فهرست مطالب

نشریه جستارهای سیاسی معاصر
سال چهارم شماره 3 (پیاپی 9، پاییز 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/12/26
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید محمدرضا احمدی طباطبایی* صفحات 1-24
    این گفتار تمهید و مقدمه ای است برای تبیین آموزه ها و اندیشه های اخلاقی و سیاسی جمعیت «اخوان الصفا» به منظور فهم صائب از پیوستگی اخلاق و سیاست در اندیشه های ایشان که ملهم از تعالیم اسلامی و عرفانی است. در این پژوهش تحلیل آموزه های اخوان از لحاظ روشی بر اساس رویکردی هنجاری انجام شده است. این مقاله بر آن است که ضمن معرفی اجمالی این جماعت متساهل و سری به این پرسش پاسخ دهد که چه نسبتی میان آموزه های اخلاقی و دینی اخوان با سیاست و حکمرانی جامعه انسانی برقرار است؟
    کلیدواژگان: اندیشه ها و آموزه ها، اخلاق، سیاست، اخوان الصفا
  • محمود جنیدی جعفری، کوثری ابوذر* صفحات 25-39
    در عصر جهانی شدن تغییراتی در نظام بین الملل ایجاد شده که زمینه را برای بهره برداری گروه های قومی از این موقعیت ها فراهم کرده است. در این دوره دولت ها که از طریق نظام آموزشی و بوروکراسی وابستگی به اجتماع ملی معینی را در جامعه ترویج می دادند از جانب گروه های فروملی و فراملی به چالش کشیده شدند. پروسه های جهانی شدن پیوندهای بین دولت و شهروندان را تضعیف کرده است و در صورتی که راه حلی اصولی برای منازعات قومی در کشورهای چندقومیتی یافت نشود، خطر واگرایی و تجزیه این کشورها امری محتمل است.
    این مقاله سعی کرده است با بررسی تاثیر روندهای جهانی در مسائل قومی الزامات جدیدی را، که در این دوران متوجه مسائل قومیت های ایران و رابطه آن با دولت می شود، بدون تعهد به تنها یک چهارچوب تحلیلی بلکه با توسل به یک چهارچوب تحلیلی تلفیقی بررسی کند.
    کلیدواژگان: جهانی شدن، ایران، قومیت، هویت، ناسیونالیسم قومی
  • محمدباقر خرمشاد، ابوذر رفیعی قهساره* صفحات 41-66
    نظام های انتخاباتی از جمله مهم ترین نهادهای حقوقی و سیاسی در هر کشور دموکراتیک اند. تحقیقات و پژوهش های متعددی که محققان و پژوهشگران علوم سیاسی درباره نظام های انتخاباتی در کشورهای گوناگون طی سال های اخیر انجام داده اند، به خوبی نشان می دهد که نهاد نظام انتخاباتی در بخش های گوناگون حیات سیاسی در هر کشور تاثیرات عمیق و پایداری می گذارد. به رغم اهمیت بسیار نظام های انتخاباتی، هنوز تحقیقات و مطالعات جامع و کاملی در کشورمان درباره نوع نظام انتخاباتی به کاررفته در انتخابات برگزارشده در سال های پس از پیروزی انقلاب اسلامی و نیز پیامدها و تاثیرات سیاسی این نظام های انتخاباتی صورت نگرفته است.
    در این مقاله تلاش شده است ضمن بررسی انواع مختلف نظام های انتخاباتی که در کشورهای دموکراتیک در سطح جهان به کار می رود، نوع نظام (های) انتخاباتی به کاررفته در انتخابات برگزارشده در سال های پس از انقلاب اسلامی در ایران مطالعه شود. نتیجه تحقیق حاکی از آن است که نظام انتخاباتی به کاررفته در انتخابات مجلس شورای اسلامی در سال های پس از انقلاب اسلامی نظام انتخاباتی دومرحله ای بوده است که از جمله نظام های انتخاباتی اکثریتی محسوب می شود.
    کلیدواژگان: جمهوری اسلامی ایران، انتخابات مجلس شورای اسلامی، نظام های انتخاباتی، نظام انتخاباتی دومرحله ای، انقلاب اسلامی
  • فرهاد دانش نیا* صفحات 67-87
    جوزف نای از متفکران و بنیان گذاران اصلی نظریه نولیبرالیسم در روابط بین الملل است. آثار و نوشته های نای در باب سرشت قدرت، جایگاه ایالات متحده در سلسله مراتب قدرت جهانی و آینده قدرت در عصر اطلاعات باعث شده است که بسیاری وی را در شمار نظریه پردازان مفهوم قدرت به حساب آورند. این مهم به ویژه با طرح ایده «قدرت نرم» از جانب نای در دهه 1990 تقویت شد.
    مقاله حاضر ضمن معرفی دیدگاه نای پیرامون قدرت، قبض و بسط این مفهوم در سامان فکری وی، کاستی های فلسفی، نظری و عملی دیدگاه او و نسبت اندیشه هایش با بحث های تئوریک قدرت را در روابط بین الملل واکاوی می کند. مدعای پژوهش این است که تکاپوی نای در حوزه قدرت امکانات جدیدی را برای فهم قدرت ورای نظریه پردازی اندیشمندان کلاسیک از این مفهوم ارائه نمی دهد، بلکه پویش فکری وی در حد بازتعریف و بسط سازوکارهای اعمال اراده گرایانه قدرت قابل فهم است.
    کلیدواژگان: جوزف نای، قدرت سخت، قدرت نرم، سیاست خارجی امریکا، نوواقع گرایی، نولیبرالیسم
  • جلال درخشه، مهدی سیاوشی* صفحات 89-114
    مقاله حاضر با هدف ترسیم الگوی ماهیت انقلاب های اجتماعی از نگاه امیرمومنان علی (ع) به تبیین سیر وقوع انقلاب های اجتماعی در دو ساحت عامل واقعی (اراده الهی) و عوامل عرضی (اسباب) می پردازد. در ترسیم این الگو سعی بر آن است تا با بررسی جایگاه خداوند (عامل واقعی) و نخبگان و مردم (عوامل عرضی)، در شکل گیری انقلاب، به این پرسش ها پاسخ داده شود: نخست این که، علل وقوع انقلاب های اجتماعی چیست و دوم این که آیا انقلاب را به صرف وقوع آن می توان انقلابی پیروز دانست یا به ثمر رسیدن آن منوط به تحقق معیارها و شروط است.
    کلیدواژگان: انقلاب های اجتماعی، عدالت، انقلاب الهی، تداوم انقلاب، تکبر، ظلم
  • مجید عباس زاده مرزبالی* صفحات 115-136
    هدف این مقاله، بررسی تاثیر رشدنیافتگی و ناکارامدی احزاب سیاسی در کمک به شکل گیری توسعه نیافتگی سیاسی در عصر پهلوی دوم است. در این جا توسعه سیاسی، به معنای مشارکت مردم در عرصه سیاست و توسعه نیافتگی سیاسی، نبود چنین وضعیتی در نظر گرفته می شود. به باور این مقاله، این مشارکت از طریق احزاب سیاسی مستقل و مردمی صورت می گیرد، که فعالیت احزاب نیز خود با نوع نظام سیاسی حاکم بر جامعه ارتباط مستقیمی دارد. به این صورت که در نظام های دموکراتیک، زمینه برای فعالیت احزاب و از این رو مشارکت افراد جامعه در عرصه سیاست فراهم آمده است و در مقابل، در نظام های اقتدارگرا، حکومت با سرکوب احزاب مستقل و ایجاد احزاب فرمایشی، از مشارکت فعال افراد جلوگیری می کند. بر این اساس، دولت محمدرضا شاه پهلوی را می توان در دسته دوم از نظام های سیاسی قرار داد. این نظام سیاسی مانع اصلی شکل گیری توسعه سیاسی به معنای پیش گفته بوده است. به این صورت که شاه از فردای کوتای 28 مرداد 1332 توانست با جلوگیری از فعالیت و رشد احزاب مستقل و سرکوب آن ها و با ایجاد احزاب فرمایشی و دست نشانده از مشارکت فعال مردم در فرایندهای سیاسی ممانعت کند و در نتیجه صحنه سیاست در کشور را دست خوش نقش آفرینی روابط و گروه های غیر رسمی کند. این وضعیت، درنهایت، به وقوع بحران مشروعیت و سقوط رژیم در سال 1357 کمک کرد.
    کلیدواژگان: محمدرضا شاه، دولت نئوپاتریمونیال، توسعه سیاسی، توسعه نیافتگی سیاسی، احزاب مستقل، احزاب فرمایشی، مشارکت سیاسی، روابط غیر رسمی
  • عبدالله قنبرلو* صفحات 137-160
    سیاست خارجی دولت های در حال توسعه تحت تاثیر متغیرهای مختلفی است که دو مورد مهم آن ها عبارت اند از: امنیت ملی و توسعه اقتصادی. ضرورت های مربوط به دو انگیزه مذکور ممکن است تحت شرایطی ناهمخوان یا حتی متعارض به نظر برسند. این وضع در تحولات اقتصادی و سیاست خارجی ایران معاصر بسیار آشکار بوده است. در این مقاله، تعامل نقش استراتژی توسعه اقتصادی در سیاست خارجی ایران طی سده اخیر بررسی می شود. فرضیه مقاله این است که انگیزه مدرنیزاسیون و توسعه اقتصادی از عوامل مهم انعطاف پذیری سیاست خارجی ایران بوده است، هرچند که دغدغه استقلال و امنیت ملی در سیاست خارجی به تمایل نسبتا پررنگ سیاست گذاران ایران به استراتژی جانشینی واردات منجر شده است. دولت های حاکم بر ایران معمولا از استراتژی جانشینی واردات به مثابه پل ارتباطی بین دو دغدغه توسعه اقتصادی و امنیت ملی استفاده می کرده اند.
    کلیدواژگان: استراتژی های توسعه اقتصادی، سیاست خارجی، وابستگی، استقلال، دوره پهلوی، دوره جمهوری اسلامی، قدرت های اقتصادی
|
  • Mohammadreza Ahmadi Tabatabai* Pages 1-24
    The present discourse is a preparation and introduction to explain Ikhwān al-Safā’s ethical and political teachings and beliefs with the view to providing accurate understanding of relation between ethics and politics in their thoughts which is inspired by Islamic and mystical education. In this research the analysis of such teachings is methodologically normative. In this concise paper، attempt has been made to briefly introduce this personable and enigmatic group. Besides، it was tried to address the question of “what explainable relation there is between Ikhwān’s ethical and religious teachings with politics and governing in human community”.
    Keywords: thoughts, teachings, ethics, politics, Ikhwān al Safā
  • Mahmoud Joneidi Jafari, Aboozar Kowsari* Pages 25-39
    In the era of globalization، there have been changes in the international system which، in turn، have laid the ground for ethnic groups’ utilization. Over such epoch، states which promoted a kind of dependency on specific national society، through educational and bureaucratic system، were challenged by subnational and transnational groups. The processes of globalization have weakened the ties between governments and citizens، and if a fundamental solution to the ethnic clashes in multi-ethnic countries is not worked out، the risk of divergence and disintegration of such countries is likely. This paper has attempted to assess the impact of global trends on ethnic issues. In this respect we studied new requirements that concern Iranian ethnic issues and their relation government. In respect of theoretical framework، this paper is not limited to only one analytical framework but it uses an analytic-compound framework.
    Keywords: Globalization, Iran, ethnicity, identity, ethnic nationalism
  • Mohammad Baqer Khorramshad, Aboozar Rafiei Qahsareh* Pages 41-66
    Electoral systems are among the most important legal and political institutions in every democratic countries. In recent years، various and numerous researches and studies that were conducted by political science researchers on the electoral system in different countries obviously have shown that the institution of electoral systems has profound and long lasting effects on different aspects of political life of a country. In our country، despite the paramount importance of electoral systems، there have not still been comprehensive and thorough researches and studies on the type of electoral system employed in previous elections after Islamic Revolution and also on political repercussions and effects of such systems. In this paper، attempts have been made that in addition to studying different types of electoral systems that are being used in democratic countries worldwide، the types of electoral systems implemented in previous elections after Islamic revolution be investigated. This results reveal that the electoral system employed in parliamentary election in Iran has been a two-round electoral system which is an instance of majority electoral systems.
    Keywords: Islamic Republic of Iran, parliamentary election, electoral systems, two round electoral system
  • Farhad Daneshnia* Pages 67-87
    Joseph Nye is considered one of the leading thinkers and founders of neo liberalism in international relations. His works and Writings on the nature of power، the position of U. S in the global power hierarchy and the future of power in information age led to his being considered as a theorist of the concept of power. This important fact was particularly substantiated by his proposing the idea of “soft power” in 1990s. In this article، Nye’s perspective on power، seizure and expansion of such concept، and philosophical، theoretical and practical deficiency of his views in relation to his beliefs on theoretical debates of power in international relations will be examined. The claim of this research is that، Nye''s attempts in the ambit of power does not provide new possibilities to understand power، beyond what had previously been provided by classic theorists of such concept. But، his mental effort is limited to the redefinition and elaboration of voluntary systems for exercising power.
    Keywords: Joseph Nye, hard power, soft power, U.S foreign policy. Neo, realism, Neo, liberalism
  • Jalal Derakhsheh, Mahdi Siavashi* Pages 89-114
    Joseph Nye is considered one of the leading thinkers and founders of neo liberalism in international relations. His works and Writings on the nature of power، the position of U. S in the global power hierarchy and the future of power in information age led to his being considered as a theorist of the concept of power. This important fact was particularly substantiated by his proposing the idea of “soft power” in 1990s. In this article، Nye’s perspective on power، seizure and expansion of such concept، and philosophical، theoretical and practical deficiency of his views in relation to his beliefs on theoretical debates of power in international relations will be examined. The claim of this research is that، Nye''s attempts in the ambit of power does not provide new possibilities to understand power، beyond what had previously been provided by classic theorists of such concept. But، his mental effort is limited to the redefinition and elaboration of voluntary systems for exercising power.
    Keywords: Joseph Nye, hard power, soft power, U.S foreign policy. Neo, realism, Neo, liberalism
  • Majid Abbasszadeh Marzbali* Pages 115-136
    The goal of this paper is to study the impact of underdevelopment and inefficiency of political parties in assisting to the formation of political underdevelopment in Pahlavi era. In this paper، political development is understood as people’s participation in political activities and political under development is understood as the lack of such situation. It is believed that such participation will be achieved through independent and public political parties and، in turn، the activities of such parties are directly related to the type of dominant political system in the society. In such circumstances، in democratic systems the grounds are laid for parties’ activities and subsequently the participation of individuals in society for political activities is encouraged. On the other hand، however، in authoritarian systems the participation of individuals are refused through governments’ suppression of independent political parties and the formation of formal ones. On that ground، Mohammad Reza shah government can be categorized into the second group of political systems. This political system generally is the major hindrance to the formation of political development as defined previously. A day after military coup d etat on 19 August 1953 through preventing the development and growth of activities of independent parties and their suppressing and forming puppet and formal parties، the king could refuse the active participation of people in political processes. And subsequently، he could change the country’s political stage to a place for roleplaying of unofficial relations and groups. This situation finally contributed to the occurrence of the legitimacy crisis and fall of this regime in 1979.
    Keywords: Mohammad Reza Shah, Neopatrimonial state, political development, political underdevelopment, independent parties, formal parties, unofficial relations
  • Abdullah Ghanbarlu* Pages 137-160
    The foreign policy of developing governments is influenced by various factors that the two most important of which are national security and economic development. The related requirements for the two factors may under certain circumstances appear incongruent or even contradictory. This state has been blatantly obvious in economic and foreign policies of contemporary Iran. In this paper، the interaction of strategic role of economic development in Iranian foreign policies has been analyzed over recent century. The assumption behind the paper is that the motivation for modernization and economic development are among the most important factors for Iranian foreign policy flexibility despite the fact that the occupation for independence and national security in foreign policy has led to relatively strong inclination of Iranian policy makers to substitute imports strategically. Iranian Governments have usually employed the import substitution strategy as a bridge between the two occupations of economic development and national security.
    Keywords: strategies for economic development, foreign policy, dependency, independence, Pahlavi era, Islamic Republic era, economic powers