فهرست مطالب

نشریه جستارهای سیاسی معاصر
سال سوم شماره 1 (پیاپی 5، بهار و تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/05/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • اصغر افتخاری صفحات 1-26
    طرح گفتمان ایجابی در حوزه مطالعات امنیتی به اصلاح دیدگاه های امنیتی و ارتقای آن ها منجر شد. به گونه ای که ارزیابی امنیتی را، از تهدیدشناسی صرف پدیده ها، به فعالیتی جامع و مشتمل بر شناسایی «فرصت ها و تهدیدها» تبدیل کرد که برای طراحی راهبردهای امنیتی به مراتب مناسب تر و موثرترند. نویسنده، در نوشتار حاضر با پرسش از «ارزیابی امنیتی غرب»، مجموعه تهدیدهای ناشی از عملکرد غرب درقبال جمهوری اسلامی ایران را بررسی کرده است و با استفاده از گفتمان ایجابی امنیت، به شناسایی محورهای امنیتی اصلی در مناسبات غرب با جمهوری اسلامی ایران پرداخته و پنج مولفه اصلی را معرفی کرده است که عبارت اند از فرصت تهدید های غرب در حوزه های «امنیت و هویت»، «امنیت و کارامدی»، «امنیت و بوروکراسی»، «امنیت و اخلاق»، و «امنیت و انسانیت». از تحلیل مولف بر می آید که، به رغم اهتمام غرب به تهدیدسازی برای ایران، به سبب مبادی معتبر نظام اسلامی شکل گیری فرصت های ممکن مشابه در محورهای مذکور برای ایران فراهم می شود. ازسوی دیگر، در حالی که اهتمام اصلی غرب به تولید تهدیدهای نرم افزاری است مزیت نسبی ایران نیز در حوزه مقابله نرم افزاری است. بنابراین، توان و امکان مدیریت این تهدیدها و امنیت سازی برای جمهوری اسلامی ایران بسیار زیاد ارزیابی می شود.
    کلیدواژگان: غرب، جمهوری اسلامی ایران، امنیت، قدرت سخت، قدرت نرم، امنیت ایجابی، امنیت سلبی
  • الناز پروانه زاد، منصور میراحمدی صفحات 27-52
    انسان در جامعه بدوی زندگی طبیعی و در جامعه مدنی زندگی انسانی دارد. در نهج البلاغه کسی اخلاق و سیاست را، به مثابه بارزترین وجوه زندگی اجتماعی انسان، تحقق می بخشد که افزون بر «خود طبیعی» و انسانی اش زندگی تکاملی و بینش استعلایی داشته باشد. درعین حال، نهج البلاغه بر استفاده از عقل کاربردی تاکید می ورزد: «برای تو، از عقلی که داری، همین قدر کافی است که راه های گمراهی را از رستگاری ات روشن بسازد» (نهج البلاغه، 1389: حکمت 421/ 1131).
    آن چه در مکتب امام علی (ع) مفهوم سیاست را تعالی بخشیده و رابطه آن را با ارزش های اخلاقی تضمین کرده است، خاستگاهی مشترک به نام «حق الهی» است که موضوعاتی مانند حکومت، رابطه متقابل زمام دار و مردم، مسائل حقوقی، و تکالیف ناشی از آن را به یک رشته می کشد و عنصر سیاست را چونان وجهی الهی به تصویر می کشد و وظیفه انسان دانا و معتقد را مشخص می کند.
    این مقاله با محورقراردادن خطبه 216 نهج البلاغه به سامان رسیده و درپی آن است که، با تبیین برخی مفروضات اولیه، معنای حق الهی را به صورت کلی معرفی کند و ارتباط اخلاق، ارزش ها، دین، و سیاست را در حد امکان بررسی کند. بنابراین، در مواجهه با این پرسش اصلی، که چه رابطه ای بین اخلاق و امر سیاسی در نهج البلاغه برقرار است، می توان این فرضیه را بررسی کرد:انشعاب مسائل حکومتی از ناحیه حق الهی، درعین حال که ضمانت راستین و خلل ناپذیری برای آمیختن ارزش های اخلاقی با مقوله امر سیاسی پدید می آورد، حقوق و تکالیف انسانی را نیز واضح و مطلوب بیان می کند.
    کلیدواژگان: حق الهی، جهان آفرینش، انسان، اخلاق، سیاست
  • عبدالرحمن حسنی فر صفحات 53-70
    تحقق و شکل گیری یک نظریه مستلزم انطباق با مصداق و مصداق های بیرونی است. ازآن جاکه نائینی در اندیشه ورزی و تولید اندیشه موفق و قوی ظاهر شده و ابتکار او در تولید اندیشه جدید به نوعی منحصربه فرد است، تعیین چهارچوب و روش کاری وی، درقالب یک نظریه، موضوع این مقاله است. در این مقاله به روشی که نائینی از آن بهره گرفته است می پردازیم که می تواند مبنای نظریه ای روش شناختی باشد و آن تسهیل کننده تولید اندیشه ورزی است؛ یعنی رسیدن به روش و نظریه ای برای اندیشه ورزی مناسب با استناد به سبک کار نائینی که مبنای این نوشتار است. این چهارچوب و نظریه «اصولی گری» نام دارد؛ اصولی گری چهارچوب و نظریه ای است که بر کلیت آرای نائینی بار می شود. به این معنا که با رجوع به آرا و سبک تدوین و تولید دیدگاه های نائینی می توان این چهارچوب را استخراج کرد.
    کلیدواژگان: اصولی گری، نائینی، تولید نظریه، اندیشه ورزی
  • سیدمهدی طاهری صفحات 71-93
    قیام عاشورا از موثرترین و ماندگارترین رخدادهایی است که منشا تحولاتی بنیادین در تاریخ اسلام است و نه تنها گذر زمان بر ابعاد و پیامدهای آن سایه فراموشی نیفکنده، بلکه آثار ماندگار آن هم چنان پابرجا بوده و دامنه ای بسیار گسترده تر از گذشته یافته و به الگوی فداکاری و جان فشانی در راه اهداف الهی و مبارزات حق طلبانه تبدیل شده است.
    یکی از نمونه های برجسته در این زمینه جنبش حزب الله لبنان است که با بهره از درس ها و عبرت های قیام حسینی کارامدی الگوی مقاومت حسینی را بعد از چهارده قرن به بهترین شکل به اثبات رسانده و خود نیز الهام بخش بسیاری از گروه های مبارز در جوامع گوناگون شده است.
    نگارنده در این مقاله بر آن است تا ضمن بررسی مهم ترین پیامدهای نهضت حسینی، به بازخوانی تطبیقی مقایسه ای آن پیام ها در جنبش حزب الله بپردازد و کارایی الگوی حسینی را در مقایسه با سایر الگوهای معاصر، در دست یابی به حق، برجسته سازد.
    کلیدواژگان: عاشورا، بازخوانی پیام ها، جنبش حزب الله لبنان
  • علیرضا عبداللهی نژاد، حسین افخمی صفحات 95-113
    این پژوهش که به روش «فراتحلیل» انجام شده است زمینه ها، حوزه ها، روندها، و موضوعات مرتبط با قلمروی میان رشته ای «ارتباطات سیاسی» را، با استفاده از مقاله های چاپ شده در نشریات معتبر علمی کشور در بازه زمانی 1380 - 1389، بررسی و تحلیل می کند.
    جامعه آماری پژوهش حاضر مقالات مندرج در نشریات علمی پژوهشی یا علمی ترویجی در حوزه ارتباطات و علوم اجتماعی را شامل می شود. این نشریات و مراکز انتشار آن ها عبارت اند از: فصل نامه نامه علوم اجتماعی و دوفصل نامه نشریه جهانی رسانه (دانشگاه تهران)، فصل نامه علوم اجتماعی (دانشگاه علامه طباطبایی)، فصل نامه پژوهش های ارتباطی (مرکز پژوهش های صدا و سیما)، و فصل نامه رسانه (مرکز مطالعات و توسعه رسانه ها).
    حجم نمونه این پژوهش شامل همه مقالات چاپ شده در زمینه های متنوع ارتباطات سیاسی است که به روش نمونه گیری «تمام شماری» انتخاب و به صورت جداگانه کدگذاری و تجزیه و تحلیل شده اند.
    به منظور فراتحلیل مقاله های علمی فارسی موجود در زمینه ارتباطات سیاسی در ایران، فرم مخصوصی با عنوان «فرم جامع تلخیص و استخراج اطلاعات مقاله های ویژه فراتحلیل» تهیه شد که حاوی پرسش ها و مقولاتی درخصوص «مضمون و محتوای اصلی»، «چهارچوب مفهومی»، و «روش تحقیق» مقالات مذکور بود.
    نتایج پژوهش بیان گر توجه اندک پژوهش گران علوم ارتباطات به قلمروی نوظهور و میان رشته ای ارتباطات سیاسی است. هم چنین دو مضمون «انتخابات» و «مشارکت سیاسی» بیش ترین فراوانی را در میان پژوهش های انجام شده دارد.
    کلیدواژگان: ارتباطات سیاسی، فراتحلیل، مقاله های فارسی، ایران
  • عبدالهد قنبرلو صفحات 115-139
    امروزه نظریه تعارض ضروری تئوری روابط بین الملل با هنجارهای دینی با چالش های عمیقی مواجه است. علاوه بر آن، به منظور بهره گیری از ظرفیت های ادیان برای جبران کاستی های روند اصلی تئوری روابط بین الملل تلاش های جدیدی شده است. این مقاله درپی شناسایی زمینه های طرح تئوری دینی روابط بین الملل است. فرضیه ما این است که دین می تواند به مثابه بستری مهم برای طرح تئوری های هنجارگرا در روابط بین الملل عمل کند. در این چهارچوب، استدلال شده است که تصور جدایی ناگزیر دین از عرصه نظری روابط بین الملل ریشه در نگاه مضیق و تقلیل گرایانه به چیستی و کارکرد تئوری دارد. براین اساس، لازم است در ماهیت و کارکرد تئوری روابط بین الملل بازبینی شود تا بتوان از ظرفیت ها و قابلیت های دین برای طرح تئوری دینی روابط بین الملل بهره گرفت. در این مقاله از اسلام به مثابه دینی یاد می شود که به واسطه ظرفیت های بیش تر هنجارسازی در عرصه های گوناگون حیات اجتماعی از زمینه و بستر مناسبی برای پردازش تئوری های هنجاری در عرصه روابط بین الملل و سیاست خارجی برخوردار است.
    کلیدواژگان: روابط بین الملل مدرن، تئوری، دین، دولت، ملت، تجربه گرایی، پوزیتیویسم، هنجارگرایی، اسلام، اخلاق، عدالت
  • عباس واعظی دهنوی صفحات 141-169
    پس از گذشت سه دهه از عمر نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران و گذر از مراحل صعب تثبیت، سازندگی، و عدالت گستری بررسی این نکته ضروری می نماید که آیا این نظام به اصول اولیه و مبانی اسلامی خود، که علل محدثه آن بودند، پای بند مانده است یا همانند بسیاری از انقلاب ها در مسیر برخورد با واقعیات بین المللی و داخلی از مبانی خود عدول کرده است. پاسخ به این سوال در حوزه سیاست خارجی چون انعکاسی از سیاست داخلی هر نظام و عرصه تحولات سریع و اجتناب ناپذیر است می تواند تاحدودی زمینه را برای تعمیم آن به دیگر عرصه ها نیز آسان تر کند.
    براساس قوانین مندرج در قانون اساسی جمهوری اسلامی، مقام معظم رهبری بالاترین مقام را برای تصمیم گیری های کلان در سیاست خارجی نظام دارد.
    مطالعه بیانیه ها و سخن رانی های رهبر معظم نشان می دهد دیدگاه های وی برمبنای اصول فقهی و دینی است؛ همان اصولی که منشا پیدایش انقلاب بود و هم چنان برمبنای آن مواضع و دیدگاه ها اخذ می شود و طی دوران پس از انقلاب تاکنون هیچ تغییری در این مواضع ایجاد نشده است و مویدی بر فرضیه این مقاله است که انقلاب اسلامی ایران هم چنان بر اصولی پای می فشارد که موجب و علت بروز و ظهور آن بوده است.
    کلیدواژگان: رهبری، قانون اساسی، سیاست خارجی، مبانی، قواعد فقهی، قاعده نفی سبیل، قاعده لاضرر و لاضرار، قاعده معاونت بر اثم
|
  • Asghar Eftekhari Pages 1-26
    Introduction of a positive discourse in the field of security studies led to correction and elevation of security views so that security evaluation changed from the mere «knowledge of threats» to some comprehensive activity which includes the recognition of «opportunities and threats» and is much more suitable and influential for designing security approaches. Having questioned about «security evaluation of the West»، in the present writing، the author has posed questions about opportunities-threats resulted from the West''s functions for the Islamic Republic of Iran. Using the positive discourse of security، the author has proceeded to recognize main security lines in the relations between the Islamic Republic of Iran and the West. In this regard، he has introduced five main components which are as follows: opportunities-threats of the West in the fields of «security and identity»، «security and efficiency»، «security and bureaucracy»، «security and morality»، and finally «security and humanity». The analysis made by the author suggests that، in spite of attempts made by the West to create threats against Iran and because of the firm foundations of the Islamic Republic of Iran، we find similar actual and potential opportunities for Iran along the above lines. On the other hand، while main attempts made by the West are to create soft threats against Iran، the relative advantage of Iran lies in the field of soft encounter. Thus، potential of managing such threats and creating security for the Islamic Republic of Iran is assessed to be very high.
    Keywords: the West, the Islamic Republic of Iran, security, hard power, soft power, positive security, negative security
  • Elnaz Parvanezad, Mansoor Mirahmady Pages 27-52
    In a primeval society، man lives a primeval life and in a civil society he lives a human life. As the most distinctive aspects of man''s social life، morality and politics are، according to Nahj al-Balaghah، done by one who، in addition to his «natural» and human self، enjoys a perfecional life and a transcending insight and، at the same time، emphasizes functional reason: «For you، it is sufficient that your reason separates the ways of misguidance from salvation» (Sayyid Radi، 1389، Wisdom 421، p. 1131). What that makes the notion of politics in Imam ''Ali school a lofty one and secures its relation to moral values is a common origin called «Divine right» which brings in harmony subjects such as government، mutual relation of the ruler and the ruled، legal issues and obligations stemmed from them and pictures politics as a Divine aspect specifying duties of knowing and faithful man. Based on the sermon 216 of Nahj al-Balaghah، the present article seeks to explain some primary assumptions and the meaning of Divine right in brief and discuss the relations between morality، values، religion، and politics as much as possible. Thus، facing the main question (which relation is between morality and the political in Nahj al-Balaghah?)، the following hypothesis may be studied: «Origination of governmental issues from» Divine right «creates at the same time a true guarantee for combining moral values and the political، and pictures human rights and obligations in a clear and desired way».
    Keywords: Divine right, the world of creation, man, morality, politics
  • Abdolrahman Hasanifar Pages 53-70
    For a theory to be formed، correspondence to external instance (s) is required. Since Na''ini is a powerful and successful thinker producing ideas and thoughts، and his innovations to produce new ideas are somehow unique، the present article tries to infer the framework within، and the methodology according to which، he works. The present article claims that Na''ini has employed a methodology which may be taken as a basis for a methodological theory which، in turn، facilitates thinking; in other words، attaining a methodology and theory for suitable thinking based on Na''ini work is the basis of the present writing. This framework (theory) is called principalism. Principalism is a theory which covers all Na''ini''s ideas; in other words، if ideas of Na''ini and the methodology according to which his ideas have been formulated and produced are referred to، this framework may be inferred.
    Keywords: principalism, Naini, production of theory, thinking
  • Seyyed Mahdi Taheri Pages 71-93
    Ashura uprising is one of the most influential and everlasting events from which many fundamental developments have originated. Not only its dimensions and consequences have not been neglected in the course of time، but rather of which there have been left many permanent effects، and it has assumed more extensive dimensions and turned into a model of self-sacrifice in struggles made to attain people''s rights and Divine goals. One of the eminent examples is the Lebanon Hezbollah movement which، following lessons of the Husayn uprising، proved efficiency of the model of Husayn resistance after 14 centuries in the best way possible، and inspired many struggling groups in various societies. In the present article، while studying the most important consequences of Husayn movement، the author tries to comparatively reread its messages in Hezbollah movement so that efficiency of Husayn model to attain rights may be emphasized as compared to the contemporary models.
    Keywords: Ashura, rereading messages, Lebanon Hezbollah Movement
  • Alireza Abdollahinejad, Hossein Afkhami Pages 95-113
    Made in a meta-analytical way، the present article analyzes and evaluated grounds، fields، trends، and subjects of the interdisciplinary field of political communications in Iran based on the relevant articles published by authentic scientific journals (in the period between 1380/2001 and 1389/2010). The statistical society of the study consists of the articles published by scientific (scientific-research or scientific-promotional) journals in the field of communications and social sciences in Tehran University (Social Sciences Quarterly and Media International Bi-Quarterly)، Allameh Tabatabai University (Social Sciences Quarterly)، Research Center of Radio-TV (Communication Research Quarterly)، and Center for Studying and Developing Media (Media Quarterly) in the above period. The sample taken for the present study covers all articles published in various fields of political communications selected through a full-enumerating method from among their articles. Articles selected have been separately coded and analyzed. To make a meta-analysis of the existing Persian scientific articles in the field of political communications in Iran، a special form called «the all-covering form for summarization and extraction of data from articles selected for meta-analysis» was elaborated. Questions and issues to which attention has been paid in this form are as follows: «the main content»، «conceptual framework» and «methodology of research». The results of the study show that the researchers in the field of communications do not pay so attention to the new-emerged and interdisciplinary field of the political communications. Also، in terms of the contents discussed in the studies made in this field in Iran، elections and political participation are of the greatest frequency.
    Keywords: political communications, meta, analysis, Persian articles, Iran
  • Abdollah Ghanbarlu Pages 115-139
    Today، the idea of necessary conflict between the theory of international relations and religious norms has faced serious challenges. Furthermore، to make uses of capacities of religions to compensate shortages of the mainstream of the theory of international relations، serious attempts have been made. The present article is an instance of works which are being done in this field. The main question of the article is: «may a religious theory of international relations be introduced?» The hypothesis of the article is: religion may work as an important basis on which normativist theories in the field of international relations may be formulated. In the present article، the idea of separation between religion and theoretical principles of international relations has been criticized. Also، it has been argued that the idea of unavoidable separation between religion and theoretical field of international relations has its roots in the narrow and reductionist view to the nature and function of the theory. Thus، the nature and function of the theory of international relations should be so revised that capacities of religion may be employed to introduce a religious theory of international relations. In the present article، Islam is mentioned as a religion which، because of its high capacity of norm-making in various fields of social life، provides a suitable ground to process normative theories in the field of international relations and foreign policy.
    Keywords: modern international relations, theory, religion, state, nation, empiricism, positivism, normativism, morality, justice
  • Abbas Vaezi Dehnavi Pages 141-169
    Today، the idea of necessary conflict between the theory of international relations and religious norms has faced serious challenges. Furthermore، to make uses of capacities of religions to compensate shortages of the mainstream of the theory of international relations، serious attempts have been made. The present article is an instance of works which are being done in this field. The main question of the article is: «may a religious theory of international relations be introduced?» The hypothesis of the article is: religion may work as an important basis on which normativist theories in the field of international relations may be formulated. In the present article، the idea of separation between religion and theoretical principles of international relations has been criticized. Also، it has been argued that the idea of unavoidable separation between religion and theoretical field of international relations has its roots in the narrow and reductionist view to the nature and function of the theory. Thus، the nature and function of the theory of international relations should be so revised that capacities of religion may be employed to introduce a religious theory of international relations. In the present article، Islam is mentioned as a religion which، because of its high capacity of norm-making in various fields of social life، provides a suitable ground to process normative theories in the field of international relations and foreign policy.
    Keywords: modern international relations, theory, religion, state, nation, empiricism, positivism, normativism, morality, justice