فهرست مطالب

نشریه تفکر و کودک
سال دوم شماره 1 (بهار و تابستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/06/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مهین پناهی صفحات 3-23
    این پژوهش درصدد پاسخ به این پرسش است که، «آموزش تفکر» و شیوه آموزش دوسویه در میان بزرگان فرهنگ ساز ایرانی مغفول بوده است یا نظایری دارد؟ با بررسی شیوه گفت و گوی دوسویه فریدالدین عطار در منطق الطیر و مقایسه آن با مولفه های «آموزش تفکر» متیو لیپمن، مشاهده شد که شیوه آموزشی عطار در قرن هفتم به شیوه آموزشی متیو لیپمن در قرن حاضر بسیار نزدیک است. این مقایسه با تسامح از تعریف کودک در دیدگاه روان شناسان، که غالبا بین یک تا دوازده سال است، انجام شده است. کودک از دیدگاه عارفان انسانی خام و مبتدی است و این تعریف، نزدیک به تعریف «کودک، کودک است» در P4C است. همان طور که دیدگاه عطار و لیپمن در موضوع آموزش (فلسفه) و هدف آموزش (ارتقای تفکر و اتخاذ تصمیم آزادانه برای خود) شبیه به هم است در شیوه آموزش آن ها نیز شباهت زیادی دیده می شود. هر دو از قصه و گفت و گو در شیوه آموزش خود بهره برده اند و در روش هر دو، تعلیم تفکر و فلسفه موجب تغییر رفتار می شود.
    کلیدواژگان: متیو لیپمن، فریدالدین عطار، آموزش تفکر، شیوه آموزش دوسویه
  • محمدرضا سوداگر، سید موسی دیباج، سید غلامرضا اسلامی صفحات 25-50
    برنامه آموزش تفکر فلسفی به کودکان، فبک[i]، برنامه ای درجهت بهبود تفکر کودکان است. پیش گامان این برنامه ادبیات را، به علت کارکردها و خصوصیات نهفته آن، مناسب ترین شیوه ارتباط با کودکان دانسته اند و این در حالی است که ادبیات نیز جایگزین های دیگری پیدا کرده است؛ اکنون این فرض مطرح است که هنر، به عنوان جایگزینی دربرگیرنده ادبیات، به مدد ابزار و روش های گوناگون و با محتوای درونی، پاسخ گوی جایگاه بنیادین، نظری و عملی هنر در تفکر است. ازاین رو این مقاله هنر را میانجی دریافت خرد و یا همان تفکر معرفی می کند و با توضیح چگونگی میانجی گری هنر در آموزش تفکر فلسفی به کودکان، جایگاه هنر در فبک را با رویکردی نظری تحلیلی بررسی و لزوم این میانجی گری را بیان می کند و نتیجتا به دنبال این هدف است تا هنرورزی با کودکان را، همراه فلسفه ورزی با آنان، به عنوان ضرورتی اجتناب ناپذیر، موضوعیت بخشد.
    کلیدواژگان: هنر، آموزش تفکر به کودکان، تفکر فلسفی، آموزش هنر
  • ملیحه صابری نجف آبادی صفحات 51-72
    جهان امروز سریع تر از هر زمان دیگر در حال پیشرفت است. بنابراین بهره گیری از رویکردهای جدید آموزشی و به تبع آن رسانه های جدید، محیط های ی ادگیری اشتیاق برانگیز و محتوای آموزشی فراتر از ساختارهای موجود، ضرور ی به نظر می رسد. این مقاله ضمن معرفی موزه های تعاملی، که بازدیدکنندگان را فراگیرانی می داند که ازطریق تعامل با اشیای موجود در موزه به ساخت نظام دانشی خود کمک می کنند، به نسبت و رابطه آن با برنامه آموزش فلسفه به کودکان و اهداف و ارزش های مندرج در آن می پردازد. مقاله از این دیدگاه دفاع می کند که مبنای نظری طراحی و ساخت این موزه ها دیدگاه ساختارگرایی و نظریه یادگیری اکتشافی بوده است. از نظر نگارنده، در جهان در حال تغییر و تحول امروز، فراگیران خود مشتاق اکتشاف و بازآفرینی اند. عرضه مفاهیم انتزاعی و منطقی از طریق بازی با دستگاه های تعاملی در محیطی متنوع، چندرسانه ای و شوق انگیز همه مخاطبان، به خصوص نسل جوان، را به تفکر خلاق و اندیشه منطقی وام ی دارد و در پرورش تفکر و روح ی هاستقلال طلبی، که از اهداف اصلی آموزش فلسفه به کودکان است، موثر است.
    کلیدواژگان: یادگیری ساختارگرا، یادگیری فعال، موزه های تعاملی علم، دستگاه های نمایشی تعاملی، مهارت های فکری
  • زهرا طباطبایی، مرضیه موسوی صفحات 73-90
    هدف از این پژوهش بررسی تاثیر اجرای برنامه فلسفه برای کودکان بر پرورش توانایی پرسش گری و تفکر انتقادی دانش آموزان دختر پایه های سوم تا پنجم دبستان علوی شهر ورامین در سال تحصیلی 1387 - 1388 بود، که از این میان تعداد 34 نفر دانش آموز دختر، 17 نفر گروه گواه و 17 نفر گروه آزمایش، به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. در جمع آوری داده ها، از شیوه سنجش توانایی پرسش گری و آزمون سنجش تفکر انتقادی استفاده و ضرایب اعتبار و پایایی آن محاسبه شد. داده ها با استفاده از تحلیل مقایسه میانگین (T-test) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. پژوهش حاضر مبتنی بر فرض تاثیر آموزش فلسفه برای کودکان بر پرورش توانایی پرسش گری و تفکر انتقادی دانش آموزان دختر مقطع دبستان است و برای بررسی فرضیه پژوهش از روش آزمایشی، پیش آزمون، و پس آزمون با گروه کنترل استفاده شد. یک کارگاه ده جلسه ای (هفته ای یک جلسه) تشکیل شد و از روش کلاس داری به شیوه حلقه کندوکاو (community of inquiry) شارپ لیپمن و از داستان های فکری فلیپ کم و رابرت فیشر بهره گرفته شد. نتایج پژوهش نشان داد که اجرای برنامه آموزش فلسفه برای کودکان، با روش حلقه کندوکاو، می تواند بر پرورش توانایی پرسش گری و تفکر انتقادی در دانش آموزان دختر مقطع دبستان موثر واقع شود و تاثیر مثبتی بگذارد. نتایج این پژوهش با یافته های تحقیقات انجام شده در داخل و خارج از کشور هماهنگی دارد.
    کلیدواژگان: حلقه کندوکاو، پرسش گری، تفکر انتقادی، و فلسفه برای کودکان
  • یحیی قائدی یحیی قائدی، سحر سلطانی صفحات 91-107
    در این نوشتار سعی بر این بوده تا به مولفه هایی از اندیشه ویتگنشتاین دوم که جایگاه نظری موجهی در برنامه فلسفه برای کودکان دارد پرداخته شود. چهار مولفه مهم در این پژوهش «زبان»، «دیدن و توصیف»، «بازی های زبانی»، و «معنا» است. نگرش پراگماتیستی ویتگنشتاین دوم به این مقوله ها را می توان در ساختار و شاکله بندی برنامه ای کاربردی در عرصه تعلیم و تربیت واکاوی کرد. متیو لیپمن و همکارانش با طرح برنامه ای که کودکان را با تفلسف و پرسش ورزی آشنا می کند، به شکل کاملا انضمامی، پرداخت نوینی از این مولفه ها را آشکار کرده اند. با بررسی ویژگی ها و اهداف این طرح در چهارچوب این مولفه ها می توان نگاهی انضمامی تر را بین بنیان های نظری و عرصه های کاربردی طرح فلسفه برای کودکان جست و جو کرد. سه سوال عمده در این پژوهش مطرح می شود که با روشی تحلیلی توصیفی درصدد پاسخ بدان ها برآمده ایم.
    کلیدواژگان: ویتگنشتاین دوم، معنا، بازی های زبانی، داستان، توصیف، متیو لیپمن، فلسفه برای کودکان
  • مهرنوش هدایتی صفحات 109-134
    پرخاشگری، درمیان واکنش های هیجانی، به دلیل پیامدهای فردی و اجتماعی اش توجه بسیاری از روان شناسان و جامعه شناسان را به خود جلب کرده است. علی رغم بروز برخی رفتارهای پرخاشگرانه در سال های اولیه تولد، کودک درطی فرایند رشد خود فرصت هایی برای یادگیری مهارت های نظارت بر هیجان و رفتار را خواهد داشت، که منجر به کنترل مناسب خشم و پرخاشگری می شود. بااین حال، بعضی از کودکان در کسب این مهارت ها موفق نیستند، در نتیجه سطوحی از پرخاشگری را در روابط میان فردی بروز می دهند. در کنار خانواده، مدرسه مهم ترین نهاد برای پرورش مهارت های اجتماعی کودک است. تحقیقات، درباره علل پرخاشگری در کودکان، نشان داده است که ناکامی در خود ابرازگری، قرارگرفتن در موقعیت هایی که کودک دچار دوگانگی و تضاد درونی می شود، و فقدان کفایت در قوه استدلال می تواند از مهم ترین آن ها باشند. بنابراین ایجاد فضایی دوستانه و تفکربرانگیز، که در آن گوش دادن به سخن کودکان ارزش محسوب می شود و منجر به ارتقای قدرت استدلال و داوری کودک می شود، می تواند در پیشگیری از پرخاشگری بسیار کارساز باشد. مبدعان برنامه «فلسفه برای کودکان» بر این باورند که پرورش قدرت تمییز، داوری، و استدلال ورزی، که مبتنی بر تفکر منطقی است، باید از دوران کودکی و با شروع زندگی اجتماعی کودک آغاز شود. بدین ترتیب، برنامه فلسفه برای کودکان در تلاش است با ایجاد فضایی موسوم به «حلقه کندوکاو» فرصت تقویت قدرت استدلال و داوری را برای کودکان فراهم سازد. می توان انتظار داشت که هم زمان با تقویت تفکر استدلالی و منطقی کودک از طریق گفت وگوهای جمعی، بتوان پرخاشگری را در آنان مهار کرد. نتایج تحقیقات متعددی تاثیرات مثبت این برنامه بر کنترل رفتارهای پرخاشگرانه را در کودکان نشان داده است.
    کلیدواژگان: پرخاشگری، قلدری، فلسفه برای کودکان، حلقه کندوکاو، همدلی
  • مراد یاری دهنوی، عماد حاتمی صفحات 135-164
    در این مقاله ما از منظر روش پژوهش و نتایج می خواهیم به بررسی انتقادی پژوهش های دانشگاهی (پایان نامه و رساله) درمورد آموزش فلسفه به کودکان در ایران بپردازیم. ازاین رو مقاله حاضر از نوع پژوهش های مروری و فرا تحلیلی کیفی است؛ پژوهش های مروری و فرا تحلیلی کیفی به توصیف، تلخیص، و ارزیابی نقادانه پژوهش های انجام شده درباره یک موضوع، از یک یا چند منظر خاص می پردازند. نتایج این نوع پژوهش ها از یک سو به معرفی کامل همه پژوهش های انجام شده درباره یک موضوع می پردازد و باعث پرهیز از دوباره کاری می شود و ازسوی دیگر با ترسیم توانایی ها و کاستی های این نوع پژوهش ها، افق های پژوهشی جدیدی را به روی پژوهشگران می گشاید. بنابراین سعی کرده ایم با مراجعه به منابع اطلاعاتی دانشگاه های مختلف کشور در حد امکان پژوهش هایی را که به نحوی به این موضوع پرداخته اند شناسایی کنیم؛ بعد از آن، اهداف، چهارچوب پژوهش، و تلخیصی از نتایج برخی از این پژوهش ها را بیان کرده ایم، سپس از دو منظر روش و نتایج پژوهش، آن ها را مورد نقد و ارزیابی قرار داده ایم. نداشتن روش پژوهش ساختارمند، ضعف جدی قسمت پیشینه پژوهش، نبود اطلاع کافی از پژوهش های انجام شده، رعایت نکردن پاراگراف بندی منسجم و علمی در نگارش، نبودن ارتباط ارگانیک میان پژوهش ها و انجام پژوهش های مشابه و تکراری، ضعف در نقدها و... به همراه ترسیم برخی از زوایای ناکاویده این برنامه در ایران از مهم ترین یافته های این مقاله اند.
    کلیدواژگان: پایان نامه، رساله، پرورش تفکر، آموزش فلسفه به کودکان
|
  • Mahin Panahi Pages 3-23
    The present study was an attempt to investigate whether the Iranian influential scholars who cultivated the culture of the country have practiced teaching thinking through dialogic technique or have overlooked it. By comparing Farid ud-Din Attar’s dialogic style in Mantiqu ''t-Tayr، (The Conference of the Birds) with Mathew Lipman’s teaching thinking components، it was perceived that Attar’s teaching technique in the seventh century was very close to that of Lipman’s. It is worth mentioning that the definition of child in the universal convention which asserts that a child is a human less than 18 years of age was adopted in this comparative study; however، from mystics’ perspective، a child is defined as an immature and inexperienced person، the definition which is closer to that of the p4c child. Attar and Lipman، as the study signified، not only shared ideas about teaching (philosophy) and its objectives (enhancing thinking ability and free decision making)، but also had common preferences for teaching styles; they both used story and dialogue as techniques in teaching. Additionally، the study revealed that teaching thinking and philosophy could result in change of behavior.
    Keywords: dialogic teaching, Farid al Din Attar, Mathew Lipman, teaching thinking
  • Mohammad Reza Sodagar, Seyed Musa Dibadj, Seyed Gholamreza Islami Pages 25-50
    The mediation of art in Teaching Philosophy for Children (P4C) introduces it as a mediator for acquiring thinking and wisdom. Considering this hypothesis، the aim of the present study has been to explain the nature of this mediation and to suggest the mediation of art in teaching philosophical thinking to children as a requirement. An important factor that assigns the main role to art as a mediator، introduces it as the essence of teaching philosophy، and considers it essential for the fulfillment of the procedure of teaching philosophy is the subject and status of childhood. For this reason، the pioneers of P4C have chosen literature as a way for communicating with children. Although P4C has mostly dealt with the functions and tasks that literature can perform in communicating with children، recently it has been replaced by other ways of communication. Therefore، it is necessary to consider the mediation of art as a replacement for literature. Also، the researchers believe that a review of the way P4C can benefit from art illuminates its fundamental and theoretical position; therefore، the present study attempts to define the place of art in P4C. Furthermore، by employing a theoretical approach، the study tries to portray the relation of art to the fundamental and remarkable subjects of the field including philosophy، thinking، dialogue، psychology، sociology، as well as childhood and education، and describe the necessity of its mediation in these domains. As a result، philosophical inquiry and artistic inquiry with children are proposed to be necessarily inevitable.
    Keywords: art, philosophical thinking, teaching philosophy for children, teaching art
  • Malihe Saberi Najafabadi Pages 51-72
    It seems that taking advantage of the new media and inspiring learning atmospheres، as well as using teaching materials beyond the framework of the present materials are necessary in this constantly changing world. According to constructivism and discovery learning، as two of the most advanced theories of learning، students are not willing to tolerate axiomatic، receptive learning، and are eagerly looking for creating and discovering. Playing with interactive devices facilitates teaching abstract and logical concepts، creates an encouraging environment for all learners especially young learners، boosts creative and rational thinking، and develops reasoning and thinking as main the objectives of teaching philosophy for children. In addition to reviewing different learning theories، the present study focuses on constructivism as the most effective learning theory. Furthermore، it emphasizes the role of interactive learning in teaching philosophy to children and provides some samples of educational devices.
    Keywords: active learning, creative thinking, constructive learning, interactive devices, logical thinking, scientific museums, thinking skills
  • Zahra Tabatabaei, Marzieh Mousavi Pages 73-90
    The present study aimed to examine whether teaching philosophy for children could have a positive impact on the development of questioning and critical thinking ability of the third to fifth grade elementary school girls in a school in Varamin، Iran in 2008-2009 academic year. To this end، 34 students were selected through simple random sampling and assigned to an experimental and a control group، each group consisting of 17 participants. For collecting the data، the revised version of the questioning ability measurement style was used. The revised version of the Critical Thinking Measurement Test (Naji، Tabatabaei، & Khorramdel) was administered to the participants of the study after estimating its reliability and validity. The scores of the participants in the two groups were compared through independent samples t-test after the intervention. To test the hypothesis of the study، a pretest-posttest experimental design was used. The course consisted of 10 consecutive sessions and met once a week. The classes were conducted through using the class management method as well as Sharp-Lipman inquiry cycle to teach the modified versions of Philip Cam’s and Robert Fisher’s stories. In addition to the quantitative method، the behavior and performance of the participants (observations of teachers، parents، trainers، and tutors) was reported. The results revealed that teaching philosophy to children had an effect on the improvement of reasoning and critical thinking of the students. Furthermore، further improvement in students’ thinking skills was signified. The findings of the study were compatible with the similar studies carried out in the field.
    Keywords: critical thinking, community of inquiry, reasoning, social skills teaching philosophy for children, thinking
  • Yahya Ghaedy, Sahar Soltani Pages 91-107
    The aim of the present study was to examine the elements of the ideas proposed by Wittgenstein، the analytic philosopher، in the second period of his thinking whose concepts had a substantial position in Philosophy for Children Program. Four major elements probed in this study included: language، observing and describing، language games، and meaning. The pragmatist views of the second Wittgenestein toward these elements could be investigated in the structure and framework of a functional program in the field of education. Matthew Lipman and his colleagues who familiarized children with philosophizing and inquiry proposed a quite novel and concrete explanation of these elements. Investigating the characteristics and goals of this design in the framework of the mentioned elements had provided the researchers of the present study with the ability to probe a more actual view among the theoretical foundations and functional fields of Philosophy for Children Program. The Three main questions of the study were addressed through analytic-descriptive method.
    Keywords: language games, Matthew Lipman, meaning, second Wittgenstein, story, description, Philosophy for Children
  • Mehrnoosh Hedayati Pages 109-134
    Among emotional reactions، due to its individual and social consequences، aggression has attracted the attention of many psychologists and sociologists. Despite some aggressive behaviors at early years، there are some opportunities to learn self-supervising skills in a child’s growth process which lead to appropriate anger and aggression control. However، since some children fail to acquire such skills، they express some levels of aggression in their interpersonal relationships. School is the most important institution in developing children’s social skills. Research indicates that the most significant reasons for aggression include failure in self-expression، facing dilemmas and ambivalent situations، and lack of sufficient reasoning ability. Therefore، creating a friendly and thought-provoking environment in which listening to a child is considered a value can cultivate reasoning ability، promote judgment، and foster making distinctions. The result of such an environment is hindering children from aggressive behavior. The pioneers of Philosophy for Children Program believe that improving reasoning skills derived from logical thinking should begin with a child’s social life. Hence، Philosophy for Children Program، as a reflective approach، tries to boost reasoning and judgment of children through creating a community of inquiry. Group discussions، while strengthening their reasoning and logical abilities، are expected to control their aggression. Many researchers showed positive effect of this program on control of aggression in children and adolescents
    Keywords: aggression, community of inquiry, empathy, Philosophy for Children
  • Morad Yari Dehnavi, Emad Hatemi Pages 135-164
    The aim of the qualitative meta-analysis research as well as review studies is to describe، summarize، and critically evaluate the research done on a subject from one or more viewpoints، the results of which are introducing the studies carried out on a topic as well as preventing other researchers from further duplications. Moreover، by portraying the shortcomings and virtues of the studies done in a certain field، such research opens new horizons for accomplishment of genuine studies. Adopting a review and qualitative meta-analysis approach، the present study attempted to critically scrutinize the method and results sections of academic studies (i. e. theses and dissertations) done on philosophy for children (P4C) in Iran. Hence، by examining the databases of different universities in Iran، 21 studies were identified and their authors and their majors were categorized. Afterwards، the topics of the studies were classified and their objectives as well as structure of each of the chapters were examined. Additionally considering their method of research، the sections related to the summary of the results of some of these studies were evaluated. The findings of the present study indicated that most of the research done in the field suffer from serious flaws including lack of systematic research methods، deficiency in the literature reviews، insufficiency in referring to the previous research، disregarding mechanics of writing، paying no attention to the results of the similar research done in the field، and inadequacy of the discussions and conclusions.. The present study، also aimed to point to different intact aspects of P4C in Iran.
    Keywords: cultivation of thinking, dissertation, Philosophy for Children, thesis