamalkam Khan Nazem al-Dawlah viewpoints. Although many books and articles have been written about his life, his newspaper and publications, but this main question has not been answered that whether Malakm Khan knew anything about the foundation, legal basis, and political requirements of the rule of law or not? The requirements such as the basic rights and separation of the forces. It has been said that he and some other intellectuals of the Qajar era have been influenced by the thoughts of the Enlightenment period of France. The hypothesis of the present article is that such a thing has not been existed, in order to explain the subject, one of the most important sources of that age, The Spirit of the Laws, has been considered to show in the contrary of the Enlightenment philosophers, which have had certain legal and political foundations for their views, Intellectuals such as Mirzamalkam Khan did not provide a solid foundation for providing the theory of the rule of the law.
    The methodology of this paper is based on Analysis of Discourse and a comparative study of the ideas of Montesquieu and Malakm Khan in order to show that the idea of the rule of law has major differences with each other, and Malkam Khan has not been aware of the philosophical requirements and the political foundations of the rule of law theory.
    Keywords: Montesquieu, Mirza Malkam Khan, the Rule of Law, Basic Rights, Constitution, ivine Rights, Costume
  • Mahdi Chegeni*, Esmail Ajorloo, Akbar Talebpour Pages 77-102
    Despite the formation of Islamic countries based on the pattern of a modern state, the social nature of Islamic rulings has created a decisive role for religious scholars and religious institutions in the management of these countries, and in addition to administering certain religious affairs, directly or indirectly, the administrative structure of this Governments have been affected. Therefore, the central issue of this paper is the discovery of a pattern related to the management of particular religious matters in the state-modern Islamic countries and the question of the status and manner of the role of religious scholars and institutions in the legal and executive structures of these countries. Given the definition of the Islamic criterion of knowing countries, which is the existence of Islamic sovereignty, and given the convergence of religion and state in many of these countries, the hypothesis of the paper is that the system of fundamental rights of contemporary Islamic countries has unique patterns in this regard. Which has made new achievements in the role of religious imperatives in contemporary times, reflecting the influence of irrefutable Islamic values ​​and practices in the structure of the administration of Islamic societies. An analytical look at these patterns and the pathology and critique of the Islamic fundamental rights system in this area is also one of the most important parts of this paper.
    Keywords: Islamic countries, Islamic rulings, religious institutions, fundamental rights, religious affairs
  • Ebrahim Kalantari, Meisam Belbasi* Pages 103-132
    The necessity of government and government has been one of the most important issues in the field of political philosophy, which has emphasized the necessity of it; As this began from the early days of Islam with the formation of an Islamic government by the Prophet (PBUH) and continued by the infallible Imams (AS) and subsequent infiltration regimes afterwards. According to the political theory of Islam, in the age of absence, the province and the head of religion and the world of Islamic society are in the hands of the most similar person to the infallibles (as), which is, in fact, a comprehensive jurisprudent. So, from the beginning of the era of absenteeism, so many governments have come to power, some of which have been somehow under the jurisdiction of the Faqih. The present paper seeks to answer the question of which models of government are based on the theory of Velayat-e faqih? The findings show that based on the theory of velayat-e faqih, based on the presence of Velayat-e faqih and the prominence of the role of the Velayat-e faqih in government, government models such as: 1. The model of the dominant ruler and the jurisprudent; 2. The model of the Provincial government or the government in the state; 3. The model of the Religious of monarchy or the constitutional of monarchy; 4. The model of the council of jurisprudents and the righteous ruler; 5. The model of the Islamic Republic (religious democracy); 6. The model of the government Islamic (divine). To answer the article's questions, descriptive-analytical and interpretive methods and library studies techniques are used.
    Keywords: Islam, Government, Model, Velayat-e Faqih, Politics, Monarchy, Republicanism
  • Ali Karimi Firozjaei*, Samira Habibi Mazaheri Pages 133-153
    The Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA) is an international agreement regarding the Iranian nuclear program as a result of long talks among Iran and six powers of the world. This paper aims to analyze the speeches of Donald Trump on the JCPOA on the one hand and the reactions of Ayatollah Khamenei on the other hand using critical discourse analysis (CDA). CDA as an approach shows the relationship between language, power, ideology and discourse. This paper is a descriptive-analytic research and its method is the Fairclough (1979) model for text and discourse. The corpus used in the ei’s reactions on 18th October (2017). The findings of this study show that there is a bilateral relationship between ideology and language and betstudy are Trump’s speeches on the 13th of October (2017) and Ayatollah Khamenween language use and political and culturai relation and consequently and leaders of two countries have tried to use linguistic and literal competencies in order to clarify their views. The results show that both leaders consider the JCPOA as a brittle agreement between two enemies and not as an agreement for enhancing their freindship.
    Keywords: Ayatollah Khamenei, Donald Trump, JCPOA, CDA, Fairclough
  • Mohammad Mehdi Esmaeili * Pages 155-171
    The history of Iran witnessed a conflict between two approaches related to the way of the country’s economic management in the contemporary era. One approach considers the way out of trouble in relying on foreign powers and using the power of mighty states in order to promote the administration of the country; and the other prospect places the main reliance on the optimal use of internal capacities and grounding for their growth by taking a reasonable advantage of the experiences of the strangers. The public space of policy making has mainly been at the disposal of the first category since the beginning of the emergence of developmental concern in our country. By examining the outcomes of the dominance of external thoughts in political economy related to the era of Pahlavi II, this article shows how this viewpoint has led to a higher level of backwardness and dependence in the country. Based on such approach, the economic experience of implementing “Truman’s point four” plan, which was performed from the end of 20s until late 30s, removed the agricultural economy as well as causing heavy burdens such as massive migration, marginalization and the political dependence of Pahlavi regime and ultimately its downfall.
    Keywords: External approach, internal approach, political economy, Renovation school, Truman’s point four
  • Jalal Derakhsheh*, Ali Latifi Pages 173-204
    Recognition of major keywords in Imam Khomeini's thoughts is an important path to completely know the intellectual-political collection of the structure which he legally and institutionally built after the revolution of 1357 and left for us. "Ommat" is one of those keywords with religious essence and Islamic feature that came to the political thinking of Islamic thinkers specifically the great leader of our Islamic revolution. The investigation of theoretical and practical works of Imam Khomeini indicates that the word "Ommat" has been able to compete with conceptual changes of the day such as nation and nationalism in addition to maintaining its validity and Koranic origin. In fact, it has reproduced itself employing the instrument of ejtehad, adjusting itself to the conditions of time and place in Imam Khomeini's thoughts. The present research tried to study Imam Khomeini's attitude employing descriptive-analytical technique and library method. By studying the terminology used by Imam Khomeini, it is concluded that the concept of "nation" is a marginal one, in relation with the concept of "Ommat" In fact, Imam Khomeini has not negated nationalism with the meaning of national authority in his comments, but he has negated ethnicity and clanship and their undesirable impact as the factors of separation among Islamic ommat.
    Keywords: Ayatollah Mesbah Yazdi, an ideal political system, existence, the people, the legitimacy