فهرست مطالب

جستارهای سیاسی معاصر - سال سوم شماره 2 (پیاپی 6، پاییز و زمستان 1391)

نشریه جستارهای سیاسی معاصر
سال سوم شماره 2 (پیاپی 6، پاییز و زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/10/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • آذر آهنچی صفحات 1-19
    آق قویونلوها، زمانی که مغولان بر آناتولی استیلا یافتند، به همراه مغولان در شرق این سرزمین مستقر شدند. با ضعیف شدن حکومت مغولان در آسیای صغیر در قرن هشتم هجری، آق قویونلوها گروهی فعال بودند که به عرصه سیاست قدم گذاشتند و حدود یک قرن بعد، در ناحیه ای که مرکز آن دیار بکر بود، زیر سایه فعالیت و کاردانی رهبرشان، قراعثمان، حکومتی را بنیاد نهادند. هرچند قرایولوک عثمان، موسس حکومت آق قویونلوها در دیار بکر، اتحادیه خود را از گم نامی به سطح یک قدرت مطرح در منطقه آناتولی شرقی درآورد، این اوزن حسن بود که طی حدود بیست سال حکومت موفقیت آمیز با اجرای عملیات نظامی علیه حکومت های داخل ایران و قدرت های مجاور آن همراه با فعالیت های دیپلماسی، و نیز جلب حمایت فرقه متنفذ صفوی، توانست تقریبا بر همه ایران مسلط شود. اوزن حسن از همان ابتدای قدم گذاشتن در راه کشورستانی سعی کرد از همه عناصر مشروعیت بخش معمول آن زمان برای برحق نشان دادن حکومت آق قویونلوها بهره بگیرد. بنابراین، در مقاله حاضر سعی شده است تا ضمن شناخت مبانی مشروعیت این دودمان، به تاثیر این عناصر مشروعیت بخش در «نشان» اوزن حسن، برای فرمان روایی یادگار محمد تیموری بر خراسان، توجه شود و از این طریق تحول مبانی مشروعیت حکومت آق قویونلوها در واپسین سال های قبل از برآمدن دولت صفویه بیان شود. البته در این بررسی دیدگاه های جلاالدین دوانی و فضل الله بن روزبهان خنجی درباره مشروعیت سلاطین این دودمان هم مد نظر قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: کلیدواژه ها: آق قویونلو، اوزن حسن، مشروعیت، حکومت، خنجی، دوانی
  • حسن بشیر، محمد تقی تفرجی شیرازی صفحات 21-45
    زمانی که جریان بیداری اسلامی در ابتدای سال 2011 به اوج خود رسید، مردم بحرین نیز هم سو با این جریان به اعتراضاتی گسترده مبادرت کردند که دخالت نظامی حکومت حاکم به کمک نیروهای شورای همکاری خلیج فارس باعث گسترش و تعمیق این اعتراضات و تبدیل آن به بحران شد. در این میان، رسانه های کشورهای عربی زبان حاشیه خلیج فارس نیز با درنظرگرفتن گفتمان حاکم بر کشورهای خود به بازنمایی و مدیریت این بحران پرداختند. از این رو در مقاله حاضر، تلاش شده است تا گفتمان آن ها در قالب نحوه بازنمایی موضوع پیش رو بررسی شود. به همین منظور با تکیه بر روش تحلیل گفتمان 18 یادداشت تحلیلی از مجموع 8 نشریه نمونه گیری شده و در مدتی معین بررسی شده است. در نهایت، حاصل این بررسی به کشف «راهبرد اتخاذشده» و «نحوه بازنمایی بحران» در بحرین توسط رسانه ها و نیز ارائه مدل مربوطه منجر شد.
    کلیدواژگان: بحرین، بازنمایی، مدیریت رسانه ای بحران، نشریات عربی زبان کشورهای حاشیه خلیج فارس، تحلیل گفتمان
  • سید سعید جلالی صفحات 47-59
    حزب هنچاک از قدیمی ترین احزاب ارمنی بود که حوزه فعالیتش علاوه بر ارمنستان، روسیه، و عثمانی، ایران را نیز شامل می شد. رقابت آنان با احزاب ارمنی دیگر همانند داشناکسوتیون که هر دو در اواخر قرن نوزده تاسیس شده بودند، به داخل مرز های ایران عصر مشروطه کشیده شد. هر چند بنابر شرایط، نام حزب رقیب (داشناکسوتیون) در تارک مبارزات مشروطه خواهی مردم ایران بیش تر درخشید، نمی توان از تاثیرات فکری و سیاسی هنچاکیان در ایران چشم پوشید. این مقاله به نقش این حزب در مناطقی از ایران، که جنبش مشروطه در آن گستره بیش تری داشت، می پردازد. همچنین از مناسبات سیاسی و اجتماعی حزب ارمنی با احزاب دیگر در ایران پرده بر می دارد.
    کلیدواژگان: هنچاکیان، داشناکسوتیون، انقلاب مشروطه، سوسیالیست ها، گریگوریقیکیان، قیام تبریز، جنبش گیلان
  • جلال درخشه، محمد صادق نصرت پناه *، مرتضی فخاری صفحات 61-90

    حقوق بشر غربی به معنای حقوقی است که انسان ها صرفا به دلیل انسان بودن از آن برخوردارند و سرشت دینی و الاهی بشر، که ویژگی «از خدایی» بودن و «به سوی خدا» شدن و «استعداد برای نیل به کمال شایسته انسانی» داشتن را به همراه دارد، در این حقوق نادیده انگاشته شده است. این حقوق با محوریت تفکر لیبرالی، الحادگرایی، فردگرایی، و با نادیده گرفتن مبدا و منتهای جهان و هستی، غفلت از تکالیف، و به ویژه فرمالیسم، منظومه فکری بسته ای را شکل داده است که هر آن چه غیر غربی خوانده شود از این منظومه طرد می شود و دیگر به آن حقوق بشر اطلاق نمی شود و به جای توجه به اندیشه تعالی بشر، هویت واقعی انسان را نادیده می گیرد و در نتیجه، هرگونه تفاوت، مانند تفاوت عقیدتی، سیاسی، فرهنگی، نژادی، را با چالش جدی مواجه می کند؛ زیرا هر یک از این تفاوت ها سبب شکل گیری هویتی متفاوت از دیگری می شود. در حقیقت، حقوق بشر غربی نه در مرحله عملی جهان شمول است و نه در مرحله نظری؛ چرا که نه توانسته است، در طی تاریخ تکوین خود، اجماع جهانی را همراه کند یا دست کم قدر مشترک فرهنگ ها و تمدن ها را در بر بگیرد و نه این که در قبال فرهنگ ها و ادیان و تمدن ها بی طرفی اتخاذ کند و لعاب اومانیستی بودن را از خود بزداید و مبتنی بر نیازهای ابتدایی و فطری بشر تدوین شود.
    این مقاله بر آن است تا از طریق نقد مبانی اومانیستی حقوق بشر غربی نمایان سازد که پایه این حقوق مبتنی بر اومانیسم الحادی است؛ در نتیجه، ادعای جهان شمولی آن بی بنیاد است.

    کلیدواژگان: حقوق بشر غربی، اومانیسم، جهان شمولی، اسلام
  • یحیی فوزی، سعید نریمان صفحات 91-114
    این پژوهش بر آن است تا با استفاده از نظریه تحلیل گفتمان لاکلائو و موفه توصیف جامعی از اصول تفکر سیاسی جامعه مدرسین حوزه علمیه قم را در دهه اول انقلاب ترسیم کند و با واکاوی در بیانیه های این تشکل، مولفه های دال مرکزی و دال های شناور گفتمان جامعه مدرسین، به ویژه دیدگاه های فقهی سیاسی در این چهارچوب تبیین شود تا رابطه آن ها با یک دیگر و نحوه ارجاع این دال ها به مدلول مشخص شود. بر این اساس، این نتیجه حاصل شد که دال مرکزی این تشکل شامل مولفه های اجرای احکام شریعت با محوریت ولی فقیه، مشروعیت الاهی حاکم، پیوند دین و سیاست، و مرجعیت سیاسی روحانیت است.
    کلیدواژگان: جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، گفتمان سیاسی، ولایت فقیه، انقلاب اسلامی
  • رضا نجف زاده صفحات 115-144
    جاویدان خرد آمیزه ای از متون گوناگون است. ابوعلی مسکویه در این مجموعه حکمت های متعددی از فرهنگ ها و افق های اجتماعی گوناگون را فراهم آورده است. آوا های متکثر جاویدان خرد، با محوریت عقل اخلاق بنیاد، درواقع نوعی فلسفه عملی چندگانه را صورت بندی می کنند. مسکویه با کنار هم قراردادن حکمت های ایرانی، رومی، هندی، عرب پیش از اسلام، و عرب دوره اسلامی آرمان عقلی سراسر جهانی و ابدی را طراحی کرد و در ورای تمدن ها و ملت ها، شاکله ای انسان گرایانه را ترسیم کرده است. جاویدان خرد، به منزله متنی چندآوایی، عرصه پذیرش «دیگری» است و بردباری سیاسی و آموختن از «دیگری» را به مخاطب می آموزد. در سراسر این کتاب حضور دیگری ملموس است؛ دیگری عرب، دیگری هندی، دیگری رومی، دیگری یونانی، دیگری مسلمان، و دیگری نامسلمان. پذیرش دیگری چون مبتنی بر اخلاق انسان گرایانه است، خرد مصلحت اندیش سیاست را از خشونت تهی می سازد و به این اعتبار، مرز دقیقی بین عقلانیت حکمت عملی جاوید و عقلانیت نهفته در سنت رئالپولیتیک برقرار می شود. حکمت عملی ابوعلی مسکویه برای ابتنای نظریه سیاسی معاصر بر میراث قدمایی ظرفیت های فراوانی دارد. این ظرفیت های نهفته را می توان، در چهارچوب اقتضائات دوران، «آشکار» یا «بازنویسی» کرد.
    کلیدواژگان: حکمت عملی، سنت قدمایی، میراث ایرانی، اسلامی، تدبیر سیاسی دموکراتیک، عقلانیت ضدخشونت
  • موسی نجفی صفحات 145-165
    عصر مشروطیت از مقاطع مهم تاریخ سیاسی و فکری ایرانیان است، همچنین به نظر می رسد به علت رهبری مذهبی و سیاسی مراجع شیعه در نجف، این زمان برای عراق و حتی حوزه عثمانی نیز مباحث و مسائل مهمی را برای تحقیق و پژوهش دربر دارد، اما با دقت و سیر در اسناد و مدارک و رسائل و مطبوعات مشروطه اول و مشروطه دوم که دهه اول مشروطه را شامل می شود، درمی یابیم که سطح تحلیل و نگاه و دغدغه ها و اولویت های مطرح شده در متون دست اول با آن چه بعدها به نام مشروطه و ترسیم روند آن نوشته شده و گفته شده است، تفاوت اساسی دارد.
    این مقاله، با معرفی گوشه ای از این آثار و مقایسه آن با برخی تاریخ نگاری های مدرن مشروطه، درصدد است به قسمتی از این تحریف ها بپردازد. نقد این ناراستی ها می تواند به نوعی اصول شناخت تاریخ سیاسی ایران را در ابعاد گوناگون برای ما بازگو کند. به نظر می رسد هرچه از عمر مشروطیت ایران می گذرد و از طرف دیگر هرچه مباحث عمیق تری در انقلاب اسلامی معاصر پیش می آید، می توانیم با مقایسه جریان شناسی و اندیشه این دو حلقه تاریخی به شناخت بهتری از تاریخ سیاسی ایران دست یابیم.
    کلیدواژگان: مشروطیت، عتبات عالیات، تاریخ سیاسی، تاریخ نگاری مدرن، رسائل و مطبوعات سیاسی، اندیشه سیاسی
|
  • Azar Ahanchi, Mohhamadreza Roozbahani Pages 1-19
    Abu-Bakr Tehriani، the historian of the era Aq-Qoyunlu، knows their main houseroom grakhtai. (Turkestan، and Machyn) When Mongols over whelmed on Anatolia، they Along with them settled in East. With weakening of Mongol rule in Asia Minor in the eighth century، Agh gholonoh as active a group entered to politics and about a century later in area which its center was diyarbkr، under activities and their leader a. ssociation (Ggara osman) established the Government. However graylag osman originator of Agh gholono government in diyarbkr. Emeraged their onion from anonymity but that was Ozun Hasan who over twenty yerars of successful government with military operations against the local governments in Iran and adjacent power with polities activities and support from influential cult safavi could almost be dominant on Iran. It was obvious that Ozun Has am from first step try to. Use from all element of legitimacy of Bregular part time to show itself right. There for main porpose of this paper is to understand the basics of evolution of this lineage and to recognize How ideologists deal with this issue.
    Keywords: Aq, Qoyunlu, Ozun Has an, legit mation, government, Khanjy, Davani
  • Hassan Bashir, Mohammad Taghi Tafarroji Shirazi Pages 21-45
    When “Islamic awakening trend” reached the climax at the beginning of 2011، Bahraini people along with this trend ventured the widespread protest. But with military intervention of the Bahraini Government and other “Persian Gulf Cooperation Council” forces، this protest has become a real crisis. At this situation the media of Arabic countries in the Persian Gulf، represented and managed this crisis according to their government dominant discourse. This article tried to discover this discourse through representation theory and discourse analysis method. According to what have been said، 18 news reports of 8 Arabic newspapers published in Arab Countries of Persian Gulf was selected، as a sample for discourse analysis. This analysis eventually led to discover the “strategy adopted” and “represented crisis” managed by the mentioned media and the functional model which has been used to implement their media diplomacy.
    Keywords: Bahrain, Representation, Crisis Media Management, Arabic Newspapers in Persian Gulf Countries, discourse analysis
  • Sayyed Said Jalali Pages 47-59
    Hunchak is one of the oldest Armenian parties which was active in Iran in addition to Armenia، Russia and Ottoman. Its competition with other Armenian parties like Dashnaktsutiune، which was also founded in the late 19th، was brought into the boundaries of Iran in the Iranian constitutional era. Although according to circumstances، the rival party‘s name (Dashnaktsutiune) shined more in Iranian constitutional struggles، the ideological and political effects of Hunchakyan in Iran cannot be ignored. This paper without any prejudice or moral judgment، investigates the role of this party in those areas of Iran which were more involved in the Iranian constitutional movement. Also it reveals the political and social relations of this party with other political parties of Iran.
    Keywords: The Constitutional Revolution, Hunchakyan, Gilan, Eghikian, the Social Democrats, Armenians
  • Jalal Derakhsheh, Mohmmad Sadeq Nosratpanah, Morteza Fakhari Pages 61-90

    Western human rights have been based on merely «being mankind» and human''s divine nature and one''s talent to achieve worthy evolution have been ignored. In this viewpoint of human rights، concentrating the view on liberal thought، atheism، individualism and formalism and ignoring the beginning and the destination of the existence and the universe and then ignoring duties and personalities، what is not western is not considered as human rights and rather than paying attention to human sublimation، real human identity is ignored and therefore any ideological، political، cultural and racial differences will be changed to serious challenges. Because which of them، on this viewpoint، leads to formation of a new identity. Really western human rights discourse has not been universal both theoretically and practically. Neither it has been successful to achieve universal consensus or at least to involve a common area of different cultures and civilizations nor it could have been impartial than different cultures، religions and civilizations، kept out humanism and codified rights based on primary and innate requirements. Criticizing the bases of humanist western human rights discourse، this paper is supposed to explain that these rights have been based on atheist humanism and therefore cannot be universal.

    Keywords: Western human rights, humanism, universality, Islam
  • Yahya Fouzi, Saeed Nariman Pages 91-114
    By using Laclau and Mouffe discourse analysis theory، broad explanation of political thought’s principles of Qom’s seminary Jame-e Modaressin has been described. Moreover، by explanation in manifests of that organ، nodal point and floated elements of Jame-e Modaressin’s discourse especially political- religious point of views have been determined to clarify relations between those elements and anaphora of them to signified based on Laclau and Mouffe discourse analysis. The result is that، nodal point of that organ has been consist of applying of religious orders based on Velayat-e Faqih، divine legitimacy of leader، relation between religious and policy، and political authority of Islamic clerics.
    Keywords: Qom's seminary Jame, e Modaressin, Political discourse, Velayat, e Faqih, Islamic revolution
  • Reza Najafzadeh Pages 115-144
    Book of Eternal Wisdom (Ketāb al-Hekma al-ḵāleda) is a text composed of different texts. Ketāb al-Hekma al-ḵāleda as an Arabic translation of the Persian work Jāvidān ḵerad comprised various Hikmats from different cultures and so many social horizons. Plural voices of Book of Eternal Wisdom، with the ethics-based Reason in core، in truth، formulated a kind of multiple practical philosophy. Ibn Miskawayh designated an image of a universal and eternal wisdom، and draw a humanistic schema beyond the cultural borders، collecting Iranian، Roman، Indian، pre-Islam Arabic and Islamic Arab heritage. Book of Eternal Wisdom as a polyphonic text is a realm of discovering the Other، promoting political tolerance and learning from the Other. Presence of the Other is an evident matter throughout the book; the Arab other، the Greek other، the Muslim other، and the non-Muslim other. Approval of the Other based upon a humanistic ethics، empties the realistic reason of politics from violence and then drives a concrete border between rationality of practical wisdom of the eternal and the rationality that we find in Realpolitik tradition. Ibn Miskawayh`s practical wisdom has so many potentialities for reconstructing the contemporary political thought on the Old tradition. It is possible to “express” or “re-write” these potentialities upon the contemporary situations.
    Keywords: practical reason, wisdom, Old tradition, Iranian, Islamic legacy, democratic political stratagem, non, violent rationality
  • Mousa Najafi Pages 145-165
    Constituional Era is one of the important periods in the Iranian political and intellectual history. Furthermore، it seems that this time contaias noteworthy issues and subjects for respurch in Iraq and even during the Ottoman Empire، in the light of shiite authorities’ religious and political leadership. Pondering the documents، records، treatises، and the press during the first and second constitutional are، i. e. the first decade of the constitutional، however، shows serious difference between the analysis level، distresses، and the priorities mentioned in these firsthand documents and those written and told later in the name of the constitutional and in the process of sketching this period. By reviewing parts of these works and by comparing these works with some of the modern historiographies done during the constitutional، this article tries to mention some of these distortions. Revealing these dishonesties can show us somehow the principles needed in understanding the different aspects of the political history of Iran. It seems that the more time passed from the constitutional and on the other hand the more profound issues posed in the contemporary Islamic revolution، we can understand better the political history of Iran by comparing these two processes intellectually.
    Keywords: constitutional system, holy shrines, political history, modern historiography, treatises, the political press, political thought